Keresés

Részletes keresés

Vajk Creative Commons License 2001.07.11 0 0 21
Paintballozni itt lehet es mondhatom eleg rugalmasak vagyunk:))
A tobbire meg ma reflektalok, de most mennem kell.
Előzmény: unguided (19)
Dworkyll Creative Commons License 2001.07.11 0 0 20
Unguidednek:

Quake??? Ébresztő!!! :-) Az öcsém századparancsnok egy felderítő századnál. Szokott mesélni kiképzési kalandokat. Sírógörcs, pedig nekik _igazi_ csúzlijaik vannak. A szimilációról ajánlom figyelmedbe azt az orosz pilótacsókát, aki konzultált egy ultrasirály repszimnél, full realistic meg minden, aztán szemközt röhögte a riportert, amikor az a katonai hasznosíthatóságról faggatta. Fotelstratégaként könnyen mondhatom: semmmi sem olyan, mint az igazi :-)

Hitman_nek:
a 4.5 világban igen otthonosan mozgok. Az acéllövedék (tüske, BBS) létező cucc, de kultúrember nem használja, mert szétcseszi a huzagolást. És a tűzgyorsaság sem igazán teszi jó combat-gyakorló fegyverré őket. Szerintem. Másfelől viszont a Walther LGR-em egy kifejezett zen cucc. Ha azzal megtanulsz lőni, megtudod mi a koncentráció, meg a nyugalom. Viszont nem nevezném fegyvernek.

Sztori Simonyiról (bár kevéssé ismerem). Kb a 97-es haditornán ő tervezte a lőgyakorlatot. Egy karton mögül kellet lőni karabéllyal. Egy 30x30 as négyzeten keresztül, ami térdelve magasan volt, állva alacsonyan. Meg a karton bal oldala mellől, fedezékből. Érdekes volt látni a játékosokat, hogy küzdenek meg a nemszabványos pozíciókkal:-)

Előzmény: unguided (19)
unguided Creative Commons License 2001.07.11 0 0 19
Üdv!
(OFF)
Lennének kérdéseim:
1. Hol lehet IPSC-t gyakorolni Magyarországon?
Milyen feltételekkel?
2. Tudtok Bp. közelében jó paintball pályát?
(Olcsó. Rugalmas rendezés. Érdekes helyszín.
...)
3. Ez a metalstorm -ha jól tudom- egy ausztráliai
feltaláló műve, egymásra töltött lövedékekkel.
Jól tudom?
4. Van egy másik érdekes fegyver (ha létezik
egyáltalán), ami engem igazán érdekel:
HK95 (Heckler&Koch). Ez egy elektro-mágneses
gyorsítású 2mm-es nyíllövedéket lő ki.
Álítólag. Ha van valami egyéb infótok róla,
osszátok meg velem, pls.
5. Van más is. (szintén állítólag) A DeltaForce
használ egy EM impulzus fegyvert. Erről tudtok
valamit?
6. Azt szokták mondani, ha egy katona túléli egy
háborúban az első 2 hetet, nagy eséllyel
túléli az egész háborút. Lehet ezt a
"betanulási" időt érdemben lerövidíteni,
könnyebbé tenni kiképzéssel? Mennyire?

És egy javaslat a lelőtt bajtárs látványának
elviselésére: Tudományos megfigyelés disznóölésen.
Ez komoly. Ha korábban láttam felvételeket
feltrancsírozott emberekről, kissé
rosszul lettem. Aztán elkezdtem figyelni csak
az egyes szerveket disznóölésen, úgymint
máj,tüdő,belek. Kerestem a hasonlóságot az emberi szervekkel (nem volt nehéz). Ennek következtében
megutáltam a disznóölést, de könnyedén elviselem
a szétkenődött emberi test látványát is.
Ezek után már csak azt kell tudni feldolgozni,
hogy a barátod fekszik ott.
Ez egy kissé morbid, viszont hatásos.

(ON)
Csupán 1x volt szerencsém kipróbálni a
paintball-t,de nagyon megtetszett.
Szvsz egész jó dolgokat lehet benne tanulni.
Főleg az egyéni és csoportos mozgás-tűz
kombinációkat. Olvastam több helyen, hogy
az amerikaiak is komolyan használják.
És nem csak ezt. A Quake-et is.

