Keresés

Részletes keresés

oljeg12 Creative Commons License 2009.05.28 0 0 2950

Helló!

A kúttal kapcsolatban nem tudok hozzá szólni. Ebben Zapod kollega az illetékes. Remélem, hogy lessz neki ideje, hogy tudjon segítő ötletet adni.

Én inkább a szivattyúval kapcsolatban próbálok valami véleményt kifejteni.

Kezdem azzal, hogy lehet búvár, vagy felszíni szivattyúval is felhozni a vizet a kútból. Vannak búvárszivattyúk, amik nyomást is tudnak és jó a vízhozamuk. Amint a Kútfúrás fórumon olvastam róluk, ezek drágábbak mint a felszíni szivattyúk. Megoldható, hogy egy konzolon leengeded a kútba szivattyút és a vezérlés (nyomáskapcsoló) fent van a hidrofor tartályon. Persze azzal számolni kell, hogy a kút párás levegője a motornak nem nagyon használ, így az amortizáció, hamarabb jelentkezik. Arra azért figyelj oda, hogy a konzol felfüggesztése elég erős legyen, nehogy leszakadjon.

A szívómélység nagyon nagy mértékben befolyásolja a vízmennyiséget és a nyomást. Ez azt lehet mondani, hogy szivattyú típusonként változ a paraméter, de azért, ha rákeresel a Google-ben a szivattyúkra, találsz olyan oldalakat, ahól találsz táblázatot és ez megközelítőleg igaz, minden hasonló teljesítményű szivattyúra.

Ennyiben tudtam kifejteni a véleményem. Talán lesznek mások is akik adnak vallami tanácsot. Javaslom, hogy néz be a kútfúrás fórumra is  itt az indexnél. Ott is találsz esetleg számodra is hasznos információt.

Üdvözlettel: Laci

Előzmény: odinkekaez (2948)
LRNELSON Creative Commons License 2009.05.28 0 0 2949

A kutad nem gázos, csak az üzemi vízszint esett le.

Áss egy 2 m mély gödröt és abba tedd a szivattyút.

 

Talán követhető így a talajvízszint.

Előzmény: pista74 (2942)
odinkekaez Creative Commons License 2009.05.28 0 0 2948

Tisztelt Fórumozók!

A fórum hozzászólásait átnéztem, sok, számomra hasznos gondolatot ismertem meg, amit szívből köszönök mindenkinek.
Az érdeklődési körömbe tartozó területek, amelyekre valamilyen szintű választ, ill. új ismeretet reméllek a fórumon a következők:
 - Ásott kutak vízhozama, annak növelése, tisztítása, mélyítése.
 - Vízszivattyúk szívómélység - emelési magasság összefüggései a teljesítménnyel.


Természetesen rákerestem a Google-n a témára, és már hosszabb ideje kutatom, de - őszintén szólva - minnél jobban belerágom magam az ismeretekbe, annál inkább elveszettnek érzem magam a lényeget illetően.
Nézzük a tényeket.
Dunakeszin lakom, légvonalban kb. 500 m.-re a folyótól. A terület homok 100%-ban, vakolni lehetne vele.A kertemben 7m. mély ásott, gyűrűs kút van. Régi, az ötvenes években építették. A vize tiszta, jó. A környéken számtalan helyen hasonló mélységű ásott kút van.
 A pincében egy HWI 1001 Inox.  230 V / 50 Hz. 1000 Watt. 9 m. 48 m. 3800 l/óra dolgozik, amely ebből a kútból táplálkozik. Öntözésre használjuk, és a házban 50-80 mikronos szűrés után mosás, WC, ilyesmikre. Alapjában véve elégedett vagyok vele, a kerti csap kifolyásánál kb.1000 l.vizet ad óránként. Locsolásnál két mini8-ast, vagy 5-6 TWAIN szórófejet visz üzemelési nyomás 2 bar körüli.
 A kút vízszintje számításaim szerint valószínűleg a Duna vízszintjével lehet azonos, de ez csak durva becslés, és lényegében spekuláció, semmi egzakt alapja nincs. Az tény, hogy kb.10m.-rel lehetünk a Duna vízszintje fölött. A kutat kitisztítottam, a legalsó gyűrű alatt kb. borsószem nagyságú fehér színű kerek sóderszemekkel vegyes homok van.
Olvastam a kutak vízhozamáról, és működéséről. Azt írták, hogy egy kutat nem szabad úgy működtetni, hogy rendszeresen, tartósan nagyon alacsonyra szívatom a vizét, mert tönkre megy.
Én teljesen leszívatom a vizet kb.15-20 éve.Ez azt jelenti, hogy lent a lábszelepet éppen csak ellepi a víz, és a pótlás körben vastag sugarakban zúdul be, nem egy helyen jön, hanem 5-6, vagy több sugárban.Az írás szerint az lenne a jó, ha mindig lenne benne magasabb vízoszlop, mert így beomolhat a bemosódás miatt. Tény, hogy van bemosódás, 3-4 évente lemegyek, és kb. 8-10 vödörnyi homokot fölhúzok belőle. Akkor már újra a gyűrű alatt vagyok. De érdekes módon szinte azonnal töltődik is. Volt, hogy mire újra lementem, ott, ahol addig nem volt, ott is lett valamennyi homok fél óra alatt. Kiszedtem azt is, és újra hordta. De aztán beáll egy egyensúlyi állapot. Tény, hogy egy ilyen tisztítás után nem tudom levegőre szívni a szivattyút, míg mondjuk előtte igen( több óra alatt).
A problémáim, ill. kérdéseim a következők:
Valóban nagy baj, hogy így leszívatom a vizet?
Ha igen, ennyi idő alatt hogy nem jelentkezett még a probléma?
Milyen bajra készüljek, mi történhet valójában?
A leírt körülmények ismerete alapján ennek a kútnak a víze talajvíz-e, vagy a fövenyen átszivárgó Duna víz lehet? (ez ilyen távolságban lehetséges?)
Lehet-e a vízhozamot ilyen körülmények közötti kút esetén növelni, és hogyan?

