Keresés

Részletes keresés

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.05.31 0 0 56687

Ha nem venném észre, hogy ezt már egyszer leírtad, nem tudnám, mire válaszoltam. Nem volt szó váltogatásról.

Előzmény: FelkupicaFeherFonok (56681)
FelkupicaFeherFonok Creative Commons License 2017.05.31 0 0 56686

Zsír :) Akkor miért nem kértek nagyobb létszámot, amikor nem volt hatósági presszió? :)

Előzmény: sistergő (56684)
FelkupicaFeherFonok Creative Commons License 2017.05.31 0 0 56685

"kínálat által meghatározott"-at akartál írni, hm? :)

Node.

Az alapfelvetést nem akarja itt senki megérteni.

Az pedig az, hogy egészen addig nem zavar senkit a rendezőség agybaja, amíg különösebb gond nélkül eleget lehet neki tenni.

Csakhogy. 

Itt egy mátyáskirályos játékot játszatnak.

"Hozzon is ajándékot, meg nem is."

Legyen olyan orvosija, amelyet vagy igazolt sportolóként szerez meg (de akkor csak a helyszínen veheti át az ellenőrzőlapját), vagy kajtasson olyan házi/üzem/ismerős/fizetős/sport/stb orvos után, aki hajlandó a nevét adni, ÁLTALÁBAN A VALÓJÁBAN SZÜKSÉGES VIZSGÁLATOK ELVÉGZÉSE NÉLKÜL. A papírnak ily módon az esetek nagy részében semmi köze ahhoz, amiért elvileg kérik. Ebből a szempontból pedig mindegy, hogy milyen finanszírozású a rendezőség (hopp, az Encián közhasznú, úgyhogy ez az érv - a fekete doboz - máris nem érvényes).

Előzmény: pucros (56683)
sistergő Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56684

"A regisztráció pont a szívástól óvja meg őket... A létszámlimitnek nincs erre hatása."

 

Szerintem a létszám limit van a regisztráció, és a regisztráció nagy szívás. Sokkal egyszerűbb lenne nagyobb létszámmal rendezni.

Előzmény: FelkupicaFeherFonok (56663)
pucros Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56683

Én igenis politizálnék (legalábbis a "polisz ügyeivel foglalkozás" értelemben) ezzel kapcsolatban is.

 

Úgy általában, az, hogy belemegyünk a szervezés részleteibe, vitatjuk a döntéseket, próbálunk hatni, hogy változtassanak, az nagyon is helyénvaló - amikor vagy közpénzből fenntartott szervezetről van szó, vagy mi is a szervezet tagjai vagyunk. Egy rendes polgár így is tesz, ellenőriz és számonkér, érvényesíti az elvárásait, igyekszik rajta tartani a szemét a közös dolgokon, nem hagyja, hogy az illetékesek elhatalmasodjanak. Nem is beszélnék le senkit erről a jó hajlamáról, akinek van ilyen, úgyis ez a hajlam pont hogy túlságosan hiánycikk Magyarországon.

 

Hanem amikor egy rajtunk kívül álló szervezet szervez nekünk egy eseményt - amint az Encián a Kinizsit - akkor velük szemben ugyanez a polgárosult mentalitás már szereptévesztés. Akkor az esemény egy "termék", ami kifelé tényleg egy fekete doboz: ők tegyék egyértelművé, hogy miért mi jár, én meg eldönthetem, hogy kell vagy nem. Persze, udvarias akadémikus érdeklődésből tanulságos lehet megtudni, hogy mi miért van úgy, ahogy - csak nehogy elfelejtsük, hogy mi a kliens vagyunk ebben a viszonyban. Amely viszony ráadásul látványosan a kereslet által meghatározott, tehát nincs potenciálunk benne diktálni.

 

(Ezen felül természetesen létezik a Kinizsi Százas "szelleme", amiben mindannyian együtt vagyunk; azaz a Kinizsi Százas, mint hagyomány. Ez egy másik, szakrális dimenzió, és e közös hagyományunkhoz kötődő társak közös szemszógéből az elsődleges az, hogy a Kinizsi Százasnak valahogy meg kell rendeződnie minden évben újra - aztán az Encián is, meg mi résztvevők is, már ugyanúgy csak eszközök vagyunk e magasabb rendű cél érdekében :) Ezért érezhetjük, hogy jogunk van beleszólni - de végső soron akkor is a szervezők döntése, hogy mennyire vannak erre tekintettel.)

