Keresés

Részletes keresés

laaree Creative Commons License 2008.10.27 0 0 4121

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Ma 3hetes kisfiunk. Az első 2hétben annyi tejem volt, minden alkalommal egy ciciből meg tudtam etetni és még lefejtem napi 200-250 ml-t. Ma ott tartunk hogy 3óránként eszik, de az első ciciből 20perc alatt 80at, a másodikból 6-8perc alatt 50et eszik. És lefejni sem tudok már csak 10ml-ket.

Eszem a homeopátiás bogyókat és hipp szoptatós teát iszom, olvastam, hogy a kettő üti egymást??? Vagy a kimerültségtől lett kevesebb tejem? És tényleg fájhat a pici hasa ettől a teától?

Szeretném ha újra menne egy ciciből az egy evés. Hogyan érhetném ezt el? Vagy ez csak engem ütött szíven és ne foglalkozzak vele? Attól félek elapad a tejem.

A másik dolog,hogy kell e teát adni a bébinek? Párszor már próbáltam édesköménnyel és kamillával is, de nem fogadja el. Próbáltam pohárból,fecskendővel, cumis üveggel, de mindenre csak nyűglődött és meg akart tőle fulladni. Ezek után hagytam is.

Köszi a segítséget előre is

csengevagyok Creative Commons License 2008.10.27 0 0 4120
Bocs hogy beleszolok, de ha faj a mell es nem urul elegge (magyaran a mellgyulladas veszelye fenyeget) akkor egyaltalan nem kell melltartot hordani, foleg alvas kozben nem. Nekem pont emiatt volt hetekig visszatero mgy-m. Mikor alvas kozben ereztem hogy jon a tej, hatrafekudtem, ratettem a mellre egy negyret vagy nyolcret hajtogatott torulkozot amit minden nap csereltem. Alam is egy vagy ket torulkozo, na meg moshato paplan es agyvedo.
Előzmény: könyvmoly (4119)
könyvmoly Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4119
Ötletelés még egy kicsit, de igaziból passz. Szerintem amúgy egyszercsak kialakul majd - vagy valamelyik próbálkozásodtól, vagy csak úgy, magától, kicsi még a baba, napról napra változhatnak a dolgok...
- Megpróbálhatod ébreszteni (Az igény szerint az nem csak a baba, de a mama igénye szerintit is jelent: ha neked fáj, az hosszú távon neki sem lesz jó, tehát az ő érdeke is, hogy ébredjen korábban.)
- Mi a baj a fejéssel? Mert nem kell sokat, csak, hogy ne fájjon utána. Mr. mit szólt? :)
- Elázás ellen melltartó+betét bele, éjszakára is (én sem rajongtam érte, de csak pár hónapig kellett a betét, utána fölöslegessé vált, szóval van remény, hogy nem kell örökre, a szoptatás jóval tovább tartott, mint a betétezés).
Előzmény: Mikolt (4115)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4118
Hogy elmúlt e a sárgasága, azt úgy tudod megnézni, hogy a két szeme közt a homlokán ujjal megnyomod a bőrét, és figyeled, hogy amikor így kivilágosodik, akkor fehér-e avagy sárgás.

(Manojoe-nál - már írtam - c vitamin injekciókat kellett itatni, 24 órán beül ordított az éhségtől, és onnantól kezdett gyarapodni.)
Előzmény: Mikolt (4115)
Gotika Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4117
Egyáltalán nem írtál hülyeséget azzal, hogy megkéred a férjedet, hogy szálljon be a buliba.
Anyu is és a nővérem is így tettek, amikor a gyerekeik nem szoptak elég jól, fejni pedig még nem tudtak rendesen a mellgyulladás is fenyegető közelségben volt. A férjeik szépen kiszívták a fölösleget. A doktorbácsi pedig megdicsérte őket.
Előzmény: Mikolt (4115)
pzita Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4116

Pont azért mert nem tudhatunk minden részletet, és Te sem biztos, hogy leírsz mindent, ami fontos ahhoz, hogy valódi segítséget adjon itt bárkinek a tanácsa:

 

http://www.ibclc.hu/elerhetoseg vagy http://www.lll.hu/telefon

 

Remélem, hogy sikerül valakit elérned, és minden részletet átbeszélve találtok megoldást.

 

Írtad, hogy nem tudod lefejni a tejet. Kézzel próbáltad? Egy módszer a kézzel történő fejésre, hátha így sikerül: http://www.lll.hu/node/9

Előzmény: Mikolt (4115)
Mikolt Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4115

koszi mindenkinek. cumisuveget azert irtam, hogy erzekeltessem, hogy abbol sem eszik szivesebben. amugy nem kell.

