Én 3 l-es befőttesüvegben szoktam készíteni, ehhez szedek 8-1 nagy "tányér" bodzavirágzatot, vagy 12-14 kicsit, forró vízben alaposan lemosom őket. 2 nagy vagy 3 kisebb citromot karikára vágok héjastól, kb. 1/2 kg cukrot teszek az üvegbe, felöntöm meleg vízzel (nem teli az üveget), addig keverem, míg a cukor feloldódik (a meleg vízben hamarabb oldódik - lustaság rulez), aztán beleteszem a citromot és a bodzavirágzatokat is. Kistányérral letakarva érlelem 2-3 napig, időjárástól függően. Naponta jó alaposan összekeverem. Ha kánikula van, 2 nap alatt bőven jó lesz. Ha jónak nyilvánítom, kiszedem a bodzavirágot, a citromkarikákat, a citromot jó alaposan kifacsarom a lébe, aztán leszűröm. Másodszor lyukas nylonharisnyán szűröm keresztül és üvegbe töltöm. Hűtőben tárolom felhasználásig, ízlés szerint szódával, vízzel higítva isszuk. Nyamm. (Hétfőn el is kezdem, előbb nem jutok hozzá sajna.) A tárolás során az üveg alján össze szokott gyűlni egy kis nyálkás trutyi, azt nem szoktam meginni persze.
ribizli
BODZÁSOK!!Május 28-án Vál községben kerül megrendezésre az ELSÔ BODZABANZÁJ, mivel nyílik a bodza.RENDEZI A BODZATERMELÔK ÉRTÉKESÍTÔK SZÖVETKEZETE!!!
Elôadások a termesztésrôl, feldolgozásról,gyógyhatásról,bodzatermékek kóstolója /már akinek jut!/. Feketebodzával festett!! képek és bodzafaragványok kiállítása.Néptáncika, jó idô, virágzó bodzatáblák! Mindez ingyen!!!, ott a helyünk!
Hahó!
Szörp szörp, de bodzapezsgő!
Ma töltöttem üvegekbe!
1 kg cukor,
8 l víz,
10 g citromsó
citromkarikák
bodzavirág (frissből vagy 6-8 "tányér", szárítottból kb. 2 marék)
fél pohár ecet (úgy 1 dl)
jól összekutyulni, 3 napig állni hagyni, aztán üvegekbe tölteni. Kamrában tárolni, fogyasztás előtt lehűteni.
Legjobb a műanyag üdítős flakon, mert az tud tágulni. Vigyázat, az üveg a dugóját kilökheti, sőt időnként az üveget is összetöri a kitüremkedő pezsgő.
Én másfél vagy 2 literesbe szoktam önteni, de nem tele, hanem a tetején egy két-három ujjnyit még kihagyok. 1 hét után lesz tökéletes.
A tavaly ilyenkori praktikában volt egy csomó bodzás recept, ha érdekel, megkeresem.
üdv
Szilvi
Allegiásoknak javaslom a bodzavirág alapos lemosását szörpkészítés előtt.
Én újabban citromsav/pótló nélkül készítem, ha tartósabbra szeretném, felforralom - igaz, így a vitaminok elszállnak belőle. Viszont én nagyon szeretem a kicsit erjedő szörpöt is, amikor éppen csak csíp.
A bodzavirág gyűjtésénél legyetek nagyon körültekintőek, forgalmas helyről ne szedjetek, mert szennyezett lehet a levegőtől!
Szárított virágból próbálta már valaki?
(Mondjuk évek óta lusta vagyok szárítani virágot...)
Éljen a bodzaszörp! :-)
ribizli
Na vegre, megint van bodzavirag !
A bibi csak az, hogy sajnos szenanathas vagyok tole, de a szorpot azt szeretem, ezert hajlando vagyok evrol evre megszenvedni erte.
Mindig kiserletezem ujabb es ujabb-fele szorprecept otletekkel. Olyan szorpot szeretnek, ami:
1. finom;
2. suru;
3. jol elall.