Előzmény: CsST (56674)
Smith W. Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56682

Még egy dolog. (Már csak azért is, mert pl. a tavalyi rajtoltatással kapcsolatban én is fogalmaztam meg kritikát.)

Még a túra előtt akartam írni (amikor láttam, hogy idén nem fogunk tobzódni a tájékoztatókban), hogy úgy tűnik, a rendezők is leszűrték a tapasztalatokat, és idén nem lesz sávos rajtoltatás. Ez valóban így lett, ráadásul tényleg gyorsan ment az indítás, és előtte volt ott egy ember, aki elmondta, hogy mi lesz és hogyan. Ezt már korábban is így kellett volna csinálni. Az is tetszett, hogy a rövidtávosoknak volt külön asztala.

 

Én magam a túra végén személyesen megköszöntem a rendezést.

FelkupicaFeherFonok Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56681

Más meg nem tudja úgy váltogatni a háziorvosát, mint megint más az alsógatyáját... 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (56677)
Smith W. Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56680

Nem gondolnám, hogy az orvosi igazolás a brand része lenne. Szerintem azért van, mert így van évtizedek óta. :) Egyébként egy szűrő is, hogy kiszűrjék azokat, akik "hirtelen felindulásból" indulnának. Bár ennek annyira nincs jelentősége azóta, hogy regisztráció van. Most már kb. két hónappal előtte el kell döntened, hogy elmész-e?

Előzmény: bogel (56675)
Smith W. Creative Commons License 2017.05.30 0 1 56679

Azt azért vegyük figyelembe, hogy önmagában azért alakult ki itt (is) most egy ilyen vita, mert egy fontos túráról van szó, amely sokakat érdekel. Ez egy jól csengő név, sokan ismerik olyanok is, akik egyébként még az életben nem teljesítménytúráztak.

Akár tetszik, akár nem, a túrázók megfogalmaznak véleményt, kritikát, észrevételt magával a túrával, a rendezéssel, ellátással stb. kapcsolatban. Kicsit "túl is nőtt" a túra a rendezőkön, fontos lett valamilyen szinten nem csak a teljesítménytúrázók világában, hanem ismertsége okán a nem annyira túrázók körében is. Inkább örülni kellene ennek, nem sok ilyen túra van. Egy ikonikus túráról van szó.

 

Amelyre egyébként az utóbbi pár évben egyre inkább rátelepedik az üzlet is, lásd pl. az egyre több kitelepülő büfést. Ennek ellenére (vagy épp ezért), a rendezők valamilyen szinten próbálnak hűek lenni a hagyományokhoz, ami nekem valamilyen szinten szimpatikus is. Lehet, hogy nem akarnak egy, még ennél is nagyobb tömegrendezvényt rendezni, sok ezer fővel. Nekem nem is hiányzik, még véletlenül sem szeretném, ha elmennénk abba az irányba, ahova évek óta tart pl. a Gerecse 50.

 

München11 is írta, ha nem tetszik a rendezés, legközelebb nem kell elmenni. Az orvosi igazolás a rendezők mániája, kicsit furcsállom, de elfogadtam. Nyilván, ha bonyolultabb lenne megszereznem az igazolást, jobban mérgelődnék.

De fogadjuk el azt is, hogy jobbító szándékkal kritikát is megfogalmaznak a résztvevők. Ha már szóba került itt '89, akkor vegyük már észre, hogy elmúltak azok az idők, amikor mindenáron tartanunk kellett a szánkat, mert ha nem tettük, akkor kaptunk a gumibottal... :)

 

A létszámkorláttal, meg a különböző engedélyekkel, kérelmekkel kapcsolatban valóban jó lenne tisztán látni, és megértem, hogy ez sokak igazságérzetét, önérzetét vagy nem tudom még milyét sérti. Én személy szerint el tudom fogadni azt is, ha a rendezők mondják azt, hogy ők nem akarnak 1300 (1400) főnél nagyobb Százast rendezni. De akkor mondják meg.

CsST Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56678

Érdekes megközelítés :) De nem hiszem hogy ezzel lenne összefüggésben vagy ez lenne a cél.

