Keresés

Részletes keresés

Mimi75 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 158

Sziasztok!

Én március 10.-én kezdtem a doki azt mondta hogy 1 évig kell szednem ugy hogy még a felénél sem vagyok, ezt a 12mg-ot szeptember elejéig kell szednem és ha minden oké akkor csökkentik 8 mg-ra.

Maidfish a hátfájásod neked egész nap volt vagy csak reggel? én mostanába arra kelek hogy fáj az egész hátizmom, de egy kis nyújtózkodás után elmúlik. Amúgy te most szedel megint szteroidot? mert ha jol tudom neked már volt egyszer egy kúrád és most kiujúlt vagy mi van? lehet elvesztettem a fonalat..

maidfish Creative Commons License 2008.07.30 0 0 157
Amúgy én meg hétfőn megyek ct-re, de már jobban vagyok, mint 2-3 hete. Most már csak néha köhögök, és nincs fájdalom sem (a mellkasom, hátam sokat fájt). Hőemelkedésem még mindig minden délután/este van, de nem vészes, ált. 37,2.
maidfish Creative Commons License 2008.07.30 0 0 156

( GÉP ): Sajnos nem egyszerű, de erre tényleg bármit rá lehet fogni. Viszont miért ne lehetne a szemeddel baj, ha nincs tüdőelváltozás?? Nem értem a dokit, de ő biztos jobban tudja.

 

Nekem tavaly egyszer begyulladt a kötőhártyám és a szivárványhártyám is egyszerre. Szemészeten kaptam szemcseppet és krémet, és hívtam a kezelődokimat is, hogy tudjon róla. Néhány nap alatt elmúlt az egész, így a dokim szerint nem attól volt, mert akkor nem lett volna ilyen egyszerű.

 

Másik dokihoz nem tudsz elmenni??

Előzmény: (GÉP) (153)
maidfish Creative Commons License 2008.07.30 0 0 155

Mimi: Én pontosan fél évig szedtem, és egész a végén kezdett fokozatosan csökkenni. Most néztem meg az augusztusi képeket (ekkor 8 mg-on voltam, szeptember végéig kezeltek), és akkor még egész nagy volt, de talán már nem a legnagyobb. Kitartás!

Meddig kell szedned? Tudod már pontosan??

Előzmény: Mimi75 (152)
(GÉP) Creative Commons License 2008.07.29 0 0 154
Szia! Ha jól emlékszem csak akkor ment össze az arcom , mikor teljesen abbahagytam. Persze fokozatosan fog csökkenni a méret...
Előzmény: Mimi75 (152)
(GÉP) Creative Commons License 2008.07.29 0 0 153
Pont ez a problémám , hogy állítólag mivel már minden elérhető szemcseppet kipróbáltam és nem használtak, azt mondják a boeck miatt van és nem tudnak neki mit tenni. A tüdődokim csináltatott CT-t , azt mondta nem attól van....én meg győzzek kiigazodni rajtuk.
Előzmény: maidfish (151)
Mimi75 Creative Commons License 2008.07.29 0 0 152

Sziasztok!

Nekem nem vörös a szemem, de sokkal többet könnyezik és sokszor hunyoritok ami azelőtt nem volt jellemző, tehát vagy a gyógyszer vagy a betegség nem tudom de valami biztosan zavarja. Nekem máris mentek tönkre hajszál erek szerencsére még nem olyan feltünőek, remélem nem pukkannak szét nagyon látványosan.

Amugy szeretném megkérdezni a fórumozókat, hogy akinek a feje fellpuffadt azoknak milyen szteroid adagnál kezdett visszahúzódni? Vagy csak amikor teljesen abbamaradt akkor ment vissza? Már nagyon unom, hogy ilyen nagy.

Aug.10-én lesz 5 hónapja hogy szedem jelenleg 12 mg-on vagyok.

maidfish Creative Commons License 2008.07.29 0 0 151

Szia!

Nekem pont ilyen tüneteim nincsenek, de valóban szinte minden ráfogható.