Kibővítve az eredeti témát, mit szóltok úgy
általában a szimulált oktatási módszerekhez?
A paintball-on kívül a lézeres-vaktöltényes
megoldáshoz pl.? Milyen egyéb hasonló megoldáskat
ismertek még?

unguided

Előzmény: Hitman_ (18)
Hitman_ Creative Commons License 2001.07.11 0 0 18
Dworkyll jól látja a profizmus egyik legfontosabb aspektusát. Lehet gyúrni arra, hogy a bevetés alatti stressz ne megfogahatatlan félelem legyen és teljes szépségében ki se teljesedjen, mert akkor valszeg lőttek az embernek. Szó szerint. :-)

Szakértők szerint ha már nem látod az ellenfél arcát, személytelenné és ezáltal kevésbé megrázóvá válik az ölés.

A stressz elviselésére fel lehet készíteni az embert, például a kiképzés során kell kapjon egy olyan magabiztosságot, ami lehetővé teszi hogy a túlélés esélyével menjen akcióba. Szerintem normális ember mindenképpen fél, de az amatőrt megbénító stresszt egy profi le kell küzdje.
Ki a kezdő paintballos? Aki a századik játékán is leblokkol kereszttűzben, az gyakorlott? Nehéz jó terminológiákat használni.
Nem kell tűzharc, elég a kifejezetten az életedet veszélyeztető szituáció a tapasztalat szempontjából. Lehet az egy baleset is. Sokan változnak meg ilyen élmények után.

Előzmény: Vajk (14)
Hitman_ Creative Commons License 2001.07.11 0 0 17
Sokat paintballoztam, bár most már nem prioritás. Akkor sem gondoltam, hogy van értelme egy 200-as Viewloadert naponta 10-20-szor kiüríteni. Érdekesebb, ha nem valami high-end festékszórót, hanem inkább egy pontos markert használsz játékra, 10-es, 20-as tárakkal, ne adj isten két pisztolyt csak a móka kedvéért. Akinek fő erőssége és egyetlen taktikája másodpercenként 10 golyót kiengedni mindenre amit lát, az még a paintballhoz is lagymatag, szerintem. Előfordulhat olyan helyzet, amikor tűzfedezék segítségével lehet egy szitut túlélni, de az már elég gáz, ha más nincs a repertoárban.
Amikor írtam, hogy "talán egy tár is kimenne félig vaktában, mire ..." nem a paintball járt az eszemben, hanem amiket mostanában művelek, pl. IPSC.
Nem az a jellemző, hogy hosszú táras Calicoval vagy 100 lőszeres kettős csigatárral szerelt M-16-ossal, ilyenekkel haladnak a népek a csatába. Egy MP5-ös tár is csak 20-30 lőszer. Általában nem jellemző, hogy 1-2 extra lövésnél több kimegy mondjuk IPSC pályákon. Egy kellemes ölőhatású és átütő erejű fegyverrel, ami ugye nem egy paintball marker, ha lehet nem lövünk vaktában egyet sem. Én úgy gondolom, az csak paintballban tipikus (sajnos).
Amikor odakerülsz, hogy már csak azzal van gondod, miként dolgozd fel amikor egy társadat kilövik mellőled, akkor mégy 90% hátravan. Amikor odakerülsz, hogy nem fosod le a lábadszárát a rád irányzott lövésektől, és jó eséllyel találatot érsz el a szétpukkanó festékgolyók között az ellenen, az inkább valami. Az is valami, ha tudod hogy a szituban rossz esetben nem nagyon festékes hanem nagyon halott leszel és ha zabszemmel a seggedben de csinálod amit tanultál, ha lehet még jobban mint gyakorlaton.
Érdekes tapasztalat volt úgy bemenni egy akadályokkal teli söté pincébe, hogy valahol 3 ember vár, persze paintball fegyverekkel. Ott a markert nem megszokottan forgató ellenfeleket le tudtam nyomni a festékszóró technikával. Mindjárt érdekesebb volt ugyanez pisztollyal, ott mások az esélyek.
Szerinted hogy van a gyakorlatban? Hogyan viselik el a halott bajtárs látványát? Nem biztos, hogy köztudott, de még ma is jár a pálinka roham előtt a katonáknak, és ha harcfelderítésbe kell mondjuk menni, akkor talán az a kétdeka a legjobb védelem.
Nem akkor fogsz remélhetőleg rájönni, hogy éles a szituáció amikor már kilőnek mellőled valakit, hanem előbb.