 

A Kinizsit pedig nem kell különösebben keménynek "eladni" sem, nyilván a legtöbb embernek elég komoly kihívás, míg van aki lazán teljesíti. Szerintem nem könnyű (vagy én vagyok gyenge), ahogy egy százas túra sem az. Persze vannak sokkal nehezebbek is, ez nem vitás. Aki túrázik, előbb-utóbb megsejti vagy meg is tapasztalja, hogy neki a 100 kilométer gyaloglás elérhetetlen / elérhető de nagyon nehéz / könnyű, vagy még ezernyi fokozat ezen a skálán.

Előzmény: bogel (56675)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56677

Én választottam egy olyan háziorvost, akinek valószínűleg több Kinizsije van, mint nekem. Azóta nincs gondom. :-)

Előzmény: FelkupicaFeherFonok (56672)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.05.30 0 1 56676

Ez a megjegyzés az előzmény sorszámával együtt elég zamatos. :-)

Előzmény: CsST (56668)
bogel Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56675

A Kinizsit keménynek próbálják eladni, ez a brand része.

Így az orvosi igazolás előírása is a brand alátámasztása, marketing, életérzés stb.

 

 

Előzmény: FelkupicaFeherFonok (56672)
CsST Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56674

Nekem nem kellett hozzá ügyeskednem, csalnom. Lehet hogy valaki így szerzi, de erre senki sem kényszeríti rá. Persze ettől még szíve joga. Lehet hogy körülményes megszerezni, utánajárást igényel, de ettől még ez a szabály. A kapcsolatok pedig nem feltétlenül ördögtől valóak, senki nem elefántcsonttoronyban él.

 

Nem szeretnék politizálni, de az a '89-es nem nem volt azért annyira hatásos, így belegondolva.

 

Árukapcsolás... újra ott vagyunk a rendező "makacsságánál". De - megint a boltos példánál maradva - ott sem szedhetjük ki az ajándék poharat a teásdobozok mellől, vagy egyben vesszük meg a csomagot, vagy nem kérjük egyiket sem. És hiába veszekednénk Kasszás Erzsivel. Ha a rendező így döntött és ez jogszerű, akkor nála ezek a szabályok. A sakkot is lehet hogy jobb lenne máshogy játszani, meg lehet hogy sokkal rafináltabb lépéseket tehetnénk a másik játékosnál ha a futóval kanyarodni is lehetne, de attól még tartanunk kell magunkat a szabályaihoz. 

Előzmény: FelkupicaFeherFonok (56672)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56673

x=16-ot halottam főrendezőtől most hétvégén. Hogy honnan jön, azt nem.

Előzmény: Ermak (56648)
FelkupicaFeherFonok Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56672

Aránytalan teher. Nem mindenki budai időmilliomos nyugdíjas, aki úgy váltogathatja a háziorvosát, mint más az alsógatyáját. Házi/üzemorvos nem köteles adni, és akit kérdeztem fizetős sportorvost, az visszaküldött a háziorvoshoz. Tehát ügyeskedésre, ismerősökre-kapcsolatokra-csalásra hagyatkozásra kényszeríti a résztvevők egy részét. Na pont az ilyen rendszerre mondtunk nemet '89-ben. Az egészségre nevelésnek vannak sokkal hatékonyabb módjai; a K100-on indulás feltételeként az orvosival az "árukapcsolás" kb. olyan otrombaság, mint az állam-egyház szét nem választása lenne. Ügyeskedj össze egy szívemnek kedves témában egy papírt, hogy egy más sportban labdába rúghass. No és az egyszeri csodáról, amikor valaki fent akadt a szűrőn: lehet aránytalan befektetéssel eredményt elérni, csak kérdés, hogy megéri-e ezért MIMDENKIT vegzálni?

Előzmény: CsST (56670)
Gödény Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56671

Deszantosak természetesen nem voltak :-) De 8.10 körül 8 ember csippantás nélkül indult el,  majd utólag visszük fel a rajtidejüket az adatbázisba. Hosszúhegyen egy, késön indult ember már csak a pontörök fotójával igazolta, hogy ott volt, mert éppen bontottak - aztán behozta a lemaradást. Hegyeskön kb 20-30 résztvevöt kell majd hozzáadni a csippantások számához (és kb 15-en az ellenörzö hely nyitása elött mentek ott át).

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (56612)
CsST Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56670

Még egy hozzászólás a témakörben, aztán igyekszem befejezni én is :) 

Illetve most áttérve a marhaságnak, de legalábbis tökéletesen feleslegesnek tartott orvosi igazolás kérdésre.