A szemedet nem kezelik? Hosszú távon biztos nem jó egy gyulladás...

Előzmény: (GÉP) (150)
(GÉP) Creative Commons License 2008.07.21 0 0 150
Sziasztok!
Nekem 9 éve találták a boeck-öt. Steroid kezelés után tünetmentes lettem. Viszont tavalyi évben terhelés hatására elkeztek a bal lábamban "elpukkani" az erek. Körülbelül akkor, a szeme is olyan tüneteket produkált-és produkál azóta is - mintha be lenne gyulladva (konkrétan : változó intenzítással olyan vörös, mintha durván másnapos lennék, ezt néhány embernek elég nehéz megmagyarázni :) )
Mindent a boeck-re fognak vállvonogatva.....Valakinek vannak ilyen tünetei?
tamas78 Creative Commons License 2008.07.12 0 0 149
Szia!

Jövő héten hétfőn megyek pulmanológiára, eddig a lábammal a bőrklinika vendégszeretetét élveztem :) Én ott ismerkedtem meg ezzel a klassz dologgal...
Mondjuk egy kicsit jobban vagyok már a lábam sem olyan csúnya, ma már lázam sem volt, és az izületeim sem fájnak, mondjuk elkezdtem elég csúnyán köhögni...
Esetleg lehet a fényképen sem lenni semmi a tüdőmön???? :)))))) NA mindeggy majd a jövőhéten már még okosabb leszek.
Jó olvasni, hogy azért a betegek többsége meggyógyul!
MIndenkink jobbulást!!!!

TAmás
Előzmény: maidfish (147)
maidfish Creative Commons License 2008.07.11 0 0 148

Bagoly: Köszi az infókat. Tényleg fontos tudni, hogy a keményebb problémák nem általánosak, szóval nem kell rögtön a legrosszabbtól tartani. Persze ha "csak" a tüdő érintett, az sem olyan egyszerű.

 

Remélem, a szemed hamarosan meggyógyul!

Előzmény: Bagoly1950 (146)
maidfish Creative Commons License 2008.07.11 0 0 147

Tamás: A dokid mit mond? Javasol kezelést vagy vártok, hátha magától visszabújik az egész?

Nem mintha javasolnám a szteroidod, amíg nem nagyon muszáj...

 

Izületi fájdalomra (mondjuk én a szteroid mellett) Voltaren SR-t (75 mg) kaptam. Lehet, hogy ez csak receptre megy, már nem emlékszem. Mindenesetre ne terheld túl most az izületeidet.

A lábamat néha hideg vizes törölközőbe csavartam, az jó volt a "pöttyeimre". A láz ilyenkor "normális", mert ha kicsit belegondolunk, gyulladásban van a szervezeted, amire így válaszol.

Kitartás!

Előzmény: tamas78 (145)
Bagoly1950 Creative Commons License 2008.07.11 0 0 146

Sziasztok "szenvedő barátok"

 

Nos legelőször is álljon itt egy rövid, de velős meghatározás:

 

 Boeck sarcoidosis: (vagy: morbus Boeck, Boeck-Besiner-Schauman syndroma, szarkoidózis)

Ismeretlen okú általános megbetegedés. Az esetek több, mint 90 %-ában a tüdõt támadja meg, egyébként a bõrt, a szemet, ill. nyirokcsomókat. A megtámadott szervekben felszaporodnak a fehérvérsejtek és csomókat képeznek. A tüdõhöz közeli nyirokcsomók megnagyobbodnak, izületi fájdalmak jelentkeznek és a bõrben vöröses csomók mutatkoznak. Ez az akut forma hajlamos a spontán visszafejlõdésre.
Diagnózis: laboratóriumi vizsgálatok,
röntgen, hörgõtükrözés, CT.
Jó gyógyulási esélyek. Legfontosabb gyógyszerei a kortikoszteroidok.