Nem sztárolom Simonyit, de azon túl hogy egy gyári geci (!) lehet tisztelni és kevésbé sztárolni, nem úgy mint a "Gliczkát". Ismerem őt is, becsülöm is, de másként. Úgy tudom a PSS-nek most mintha nem állna jól a szénája mostanság, nem? :-) Persze ha már lenyűgözésről van szó, Csaba tényleg elő tud adni látványos dolgokat, de az nem minden. Sokan vannak, akik Simonyi Ottónál gyorsabban lőnek pisztollyal. Csaba kezében pl. az a minor kis műszer nagyon jól kuffogtat. Az is csak egy dolog. Vallom, hogy igazi szakértőkkel sportversenyeken, de még szakmai versenyeken sem találkozni. Kiképzőkkel talán. De az nem ugyanaz.

Bruce Lee felületes ismeretek alapján lepocskondiázott egy olyan rendszert, amihez a Jet Kun Do hozzá sem szagolhat. Mellesleg nekem jobban tetszik, hogy cha-cha-cha bajnok korában olyan névkártyákat osztogatott, amire az volt írva: "Szeretnék Önnel szeretkezni. Ha egyetért mosolyogjon!" :-)))
Üssél bele egy deszkába amilyen erősen csak tudsz! Nem ütött vissza, ugye?

Előzmény: Vajk (12)
Hitman_ Creative Commons License 2001.07.11 0 0 16
Egy .177-es (4,5 mm-es) pellettel, ami legjobb tudomásom szerint lehet akár kemény és tűhegyes, (tollas végű) kis genyóság, rendes torkolati energiával légfegyverből (akár pisztolyból is) durva sebzéseket lehet okozni, nem különleges egy kar vagy comb átlövése. Erre a témára visszatérve, pár éve (javában paintballozva) ha jól emlékszem a Combat Handguns egyik cikkét olvastam arról először, hogy szakértők szerint a fizikai veszélyeztetettség hiánya a kiképzés eredményességét csökkenti, a valós szituációkban életveszélyes magatartási formák rögzülését okozhatja. Kapcsolódóan volt szakirodalom a gázzal működő fegyverekről, például az osztrákok sűrített levegős golyószórójáról és hasonló fejlesztésekről. Mellékesen létezik gázzal működő professzionális mesterlövészpuska.
Előzmény: Dworkyll (11)
Hitman_ Creative Commons License 2001.07.11 0 0 15
Mindennel lövök, amivel csak lehet! :-)
A .22-es gyorstüzelő sportpisztolytól az öntöltő sörétesig, széles a paletta. Számos típus és kaliber megfordult a kezemben, és igyekszem új tapasztalatokat gyűjteni. Olvasok szakirodalmat, főleg angolul, és szeretek értelmes emberekkel beszélgetni. Érdekel a haditaktika és a hadtörténelem, de inkább a technikai vívmányok. Az utolsó döbbenet a Metal Storm volt, azóta nem láttam nagyon figyelemreméltó új dolgot (http://www.metalstorm-ltd.com). Szívesen megnézném, milyen lett az új Advanced Sniper Rifle amit a DARPA tervez, és a VLE sem egy utolsó prototípus. :-)
Előzmény: Dworkyll (11)
Vajk Creative Commons License 2001.07.10 0 0 14
Dworkyll szaki:)

Tuzharcban meg nem volt reszem, masban mar igen.
Ez a bevetes alatti stressz egy megfoghatatlan dolog egeszen addig, amig be nem kovetkezik.
Ott es akkor derul ki, ki mennyire alkalmas a feladatra, erre nem lehet "gyurni".

