Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2017.03.09 0 1 3241

Most néztem a neten, az ANA akkor is magasabb, ha Raynaud-szindrómás vagy ... amit ugye már mondott is az orvos. A Raynaud sokszor megelőzi az SLE (szisztémás lupus) kialakulását, ezért szokták megnézni, hogy csak "szimpla" Raynaud-ról van szó, vagy esetleg más autoimmunbetegség (Sjögren, vagy lupus stb.) is jelen van-e, mert akkor bizonyára nem ugyanolyan a gyógyszeres kezelés.

 

"

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Mivel az autoimmunbetegségeket általában nehéz diagnosztizálni, az ANA vizsgálat lehet az első, megbízható lépés az SLE és néhány más, többféle tünettel járó autoimmunbetegség felismerésében. A tünetek lehetnek enyhék, de súlyosak is, és magukban foglalják a fájdalmas és bedagadt ízületeket, a megmagyarázhatatlan lázt, az extrém fáradékonyságot és piros kiütések megjelenését.

Mit jelent az eredmény?
A pozitív eredmény autoimmunbetegségre utal, de további specifikus vizsgálatok szükségesek a végleges diagnózis elkészítéséhez. Fontos tudni, hogy az ANA vizsgálat eredménye pozitív lehet azoknál is, akik nem szenvednek autoimmunbetegségben. A megfigyelések szerint az álpozitív ANA eredmények gyakorisága az életkor előrehaladtával nő.

Az SLE-s betegek 95%-a ANA pozitív. Ha egy beteg SLE-re jellemző tüneteket mutat (például arthritis, kiütések, thrombocytopenia), akkor nagy a valószínűsége, hogy SLE-je van. Ebben az esetben az ANA pozitivitás segíthet alátámasztani az SLE diagnózisát. Szükség esetén két másik vizsgálat, az anti-dsDNS és anti-SM antitest vizsgálat segíthet az SLE diagnózisának megerősítésében. Ha az anti-dsDNS autoantitest akár kis mennyiségben is előfordul, az SLE-re utal. A anti-SM antitestnél a nagy mennyiségben történő megjelenés jellemző az SLE-re."

 

Ha a lelet nem egyértelmű, akkor az antitestek további "altípusaira" is elrendelhet szűrést az orvos ... a tutit, majd úgyis ő fogja megmondani a kontrollvizsgálatodon!

Előzmény: Törölt nick (3238)
.ETNA. Creative Commons License 2017.03.09 0 0 3240
Előzmény: Törölt nick (3238)
.ETNA. Creative Commons License 2017.03.09 0 1 3239

Nem igazán tudom, de a lupusnál általában magasabb az antinucleosoma, persze lehet, hogy van más autoimmun is, aminél magasabb, ill. lehet, hogy a lupushoz még más antitestek megléte is szükséges.

Ez inkább csak egy tipp ... majd írd meg, hogy mit mondott az orvos. Mikor kell kontrollra menned?

Előzmény: Törölt nick (3238)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.08 0 0 3238

Megjött az összes laboreredmény. ANCA szűrő, ACA szűrő, ENA, b2GPI szűrő, negatív. A Nucleosama 20 helyett 200, az ANA26 pozitív. Minden más rendben.

Ez mit jelent most?

Előzmény: .ETNA. (3237)
.ETNA. Creative Commons License 2017.03.04 0 2 3237

... /ha van egyáltalán/! 

Lemaradt az utolsó szó vége:-))