 

Nálam 12 ével ezelőtt diagnosztizáták ezt a betegséget.  Szivritmusproblémák jelentkeztek, kihagyás, fulladás, légszomj. Akkor a kivizsgálás idejében a hörgőtükrözésen is keresztülmentem. (nem gyerekjáték)

Beszedtem egy halom gyogyszert, a tüdőben mégsem változott a kép. 4 éven keresztül évente 1x CT-t készitettem boeck változatlanul ottmaradt a tüdőben.

A szivproblémák idővel mérséklődtek, 5-6 éven belül megszűntek

Ekkor kezelőorvosom -nagyon okosan- ugy határozott hogy ha nem változik semmi és különösebb panasz nincs, hagyjuk abba az évenkénti CT ellenörzést.

 

Most 12 év után látási zavarok jelentkeztek.

Tünet: pislogás után mintha egy fehér nylonfüggönyít huznának el a szem elött és minden homályos lesz. 3-4mp mulva a látás kitisztul és élesen látok. No de amig ezt leirtam ujra pislogni kell és az egész folyamat kezdődik elölről.

Először tehát szivspecialistához jártam, most szemészeket fárasztom és mind a

boeck sarcoidosis miatt.

Senki nem tudja mitől keletkezik, spontán kezelés nélkül is javul, tünetmentes évek is lehetnek. aztán ujra visszajön és uj helyen támad.

Legyetek türelemmel, a betegség nem halálos és forduljatok szakorvoshoz ha valami rendelleneset éreztek magatokon.

Mielőbbi gyogyulást kivánva mindenkinek Bag@ly

 

 

Ha van türelmetek végigolvasni, itt egy kimeritő orvosi leirás a tüneteiről és kezeléséröl:

 

Boeck sarcoidosis  

A sarcoidosis ismeretlen eredetű, több szervredszert is érintő granulomatosis, amely általában fiatal felnőtteknél jelentkezik. A
tüdőparenchymában és hilusban / tüdőkapuban/ nyirokcsomók jelennek meg. Szövettanilag a talált granuloma nem sajtosodik el.A betegségnek nincs jellemző tünete ezért általában lakosságszűrésen fedezik fel.

 A krónikus sarcoidosis tünetmentes állapot. A röntgenvizsgálat során véletlenül fedezik fel a betegnél, aki köhögésről és nehézlégzésről panaszkodik. A tüdőelváltozáshoz tátrsulnak más szervek érintettségének a tünetei is.


Ezek: szemészeti gyulladásos tünetek, mint iridocyclitis, perifériás nyirokcsomó-duzzanatok, myositis, máj-és lépmegnagyobbodás /
hepatosplenomegalia/, hypercalcuria, csontcysták, ritkán szivizomgyulladás / myocarditis/ ritkuszavarokkal, diabetes insipidus stb.,.


A szokásos laborvizsgálatok normálisak,/ lehet leukopénia, szérum hógysavszínt emelkedés, bár köszvény ritkán jelentkezik. Máj érintettség esetén emelkedik a szérum alkalikus foszfatás és GGT,/ a légzésfunkció is lehet normális / kivéve parenchyma érintettség esetén, mert ott diffuzios zavar restrictív funkciózavar mérhető/. A speciális leletek között a szérumban emelkedik az angiotensin-konvertáló enzim színtje, majd javuláskor ez ismét
csökken. Tuberculinpróba 60-70%-ban negatív. Bronchoscopia során hörgőnyálkahártya elváltozások találhatók.

Ha a betegség aktivitását akarják mérni, akkor diagnosztikus hörgőmosást is szoktak végezni, ilyenkor főleg a lymphocyta arányt nézik, specifikus esetben bizonyos limfociták arányát. Mellkasröntgen során a betegek 90 %-ában kimutatható
eltérés. Mediastinum nyirokcsomó is röntgen felvételen látszik. Az akut sarcoidosis prognozisa nagyon jó, az esetek 90 %-ában pár hét után lényeges javulás észlelhető. A krónikus formáknál a betegek 50-60 %-a javul egy-két éven belül. A betegség több formája nem igényel kezelést.


