Keresés

Részletes keresés

Csokis Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33191

Ja, és tehtubenak teljesen igaza van a kritikákkal. Apám is indig azon bosszankodott, milyen csúnya lett a híd az újjáépítés után. Most ugyanazt a hidat felöltöztették szép ruhába. De hát Später Erzsében fekete koktélruhában sem lesz Audrey Hepburn.

Előzmény: Csokis (33190)
Csokis Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33190

Passzolom. Azt még csak-csak gyanítom, hogy miért lett ilyen. Mert alapvetően maradtak a háború utáni főtartók. Azoknak a gerince meg talán épp azért lett magasabb, mert akkor maradtak ki az András-keresztek. De arról már végképp nincs lövésem sem, miért maradtak ki? Talán így gyorsabb volt az építés?

Azt is csak tippelem, hogy a megnövekedett terhelés ellenére lehetne ugyanolyan karcsú, mint az eredeti, XIX. századi volt, elvégre azóta javult az anyagminőség, pontosabban tudunk méretezni, főleg határozatlan tartókat, és lehet(ne) olyan szerkezeti változtatásokat csinálni, amik ránézésre sosem derülnének ki, a szerkezet teherbírását mégis növelnék. (Például egyszerűen egy tartórácsként működő híd, mint a Petőfi-híd.)

Előzmény: Hamster (33189)
Hamster Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33189

Biztosan lehetne ma is olyan vékony? Nem lehet, hogy ma már akkora forgalom, és annyival nehezebb forgalom (azért a legszuzukibb kisautó is ráver kicsit a lovaskocsikra, illetve dinamikusan is nagyobb terhelést jelenthet), hogy nem is lehetne értelmesen megoldani? Bizonyos foknál tovább nem érdemes siratni mindent, hiszen ez nem egy vitrinben nézhető ékszer, hanem egy funkcionális műtárgy. Hol a lokális mérnökünk, Csokis? :)

Előzmény: tehtube (33188)
tehtube Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33188

Másik észrevétel. Bitang vastag. Középen is. A régi finom vonalú, kecses híd volt.

A nagy ívek régen beletűntek a járdavonalba. No mindegy, garanciálisan már úgysem cserélnék ki az íveket :-)))

Kb. így kellett volna most is. http://www.bibl.u-szeged.hu/ha/margithid/mhid.html

Hamster Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33187

Nem tudom, nekem a felújítás előtti Margit híd nem tűnt kövérnek, mert át lehetett látni az ívek és a pálya közt, azaz légies volt a maga nemében (a régit értelemszerűen nem is láthattam). Most, hogy berakták az andráskereszteket, a pálya szélére meg mindenféle plusz oszlopokat, nagyon nehézkes, ahogy írod: kövér lett az összkép. Zsíros cupáktorta marcipándísszel. Ez a híd soha nem volt ilyen, az oszlopok sose voltak ilyenek, régen a színe se ilyen volt, ez így a "kettőt fizet, felet kap" című üzleti modellnek tűnik :(

Előzmény: tehtube (33186)
tehtube Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33186

Közben hülyül a felület. Egyik sor belecsúszik a másikba.

 

Szóval pont nem közelről hanem távolról látszódna a különbség. Ahonnét a legtöbben látják.

Ezek kövér, malacívek, nem az eredeti, elegáns és laposak. 24MRD-ért kicserélhették volna.

Pályaszélesítés. Tovább nyújthatták volna a pilléreket is mint 1937-ben, akkor lehettek volna ismét a pillérek fölött azok a hatalmas kandeláber oszlopok.

Így számomra kb. olyan mintha a modern Erzsébet hídra ráillesztettek volna két kapuívet és sárgára befestenék.

Pótlék, guminő.