Előzmény: .ETNA. (3236)
.ETNA. Creative Commons License 2017.03.04 0 2 3236

Szia! Ezekről a vizsgálatokról, ill. tesztekről túl sokat nem tudok, de leginkább a krónikus autoimmun betegségek pontos meghatározásában használják. A pontos diagnózist szokták ezek/immunválaszok, van-e valamelyik autoimmun betegségre jellemző antitest jelen a vérben/  alapján felállítani, hogy a megfelelő gyógyszert felírhassák.  Nem gondolnám, hogy ez bármilyen szinten kapcsolatban lenne daganatos betegséggel, mert ott tumormarkereket néznek, CT-re küldenek stb. Az autoimmun sem leányálom, de megfelelő gyógyszerrel 'nyugvó állapotban' , remisszióban tartható. Ugyan meggyógyítani nem lehet, de a vasculitisek /érgyulladások, szerintem ettől vannak  a pirosas-lilás foltok az ujjaidon/ krónikus, visszatérő gyulladása is jól karban tartható. Tehát az autoimmun betegségeknél az, hogy 'gyógyíthatatlan' ,  EGYÁLTALÁN NEM AZT JELENTI, hogy 'halálos', csak annyit, hogy ezután vélhetően, gyógyszert/gyogyszereket/ kell szedned. A valami miatt 'meggajdult' immunrendszert, sajnos az orvostudomány mai állása szerint, még nem tudják 'újraprogramozni', hogy a működési hibát végleg kijavítsák. Ezt én pl. nem is betegségként, hanem állapotként szoktam meghatározni.

A GOT amúgy a májfunkciós érték. Picivel magasabb, ez nem vészes, pl. ha egy szülinapi buliban, vagy szilveszterkor megiszunk néhány pohár koktélt, vagy pezsgőt, másnap a GOT , tuti magasabb, de pl. ha beveszel erősebb fájdalomcsillapítót, az is megemeli. Ez csak egy pillanatnyi állapot.

 

Később rákérdezhetsz a dokinál, hogy pl. szükségesnek gondolja-e, hogy májvédő teát /gyógynövényboltban kapható, vagy gyógyszertárban is/ fogyassz. Ez akkor is jó lehet, ha rendszeresen kell majd valamilyen gyógyszit szedned.

 

Szóval, csak nyugalom, ne izgulj, mert az tényleg megviseli az idegrendszert, nem tudsz rendesen aludni, a túl sok aggodalom pedig tovább gyengítheti az immunrendszered!!

 

Majd írd meg, hogy mi lett a diagnózis a Raynaudon kívül /ha van egyál

 

 

Előzmény: Törölt nick (3235)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.27 0 0 3235

Szernék segítséget kérni. Bőrgyógyászhoz fordultam, mert az ujjaim a körömágynál vörösek, fájnak. A kézújjaimon is van pár piros folt. Vérvételre küldtek. Diagnózis: I7300/3 , Raynaud syndroma.

 

Eddig sok eredmény érkezett. Ami eltérés: GOT/ASAT 32 helyett 35 U/l., Nucleosoma 21 helyett 200 U/ml., ANA26 poz. A többi leletem rendben van.

 

 

Még várnom kell egy véreredményre: - ANCA SZŰRŐ, P-ANCA, C-ANCA, ACA SZŰRŐ, β2GPI szűrő, U1-RNP, Scl_70.

 

Ez milyen vizsgálat? Nagyin megijedtem, remélem nem dagatos betegség? Remélem nem komoly. Mire számíthatok? 

 

 

nicole_27 Creative Commons License 2017.02.13 0 0 3234

Sziasztok! 

 

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e köztetek olyan akinek Kevert kötőszöveti betegsége (MCTD) van? Elég régi hozzászólásokat láttam ezzel kapcsolatban, ezért érdeklődnék. 

Steven 68 Creative Commons License 2017.02.01 0 0 3232

A Medrol-ról nagyon sok rosszat hallottam,és olvastam, nem tudom mi az igazság mert én 3 hete szedem.

Steven 68 Creative Commons License 2017.02.01 0 0 3231

Üdvözlet Mindenkinek !  Én is most állok kivizsgálás alatt mert rosszul éreztem magam, szédülés,fáradtság,fűlzúgás,és elmentem vérvételre ott kiderült, rossz a vérképem. HGB: alacsony , LDH :magas ,Tbil: magas   Eddigi leletek alapján autoimmun betegség,most vettek csontvelő biopsziát,de még nincs eredmény.  48 mg Medrolt szedek,de nagyon lassan emelkedik a HGB szint legalacsonyabb érték 84-g/L, most 105- g/L.   Nekem ajánlották az Aloe Vera gélt,hogy jó vérképzésre is.

.ETNA. Creative Commons License 2016.12.13 0 0 3230

Ő valószínűleg már nem jár ide (9 hozzászólása volt mindössze 2012-ben), most néztem, sajnos az e-mail címe sem nyilvános, így még közvetlenül sem tudnád esetleg megírni neki.