Kortikoszteroidot akut, lázas körképekben adnak kb. 6 héten át és adnak mellette fájdalomcsillapítót. Tehát tünetmentes esetet nem kell kezelni. Ha a tünetek jelen vannak, akkor kap a beteg szteroidot. A betegség lefolyása során gyakori a spontán javulás is, a feltisztulás is, ezért nehéz a kezelés eredményességét értékelni. Még a nagyon masszív tüdőbeszűrődések és nyirokcsomók is teljesen eltünhetnek évek alatt mindenféle kezelés nélkül.


Svédországban végeztek egy nagy vizsgálatot és azt mutatták ki, hogy a tüdő sarcoidosisban szenvedő betegek 85 %-a kilenc év alatt teljesen meggyógyult. Ez az arány kb. 70 %-ra csökken abban az esetben ha a tüdőn kívül más szervet is érintette a betegség. Ha a tüdő negatív volt és a sarcoidosis bőrelváltozással kezdődött / erythema nodosum-nak nevezik/, akkor a leghamarabb gyógyul a beteg. Abban az esetben, ha légzőrendszeri
tünetek mellett a betegnek szemészeti tünetei is vannak és egyéb szervi károsodása is, akkor az ilyen betegeknek nem egészen 10 %-ában súlyosbodik annyira az állapot, hogy később rokkanttá válnak. A sarcoidosis mortalitása nem éri el a 3 %-ot / tehát a sarcoidosis miatti halálesetek gyakorisága nagyon alacsony.

Alapszabály, hogy függetlenül attól, hogy van-e kóros tüdő és laborlelet a tünetmentes és a kevés tünetről panaszkodó beteget nem kell kezelni. Önmagában egyetlen kóros lelet mérése sem indokolja a gyógykezelés megkezdését. Olyan gyógyszer nem létezik, amely az esetleges tüdőfibrosis keletkezését meggátolná.

A Kortikoszteroidok meggyorsítják a tünetek csökkenését és a röntgeneltérések megszűnését. Ugyanakkor a hosszútávú eredményeket megvizsgálva kiderül, hogy nincs különbség a kezelt
és szteroiddal nem kezelt betegek későbbi eredményei között.

Valamint a szteroid kezelés abbahagyása után elég gyakori a visszaesés. Szteroidot akkor adnak, ha a tünetek súlyossága ezt indokolja, azaz a beteg fullad, tehát dyspnoes, lázas és nagy izületi fájdalmai vannak / amit arthralgiának hívnak/. A másik tünetcsoport, amikor szteroiddal kell kezelni a következő:
májelégtelenség+ritmuszavar+központi idegrendszeri
érintettség+hiperkalcémia+helyi kezelésre nem reagáló szembetegség és torzító bőrelváltozás fenyeget. Kezelésre szoruló krónikus sarcoidosisban a kezelést legalább egy éven át folytatni kell. Középsúlyos, vagy súlyos légzőszervi tünetek esetén inhalációs szteroidok adhatók / ugyanúgy, mint
gyes asztma betegek esetében/ Vannak betegek, akik nem reagálnak szteroidra, ezeknél egy citosztatikum fajtát kell adni.

Súlyos formákban adhatók immunszuppresszív szerek. A betegeknél ritkán fordul elő retinakárosodás, mégis javasolt szemészeti ellenőrzésük félévente. Orvoshoz kell fordulni szemészeti gyulladásban mindíg, valamint félévente kontroll vizsgála céljából. A betegek 15 %-ában fog uveitis jelentkezni, ami a legtöbbször kétoldali és minden esetben szemészeti kezelést igényel, mert különben látáskárosodáshoz vezethet. Néha a könnymirigy megnagyobbodik, esetleg szarúszárazság jelentkezik. Tartósan fentálló láz esetén, mert az a máj érintettsége esetén jellemző. A gyakran perifériásan megjelenő nyirokcsomókkal nem kell mindíg orvoshoz menni. Gyakran vannak, ezeket lássa bőrgyógyász, aki el fogja dönteni a kontroll vizsgálatok gyakoriságát.

