Keresés

Részletes keresés

marosi.pal Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1520

Egyébként is felmentést a törvényi feltétételek alól csak a köztársasági elnök adhat honosítási ügyekben.

Ha jól tudom állampolgársági főosztály nincs a győri BÁH-ban, csak idegenrendészet vagy tévedek?

 

Budapesten van állampolgársági főosztály és honosítási ügyekben két személy a legilletékesebb: Parragi vagy Burján Istvánné. Ők terjesztik fel (küldik el) a köztársasági elnöknek az ügyet. Ha ők azt írják, hogy rendben van akkor Sólyom aláírja, ha ők azt írják, hogy nincs rendeben, akkor Sólyom elutasítja.

 

Azt, hogy milyen indokkal volt elutasítva az állampolgársági kérelem azt úgy lehet megtudni, hogy betekintést kérünk a honosítási iratunkba. Ott le van írva a döntési javaslat.

Előzmény: orsi.fulop (1519)
orsi.fulop Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1519
Igaz. Az letelepedési. Amúgy ezeket nem az anyakönyvezető mondta hanem a győri BAH. Mármint a tert.engedéllyel kapcsolatos dolgokat.De ahányszor telefonálunk annyiszor mást mondanak.
Előzmény: marosi.pal (1517)
marosi.pal Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1518
Ja és még egy dolog. Írtam korábban, hogy én is kellett hiánytpótoljak a honosítási ügyemben. Na ez is az anyakönyvvezető miatt történt, mert olyansmibe kényszerített bele amit én nem igazán akartam (névváltoztatás).
marosi.pal Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1517

"Másik kérdése az volt,hogy nem kell-e lecserélnie tartózkodási engedélyét Unios-ra erre pedig azt a választ kapta,hogy ha érvényes akkor az Unios-nak számít akkor is ha a csatlakozás előtt adták ki."
Ezek szerint átvertek.
Honosítási ügyekben érdemes a BÁH fórumán érdeklődni, mert azok válaszolnak, akik elbírálják. Nem holmi anyakönyvezetők, akiknek fingjuk sincs vagy ügyintézők akik félretájékoztatnak, hanem Dr. Parragi Mária vagy Burján Istvánné.

Amúgy nekem egy csomó marhaságot mondott az anyakönyvezető amiker beadtam a  honosítási kérelmem. Alíg tudtam tűrtöztetni magam, hogy szembe ne röhögjem.
Olyanokat mondott, hogy 6 hónap alatt felterjesztik, habár én nem visszahonosítást kértem, hanem honosítást. Mondta, hogy ne adjak be egy bizonyos papírt, mert fölösleges, közben sokakat hiánypótlásra kényszerítettek ezen papír hiány a miatt. Szóval elférne egy kis továbbképzés az anyakönvezetőkre honosítás terén.


Ismétlem, az a válasz a BÁH honlapján anno letelepedési engedélyre vonatkozott és nem honosításra. Amúgy is Dr. Egyed Zoltán nem honosítási ügyekkel foglalkozik, hanem idegenrendészeti ügyekkel.

"elküldte: idegenrend dátum: 2007-05-11 12:14:23

Tisztelt H***** T*****!

Megkeresésére az alábbiakról tájékoztatom.

Az Ön által feltett kérdéssel kapcsolatban minden szükséges információt megtalál a www.bmbah.hu oldalon az Ügyintézés/ Eljárásrend/ Letelepedési kérelem menüpont alatt.

A szükséges formanyomtatvány ugyanezen oldalról tölthető le, továbbá megtalálja az ügyfélszolgálati irodák elérhetőségét is.

Tájékoztatom továbbá, hogy mivel magyar állampolgárral történt házasságkötése óta két év eltelt, családegyesítésre hivatkozással a 3 éves jogszerű és megszakítás nélküli tartózkodás törvényi feltétele alól felmentést kérhet.

Budapest, 2006. május 11.

Üdvözlettel:
Dr. Egyed Zoltán
igazgató"


 

Előzmény: orsi.fulop (1516)
orsi.fulop Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1516

Most már felmérgesedtem és feltettem pár kérdést a BH fórumon :)

Kiváncsi leszek mivel ráznak le...