Eccer lattam a tv ben egy horvat zsoldban harcolo magyarul kicsit torve beszelo emberrel egy riportot, amiben azt mondta, addig semmi gondja nem volt, amig meszirol, tavcsovessel szedegette le az ellenfelet, de egy viszonylag kozeli tuzparbaj utan megnezte az aldozatanak a zsebeit es akkor lett rosszul, amikor meglatott egy fotot az adozat csaladjarol, gyerekeirol a tarcajaban.
Azt hiszem utana mar nem is nagyon akarozott neki harcolni, (de ebben nem vagyok biztos)

Tehat szerintem ez a stressz pont olyan dolog, amit nem lehet gyakoroloni. Mas stresszhelyzeteket mas kornyezetben igen, de pont azt nem, amirol szolna.
A paintball sem alkalmas nyilvanvaloan teljesen elethuen abrazolni a varhato es bekovetkezheto szituaciot, de velemenyem szerint eleg kozel all hozza, hogy a drukkot, a feszultseget egy kicsit erzekeltesse.
Legjobb pelda erre az, amire celoztam Hitmanhoz irt levelben: adott egy kezdo jatekos es egy tapasztaltabb. Szamtalanszor elofordult mar, hogy a kezdo egy fedezek mogul lott, a masik pedig felallt es lassan kozelitve folymatosan tuz alatt tartotta a fedezeket. Mit kellett volna csinalni? Siman, nyugodtan celozni es egyet, max kettot loni es a fedezek nelkul setalo jatekost siman kiszedte volna a kezdo. Amde az esetek 95%-ban a fedezek mogott levo jatekos esik ki. Mert izgul,mert nem hiszi el, amit lat, mert fel, idegeskedik. A tapasztaltabbak pedig siman kihasznaljak azt az ismeretet, amit megtapasztaltak: nyugodtnak kell maradni, nem idegeskedni, fujni egyet es ugy loni. En mindket oldalon alltam /fekudtem:)/ mar es elegge furcsa ujbol es ujbol latni a biztos celpont elhibazasat az idegeskedes miatt.

Előzmény: Dworkyll (13)
Dworkyll Creative Commons License 2001.07.09 0 0 13
Vajk koma,

azt írod "harcoltak". Te harcoltál már valahol, ami nem paintball?? :-) Nem feltétlenül tűzharc, de egy jó kis testközeli bunyó, de tiszta fejjel (mátósan nem ér:-)
Sport meg harc szerintem lényegileg különbözik, de pl. érdekesnek tartottam nagy NBA fan barátom mondását, aki Michael Jordan sztárságát ecsetelte: meccs vége előtt 6 másodperc, a Bullsnak hiányzik egy hárompontos. A Bulls tudja mi következik. Ez ellenfél is. Még a könzönség is. Jordan dobni fog. És bár mindenki tudta mi következik _semmi és senki_ nem tudta megállitani Jordant, hogy dobjon egy hárompontost. Ez az igazi királyság, maxistressz alatt is hozni a maximumot. Ja és nem számit, hogy az ellenfél mit gondol, tud vagy tesz:-) Ajánlom kezdetnek Szun Cu-t :-)

Dwo

Előzmény: Vajk (12)
Vajk Creative Commons License 2001.07.09 0 0 12
Szia Hitman!

Udv a korunkben:))

"Ehhez képest egy éles szituban talán egy tár is kimenne félig vaktában, mire fedezéket találni, aztán meg ha ott a cső előtt az ellen és nem remeg nagyon a kezed, egy másik tár is kiürülne rá. Csak hogy biztos legyen."

Ebbol az szamomra teljesen jol kivilaglik, hogy nem paintballoztal sokat. Persze nem is kell, ne ertsd felre, de ha sok idot toltottel volna a palyakon(mindegy melyiken) eszrevetted volna, hogy ez teljesen tipikus a paintballban.
Az, hogy egy raj simen vegigmegy egy palyan vagy nem, nem csupan a raj ugyessege, hanem az ellenfel ugyetlensege is. Teny, hogy fogalmuk sincs azoknak, akik meg nem harcoltak, milyen is, amikor a cimboradat kilovik melloled, de eppen ez is lehetne a lenyege paintballnak, hogy amikor odakerulsz, mar "csak " ezzel legyen gondod, ne azzal, hogy mikent mozogj, hova bujj el stb.
En allitom, hogy a jelenleg aktivan paintballozo sracok 95%-a total logos lenne egy esetleges haboruban, mert latja, erzi, tapasztalja, hogy nem csak az szamit, hogy o mit csinal, hanem az is, hogy az ellenfel mit tesz.

Szerinted arra, hogy elviseljek a kilott tars latvanyat, tenyet, hogyan keszitik fel a katonakat?
Mert elmeletben teljesen igazad is lehetne, de a gyakorlatban sajna nem igy van.