A betegség diagnózisának felállításakor nem árt, ha van egy hasi UH lelet. Májmegnagyobbodás csak a betegek 10 %-ában fordul elő, ezért elegendő ha a háziorvos vizsgálja a májat tapintással ls alkalmanként laborvizsgálatokkal nézi az ún, májfunkciós értékek változását. Normális májfunkció esetén is lehet végezni percután májbiopsziát, amikor a vizsgálatra kivett anyag 70%-ában granulomákat mutat ki a szövettan.

A betegek 5-10 %-ában kialakulhat a szívizom érintettsége, ilyenkor anginás panaszok jelentkeznek, ritkán ingervezetési zavarok, vagy szívelégtelenség. Ezt a háziorvos EKG-val llenőrizni tudja.


Gyakori a heveny, több izületet érintő gyulladás / acut polyarthritis/, főleg az ujjperceken, a bokán. Ha a központi idegrendszer érintett, akkor szinte bármilyen típusú funkciózavar keletkezhet, de a leggyakoribb egyes agyidegek bénulása / főleg a facialisé, tehát ez az arcideg bénulását jelenti, mely lehet szemkörüli, szájkörüli és kiterjedhet a teljes arcfélre viszont csak a betegek 5%-ában alakulnak ki központi idegrendszeri tünetek.
Kialakulhat diabetes insipidus. A kalciumszínt emelkedése a vérben és vizeletben / hyperkalcaemia és hyperkalcuria/ létrehozhat vesekövességet, de a krónikus káliumanyagcsere zavar prednisolonnal csökkenthető, ekkor nem alakul ki következményes veseelégteleneség. Ha szteroidra nem javul a
hyperkalcaemia, akkor gondolni kell a mellékpajzsmirigy fokozott működésére /hyperparathyreosis/ Természetesen elküldheti a háziorvosa hasi UH vizsgálatra is.

Célszerű volna, ha a háziorvos ismerné összes leletét és
minden új panaszát. Ha volna szemész, aki tud a sarcoidosisáról, félévente ellenőrzi Önt, ahova esetleges heveny szemgyulladásban fordulhat. E leleteket is lássa a háziorvos, aki néha végez majd laborvizsgálatot, nézi a kálcium színtet is/ valamint néha készít EKG-t és hozzá forduljon, ha
anginás panaszai jelentkeznének. / ez szívtáji szorítást, görcsöt szokott jelenteni és meg kell tanulni, mikor pszichés, mikor jelentkezik félelemtől és mikor lehet enyhe szívizomérintettség kezdetének a jele.

Egyúttal legyen egy reumatológus, aki tud a Boeck-ről és figyelemmel kíséri az izületi megjelenési forma változásait, heveny fellángolásban, vagy súlyos fájdalom esetén kezeli Önt, fizioterápiát javasolt. Bőrgyógyászhoz akkor kell menni, ha kifejezett bőrtünetek jelentkeznének. Idegorvoshoz, ha idegbénulás jelentkezne. Tehát azt gondolom, a leírt tünetekről tudni valóban érdemes, mert ebből világos, milyen szerveket érinthet a betegség. De az is világos, hogy ezek nem szoktak egyszerre előfordulni és panaszok esetén forduljon
orvoshoz. Az is egyértelmű, hogy a szervek érintettsége a betegek pár százalékában fordul csak elő és a betegséget nem kell kezelni, valamint évek alatt teljesen eltűnhet.
A májfeszülése lehet pszichés is, lehet epeprobléma is, gyógyszermellékhatás is, lehet sarcoidosis miatti is. Ha készül egy hasi UH és természetes tapintással megítélik a máj nagyságát, valamint lebor májfunkciós értékekkel, az lehet az Ön kiindulási lelete, amelyhez viszonyítanak időnkénti vizsgálatokkal.
Azt tartsa szem előtt, hogy a legtöbb beteg tünetmentes, panaszmentes és a kórkép magától elmúlhat. Akkor sem kell kétségbe esni ha néha rosszabbodik, mert rosszabbodások és tünetmentes szakaszok jellemzik a lefojást a spontán gyógyulással végződő esetekben is.
dr Gerencsér Emőke

tamas78 Creative Commons License 2008.07.10 0 0 145
Köszi!