 

Egyébként amikor a férjem vizsgázott alkotmányos alapismeretkből volt egy hölgy akit már háromszor buktattak meg. Gondolom azért mert ahogy mesélte megjegyezte a vizsgabiztosnak, hogy aki egyáltalán nem beszéli a nyelvet és tolmáccsal megy vizsgázni az,hogy tehet sikeres vizsgát és az az ázsiai (egyébként semmi bajom velük) akinek nincs tolla és azért nem tud vizsgázni annak,hogy lesz sikeres a vizsgája.

Érdekes dolgok ezek...

Green Army Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1515

Ezt én is megerősítem, lsd a BH fórumán feltett kérdésemet.

1895 után már nem fogadnak el egyházi igazolást.

Előzmény: marosi.pal (1511)
marosi.pal Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1514
"Tájékoztatom továbbá, hogy mivel magyar állampolgárral történt házasságkötése óta két év eltelt, családegyesítésre hivatkozással a 3 éves jogszerű és megszakítás nélküli tartózkodás törvényi feltétele alól felmentést kérhet."
Bocs, de ez a válasz nem a honosításra vonatkozik!


Felmentést a törvényi feltételek alól honosítási ügyben csak államérdekre hívatkozva lehet adni. Egy pár évvel ezelőt egy csomó honkongi üzletember kapott magyar állampolgárságot gyorsított eljárással. Egy mukkot sem tudtak magyarul, vizsgázniuk nem kellett. Ja és a lakcímkártyájukat se nézték ;-)

A pénz beszél, az erdélyi magyar pedig ......
Előzmény: orsi.fulop (1513)
orsi.fulop Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1513

Ez is egy érdekes dolog:

 

"Tájékoztatom továbbá, hogy mivel magyar állampolgárral történt házasságkötése óta két év eltelt, családegyesítésre hivatkozással a 3 éves jogszerű és megszakítás nélküli tartózkodás törvényi feltétele alól felmentést kérhet."

 

Akkor mégse a lakcímkártyát veszik figyelembe családegyesítésnél? 

orsi.fulop Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1512
Ezt most már nem értem... Elolvastam a fórumot amit írtál,valóban azt írják több helyen is. Én csak azt nem értem,hogy mikor megmutatttuk a papírt a Báh-nál azt mondták az nagyon jó.... és a múltkor amikor elutasították a honosítási kérelmet azt mondták csak a lakcím nincs rendben (ez is egy külön sztori) a többi rendben van. Lehet,hogy azért mert a pap azt írta,hogy anyakönyvi kivonatok és családkönyvi kivonatok alapján állította ki? Most meg csak azért kezdtek el variálni mert a dédszülő 1902-es születését nem vették észre a papíron (mi sem figyeltük) plusz azt mondják Marosludas egyáltalán nincs a rendszerükben,hogy magyar terület volna valamikor is... Úgyhogy most az a szerencsénk,hogy a dédszülő Bogátán született (az benn van a rendszerben állítólag) Megint ismétlem magam maguk se tudják mit követeljenek...
marosi.pal Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1511
Én nem vagyok biztos benne, hogy egyházi igazolást elfogadnak a honosítási kérelemnél, de lehet, hogy tévedek.

Érdemes megkérdezni a BÁH-ot ebben a témában.

Én folyamatosan követem a BÁH fórumát és ott leírták a következőt:
"Tájékoztatom még, hogy a Magyar Királyság területén 1895 óta kötelező volt az állami anyakönyvezés, tehát egyházi iratot nem fogadunk el. Egyéb tényeket, pl. meghatározott időszakban bejelentett lakcímet is csak állami hatóság által kiadott irattal lehet igazolni."

Szóval 1895 előtti születésekre, házasságkötésekre és egyéb anyakönyvi eseményekre lehet hozni egyházi igazolást, de 1895 táni eseményekre már nem vagyok annyira biztos!
orsi.fulop Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1510

"Meg lehet azt csinálni hogy a pap esetleg visszavezeti ezt az anyakonyvek alapján?Erre szerintem bisztos van esélyünk.Hogyan hitelesiti ezt a pap hogy ugye"hihető"legyen a dolog.Köszönöm az infot!Ha magyarúl irja nem kell leforditani?"