Miert sztarolod annyira Simonyit?
Ha losz, akkor tudnod kellene ki az a G.Cs, hogy csak egy vilagbajnokot emlitsek:)
Na ot lehet sztarolni szerintem, mert lenyugozo ahogy lo.

Bruce Lee-nak volt egy mondasa, ami a cellovoldozesre is ervenyes: a deszka nem ut vissza.

Előzmény: Hitman_ (10)
Dworkyll Creative Commons License 2001.07.09 0 0 11
Halix,

mivel is lősz pontosan ? :-)
Én leginkább 4.5 légiesekkel, abból a jobbfajtákkal (Walther, HW). Jelzem azt írtad egyel ezelőtt, hogy .177 es pellettel át lehet lőni valakit itt-ott. Hát ez elég nehezen elképzelhető, de lehet hogy valamit nem jól látok. Ólommal pl. bizosan nem. Azzal a véraláfutás a max.
Aztán ha rám jön, jöhet a CZ, AK, de volt már Gepárd is a kezemben, igaz csak a kisebb, a 12.7-es.
Taktika és stratégi fronton a Haditornákat látogattam (tanulságos), meg némi jobbféle szakirodalmat olvasgattam. Ha érdekel, cserélhetnénk némi infót, jó pap is holtig tanul :-)

Dwo

Előzmény: Hitman_ (10)
Hitman_ Creative Commons License 2001.07.09 0 0 10
Lényeg az, hogy érdekel az ilyesmi és egy idő után már elég jól ki tudom válogatni hogy a sok "szakértő" között kinek a szavára érdemes odafigyelni. Aztán már lehet őket kérdezni tisztelettel, mi is az ábra.

Ontopic, a valóságra baromi nehéz jól felkészíteni embereket, mert a kiszámíthatóság véges. Minél több meglepetés-elemet lehet kiküszöbölni egy valós bevetésnél annál nagyobb a túlélés esélye.
A painball, de akár IPSC, akár más hasonló sport nem készít fel semmire. Jó szórakozás, én is kedvelem, de eszembe sem jutna akár az IPSC eredményekből messzemenő következtetéseket levonni, mennyire állnám meg a helyem egy valós szituációban. Fizikailag is jóleső érzés egy pályán végigmenni és végigvarrni pontos találatokkal a táblákat. Ehhez képest egy éles szituban talán egy tár is kimenne félig vaktában, mire fedezéket találni, aztán meg ha ott a cső előtt az ellen és nem remeg nagyon a kezed, egy másik tár is kiürülne rá. Csak hogy biztos legyen.
Utána meg próbálj meg lábra állni és egyenes háttal elsétálni. Nem lesz egyszerű.
Mindezt hivatásként végezni, elkötelezett embernél nagyon becsülendő. Remélhetőleg a válogatókon kiszűrik a legtöbbjét azoknak, akik kezében az átadott tudás veszélyessé válik. Aztán jó esetben túlélik, még jobb esetben második alkalommal is bevethetőek lesznek.
Paintball pályákon például összeszokhat egy raj nagyon jól, és profin csalinkázhatnak át mindenkin jó taktikával. Aztán hogy reagálnának, amikor egyiküket élessel kilövik?
Nehéz dolga van, aki harcolni akar. Több az esély, ha megsemmisíteni akarod az ellenfelet. Lövök egy ideje, és egyre inkább úgy látom, ha már biztos kézzel el tudod találni amit megcélzol, akkor automatizmus legyen a fejlövés. Ha már pisztolyt húzok, nehogy megsebesítsem! :-)
Megint elő kell citálnom, hogy (kis túlzással) ha nem vagy egy Simonyi Ottó, akkor a legegyszerűbb és legvéglegesebb eredményt adó módszer a legjobb. Ne akard magad senkivel összemérni.
Asszem' kicsit el is kalandoztam, de most ennyi jutott eszembe.

"Old McDonald had a farm, ee-aye, ee-aye, oh. And on this farm he shot some guys. ... 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7... Oswald was a fag." :-))

Előzmény: Dworkyll (9)
Dworkyll Creative Commons License 2001.07.09 0 0 9
Honnan jöttél amigo?

egész jókat mondtál :-)

Dwo

Előzmény: Hitman_ (8)
Hitman_ Creative Commons License 2001.07.08 0 0 8
Egy paintball marker nem fegyver...

