Itt azt írják, hogy a legnagyobb mennyiség: 0,80 dkg... ez anya+apa+gyerkőcök kategóriában szerintem kevés, legalább egy 1 kg - 1,3 kg max. kapacitásút vegyetek, ha család is van.
Nekem jobban tetszik a lapos, fektetett formájú gép. Az 1 kg, vagy afeletti kenyér esetében, szerintem jobb a két lapátos, fontos, hogy jól záródjon a tető (ellenőrizni kell!!!), legyen magyar használati és jól működő szervízrendszer, esetleg üst és lapát beszerzési lehetőség is (sose lehet tudni alapon).
Kovászt leginkább otthon készítik azok, akik használják, én eddig még nem próbáltam, de pont a napokban gondolkodtam, hogy esetleg majd egyszer... (lustaság ;-)). Sikért én bioboltban vettem, nem olyan vészes az ára. Az aszkorbinsav az már elég húzós, ha akarsz, bár én sem használok, anélkül is meg vagyok elégedve a kenyereimmej. Egyébként azt meg gyógyszertárban árulják, dekára (grammra) kimérve. Sikért vettem, néha használok, de ez is inkább attól függ, eszembe jut-e, vagy nem. Tegnap sem raktam bele, mégis tökéletes lett a kenyér ;-). Másik kérdésedre: én egyszer vettem keveréket, többet nem. Itthon keverem a lisztek arányát, a magokat. Kb 2 perccel tart tovább, és akkor nem kell a dagasztási, sütési időkkel foglalkozni. Meg hát fene tudja, abba is miket raknak bele, az a biztos, amit én beleszórok. Az állaga pedig, minél több a rozsliszt, annál tömörebb lesz. Ha csak kb 10 dekát teszel bele, még egyáltalán nem lesz tömör.
Örülök, hogy tetszik, mert ugye milyen klassz reggel a friss kenyér illatára ébredni? Egyébként tegnap este megsütöttem a kenyered, és még forrón meg kellett kóstolni, de ami a legjobb, ma is szuper az állaga! Köszi! ;-)
Időközben átnéztem a zb2502 többnyelvű használati utasítását is és kiderült, hogy a német nyelvű recept lista sokkal részletesebb és ott van rozskenyér recept is a 7-es programhoz. 3ferret és mindenki, akit érdekel: http://tda.panasonic-europe-service.com/docs/2z4f063ccaz3z30a89z6465z706466z24z63727cbcb3902a1c7f00a195971eb4cb7d52c7a9/pgrp005/pcat003/sdzb2502bxe/854181/OI_SD-ZB2502.pdf alól letölthető a többnyelvű használati utasítás, amelyben a különböző programokhoz tartozó receptek vannak. A programok felsorolásánál van leírva, hogy az adott program mennyi ideig pihentet, dagaszt, keleszt stb. Mmaca: ahhoz képest, hogy általában olyan véleményeket olvastam, hogy az újoncoknak az első kenyerek nem nagyon szoktak sikerülni és ki kell tapasztalni a dolgokat, én nem panaszkodhatok. Mi eddig két kenyeret sütöttünk, egy "olasz" receptet a 9-es programmal és egy készen kapható rozskeveréket a 3-as programmal. Mindkettő ehetőre sikeredett, és mindkettőnél tulajdonképpen az volt a kifogásom, hogy kicsit túl "sűrűek" lettek a kenyerek. Még nem tudom biztosan, mit kell változtatni, hogy lazább, könnyebb kenyerek süljenek.
A gép csodálatos, legfeljebb annyit hiányolok, hogy a programok kész beállításokkal működnek az egyes tevékenységek időtartamát illetően, amikor viszont egy kész keveréket veszek a boltban, annak a csomagolásán rajta van, hogy mennyi sütési időt, dagasztási időt stb. állítsak be, ami itt nem megy. Pl. az általam használt keveréknél 35 percig kellett volna dagasztani, de a gép egyik kenyér programja sem dagaszt 35 percig.
Azt tudja valaki, hogy kovász, sikér meg hasonlók hol kaphatók?
Jól van na! :) Most mit tegyek! Minket idehaza ez a kenyérsütés dolog teljesen lenyűgözött. Nem gondoltam volna, hogy eljön ez az idő, hogy a magunk készítette kenyeret ehetjük. És nagyon ízlik nekünk. A gép jól teszi a dolgát és már szinte minden csinnyát ismerjük (igaz csak a fehérkenyér sütésnek). Még a megsült kenyér kivétele az edényből sem okoz semmilyen problémát.
