Keresés

Részletes keresés

BoGyesz_4a Creative Commons License 2008.04.17 0 0 3490
Úgy látom akkor nem lenne értelme megcsinálni ezt a tanfolyamot, mivel majd később a technikai amúgy is tanítja.
A másik meg, hogy nehéz olyan buddy-t találni, akinek lenne ilyen képesítése.
aida99 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 3489

Szeva Ati!

 

A triox alapja a nitrox amihez héliumot kevernek. Tehát ha bármilyen nitroxhoz adsz egy kis héliumot akkor trioxot kapsz. A jelölése ugyanaz, mint a sima trimixnek azaz oxigén/hélium arányszám. Gyakorlatilag a nitrox előnyeit egészítik ki a hélium nyujtotta elönyökkel. Nitr-ox, Tri-ox, szerintem innen ered az elenevezés. Amugy az IANTD-nél is létezik recreácios trimix, ez valószinüleg hasonló reklámfogás lehet, mint a GUI-s recr. triox. 

Előzmény: sari attila (3480)
BoGyesz_4a Creative Commons License 2008.04.17 0 0 3487
GUE úgy adja meg, hogy 100% O2 tizenkét percig, majd hat perc szünet.
Előzmény: sari attila (3485)
sari attila Creative Commons License 2008.04.17 0 0 3485

Északon hideg a víz, és hamar ki akarsz jönni, ezért használnak a fenéken magasabb oxigént, mert 1-2 százalék héium sok időt jelenthet pluszban a vízben. Ami dekompressziós szempontból -összeszűkült erek, lelassult keringés a hideg miatt- magasabb kockázat mint egy kicsit túllépni a pulmonáris oxigén határt. Persze ez kockázatos, de aki fázós az ne menjen északra... Hasonló a helyzet hegyi tavakban európa szerte is. Mindenhol regélik hogy jobb 80-as oxigénnel csinálni az utolsó dekólépcsőt. Persze, ha nem fázol... De ha magas hegyen vagy, és a víz 6 fokos akkor inkább 100 százalék oxigén az utolsó lépcsőm, és néha átváltok levegőre.

Jut is eszembe: milyen gyakran kéne oxigén törést csinálni a legújabb kutatások szerint????? Mondjuk 3 méteren?

S.A.

Előzmény: BoGyesz_4a (3483)
sari attila Creative Commons License 2008.04.17 0 0 3484

Akkor lehet rájöttem, ez egy olyan gáz amit dekónál használnak hogy a dekógázban is legyen hélium, de alacsony százalékban. És a nagy merülések után megmarad, plusz a maradék fenékgáz is ilyesmire higítható egy kis nitrox rátöltésével -contious flowing system- tehát nem marad meg, eladható.

Nem egy ilyen mélymerülés után törtük a fejünket hogy a szponzor által kifizetett magas héliumtartamlú de kis nyomású gázzal mit csináljunk. Na a GUE-sok rájöttek. (lehet többet gyakorolták...)

Eladják túristáknak trimix bocsánat triox) merülésekhez.

Szácságúdálydia!

S.A.

 

BoGyesz_4a Creative Commons License 2008.04.17 0 0 3483
Igen, a 30/30-as Trioxról írtak és ez az amit nem értek. Ha nem technikai búvárkonak van, akkor miért jó nekem a 30% O2? Ha jól számolom a 30/30 Trioxnak az M.O.D. 30 méter, itt éri el a PPO2 az 1.2bar-t. Semmi előnyét nem látom, hogy Heliumot keverjek bele, mert harminc méteren sima Nitrox-al is sokáig elvagyok. Technikai merüléseknél értem a lényegét, de "recreational" célokra feleslegesnek tartom.

A GUE tanfolyamon volt egy táblázat a standard gázokról, íme:

mélység keverék

0-30 Nitrox 32 / Triox 30/30
30-45 Trimix 21/35
45-60 18/45
60-75 15/55
75-90 10/70
90+ itt már nem adja meg, mindenki döntse el maga :-)

Az oktatóm nemrég volt fent egy csapattal északon egy roncsnál ami pont száz méter mélyen van. Láttam róla a filmet, ahogy scooterekkel körbe járják az egészet. Tíz perc fenék idejük volt, három óra vissza felé. Ehhez azért már kell egy kis zavarodott elme. :-) , de attól tartok én is ilyen vagyok. :-) Egyébként 10/70es Trimixet használtak.
sari attila Creative Commons License 2008.04.17 0 1 3482

Ahh, köszi, akkor mégsincs új a nap alatt, mert ez is trimix.

