Keresés

Részletes keresés

KRISZ2007. Creative Commons License 2010.09.21 0 0 3542
Voltam megint komlót gyűjteni. Sajnos úgy nézem, hogy itt az idény vége. Már szinte csak bebarnult komlót találtam. Még holnap megnézek 1-2 helyet, aztán vége, annyi amennyi. :( Egy évre biztos nem lesz elég. :/
viztamas Creative Commons License 2010.09.21 0 0 3541
rotyogtat a srác szépen! :)

csak nehogy úgy járjon, mint a baj szélső üveg. :))

lufi
Előzmény: krulis (3537)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.09.20 0 0 3540
:))) A találékonyságról már nem is beszélve! Szinte látom a szemeim előtt, amint egy neves sörgyár fermentáló tartályai felett óriási léggömbök emelkednek! :)))
Előzmény: krulis (3537)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.09.20 0 0 3539
Házi Serfőzők : Kézműves Sörfőzők 1:0
Nagyon-nagyon remélem, hogy jövőre sokkal többen leszünk! ... és olyan felhozatalt szeretnék a sörökből, hogy a főzéshez kedvet érző emberek is el tudjanak jönni kóstolgatni, na meg persze okulni.
Azért nem annyira vicces, mert egy ilyen alkalommal, ők is csinálhatnának néhány különlegességet, amit aztán lehetne értékelni. Ebből viszont tisztán látszik, hogy megelégszenek azzal a pár sörrel, amit évek óta készítenek. :( Persze részükre ez is csak egy reklám, hogy a saját portékájukat többen megismerjék. Azért ennyiből nagy előnyünk, hogy mi nem a haszonért csináljuk. Minket pont, hogy a változatosság gyönyörködtet. Másik előnyünk, nemhogy eltitkoljuk a készítés apró részleteit, hanem pont hogy mindenkinek közreadjuk, és segítjük a kezdők, és egymás munkáját.
Érzi mindenki a különbséget!
Régebben főztem pálinkát, ritkán most is. De nem iszom. Általában valami koktélnak fogy el. A bor is vadászként szokta végezni, vagy forralva. De a sör ... végtelen variáció, bármikor elkészíthető, bármikor jól esik, stb. Megszámlálhatatlan az előnyeinek a sora. :)
Előzmény: krulis (3536)
slowly_ Creative Commons License 2010.09.20 0 0 3538
én lehet kinéznék! :) meg amugy is elmaradt a személyes találka nyáron... dobjatok vmi mailt! :)
Előzmény: viztamas (3532)
krulis Creative Commons License 2010.09.20 0 0 3537
ez mekkora ötlet:)

http://www.flickr.com/photos/notkansas/5000422871/in/pool-36671527@N00
krulis Creative Commons License 2010.09.20 0 0 3536
Biztos érezték, hogy gyenge a felhozatal, még gyűrni kell kicsit... Ez az 5-6 féle sör igencsak elmarad a házi sörfőzök augusztusi felhozatalától.:)

No csak poén volt, a kisüzemi főzésnél nem lehet annyit variálni, ott nem babra megy a játék. Kár, hogy elmaradt.

Napokban gondolkodtam, hogy mennyivel jobb a sörfőzés mint a bor/pálinka abból a szempontból, hogy ott évente egyszer lehet főzni/kísérletezni, nálunk pedig gyakorlatilag hetente, a nyersanyag csak pénz kérdése.
Előzmény: KRISZ2007. (3533)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.09.20 0 0 3535
Frankó! Érdekes, hogy a honlapjukon nem írnak semmit. Viszont az előrejelzés szerint tényleg vihar lesz a hét végén. :(
Aki eddig nem szedett komlót, az szerintem még addig induljon útnak!
Előzmény: viztamas (3534)
viztamas Creative Commons License 2010.09.20 0 0 3534
folyekonykenyer.blog.hu/2010/09/20/szolgalati_kozlemeny_903
Előzmény: KRISZ2007. (3533)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.09.20 0 0 3533
HOGY-HOGY???
Előzmény: viztamas (3532)
viztamas Creative Commons License 2010.09.20 0 0 3532
Főzdefeszt elmarad. :(

Kertész utcába elnézünk azért?
krulis Creative Commons License 2010.09.19 0 0 3531
Derék! Én is fölváltottam 20 literre, remélem nem most jön a melegfront... 5 klió maláta (3plilseni, 2 müncheni) 15 liter cefréző és 15 liter másló víz. Ebből lett 18.5 liter 1062 -es amihez még tettem másfél liter vizet, 1057 a vége.
Előzmény: DanielOrtega (3528)
krulis Creative Commons License 2010.09.19 0 0 3530
Erről lemaradtam... Mit mondtak tölgyfásról?
Előzmény: negyojo (3529)
negyojo Creative Commons License 2010.09.19 0 0 3529

Sziasztok!

A Discovery Science-n most megy egy film egy amerikai sörgyárról. Többek között tölgyfás érlelésről.

Üdv. 

DanielOrtega Creative Commons License 2010.09.19 0 0 3528
ez Krulis 3486-os hozzászolásához ment.