 

valoszinuleg rosszul fogalmazok, vagy nem tudom, ot nem zavarja, hogy alszik, ENGEM zavar. faj a mellem, ha valamelyik gyerekem sirni kezd, azonnal elazok, lefejni nem tudom, minden estere belazasodok, a gyerek meg nem segit rajtam. ha csak egy mellre tennem, a masik kidurranna valoszinuleg. mar komolyan tunodtem azon, hogy megkerem a ferjemet, hogy csatlakozonn a bulihoz:)

 

amugy a gyerek is minimalisat gyarapodik, 3850 gr volt 9-en szuleteskor, most olyan 3700 gr. mar nem sarga, 2 napja teljesen elmult. en meg allandoan keringek az agya korul, hogy mikor kegyeskedik felebredni. ejjel 6-7 orat alszik, en meg naponta valtok lepedot.

könyvmoly Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4114
Upsz, kicsit hosszú lett, bocs az észosztásért :)
könyvmoly Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4113
Ha leveszed, felébred, akkor ezt használd ki ébresztési módszernek, tedd vissza :).
Asszem a hosszú távon igény szerinti szoptatás meg az első időszak alapvetően különbözik. Bár persze lehet, hogy nem annyira, de nekem ez volt az érzésem. Na mindegy, a lényeg, hogy később nem biztos, hogy a másik melledből fog folyni, ezt nekem pl abbahagyta, aztán mégis volt benne.
Az elejére, főleg, mert elalszik, tényleg jó tanács, hogy kinézel egy időintervallumot, mondjuk két vagy három órát, és ez alatt mindig ugyanarra a melledre tedd vissza, így hozzájut a tej összes alkotóeleméhez. Ha ez kevés lenne, azt szerintem észreveszed, mert egyszercsak nem elalszik rajta, hanem elégedetlenné válik. De ha nem, hát nem, akkor csak úgy cserélsz, ha letelt az idő, és amikor megint ébred, kapja a másikat.
Később, ha már jobban működik a dolog, akkor észre fogod venni, hogy jóllakott, nem kér többet, vagy kifogyott, kéri a másikat, na akkor jön az igazi "igény szerint", akkor már nem alszik el, ha még éhes és felébred, ha már éhes - de most ezek szerint még nem így működik. Most azt tudod igény szerint, hogy ha kér, kap, de azt még nem teljesen bízhatod rá, hogy eleget evett-e, meg elégszer kér-e, mert nem csinálja. Sárga még, vagy az már elmúlt?
A tápszert egyébként szerintem is próbáld meg elhagyni, inkább még és még add vissza a melledet, ha csak parányi esély is van rá, hogy enne még. Vagy ha tápszer marad, akkor utána megint tedd mellre.
Előzmény: Mikolt (4105)
jégkirálynő Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4112
sajna én ott bajszarintottam el az elsőnél, amikor hittem a könyveknek, hogy egycici, és a maradékot úgysem tudja, mert fárasztó volt...és én kifejtem volna, de semmi nem jött, gyötörtem magam...nem tettem a másikra ama szentirás szerint, és azt hittem, hogy nem eszik eleget, és mellétápláltam, innentől a szervezetem átállt a kevesebb tejtermelésre

a másodikkal lesz@rtam minden könyvet, 18 hónapig voltunk boldogok, más babának is jutott, reggel hatkor jöttek a tejcsiért

ha éhes, etetni kell, de nem kell minden nyikorgására ugrani, hogy biztos éhes....ám lehet, hogy csak a mami közelségére vágyik, arra a finom tejillatra, az álombaszopcsira
Előzmény: mzsperx (4110)
jégkirálynő Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4111
bocs,
a cumisüveg miért kell?
Előzmény: Mikolt (4105)
mzsperx Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4110
igen, én sem cserélnék mellet! ugyanarra vissza, ha valamennyire sikerült felébreszteni.
Előzmény: Beku76 (4107)
mzsperx Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4109
nem sárgult be? akkor szoktak ennyire aluszékonyak lenni...
Előzmény: Mikolt (4105)
mormika Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4108

Szerintem ezen csak az idő és a türelem segít. Próbáld meg szakaszosan bár, de kiadósan szoptatni, keltegetni, ez eleinte baromi sokáig tart, de később erősebb és éberebb lesz majd, akkor hamarabb végez nagyobb mennyiségekkel is. Ha másképp nem ébred fel, mindig vedd le, felébred, kér, ekkor rakd vissza (ugyanarra a mellre) és ezt ismételd, amíg jól nem lakik (végleg bealszik/nem kér többet stb). A másik mellet akkor add oda, amikor az elsőből már kellő ideig evett.

