Keresés

Részletes keresés

szojkaj Creative Commons License 2022.03.23 0 2 20338

Hátha..5.

 

Wadi Rum: kihagyhatatlan, kötelező látnivaló egy minimum néhány órás jeep túra. Még por-allergiásoknak is szerintem.

Bármelyik utazási iroda, szálloda ajánlatából pillanat alatt választhatsz, de neten is leszervezheted. Így kicsit drágább , előnye, hogy csak odamész megbeszélt időpontban, és már visznek is. 

A legegyszerűbb, legolcsóbb  ( és persze kalandosabb) mód, ha csak úgy beállítasz, saját autóval a Village-be, és leparkolsz.

Mire kiszáll az utolsó ember is az autóból, már el is van rendezve minden:-) Fél napos túra ára 50-80 helyi pénz/ jármű. 4 főre visszaosztva ez olcsó, ha megnézed az egyéb ajánlataidat, majd látod, mennyire.  Ebben tea, víz fogyasztás is benne van. Ebéd igény szerint, plusz max 10. Ha csak ketten vagytok, akkor vagy mentek kb. ennyiért privátban, vagy kerestek még (keresnek nektek) 2 szimpatikusnak látszó emberkét magatok mellé. Ez esetben érdemes 9 óráig odaérni, de később sem reménytelen. (vagy jobban kell alkudnotok nálunk, ami nem lesz nehéz).

Ne aggódj a program miatt, mindenki ugyanoda megy, megvannak a kötelező megállók, ahol kicsit sétálsz, fotózol stb.

Egyre figyelj: ha megállapodtatok az árban, nézd meg az autót, amivel vinni fognak. Van pár rettenetes 30+ éves , büdös-koszos szar csotrogány is, amiben könnyen zavaró lehet, ha 5 órán át bent kell ülnöd. Az autód legyen fiatal (max 20 éves) , nagyjából tiszta, és a platón legyen "lóca" hogy felülhess, érezhesd a sivatagi homokot.

Gondolom, hogy az irodáknál ez alap, de a magánzóknál beleszaladhatsz kellemetlen meglepetésekbe:-) persze, utólag majd mekkora poén lesz mesélni, milyen volt, amikor lerobbantatok a sivatag közepén:-).

kutató71 Creative Commons License 2022.03.22 -3 0 20337

Köszönőm a tanácsokat.  

szojkaj Creative Commons License 2022.03.22 -3 0 20336

"Nem gond a víz , csak konkrétan ne kelljen kanyoningozni ."

 

:-)

 

Kívülről (ismeretlenül) szvsz senki sem tudja eldönteni, hogy a "párod konkrét kanyoningozásnak" élné e meg a történetet, és utána agyonverne téged amiért rábeszélted, vagy csak egy kanyonban, vízben, sziklamászós -ereszkedős jópofa sétának, élménynek. Kortól, edzettségtől, beállítottságtól stb . függ.  Nektek kell eldönteni.

 

Ha mégsem vállalja, akkor nézzétek meg a Wadi bin Hammad-ot.

 

 

Christy666 Creative Commons License 2022.03.22 0 0 20335

Köszönöm szépen , akkor így teszek . Szépség a lényeg számunkra, nem a gyorsaság :-) 

Wadi Mujibot nem tudom eldönteni ... Párom nem szeretne kanyoningozni, viszont nem tudom ,hogy anélkül van e szakasaz ami járható . Nem gond a víz , csak konkrétan ne kelljen kanyoningozni . 

Ebben tudsz tippet adni ? 

Köszi a beszámolókat , tippeket nagyon hasznosak . 

Előzmény: szojkaj (20326)
OrSoLy Creative Commons License 2022.03.21 -2 0 20334

:) most is voltak ott magyarok még rajtunk kívül :) 

Előzmény: szojkaj (20332)
OrSoLy Creative Commons License 2022.03.21 -3 0 20333

Ó hát azon gyorsan túllendültem, hogy az utak mentén végig nagyon szemetes szintén, meg úgy tényleg nagyjából mindenhol, de ez a part túlment a határaimon (sajnos). De van néhány hely, ahol azért figyelnek erre, Petra sem volt nagyon szemetes, ott szerintem összeszedik, vagy a sivatagban a beduinok is figyelnek erre.

