Keresés

Részletes keresés

Jamie25 Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1727

Fürdőben lesz a szennyes tároló, így ez sem gond. Vasalást nem tudom hogy hol tervezi, de ebbe nem is akarok beleszólni:) Mosás az a konyhában az tuti, mert oda tettük a mosógépet.

 

 

Előzmény: Axióma (1726)
Axióma Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1726
Csak egy megjegyzes: a gardrobbol kifele a cucc me'g OK hogy reggel kerul, de befele akkor, mikor az asszony leszedi a kiteregetett cuccot vagy kivasalta:) A nap befejezesehez inkabb a szennyeskosar tartozik...
Amugy ez a lenyeg: izlesek es pofonok! Te szekrenyt nem akarsz latni, en meg inkabb a minden napi cucc legyen keznel hive vagyok. A gardrob persze kell, meg ha nem mutogatja az ember akkor igenytelenebbul=olcsobban is be lehet epiteni butorral (nalunk most 2eFt-os fempolc van amig nincs jobb - igaz a konyhaban is van ilyen pedig az latszik de hat ez van -, meg 3e gurulos allvany az ingeknek).
Előzmény: Jamie25 (1724)
Axióma Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1725
Nalunk 3x3-as haloszoba van (tudom, szuk, de ez van nemigen volt tobb hely), igaz gardrob mellette. Szuken azert egy fehernemus komod meg befert a 180x200-as agy melle (radiator a faltol pont passzentos), az agy vegenel meg talan eleg lesz egy magas komod (ferjem ingei a gardrobban maradnak ugy latszik, nem tetszik neki az otlet hogy ott szekreny legyen), azon van a tv is, tobb helyre hasznalati celbol nem sok szukseg van (az en maniam csak az volt hogy korbejarhato legyen a felnyithato agy, az megvan). Persze szebb lehetne meg kenyelmesebb, de igy meg olyan kucko's:) es inkabb van tobb helyunk mashol (pl. kamra, extra zuhanyzo a halonkbol, kulon gardrob, ezek karara lehetett volna nagyobb szobank). Ki mit hogyan hasznal! A gyerekszobaban viszont mind a jatekok mind a ruhak miatt teljes 2,5 szeles falat vegig fogjuk idovel (penzzel...) szekrenyezni, abbol indithato egy iroasztal is, lesz helyuk es akkor meg mindig ott a gardrob meg a tetoter. Azert a 180 centi feletti reszek ugyis mindenhol a hosszutavu raktarozas helyei lesznek, nem csak a gardrobban.
Persze minden cska szerintem!
Előzmény: ppmr (1722)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1724

Mi a napi használatúakat is a nagyban fogjuk tárolni, szerintem ott bőven elfér. tekintve egy átlagos panel lakást ott egy a mienkéhez hasonló méretű 4,2 m2-es helyiség komplett WC-früdőszobát jelent. Szerintem egy ekkora bőven elég, de természetesen ha nagyobb kell, akkor legyen nagyobb. Mi pont azért raktuk a fürdő mellé, mert az a hely, ahol kezdődik a nap és ahol befejeződik. Ezt a helyiséget lehet úgy használni hogy ne zavarjunk senkit, nekünk nem tetszik a szobából nyíló verzió.

Plafonig beépítve (2,8m) 60cm mélységű gardrób elfér majdnem 5 méter hosszan. Ikeában van kitéve rengeteg ide való szekrény, ott lehet igazából érzékelni hogy mi fér el ebben.

Természetesen nem rossz megoldás az ha minden szobához csatlakozik egy ilyen, csak jóval helyigényesebb. Elsődleges célunk a szekrények száműzése volt, párommal együtt gyűlöljük a ruhás szekrényeket.

 

Előzmény: ppmr (1722)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1723

Nálunk a dolgozó nem ennyire központi kérdés, mivel lehetőség szerint próbálok mindent idebenn elintézni és haza kevesebb munkát vinni.