 

Nálunk mindkét gyerek kábé másfél-két óránként evett zsenge korában, aztán két-két és fél óránként. Szép lassan, ahogy beállt a rendszer, én próbáltam is tartani a közöket (tehát az igény szerintit kombináltam valamiféle rendszerrel - ha nagyon nem ment, akkor hamarabb is kaptak, de ha sikerült, kivártunk két (később három) órát, mondjuk ez inkább csak hathetes koruk után volt igaz, addig eléggé kaotikus volt a helyzet).

 

Kitartás, türelem, jól csinálod, szuper, hogy most szoptatni tudsz!!!

Előzmény: Mikolt (4105)
Beku76 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4107
Próbáld alvás után szoptatni, amikor a legéberebb. Persze, igény szerint, de amikor látod, hogy éhes. Ha folyton mellre van téve, szopik egy picit, azzal eltelik egy időre, de zsíros hátsó tejhez sose jut. Azt kéne elérni az egyik mellet teljesen leszívja. Én ugyanarra tenném vissza ilyenkor, nem a másikra... De majd Mzs megmondja a tutit ;)
Előzmény: Mikolt (4105)
Beku76 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4106
Nálunk ugyanez volt, silány mellbimbó, ráadásul kevés tej az elején. Megküzdöttünk, de sikerült. Pedig nem volt 3 kg mikor hazahoztuk a kórházból, viszont nagyon jó szopó volt az elejétől. Ezt mindig elfelejtik hangsúlyozni, hogy a sikeres szoptatáshoz azért nem árt egy jól szopó baba (persze fejéssel is fenn lehet tartani a tejtermelést, de nekem pl. nem hiszem, hogy menne). Most se sok tejet kivánok magamnak (megjön az az, ha ésszel csináljuk), hanem jól szopó gyereket...
Előzmény: mzsperx (4102)
Mikolt Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4105

ezt az igeny szerinti szoptatast hogy lehet a gyakorlatban kivitelezni? en elkezdek szoptatni, annyi tej van, hogy folyik a masik mellbol is, a gyerek meg elalszik 6-8 szivas utan. amint leveszem, persze felebred, kovetel, a masik mellet is megkapja, csak 3at sziv es megint elalszik.

 

ugyanezt csinalja a cumisuveggel is, tehat nem cumizavaros. egyszeruen nem marad annyi ideig ebren, hogy jollakjon. hajhuzogatas, talpcsikizes, arccsipkedes megvolt, nem erdekli.

AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4104
Én is ezt akartam mondani, hogy végülis a baba még túl kicsi, talán gyenge a szopáshoz (és valószinüleg benne van még az élettani sárgaságban is, ami különösen aluszékonnyá teszi), mindenekelőtt el kell vele éretni azt a súlyt, ahonnan már nem kell grammonként méregetni a súlyát.

Ez azért egy ördögi kör: gyenge, keveset szopik, emiatt tovább gyengülhet, még kevésbé tud szopni...
Előzmény: mzsperx (4101)
mzsperx Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4103
hasznos olvasmány:
http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=oktato_elsohet1
http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=oktato_elsohathonap5#4
mzsperx Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4102
nekem sem. hümmögött is a védőnő, hogy hát nem tudja hogy fogok ilyen laposból szoptatni. annyira mákom volt, hogy valahogy mégsem merült fel sosem, hogy használjak bimbóvédőt, bár nem volt a legügyesebb az első gyerekem, küzdöttünk hetekig minden mellre tételnél, azért valahogy csak sikerült. a második viszont az első perctől profin szopott, és a sárgaság miatti cumizás sem zavarta meg, hálisten. erre a mostanira nagyon kiváncsi leszek :) de mostanra kiokosítottam magam, úgyhogy annyira nem aggódok :)
Előzmény: csengevagyok (4100)
mzsperx Creative Commons License 2008.10.25 0 0 4101
úgy tudom, hogy 3000 alatt erőltetni kell az evést, vagyis nem lehet a kizárólag szopira hagyatkozni, addig oda kell adni neki a pótlást. de ha azt elérte, akkor eszi nem eszi nem kap mást alapon rá kéne venni, hogy küzdjön. nanáhogy abbahagyja, ha elfárad, amikor tudja, hogy úgyis megkapja utána üvegből!!! mondjuk erre pont nagyon jó a szoptanít, amikor a pótlást szopi közben kapja meg. így többet ingerli a mellet is.
Előzmény: Titb (4098)
csengevagyok Creative Commons License 2008.10.24 0 0 4100
Ja, nekem se volt formatervezett mellbimbom, en is elkovettem azt a hulyeseget hogy raszoktattam a bimbovedore. Minel elobb le kell szoktatni.
Előzmény: csengevagyok (4099)
csengevagyok Creative Commons License 2008.10.24 0 0 4099
Az orvos mit mondott arra hogy "lusta"? Ha jol ertettem belefarad a szopiba es abbahagyja, pedig meg enne/illetve a sulyahoz kepest nem eszik eleget. Ha ez az, akkor feltetlenul utanajarnek hogy miert van. Ismerek olyan babat akinek az izomtonusaval volt baj genetikai alapon, persze nem akarlak ijesztgetni, de ennek nem art utananezni.