Előzmény: szojkaj (20331)
szojkaj Creative Commons License 2022.03.21 0 0 20332

Mi is a Tell Madaba-ban szálltunk meg. Teljesen rendben volt.

 

Előzmény: OrSoLy (20330)
szojkaj Creative Commons License 2022.03.21 -1 0 20331

:-)

Úgy van, ahogy írod. Sajnos, Jordánia - szinte mindenhol - borzasztóan koszos, szemetes. Én ezt nagyjából ki tudom zárni, ha már változtatni úgysem tudok rajta, és élvezem azt, ami jó.

Sokakat zavar, sokan meg szeretnek elborzadni, hüledezni rajta, fotózzák a "szeméthegyeket" , stb. 

Előzmény: OrSoLy (20328)
OrSoLy Creative Commons License 2022.03.21 -2 2 20330

Madabában jó szállást tudok ajánlani, nekünk ez volt a legjobb szállásunk az egy hét alatt: Tell Madaba hotel.

 

Aki szereti a mozaikokat, annak érdemes megnézni Umm Al Rasast, ez Madaba és a kanyon között van, óriási mozaik, nagyon szép állapotban, Unesco Világörökség része. A másik izgalmas mozaik Madabában a Szent György templomban található, ez is klassz, de jóval kisebb méretben maradt fenn sajnos. Mi voltunk a Szent János templomban is, az alagútrendszerben és fenn a harangtoronyban, szerintem kihagyható.

 

Kerak és Shobak várát néztük meg, Shobak abszolúte kihagyható, engem Kerak sem nyűgözött le, de lehet azért, mert a szél levitte a fejemet :) (Amúgy megértük azt is, hogy Petrában hó esett, mikor ott voltunk, így át kellett szervezni a programot. Egyik nap szétfagytunk, két nap múlva fürödtünk.)

 

Ahol még jártunk: Mount Nebo klassz, nekünk jó időnk volt, halványan Jeruzsálem is látszott. Bethany Beyond Jordan: nem nagy durranás, inkább eszmei jelentősége lehet a helynek, ha valakit ez jobban érdekel. Jerash: nekünk nagyon tetszett, mi szeretjük a romokat.

 

Wadi Rum: klassz volt, mi befizettünk egy programra, egész napos jeep túra, ebéddel, naplementével (ami amúgy egy nagy semmi volt), ott aludtunk, beduin vacsora, másnap napfelkelte nézés és reggeli. Klassz volt, de amúgy itt is elég nagy a parasztvakítás a vörös sziklákkal és homokkal, van néhány helyen vörös homok, de a nagyobb része sima sárga. Mindenesetre szép hely, a beduinok jó fejek, szóval élveztük. 

 

(Nekem Petra kicsit csalódás volt, de engem annyira le tud hangolni minidg a bóvli cuccok sokasága, az állandó hessegetés, hol vegyél valamit, hol elvisznek valami tuti helyre, hol kérjél csacsi, teve, ló taxit...) 

 

Aqabában akartunk még szkorkelezni, de ezt az időjárás meghiúsította sajnos.

Előzmény: szojkaj (20320)
OrSoLy Creative Commons License 2022.03.21 0 1 20329

Petra: Mi is hátulról mentünk végig, azt nem mondom, hogy ez lefelé út, az elején, amíg elérsz a Monastery-ig, azért kell mászni felfelé, csak szólok :) Utána meg a Royal Tombshoz is kell felfelé menni majd, de tény, hogy így rövidebb. Én így is kipurcantam a végére teljesen, hogy csak egy irányban jártuk végig. 

Előzmény: szojkaj (20321)
OrSoLy Creative Commons License 2022.03.21 -2 1 20328

Kiegészíteném még én is:)

 

1. hely: A part konkrétan gusztustalan sajnos, egészen elképesztő, mennyire nem foglalkoznak a jordánok az egyik turistamágnes helyükkel (ok, máshol nyilván jobban, de ez egy tök jó hely lehetne). Mi itt fürödtünk végül csak, a tengerbe belecsordogáló meleg források miatt teljesen jó a víz hőfoka, az iszap vicces. A partot meg próbáltuk nem nézni közben. Mi találtunk lenn a parton egy kis medencét, amibe az egyik forrás folyt bele, abban fürödtünk le a végén. Elég meredek helyen kell lebotorkálni.