Mikrohullám sajnos nincs, úgyhogy marad a kiszolgáltatottság. Jelenleg anyósomékhoz vitettük be a céges ADSL-t, ott el tudok intézni mindent amit kell jelenleg. Ha beköltözünk és több órás dologról van szó, akkor max. átmegyek addig amígy a helyzet nálunk nem oldódik meg. Kisebb dolgokra a laptopot használom, azon keresztül tudok mindent intézni ( van saját mobiltelefon vonala ).

Remélhetőleg nálunk is csak akkor lesz jelentősége a fenti szobának ha már picur biztosan tud közlekedni önállóan fel-le a lépcsőn. Addig semmiképpen nem! Én nagyon bízom benne, hogy az otthoni munka leredukálható a nullára, nagyon nem szeretek otthonról dolgozni, ha minden szakad akkor inkább bejövök ide.

 

 

Előzmény: Axióma (1721)
ppmr Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1722
A gardrób kérdés engem is foglalkoztat. :) Az oké, hogy a nem használt ruhák a nagy gardróbban vannak (gondolom eza  fürdő melletti), de a napi használatú cuccok hol? Csak kíváncsiság, mert mi nagyon méricskéltünk, mikor a hálóba terveztük a gardrób szekrényt, és úgy számoltunk, hogy egy kb 3,5*3,5ös vagy  kb 3*4es szoba kell ahhoz, hogy rendesen elférjünk...
Előzmény: Axióma (1718)
Axióma Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1721
Koszi:) Nem nyaggatlak mert igazan semmi kozom hozza, inkabb tenyleg csak erdekel, hogy ki miert hogyan tervez. Az tuti hogy ujszulotthoz en se szaladgalnek fel-le, majd ovodas korban mikor ugyis elszakadnak kicsit akkor lehet messzebb a szobaja.
Dolgozo nagyon attol fugg. En mar lassan szukseget latnam egy kettes szamunak... egy nalunk a nappalibol nyilik, direkte mert gyakorlatilag egyutt elunk a kettoben, dolgozon inkabb geptermet ertve es csak kis reszben melot. De ha tavmunkaznek amit nagyon hajtok most, akkor meg elvonulosabb szoba kell, ne szaladjon be a csimota mondjuk nemzetkozi telefonkonferencia kellos kozepen, hogy mondjam meg mi van ezen a kepen... hat majd megoldjuk valahogy.
Net: nincs a kozelben mikrohullam lehetoseg?
ADSL hat tenyleg szivas nalunk is, johetne mar a tenyleges verseny vezetekes telefonnal (elofiz. valasztasa ua. teruleten belul, mamrint kulonbozo ajanlatokkal is). Bar nalunk igerik kb. 3 ev mulva a kabelnetet (most meg soros a kabeltv rendszer ugyhogy csillagpontositasnal egybol vissziranyusitott is lesz most mar). Vicc ugye az egeszben, hogy kabelnetet plane nem huznak kettot ugyhogy tuti biztositva van hogy csak T-* ugyfelek maradhatunk...
Előzmény: Jamie25 (1720)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1720

Axióma: kielégítendő a kíváncsiságodat:) :

 -gardrób: a kabátok és cipők számára külön gardrób készül az előszobában, pontosan az általad leírt okokból kifolyólag, hogy ne kelljen átjárni a fél lakást ezek miatt. Ott egy kb. 1m hosszú és 60cm mély, teljes magasságában beépített gardrób lesz, a másik oldalon pedig fogas az éppen használatban lévő dolgoknak. Amit nem használunk - az évszakból kifolyólag - az bekerül a nagy gardróbba és ott vészeli át azt az időszakot, hogy ne foglalja a helyet. Emeleten az egyik szobához szintén csatlakozik egy kisebb gardrób, köszönhetően az alapterületnek és a tetőtéri rajz megváltoztatásának.