A kiképzésre igen jó, csak LEA-k (Law Enforcement Agency) által beszerezhető Simunition cool cucc. Egy speciális, típushoz illeszkedő cserecsőből és festékkel töltött műanyag patront kilövő lőszerből áll. Előnye, hogy a saját fegyveredet használhatod gyakorlásra. Volt a kezemben, nagyon tetszett, értelmes ember találta ki. A célzott lőtávolság max. 10 m, ami bőven elég, ugye ha pisztoly akkor max. CQB. Ha valami már 10 m-nél messzebb van, lehetőleg nem pisztollyal lőjük. :-)
Létezik festékes patron a'la gumilövedék 12/70-esben is, és széles választékban vásárolható kimondottan kiképzési céllal (általában szintén csak LEA-k) az eredetivel megegyező, realisztikus festéklövő fegyver, én pl. Mac10-est, M-16-ost láttam, és nem a Milsim játékosoknak csinált hülye alakú markerekre gondolok. (A japámok különleges helyzetükből adódóan temérdek replikát gyártanak festékesben.) Kiképzésre sokfelé használják, bár van egy olyan tendencia is, hogy a fizikai veszélyeztetettség reális szimulálására inkább légfegyvert adnak a delikvensek kezébe (meg könnyű mellényt rájuk, sisakkal). Arra persze mindenki óvatosabbá válik, ha legalább a combját-karját jól átlőhetik egy kedves kis .177-es pellettel, és jobban vigyáz a seggére.
A kiképzés nagy része a biztonságra és túlélésre megy, lásd SWAT. A felkészítésnek nagyrészt a technikai tudásra épülő lelki-gondolkodásmódbeli és taktikai képzés a lényege, sok pszichológiai elemmel. (Ezért volt olyan nevetséges a Leon a profi végén a SWAT-akciónak csúfolt börleszk.)
Elég magas szinten már lehet gyakorolni a saját fegyverrel mellényben, megbeszélve a társakkal hogy csak a mellénybe lövünk. bár amíg nem vagy egy Simonyi Ottó (tisztelettel, nagyjóuram :-) meg még egy pár gyakorlópartner belőle klónozva, addig inkább csak körülményes módja az ön–gyilkosságnak az ilyen virtschaft.
A paintball a játék formájában kiképzésre nem alkalmas, hiszen játék. A paintball technológia (értsd profin kialakított életszagú helyzetekben de egy markerrel a kezedben) jó alap, de célszerű rendes kiképzőeszközöket használni, vannak.
Egy rendesen felkészített elit osztag ellen még mindenre elszánt laikusként sincs esélye az ellenfélnek, ott kezdődik a gond ha tudja hol lehet belebarmolni a protokollba.
IMHO a paintball játék, kiképzésre pedig a számító elme alkalmas, nem egy klassz hétvége a haverokkal egy speedpályán.
Még egy gondolat. A profi élete azzal telik, hogy amennyire csak tud, felkészüljön egy esetleges bevetésre, és közben imádkozik, hogy ne kerüljön rá sor soha. A kiképzése a "biztonságos" akciókra irányul, például elengedhetetlen része az akció utáni lelki feldolgozás. Egy profi lehet, hogy kikap egy sportembertől egy IPSC versenyen, akár 50%-kal is. Ott fog látszani, hogy profi, hogy a teljesítménye nagy részét stressz alatt is tudja nyújtani, egy sportember viszont 10%-át sem biztos. Erre csak speciális módon lehet felkészülni.
Nehéz ezt egyszerre kifejteni, de hirtelen ennyi.

Pár érdekes link:

http://www.adtacsys.com/
http://www.geocities.com/Colosseum/Field/4608/paintindex.html (inkább csak játék, de milliomoscsemetéknek jó :-)
http://www.airsoftguns.com/ (nem kimondottan paintball, de egyre többen használják erre)

Vajk Creative Commons License 2001.06.13 0 0 7
Nem azt mondtam, hogy nincsenek balesetek, de a koltsegek miatt az ezekbol eredo karokat igyekeznek redukalni.
Eppen ezert gyakrolnak olyanokon, akik nem lonek vissza. Vagy nagyon kicsi az eselye.Vagy paintballoznak s nem serulnek meg.