Megfőztem a nagy adagot. nem 10kg hanem csak 8-ból. Szűrés elég jól ment, 30 liter lett a végén. 24 liter cefréző, 12liter másló és a végén még 3 liter ment bele hígításnak. A fajsúly 1,062. Már rotyog :)
Előzmény: DanielOrtega (3526)
slowly_ Creative Commons License 2010.09.19 0 0 3527
igen! :)
a következő kör Export Stout, dark spraymalttal. :) most kezdem épp.
Előzmény: KRISZ2007. (3520)
DanielOrtega Creative Commons License 2010.09.19 0 0 3526
Az az a zacc kimegy onnan, amikor engeded az első pár litert. A szűrőlemezzel kisebb darabok is voltak benne, aztán szépen letisztult. Múltkor kicsit lisztesre sikerült a darálás.
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.09.19 0 0 3525
Én is vinni akartam összehasonlítás céljából a házi pörkölt árpát, de persze a nagy rohanásban otthon maradt. Mindegy. Majd jövőre viszek mindenféle házi készítésű ízesítőből. Aztán jól kielemezzük.
Ma délután megyünk haza!
Előzmény: krulis (3524)
krulis Creative Commons License 2010.09.18 0 0 3524
Vinni akartam a találkozóra black roast barley-t, hogy meg tudjátok nézni mennyire van megpörkölve,de otthon maradt. Nekem a 8:2:1 nagyon sötét sört eredményez, sötétebbet nem nagyon tudok elképzelni. Csináltam ma a sütőben 2 kiló münchenit, a második adagot 20 perccel tovább sütöttem 150 fokon, na azt kicsit jobban megkapta.

Van auchanban 20 literes műanyag ballon, holnap beruházok rá. A beépített szekrényben kaptam egy kis helyet az üvegeknek ez pedig mehett majd az üvegek mostani helyére.:)
Előzmény: KRISZ2007. (3523)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.09.18 0 0 3523
Én már hétfőn palackozom. Már nagyon várom a végeredményt. Jövő héten valamelyik nap lefőzöm az első búzaportert. Na, arra is kíváncsi leszek. Úgy vettem észre, hogy ez a 8:2:1 arány, színben csak portert eredményez. Nem baj! Nagyon örülök neki. Talán, ha még feketébb lenne, az már sok is lenne.
Előzmény: krulis (3522)
krulis Creative Commons License 2010.09.18 0 0 3522
Most kezdek darálni holnapra, kellerbier tölgyfával, ez most a menő.
Előzmény: KRISZ2007. (3520)
krulis Creative Commons License 2010.09.18 0 0 3521
Kissé megkésve reagálok, de eszembe jutott, hogy a múltkor eszembe jutott:

Dani, nem lehet, hogy ezért teszik kicsit magasabbra a csapot, mint a szűrőedény alja? Látva milyen zavaros a lé ami a csap alatti szinten van, nekem is legalább egy teljes adagot vissza kellene önteni. Azt csinálom amúgy, hogy a csap alatti részt kiöntöm a végén egy edénybe, és forraláskor visszaöntöm óvatosan a tetejét, addigra már jól leül az aljára. Én szűrtem már másfél kilónyi malátát is a 30 literes szűrőedénybe, nem volt gond.
Előzmény: DanielOrtega (3440)
KRISZ2007. Creative Commons License 2010.09.18 0 0 3520

Szakad az eső ma is. Ilyen a szerencsénk. :(

Főz valaki?

KRISZ2007. Creative Commons License 2010.09.17 0 0 3519

Megérkeztem Kalocsára!

Szörnyűség történt! Otthon maradt a sör! Vasárnapig böjt! :(

BoBoYSA Creative Commons License 2010.09.17 0 0 3518

Na ja, így van, ha az embernek több hobbyja van :-). Megértem. Tényleg láttam is, hogy sajtos honlapod is van.

B

Előzmény: viztamas (3502)
krulis Creative Commons License 2010.09.17 0 0 3517
Én úgy gondolom, hogy ha aszalás után pörkölik, akkor az erjeszthető cukor mennyisége csökken,viszont ha karamell malátát csinálnak vagyis pörkölés előtt nem aszalják meg teljesen akkor nem erjeszthető cukrok is lesznek.
Előzmény: viztamas (3513)
krulis Creative Commons License 2010.09.17 0 0 3516
Én is pont ezen gondolkodtam, hogy rozsmalátát teszek a sörhöz a hab miatt. Kicsit vakvágányra futottam vele, van még két kiló.
Előzmény: DanielOrtega (3507)
krulis Creative Commons License 2010.09.17 0 0 3515
Derék! Meg is szomjaztam a látványtól, meló után "meglékelem" én is a Hop Dog -ot, már majdnem 3 hete palackban van.

Mostanában igencsak önmegtartóztató életet élek, sör-ramadánt hirdettem, megpróbálom megvalósítani a nagy tervet. Mint Tibeer, az egyszerű világos lesz a tucatsöröm, a különlegeseknek pedig lesz ideje megérni. Most erjed ~ 23 liter palackban, vasárnap pedig visszatérek a 20 literre, most már jó idő van hozzá.
Előzmény: fermentor (3509)
viztamas Creative Commons License 2010.09.16 0 0 3514
szép, grat!

milyen az íze?
Előzmény: fermentor (3509)
viztamas Creative Commons License 2010.09.16 0 0 3513
hamar hazaértél. :) milyen volt a kóstoló?

minél magasabb hőmérsékleten kezelik a malátát, annál több erjeszthetetlen cukor marad benne, nem?
Előzmény: DanielOrtega (3507)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!