Már csak azt kéne tudni hogy pontosan milyen összetételű gázzal tartják a kérdéses tanfolyamot. Mert így nehéz válaszolni hogy miért, és mik az előnyei.

De ha monó palackkal nyomják, akkor ez valami nagyon speckó, csak arra a 30 valahány méterre jó keverék lehet. És talán pár percet nyernek a fenékidővel. És nyilván azt használják ki hogy a hélium "gyors" gáz, töltődés-ürülés, de dekó szempontjából a nitrogén a mérvadó. Olyasmi lehet amit mélymerülések után használhatnak váltógázként, kis hélium százalékkal jó "sok" nitrogénnel nem egy szokványos trimix.   

S.A. 

kUNd Creative Commons License 2008.04.16 0 0 3481
Szia!
Olyan trimix amiben az O2 minimum 21% vagy több... (ált. 30/30 O2/He)
Előzmény: sari attila (3480)
sari attila Creative Commons License 2008.04.16 0 0 3480

Szia.

Mi az a triox?, Oxigén-Nitrogén-és? Mi a harmadik?

Lehet le vagyok maradva, de ilyenről még nem hallottam.

S.A.

Előzmény: BoGyesz_4a (3479)
BoGyesz_4a Creative Commons License 2008.04.16 0 0 3479
Hogy legyen kicsit on-topic téma is.

Most olvastam a GUE oldalán a "recreational Triox"ról, de nem igen értem a dolgot, nem értem mi az előnye.
Ugye a Trioxban kevesebb az oxigén és a nitrogén a levegőhöz képest, tehét a nitrógén narkózis később jelentkezik, és az oxigén mérgezés esélye is alacsonyabb. Amit nem értek az az, hogy itt ugye hobby szintről van szó, nem technikairól, azaz egy palackkal merülünk és a max mélység 36 méterben van megszabva a tanfolyamon.
Na most, ha csak 36 méterig megyünk, akkor miért nem jó nekünk a Nitrox? EANx30-cal pont 35,5 méter a max (PPO2 1.4). Miért jobb itt a Triox, amikor még a nitrogén narkózis is elhanyagolható és a PPO2 is határon van? Egyre tudok gondolni, hogy a fenék idő hosszabb a kevesebb nitrogén miatt.
seper_t Creative Commons License 2008.04.16 0 0 3478
Sziasztok!

Kb. két hónapig nem voltam nett- közelben és most végigolvastam egy szuszra a történteket hát nem is tudom mi fekhette meg a gyomromat jobban a tömérdek tintahal amit befaltam vagy ez. Szerintem nem baj, ha egy kicsit személyeskedünk, de a személyeskedésen túl azért legyen a hozzászólásnak valami mondanivalója a technikai búvárkodással kapcsolatban. Eszembe jutott egy idézet egy filmből:
„Hát tudod fiam apád is tudott inni, de legalább volt stílusa.”

Na búvároljuknk is egy csöppet:
Olvastam a nemrég leírt véleményeket a lebegéssel kapcsolatban. A lebegés tényleg alapja a technikai merülésnek és ezt mi hajlamosak vagyunk kissé misztifikálni néha.
Egy helyen dolgoztam egy hónapig egy francia oktatóval. Egy közös sörözés közben megemlítette nekem, hogy lassan szeretne elkezdeni technikai búvárkodással is.
Minden héten új „éppen vasszer” tanfolyamot tartott. Mikor egy hajóra voltunk beosztva néztem az első alkalommal, hogy a tanfolyamosai milyen szépen lebegnek az alapfokú tanfolyam végén. Gondoltam is magamban mázlista Nikk milyen tehetséges embereket kapott. Aztán mikor ez minden héten megismétlődött azért elgondolkoztam egy kicsit. Lehet, hogy nem kell fekete felszerelésben parádézni és szigorú tekintettel meredni a semmibe, ahhoz hogy valaki meg tudja tanítani a tanfolyamosait lebegni. Ráadásul vadászuszonyt használ, na meg dohányzik is.
aida99 Creative Commons License 2008.04.16 0 0 3477

Nagyrabecsült Nagyurak!