 

Igen. Vissza tudja vezetni. Nekünk azt mondta a pap folyamatosan állítja ki ezeket az igazolásokat. Formanyomtatványa volt az igazoláshoz...

A plébánia adatai. Tárgy: leszármazás igazolása. Iktatószám.

Név akinek kiállította,születési ideje és ez a szöveg: "akinek származását egyházközségünk anyakönyvi és családkönyvi bejegyzései alapján hivatalosan igazolom." Szülei,nagyszülei,dédszülei és mindenkinek a születési idő,keresztelés,konfirmáció,házasságkötés,elhalálozás.

Aláírás, pecsét. Az egész magyarul van úgyhogy nem kellett lefordítani.

 

Az a bosszantó,hogy maguk se tudják mit kérjenek,hogy ne kelljen megadni az állampolgárságot. Egy időre ez volt az utolsó próbálkozás...

Előzmény: sekele (1509)
sekele Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1509
Sziasztok!

Meg lehet azt csinálni hogy a pap esetleg visszavezeti ezt az anyakonyvek alapján?Erre szerintem bisztos van esélyünk.Hogyan hitelesiti ezt a pap hogy ugye"hihető"legyen a dolog.Köszönöm az infot!Ha magyarúl irja nem kell leforditani?

Sajnálom a helyzeteteket:eléggé megalázónak találom ezt az egészet be kell bizonyisd hogy magyar vagy.Ezt egy kicsit jobban átgondolhatnák,ráadásul ahogy a marosi pal irta még ezt a redszert is be lehet csapni kis szerencsével ez kifejezetten idegesit.Aki pedig magyarnak valja magát azzal kötözködnek
Előzmény: orsi.fulop (1505)
orsi.fulop Creative Commons License 2007.10.03 0 0 1508

Köszi a hasznos infot...

Találtunk egy felmenőt Marosbogáton született 1902-ben. Akkor a házaság alapon nem fog menni,csak felmenő alapon...

Ha csak nem találnak ki erre is valamit.

Előzmény: marosi.pal (1507)
marosi.pal Creative Commons License 2007.10.03 0 0 1507
"Most tudtam meg egy érdekes dolgot: Ha valaki nem tud igazolni magyar felmenőt és házasság alapján szeretné honosítatni magát akkor a lakcímkártya kiadása után 3 évvel kérheti csak a honosítást. Ugyanis nem a házasság kötés idejét veszik alapul hanem a "hivatalos" együttélést.(eddig nem ezt mondták) Hiába volt a Bah-nál bejelentve ugyanarra a címre amire én. Ha nem volt lakcímkártya akkor nem éltünk együtt. Nem tudom ezek mit gondolnak 800km-re laktunk egymástól? Ezt most nagyon megszívtuk... Mert az is most derült ki,hogy állítólag Marosludas csak 1920 előtt tartozott Magyarországhoz. Mivel a férjem felmenője (ameddig visszatudtunk menni) 1921-ben született Marosludason nem fogadják el az igazolást... A kálvária tovább folytatódik. De ennek ellenére beadjuk újra mert maguk se tudják mit kérnek ahányszor telefonálunk annyiszor mást mondanak.

Nincs itt valaki a fórumon aki Torda környékén élt és kért honosítást (állítólag Torda-Aranyos megyéhez tartozott Ludas) vagy esetleg Marosvásárhely környékéről? Kiváncsi lennék másnak is ezt mondják-e..."

Ez mind így igaz, ahogy leírtad.
3 év kell ha házastársi alapon kéritek a honosítást és csak a lakcímkártya megszerzésétől számítják az időt.

Sajnos Marosludas nem került vissza a honhoz 1940-ben.
(Ott lakom/laktam Marosludas közelében.)
Marosvásárhelyt visszacsatolták, de Radnótot és Marosludast nem sikerült visszacsatolni.

Nyárádtőnél volt a határ, még ma is látszik. Egy mélyebb sánc volt a határ. Az E60-as utat híd viszi át a régi határon.