 

2. hely: lementünk itt is a vízhez, jóval könnyebb lejutni, mint a másik helyen. Ez a hely tényleg nagyon szép, a partról elég gyorsan mélyülőnek tűnt, de lehet nem mindenhol az. 

Előzmény: szojkaj (20317)
szojkaj Creative Commons License 2022.03.21 -2 2 20327

Kezdd el magadnak szervezni, jó pár órát-napot tölts el vele. Nagyon élvezetes.

Ha nem sikerül (???) akkor fizess be egy iroda által szervezett útra. Ez kétszer annyiba fog kerülni, ezt pedig fogadd el.

Előzmény: kutató71 (20323)
szojkaj Creative Commons License 2022.03.21 -1 1 20326

"Madababol dél felé a 35ös úton, a Királyok Útján indulj, így keresztül mész a Jordán Grand Kanyonon, útközben több , jól jelzett kilátót találsz, kávézókkal."

 

A 15ös út gyorsabb, de nem látványos, sőt.

 

 

Előzmény: Christy666 (20324)
COOP Creative Commons License 2022.03.20 -2 2 20325

szerintem magadtól érdemes, iroda nem kell. Legalábbis nekünk.

Előzmény: kutató71 (20323)
Christy666 Creative Commons License 2022.03.20 -3 0 20324

Aprilisban megyünk Jordániába , autót bérelünk . Abban kérem a segítséget , hogy melyik úton menjünk dél felé , melyik a szebb ? A repülőtér mellet lévő  , vagy ami Madabán keresztül megy ? Nem sietünk sehová , a táj és a látvány a lényeg .

Vissza a Holt tenger melett jövünk ,azt tudjuk . Köszönöm 

kutató71 Creative Commons License 2022.03.20 -3 0 20323

Üdvözlök mindenkit!

Hogyan érdemes megszervezni utazásunkat, hogy elfogadható áron jó szolgáltatást kapjunk?

Utazási irodák igaz kényelmesek de drágák.

Amiket nézegettem azok az utazási irodák de fent már írtam, hogy drágálom. Az  azsianeked.com-on 8 napos ajánlat tetszik. Került velük kapcsolatba valaki Jordán utazás révén?

Másik a Jordán Deszertet. Programuk van az oldalon de árak sehol. Róluk tudtok valamit? Esetleg vannak másokkal jó tapasztalatotok?

 

Szép napot!

COOP Creative Commons License 2022.03.17 -1 1 20322

ez jó ötlet... 2003-ban voltunk és bizony szamárral én mentem fel a többiek lent maradtak... és ugye vissza. Egy rémálom volt :)

Igaz július közepén 50 fokban...

Most okt közepén megyünk-remélem- és sokan leszünk: idős és gyerek is.

Lehet így lesz-ez kevésbé tűnik megterhelőnek.

Köszi az ötleteket, iszom szavaidat :)

Előzmény: szojkaj (20321)
szojkaj Creative Commons License 2022.03.17 0 3 20321

Hátha... 4.

 

 

Petrára, (hacsak nem rohanod végig) kell min 3-4 óra befelé, és mivel még vissza is kell jönnöd, az is kábé 2 óra. Ebből a legfárasztóbb az utolsó szakasz, lépcsőn fel az Ad Deir monostorig. (bejáratnál veszel el térképet, az a 14 es, utolsó állomás).

Szamaragolással valamit lehet könnyíteni, de leülsz itt-ott frissen facsart levet iszogatni, igazából 5-6 óra alá nem tudsz, nem érdemes menni. Plusz az esetleges oldalsó kitérők, panoráma-sziklák, stb.

Megéri. Szóval egész nap, kemény.

Ha nincs ennyi időd, akkor érdemes csak egy irányba megtenni az utat. Visszafelé.

