Serpenyős 3ker Szépvölgyi út. Az a fajta óbudai kerthelyiség amilyen régen sok lehetett, de ma már igen kevés van, de azok is gyengék. még a szépvölgyi út kis zaja sem zavar főleg este. az elmúlt hónapokban 4-5ször rápróbáltam és csodálkoztam is mennyire megszerettem. napi ajánlatok, bio étlap serpenyőben sült cuccok stb. egy gyengéje van az a borlap. de az sok helyen problémás nekem...
Apetito: hétvégén volt szerencsém (ez jó megjegyzés, mert bármit jelenthet) az étteremhez. 1. Korábban írta itt valaki, hogy nincsenek már a kisadagos kóstolók (ez így van. Sajnos a honlap még mindig hirdeti)
Előétel - Sült sajtfalatok, gyöngyhagymával, erdei gombával és zöldsalátával; Főétel - (rövidítve) Fácánmell filé szalonnába göngyölve vörösboros körtével és krumpli ("tortácskával") pürével ; Desszert - Mini túrógombóc tokaji borhabbal és krokanttal; + 2 sör + ásv. víz = 11.000,- (az aprót nem kértem vissza, de ebben benne volt 1000 valahányszáz Ft felszolg. díj).
Vélemény a saláta finom volt, de ennyi, a fácán viszont nagyon omlós volt és jó ízű, igaz nem teljes egészére jutott a rozmaring szószból, de a körte, az eddigi legjobb volt, amit eddig ettem, a túrógombóc csalódás - nem azért mert rossz volt, de édesanyámé könnyebb és a borhab sem hagyott mély emlékeket (pedig miatta rendeltem). A felszolgálás a helynek megfelelő volt, folyamatosan hordtak körbe olivás; hagymás kenyeret és mini császár zsömlét.
A számlát személyenként tudták prezentálni (többen voltunk) Összességében kellemes hely és ennyi. (Krízia, de még a Chez Daniels is (tudom ez sem tetszett sokaknak) jobb volt.
Csak a kedélyek borzolása véget: A R. Pelikán első alkalommal jobban tetszett, pedig ez komolyabb és minőségibb hely. (még utána kétszer voltam a R.Pelikánban, de már nem írtam róla, mert sokaknak a név hallatára görcs áll a kezükbe és írhatnékjuk támad "kicsit" személyeskedve). Az igazság szerint pedig jól lehúztam volna.
Ha nem vet ki a topic igényes törzsközönsége azért még írnék be, ha úgy hozza a sors
Itthon senki sem vegyészkedik céltudatosan!Szójalecitint használnak páran habosításra és xantant zselésítésre plcsalogány26,Klassz.de pl a Ferran Adria féle CaCl-os eljárást esetleg a lou lou-ban találkozhatunk.Nem érzem hogy erre a dolgokra itt kis hazánkban meleg fogadtatás várna-sajnos -ez a határokon belül mozogva egy kis szint vihetne megszürkült gasztronómiánkba!
hát emberek a csalogány egyszerűen tökéletes! a zsályás burgonya krémleves még hagyján, de a mentás brokkoli krémleves egészen zseniális, a heck roston tökéletes, a rizotto fenomenális. és a hozzá rendelhető bor is tök pozitiv meglepetés volt, egy orosz gábor tokaji furmint, nem is ismertem, könnyű, szuper.
a pincérek valóban nem hozzák a kaja szintjét. 3 fogásos menót akartunk rendelni, de kikapták a kezünkből az étlapot és nem is hozták vissza, valszeg az elején félreértettek minket és onnantól nem sikerült őket visszaterelni, de sebaj. kénytelen leszek visszajárni :-))
Tavaly óta az éttermek felszámíthatnak felszolgállási díjat (természetesen ezt fel kell tüntetniük az étlapon), és azt kedvezményesen adózhatják. Természetesen semmi nem kötelezi őket, hogy ezt az utat válasszák.
Ahogy látom, ez gyakorlattá vált a cukrászdákban, ahol felszolgálás is van, hiszen nem adhatják két áron a süteményt a pultnál illetve az asztalnál.
Egy étteremben is lehet etikus módon eljárni, és hangsúlyozni, hogy felszolgálási díj van, és nem fogadni el efelett borravalót. Na ez az, ami nincs.
Személyes tapasztalatom szerint szemrebbenés nélkül teszik el a borravalót (Remiz, Firkász) vagy még át is vágják a vendéget (Robinson). Így könnyen kerülhet egy vacsora 30-40%-kal többe, mint a feltüntetett ár.
Innentől az egész a társtopikba való ... Nem szívesen megyek olyan helyre, ahol a felszolgálási díj felett ELVÁRJÁK a borravalót.
A felszolgálási díjat hozzászámolják a számlához, amikor rákérdeztem, hogy miért van így, elmondták, hogy a legtöbb felsőbb kategóriás étteremben, így járnak el, az adó szabályok miatt.
Kicsit OFF, de valaki el tudná ezt magyarázni néhány mondatban? Úgy értem, hogy miért...
Múlt héten egy nemzetközi konferencia néhány résztvevőjével beültünk a Gerbaud teraszra, és ott is ez a gyakorlat. Ki-ki alapon ment a fizetés (kávét, üdítőt ittunk), de asztalonként csak egy számlát hajlandóak hozni. Ezekután kikészítettük a borravalóval kiegészített összeget, és jött a nagy pofáraesés, hogy borravaló nélkül többet kell fizetni. Az étlapon csak a legutolsó oldalon, legalul, apró betűkkel van feltüntetve, hogy 15% felszolgálási díj nincs benne a feltüntetett árakban.
Először azt hittem, hogy tán az ÁFA nincs feltüntetve, de aztán felvilágosított a felszolgáló. Mindenesetre elég kínos volt, mert a vendégeim rögtön magyarosch átvágást sejtettek... :-(
jó meglátás, bár az első merítést nem próbáltam végig. csalogány tegnap is hozta a kvalitit...bár az egyik (újszerű) pincér nem volt a topon - de a kaja eccerűen kifogástalan!
Egy osztrák gasztronómiai szakíró szerint Budapesten a páva a faustos az alabárdos és a lou-lou mellett a a klassz és a csalogány26 a legkiemelkedőbb éttermek!!Hajrá így tovább!!!Szerinte a többiek még nem emelkedtek ki a több mint 50 éves gulyáskommunizmus árnyékából!!