Marosludas 1920. június 4-ig tartózott Magyarországhoz. Hiába nyomják a románok a dumát a 1918-as nagy egyesűlésről, jogilag csak 1920. június 4-én került román fennhatóság alá Erdély.

Szóval kell egy erdélyi felmenő 1920. június 4. (Trianoni szerződés aláírása) előtti születéssel.

Vagy 1940.09.03-1945.03.15 közötti születéssel, de ez csak a visszatért (visszacsatolt) Észak-Erdély-i területekre érvényes.
Előzmény: orsi.fulop (1506)
orsi.fulop Creative Commons License 2007.10.03 0 0 1506

Most tudtam meg egy érdekes dolgot: Ha valaki nem tud igazolni magyar felmenőt és házasság alapján szeretné honosítatni magát akkor a lakcímkártya kiadása után 3 évvel kérheti csak a honosítást. Ugyanis nem a házasság kötés idejét veszik alapul hanem a "hivatalos" együttélést.(eddig nem ezt mondták) Hiába volt a Bah-nál bejelentve ugyanarra a címre amire én. Ha nem volt lakcímkártya akkor nem éltünk együtt. Nem tudom ezek mit gondolnak 800km-re laktunk egymástól? Ezt most nagyon megszívtuk... Mert az is most derült ki,hogy állítólag Marosludas csak 1920 előtt tartozott Magyarországhoz. Mivel a férjem felmenője (ameddig visszatudtunk menni) 1921-ben született Marosludason nem fogadják el az igazolást... A kálvária tovább folytatódik. De ennek ellenére beadjuk újra mert maguk se tudják mit kérnek ahányszor telefonálunk annyiszor mást mondanak.

Nincs itt valaki a fórumon aki Torda környékén élt és kért honosítást (állítólag Torda-Aranyos megyéhez tartozott Ludas) vagy esetleg Marosvásárhely környékéről? Kiváncsi lennék másnak is ezt mondják-e...

 

orsi.fulop Creative Commons License 2007.10.03 0 0 1505

Sekele!

 

Mi semmi extrát nem írtunk a lakásnál. Saját magunk írtuk meg a tulajdonos meg kitöltötte. Alulírott ..... (név, adatok) engedélyezem,hogy ...... lakcím alatt lévő lakásomban/házamban ..... (feleséged adatai) határozatlan ideig tartózkodjon. Aláírás,két tanú... és a tulajdoni lapot kellett még kikérni a Földhivatalból,hogy igazoljuk annak a nevén van a lakás aki írta a papírt.

A fordításokkal kapcsolatba: mindent, de tényleg mindent le kell fordítatni. Ja és csak OFI-s fordítást fogadtak el... Épp ezért a magyar felmenőnél azt csináltuk,hogy bementünk a helyi református paphoz és ő levezetett egy családfát magyar nyelven, a férjemtől egész a dédszülőkig,hogy ki mikor született,házasodott és mikor halt meg. Nála megvolt hozzá az összes dokumentum és két perc alatt kinyomtatta a gépből. Ezért azt nem kellet fordítatni. Annyiban szerencsénk volt,hogy az egész család ugyanabban a kisvárosban élt.

Igaz visszautasították a honosítási kérelmet, de nem emiatt...

 

"Tényleg most jut eszembe lakcimkártyát cseréltem és most néztem hogy az autó forgalmijába benne van a lakcim is(a régi).KI KELL CSERÉLNEM nem tudja valaki?"

A honosításhoz nem számít de amúgy a forgalminak azonosnak kell lennie a lakcímkártyáddal ha te vagy a tulajdonos... szerintem.

Üdv.:Orsi

Előzmény: sekele (1504)
sekele Creative Commons License 2007.10.03 0 0 1504
Tényleg köszönöm a segitséget!

Azt hiszem ha meg lessz a regisztrációs kártya akkor olyan családfa kutatás lessz mint az á...t!Még arra is gondoltam hogy magamba is beadom a honositási kérelmet esetleg ,de lehet hogy akkor még bonyolultabb lenne az egéssz,meg az asszony se nagyon örülne a magánakciónak.Nekem szinte minden forditás megvan!