 

Attól az infó még fontos lehet bárki másnak! Szuper, hogy jól vagy !

Előzmény: Törölt nick (3229)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.12 0 0 3229

Szia! A gyulai kórházat tudom ajánlani,INFEKTOLÓGIA, Bányai Tivadar főorvos. Nekem SLE-m van,férfi létemre. Jelenleg tünetmentes vagyok, Delagilt és Medrolt szedek. Már csak 2mg medrolt,és jól vagyok. Nekem megmentették az életemet.

Előtte az orosházi kórházban feküdtem 3hétig,10kg-ot fogytam, és nem tudták lehúzni a lázamat. Folyamatosan 39,5 vagy

fölötte volt. Remélem tudtam segíteni! Üdv!

Előzmény: hope28 (2187)
.ETNA. Creative Commons License 2016.11.26 0 0 3228

Anno, amikor terhes voltam, nekem is volt egy időszak, amikor a vörösvértestek száma a referencia érték alsó határához voltak közel, azt mondta a doki, hogy a következő vérvételnél, ha alacsony, akkor gyógyszer ... na ezt persze nem vártam meg, amúgy sem vettem volna be semmit terhesen ... na a lényeg, hogy hígítatlanul ittam a feketeribizli szörpöt. Háztól vettük egy nénitől, hirdetés alapján (ismerős is ajánlotta, hogy nem pancsolt, tiszta körülmények között készíti stb.). Ezt jó szívvel ajánlom, nem volt éppen kellemes de a cél érdekében ... :-) A májat, amit még ajánlottak, nem szeretem, így kizárásos alapon maradt a tömény feketeribizlilé és a friss feketeribizli fogyasztása.

 

Vérképző hatása van még a céklának is ... nyersen lereszelve salátának imádjuk, gyakran csinálok ilyen nyers céklasalátát (édeskésebb alma, cékla lereszelve durvára, kis citromlé, porcukor, fehér bors, pici só, mustár, kevés tejföl .. de ez el is hagyható), a neten sok recept van. Ezt onkológiai kezelések után is jó fogyasztani, mert a májat is tisztítja a cékla.

 

Persze, egy igazán jó minőségű vörösborból is jó egy kevéske ... de ebből azt hiszem, hogy leginkább a szárazat szokták ajánlani, amit pl. én kizárt, hogy meg tudnék inni, nekem még az édes vörösbor sem elég "édes" (csak kólával szoktam "családi sátoros ünnepek" alkalmával legfeljebb egy pohárral meginni) :-)

 

http://ribizliszorp.blogspot.hu/2008/07/fekete-ribizli-fekete-ribizli-gygyhatst.html

 

http://balaicza.hu/cekla-tisztito-kura-daganatosoknak/

Előzmény: teerted (3227)
teerted Creative Commons License 2016.11.22 -1 1 3227

A lelkivilágomnál nem a jelenlegi fáradtság volt a téma. Az egészen biztos, hogy a jelenlegi fáradtságom nem pszichés alapú. A kapott kezelés egy lehetséges mellékhatása. Ma voltam a kedvenc, és főleg kedves, gyógyszerészemnél a tápszeremért (Nutidrink). Erre ama az onkológus is azt mondta, hogy jó lehet. A gyógyszerész igazán sokat nem tudott mondani. Mutattam a mai leletemet, a vörösbort ajánlotta, mert, most először, az alsó határ alatt volt a vastelítettségem és egy kissé vérszegény is vagyok. Én mondta, hogy sörös vagyok, de a fáradság leküzdéséért hajlandó vagyok néhány vörösboros fröccsöt meginni. :)

 

Ajánlott még egy-két gyógynövényes terméket, de azok majdnem horror árúak voltak, ezért lemondtam róluk, már csak azért is, mert a hatásuk a gyógyszerész szerint is kétséges.

Előzmény: .ETNA. (3226)
.ETNA. Creative Commons License 2016.11.21 0 1 3226

Remek ... pedig a fáradékonyság nem "lelkivilág" kategória, nagyon is fizikális, s mint ilyen, bizonyára van rá valamilyen módszer, kezelés, étrendkiegészítő ... mit tudom én. De még akkor is kötelessége lenne legalább irányt mutatni, ha úgy gondolja, hogy ez pszichés alapon jelentkezik Nálad (amire van esély, bár nem túl nagy).