A 20 perces szopi telleg baromsag, az enyem etkezesenkent minimum 1 orat szopizott, egyik mellbol felorat, masikbol meg egy felorat. Ennek mondjuk orultem is mert igy ritkabban kajalt.

Probalj meg delutan is aludni hogy estere tobb tej termelodjon.
Előzmény: Titb (4097)
Titb Creative Commons License 2008.10.24 0 0 4098
még annyit, hogy túlhordás volt, 42. héten született, 53 cm, 3080 g.
Haza a kórházból 2770-vel engedtek, hétfőn a gyerekorvos 2820-at mért, ebből fogytunk le 50-et szerda estére, tegnap estére visszajött 30, így most ruha nélkül pontosan 2800 g.


Titb Creative Commons License 2008.10.24 0 0 4097
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, ki fogom őket próbálni. Az a baj, hogy egy kicsit félek a teljes elhagyástól, de ki fogom próbálni az "egyre nagyobb lyukak kialakítása"-t, hátha sikerül .
Azzal kapcsolatban mit lehetne tenni, hogy kiszívja a mellemet, mert most momentán ott tartunk, hogy eszik ( általában 20 g a maximum), lefejem a maradékot ( most még egy huszasnál tartunk)...nem hajlandó többet magától, akárhogy ébresztgetem, ha beteszem az ágyába, akkor jelzi hogy éhes, de nem szopizik, ekkor adom oda az addigra már lefejt adagot, mert különben éhenhalna...
köszönöm,

Kiskrapek
mzsperx Creative Commons License 2008.10.24 0 0 4096
eszembe jutott még a váltott emelles szoptatás, így jobban termelődik a tej. vagyis jobb, bal, jobb, bal... nem csak egy váltás.
illdii Creative Commons License 2008.10.23 0 0 4095
Igen, az igény szerinti időtartam is nagyon fontos, ez a "maximum 20 percig" egy baromság, de sajnos nyomatják ezerrel:( Ha jól van mellre helyezve a baba, akkor nem árt a bimbónak, ha hosszú ideig tart is egy-egy szoptatás.
Előzmény: Törölt nick (4094)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.23 0 0 4094

Szia!

 

Én lapos mellbimbóval "szívtam" (szó szerint :-) ), de nem használtam bimbóvédőt. Hidd el, anélkül is meg lehet tanulni szopni, illetve a helyes technikát csak anélkül lehet megtanulni. Az első 1 hét lesz nehéz, mert a gyerkőc nehezebben fog rákapni és lehet, hogy sebesre fogja szívni, de aztán minden OK lesz.

Az a baj a bimbóvédővel, hogy nem tudja a baba a nyelve formálásával stimulálni a tejcsatornákat, hanem egyszerűen bekapja, mint egy cumit.

A mennyiség miatt ne aggódj, de amíg nem áll be, ne tartsd be a 20 percet. Nekem anno volt olyan, hogy 30 perc szoptatás után megint beindult a tejem és újra úgy jött mint a szoptatás első perceiben. Ha Neked nem okoz fáradságot, akkor tartsd annyit mellen, amennyit csak ő akarja.

Szóval

Házi feladat No 1: bimbóvédő kuka

Házi feladat No 2: igény szerinti mennyiségű és időtartamú szoptatás

Bónusz1: Laktoherb-et elhagyni, mert hasfájást tud okozni. Helyette sok folyadék, szénsavmentes üdítő

Bónusz2: bimbóra valamilyen kenőcsöt beszerezni, mert lehet, hogy kisebesedik, legyél rá felkészülve.

 

Sok sikert, menni fog!