Van-e valakinek citromsavmentes receptje (ez allitolag az ujabban hirhedt E330-cal azonos amit sajnos minden gyari szorpbe beletesznek, mert igy olcsobb az eloallitas) ?
KovA
sziasztok bodzák!
épp nyitni akartam hasonló immel topicot, de szerencsére inkább kerestem egyet.
nem a szörp receptye után érdeklődnék(az úgyis esetleges és improvizativ, most hétvégén sikerült eljutnom a virágig), csak hogy.
szóval érik a bodza.(nemsokára, abból pedig kitűnő lekvár készülhet, supasz joghurtba keverve kísértetiesen hasonlít a gyári áfonyáshoz.még köhögésre is jó.nem a joghurt).
.... Fenn meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren .
De, igen, Nemes Nagy Ágnes :-))
És tök jó ezt mondogatni, hogy dzzzzz :-)))
Szóval, tényleg itt a bodzavirág szezon, és mint talán a Törzsasztal bodzailag legilletékesbje, nem hagyhatom a témát elsüllyedni!!!
Csináljunk bodzalevet!!! :-)) Az én receptem 5-tel lentebb, de van itt még sok-sok finomság :-)
bodzavirag
Végig böngésztem a tavalyi bodzatémát, ami sajnos csak a virágszörpre és a lekvárra korlátozódott.Az igaz, hogy ez a kettô a legfontosabb alapanyag, de sok másféle terméket is lehet készíteni bodzából.Gyógyhatású minden része,de vigyázat! Van benne egy csúnya vegyület -szambunigrin a neve- ami elsôsorban a zöld részekben van nagyobb mennyiségben.(Ettôl "büdös" pl.a bodza levele). Aki érzékeny rá annál hányást és hasmenést is okozhat/egyébként ez az egyik gyógyhatása/, de nem durvát.Ez az anyag már 50 C-fokon lebomlik, ezért: MINDEN FEKETEBODZATERMÉKET MELEG ELJÁRÁSSAL AJÁNLOTT KÉSZÍTENI.Biztos ami richtig! Már virágzik a feketebodza, gyűjtésre fel, mert ha jönnek a bacis téli idôk, az egyik legjobb ellenszer a bodzavirágtea lesz, aminek a gyulladáscsökkentô hatása jobb mint a kamilláé!
A legfontosabb, hogy 3-4 napon belül igyuk meg a szörpikét, mert különben egy nagy durranásra ébredünk. És utána járhatjuk a várost LEHEL alkatrész után.
Amúgy tényleg finom.
Kb. 1 kg bodzabogyót összezúzva olyan befőttes üvegbe teszünk, amely ezzel + 2 liter víz és 1 kg cukor oldatával tele lesz. Az üveget erjesztőcsővel ellátott dugóval zárjuk le és 15 napig forrni hagyjuk. Mikor teljesen letisztult, kisebb üvegekbe lefejtjük és jól ledugaszoljuk.
A cukormennyiség nem biztos, és azt se találtam meg, hogy mennyi ideig kell még állni hagyni lefejtés után. Nézd meg lejjebb a bodzalikőr receptet, hátha az segít.
Vamzerok,
Ehhez hozza kell szolnom, hiszen addikt vagyok, mar ami a bodzaszorpot illeti. A receptet nem tudom, de orulnek, ha vki 1 tartos tipusu recepturaval megdobna, mert anyam csak hutoben tarolhato 1:1 aranyu szirupot tud csinalni.
Illetékes lévén a dologban az én receptem a következo:
kb. 12 db tenyérnyi bodzavirág (nem kell lecsipegetni a virágokat, csak megmosni),
kb. 30 dkg kristélycukor,
3 db citrom karikákra szeletelve,
kb. 50 db citrompótló,
5 liternyi víz,
ezeket egy lábasban összekevered, kavarod, majd hagyod állni oket együtt úgy 1-2 éjszakán át, majd kis szuron átszuröd az egészet, a citromokat is egy picit belefacsarod. Hutobe rakod, de 3-4 napon belül meg kell inni, mert különben elromlik.
Finom.