Tényleg most jut eszembe lakcimkártyát cseréltem és most néztem hogy az autó forgalmijába benne van a lakcim is(a régi).KI KELL CSERÉLNEM nem tudja valaki?
Előzmény: marosi.pal (1502)
sekele Creative Commons License 2007.10.03 0 0 1503
"A lakhatás igazolásakor kell még a lakás tulajdonosától egy befogadó nyilatkozat is,hogy engedélyezi az ott tartózkodást"


Kedves orsi.fulop ezt az igazolást hogyan kell megcsinálni,van erre formanyomtatvány,vagy csak kézzel kell megirni. Az én nevemre van kötve a lakásbérleti szerződés,de nem lehet ezzel se gond szerencsére olyan a tulajdonos.Mit kell beleirni?
Előzmény: orsi.fulop (1484)
marosi.pal Creative Commons License 2007.10.02 0 0 1502
1940. szeptember 3. - 1945. március 15. között tartózott Magyarországhoz Észak-Erdély.
"Nos ez már egy kicsit problémásabb,a feleségem szülei sokkal fiatalabbak 60 körül születtek.A feleségem nagymamája 1939 nov 26-án született,valahol Bihar megyében.Ő még él.Nem tudom hogy ez jó lenne e mikor volt a visszacsatolás.A többi nagyszüleje pedig mind a két világháború közt.Mik a lehetőségek?Vissza kell menni a dédszülőkig?"
Sajnos ez van, úgy tűnik a dédszülőig vissza kell vezetni :-(

(Nincs igazság. Ismerek olyan román nemzetiségű embert akinek a szüleje magyar fennhatóság alatt született, amikor Erdélyt visszacsatolták. A honosítási kérelembe azt írta, hogy magyar, de barátainak büszkén mutatja a fényképeit, melyeken román népviseletben virít és azt hangoztatta, hogy ő román. Sokszor panaszolta, hogy a "horthysták" magyarosították szülei nevét. Ő csak a szüleje születési bizonyítványát kellett bemutassa. Sok magyar nemzetiségű ismerősöm pedig a dédszülőkig kellett levezesse a származást, természetesen sokkal többe került a sok fordítás miatt.)

"Nem tudom hogy hogyan lehetne a keresztleveleket beszerezni ha nincs mivel lehet hellyettesiteni?"
De igen lehet helyettesíteni halotti anyakönyvi kivonattal vagy házassági anyakönyvi kivonattal vagy katona könyvvel vagy iskolai bizonyítvánnyal. Jó a magyar hatóság által kiállított illetőségi bizonyítvány vagy útlevél stb.
Legyen rajta a papíron, hogy mikor és hol született, hogy lehessen valószínűsíteni az állampolgárságát.

"Úgy tudom a forditások 5 évig érvényesek?"
Én ilyet nem hallottam, hogy csak 5 évig lenne érvényes.

"A gyereknek már új háromnyelvü keresztlevele van:román,angol,francia.Persze magyarul minek is irnák rá hazánk fiai az nem lenne célszerü.Ezt is le kell majd fordittatnom?" Nem tudom.
Előzmény: sekele (1500)
metal10 Creative Commons License 2007.10.02 0 0 1501
Szia Orsi!

KÖszönöm szépen válaszodat!

A völegényemnek magyar felmenöi vannak és tudja igazolni, igazi ERdélyi, apja anya magyar nyelvü magyar névvel és erdélybe születtek ,meg felmenöik is.Arrol halottam hogy akkor 3 és fél éven belül megkaphatja akkor magyar állampolgarsagot.A többi dolgokat mar tudom.
Köszi a segitséget,
metal
Előzmény: orsi.fulop (1495)
sekele Creative Commons License 2007.10.02 0 0 1500
Nos ez már egy kicsit problémásabb,a feleségem szülei sokkal fiatalabbak 60 körül születtek.A feleségem nagymamája 1939 nov 26-án született,valahol Bihar megyében.Ő még él.Nem tudom hogy ez jó lenne e mikor volt a visszacsatolás.A többi nagyszüleje pedig mind a két világháború közt.Mik a lehetőségek?Vissza kell menni a dédszülőkig?Nem tudom hogy hogyan lehetne a keresztleveleket beszerezni ha nincs mivel lehet hellyettesiteni?Ha megvannak akkor az összes kereszlevelet le kell fordittatni a egésszen a nejemig levezetve?