Előzmény: Titb (4092)
mzsperx Creative Commons License 2008.10.23 0 0 4093
mekkora súlyú a gyerek? időre született? nem sárga?

ha időben született, nem kis súlyú, akkor:

szoptass annyit és olyan gyakran, amilyen gyakran csak kéri a gyerek. én még nem adnék tápszert. nem mérném a szoptatásokat, az csak stresszel. ha nem ébred magától, kelteném 3 óránként, utána fejnék 7-7-5-5-3-3 percig, váltott mellből. ha jön le tej, nem adnám neki. maximum szoptanítból, szopi közben.
homeós szert, a rhicinus communist, 5-öst ennék naponta 3x, a szopis teát meg elhagynám (a kettő üti egymást)
a bimbóvédőt el kell hagyni!!! ha nem megy egyből, akkor úgy, hogy minen nap egy kicsit levágsz belőle, így egyre nagyobb a lyuk rajta. ha nem akar kifordulni a mellbimból, akkor próbálhatod pl megfejni kicsit a szopi előtt, a fejő kifordíthatja. vagy van egy aventes izéke is, direkt erre a célra.
ha a gyerek lusta, akkor masszírozd jól át a melled szopi előtt, lehet melegvizes borogatást is csinálni, így könnyebben jön a tej. mikor a bébit mellreteszed, "fejjél" a szájába tejet, vagyis az első pár szívást sprórold meg neki, ha már jön a tej, lelkesebben fog dolgozni, mint üresjáratban.
a szopisteától fájhat a hasa.

ha nem sikerül mellre tenni bimbóvédő nélkül, ill rávenni, hogy rendesen szopizzon, szerintem minél hamarabb keressetek egy szoptatási tanácsadót, aki személyesen tud segíteni...
Előzmény: Titb (4092)
Titb Creative Commons License 2008.10.23 0 0 4092
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni a fenti témában, szerintetek mit rontottam el, és vissza lehet-e hozni a szoptatást.
Múlt hét hétfőn született kisfiam, csütörtökön engedtek haza a kórházból, tápszert nem kértem, mert szoptattam. A gyerekorvos, miután fiam elég lusta, imád aludni, nappal igény szerinti szoptatást javasolt, éjszaka max 6 óra alvást engedélyezett.
Ezt tartottuk is, ébreszgettük, egyetlen szépséghiba volt csak, hogy befelé forduló mellbimbó lévén, bimbóvédővel szoptatok, amivel elég nehezen barátkozott meg. Hétfőn érkezett hozzánk a gyermekorvos, aki azt mondta, hogy max. 20 percig szoptassak, és éjszaka ne ébresszem, higyjem el, fel fog ébredni.
Természetesen nem ébredt, átaludta az éjszakát, majd nappal annyira ki volt éhezve, hogy nem győztem szoptatni. Kedden reggel 8-tól ébren volt, nagy nehezen du. 4-kor sikerült elaltatni...megfogadtuk, hogy nem, nem hagyjuk mégegyszer hogy ennyire a feje tetejére álljon a világ, ébreszteni fogjuk...egyre többet aludt, egyre nehezebb volt ébreszteni.
Szerdán este fürdésnél kiváncsiságból (a gyerekorvos kiadta, hogy egy héten híznia kell 150 g-ot, lemértük, hogy is állunk, és akkor lepődtünk meg, hogy összesen 10 g- ot evett, és hétfői súlyához képest - 30 grammnál tartunk. A gyerekorvos mondta hétfőn, hogy bőven elég, ha hetente egyszer mérünk.
Teljes kétségbeesésben azonnal felhívtuk a védőnőt, tápszert váltottunk ki a gyógyszertárban.
Szereztünk elektromos mellszívót, azzal fejegetem, mert elfárad, nincs ereje kiszívni mindkét mellemet, majd ivópohárból adjuk neki. Megpróbálunk az összes tejemmel megetetni, majd felpótolva 50 grammra adunk tápszert.
Ezelőtt egy héttel felmerült, hogy esetleg tejtestvért kéne keresnem, mert olyan sok tejem van, most meg 10-10 gramm tej van bennük.
A mai napra az egyikben 20 gramm volt, a másikban semmi, igény szerint próbálok szoptatni, ami átlagosan 2,5-3 órát jelent.

Laktoherb teát iszok (ma egy litert), mit csinálok rosszul? Mit kéne tennem, hogy szoptatni tudjam, legyen igényeinek megfelelő mennyiségű tejem?

Előre is köszönöm, bocs a regényért, tényleg hálás lennék valami jó tanácsért.
A fiamnak nagyon fáj a hasa, a megemelt mennyiségtől, a szopiteától, vagy a tápszertől lehet?

Előre is köszönöm,
Kiskrapek

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!