Mindegy, remélem 2074-ben normálisan fogják rekonstruálni :-)

 

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/tudomany_es_ismeretterjesztes/A_budapesti_duna_hidak/index.htm

Előzmény: tehtube (33185)
tehtube Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33185

Talán egyszerűbb a megfejtés. Ahová eddig mindig is lehetett, ott megmaradt a feljutás lehetősége. Ha még nem is felel meg az új előírásoknak. De létesíteni már nem lehetne. És lehet hogy 650 toronyba fel lehet jutni, de ellenben biztos hogy 65000 toronyba meg nem. Tényleg elképzelhető hogy a közlekedőút, az új beépített szerkezet nem teszi alkalmassá tömegek átközlekedésére a teraszra feljárót.

 

Margit-híd. A kövér ívek valóban takarékosabban teherbíróbbak. Ezért jellemeztem a hadigazdálkodás akkori állapotával.

Sajnos a mostani így nem nevezhető rekonstrukciós munkának, csupán állagmegóvásnak és csicsázásnak. Hülyül a felület...

 

Előzmény: Hamster (33184)
Hamster Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33184

"Vannak a gyalogosközlekedésre vonatkozó szabályok."

 

És ezek az EU hatszázötven másik templomtornyában nincsenek?

 

"emellett igen erős túristaforgalommal bír"

 

Most hirtelen nem rémlik, hogy az én példáim üresek lettek volna. Sőt, pont azért lehet a tornyokba felmenni, hogy még több pénzt szedjenek be a még több turistától :) Még a harangozás a legelfogadhatóbb érv, amit viszont csak te mondtál, nem ők. Bár továbbra is úgy gondolom, hogy az ilyen "mi van ha pont akkor, pont úgy, pont ott" mondatok akkor szoktak elhangzani, ha valaki nagyon nem akar valamit megcsinálni.

 

"Tényleg tele van a közvetlen környezet kíváló kilátópontokkal"

 

Ezek korlátozott látószöget kínálnak, a 360 fok teljesen más. Nekem persze a kupola is megfelelne, de oda se lehet felmenni, és emögött nem nagyon tudok mást látni, csak a szokásos kincstári élhetetlenséget. Mindig megy a sírás, hogy miiiiééért nem jön több tuuurista, miééért nem hagynak több pénzt itt, de mondjuk azon túl, hogy a nagy semmiért a markunkat tartjuk, nem teszünk érte. Az emberek szeretik a szép régi épületeket, tehát nálunk van egy rakás rom, az emberek szeretnek felmászni minden egyes magas helyre, tehát nálunk nem lehet sehova se felmenni, stb. Eh, ha nem imádnám ennyire ezt a gyönyörű várost, akkor nagyon utálnám :)

Előzmény: tehtube (33181)
Hamster Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33183

Ez nem azért van, mert a háború utáni ívek más vastagságúak és ívűek voltak? Már csak azért is, mert a híd szélesebb lett, a főtartók száma viszont csökkent, gondolom erősebbnek kellett lenniük. Gondolom ebben az esetben inkább statikai-mérnöki dolog, hogy hova lehet letámasztani, mint esztétikai...  Vagy ezt csak úgy jobbra-balra, fel-le lehet tologatni? Most a főtartókhoz szerintem nem nagyon nyúltak hozzá, ezek sokat biztos nem változtathattak rajta. Egyébként meg ezt észre se veszem, ellentétben a felújítás utáni állapot hatszáz másik részével, ami sokkal jobban zavar, mert nem csak alulról lehet látni őket, és nem csak akkor, ha az ember tudja, mit keressen :( Picit irigylem is, hogy téged ez zavar legjobban :)

Előzmény: tehtube (33182)
tehtube Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33182

Na ez a letapalás továbbra is báncsa a szememet.

Ott a kialakított ferde talphely. Erre a pillér zárópárkányát levésve egész lehetetlen helyre kerültek a talpsaruk. Ok, az újjáépítésnél nyomor, háborús helyzet volt. Most azonban a rekonstrukciós munkálatok folyamán teljesen eltüntethették volna a moszkvai dizájnt.