 

Még mielött bárki végleg azon fáradozna, hogy hogyan magyarázza meg a bizonyítványát illetve, hogy hogyan mossa ki magát figyelmetekbe ajánlom a következőket:

 

1. a fickanickekre senki se reagáljon, mert ezek mentális problémákkal küszködő szerzői, pont erre játszanak!

 

2. ha két személy között vita zajlik, akkor az érintetteken kívül mindenki próbáljon meg csendben maradni!

 

3. degradáló véleményt senki ne hangoztasson, csak ha kérdezik!

 

És végül de nem utolsó sorban: vannak olyanok akik nem számítanak rendszeres hozzászóknak ezen a fórumon. Ezeknek a személyeknek nem sok közük van a technikai búvárkodáshoz. Ők maradjanak meg a saját területükön. Én sem megyek át az észt osztani a "búvárkodás" topikra. Persze ha valakinek már alapvetően az a célja, hogy az itt jelenlévő amúgy is a béka segge alatt lévő szinvonalat még lejjeb tornássza, akkor az más kérdés, az ilyenek az én szemembe egy kategoriákba esnek a fickanickekkel.

A magam részéről valószínűleg már nem nagyon fogom itt a "tollat forgatni", főleg azért nem, mert szinte semmi értelmét nem látom. Korábban voltak itt nálam sokkal nagyobb tudású búvárok, ahogy látom ők is így döntöttek. Itt már tanulni nem nagyon van kitől, "tanítani" sem érdemes senkit, mert abbol is csak a probléma van. Úgyhogy a legbölcsebb dolog az "ősök utjára lépni" és nagy tisztelettel lelépni innen.

 

sari attila Creative Commons License 2008.04.15 0 0 3476

Szia, engem is kitöröltek nemrég mikor válaszoltam a fantomnak.

Az élet ilyen dolgaihoz szerintem kellő humorral kell hozzáállni, semmiképp sem szabad komolyan venni.

Legjobbakat.

S.A.

Előzmény: mr. joy (3473)
Pisces72 Creative Commons License 2008.04.15 0 0 3475
A törlés nem a Tieddel kezdődött, az csak benne volt a törlésre szánt hsz-szel kezdődött sorban. Ha jól emlékszem. És Te tényleg semmi olyat nem írtál. Úgyhogy nyugi! :)))))
Előzmény: mr. joy (3473)
mr. joy Creative Commons License 2008.04.15 0 0 3473

Hidd el Attila, hogy egyetlen egy szó volt a hozzászólásoban ami megkérdőjelezhető. Szokták mondani emberekre, ha nem kultúráltan viselkedik és b betűvel kezdődik. Semmi más nem volt benne. De nem is akarom tovább a helyet foglalni.

Köszönöm, hogy itt lehettem.

 

Mindenkinek jó merülést.

 

Vígh Zsolt

sari attila Creative Commons License 2008.04.15 -1 0 3472

Sajnos nem olvastam a kimoderált hozzászólásod, de ne sértődj meg azon hogy törölték.

Amióta egy fantom, egy pszihopata, homofób logopédus fantomja tartja "rettegésben" e fórum lakóit, én már semmin sem csodálkozom.

A traktoros ilyenkor erősebben szánt, és ez nem is baj.

És igazad van, régebben is személyeskedtünk, de valahogy ez mindíg olyan ÁRISZTOKRATIUS személyeskedés volt.  A pórias viselkedés és társalgás idegen egy olyan közösség számára mely olyan hobbit űz ami csak egy Monti Pithon filmben vehető komolyan.  

E "társaság" életfelfogása oly messze, távol áll a feketeruhás-kommandós-gyerekiaparkolóbajáccukleee- egyedek életfelfogásától mint Makó Jeruzsálemtől. Vagy hogy még messzebb menjek mint a föld a legközelebbi naprendszertől.

De "tételezzük fel" hogy minket szemmel tartanak ebből a másik naprendszerből, vagy csak gondoljuk azt hogy mi nézünk magunkra onnét.

Hát nem vicces hogy -onnét nézve- hasonló emberek (hasonló hobbi) minek el nem mondják egymást???

És a HOBBI egy fontos szó számomra!!!

nagylevegőt

S.A.