 

Hallottam egyszer egy történetet Kovalik Banditól (egy Kinizsi "afteron"), hogy volt egy fickó, aki sosem ment orvoshoz, mert egészségesnek hitte magát, vizsgálatokra nem járt, stb. A Kinizsi orvosi igazolása miatt viszont el kellett mennie mégis a dokihoz, aki kiszűrte, hogy a szívével van valami. Elég súlyos dolog volt, lényegében ez a vizsgálat és az azt követőek mentették meg az életét. Ha nem kell neki a Kinizsi miatt az igazolás, biztosan nem megy el időben az orvoshoz, mert panasza nem volt.

 

No most akkor felesleges vagy sem? Legalább egy életet már biztosan megmentett. (Lehet hogy többet is, amiről nem tudunk.)

 

Persze tudom, hogy a legtöbb Kinizsi igazolás kiadását nem előzi meg komolyabb vizsgálat, de ez már szerintem nem a K-100 rendezőinek felelőssége.

OZ Juice Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56669

Most nyárra félreteszem a túrázás, csak egy Nagyszalóki-csúcs van tervben, meg egy kis családi kékezés... Ősszel elkezdjük a tesztidőszakot, kell a majd új bakit is betörni meg talpbetéteket ikarok próbálgatni... 

Előzmény: München11 (56654)
CsST Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56668

Szerencsére vallás- és templomválasztási szabadság van :) 

Előzmény: FelkupicaFeherFonok (56666)
CsST Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56667

Én magam egyébként rugalmasabb vagyok, a saját túráimmal, mozgalmaimmal kapcsolatban igyekszem minél inkább meghallgatni a véleményeket, javaslatokat, úgy érzem rendben van ott a kommunikáció. 

 

Ugyanakkor persze az sem "kívánságműsor", és nem jó, ha mindenki (hozzáértéstől, stb. függetlenül, még akár jó szándékkal is) beleszól. Az engem is zavarna, és lehetetlenné is tenné a túra rendezését.

 

Valahol régebben olvastam, hogy a tv-sorozatok is akkor kezdenek "elromlani", amikor már túl sok ember ötlete van benne, és egyszerűen elveszik az irányítás, meg beleszólnak nagyon a nézők, stb. - na és akkor abból sülnek ki a "Bobby feltámad" epizódok.

 

Ahogy mondtam, én egy bizonyos fokig rugalmas vagyok (az sem feltétlenül mindig jó tulajdonság). De megértem és tiszteletben tartom, hogy vannak makacsabb emberek. 

 

Lehet hogy ez a példa is sántít, de egy rendező túrájába kérés nélkül, csökönyösen-megrögzötten-folyamatosan (és olykor nem is a megfelelő stílusban) beleszólni olyasmi, mint másnak kioktató módon gyereknevelési tanácsokat adni. 

FelkupicaFeherFonok Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56666

Nekem is vannak fixa ideáim, csak nem vetítem kötelező jelleggel a híveimre ;)

Előzmény: CsST (56665)
CsST Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56665

Azért nem tilos hogy az embernek legyenek fixa ideái. Vannak, akik nem változnak könnyen - de szerintem ezt az élet sok területén el kell fogadni, gondolom a baráti körödben vagy rokonságban sem akarod tűzzel-vassal megváltoztatni azt az embert, akinek van valamilyen fixa ideája, mániája, hobbija, vagy akár bogara.

 

Tényleg lehet hogy nem annyira elegáns meg flegmának ható válasz a "lehet máshová menni", de tényleg így van. Nem tetszik egy boltban a kínálat? Nem tetszik egy múzeumban egy kiállítás? Megyek egy másikba, de nem kezdek el ott veszekedni, erőszakosan érvelni senkivel. De még csak győzködni sem.

 

A rendezőket kérdezted - biztosan a megfelelő módon, stílusban, hangnemben?

 

Oké, akkor van rendezői tapasztalatod, ezt nem tudtam. Annyiból jön ide (szerintem nyilvánvalóan), hogy aki már rendezett, az jobban rálát erre az egészre, az engedélyek, stb. kérdésére. Bár ez is olyan, ami folyamatosan változik.

Előzmény: FelkupicaFeherFonok (56662)
panareaTJ Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56664

Szerintem ő Vestmann kolléga volt, sőt szinte biztos vagyok benne :)

Előzmény: kompaktor (56651)
FelkupicaFeherFonok Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56663

A regisztráció pont a szívástól óvja meg őket (biztosan befizetett pénz, igazolólapok kiosztása külsősök által. A létszámlimitnek nincs erre hatása. Az öt éves "próbaidő" miatt ezek szerint nem lehet növelni a létszámot: ez van, részben öngól.

