Keresés

Részletes keresés

Nibiru Creative Commons License 2018.10.07 0 0 177002

Nem, amire licitáltam az még az a verzió volt, aminek krómozott sárgarézből volt a karja és ebben még OPV is volt. Az acélbojler nem zavar, az otthoni gépemben is az van és már kiismertem. A munkahelyemre jó lett volna. Mondjuk ez a Turmix jó vétel volt szerintem is, ennyiért.
(Megjegyzem és kávégépet akarok venni, nem turmixot.  XD ) 

Előzmény: Hakai80 (177000)
decca Creative Commons License 2018.10.06 0 0 177001

Nincs véletlenül valakinek egy Gaggia MDF őrlője, amitől megválna?

Hakai80 Creative Commons License 2018.10.06 0 0 177000

Az acélbojleres, könnyített alukaros "ezüst" gépet?

Ne bánd. Ezt annál inkább!

 

https://www.vatera.hu/turmix-presszo-kavefozo-elado-akar-1-ft-ert-2675602232.html

Előzmény: Nibiru (176998)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.05 0 0 176999

Elkelt, Köszönöm.

Előzmény: ogrEicsab (176987)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.05 0 0 176998

Fenébe, elhappoltak előlem az imént egy Saeco Aromát a Vaterán. :-/ 

Nibiru Creative Commons License 2018.10.05 0 0 176997

Ennyi elég is, igazából csak az érdekelt, hogy van-e esélyem a kis Delonghimmal, hogy normális kávét főzzek belőle. Ezek szerint van. :)

Előzmény: GAgyiXyXy (176996)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.10.05 0 0 176996

92-94 nálam a befutó a világosaknál, ezen kívül nem igazán megyek. De szerintem 92 volt. Elő kellene keresnem.

Előzmény: Nibiru (176995)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.05 0 0 176995

Az ízlés mellett még a PID dolog is játszik, hát igen, ez bizony könnyen lehet. 

"Én élvezni akarom a kávézást, nem szenvedni. Attól, hogy a savanyú mellett még kiérzem a tavaszi rét felhangját, nekem nem lesz orgazmusom." :D :D :D Nagyon hasonló az ízlésünk.
A fiam egyébként még rosszabb. Őt egészen minimális mennyiségű sav is zavarja a kávéban. Egyébként nagyon érdekes, hogy én is így voltam vele. Régen utáltam a savanyú ízt a kávéban. Amikor még nem szállt meg a kávézás mániája, és nem sokat tudtam róla, folyton szidtam azt aki ezeket főzte. XD
Aztán egyszer találkoztam egy valóban gyümölcsös (és nem citrusos) kávéval. Egyetlen cukor elég volt, hogy savanyúból gyümölcsös legyen, úgy ahogy mondjuk egy tisztességes limonádénál. Az ilyen kávékat keresem és szeretem, de a tisztán savanyúakat, amiket csak tejjel lehet inni, már nem. Ilyen szempontból a legszörnyűbb élményem a Double Shot nevű kávézóban ért. Na, annál savanyúbb duplát életemben nem ittam. 

A robusztával kapcsolatosan inkább ambivalens érzéseim vannak. Bár hallottam róla, hogy léteznek nagyon jó kis robuszták, sajnos személyesen még futottam bele olyanba. Igaz nem is fektettem energiát abba, hogy keressek, így nem csoda. :) Mivel azonban nekem a koffein  a barátom, nem jelent számomra gondot ha van robuszta is egy keverékben.

Johan & Nyström világos pörijeit hány fokon főzted, ha megkérdezhetem?

Előzmény: GAgyiXyXy (176994)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.10.05 0 0 176994

Két elméletem is van erre, szerintem mindekettő egyszerre játszik. Az első, hogy a két PID beállítása ugyan eltér, de a kávéra nagyjából ugyanolyan hőfokú víz kerül, legalábbis a kilépő víz esetében már mindkét esetben 88-89 fok között van. A másik, hogy eltrérő az ízlésünk. Engem bánt a legcsekélyebb savanyú íz, amit elvileg hő emeléssel lehet enyhíteni. De bánt az égett kesere is, amit meg alacsonyabb hővel lehet kompenzálni..Szóval én a kettő közé lövöm be az összes kávét. Néhány kávénál sajnos ez nem is sikerül, olyat még egyszer nem veszek. Világos pöriket is azért nem komálom, mert legtöbbnél ahol már nem érzem a savanyú ízt, de még nem is keserű, igazából már elhalványulnak a fajtajellegek és egy drága, de átlagos (vagy még azt se) kávét kapok sok nyűggel.