Előzmény: mr. joy (3471)
mr. joy Creative Commons License 2008.04.11 0 0 3471

Köszönöm a moderátornak, hogy törölte a hozzászólásomat. Csak azt nem tudom, hogy amikor mások személyeskednek akkor az miért nem kerül törlésre. Most már igazából nem is érdekel.

 

Ennyit a búvár forúmokról.

 

Tisztelettel

 

Vígh Zsolt

 

ps. ettől voltak sokkal durvább szövegek is.

BoGyesz_4a Creative Commons License 2008.04.08 0 0 3465
Most jutott eszembe, hogy amikor az OW-t csináltam volt a hajón egy faszi egy furán nagy dobozzal a hátán és akkor még nem tudtam, hogy mi a fene az. Még előttünk merült le, minket ugye vitt az oktató, aztán vissza jöttünk a hajóra, ebédszünet, mégegy merülés, oktatás miegymás, majd megjelent a faszi és mentünk vissza a partra. Akkor nem értettem, hogy hogy a fenébe bírja ilyen sokáig és biztos még én vagyok a nagyob béna, hogy csak negyven percig volt levegőm. :-)
aida99 Creative Commons License 2008.04.08 0 0 3464

Szia, kösz most már megvan. Ez egyébként az készülék alapára, ahhez még meg kell venni egy pár upgrade-t, hogy teljes értékű legyen. A kiegészítök ára akár mégeygszer ennyi lehet. Itt egy link a külföldi áráról:

http://216.239.59.104/search?q=cache:FQafh78ZeUgJ:www.scubatoys.com/store/detail.asp%3Fproduct_id%3DVR3+vr3+dive+computer+price&hl=hu&ct=clnk&cd=4&gl=hu

 

 

Előzmény: Törölt nick (3463)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.08 0 0 3463
Szia aida!
Itt találod az akciós VR 3-at!http://seawatch.hu/?p=havi_news
sari attila Creative Commons License 2008.04.07 0 0 3456

Dedede.

Van nekik raktáron, olyan 250 ezer forint körüli áron emlékszem, 300 valamennyiről van leértékelve.

Kisország, de a miénk :-)

S.A.

Előzmény: aida99 (3455)
aida99 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 3455
Szia, én nem találtam meg, de biztos csak nem voltam alapos. Ha tudsz küldd el a közvetlen linket. Amugy gondolom rendelni lehet csak legfeljebb, nem hinném, hogy raktáron tartanának belőle.
Előzmény: Törölt nick (3453)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.07 0 0 3454
Például itt![seawatch.hu]
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.07 0 0 3453
Szia aida!
VR3-as kapható Magyarországon is!
aida99 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 3452

Senki sem személyeskedett veled, főleg én nem. Szerintem kicsit túl érzékeny vagy. Miből gondoltam azt amit gondoltam? Végezz egy Te is egy-két technikai tanfolyamot, mondjuk a trimixig és utána olvasd vissza a hozzászólásaidat, aztán már rá fogsz jönni magadtól is. Amúgy pedig a vizsgáztató jellegű kérdéseket nem szeretem.

 

A többi olvasó kedvéért az ujralégzős témához még annyit fűznék hozzá, hogy a megalodon egy elektronikus ujralégző. Az ujralégzőn merülés elött vagy után be tudom állítani az igényelt ppO2 szintet. Ez azt jelenti, hogy mondjuk 12 méteren beállítok egy adott oxigén parciális nyomást, és az ujralégző végig ezt az oxigén pp nyomást tartja nekem mélységtől függetlenül. Sekélyebb vízben ez 0.7 Ata, méllyebben 1.2 Ata. Emelkedés során is végig marad végig az 1.2 Ata, egészen a felszínig.

Tudomásom szerint ezt a félig zárt rendszerek nem tudják, de erre nem vennék mérget. Úgye két db. palack van az ujralégzőn. Az egyikben tiszta oxigén van, a másikban pedig lehet levegő, nitrox, vagy éppen trimix. Összesen három gyártmányú búvárkomputer kapható a piacon (mo.-on szerintem egyik sem kapható) ami jó az ujralégzőhöz: VR3, shearwater, hs explorer. Ha valaki többet akar roluk megtudni, vegyen egy ujralégzőt és menjen ki külföldre egy tanfolyamra. Amúgy a tanfolyam 1200 euró volt.