Előzmény: _ZE (56660)
FelkupicaFeherFonok Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56662

Nem nézem le a rendezőket. Vannak olyan ordító hülyeségek (polkorrektül: becsípődések/mániák/fixa ideák), amelyek mellett nem megyek el szótlanul. Ilyen pl. az orvosi, a birka hozzáállás ("ne akard tudni, a túra létét veszélyezteted a lérdezősködéssel, lehet menni máshova kéremszépen").

A rendezőket megkérdeztem: nem voltak segítőkészek. 

Rendeztem már több túrát, főrendeztem is többszáz résztvevős túrát kitelepült büfével/sátrakkal/aggregátorral/ántsz-szel, de azt nem vágom, hogy jön ez ide...

Előzmény: CsST (56656)
München11 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56661

Van egy túra, ami nagyon sok embernek, közte nekem is, minden évben az egyik ünnep, már ha teljesítménytúráról van szó.

Van egy kiírása, van egy nevezési procedúrája, még ha kissé körülményesnek tetszik is. Én elfogadom, ha indulni szeretnék. Több mint ezer ember ugyanezt teszi.

És tök mindegy, hogy ki, mit gondol magában, vagy ír ki magából, ott van Békáson aznap reggel.

Kommunikáció? Ja. Nagyon divatos kifejezés.

Elfogadod a részvétel feltételeit? Igen. Akkor?

Online? Ha nem tetszik a rendezés, legközelebb nem megyek el. Halkan jegyzem meg, jó pár olyan túra van, ahová már nem járok. De nem azért, mert nem korszerű a kommunikáció, vagy az online megjelenés,- mert ezekből már túl sok is van-hanem a teljesítménytúrázás régről megismert íze, a pecsét, pár kedves szó, és egészen egyszerűen a "régi milliő" hiányzik.

Futnunk, gyalogolnunk kell. Mert ezért jöttünk.

Menni kell, mégpedig úgy, hogy az általunk tervezett tempó, időeredmény meglegyen.

A többi, ha elfogadjuk a részvételt, baromira nem számít.

 

Olvasom, hogy páran berágtak az árusok áraira a Pincéknél, és itt-ott. Mindenkire rá van bízva, hogy megveszi-e.

Mindenre rátelepszik a piac, de megvenni semmit sem kötelező.

 

_ZE Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56660

Szerinted Kovalikéknak öröm az, hogy évről évre mindkét oldal (rendező és túrázó) szív az előzetes regisztráció/létszámkorlát miatt? Nem hiszem... Meg azért az a felsorolás (DINPI, zöldhatóság) is erősen hiányos, van ott még egy rakat egyéb, amivel/akikkel egyeztetni kell ezt a rendezvényt.

 

Előzmény: FelkupicaFeherFonok (56652)
_ZE Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56659

Mert a kérdésben felvetett, illetve hasonló okból (ami, ha jól tévedek, a DINPI hatáskörébe tartozik) nincs kh.-i korlátozás. Más okból viszony lehet. Tehát a mondat így helyes, de azt a fránya "hasonló okból"-t jogászul fogalmazva rakták oda, biztosan nem véletlenül.

 

Az, hogy közös megegyezés, az egy hosszabb tárgyalási/egyeztetési folyamat során összeállt megállapodást jelent - ilyenkor jó esetben mindegyik tárgyaló fél enged valamennyit az induló "paraméterekből", gondolom, illetve egy évekkel ezelőtti beszélgetés alapján inkább azt mondom, hogy tudom, hogy itt is ez történt.

Az öt éves periódus meg gondolom arra szolgál, hogy ne kelljen évente lefolytatni ezt a "csörtét" mindenkivel, öt év után majd kiderül, hogy milyenek a tapasztalatok, milyenek az újabb igények, feltételek, javaslatok, és lehet újragondolni/újratárgyalni az engedélyeket.

 

Előzmény: Ermak (56650)
Ermak Creative Commons License 2017.05.30 0 0 56658

Az ő túrájuk, ez így van.

A generációs különbség viszont nem jó érv: Gödény is ugyanaz a generáció, mégis jelen volt itt sokáig, aztán hátrébb húzódott itt is, és a K100 szervezésében is. Leírta korábban, miért.

Előzmény: CsST (56657)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!