Sajna sztem még kérdezek majd...
Nekem lassan már 3 hete fájnak ezek a szarok az izületeim szintén minden nap belázasodok. Ja és az a szép az egészben hogy egy "bőrgyógyásznak" fel sem tünt, csak mikor elmentem már az Bőrklinikára ott mondták, hogy lehet ilyenem van azt igazuk lett..
Na a siránkozás után a kérdés :
A lábadat Te pihentetted, jegeleted?
maidfish Creative Commons License 2008.07.10 0 0 144

Tamás!

Én azokra anno Phenylbutazon krémet kaptam. Egy ideig kezeltem, de igazából magától is elmúlik, csak nem egy-két hét alatt.

A fájdalom elmúlt hamar, aztán a színe változott, halványult, majd szép lassan eltűnt.

 

Ha kérdésed van, gyere nyugodtan!

Én már 6. éve nyomom...

Előzmény: tamas78 (142)
maidfish Creative Commons License 2008.07.10 0 0 143

 

Ma voltam dokinál, mert megint úgy éreztem, hogy kiújult. És sajnos nekem lett igazam. :( Ez már az 5. alkalom, bár csak egyszer kellett kezelni...

 

Most mellkasi és hátfájdalom, kisebb köhögés, betegségérzet van és a térdemen a csomóim. CT egy hónap múlva. Addig lapítok.

tamas78 Creative Commons License 2008.07.10 0 0 142
Hello!

Nekem a napokban diagnosztizálták ezt a szart.... :(
Én ha már lúd legyen kövér alapon megkaptam a lázat, az izületi fájdalmat, és az Erythema nodosum nevű gyönyört...
Az lenne a kérdésem először is, hogy ezt az igen ronda és fájdalmas bőrbetegséget, Ti hogy kezeltétek?

Üdv Tamás
sweetdream Creative Commons License 2008.07.01 0 0 141
Én Algoflex Fortét, Panalgorint.
Előzmény: Mimi75 (140)
Mimi75 Creative Commons License 2008.06.30 0 0 140

Sziasztok!

Pár napja úgy fáj a fejem, ti mit vettetek be a Medrol mellé?

 

maidfish Creative Commons License 2008.06.30 0 0 139

ko.da: 8 cm????? Te jó ééég! Minek akkora vágás? És miért nem vettek mintát a hörgőtükrözéskor? Nem lehet, hogy akartak, csak nem sikerült? Furi, hogy vágnak egy lyukat, pedig lehetne "olcsóbban" is...

 

Többieknek: Tényleg nagyon rossz dolog, hogy nem tudjuk, mitől lettünk betegek és nem tudunk tenni ellene semmit. De én azt gondolom, hogy pozitívan kell hozzáállni, amit tudunk, azt meg kell tenni, és reméljük, hogy nem lesz hozzá többet szerencsénk. Örlődni és a miérteken rágódni nem szabad. Meg kell barátkozni azzal, hogy van, de nem kell rajta állandóan rágódni. Mondom ezt én, aki szintén benne van és épp szép kis csomócskák vannak a térdén...

