Keresés

Részletes keresés

andersen-69 Creative Commons License 2003.04.29 0 0 144
Kedves Tamarama !
Azt hiszem mindketten ugyanarról beszélünk.Valószinüleg minden szinész mésként viszonyul a szinpadi meztelenséghez.Van aki természetesnek tartja,van aki éjszakákat végigsir,de mégis vállalja,(Lásd:Peremartoni Krisztina-Operett),és van aki a szerepet elvállalja,de nem hajlandó levetkőzni.Még akkor sem,ha ettől egy dráma hiteltelen és nevetséges lesz.Lelkük rajta.
Még PÁPASZEM idézetéhez lenne egy kis megjegyzésem.Elképzelem a szituációt,ahogy tart a próba,észreveszik a három ??? tüzoltót,és a rendező kizavarja őket.(Megteheti,Ő marad).Aztán elégedetten körbenéznek.-Magunkra maradtunk,mi harmincnyolcan,mehet tovább a próba.Csak ennyi.
Igéretemhez hiven folytatom a képes beszámolót is.
Először egy régi előadásból,cime "A játékos",ahol is Berek Kati szerepelt egy pikáns jelenetben,a kornak megfelelő merészséggel.Egy későbbi szindarabban Szirte Ágiról vették le ruháját,majd a nézők örömére meg is fordult.Egy gyönyörü hölgy,egy lenyügöző fotón:Rácz Eszter a "Cybergésák" cimü darabban.És végül,ha már annyi szó esett róla,(bár az a jelenet egy filmből való),ne maradjunk Eszenyi Enikő nélkül.
Andersen (folyt........köv)
Előzmény: oomph (132)
Tamaramara Creative Commons License 2003.04.29 0 0 143
Jó ötlet.
Találtam egy véleményt Ónodi Esztertől (Origo társalgó):

- Azt hallottam, hogy nem szeretsz levetkőzni a színpadon, illetve a filmekben. Miért?
- Ónodi Eszter: Szégyenlősnek tartom magam, de nem prűdnek. Természetesen, ha a szerep eljátszása megkerülhetetlenné teszi, csak a vetkőzés miatt nem fogom visszamondani a szerepet... A vetkőzéssel kapcsolatban az a véleményem, hogy a színpadi és filmes erotika sokkal izgalmasabb tud lenni, ha a titokzatosságban nyilvánul meg, nem pedig a kitárulkozásban.

Lindabi Creative Commons License 2003.04.29 0 0 142
Jó, hogy bemásoltad, mert az is izgalmas, egy színész hogyan éli át, ha le kell vetkőznie a közönség előtt. Talán ezzel is szinesíteni lehetne a topicot: ha találtok hasonló interjúrészletet, kíváncsi lennék mások véleményére is.


Pápaszem Creative Commons License 2003.04.28 0 0 141
Varga Éva 1997-ben nyilatkozta az alábbiakat. Bemásolom Nektek, mert nagyon szépen, bölcsen gondolkodik, mesél, és talán érdekes lehet, mit érez egy színésznő a színpadi meztelenséggel kapcsolatban:

„…egyik kiemelkedő szerepem a Stella volt. Ott nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is fedetlenné kellett válnom. Ám ha helye van a daabban, semmi kifogásom ellene. A nő kezében ez az utolsó adu: lásd meg, nézd meg azt, akit nem szerettél! Hatalmas szerencsém volt Jeney Istvánnal, a darab rendezőjével, aki azóta is családom barátja. Nagyon fontos, hogy színész is és rendező egyszerre, s ő maga is tudja, milyen lelki folyamatokon kell átesnem ahhoz, hogy képes legyek átélni azt a pillanatot, azt a szituációt. A rendező dolga eldönteni, jó volna-e, ha egy adott jelenetben meztelenül játszana a művész. Ha képes olyan szerkezetet felépíteni, ha képes olyan rendezői látképet kialakítani, melybe az elképzelése beleillik, elfogadom.
Ízlésesnek kell lennie, mert ha durva, akkor kiemeli a nézőt abból a folyamatból, ami a darab elejétől a végéig ível, s csak annyit érzékelne: „Jézusom, meztelen!”. Nagyon finomnak, tökéletesnek, egyszerűnek kell lennie, s nem szabad felhabosítani, eltúlozni a jelenetet. Ezért nagyon fontos, ki és milyen érzékenységgel irányítja ezt a folyamatot. Ha durván nyomja bele a művészt, akaratlanul is örök sérüléseket okozhat. Az első próbákon zárt, de teljesen testre simuló balettdreszt viseltem, s csak a jelmezes próbán vettem le először. Olyan kollégákkal voltam körülvéve, hogy még ma is úgy érzem, valamiféle furcsa, nehezen megfogalmazható, különös összetartozás alakult ki közöttünk. Az ember soha nem felejti el, kik azok, akik egy ilyen nehezen feldolgozható helyzetben tisztességesen viselkedtek vele. De azt a három bámészkodó tűzoltót sem fogom elfelejteni, akiket Jeney Pista kiküldött a próbáról.
Ma is emlékszem, a darab legdrámaibb jelenete után bolyongok a gyertyákkal, leborulok a földre, ám a sötétben túl közel kerülök a nézőkhöz. Olyan közel, hogy hallom, sír egy ember mellettem. Ilyesmit csak stúdióban élhet át a színész…”