Szeretném a segítségét ill. tanácsait kérni annak a fórumozónak aki Alaska BM 2000 tipusú automata kenyérsütő géppel rendelkezik és ebben a gépben már sütött többfajta kenyeret.
Nekem egyedül csak az a liszt vált be a sütéshez ill. lett belöle jó kenyér amelyben benne van az élesztő is és nem kell hozzá mást adni csak vizet és sót. Szeretnék többfajta kenyeret sütni a gépben, de az eddigi próbálkozásaim finoman szólva nem voltak sikeresek.
A Moulinexről valhol, lehet, hogy itt a fórumban azt olvastam, hogy akár néhány külső áttörölgetős tisztítás után könnyen lekopnak a rászitált feliratok. A többi dolgát, képességét én nem ismerem.
...hogy mondjuk 1kg fehér kenyér mennyivel olcsóbb a boltihoz képest?
Áh...ezt így nem szabad megközelíteni! Hát nem mindegy? Hosszútávon gondolkozz és akkor tuti kifezetődő. Ha minden nap esztek kenyeret, akkor ezzel viszitek be a legtöbb szemetet(már a boltira gondoltam). Kenőmájassal is, meg camping sajttal is viszel be jócskán nemkívánatos anyagokat, de azt csak mondjuk egy hónapban egyszer. Húsz év múlva kevesebbet költesz gyógyszerre ha otthon sütöd a kenyeret, zsemlét meg mifenét.
Egyébként meg tényleg olcsóbb.
Viszont lelki traumát simán okozhat a sercliért folytatott küdelem:). Ritkán jövök ki győztesként, mindig a gyerekek nyernek;).
Nekem Hausmeisterem van, a többiről nem tudok se jót, se rosszat, de az biztos, hogy nálam is a kétlapátos a nyerő ;-). A kenyér áráról annyit, hogy nálunk egy olyan kenyér kapható, ami 2 nap múlva is finom, az az alföldi kovászos parasztkenyér nevezetű, több, mint 300 ft egy kiló. Szóvak annál mindenképp olcsóbb az itthon készült ;-). És akkor tudom, mit eszem.
Nekem is ez volt a benyomásom, hogy senkit rem zavarunk, és íme, hogy fellendült a topik :-D:-D. Egyébként én is abszolút vizuális vagyok, ami nem tetszik, nem eszem meg. Egyszer velem szembem ettek polipot, kis híján felálltam az asztaltól ;-). Dél-Amerikában viszont megkóstoltam a szusit, annyira szépek voltak, aztán azt se tudtam, hova szaladjak kiköpni, mert lenyelni nem bírtam, de udvariatlan sem akartam lenni ;-). A többiek meg csak tömték befelé, hiába, ízlések és pofonok...
Nekünk Hauser BM-830 gépünk van. Újonnan már nem kapható ez a típus. Használtan vettem. Teljes mértékben meg vagyunk elégedve vele. Kb. 2 hónapja van meg. Mindennapos haszálatban van, bolti kenyeret azóta nem vettünk. Az első sütéstől kezdve csak jól sikerült ízletes, makulátlan kenyeret ehettünk.
Hauser BM-830
Ha újra vennék akkor is ilyesmi, azaz két keverőlapátost választanék. Konkrétan Hauserből én ezt venném most:
Hauser BM-720 vagy BM-710
vagy
Hausmeister
Hausmeister HM-1300
Ezek felépítésben, tudásban teljesen egyformák. Meg merem kockáztatni, hogy egy helyen készülnek. Én ezeknél lejebb biztos nem mennék. Aztán persze ott van ez a sokat emlegettet és dicsért Panasonic is. Ez persze dupla áron. Tud is annyit? Hm... Lehet, élettartamban talán.
Összegzés: ezeket a középkategóriás gépeket amiket fotóval mutattam be, szerintem bátran megvehetjük. Ezek után már csak a receptek pontossága, beváltsága koronázhatja sikerünket.
A felhasznált energia elenyésző a hozzávalók árához képest. Általában 500-600W-os fogyasztással bírnak a kenyérsütő masinák.
A standard fehér- félbarna kenyér sütési ideje cca. 1h, de normálisabb sütők nem fullon járatják végig a cekászt, hanem hőfokszabályzással dolgoznak, ergo nem 100%-on megy végig benen a fűtőtest.