 - szobák: jelenleg a kemencéhez közelebbi lett a mi hálónk és a másik a kislányunk szobája. Szeretnénk egy testvért neki ( meg állam bácsi is kéri:) ), amikor nagyobb lesz mindkettő, akkor költöznek fel a tetőtérbe és az lesz a saját birodalmuk. Az emeleti fürdő éppen ezért nekik készül méret szempontjából is. Lesz egy nagy terük ahol tudnak játszani és fogadhatják a barátokat (utcánkban rengeteg kisgyermekes pár van és mindenhol lány eddig, nagy bandázás lesz szerintem később:) .

Az elsődleges célunk az volt hogy legyen saját birodalmuk fenn és el tudjanak vonulni ha kell akár majd a barátjukkal is ( én panelben nálam nőttem fel idősebb lánytestvérrel egy szobában, tudom milyen együtt élni...)

Alsó szoba pedig marad vendég szobának vagy pedig dolgozó lesz belőle, bár jelenleg az emelet lett sz.gép szempontjából betervezve, de manapság már nem megoldatlan probléma elvinni bármelyik helyiségbe vezeték nélkül a szükséges kapcsolatot. Emeletre került a vezetékes telefon vonal is, mivel nem használunk vezetékes vonalat telefonálásra. Csak net miatt köttetnénk be, de a  drága piacvezető szolgáltatónk január óta nem tudja megmondani 100%-ra hogy alkalmas e a vonal ADSL-re vagy sem. Mert ha nem akkor ne is hozzák... Az másik kérdés hogy szvsz felháborító hogy 2006-ban azért kell fizetni 3200Ft-os előfizetési díjat havonta a telefonra hogy legyen vonal amin tudok netezni...kábelnet sajnos nincs nálunk:(

 

   

Előzmény: Axióma (1718)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1719

moxi: mi is területi vezetőn keresztül szereztük be(honlapon megtalálható az elérhetőségük megyénként), a kivitelezőnk intézte, mivel általában ezt használják a házaikhoz. Viszont: most már tuti hogy nem venném ennyiért ezt, mivel Szlovákiából Tikkurila Valti Color, ami ugyanezt tudja 2000Ft-os áron beszerezhető, ami harmada ennek a költségnek. A világ legnagyobb és piacvezető gerenda- és rönkházas cége (HONKA) is ezt használja, magyar holnapjukról komplett favédelmi leírás is letölthető.

Belülre ezt is vettük mindenhova, de most építkező gerenda- és rönkházépítő topiktárs (3 különböző háztulaj) is innen vette a külső-belső festékeket, mivel hihetetlen az árkülönbözet. Nálunk az ablakokra is Tikkurila került, nagyon szép lett, minőségben ugyanazt tudja mint a STO, talán még kicsit kiadósabb is.

Ami még inkább feléjük húz, hogy a beszerezhetősége kicsit jobb. Szlovákiában 2 nap alatt meghozatnak mindent ha nincs készleten, komplett házra való mennyiségnél is max. egy hét volt.

Sto-nál volt hogy 2 hetet vártunk rá. Persze ez csak akkor lényeges ha sűrgősen kell.

 

 

 

Előzmény: moxi (1717)
Axióma Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1718
Ez tok jo, de lenne ket kerdesem.
Egyik: a furdobol nyilo gardrob az direkt igy? En felnek hogy paras lesz bent, masreszt ha a kabatot cserelnem kisebbre mar feloltozve cipoben akkor ujra at a furdon nekem nem tetszene. Bar biztos csak en vagyok mindig feledekeny:)
A masik viszont erdekesebb: a szobak kozul melyikeket hasznaljatok? A lentiek a haloszobak, az emelet csak tartalek? Vagy dolgozo jelleguek es fent alszotok?
Igazabol jelentosege nincs, csak mero kivancsisagbol:)
Előzmény: Jamie25 (1715)
moxi Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1717
kiváló a STO, vezető termék, mi azzal színeznénk most a házat, de én még csak területi képviselőknél láttam. Hol szerezted be?
Előzmény: Jamie25 (1715)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1716