Jól látszik a sok kütyü, amit a megvilágításhoz eszközöltek.

Előzmény: tehtube (33178)
tehtube Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33181

Vannak a gyalogosközlekedésre vonatkozó szabályok. A szabályok betartása a felelősség áthárítása a szabályokat alkotókra. Ha egy ilyen csak felmentéssel létesülhetne, akkor a felelősség teljeskörű átvállalásával történhet. A Nagyboldogasszony templom egy működő intézmény, emellett igen erős túristaforgalommal bír. Az üzemeltető helyzetébe képzelvén magamat, el tudom képzelni hogy nem kívánnék több macerát a nyakamba venni.

Valószínűleg a feljutás során a haladást is erősebben akadályozza hogy ismét sok harang került vissza a toronyba még a körterasz előtt. Gondold, el, szűk ott az átjárás, elkezdődik a harangozás és egy hisztérika pont akkor fog megőrülni.

A János hegyen, a minaretben nincsenek harangok, bonyolult mechanikák, elektronikák. A bécsi dóm tornya meg keresztmetszetben össze sem hasonlítható  a mi karcsú tornyunkéval.

Tényleg tele van a közvetlen környezet kíváló kilátópontokkal mint Halászbástya, Tóth Árpád sétány, maximum a magasság szédítő érzése maradhat el.

De hamár tornykilátó, mi a helyzet a budai várkupola hatalmas körteraszával?

Előzmény: Hamster (33180)
Hamster Creative Commons License 2011.11.15 0 0 33180

Itt is megkérdezem, hátha van, aki többet tud: az komoly, hogy a Mátyás-templom tornyában nem lesz majd kilátó, nem lehet majd felmenni?

http://budapest-szinterei.blog.hu/2011/11/13/a_budai_varnegyed_1_resz/fullcommentlist/1#c14949114

 

És tényleg emiatt a mondvacsinált "csigalépcsővel nem lehet" dolog miatt? A világ tele van csigalépcsős tornyokkal, sokkal inkább a bécsi Stephansdom liftje a kivétel.

mikered Creative Commons License 2011.11.14 0 0 33179

 

 

metró illúziók IDŐGÉP - házi plutóniummal gyorsítva.

(Valamint, Retró Metró Projekt forráskóddal.)

 

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.183200198431607.46472.177147305703563&type=3&l=7fdfdec2b8

 

metroilluziok.blogspot.com

Előzmény: Törölt nick (32836)
tehtube Creative Commons License 2011.11.14 0 0 33178

Tegnap ismét végigcsodáltuk gyalog a Margit-hidat. Hiába sajnálom, de a pillérek fölötti hatalmas kandeláberek a mai viszonyok mellett furcsák lennének. Jól néznének ki, megbontanák a felső rész kicsit egyhangúságát, de az a baj hogy az északi oldalon nincsenek már mellvédek a pillér fölött. Az újjáépítésnél szépen rányújtották a pályát a pillérre. Most tapasztaltam hogy ráttettek mégegy lapáttal. Vagyis bringaúttal. A fölső szép domborművek így egész lyukba kerültek. Időjárás ellen kitűnő védelem, hajóból ugyanúgy látható, a járdáról kevésbé. Szóval az óriás oszlopok egyoldalú asszimmetriája furcsa lenne. Mondjuk nem értem hogy 24 milliárdból nem futotta volna-e egy teljes komplett új Margithídra mexélesített pillérekkel? A pillérek az óriás vasoszlopokkal adtak egy jó ritmust a látványnak.

Egy jó kép 1947-ből. Még látszik három hídvámszedőház. Ezeket is hiányolom. Egy jó indítást adnának a hídnak ahogy a cicák a Lánchídnak, vagy a tömbök a régi Böskének.

A szigeti szárnyhíd alja is kapott végig ledes kütyüt.