Másik kút, másik téma.
A vejem a dombon lakik, a kertjében hasonlóan régi ásott kút van, 15m. mélyen van a vizfelszin.1m. vize van, alatta még legalább két gyűrű(vagy több) olyan finom homokban, hogy ráálltam, és elnyelt derékig.
A vizet leszívatni nem tudtuk, egy 1Kw-os Alko búvár nem bírta leszívni, fél méteren beáll az utánfolyás egyensúly.
Két talicska homokot valahogy kiszedtem vödörrel, de nem kívánom senkinek, embertelen munka, feladtam.
Valami jól kitalált spéci szerszám kellene, vagy szakemberre fogják bízni, én már öreg vagyok ehhez.
Kérdésem a következő:
Hogyan lehetséges, hogy több gyűrűnyi homok jön be egy kútba?
Hogyan tudnám megcsinálni ugyanazt a rendszert, mint nálam? Itt a 15-18m.-es mélységből való felszívás bonyolítja a helyzetet.
A kút kitisztítása után két verzió kínálkozik.
Valamilyen módon búváros rendszer kiépítése, de hogyan?(tartályos rendszert semmi képpen nem szeretnék, alul búvár, felül víztartályból dolgozó hidrofor)Mindenképpen teljesen automata stabil rendszernek kell lennie(nyomáskapcsolós, tágulási tartályos),és akkor még nem beszéltünk az indíthatósági gyakoriságról.
Meglehet ezt csinálni, van erre megfelelő búvárszivattyú? Van erről valakinek tapasztalata?
Másik lehetőség a vízellátó ráközelítése a vízszinthez.Szinte sehol nem olvastam arról, hogy ezt megcsinálták volna valahol, nincs tapasztalat leírva a témában, csak nagyon felületesen érintik.
A nehéz megközelíthetőséget(szervízelés), és a párás helyi klímát említik ellenérvként több helyen.
Ha valakinek van tapasztalata, szakismerete kérem segítsen a lehetőségéhez mérten.
Ha leengednék egy beépített konzolra a vízszint fölé egy vízellátó automatát, merev, 2-3m.-es szívócsővel,lábszeleppel, felfelé rugalmas 1" merev gége nyomócsővel, vagy ugyanez csak szivattyú, összekötve egy vízellátó rendszereivel fent, mi történhet? (tehát kötélen kiemelhető/visszaereszthető a lenti rész) Miért nem jó?
Van valakinek egyéb ötlete?
Az utolsó kérdésem a szivattyú szívómélység - nyomó magasság paraméteréhez kapcsolódó.
Ha egy szivattyút mondjuk 8m. mélyről táplálok vízzel, és fent mondjuk 20m.vezetéken át nyomom ki a vizet, ennek nyilván van egy x vízhozama, y nyomásértéken.
Ha ugyanezt a szivattyút 3m. mélyről táplálom vízzel, és fent 25m. vezetéken át nyomom ki a vizet, az előbbi értékek, a szállított vízmenyíség, és a nyomásérték változik-e, ha igen, milyen mértékben?
Remélem jó helyre írtam, itt olvastam pár hozzászólást, ami tapasztalt embereket sejtet.
Elérhetőségem:odin99@freemail.hu
Tisztelettel szép napot, és minden jót kívánok mindenkinek!