Én élvezni akarom a kávézást, nem szenvedni. Attól, hogy a savanyú mellett még kiérzem a tavaszi rét felhangját, nekem nem lesz orgazmusom. Ezért én a közepes pörikre esküszöm (saját ízlés), hiába mondják, hogy az nem is savanyú, meglehet azt szokni (nekem savanyú és kész, elengedem). Persze pörkölők között is óriási különbségek vannak. Nekem az itthon agyon hájpolt CM kávéi nem jönnek be, nálam vállalhatalanul savanyúak, de a Johan & Nyström világos pörijeiből eddig háromat kóstoltam, azoknál sosem a savanyú dominált pedig igencsak világosak. Biztosan jobban fekszik a gép-daráló párosomnak. Akkor itt a robusztafóbia (nekem is volt, bizonyos mértékig van is fenntartásom ma is). Egy jól pörkölt robuszta a dinzlertől alapjaiban döntötte le előítéletemet. Óvatosan kell bánni a kategórikus kijelentésekkel főleg ilyen szubjektív világban mint a kávé világa.

Előzmény: Nibiru (176993)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.05 0 0 176993

Nem is mondtam, hogy írta volna valaki a Get Up-ot. Csak egy példát hoztam, utalva arra hogy nem feltétlenül a "nagy gép" lehet a rejtély nyitja, bár logikailag tényleg úgy tűnhet.

Nekem az a gondolat jutott eszembe, hogy a standard espresso beállításokkal a legtöbb kávé megbirkózik, és nincs akkora ízkülönbség ha variálnak vele, hogy megérje nekik szórakozni.
Vagy mivel folyamatosan változó kávékínálattal dolgoznak, nem akarnak minden fajtánál külön kóstolót tartani  elpocsékolva egy csomó időt és egy rakás kávét, csak hogy egy kicsivel jobb legyen az íze az amúgy is finom italnak. Ráadásul az ízlések is különböznek. Ismerősőm 86.5 fokon issza a Get Up-ot, neked meg 90-en jön be,
egy átlagos kávézós vendég pedig könnyen lehet, hogy nem is tudna különbséget tenni a kettő között. Mit gondolsz erről?


Előzmény: GAgyiXyXy (176992)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.10.05 0 0 176992

Senki nem írt Get Up-ot, én meg kimondottan világos pöriket írtam. A Get Up egyébiránt nálam 90-en muzsikált jól.

Előzmény: Nibiru (176991)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.04 0 0 176991

Hát, nem is tudom. Kíváncsi lennék egy nagy gépre, hogy egy 86 fokra belőtt Get Up (paljoc) hogyan lehet ugyanolyan jó 92.5 fokon. Egyszerűen túl nagy a különbség.

Előzmény: civicfanatic (176986)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176990

Az ára és az állapota jónak tűnik, azért írtam. Én hűséges vagyok az Annámhoz. :)  

Előzmény: ogrEicsab (176989)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176989

Miért, megveszed?! :)

Előzmény: Freedom of mind (176988)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176988

Nem sokáig fogod hirdetni. :)

Előzmény: ogrEicsab (176987)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176987

Eladó egy 2014-es Gaggia Classic dobozában, gyári tartozékaival. Szét lett szedve teljesen, kitisztítva és a tömítések cserélve. Opv 9,5 barra beállítva. Jár hozzá nyomásfokozós szimpla és dupla, síma szimpla és dupla, ill. vakszűrő. Ára fix. 67.000.- Ft. Személyes átvétel Érden. Mail címem publikus. További képek: https://www.dropbox.com/sh/togjbsn3is2pzdx/AAC4Ep7W4ulHphYgdoBrNlDRa?dl=0

civicfanatic Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176986

Szerintem a megfejtés a gép :) Ha egy nagy gép beáll "üzemi hőfokra" onnantól az stabil és sokkal kevésbé háklisabb szerintem a kávékra. Én legalábbis ezt tapasztalom. Nem mondom hogy annyival jobb egy nagy gép mint az árkülönbözet, de szvsz azért helyén kell kezelni a tuning gc és társait. És itt nem lemínősiteni akarom a kisgépeket mert nekem is volt és nagyon is jók. Csak szerintem egy nagyobb rotós gép nem egy liga :)

Előzmény: Nibiru (176984)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176985

Hát, én néha még a sima olaszos kávékeverékekkel is bajban vagyok. Pl. épp most ért el hozzám egy kiló Unitalia kávé. Gyulán kóstoltam egy presszóban és nagyon megtetszett. Erre most hiába is szörfözgetek föl-le, csak nem jön le az az íz amire emlékszem, miközben eleve sokkal keserűbbnek érzem most mint amikor anno kóstoltam. Szívás. Már csak a vízre tudok gyanakodni. 