De egymas ellen osszeengedni oket nem lenne tul okos otlet.

A simulation csorol hallottal, amit az eles fegyverre teszenk fel es rendes huvelyes festektoltetet lo ki? Ezzel gyakorolnak inkabb, mivel a fegyver a sajatja, az elovetel, kezeles ugyanaz,es a talalti pontossaga is nagyobb, mint a paintballe. Ja, es sokkal jobban faj:))

Előzmény: Dworkyll (6)
Dworkyll Creative Commons License 2001.06.13 0 0 6
>Milyen at arcuk? Gondolom lefikazzak. Pedig ok is ilyenen tanultak...

Majdnem. A pálya inkább az, hogy ezek a fiúk fő profilban nem háborúznak (szerencsére) hanem kiképeznek. Mármost az ellentmondás ott van, hogy a rendszer szuboptimalitása arra jó, hogy aki szeretné csinálni, az ilyen virtuális vackokkal tölti az idejét (doomtól a counterstrike-ig, szerepjátéktól a paintballig), akinek meg muszály, lévén mondjuk sorozott felderítő, annak a motivációs szintje a bányász békáéval vetekszik. Az archúzás fő oka tehát: "Öcsém, ha lövöldözni akarsz, akkor ne a gagyira gyúrj, gyere oda, ahol igazi a skuló." Mármost ez utóbbi elég körülményes, mondhatni áldozatokat kell hozni érte, másfelől meg elég távol van még a combat-nirvánától. (Feltéve ha nem vagy Simonyi Ottó :-)

High end. Te a SAS-t hova sorolnád? Tömegsport? Volt közöttük olyan kőagyú veterán, aki az Öböl után képes volt a meghalni a válogatón, aminek merő sportból szaladt neki. Aki meg ennél is "elitebb" az meg gondolom imádkozással tölti a napjait, hogy történjen valami.

Még egy. Szpecnaz. Túl drágák, hogy harc közben derüljön ki, hogy nem elég tökösek, ezért aztán élő embereken gyakorolhattak (Szuvorov:Akvárium). Az is biztos nagyon biztonságos volt.

Előzmény: Vajk (5)
Vajk Creative Commons License 2001.06.12 0 0 5
"Mármost látni kéne az arcukat, amikor az ilyen "pont olyan , mint az igazi..." módszerekel találkoznak. Tanulságos."

Milyen at arcuk? Gondolom lefikazzak. Pedig ok is ilyenen tanultak...

Hozzank az izraeli testorkepzo akademia jar gyakorloni, pedig nekik is van paintball a modszertanban.
CSak hat itt(magyarorszagon) azokat a szolgalatokat kepezik ki, akik valami miatt nem
jeélenhetnek meg ott. Pl az eszak koreaiak, mert eppen akkor a del koreaiak is ott gyakorolnak:))

Az elo elesloveszetet kizarolag a tomegkepzesben resztvevok kockaztatjak meg: Green berrets, stb. A kommandosok, a valoban specialisan kikepzett egysegek tagjainak eletet (es a rajuk forditott igen magas koltseget) nem engedik elveszni egy baleset miatt. Magyarul tul dragak ahhoz, hogy kikepzes kozben haljanak meg.
A "sima" felderitoknel, tengereszgyalogosoknal ez nem gond, van meg boven utanpotlasuk.

Előzmény: Dworkyll (3)
Dworkyll Creative Commons License 2001.06.12 0 0 3
Uff,

igazad van az " árnyékra vetődés" mint az óvatosságfejlesztés csökkentett értékét illeti. A PB-nál viszont hatásosabbnak gondolom azokat az eljárásokat, amikor pédául a House of horror jellegű gyakorlatoknál élő csapattársak között kell éles lőszerrel lőgyakorlatot végrehajtani. A dolog nyílván rázós, hiszen a hibázás elég drasztikus következményekkel jár, viszont az ellenséges tűz kivételével minden stresszfaktor jelen van. (Bár ha belegondolok, hogy az RKSZ így gyakorolna...

Más. Gyakran vagyok együtt különleges hadviseléssel foglalkozó katonákkal. Nemzetközi versenyeken induló értelmes nindzsák, akik között van mondjuk az angol királynő 199x évi legjobb tengerentúli szakaszának tagja. Mármost látni kéne az arcukat, amikor az ilyen "pont olyan , mint az igazi..." módszerekel találkoznak. Tanulságos. Pedig a fiúk kiképzésmódszertanból sem kezdők.