6 bögre bodzabogyó, amit villával óvatosan lehúzunk a száráról
5 bögre cukor
1 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
10 szem szegfűbors
2 citrom leve
3 teáskanál reszelt citromhéj
4 bögre víz
A hozzávalókat tegyük egy lábasba, kis lángon, lefedve főzzük 15-20 percig. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le, töltsük üvegekbe. Hűtve hónapokig eláll.
(Ha hideg vízzel négyszeresére higítjuk, akkor üdítőitalként kínálhatjuk, forró vízzel higítva, egy korty konyakot hozzáöntve, valamint egy gerezd citrommal ízesítve kalapkúraként is szolgálhat és kitűnő köhögéscsillapító.)
Bodzavirág bundában
10-12 bodzavirág szárastul
1 bögre liszt
1,5 dl víz
1 tojás
1 kávéskanál sütőpor
olaj a sütéshez
Keverjük simára a tojássárgáját, lisztet, sütőport és vizet. Óvatosan adjuk hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét. A bodzavirágot lefelé fordítva, a száránál fogva mártsuk bele a palacsintatésztába és gyorsan süssük ki egy nagy serpenyőben, bő, forró napraforgóolajban. Mikor aranysárga lesz, vegyük ki és jól csöpögtessük le, tegyük konyhai papírtörlőre, és nyisszantsuk le a szárak végét. Öntsük le cukormázzal, tálaljuk forrón, tejszínhabbal.
Bodzavirág tortazselé
1 zacskó tortazselé
1-2 bodzavirág
A szokásos módon elkészített zselébe keverjük bele a közvetlenül a sziromlevelecskék alatt lecsippentett virágokat, majd öntsük a zselét a tortára. Különösen citromtortához illik.
Bodzabefőtt
2 kg érett bodzabogyót tegyünk befőttesüvegekbe. Forraljunk fel 1 liter vizet 60 dkg cukorral, darabka fahéjjal, 2-3 szegfűszeggel, ha kihűlt adjuk hozzá egy citrom levét, majd öntsük a bogyókra. A szokásos módon adjunk hozzá tartósítószert, majd az üvegeket lezárva 30 percig gőzöljük.
Bodzalikőr
1 kg megtisztított bodzabogyót tegyünk üvegbe, öntsünk rá 1 liter 96 fokos alkoholt, és két hétig érleljük. Naponta keverjük meg. Forralással oldjunk fel 1,5 liter vízben 1/2 kg cukrot, adjunk hozzá néhány szegfűszeget, darabka fahéjat és egy citrom lereszelt héját, és az egészet öntsük az alkoholos bogyókhoz. Két nap múlva vásznon szűrjük át. A letisztult levet töltsük üvegekbe, és három hónap múlva fogyasszuk.
Készítsünk két liter vízből citrommal, cukor-ral jóízű limonádét, majd tegyünk bele 8-10 bodzavirágtányért. Hagyjuk két napig állni, majd jégkockával fogyasztjuk.
Bodzaszörp télire
20 dkg bodzavirág
1,5 liter víz
4 deka borkősav
A sziruphoz
2,5 kg cukor
5 liter víz
A vízben feloldjuk a borkősavat, beletesszük a virágot és egy éjszakán át áztatjuk. Másnap megfőzzük a szirupot, ha kihűlt beleszűrjük a beáztatott bodzát, megkeverjük, majd üvegekbe tesszük.
Porcelántálba öntjük a bort és feloldjuk benne a cukrot, majd beletesszük a virágokat, a citromok levét és lereszelt héját. Két-három órát hűvös helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük és addig mélyhűtőbe tesszük, amíg kristályosodni kezd. Ekkor finoman belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A mélyhűtőben tovább hűtjük, majd pezsgővel felöntve tálaljuk.
Bodzadzsem
Főzzünk 80 dkg cukorból 3 dl vízzel szirupot, majd tegyünk bele 1 kg megtisztított, jól megérett bodzabogyót, és erős tűzön főzzük ne túl sűrűre. Forrón tegyük üvegekbe majd szárazon dunsztoljuk. Készíthetjük fele-fele arányban szilvával keverve is.