Tamaramara Creative Commons License 2003.04.28 0 0 140
Ezzel is vitatkoznék egy kicsit. Ebben az évadban kb. 30 előadást láttam, és ennek a kétharmada nagyon jó volt. Komédiát és operettet nem nézek, tehát azok még nincsenek is benne. Van egy aktívabb topic: Minden, ami színházzal kapcsolatos, arról klasszul lehet tájékozódni, mit érdemes megnézni. Csupa színház-imádó ember ír oda, a jó előadásokat többször is megnézik...
Előzmény: Madárjós (139)
Madárjós Creative Commons License 2003.04.27 0 0 139
Nem színpadi meztelenségben van hiány hanem JÓ SZÍNDARABOKBAN. És azokból sem számszerűen, henem pölö a rengeteg budapesti színházhoz képest .. .
Előzmény: Tamaramara (138)
Tamaramara Creative Commons License 2003.04.27 0 0 138
Én nem gondolnám, hogy hiány van színpadi meztelenségben. Csak Budapesten legalább öt-hat olyan darab van műsoron, amelyben meztelen színészt vagy színésznőtláthatsz. És ebbe nem számolom bele a táncszínházi produkciókat...
Előzmény: Madárjós (134)
Madárjós Creative Commons License 2003.04.27 0 0 137
Igazad van. De ez is mint annyi más, elsősorban anyagi kérdés . . . :-(
Előzmény: oomph (136)
oomph Creative Commons License 2003.04.27 0 0 136
Szerintem TV-s szinhazi kozvetitesek kellenenek, es ha van benne egy kis mezitelenseg az sem baj, mert igy talan azok is beleneznenek, akik egyebkent nem jarnak szinhazba es amugy eszuk agaban sem lenne megnezni egy eloadast. Ha ezzel ujabb nezoket lehetne megnyerni, akkor szerintem a szineszeknek sem lenne tulsagosan ellenere a dolog (persze modjaval).
Előzmény: Madárjós (134)
ZöPö Creative Commons License 2003.04.27 0 0 135
Balázsovits Lajos nyilatkozta egyszer a Magánbűnök, közerkölcsök kapcsán, hogy a színészt a lelki meztelenség sokkal jobban terheli, mint a testi.
Előzmény: Tamaramara (133)
Madárjós Creative Commons License 2003.04.27 0 0 134
Ezt a topicot jó színházi előadásokkal lehetne pezsgőbbé tenni (amikben azért meztnelség is van). Kár, hogy ezt a rendezők nem tudják. :-))
Előzmény: Tamaramara (133)
Tamaramara Creative Commons License 2003.04.27 0 0 133
Kicsit félreértettél, mert a hivatással szembeni alázaton csupán annyit értek, hogy esetleg akkor is levetkőzik, ha nem ért vele egyet, vagy indokolatlannak tartja.

Én úgy sejtem, minden színész többé-kevésbé exhibicionista, és egyáltalán nem volnék meglepve, ha olyanról hallanék, hogy egy színésznő alig várja saját erotikus jelenetét, azt, hogy végre levetkőzhessen a közönség előtt.

Például az Operett című darabban, ami végig a meztelenségről és annak öröméről szól, Albertinka levetkőzése a végén katarzisként kell hogy hasson. Vagy másik példa: tegnap láttam a Kés a tyúkban előadást, és Fullajtár Andrea olyan természetességgel játszik az áttetsző fehér ingben a közönség orra előtt, hogy biztos voltam benne, örül annak, hogy gyönyörködnek benne.

Jók a fotók, szívesen látnék többet is, ha van. Ezt a topicot éppen ilyesmivel lehetne kicsit pezsgőbbé tenni.