Megint más. Taktika. A statisztikák szerint, a néhány zsírprofik által végrehajtott túszmentés kivételével a tűzharcok piszok gyorsak és áttekinthetetlenek. (És még a profik is csinálnak elemi hibákat pl SAS az iráni nagykövetségen). Másszóval legalább háromszoros túlerőn kívül az ösztön fog dönteni, a szerencse, meg hogy ki tudja az adrtenalinzubogásban biztosabban kezelni a helyzetet és a cuccait.

Előzmény: Vajk (2)
Vajk Creative Commons License 2001.06.11 0 0 2
Hat igenma fegyverkezelessel nagy gondok vannak:)) mar ugy ertem, hogy azt nem paintballal kell gyakorolni, hanem minimum simulation patronossa atalakitott eles fegyverrel.
Eppen ezert vannak olyna torekvesek, hogy egyre elethubbe akarjak tenni a markereket, amivel en szemely szerint nem igazan ertek egyet.

Ami a tuz alatti pszichikai nyomast illeti, nekem pont ellenkezo a velemenyem: a sima "arnyekos " behatolas (nem lonek vissza) gyakorlasa egyaltalan nem fejleszti az ovatossagot. A paintball jatek utan viszont mar nem lesznek annyira bevallalosak, ez tapasztalat.
Eppen ezert kerdeztem meg a dolog letjogosultsagat, ki hogyan latja...

Roviden : egy paintballos gyakorlas utan(mondjuk egy utan meg nem, sorozatos, a kikepzesbe bevett szeria utan) az emberek ovatosak lesznek.
Es nekik nem ez a feladatuk, hanem az, hogy ha ugy alakul, toltelekek legyenek(az elso 4-re ez feltetlenul igaz)A tobbiek, a "maradek" pedig lerendezi a bentlevoket...

Előzmény: Dworkyll (1)
Dworkyll Creative Commons License 2001.06.11 0 0 1
Csákány,

hát legalább is kétesélyes az ügy. Mozgást és taktikát talán fejleszthet a PB, de fegyverkezelést és főleg a tűz alatti pszichikus nyomás elviselésését sokkal kevésbé. Nem beszélve az esetleges rossz beidegzésről, "á, nem húzom le a fejem, legfeljebb színes lesz" :-( Mégegy. Ha 30 rendőr kimozdul egy szitura (ami szinte elképzelhetetlen) és az első 4 elesik, akkor ott a büdös életben nem nyernek. Csak képzeld el a magyar válogatottat 0:4 után, és róluk nem mesélnek vicceket.

Lehet nem véletlen, hogy az eliteket nem így képzik. Mellesleg egyszer láttam közelről echte zöldsapkásokat, másfél nap után adták fel a Haditornát Csobánkán, amit 10+ magyar csapat végigcsinált.

Dwo

Előzmény: Vajk (-)
MoDS Creative Commons License 2001.06.10 0 0 0
Je, egy nullas!
Előzmény: Vajk (-)
Vajk Creative Commons License 2001.06.10 0 0 topiknyitó
Szerintetek a paintball mennyire hasznalhato kikepzesre?
Nalunk mar eleg sokan voltak meg rangos kulfoldi szervezetek is a tagjaiknak kikepzest tartani, de en egy picit szkeptikus vagyok a dologban..
Tegyuk fel van egy kommandos behatolas es tegyuk fel fegyveres ellenallasba utkoznek.
A kikepzeseken ezt nem igazan tanuljak, csupan azt, hogy mikeppen kell "megtisztitani" egy szobat, hazat, stb.
Pszichologiailag felkeszitik oket, hogy ugyis ok gyoznek, ami igaz is, hiszen a rossz fiuk kevesen vannak es a municiojuk is korlatozott. Ha behatolaskor lelovik az elso negy rendort, a tobbi 25 mindenkeppen ledaralja a csunyakat.
Paintballozva ezzel szembesulnek is, marmint arra, hogy ok is serulekenyek, az ellenfel erezhetoen visszalo.
Nem hatraltatja ez a kikepzest? Nem okoz felelmet vagy ne is ezt a szot hazsnaljuk: tulzott ovatossagot?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!