A gyereknek már új háromnyelvü keresztlevele van:román,angol,francia.Persze magyarul minek is irnák rá hazánk fiai az nem lenne célszerü.Ezt is le kell majd fordittatnom?


A házasságink is 3nyelvü de azt már lefordittattam 2 évvel ezelőtt.Úgy tudom a forditások 5 évig érvényesek?
Előzmény: marosi.pal (1499)
marosi.pal Creative Commons License 2007.10.02 0 0 1499
"Az én apám 1942-ben született Nagyváradon.Az akkor magyar fennhatósság volt, jó az állampolgársági kérelemhez,igaz?"
Ez perfekt.

"Tehát ha a nejem és a gyerek megkapja a regisztrációs kártyát,utána elméletileg kérhetjük az állampolgárségot is?"
Igen. A regisztrációs igazolás és lakcímkártya birtokában lehet kérni a honosítást. Az egész család egy formanyomtatványon beadhatja.

A nejed külön kell bizonyítsa a magyar állampolgár felmenőt! (Tehát ő is kell hozza a saját felmenőjének a papírját.)

Az EU kártyával kapcsolatban gőzöm sincs.
Előzmény: sekele (1498)
sekele Creative Commons License 2007.10.02 0 0 1498
Sziasztok!

Az én apám 1942-ben született Nagyváradon.Az akkor magyar fennhatósság volt, jó az állampolgársági kérelemhez,igaz?
Egyébként megvan a születési biyonyitványa le van forditva már 2 éve a fiókomban lapul annak idelyén akartam csinálni letelepedésit csak abba maradt a dolog.Most is a család miatt csinálnám!

Tehát ha a nejem és a gyerek megkapja a regisztrációs kártyát,utána elméletileg kérhetjük az állampolgárségot is?

Meg is lehetne a lelkiismeretfurdalásuk,nekünk magyar nemzetiségüeknek simán meg kellene adniúk az összes jogokat(aki itt él,annak 100%-ban).Bezzeg az adózást azt pik-pak ellintézték ahogy emlékszem régen.Nem tudom hol hallottam hogy pl Spanyolorszában sima tart.engedéllyel még szavazni is lehet!Erről kellene példát venni ennek a kiöregedő országnak.

Ma elintéztem az új lakcimkártyámat kivételesen nem borultam ki 10percet kellett várni és 5 perc alatt kész volt.EZ CSÚCS!

2hét mulva megyünk haza Romániába kérelmezni az Eu-s kártyát a nejemnek.Tudna valaki segiteni hogy hogyan zajlik ez?a gyereknek is külön kell kérjem?Milyen papirok kellenek hozzá?Kell e fizetni érte?

Köszönöm azoknak akik a multkori kérdéseimre válaszoltak

orsi.fulop Creative Commons License 2007.10.01 0 0 1497

Van is okuk,hogy rossz legyen a lelkiismeretük...

De azért összeségében jó,hogy egyszerűbb.

Előzmény: marosi.pal (1496)
marosi.pal Creative Commons License 2007.10.01 0 0 1496
"Ha tudja igazolni,hogy van magyar felmenője akkor elméletileg 1 év után is lehet kérni állampolgárságot de akkor is csak regisztrációs kártya után."
Ez megváltozott.
Ha megvan a regisztrációs igazolás és a lakcímkártya akkor azonnal (nem kell várni egy percet sem) kérelmezheti a magyar állampolgárságot.
(Rossz volt valakiknek a lelkiismerete a 2004. dec. 5. népszavazással kapcsolatban és ezért könnyítettek a honosítási feltételeken.)
Előzmény: orsi.fulop (1495)
orsi.fulop Creative Commons License 2007.09.30 0 0 1495

Szia!

Igaz nem nekem címezted de azért segítek ha tudok...

Én is magyar állampolgár vagyok,a férjem pedig román állampolgár még mindíg... pedig 4 éve vagyunk házasok.