Előzmény: rolanddiver13 (3451)
rolanddiver13 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 3451
Tisztelt Aida,

Ugy latom mar megeloztel es meg is valaszoltad helyettem a kerdeseket. En csak egy lelkes amator vagyok aki szeret tanulni masoktol es akit lenyugoznek a technika vivmanyai. Azt viszont legyszives ird le nekem, hogy melyik hozzaszolasom melyik reszletebol szurted le ezen kovetkezteteseidet? Ez egy olyan dolog, hogy attol meg hogy nincsen BMW-m attol meg erdekelhet, hogy az milyen, mitol van benne ilyen sok loero nem? En ugy erzem, hogy itt a kezdodo szemelyeskedes helyett inkabb maradjunk a szaraz tenyeknel, mert hat ugye abbol tanul mindenki.A kerdeseimre tovabb is varom a valaszokat, leven en mar megvalaszoltam a te kerdesedet. udv

Somodi Roland

aida99 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 3450
A válaszaid már csak azért is érdekelnének, mert a konkrét kérdéseid és a hozzászólásaid alapján nem hinném, hogy lenne technikai képpzettséged, illetve ujralégzős sem. Ezzel nincs is semmi gondom, mert sosem állítottad magadról azt, hogy lenne (legalábbis én nem láttam ilyet), csak egy kicsit furcsállom, hogy egy olyan búvárnak akinek szerintem nincsenek ilyen végzettségei, azt miért érdekli, hogy a megalodonnak axiális vagy radiális a kanisztere. Én úgy gondolom, hogy Te egy érdeklődő búvár lehetsz, aki utána olvasott ennek-annak, és onnan egyenként kiragadott infokra kérdezel rá.
Előzmény: aida99 (3449)
aida99 Creative Commons License 2008.04.06 0 0 3449

Szervusz Roland!

Szívesen válaszolok a technikai kérdéseidre, csak elöbb ne feledkezz el arról, hogy nem nemrég én is kérdeztem tőled valamit, amire még adósom vagy a válasszal. Amúgy szerintem a Mod1 az a félig zárt rendszer, nekem pedig nem az van, de ezt már leírtam egyszer. A "buborékolást" pedig lehet, hogy félreérthetően írtam le. Ez nyílván előfordul a scuba merülésnél is, csak ott nem annyira észrevehető a nyílt rendszerből fakadó "főbuborékok" miatt. Szóval akkor várom a válaszod a kérdésemre.

Előzmény: rolanddiver13 (3448)
rolanddiver13 Creative Commons License 2008.04.06 0 0 3448
Melyik fajta megalodonod van?A megalodon egy nagyon jo es draga ujralegzo, a barlangi buvarok istenitik.. Amit te elvegeztel a leirasod alapjan az a Mod1 vagy nevezhetjuk Air Diluent tanfolyamnak is, kepzesi szervezete valogatja. Van ahol azonban mar a Mod1-en engedelyeznek max 10 perc dekot.Ez is oktatasi szervezettol fugg persze. Ezt a buborekol a csulyajuk dolgot nem igaza sikerult felfognom. Ne ertsd felre, nem kotetkedes, de annak hogy a kifujt levego/legzogaz bemegy a csuklyad ala (feltetelezve,hogy vizszintes pozicioban vagy) semmi koze ahhoz, hogy nyilt, feligzart vagy teljesen zart rendszeru felszerelessel merulsz. Gondolom a megalodon legzozsakjan is van egy szarazruha leengedo szelephez hasonlo leereszto szelep ami a feljovetelkor kitagulo gazt kiengedi a legzokorbol, tehat nem kotelezo a maszkon keresztul kifujni azt. A megaldon axialis vagy radial kaniszterrel van szerelve? Szerinted melyik a jobb? A megalodonban milyen gyakran kell szenzort cserelni? Milyen komputerrel merulsz?Elore is koszonom a valaszokat.


Roland
ntmkkesz Creative Commons License 2008.04.06 0 0 3447

Tényleg csak a tréfa kedvéért. Akkor most ez kicsit olyan, mint amikor megalkották az első repülőket, azután csináltak egy repülésre teljesen alkalmatlan eszközt a helikoptert.

 

Egy ideig biztos csudabogár lesz az ilyen búvár. Köszönöm a válaszokat, bár lehetne még beszélni róla. (csak én nem értek hozzá, de érdeklődve olvasom.)

Előzmény: aida99 (3445)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!