(Ha egyszer Debrecen közelében járok, feltétlenül betérek a Black Sheepbe.)

Előzmény: LazacX (176981)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176984

Akkor kérem itt a kávé egy újabb megfejtendő rejtélyével állunk szemben. :)

Előzmény: civicfanatic (176980)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176983

Akkor maradjunk annyiban, hogy nem spriccel. ;)

Előzmény: GAgyiXyXy (176979)
loire Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176982

Hát igen a Sheep-el pont ez a gondom, pedig személyesen is intézhetném. Náluk eddig a blendjük jött be leginkább. A Kapuczinertől viszont jó árban lehet rendelni és többségük eddig ízlett. Ők közepes pörit használnak.

Előzmény: LazacX (176981)
LazacX Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176981
Nekem olcsó és pidetlen (pidtelen? ) gépem van. A Black Sheep Aricha kávéját aránylag könnyű lefőznöm vele (több más világos kávéhoz képest), és masszívan sárgabarack ízű, (nekem) nagyon finom. Igazán lehetne olcsóbb.
Előzmény: Nibiru (176976)
civicfanatic Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176980

Én is úgy tudom hogy 93-94 fokról nem nagyon mászkálnak el. A Rockettel nekem is ez az eddig tapasztalatom amúgy. Gc-n jóval többet tekergettem a pidet, ezen meg belőttem 93.5re és szinte minden kávé így jó.

Előzmény: GAgyiXyXy (176979)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176979

Hogy miből főznek? A kék elefántban minden 2-3 hétben másból, 70%-ban valamelyik CM, 30%-ban más pörkölőtől, de mindig más kávé. Nézz utána a honlapjukon, vagy fb-n. Sokszor kiírják mi új jött. De az biztos, hogy ha rákérdeztem mindig ugyanazt a hőfokot mondták. Lehet összebeszéltek, de nem hinném. Miért vezetnének félre?
Más: Honnan tudod, hogy nem csatárnásodik? Megnyugtatlak, mindegyik csatornásodik, de nem mindegy milyen mértékben. Nyitott karral, ha nem spriccel, akkor lehet mondani, hogy a csatornásodás minimális lehet. Nem nulla, de elhanyagolható (legalábbis azt hisszük) a kioldódás szempontjából. Ahogy olvasom abban sincs egyetértés, hogy mennyire kell homogénnak lenni az örleménynek az espressóhoz. Mert ez ízben is jelentősen észrevehető. Nagyon sok változós ez na.

Előzmény: Nibiru (176976)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.03 0 0 176978

Nem volt még dolgom 52-es méretű kosárhoz, így passzolom, hogy annál kell, vagy nem?! “Tökéletesítésí mánia”, világos pöriknél azért jól jön! 🙂

Előzmény: Nibiru (176977)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.02 0 0 176977

Ez a hústűzési dolog nem egészen világos számomra. Úgy értem ez csakis valami az 58-as mérethez kapcsolódó kényszer, vagy a tökéletesítési mánia része lehet. Volt, hogy én is használtam hústűt, de rájöttem, hogy az általam használt 52-es kosárméretnél ez teljesen felesleges. A portafilter ütögetése után egy finom tekerés a kávé felszínén, majd tömörítés és kész. Sosincs csatornásodás nálam. Mondjuk az is igaz, hogy kis Graef őrlőmre nem jellemző a tömbösödés.

Előzmény: ogrEicsab (176975)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.02 0 0 176976

És azt esetleg lehet tudni, hogy konkrétan mi az amikből főznek? Csak azért érdekelne, mert akkor az lehet, hogy nálam is működne. Már régóta keresek valami olyan, világosabb pörkölésű kávét amivel könnyedén, az én kis olcsó és PID-telen gépemen is tudnék valami izgalmasat produkálni, főleg amikor a vendégeim cortado-t capuccino-t vagy más tejes italt kérnek. Azokhoz szerintem sokkal jobban való egy világos, gyümölcsös pöri mint az olaszos. 

Előzmény: GAgyiXyXy (176972)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.02 0 0 176975

Nekem van VST is, IMS is. Volt Renekám, de eladtam, mert féltettem, hogy a hústűvel való wdt-zés tönkreteszi a belső fém szitát.

Előzmény: CZsolt_79 (176974)
CZsolt_79 Creative Commons License 2018.10.02 0 0 176974

Én is a Renekát néztem először, de pont a beszerzés nehézkessége miatt végül VST-t vettem. Nem is bántam meg.

Előzmény: ogrEicsab (176973)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.02 0 0 176973

 Sajnos itthon már nem forgalmazzák, ha szerencséd van akkor külföldről talán még tudsz rendelni, vagy ha valaki eladja akkor használtan venni. 

Előzmény: varmis (176964)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!