Elsődleges dolog,hogy nem házasodhattok össze csak akkor ha a vőlegényed kér egy igazolást a román konzulátuson. Már nem emlékszem pontosan az igazolásnak mi a pontos neve...

Ezt a papírt kérni fogják az önkormányzatnál ahol be fogtok jelentkezni,hogy össze szeretnétek házasodni.

A személyi igazolvány nem számít. Így is úgy is román állampolgárnak fogják bejegyezni. Azt nem nagyon értettem,hogy az állampolgárságot milyen jogcímen akarja kérni a vőlegényed. Mert ha a házasság alapján akkor 3 év együttélés után lehet csak kérni. De ezt ís csak akkor ha rendelkezik regisztrációs kártyával amit a Bevándorlási Hivatalnál lehet kérni. Igazolni kell megélhetést,lakhatást stb.

Ha tudja igazolni,hogy van magyar felmenője akkor elméletileg 1 év után is lehet kérni állampolgárságot de akkor is csak regisztrációs kártya után.

Ha nem házas és nem tud igazolni magyar felmenőt akkor csak 8 év után kérheti. Legalábbis eddig így volt, nem tudom ez változott-e.

Ha van még kérdésed segítek ha tudok...

Üdv. Orsi

 

Előzmény: metal10 (1494)
metal10 Creative Commons License 2007.09.30 0 0 1494
Szia Kedves Marosi Pál!

Szeretnem válaszolna kérdéseimre,a völegényem roman állampolgar én budapesti vagyok magyar állampolgar oktober eleje fele költözik végleg Magyarorszagra hozzam, tavasszal lenne a polgari esküvönk de neki még roman személyi igazolvanya van,
attol félek lehet nem lesz jo a roman szemelyi igazolvanya nem tudjuk, mert a magyar szemelyit csak késöbb kapja meg tudom! Akkor tavasszal ez a roman szemelyi igzolvanya még érvényes lesz itt is magyarorszagon majusig? mert 2011 ig jo neki a roman személyije. Neki nem lesz magyar szemelyije tavaszra, akkor milyen papir kéne neki a polgarihoz? tudom kell születési anya könyvi kivonat meg szemelyi de az roman.meg egy házassag kötesi szerzödes is.
, Akkor mashogy csinajak meg a polgari esküvöt ha még roman a szemelyije van de Magyarorszagon él!???oktobertöl majusig.
A völegenyem azt hiszi ,hogy nem lesz jo ha roman a szemelyije mert akkor ugy irjak be mintha roman lenne és az utolag gatolhatja öt! Roman szemelyivel is ugyan ugy esküdhet ?? csak akkor ugy irjak be mint roman állampolgar meg vagy hogy?
Magyar állampolgar szeretne lenni de ez tudom masfél éven belül meg kaphatja, vagy 3.5 éven belül.
Szeretnem tudni a polgari esküvön akor most a roman szemelyi igazolvannyal kell mennie?? mert majusba lenne a polgari, és ugy irjak be hogy roman állampolgar meg a polgari esküvön a papiron? Addigra meg lesz a lakcim kartyaja is-meg a letelepedesi is.
Várom válaszat
Üdvözlettel :Metal

Mikor lenne a tempolmi esküvö addigra meg lenne a magyar állampolgarsaga akkor magyar álllampolgarként jön hozzam,,,,de a polgarinal még roman állam polgarként mennem hozzam!?
marosi.pal Creative Commons License 2007.09.29 0 0 1493
Letelepedésim volt mikor kétrtem a honosítást.
Azt, hogy most mi a helyzet nem tudom.
Előzmény: orsi.fulop (1492)
orsi.fulop Creative Commons License 2007.09.29 0 0 1492

Köszi!

Neked volt letelepedésid mikor kérted? Lehet,hogy azért nem kérték. Előfordulhat,hogy most már a Reg.kártyával nem kérik.

Előzmény: marosi.pal (1491)
marosi.pal Creative Commons License 2007.09.29 0 0 1491
Nem tudom. Tőlem nem kértek erkölcsi bizonyítványt 2006-ban, amikor beadtam a honosítási kérelmet.
Előzmény: orsi.fulop (1490)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!