Bogie: teljesen igazad van. Elsődlegesen azt használta/használja mindenki ami kéznél volt/van. Manapság természetesen már más a helyzet, mivel szállítással minden megoldható pénz kérdése az egész. Nálunk a szilikát alapú anyagok használata volt kézenfekvő, az más kérdés hogy ez baromi környezetkárosítással jár. Nevetségesnek is tartom azt a reklámkampányt amit most folytat az egyik ilyen cég a környezetbarát technológiára hivatkozva, az eladások növelése érdekében.

 

Skandináv államokban nem véletlenül használják a fát az építkezések alapjául 90%-ban, igaz ott sem mindenhol jellemző a gerenda- és a rönkház, inkább a fa borítású ksz házak (pl. Finnország). A környezet tudatosság már egy másik dolog( ami megitn csak északi népekre jellemző inkább), az nem ennek a topiknak a témája és nem szeretnék erről itt eszmecserét folytatni.

 

Előzmény: Bogie (1714)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1715

ppmr: tetőtérről nincs szkennelt alaprajzom, de a látványterves megvan, az ugyanazt mutatja, igaz a méretek egy picit nagyobbak lettek az engedélyezési terven.

 

 

És elméletileg így kellene kinéznie a végére, leszámítva a színeket persze:

 

 

 

Faanyag kezelése: elsődlegesen esztétikai szerepe van a 4-6 évenkénti kezelésnek, mivel alapból impregnálva van az összes beépített faanyag és 3 rétegben festve lazúrral. Mi STO festéket vettünk, amire úgy gondolom nyugodtan mondhatom hogy az egyik csúcsminőségű festék a piacon, 6000Ft felett van literje annak amit mi vettünk, ez speciálisan faházakra van. Egy rétegben kb. 120.000Ft-os költséget jelent ez, amit úgy gondolom hogy számolva az átlagos 5 évvel kb. 25.000Ft-os költséget jelent évente. Ennyi a karbantartási költsége, persze saját munkával.

Minden házat karban kell tartani, az általam tapasztalt különbség elsődlegesen az hogy a mostani 20 éves házakat ugyanúgy karban kell tartani, nagyon sokat teljes egészében újra vakolni...folyamatos festéssel viszont egy gerendaházat mindig újszerűenk lehet tartani, szerintem!

 

Ilyen a nappalink a terv szerint, ebben még nincs benne a kemence:

 

 

 

 

Alsó szint, ez teljesen ilyen lett, méretek picit nagyobbak itt is:

 

 

 

Alapból egyébként mindenki fél az ismeretlen technológiáktól. Mikor könnyűszerkezetes házat néztünk, akkor azért néztek h.lyének, mikor ezt építettük akkor a falu nagy örögjei ültek ki az utcára és morogtak hogy majd megeszi a szú, meg elrohad, meg leég...kaptunk mindent, de nem érdekelt, mert nekünk ez volt az álmunk és szerencsére olyan is lett amit akartunk, nem bántuk meg egy percig sem.

Nem telik el úgy hét hogy valaki be ne kopogna körülnézni és mindjárt meglepődik azon hogy egy ilyen házban is lehet minden tetszetős és nem csak unalmas "fa barna". Mi színes lazúrokat használunk ahová csak lehet pl. gyerekszoba kék-sárga lett. Amit nem tud visszaadni semmilyen más ház az a fának az illata és a falak meleg érzete. A legnagyobb hidegben sem érzed hidegnek a falakat a ház belsejében.