Előzmény: andersen-69 (131)
oomph Creative Commons License 2003.04.27 0 0 132
Szerintem lesz erdeklodes a kepek irant, tekintve, hogy a topic temajaba vag, ugyhogy ne kimelj minket. :)
Előzmény: andersen-69 (131)
andersen-69 Creative Commons License 2003.04.27 0 0 131
Nagyon köszönöm LINDABI-nak a beszámolót,alkalomadtán majd én is megnézem a darabot.(Kár,hogy az informáió téves volt.)
TAMARAMÁval viszont nem teljesen értek egyet.A "hivatással szembeni alázat" azt sugallja,hogy a szinésznő,(vagy szinész) csak kényszerüségből,kénytelen-kelletlen veszi le a ruháit a szinpadon.Én láttam a Hóhérok hava" cimü darabot,ahol a Kiss Eszter és Szabó Gyözö is,minden meztelenség ellenére szinte lubickoltak a szerepben.Hiszen szinészek,ez az életük.Ami szerintem jóval több,mint egyszerü hivatás.Még Eszenyi Enikő is teljesen meztelenre vetkőzött egy filmben,minden fenntartása ellenére,mert igazi szinésznő.(Sajnos a jelenetet végül kivágták a filmből).
Az is igaz,hogy egy fotó elszakitva a darabtól,már nem ugyanazt jelenti,de ma,amikor mindenhol nevenincs senkiket sztárolnak,kell valami,ami a nézőket a szinházba vonzza.Ráadásul gondoljunk az utókorra.(Gondolok az "Elefántember" cimü darabra,ahol Béres Ilona levette a blúzát,de mivel sehol nem maradt erről képanyag,sokan egy csodálatos élményről maradtak le.)
De hogy valami emlék azért legyen,felteszek pár képet,(aki nem akarja látni,ne kattintson).
Először is a "Körmagyar" cimü darabból,ahol Enci csak fehérnemüig vetkőzött,de szerepelt még Igó Éva ,és Szabó Gabi is.Nemrég szóba került Xantus Barbara a Csábitó szépség cimü darabban,sajnos a felvétel itt végetért. És egy kis nosztalgia,Lukács Margit a 30-as évek végéről.
Remélem müködik ez a dolog,a nevekre kell kattintani,és ha a számitógép Istene is úgy akarja,megjelenik a kép.Ha érdekel valakit,még teszek fel képeket,hogy ne csak beszéljünk róla.
Sziasztok : Andersen
Előzmény: Tamaramara (127)
Madárjós Creative Commons License 2003.04.26 0 0 130
Igen, az a helyzet, hogy Encit szívesen vetkőztetnék (vetkőztették volna) a rendezők, csak az a gond, hogy a természet lefelejtette a kebleit . . .
Előzmény: Lindabi (128)
amelii Creative Commons License 2003.04.26 0 0 129
Horváth Virgil - Borisz Godunov (Madách Kamara)
Lindabi Creative Commons License 2003.04.26 0 0 128
Ég és nő között - Eszenyi Encivel.
Remek bolondozás, 11 helyzetgyakorlat, Eszenyi láthatóan imádja, hogy a párjával játszik együtt, sok-sok poén, de semmi meztelenség. Sajnálom, de téves volt az információm, ki kell húzni a listáról.

Viszont Eszenyivel kapcsolatban egy ismerősöm három dologra is felhívta a figyelmemet.
1) Játszott a Körmagyarban annak idején, amikor a Víg vagy a Pesti bemutatatta, és abban volt egy olyan jelenet, amiben valószínűleg bugyi nélkül, hálóingben volt. Azért csak valószínűleg, mert a mögötte álló tükörben villant be a feneke egy pillanatra... Hár ez nem sok.
2) Pályakezdő korában szerepelt a Kozma című előadásban, amelyben egész darab alatt egy falatnyi Bikini volt rajta, sőt a szerző instrukciója szerint anyaszült meztelenül kellett volna játszani.
3) A Tangó című előadásban háttal a nézőknek, szemben Szilágyi Tiborral félmeztelenre vetkőzött.

Előzmény: andersen-69 (126)
Tamaramara Creative Commons License 2003.04.24 0 0 127
Megnéztem, köszi a tippet, ezt az oldalt nem is láttam még.

Nem véletlen, hogy a színházi fotók nem publikusak, az erotikus jelenetek pedig különösen nem. A színész meztelenre vetkőzik a közönség előtt, mert a hivatással szembeni alázat ezt követeli tőle, különösen ha dramaturgiailag is indokolt a ruhátlanság. De egy erről készült aktfotó, kiragadva a szituációból, a történetből, a hangulatból egészen mást jelentene. Nem csodálom, hogy színházban csak az olyan nagyon tehetséges fotósoknak örülnek - például Koncz Zsuzsának -, akit valóban a színész érdekel.

Igaza volt Nyertes Zsuzsának, aki szívesen elvállalta az aktfotókat egy művészeti album számára, de teljesen kiakadt, amikor ugyanaz a kép egy bulvárnapilap címlapjára került.