vadeger Creative Commons License 2009.05.28 0 0 2947
sajnos itt a közelben senkinek nincs, ez olyan üdülőszerű övezet. Szokott variálni, vagy azért lehet arra saccolni valamit, hogy 100 m-re a tótól hol várható a talajvíz?
Előzmény: Zapod (2943)
oljeg12 Creative Commons License 2009.05.27 0 0 2946
Biztos, hogy ennyire gázos lett a kutad? Nem lehetséges, hogy valamilyen oknál fogva, a kút nem tudja biztosítani a kellő vízmennyiséget és a vízszinted annyira lemegy, hogy a vízoszlop megszad? Jó lenne, ha megtudnád mérni a víz szintjét akkor is mikór kezded a szivattyúval szívatni és akkor is, amikór a szivattyú már nem tudja felhozni.
Előzmény: pista74 (2942)
woodturner Creative Commons License 2009.05.27 0 0 2945

Szia Zapod!

 

Tegnap megnéztem a szomszédom  kútját.

Az ővé betongyűrűs  de nem használja  3,2m-re mértem a víztükröt a talajszinttől.

Szerinted mennyi trutyit kéne kiszedni az enyémből hogy locsolásra alkalmas legyen?   Kb 10-12 m-re vannak egymástól.

Üdv: Woodturner a faforgató

Zapod Creative Commons License 2009.05.27 0 0 2944

Vannak szivattyúk amik a gázos vizet is jól bírják.

Pl. http://vlbt.hu/hu/

De a kútfúrás fórumon is érdeklődhetsz.

 

Zapod.

Ásott kút trutytatlanító.

Előzmény: pista74 (2942)
Zapod Creative Commons License 2009.05.27 0 0 2943

Először érdeklödj a szomszédoknál hátha nekik már van kútjuk.

 

Zapod.

Ásottkút trutytalanító.

Előzmény: vadeger (2941)
pista74 Creative Commons License 2009.05.27 0 0 2942

  

  Sziasztok a segitségeteket szeretném kérni.

 Nemrég fúrt kutam eddig jól működött, szépen lehetett vele locsolni. 

 Az utóbbi egy hétben viszont annyi gáz jelent meg benne, hogy megszakad a viz- oszlop, lüktetve adja a vizet megnézettem szakemberrel nemtudott vele mit kezdeni.

Lehetséges hogy van olyan eljárás amivel a gázt ki lehet iktatni már a szivó oldalon vagy legalább egy részét, hogy ujra tugyam használni.

Minden tipp érdekel. köszi.

 

vadeger Creative Commons License 2009.05.26 0 0 2941

Sziasztok!

Van kifejezetten ásott kút téma is, vagy ide való az is?
Balaton északi partján, a parti út túloldalán (tehát úgy 100 m-re a víztől) meddig kéne leásni? (vagy inkább fúrt kút lenne javasolt?)

fakukac76 Creative Commons License 2009.05.26 0 0 2940

Üdvözletem mindenkinek!

Szeretnék tanácsot kérni!

Elkeztünk fúrni egy kutat öblítéses eljárással.Dombon vagyunk,és elértünk 14 méterre 40-es csővel.idáig csak homok volt,de utánna kő kemény agyag kb.12 méteren van víz,tehát 2 méter vízoszlop lehet.megálljunk vagy törjük át az agyagréteget.?Igaz nem sok vízre van szükségünk.Arra gongoltunk,hogy a talajtól 120cm-re lápszelepet teszünk,alul ledugózzuk,ill 2méteren szűrő.Szerintetek ez így jó vagy nem.Teljesen laikus vagyok.Segítsetek kérlek.(ill.még az lenne a kérdésem,hogy igy a lápszeleppel meglehet tartani a vizet,ill.szivattyúzni.????

Ha valaki tudna velem foglalkozni egy öt percre tanácsot adni 20/215-05-13 csak csörögjön rám,én visszahívom.

 

Előre is köszönöm.