Előzmény: ppmr (1713)
Bogie Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1714
Svájcban a síparadicsomok tele vannak hasonló házakkal (úgy értem, hogy az egész fa). Nagyjából -25 és +25 között változik a hőmérséklet. Gondolom, nem csak azért választják a fát az építkezésre, mert sok van a környéken. Vagy mégis?:)
Előzmény: ppmr (1713)
ppmr Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1713

Ezen a képen már magasabbnak is tűnik a tető. :) Gondolom, mert alulról van féyképezve...de ha azt mondod, belefér, elhiszem. Az alaprajz pedig érdekelne...

 

Nem értek hozzá, de nem lesz sok gond a fa kezelésével? Meddig bírj az a változó  időjárási körülményeket? (Lehet, hogy nagyon jó minden szempontból, amúgy szép is, de én félnék tőle nagyon)

Előzmény: Jamie25 (1709)
Bogie Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1712
Na, ennek örülök:)
Előzmény: Marcsi59 (1710)
Axióma Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1711
Jo hir, akkor vedve vagy!
Előzmény: Marcsi59 (1710)
Marcsi59 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1710

Bogie!

Igazad volt, nekem nem lesz belőle gondom, hogy szerepel a nevem az építési engedélyen. Felhívtam az önkörmányzatot és a csaj azt mondta, hogy vetesse le az ex, ha akarja. Az ügyvédem is megerősítette ezt. Beadhat egy kérvényt a módosításra pár ezer Ft-os illetékért és kész. Ha hitel kell neki, akkor már gond lesz, de hát nyilván azt nem írom alá.

Üdv. Marcsi

Jamie25 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1709

ppmr: elfér benne, teszek fel majd képet az alaprajzról ha érdekel, abban láthatod az elosztását. 142m2-es alapterülethez párosul egy 35fokos tető, ami így 230m2 lett. Ebben bőven van hely a tetőtérnek és a galériának is. Az épület magassága így is 6m felett van.

Itt egy kép a ház hátuljáról, ezen talán látszik hogy valójában mekkora:

 

 

zsomica: mi is a zsaluköves verziót néztük előszőr, de összességében nem biztos hogy olcsóbbra jövök ki, mivel azt többször is festeni kell, míg ezek a téglák elvileg erre vannak kitalálva  (persze itt sajnos lényegesen több a falazási költség).

Nemrégen láttam a Spektrumon "Mit ültet Matt?" c. műsorban támfal építést, ott Ytongból csinálta a fickó, vakolta, majd festette betonfestékkel ha jól láttam. Ez sem rossz megoldás, csak az Ytong drágább alapból mint a zsalukő. amit nem igazán ismerek hogy mennyire bírja az oldalirányú terhelést(szerintem nem nagyon).

Fa verziót hagytuk a végére, mivel ez nagyon tetszik, de nagyon drága dolog, főleg ha telített fából készül (már pedig erre ez a legjobb) vagy vörösfenyő, de az meg aranyárban van. Akácból láttam még, de azt sem olcsó beszerezni ilyen mennyiségben.

A beültethetőt még nem néztem eddig, nekünk összességében olyan 70-80m kell minimum 50cm-es magasságban kb. Ez kb. 40m2, így mindenképpen komoly beruházás.

Amit régóta nézegettünk az a bontott tégla, azt aránylag olcsón meg lehet venni, de azt meg komolyan impregnálni kell és az dob a költségen.

 

 

Előzmény: ppmr (1704)
ppmr Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1708

Na, megvagyunk a villanyóra átrakásával. Az egész került 103e-be.

15e az oszlopért, 15e az elmünek, 20e a villanyszerelőnek, kb 53e az anyag.

 

Lacivill  !

vagy bárki a fórumon, akinek van ilyen tapasztalata:

nem sok egy kicsit a 20e a villanyszerelésért?