Előzmény: andersen-69 (126)
andersen-69 Creative Commons License 2003.04.18 0 0 126
Érdeklődve várom majd Lindabi beszámolóját az
előadásról.
Ami pedig a fényképezést illeti,valóban illetlen
dolog előadás alatt fotózni.De azért még nincsen
minden veszve,ugyanis tudomásom szerint minden
előadásról hivatalból készülnek fotók
(a szinház lapon lehet párat találni),
de sajnos nagy részük valami oknál fogva nem
publikus.Szerencsére nem mindegyik.Ha sikerül
megjavitani a gépemet,csinálok egy szinházzal
foglalkozó oldalt,ha valakit érdekel,szivesen látom.(Majd megirom a cimet).
Andersen
Ja igen.Basa oldalán van egy két videó a csá-
bitó szépség cimü darabból.
Előzmény: Lindabi (117)
Tamaramara Creative Commons License 2003.04.13 0 0 125
Nem tudjátok véletlenül, hogy amikor Xantus Barbara, Détár Enikő és Fésüs Nelly együtt léptek fel a Moulen Rouge-ban, mi volt a műsoruk? Mennyire volt erotikus? Sztriptízt is bemutattak vagy csak énekeltek?
ZöPö Creative Commons License 2003.04.07 0 0 124
ZöPö Creative Commons License 2003.04.07 0 0 123
ZöPö Creative Commons License 2003.04.07 0 0 122
Ezt én is így gondolom. A színház nem peepshow, oda nagyon nem kéne fényképezőgépet vinni. :-( Persze, attól még ábrándozni szabad. :-)
Előzmény: Lindabi (121)
Lindabi Creative Commons License 2003.04.07 0 0 121
Hidd el, hogy én is szívesen nézegetnék ilyen fotókat, de ha arra gondolok, mit művelne egy olyan előadáson a fényképezőgépekkel felfegyverkezett közönség, amikor Dorka meztelenül van a színpadon, inkább lemondok róla az előadás érdekében. :)

Mi a véleményetek arról, hogy hol a határ? Mármint meddig terjed a művészi alázat, mit kell, mit nem kell egy színésznek elvállalnia? Például a W - Munkáscirkuszban hihetetlen dolgokat kell elviselnie a színészeknek, és most nem is a meztelenségre gondolok. Vagy maradjunk Dorkánál: aki látta őt másfél órán át négykézláb, folyamatosan nyáladzó kutyát játszani, tudja, mire gondolok...

Előzmény: ZöPö (119)
oomph Creative Commons License 2003.04.06 0 0 120
En csak azt nem ertem, hogy miert nem csinalnak fenykepeket az eloadasokon. :)
Bezzeg Angliaban a Sun egyszeruen bemegy, es fenykepez:

http://saltyt.antville.org/images/blroom_big1
http://saltyt.antville.org/images/blroom_big2
http://www.robbscelebs.co.uk/oops106/oops_tracy_shaw102.html

Pl. Gryllus Dorkat az Operettbol szivesen megneznem magamnak... :)))

ZöPö Creative Commons License 2003.04.06 0 0 119
"Halász Judit még a bemutató utáni előadásokban háttal állva a közönségnek, szemben Kern Andrással levette a blúzát, és az oldalt ülők talán a kebléből is láttak valamit."

Igen, így volt, nem csak a bemutató után. Mivel a színpadon leghátul csinálta, oldalról legfeljebb a világosítók meg a kellékesek láthatták.

Előzmény: Lindabi (117)
doktormacko Creative Commons License 2003.04.06 0 0 118
Én is ott voltam csütörtökön.
Előzmény: Tamaramara (113)
Lindabi Creative Commons License 2003.04.06 0 0 117
A Szuka valóban fantasztikus volt, amit ez a lány produkál a testével...!

Andrersen-69, köszi a kiegészítéseket! Halász Judit még a bemutató utáni előadásokban háttal állva a közönségnek, szemben Kern Andrással levette a blúzát, és az oldalt ülők talán a kebléből is láttak valamit. (Barátnőm édesapjának elmondása szerint.)
Eszenyit még nem láttam ebben a darabban, de árpilis végére van jegyem.

Irizár, köszönöm a pontosításokat és a gratulációt.

Előzmény: Tamaramara (111)
Irizár Creative Commons License 2003.04.06 0 0 116
Csak apró kiegészítések:

a Kés a Tyúkban nem a "nagy" Katonában megy, hanem annak a stúdiószínházában, a Kamrában.

aztán:

Kiszel Tünde, nem Kiszely.
Kováts Adél, nem Kovács.

Egyébként a lista jóóó, gratulálok!!

(a kiegészítéseket sem szőrözésnek szántam)

Előzmény: Lindabi (104)
Tamaramara Creative Commons License 2003.04.05 0 0 115
Bp. IX. Liliom u. 41.
Közel az Üllői úti metróállomáshoz.
Előzmény: Girland (114)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!