T.:Kovács Imre

Zapod Creative Commons License 2009.05.25 0 0 2939

Olvastam az emiledet. Oda válaszoltam.

Zapod.

Előzmény: woodturner (2938)
woodturner Creative Commons License 2009.05.25 0 0 2938

T. Zapod Szia!

A következő kérdéssel zavarnálak:
A XVII kerben lakunk a Szent Imre Herceg út közelében és van egy betemetett ásott kutunk.
A kút téglával van kirakva. Sajnos az elöttünk itt lakók valamelyike bele vezette a szennyvizet.
Mi kb 15 éve csatornát használunk. a kútnak csak az emléke mardt meg.
Kérdésem az hogy érdemes e ezzel foglalkozni vagy gondolkozzak másban ( pl: fúrás) ?
Nagyon megköszönöm ha pár sorban válaszolsz!
 

Veronie Creative Commons License 2009.05.25 0 0 2937

Elkezdtem visszaolvasni a topikot az elejétől.....eddig nem jutottam messzire, állandóan elakadok érdekes információknál, de egyik sem a kívánt témában. :)

Én is jobbnak látom lecserélni a ruszkit, de még nem tudom milyenre. Mivel évek óta tervezem a rendszert és most tényleg közelében vagyok a megoldásnak ez a kiadás nagyon nem hiányzik. Egyébként tényleg csak az oroszt kell helyettesíteni, tehát nem kell semmi komolyabb cucc, elég ha nem lesz membrános és a 20 méterről felhozza a vizet a puffertartályba. Az orosz most 10l/perccel működik, ha ennél picit jobb lenne nem bánom, de a rendszer így is működni fog. És egy másik remélhetőleg nem lenne ilyen baromi hangos..... :)))

Előzmény: bohókása (2935)
Veronie Creative Commons License 2009.05.25 0 0 2936
Nagyon köszönöm. Az ilyen szűrőket hol lehet kapni, hol nézzek utána? egy szivattyúboltos honlapon találtam szűrőket, de ezeket nem öntözőrendszerekhez ajánlják, hanem elsősorban lakáson belüli felhasználásra, vezetékes vízhez.
Előzmény: CyberShot (2934)
bohókása Creative Commons License 2009.05.25 0 0 2935
Ha vissza olvasol néhány hsznyit,akkor olvashatsz Zapodtól a ruszki membrános szivattyu áldásos tevékenységéről a kutakban.
Nekem is ilyen rendszer van mint neked ruszki sziporka lent, tartály és egy másik szivattyu fent.Nekem is nyom némi homokot fel. Most keresek lentre valami használható de nem horror áru szivattyut.27 m mélyről kéne felhozni a vizet és óránként kb 1m3 teljesítmény is elég lenne.
Előzmény: Veronie (2933)
CyberShot Creative Commons License 2009.05.25 0 0 2934

Véleményem szerint a legtisztább a Grundfos elé, a szivattyú kímélésére egy nem túl sűrű szűrő a durvább szennyeződésre, majd utána egy a szennyezésnek megfelelő finomságú (pl. száltekercselt) szűrő. Ha sok benne a homok, lehet, hogy sűrűn kell cserélni, tisztítani a betétet.

 

Az első szűrő esetleg elhagyható.

 

Előzmény: Veronie (2933)
Veronie Creative Commons License 2009.05.25 0 0 2933
Sziasztok,

 

A tanácsotokat kérném a következőben (próbálom röviden és érthetően vázolni a helyzetet. Ez még nem kivitelezett rendszer!):

Fúrt kútból orosz búvár tölti az 1 köbös puffertartály. A tartályból Grundfos CH Basic továbbítja a vizet az öntözőrendszer felé. A kút vize egy nagyon picit homokos (értsd: műa. flakont megtöltve szemre teljesen tiszta, később az aljára ülepednek szemcsék vékony rétegben), és ezt a vizet kellene szűrni. Hová célszerű beépíteni és milyen szűrőt? A tartályba bemenő vizet kellene szűrni, a tartály után és a Grundfos között, a Grundfos után a rendszer előtt, esetleg mindenhol? És milyen szűrőt érdemes használni? Ezen a fúrumon régebben láttam ilyen képeket, ahol a be volt fotózva a szűrő és szakértés is volt a témában, de sajnos most nem találom.

 

Nagyon köszönöm

Üdv

V

fejenagykoma Creative Commons License 2009.05.24 0 0 2932
...mondtam én, hogy vannak még szakemberek...
Zapod Creative Commons License 2009.05.24 0 0 2931
Csocsantó Bifis.