Előzmény: ko.da (137)
sweetdream Creative Commons License 2008.06.27 0 0 138
ez az ismeretlen nyavalya sokszor engem is kikészít, úgy érzem egy fantom ellen harcolok, mivel nem tudom honnan jött, mitől alakulhatott ki. És hogy tudnám megakadályozni, hogy ismét elő ne jöjjön???
Előzmény: hamipeti (136)
ko.da Creative Commons License 2008.06.27 0 0 137
Szia! Ne haragudj, de eddig rossz volt a gépem és nem tudtam internet közelébe kerülni. Most olvasom, hogy érdeklődtél a szövettan után. Nos, nekem is volt hörgőtükrözés, de ott nekem nem vettek mintát ! A szövettant sebészeti beavatkozással végzték, mégpedig úgy hogy a szegycsontnál vágnak kb. 8 cm-t és ott levezetnek egy csövet amivel be tudnak jutni a tüdőbe és mintát tudnak venni. Az egész kb. 1/2 és 1 órás műtét, amit altatásban végeznek az eredményt pedig két hét múlva tudják megmondani. Nekem ilyen volt, de gondolom ettől függetlenül mindenhol más a kórházi protokoll, ezért érdemes inkább a kezelőorvossal megbeszélni a vizsgálatok menetét. Mielőbbi jobbulást kívánok!
Előzmény: hamipeti (116)
hamipeti Creative Commons License 2008.06.27 0 0 136
maidfish

"Mitől félsz ennyire"

 

 Mitől is?Talán ettöl az egésztől!Több mint harminc évig semmi,most meg itt van ez a 

 szar,amit nem tudok hova tenni,és nem értem egyszerűen,hogy hogyan sikerült ezt

 összeszedni!Edig senki sem tudodt pontos választ adni erről!!!

 

 "Jobb félni,mint megijedni"

 

hamipeti Creative Commons License 2008.06.27 0 0 135

Ma találkoztam egy új dokival,a Bp Szent László kórházban!Sikerült vel konzultálnom,és rá beszélt hogy csináltasam meg a szövettant,méghozá nem hörgőtükrözéssel,hanem a jobb vagy a ball oldali tüdömön található,nyírokcsomó eltávoltitásával.Mindez a jövöhét csütörtökön lesz esedékes.Ami a dokit illetí Ö kicsit jobban agodalmaskodik a 4cm nyírokcsomó véget,de az rosszabb helyen van,mint a többi.Minde esetre érdekes hogy,kb 1 hónap múlva fognak csak pontosabb diagnozist felállitani,mert csak akkorra lesz meg minden redmény.

Egy újabb kihivás amitöl tartok,még akkor is ha mindez abulánsal lesz megoldva.

Minden esetre ha vége,akkor vissza megyek dolgozni,vagy hazza sétálok,ugy sem lakom messze a kórháztol.

 

Mimi75 Creative Commons License 2008.06.27 0 0 134

A vérnyomásom nekem is még a medrol előtt bő 1 hónappal kezdődött 160-ak voltak, meg nyugalmi állapotban 122-es pulzus! szóval én  is kaptam egy gyenge pici bogyót ami nagyon szépen beállította, ugy volt hogy abba hagyjuk egy idő után, de mivel elkezdtük a medrolt mondták nekem is, hogy vérnyomás emelkedés lesz ugy hogy azóta is szedem és háll isten a vérnyomásom teljesen rendben van.

Tényleg gáz a betegség de nem csak ez hanem minden betegség, ha belegondolunk egy igen jó kis influenza ami nincsen rendesen kikezelve az is tud igen kellemetlen hónapokat okozni, ezen is túl lesz az ember, én most speciel majd megfulladok megint vannak ilyen hullámok, ezért bosszúból nagytakaritásba fogtam :-) ha már izzadok meg fulladok legyen valami haszna :-))

Amugy meg a mottóm mint már mondtam: Amiben nem halunk bele az csak erősít!!

 

Szép napot...

maidfish Creative Commons License 2008.06.27 0 0 133

sweetdream:

"Nekem volt magas vérnyomásom is. "

 

Képzeld, nekem a kezelés előtt kellett szednem egy nagyon enyhe vérnyomás-csökkentőt. Mondta a doki, hogy a szteroid okozhat vérnyomás-emelkedést, így majd lehet, hogy növelni kell a mostani bogyót. Ehhez képest hamarosan szédelegni kezdtem, és kiderült, hogy nekem csökkentette a vérnyomásomat a medrol, így abbahagytam a vérnyosmás-csökit! Ők sem értették...