 

Egyébként a férjem is ilyen, inkább hallgat, mert tudja, hogy ha kifakad, akkor bizony - kulturáltan ugyan, de szó szerint elmagyarázza orvosnak/eladónak/zöldségesnek/hivatalnoknak ... hogy mi is a probléma :-) Ezért szokott inkább engem küldeni, amikor "intézkedni", reklamálni kell ... mert az én türelmem végtelen, eszközeim pedig lefegyverzőek (pl. jogszabályi hivatkozást kinyomtatom már előre stb.), plusz még a retorikai érzékem sem rossz  :-)

 

Még az is lehet, hogy egy jó gyógyszertárban, egy kedves gyógyszerészhez kellene fordulni .... mondjuk egy olyan időpontban, amikor nem állnak a sorban vagy tizenketten mögötted :-)

Előzmény: teerted (3225)
teerted Creative Commons License 2016.11.20 0 1 3225

Az én orvosom nem ilyen. Ő egyszerűen azt mondja, hogy nem ér rá foglalkozni a lelkivilágommal. Másodszor már biztosan nem hagynám szó nélkül, aminek elég rossz vége lenne.

Előzmény: .ETNA. (3224)
.ETNA. Creative Commons License 2016.11.20 0 1 3224

Akkor tessék szépen a sarkadra állni :-) De tényleg, tapasztalatból mondom, hogy sokszor csak azzal "foglalkoznak", amire a beteg külön kitér, vagy amivel kapcsolatban, innen-onnan információval rendelkezik és DIREKTBEN rákérdez a dokitól! Hogy ez a leterheltség, vagy a lexarom tabletta sűrű fogyasztása miatt alakul ki egy orvosnál azt nem tudom.

 

Azért az jó hír, hogy a vérképeddel nincs gond!!

Előzmény: teerted (3223)
teerted Creative Commons License 2016.11.16 -1 0 3223

A vérképem jó. A mellékhatásokkal nem nagyon foglalkoznak.  :(

Előzmény: .ETNA. (3221)
ja nyugi Creative Commons License 2016.11.16 0 0 3222

Nekem Maca Vibe segített. Perúi zsázsa,egy retek féle növény örleménye  100 pasztilla 5600. Ft

Gyógyszertárba kapható. Jód tartalma miatt TSH érétkem csökkent. sőt a pufferek is feltöltödtek. Jelenleg egyik nap felet szedek másik nap egészet. Az Euthyrox 150.-ről 125- re lett csökkentve. Kiváncsi vagyok mit fog mutatni a legközelebbi vérvétel.

Előzmény: teerted (3206)
.ETNA. Creative Commons License 2016.11.16 0 1 3221

Ez a kiszámíthatatlanság tényleg rossz lehet :-( Beszéltél már erről az orvossal?

Most azt jutott eszembe, hogy pl. az alacsony fehérvérsejt szám is okoz extrém fáradékonyságot ... a vérképed ebből a szempontból jó?

 

Nem tudom, de talán érdemes reménykedni, hogy bármi is okozza Nálad ezt, csak van rá valamilyen orvosi "rásegítési" lehetőség!

Előzmény: teerted (3220)
teerted Creative Commons License 2016.11.16 -1 1 3220

A fizikai terhelhetőség csökkenéséről, pontosabban elég szélsőséges váltakozásáról van szó. Van amikor minden gond nélkül gyalogolok, túrázok 7-8 km-t, de van amikor már egy-két km után alig bírok menni.

Előzmény: .ETNA. (3218)
.ETNA. Creative Commons License 2016.11.15 0 1 3219

De hiszen ez nagyon jó hír, tessék jobban lelkesedni :-) !!!!!!!!! Hurrá !!! :-)

Előzmény: Ellenia (3217)
.ETNA. Creative Commons License 2016.11.15 0 1 3218

Ha a "kisebb terhelhetőség"-et úgy érted, hogy nem emelhetsz súlyokat stb., vagyis fizikai terhelhetőség pl. az ízületek védelme, tehermentesítése érdekében, akkor - szerintem - ez így jó, nem kell ellene tenni.

