Keresés

Részletes keresés

lola31 Creative Commons License 2017.08.19 0 0 23789
Boarhunter Creative Commons License 2017.08.19 0 0 23788

A "vörös tonhal" az a bluefin tuna. De nem csak annak a húsa vörös.

Amúgy az eddigi legdrágábbak bőven 200 kilón felül voltak.

https://www.theatlantic.com/international/archive/2014/01/sushinomics-how-bluefin-tuna-became-a-million-dollar-fish/282826/

Előzmény: lola31 (23785)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 23787

A 'kicsik' hálós halászat közben kerülnek a merítésbe, az Adrián főleg.

A video óceáni, egyébként tényleg brutál.

(Persze, már régen tudott, hogy feléljük a jövőt, de oda se neki...)

 

Előzmény: lola31 (23786)
lola31 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 23786

Itt vannak a Te tonhalaid.:) Nézd meg, mert döbbenetes.

https://youtu.be/XPylfuh5f7U

Előzmény: Boarhunter (23784)
lola31 Creative Commons License 2017.08.18 -1 0 23785

Én a vörös tonhalról beszéltem. Pont hogy a szusihoz a 100 kiló feletti példányok húsát használják. Se a túl kicsiknek, se a túl nagyoknak nem annyira jó a húsa.

 

Előzmény: Boarhunter (23784)
Boarhunter Creative Commons License 2017.08.17 0 0 23784

Nem csak egyféle tonhal van. Bluefin, yellowfin, longfin... Görögországban a halaspultban a tonhal a 7 eurós árával az olcsóbbak közé tartozott. Nyilván nem a legmagasabb sushi grade csak a kis 60-70 centis példányok.

Amit gyerekkorunkban tonhal gyanánt ettünk, az tőkehal volt. Finom volt.

Előzmény: lola31 (23783)
lola31 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 23783

Az nem tonhal volt. A vörös tonhalat horoggal halásszák, 100-250kg egy-egy példány. Az átvételi ára a minőségétől függően 20-35 dollár között mozog kilónként. Ez az ár a kikötői átvételi ár, az egész állatra vonatkozik. Kiszámoilható, hogy milyen ár ez dekánként, mire egy jó étterem asztalára kerül. Súlyos tízezrek.

Előzmény: Boszorka (23780)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 23782

abban igazad van, hogy mindenki csak tonhalnak hívta,

mert senki nem ismert akkoriban itthon más tengeri halat.

 

Előzmény: Boszorka (23780)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 23781

Jól emlékszel, még a napköziben is adták rántva, nagyon finom volt.

(persze nem ton volt, hanem vmi tőkehal féle, de volt)

 

Előzmény: Boszorka (23780)
Boszorka Creative Commons License 2017.08.17 0 0 23780

Emlekezezetem szerint, mar a 60-as evekben is lehetett melyhütött tonahalat kapni. Mindenki azt ette akkor. Feher colt, nem a most kaphato meregdraga vörös.

Előzmény: nagypapi51 (23770)
lola31 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 23779
nagypapi51 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 23778

Hobbiszakács zöldkagylós 'lazacpörköltje' se kutya, 2x már készítettem.

Hol van nálunk olyan halvendéglő, amelyik be merné ezt vállalni?

 

 

Előzmény: seci (23776)
bolonci Creative Commons License 2017.08.15 0 0 23777

Zseniális film.

Előzmény: A Nikk (23775)
seci Creative Commons License 2017.08.14 0 0 23776

Ha már finn, meg hal, akkor ez pl siman megcsinalhato otthon is: http://www.mindmegette.hu/oului-lazacleves.recept/

 

Mas kerdes, hogy etteremben mekkora esellyel lehetne ezt eladni mint "halászlé"-t Mo-on...

 

-seci

Előzmény: A Nikk (23775)
A Nikk Creative Commons License 2017.08.14 0 0 23775

nocsak! ebből az ételből zenei betét is készült egy nagyszerű filmhez:

https://www.youtube.com/watch?v=LWheSfRs7gE

 

dalszöveg:

Näin laita kalakukkoa!
Nyt ota vettä ja soulaa,
Sen jälken voita, jauhoja,
Sen jälken vaivataan,
Sen jälken vaivataan!
Nyt raakaa kalaa, silavaa
Ja pannan taikinalle, rakas!
Näin laita kalakukkoa!
Nyt ota vettä ja soulaa,
Sen jälken voita, jauhoja,
Sen jälken vaivataan,
Sen jälken vaivataan!