Így:

A bejárat (Petra Visitor Center) előtt bepattansz egy taxiba, aki amúgy is azt kiabálja, hogy " back way" és kb. 6-10 JOD ért elvisz a fenti, hátsó bejárathoz. Onnan sétálva 7 km az egész út LEFELÉ. Sokkal könnyebb, marad még energiád megmászni egy két sziklát, és nem az kattog a fejedben (közben szakad rólad a víz), hogy basszus, még majd vissza is kell jönni.

Ha csak mondjuk egy délelőtt áll rendelkezésedre, akkor is kb. 3-4 óra alatt mindent látsz, és nem is purcansz ki. 

Kifelé, a Tourism street-en veszel az útra hot-dogot vagy pizzát, és 2 órára már Wadi Rum-ba is érsz, azaz egy nap alatt láthatod a két legfőbb nevezetességet. Nem azt mondom, hogy így kell, de lehetséges. Délután 4 órás jeep túra a sivatagban, aztán vagy ott alszol, vagy estére már Aqabában vagy. 

 

 

 

szojkaj Creative Commons License 2022.03.15 -1 1 20320

Hátha...3.

 

 

Holt tenger környékén vagy valamelyik tengerparti szalloda- komplexumot találod 50-80 e HUF környékén, vagy Madababan szállsz meg, 15 ezer huf ért már szállodában, jó reggelivel.

Az első opció steril, a szálloda és a szolgáltatásai állnak rendelkezésedre, magas színvonalon..

A mások lehetőség Madaba,  kedves porfészek:-) igazi "élő" kisváros, éttermekkel, boltokkal, 2-3 látnivalóval ( templomok). Kicsit sem szép a belváros, az emberek "mások", aztán rájössz, hogy nyugodtan nezelodhetsz, shoppingolhatsz, senki sem bánt, zaklat. Sört, alkoholt a Liquer Shop -okban vehetsz, drágán.  Ne vásárolj be nagyon , Aqababan fél áron lesz!

Madababol  a Holt tenger felé a mount Nebo felé érdemes menni, vissza pedig a Panoráma úton. Madababol dél felé a 35ös úton, a Királyok Útján indulj, így keresztül mész a Jordán Grand Kanyonon, útközben több , jól jelzett kilátót találsz, kávézókkal.

szojkaj Creative Commons License 2022.03.15 -1 1 20319

Hátha valakiknek... 2.

 

Érdemes Ammanba érkezni, autót bérelni, és Aqaba felé felfedezni az országot. Vagy épp fordítva.

Autó bérléstől és a vezetéstől sem kell félni, egy- két város kivételével semmi forgalom. Rendőri ellenőrző pontok vannak, amikor látja hogy turista vagy , már mosolyog is, és int , hogy szép napot, tovább! 

Ammanbol lefelé Kerak vára környékén ha van rá idő, akkor a wadi bin Hammad szuper aktív fél napos időtöltés ( főleg, hogy a Wadi Mujib még zárva van). 5 jod a belépő, érdemes még 5 jod ért kísérőt fogadni, akkor létrán le tudsz majd ereszkedni az alsó részre is, úgy teljes. A végén teát vagy kávét is kapsz, ami nagyon finom, de főleg a hangulat miatt "kötelező". A kanyon nagyon zöld, szép,  nagy élmény a bokáig - térdig érő MELEG vízben sétálni. Nagyobb (6-8 éves kortól) gyereknek is mókás.

Az odaút kb. 50 perc, bármilyen kis autó megfelel, a kanyonra 2-3 órát kell számolni. A kijáratnál ( ugyanaz mint a bejárat) van wc, zuhanyzó, át tudsz öltözni.

Christy666 Creative Commons License 2022.03.14 -2 1 20318

Nagyon jó tippek , köszi ! 

Már el is mentettem :-) 

Előzmény: szojkaj (20317)
szojkaj Creative Commons License 2022.03.11 -2 3 20317

Hali.

 

Hátha valakiknek segíthet: (első rész).