 

Ha "szellemi", "idegrendszeri" terhelhetőségre gondolsz, akkor a pihenés, a friss levegőn való séta, a kellemes ellazulást és feltöltődést (boldogsághormonok!) biztosító bármilyen tevékenység, hobbi stb. jó lehet. S persze fontos a rendszeresség, nem kell össze-vissza kapkodni, vagy naponta új hobbiba belekezdeni, majd abbahagyni, ha nem megy, mert ez csak negatív visszacsatolást eredményez, ami csak tovább rontja a helyzetet, nő a depi stb. Szerintem, a legfontosabb, hogy el kell fogadni ezt az állapotot (ha egyszer gyógyítani már nem tudják), a túl magas elvárások önmagaddal szemben, csak növelik a stresszt, ahogy a múlton ("régen ezt is meg tudtam csinálni" stb.) való "rágódás" is! Ezen a téren, nem vagyok a gyógyszerek híve, de még a gyógynövényeké sem.

 

A fáradékonyságot, ha nem "orvosi eset" és nem kell gyógyszerrel kezelni, akkor pl. oldhatja a kevesebb koffein, a mozgás, a kényelmes alvás (jobb matrac, párna stb.), a nyugodt alvás (csend, kellemes hőmérséklet stb. a hálószobában),  de sokszor már egy kis súlycsökkenés is eredményezhet javulást!

 

Ha mindent kipróbáltál és még mindig alig van jártányi erőd és kicsit depisnek érzed magad, vagy túl fáradékonynak, akkor pedig irány a doki :-)

 

 

Előzmény: teerted (3206)
Ellenia Creative Commons License 2016.11.13 0 1 3217

Sziasztok! Gondoltam megírom, hogy a legutóbbi teszt során az ANA értékeim mind negatívak lettek, a doki is meglepődött kicsit meg én is. Ilyenre másfél éve nem volt példa. Az autoimmun pajzsmirigy betegség "persze" továbbra is fennáll, de szerencsére nyoma sincs az SLE-nek, amivel rémisztgettek. A pajzsmirigy és inzulin értékeim is javultak, fogyni is tudtam valamennyit, a doki azt mondta folytassam, amit csinálok, mert jó úton haladok. :)

Törölt nick Creative Commons License 2016.11.13 -2 0 3215

 

Nem csak én kértem távozásod:

 

.ETNA.  5 napja    0 2 3197

Segítek: az konkrétan azt jelenti, hogy köszönjük, hogy itt voltál, így most már bárki visszakeresheti amit ajánlottál, vagy ha végre publikussá teszed az e-mail címedet, akkor közvetlenül Téged is megkereshet*, de most már mehetsz isten hírével. Nagyjából ezt ... gondolom :-)

Előzmény: Brekikkk (3195)

Törölt nick Creative Commons License 2016.11.13 -2 0 3212

Ha valaki itt tanácsot ad és nem orvos, az általában  nem pénzért, nem jutalékért teszi, nem pökhendien, agresszív nyomulással, tukmálással,mivel nem MLM-es ügynök. Azonban, ha ez utóbbiak közé tartozik, akkor kértük, többen  - nem egyszer már - a topik elhagyását...

 

 

BREXIT!

 

teerted Creative Commons License 2016.11.12 -1 1 3210

Ezzel a hozzászólásoddal is csak a jellemrajzodat tetted árnyaltabbá. El is mentettem az örökkévalóság számára.

Előzmény: Brekikkk (3209)
ásítósmacska Creative Commons License 2016.11.12 0 1 3208

Szerintem elég sokféle autoimmun betegség van, szóval nehéz "általánosságban" erre bármit is mondani.

Nekem pl. Hashimoto-thyreoiditis-om van, de az általa okozott alulműködés megfelelő orvosi kezelésével megszűntek az ilyen tünetek.

 

 

Előzmény: teerted (3206)
teerted Creative Commons License 2016.11.12 -1 2 3206

Az autoimmun betegségek egyik tünete lehet a fáradékonyság, a kisebb terhelhetőség. Van valakinek ötlete, tapasztalata arra, hogyan lehet ezeket a tüneteket csökkenteni?

teerted Creative Commons License 2016.11.11 -1 1 3205

Mindenkinek van valamilyen stílusa. A tiéd ilyen.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141687716&t=9233537

Előzmény: Brekikkk (3191)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!