Így készül a halkakas:
Végy vizet és sót,
Adj hozzá vajat és lisztet!
S aztán gyúrjuk,
Csak gyúrjuk!
Majd nyers halat és szalonnát
Tölts a tésztába, drágám!
Így készül a halkakas:
Végy vizet és sót,
Adj hozzá vajat és lisztet!
S aztán gyúrjuk,
Csak gyúrjuk!

Előzmény: Boarhunter (23774)
Boarhunter Creative Commons License 2017.08.14 0 0 23774

Ha már egyszer "Halkakas"-nak neveznek egy krimót, akkor az étlapon is tarthatná ezt az ételt...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kalakukko

Előzmény: nagypapi51 (23773)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.08.14 0 0 23773

Ezek közül egyikben sem voltam, de a Keszegsütő 5 soros ajánlása is egy nagy tohuvabohu, ráadásul füllent is:

 

- Haltepertő, ahogyan csak mi készítjük.

- Tiszai halak, finoman fűszerezve, frissen sütve. (ilyen vendéglőben nincs, miként balatoni hal sem, hacsak nem a tulaj horgássza)
- Halászlé, mert mi magyarok nem élhetünk leves nélkül.

- Mindezt házias savanyúval, kovászolt kenyérrel kínáljuk. - halászlé házi savanyóval, f@sza! :)

- Hogy a torok se maradjon szárazon, házi szörpjeink enyhítik szomjadat, csak egyszerűen úgy, mint a nagyinál. - halhoz házi szörp? brrrrr...

akkor már szódavíz, ha autóval vagyok.

Előzmény: A Nikk (23772)
A Nikk Creative Commons License 2017.08.14 0 0 23772

Részemről eddig csak a halműhelyhez volt szerencsém egyszer, akkor elégedett voltam.

Előzmény: A Nikk (23771)
A Nikk Creative Commons License 2017.08.14 0 0 23771

...a tonhal nekem is gyanús. De nem is azért raktam be ide, hanem az étteremtesztek miatt.

Előzmény: nagypapi51 (23770)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.08.14 0 0 23770

...sereghajtók vagyunk Európában, arról nem is beszélve, hogy ezen belül is leginkább tengeri halat (hekket és tonhalat) fogyasztunk...

 

utóbbit (tonhal) erősssen kétlem.

Sztem a magyar vásárló főként pontyot vesz.

 

Előzmény: A Nikk (23769)
A Nikk Creative Commons License 2017.08.14 0 0 23769
sunrov12 Creative Commons License 2017.08.13 0 0 23768

Ja. A Lehel piacra járunk vásárolni, de én ott nem láttam ilyen brutál stílusú zabáldát... Melyik lenne az? Fenn a "galérián"?

Előzmény: lola31 (23763)
sunrov12 Creative Commons License 2017.08.13 0 0 23767

Nem tájékozódom, de messziről tudom, hogy ki a Bourdain. Egyre kevésbé érdekel a sznobéria, szóval se Bourdain nem hoz lázba, hogy hol is járt és a Pléhcsárda  sem... Ecccer pár éve megnéztem, oszt ennyi... De én tényleg nem fizettem akkora horror összeget, mint amik itt repkednek, miközben az adag valóban elég brutál volt...

És a többi hasonló zabálda sem hoz lázba, legfeljebb a józan áron nyújtott józan minőség érdekel...  (hehehe, azt meg ne kezdjük boncolgatni, hogy kinek mi a "józan ár"...:) )

Előzmény: lola31 (23763)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.08.12 0 0 23766

Klassz összefoglaló, minden benne van!

 