 

Rendes volt az öreg Lajos bá, nem is sajnálom, mert semmi dolgunk nem volt vele, az anyag is olcsóbb volt, és intézett mindent azonnal. De ha így keres egy villanyszerelő fél nap alatt, lehet, hogy hagyom a gazdasági fősulit. :)

info1956 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1707
Előzmény: Axióma (1702)
zsomica Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1706

ezt a verziót még nem láttam (az újságot), az eddig változatok árai, amik nálunk felmerültek, hátha mást is érdekel:

zsalukő, betonnal, vasalva - anyagktg. 2500/nm, erre jön még burkolat, vagy festék, ami tetszik

beültethető zsalukő - 6000/nm-től indul, ebbe még kell a föld és a növények, viszont szép tud lenni

ill. a kertépítő szerint lehet fából, annak olyan 9000 körül van nm-ere.

Előzmény: Jamie25 (1705)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1705

zsomica: a telken kell töltenem olyan 40-50cm-et, hogy szintben legyünk az utcával és a telekről kifelé folyjon a csapadék víz. A bejárót, kerítés utcai frontját, járdát és minden egyebet meg kell emelnem hozzá és az utakat szeretnénk lesüllyeszteni, így a mellette lévő 2 sáv már támfalként fog funkcionálni. Tehát nem nagy lejtés miatt kell, az olyan 1m az 50m-es telken csak. Lejtés miatt csak az úttal párhuzamosan kell készítenem egy kb. 60cm magas támfalat az nagy valószínűséggel egy sziklakertnek lesz álcázva és nagy kőtömbökből csinálom meg. Az eddig legjobban tetsző ötlet a mostani Otthon újságban van téglából, de megnéztem az árát és gyorsan elfelejtettem ( 8-10.000Ft/m2-e ).

 

 

Előzmény: zsomica (1701)
ppmr Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1704

Klassz a kecó! :)

Így nem is látszik rajta, hogy mekkora. Hol fér elebben egy tetőtér?

Előzmény: Jamie25 (1703)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1703

Ügyvédünket mikor kérdeztem akkor azt mondta hogy kiküldik a csekket akkor is amikor halasztást kérünk (erre sem emlékszem már). Bevallom férfiasan hogy mikor vettük ezt, annyira boldogok voltunk hogy nem voltam beszámítható, így simán elképzelhető hogy befizettük az illetéket is, nemcsak az eljárási díjat...saját hülyeség, de ezek szerint jó lecke:(

 

Előzmény: Axióma (1702)
Axióma Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1702
Elvileg ha kertetek, akkor is fizettel, de csak 2-3e-t, az eljarasi dijat, es nem illeteket.
Ha kertel es megis a teljeset szamoltak fel, akkor a "keres" doksijaval egyutt az ill.hiv.-nal probalj meg erdeklodni, termeszetesen csak haszn. vetelivel egyutt most mar.
Előzmény: Jamie25 (1697)
zsomica Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1701

A képen nem látszik, hova kellene neked rengeteg támfal? A téma engem is érdekelne, egyre aktuálisabb lesz, viszont nálunk nagy a lejtés, amit nálad nem látok (lehet, csak nem látszik)

Zs.

Előzmény: Jamie25 (1700)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1700

Hát eléggé természetellenesen:) Mindenképpen burkolva lesz, mert így förtelmes, de ez volt az az alternatíva ami a kemencénkhez megfelel, téglából 1,5x ekkorát kellett volna építeni...

 

Kertészkedés tényleg hátra van, egyelőre csak a terep rendezése folyik (feltöltés) és éppen agyalok hogy miből készüljön a rengeteg támfal. 

Előzmény: Bogie (1698)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1699

lv: küldtem mailt.

 

Előzmény: lv (1695)
Bogie Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1698

A kéményt csak azért kérdeztem, mert a természetes anyagok között, olyan természetellenesen csillog:)

A külsőre követ tippeltem, ezek szerint egyre jár az agyunk...

 

Kellemes rendezkedést és kertészkedést (gondolom, az még bőven hátra van)!

Előzmény: Jamie25 (1697)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!