Ennek tükrében egy cca. 1kg-os kenyérre a mai villamosenergia árak mellett kb. 25-30Ft költség esik. Az a pár watt pedig, amit a dagasztáskor felhasznál az időnkénti kevergetéssel, elenyésző.
De ígérem legközelebbi sütésnél egy fogasztásmérővel megmérem mennyi is az annyi pontosan.
Nálunk kb. 180-200Ft körül jön ki egy 900-1000g körüli alap fehérkenyér.
Ez nem épp olcsó, de nem is ezért álltunk rá a saját kenyérre. Egyrészt tudom, hogy normális(nak nevehető) liszt van benne (adalékoktól mentesen), másrészt sokkal jobb is mint a bolti vagy teszkós, madarasteszkós kenyér.
Hogy milyet érdemes venni? Nem tudom. Ha nem vagy árérzékeny, én a panát javaslom. Itt a topikban a hausmeister márkát emlegetik fel.
Nincs vele megelégedve. Abból még én sem ettem jó kenyeret. Nem is használja, max. csak dagasztásra. Pedig nem mondható még balféknek sem ezen a területen (nyugdíjazásáig szakácsnőként dolgozott)
Milyen gépet ajánlotok vagy milyet semmiképpen sem? Mire érdemes odafigyelni a vásárláskor?
Csinált már valaki valamiféle "költség-elemzést", hogy mondjuk 1kg fehér kenyér mennyivel olcsóbb a boltihoz képest? Elsősorban a felhasznált energia érdekel.
Lehet, hogy eltértünk, de ahogy látom, nem nagyon zavar ez senkit, rajtunk kívül nincs is most más itt :-))
A sok gyümölcsöt, zöldséget szeretjük ezekben a konyhákban. Persze a halat én is szeretem, de a tenger gyümölcsei közül egyedül a kagyló jöhet, de csak némelyik, na jó talán még a garnélarák (ezt pl. a fiam imádja), szeretem a kínai konyhából a bundázott-kisütött rákocskákat is, de a polipot pl. nem bírtam megkóstolni, mert nekem nagyon csúnya... hiába noh, szépség szerint osztályozom, hogy mi jöhet és mi nem:-) Ha nem tetszik, nem bánom, hogy milyen finom, marad a fazékban, egye csak az, aki akarja:-)
Mi is szeretjük a mediterrán konyhát, elsősorban a görögöt, de a kínai is jöhet. A párom szinte mindenevő, én macerásabb vagyok. A tengerből csak a halakat eszem meg, semmi mást. Megpróbáltam, nem ízlettek, én maradok a halaknál, abból mondjuk a lazac és a kardhal vezet magasan! Na, jól eltértünk a kenyerektől :-D:-D:-D
Sajnos az utca nevére nem emlékszem, de tuti visszatalálnék:-) Egyébként csak egy kis üzlet volt, bent 2-3 asztal+székek. A pult mögött olyan melegítős vagy melegentartó lámpa alatt volt többféle pizza, különleges feltétek is voltak és hagyományosak is. Jó nagy méretű (a cukrászdákban láttam már ilyen nagy méretű tepsit, gondolom ilyesmiben készült ez is) pizzák, igen kedvemre való kinézettel.
Kimérve adták, dekára, ill. kérhetted úgy is, hogy pl. 2 euróért (de ezt a lehetőséget nem mertem bevállalni, mert korábban már megjártam, eredetileg 2 gombóc fagyit kértem, de az eladó félreértette és 2 euróért adott egy óóóriási "fagyihegyet"), de én inkább csak mutattam, hogy kb. mekkorát kérek:-) Direkt azért választottam a burgonyásat, mert halvány lila fogalmam sem volt, hogy milyen lehet, hát nyami-nyami volt:-) Később járt Rómában a fiam és a barátnője is, de ők sem akadtak rá erre a pizzázóra, igaz, ők a város közelében a tengerparton laktak, na ott aztán volt annyi étterem, kifőzde stb., mint égen a csillag, ki is próbáltak mindenféle mediterrán finomságot. Imádjuk a spanyol, olasz de a kínai konyhát is.