Előzmény: bolonci (23765)
bolonci Creative Commons License 2017.08.11 -2 3 23765

Pista teljesen a helyén van. Ha valaki szeretne sznoboskodni, vagy nagyot zabálni, és erős a gyomra, akkor ott a helye, fölösleges finnyogni. Egyenruhások (rendőr, tűzoltó, mentős), melósok, nagydarab zsigulisok (honnan jönnek?) és merdzsósok, környébeliek és izgatottan tanácskozó bölcsészfejűek egyaránt járnak. Ott készül minden, pontosan látszik a higiénia színvonala és az igényesség mértéke. Pista nem árul zsákbamacskát és nem finomkodik. Nem szövött húst használ, hanem ekkorára szeletel és nyitja szét a disznót, csirkemellet. Vastagon paníroz, állott az olaja, ezt a ruhádon is leellenőrizheted, és ki vannak írva az árak. Aki hülye, az megérdemli. Simán ott lehet hagyni 6500 Ft-ot. A lúzer kér egy sajttal-sonkával töltött sertést, az tele van nyersen maradt sajttal, valami sonkafelvágottal, és gömböc nyom vagy egy kiló huszat, plusz köret két adag, egy pacal, máglyarakás vagy valami desszert és egy szál kolbász, mert rád tukmálja. Felnőtt vagy, a te bulid. Saját pucolású, karikázott sült krumplit adnak, adagba, nem súlyba, egy tányérral merítik a nagy fazékból a nájlonzacsiba és viheted. A rántott zöldségek sült krumplival két hatalmas zacskónyi kaja. Borzasztó. A munkahelyemen kiborítjuk egy nagy tálba, jól megsózzuk, tartárba tunkoljuk és eleszegetjük páran, közben ócsároljuk.

Pistának mindig van elég vendége, és megy az üzlet. 30 éve is ment, akkor dínószeletnek hívtuk a hazavitt rántott húst, ami jobb volt. Mára Pista leamortizálódott, jobban leszarja a vendéget. Ha valakinek nem tetszik, 100 méteren belül négy másik evőhelyet találhat. Ma már csak évi egy-két alkalommal visz oda a nosztalgia, veszünk pár adag kaját, megesszük két nap alatt, fáj a gyomrunk - soha többé, ígérjük, aztán megyünk. Fene tudja miért. Ja, és érdemes-e? Fene tudja, van egy fílingje, de kihagyható.

Előzmény: Hepci (23764)
Hepci Creative Commons License 2017.08.10 0 0 23764

Adnak 6500 pénzért egy 45 cm átmérőjű, 1,3 kilós rántott húst + 2,5 kiló mirelit hasábburit + egy lavór savanyát, s a család 2 napig nem éhezik.

Ez ám a fájin dájning, nem az, mint amikor minap egy új budai bisztróban kihoztak halleves néven egy deci halerőleves-szerűséget és benne két kockacukornyi pontyot, 1600-ért. :)

Előzmény: sunrov12 (23760)
lola31 Creative Commons License 2017.08.08 -1 1 23763

Tájékozódj alaposabban. A helynek brutális sajtója van. Anthony Bourdaint oda vitték ki valamilyen megfontolásból. Ne kérdezd meg ki az a Bourdain. Olvass utána.

Hasonló helyekből most eszembe jut hirtelen:

-Pocakos Lakatos

-Vince étkezdéje 517. u

-Kürtös

-Lacikonyha

-Csévéző u gyorsforgalmi sarok

-Lehel piac

stb.

Előzmény: sunrov12 (23758)
sunrov12 Creative Commons License 2017.08.07 -1 1 23762

Hát ne ez legyen életünk központja, hogy most mennyi is a rántotthús a Pléhcsárdában... Én biztosan ennyit nem fizettem anno egy adagért...:)

Előzmény: Mazsola0070 (23761)
Mazsola0070 Creative Commons License 2017.08.07 -2 0 23761

Egészen biztos, hogy ugyanarról a helyről beszélünk, a 300 Ft/10 dkg ár is stimmel, meg az is, hogy kisadagot, vagy fél adagot nem adnak.

 

Viszont szerintem ezek a bazi nagy rántotthúsok a jó vastag, olajos panírral jóval többet nyomnak, mint fél kiló.

 

Megnéztem az egyik értékelő oldalt, ott is kiló körüli rántott húsokról beszélnek, meg az egyik hozzászóló azt írja, hogy egy adag rántotthúsért és köretért + egy adag rántott gombáért 5500-at hagyott ott.

 

Azt nem tudom, a szomszéd 6500-a hogyan jött össze, lehet, hogy hozott két szelet húst és köretet is...:) 

Előzmény: sunrov12 (23760)
sunrov12 Creative Commons License 2017.08.07 -1 1 23760

Biztosan ugyanarról a helyről beszélünk?  6.500.- Ft egy rántott hús???

 

Én pár éve hoztam onnan kíváncsiságból egy dózist - ugyebár alkudni,felezni nem lehet,  egy adag az egy adag és punktum - és nagyon nem ilyen végösszegre emlékszem..

Van honlapjuk és árlapjuk is és ott is 10 dkg-ként 300.- Ft, vagyis ha kb fél kiló egy szelet, akkor is ennél jóóóóóóval kevesebb...:)

 

 

 

Előzmény: Mazsola0070 (23759)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!