 

Holt tengeri ingyenes fürdés:

 

1. Google maps:  "Dead sea free hot springs ". Vagy :" Zara hot springs".

Ugyanott vannak, offline módban is odavisz. Itt több a helyi, kevesebb a turista.

Könnyen megtalálod, ha lefelé mész, az út bal oldalán lesznek az árusok, tenger felőli oldalon parkoló. Kerítésen lyukak, az a bejárat, elkezdesz lefelé botorkalni, útközben több helyen is látod a meleg vizes forrást ahol kényelmesen le tudsz majd mosakodni.  Vagy az út másik oldalán egy nagy sziklánal felfelé megtalálod a nagy forrást, de az árusok mellett nagy csövekbol folyik a víz, ott is zuhanyozhatsz. Itt a víz fekete iszapos, kenheted magad stb. A fürdés jó, a zuhanyzási lehetőség szuper, a környezet elég lehangoló, szemetes. Toleránsak, de azért ésszel.  6/10

 

2. Google maps: "Dead sea free swimming".

Wadi mujib (most még zárva) bejáratától meg egy km lefelé, nagy parkoló. Elindulsz lefelé, veszel egy 10 literes vizes hordót 3 jod ért, ( ha okosabb vagy mint én, akkor már megvetted Madababan 1,25 ért), lesatalsz, keresel egy privát kis öblöt, és élvezed. Maldív fíling, fehér homok ( só) türkiz víz. Itt nincs iszap. A 10 literrel két ember tökéletesen lefurdik utána. 

Setalgatsz a parton, gyönyörű, nem szemetes. Itt bikinizhetnek a csajok nyugodtan, több a turista, mint a helyi. 9/10

 

Az első helyre 1 óra elég szvsz, a másodikon 2-3 órát el lehet tölteni.

Ha egész nap strandolni szeretnél, akkor inkább menj fizetős helyre szerintem.

A víz jelenleg (2 napja) kellemes-langyos- hűvös- élvezhető  hőmérsékletű. Nagy élmény.

peliatan Creative Commons License 2022.03.10 -1 0 20316

Szia, Te mint ott lakó, tudnál írni friss "helyzetjelentést" vírus szabály ügyben?

Mekkora az infláció?

Köszi:M

Előzmény: jordanzsu (20266)
Christy666 Creative Commons License 2022.03.09 -3 0 20315

Sziasztok ! 

 

Jordánia Vörös tenger régióban hol érdemes sznorkelezni ?  Melyik hotel strand , (vagy nem hotel strandja) a legszebb korall és élővilág szempontból ? Egyiptomban már voltam , csak a párom nem , és nagyon boldog lennék , ha Sharmhoz hasonlóan szép vízalatti világot láthatna .

Április végén megyünk , autóbérlés és körút lesz magánúton  . 

Jordánia milyen ramadánkor , van minden a turisták miatt , vagy  nehezebb éttermet találni útközben ? 

Van e olyan látványosság ami április végén még esetleg zárva ? 

Köszönöm szépen az infókat . 

bckm. Creative Commons License 2022.03.04 -2 1 20314

Hali
N 31°33,064'
E35°33,245'
-344m

Előzmény: COOP (20313)
COOP Creative Commons License 2022.03.03 -3 0 20313

nem tudod egy térképen bejelölni, hogy hol?

Előzmény: bckm. (20312)
bckm. Creative Commons License 2022.03.03 -3 0 20312

Hali!

A szálloda sortól délre van egy patak, mi ott mentünk le és a patakban  mostuk le  sót magunkról. Nem egyszerű a lejutás elég meredek részek is vannak.  Főleg helyiek használják ezt a részt.

Butabi Creative Commons License 2022.02.28 -4 0 20311

Sódarabokat legálisan haza lehet hozni?

Előzmény: COOP (20308)
Butabi Creative Commons License 2022.02.28 -3 0 20310

Igen, a B terv nálunk is a palackos víz. :D

Előzmény: COOP (20307)
COOP Creative Commons License 2022.02.28 0 1 20309

már a vízben is elkezdi marni, nem csak akkor mikor kijön az ember a vízből, pláne ha van bármilyen kicsi sérülés azon...

Előzmény: peliatan (20305)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!