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33177

Na ezt jól elnéztem! Koszönöm mindenkinek a helyreigazítást.

Örülök, hogy mégis lett park a helyén, ha nem is 2008-ban.

 

Előzmény: * * BPO-700 * * (33172)
tehtube Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33176

Ugye ez van a Kr.krt-on?

Előzmény: Törölt nick (33169)
tehtube Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33175

Gondoltam a Kinizsi mozi hűlt helye elég támpont :-)

Előzmény: John Howard (33173)
John Howard Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33174

Itt, ezen a térképen, a tetején baloldalt, a Knézich utca torkolatával szembeni zöld folt...

Előzmény: Törölt nick (33171)
John Howard Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33173

A norcon még csak a lebontott épület helye, és mellette egy kissé viharvert tér látszik. Azóta viszont tényleg elkészült az új park (tavaly ősz körül valamikor), szép lett, és még mindig az.

Előzmény: tehtube (33163)
* * BPO-700 * * Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33172

A Kinizsi utca 28, nem a körúton van! :)

Előzmény: Törölt nick (33171)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33171

Végignéztem a Tompától az Üllői-ig a páros oldalt, de nem találtam meg a 28-as számot.

 

     

 

Előzmény: tehtube (33163)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33170

Pláne, hogy betettem a linket a videóhoz...:))

 

Előzmény: Törölt nick (33162)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33169

Ugyan továbbra is fenntartom, hogy jobban szeretek oda menni ahová hívnak, mint ahová küldenek,
de ma meglátogattam egy ajánlott helyet és:

 

Topiklakók találkozója

2011. november 19. szombaton, kb. 15.00 órakor itt:

 



Alexander Demeter

Gels (ha éppen nem dolgozik)

Goldman Emma

lildiko

manhattani

tehtube

tiborpapa

Yogi

2ly

 

 

Természetesen a névsor tovább folytatható!

 

nofRETRO Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33168

Erre nem gondoltam:

jobb egérgomb kép címe másolás:

 

így itt megjelenik

Előzmény: nofRETRO (33166)
nofRETRO Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33167

Erre válaszoltam, de túl hosszú ideig tartott, és csak a lazarus-nak köszönhető, hogy nem veszett el a litániám :)

Előzmény: Törölt nick (33165)
nofRETRO Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33166

Nagyon köszönöm, ez ügyes kis programnak tűnik, de mac-ra nem jó, itt az exe fájl nem értelmezhető ..

viszont az ott talált keresőszóval leltem néhány ügyesnek tűnő valamit, de elsősorban technikai útmutatást, amit próba szerencse alapon kipróbáltam ezen a gépen. Először úgy tűnt, hogy nem történt semmi, de aztán mégis, a képnéző alkalmazásban beillesztés ugyan nem, de grab -opció van, és láss csodát: működik! (Snapshot) neked köszönhetem hogy megvilágosodott egy eddig nagyon sötét pont :)

Itt a billentyűkkel is bajban vagyok, egészen más a gondolatmenete majdnem mindennek, mint a win-nál.

Nagyon köszönöm!

felajánlok hasznosításra egy linket, hátha találsz hasznosat

http://imgur.com/

 

ezt ott módosítottam.

http://imgur.com/XZaSS

ON

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33165

Nekem ugyan Win7 van, de a képeket nem símán a PrtScr gombbal lopom,

hanem ezzel a kis segítséggel

Előzmény: nofRETRO (33164)
nofRETRO Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33164

Technikai off:

Mivel "fotózod" a videó pillanatképét? Nekem csak egy fehér mező marad a képernyőfényképen. Vagy ez csak win-el működik?

Előzmény: Törölt nick (33162)
tehtube Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33163

Nézd meg a Norc-on. Kérdésedre ott a válasz.

Előzmény: Törölt nick (33159)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.13 0 0 33162

Nem csak írok, olvasok is :)

 

Előzmény: Törölt nick (33161)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!