Előzmény: sweetdream (126)
maidfish Creative Commons License 2008.06.27 0 0 132

Hamipeti:

Nem jó ez a betegség, de "nem halálos, nem ragályos", ahogy ezt a régi fórum "anyja" mondta. :)

 

"zavar a másik 50% amibe a halál és a rokantság is bel tartozik"

50%, hogy nem gyógyul magától. A halál és a rokkantság nagyon elenyésző, szóval ettől ne félj!

 

"kórházba akkarnak utalni továbbí kivizsgálásra.Ami,semi esetre sem fog müködni!"

Nekem a vizsgálatok miatt nem kellett befeküdnöm, csak bejártam. Próbáld meg megoldani, hogy valaki hazavigyen utána (de erre is csak egy hörgőtükrözés esetén lehet szükséged).

A kezelés elején akart befektetni a dokim, de én mondtam, hogy itt beteg emberek vannak, én megyek haza. :) Úgy is lett, csak megígértette velem, hogy reggel telefonálok, hogy minden rendben van-e. Aztán az első héten még vagy kétszer bementem, utána ritkábban.

 

"Bármi csak ne kelljen befeküdni!!!"

Mitől félsz ennyire???

Előzmény: hamipeti (124)
sweetdream Creative Commons License 2008.06.26 0 0 131
azért kérdeztem a köhögést, ert nekem jelentkezett ápr. végén egy reggeli és egy esti nagyobb rohamos, de mára elmúlt, az estitől már teljesen megszbadultam, a reggeli is már kezd elhagyni szerencsére, de én a gyomorsavra fogtam.

Nekem 9-14 mm-es nyirokcsomók vannak/voltak középen, jobb oldalon 15 mm, mindkét oldalon felül 10-26 mm-esek.

A szövettan miatt nem kötelező befeküdni, a kórházban megcsinálják ambulánsan is, befeküdve csak azért volt jobb, mert én tuti nem bírtam volna se busszal hazamenni, kocsim még nem volt, de vezetni sem tudtam volna, a motorról meg tuti leestem volna, olyan gyenge voltam utána. jó volt lefeküdni, és aludni egyet. kb. 10 km a lakástól a kórház.

Úgy látszik szeretnek ijesztgetni a dokik :(.

Azt neked kell eldönteni, hogy vállalod-e a vizsgálatokat.

annak viszont örülök, hogy jól érzed magad! Vagyis, hogy betegnek nem érzed magad!

Én elteszem magam holnapra, az utolsó munkanapra!

Jó éjt!
Előzmény: hamipeti (130)
hamipeti Creative Commons License 2008.06.26 0 0 130

A köhögésem,nem álandó,és abszorult de nem érzem magamat,betegnek.Néha érzem a hörgöimet,de ez is a mai napon jeletkezet föleg,de ez sem intenzív.Minde esetre azért én tartok attol a 4cm nyirokcsomótol,és a sok aprotol ami található a tüdömön.Csak rendesen rám ilyesztet a tüdőgondozoban a doki néni,hogy mennyek azzolnal a kórházba szövettanra és további kivizsgálásra.Fízikai munka mellet sem érzem magam rosszabbul.

 

 

 

sweetdream Creative Commons License 2008.06.26 0 0 129
ne félj tőle, igaz tényleg nem kellemes. a bronhoszkópiat már leírták milyen. Nekem is kellett köhögnöm, és a lidocainos sprayzés sem volt kellemes, de túlélhető :))).
A mediastinoscopia az már kisebb műtét, ott lesz kis vágás a nyakon. Azt meg tényleg nem lehet érezni, esetleg a seb hegesedését. Először úgyis a bronhoszkópiat (hörgőtükrözést) csinálják megm és ha nem hoz eredményt akkor az m betűset.
Előzmény: hamipeti (127)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!