Rómában szinte végig pizzán és fagyin éltünk, viszont Firenzében már kipróbáltuk a lasagne-t és a négysajtos gnoccit, ami az én egyik kedvencem. Érdekes 'tapasztalat' volt, eszméletlen finom volt, de utána sajnos az egész éjszakát a klotyón töltöttem, mégis úgy gondolom, megérte :-D:-D
Ezekből próbáltam már egyet-kettőt, érdekes, Limaráét még nem, pedig szoktam bogarászni a honlapján, megnézem. Én szeretem a vékony és a vastag tésztás pizzát is, itthon inkább vastagot szoktam sütni, de mindkettő finom. Olaszországban így még nem ettem, hogy annyit vágnak le, amennyit kérek, de ha még egyszer arra járok, kipróbálom ;-). Burgonyás? Ilyet még nem hallottam, de nem lehet rossz, biztos jó laktató. :-D:-D
Rómában nekem az a fincsi, vastagabb tésztájú pizza ízlet, amit kimérve adnak, kóstoltátok? Egy nagy bazi "táblában" van és annyit vágnak a pizzavágóval, amennyit kérsz, burgonyásat ettem... de senki se akarja elhinni, hogy az milyen fincsi volt... burgonya feltét pizzán... mondják, pedig tényleg fini volt:-)
Kukoricaliszt ritkán van itthon, eddig még csak torilla receptet próbáltam belőle, de a neten van kenyérsütőben süthető kenyér-recept is.
És ha már külföld, az én tapasztalataim: a görögöknél és a horvátoknál nyaraltam többször apartmanban, ugyebár akkor lehet jobban megismerni a kínálatot, hiszen minden nap veszünk friss pékárut. A görögöknél nem hagyott bennem mély nyomot egyik sem, amennyire szeretem és elég jól ismerem a góróg kajákat, kenyérre nem igazán emlékszem, a pitát leszámítva, végül is az is olyasmi. A horvátoknál egyértelműen nálam a kukoricás vezet, éppúgy, mint Rómában a reggeli isteni kávé melletti croissant. Na, én azt érzem még mindig a számban, pedig 14 éve volt ;-)
Én még a 80-as években kóstoltam a német kenyereket, amikor volt egy NDK-s barátnőm, jártunk egymáshoz nyaralni. Na akkor utáltam meg, ami már nagyon sötét és olyan furcsán ragacsos belseje van, az azóta se ízlik. Én is szeretem kóstolgatni külföldön a kenyereket, péksütiket, és mivel nemrég még éveken át a horvátokhoz jártunk, ott már kifejezetten a kukoricás kenyeret keresem, nagyon finom! Azért is kérdeztem itt a múltkor, nincs-e valakinek bevált kukoricás receptje, mert párszor próbálkoztam, de egyik se lett jó. Itt egy válasz se volt, úgy látszik, a kukoricás kenyér nehéz dió :-D:-D
Eddig nekem (pedig Európa több nagyvárosában is kóstoltam már különböző fehér/barna/fekete kenyereket) a legjobban kb. ezer éve Pozsonyban az "új" Duna-hídban lévő étteremben evett barna kenyér ízlett a legjobban, hát az valami isteni volt, de tényleg... már nem emlékszem, hogy milyen kenyér volt, de miután megkóstoltam, boltban is vettük, amíg ott voltunk. Mai napig érzem azt a szuper jól eltalált ízt a számban:-)
Én a savanykásabb kenyeret is szeretem, sőt, hogy őszinte legyek, talán egy fokkal még jobban is, mint a fehér kenyeret. Viszont az ciki, hogy a full-drága, szeletelt pl. német barna kenyerek némelyikében mi minden vicket-vackot bele nem kevernek a kenyérbe... egyszer, még az "kóstolási" időszak elején, vettem a fáradtságot és elolvastam az ici-pici betűkkel írt címkét, na azóta sem itthon, sem kint nem veszek olyat:-)
Az én nagyim 80 elmúlt, mikor kiderült, hogy volt egy infarktusa, utólag került kórházba. Ott kitalálták, hogy mapas a koleszterinje, de simán odavágták ugyanazt a kaját, amit másoknak is, nem törődtek vele, hogy koleszterinszegény legyen. Ezen kívül semmi baja nem volt, élt még majdnem 15 évet. Apukám azt szereti, ha neki a pörköltet is zsírral csinálom, eszi a zsíros kenyeret és a túrós csuszát szalonnával, rendszeresen jár dokihoz és tök normális a koleszterinje. Vajon miért? Én eszem fehér és rozsos kenyeret is, mert szeretem. Felőlem kitalálhatják, hogy káros, nem fogok nyúlkaján élni ;-);-). A fekete kenyeret viszont savanyúnak találom, azt sose szerettem. És sajnos igen, a tk liszt drága, de mivel keverem a simával, kb 5 kenyérre elég 1 kiló, az már nem vészes.