 

Teljesen profi a gondolkozásod illetve a kútról és környékéről közölt infó.

A lényeg. Felétek nagyon kemény agyag található, alatta márga esetleg valami dolomitosabb rétegek majd lejjebb megint agyag. Ebben a rétegben már előfordul a víz. Sajnos mivel ezek nagyon kemény sűrűn települt anyagok az eső víz leszivárgása illetve a kútba belépése igen lassú. Lehet, hogy a kút visszatelése néhány órát is eltarthat, de szélsőséges esetben néhány napot is. Persze terület válogatja. Volt olyan is hogy valamilyen tektonikára találtak rá a régi kút ások és ott bőven volt víz. De olyan is hogy patakhoz viszonylag közel  is napokba telt a kút visszatelése. Más kérdés hogy én nem oda tettem volna kutat. De akkor a dolog már adott volt.

Amit tenni lehet. Ha csak a víz hozamot akarod meg állapítani. Kérj kölcsön vagy bérelj egy búvár szivattyút enged le az aljától kb. 0.5 méterre. A szivattyú emelőmagassága legalább 15 méter legyen, hogy ebből a mélységből legyen még kapacitása, vízkivétel 30-40liter/perc. Persze ilyen már nem minden háztartásban fordul elő. Ha leszívta a vizet figyeld mennyi idő alatt telik vissza. Vizes madzag, centi stb. Vagy nem tudja leszívni és akkor tök jó.

Azért a szivattyú leengedésével vigyázz nehogy az alján felkeverd az iszapot és eltömje a szivattyút. Lassú mozdulatokkal dolgoz.

Ha teljes megoldásban gondolkodsz, akkor viszont a kúttisztítás a megoldás. Itt egyrészt nem csak a kút tisztul meg a szennyező anyagtól, ha nem esetleg a mélysége is nőhet jelentősen, hiszen egy régi kútról van szó. Az évtizedek alatt sok minden összegyűlhetett benne.

A víz hozam is nőhet egy kicsit, ha sok benne a trutyi. És mellékesen a kút hozamára, állapotára, hasznosítására, szivattyú típusára is infót kapsz. Esetlegesen a mélyítés lehetőségére is ha az szükséges.

Szóval ne add fel. Lehet a kutat használni némi át alakítással esővíz ciszternának is. De ha kevés is víz azért némi locsolásra azért használható.

Szóval semmi esetre sem a betemetés a meg oldás. Mivel egy ilyen kútnak jelentős az értéke és ahogy egyre jobban veszik el utolsó és egyetlen természeti kincsünket a vizet ez csak nőni fog.

 

Zapod.

Ásott kút trutytalanító.

Emilem publikus fon. 06 20 9 444 898.

Ha még kérdésed lenne. Akár ide akár privát.

Előzmény: Bifish (2926)
oljeg12 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 2930

Ez csak egy próbálkozás, de nem megoldás. Amint kiveszem a szavadból, a 80 liter nem egyszerre jött fel. Ha számolsz és az egyik korábbi írásodban említetted, hogy 4m csőben 25 liter víz van. Most, hogy lejjeb tóltad a szívócsövet, így eljutottál addig, hogy kitudod egyszerre szívatni azt a maximum vízmennyiséget, amit még a szivattyúd fel tud szívni. Itt már a fizika tövénye szerint megszakad a vízoszlop és csak akkor tudsz ismét vízhez jutni, ha megvárod míg a kút ismét feltöltődik. A legolcsóbb  megoldás az lenne, ha megtudnád kompresszorozni, mert a vízzel való mosatás nem biztos, hogy hozza a várt eredményt. Előfordult egyszer, hogy én is mosatással akartam tisztítani a kutat, de nem jött össze. Nekem is csak egy pár liter trutyis víz jöt fel és utána hiába csináltam bár mit, még az a víz se jött vissza, amit a csapról lenyomattam. Ezek szerint, csak a vízadó réteget tőltöttem fel egy kis vízzel.

Meg kellene mérned, hogy mennyire megy le a vízszint, mikor már a szivattyú nem tudja felhozni a vizet. És azt is meg kellene mérni, hogy mennyi idő kell, míg ismét eléri a víz magassága az eredeti (nyugalmi) szintet. Persze az is lehet, hogy ha erőlteted és mikor feltöltődik a kút ismét kiszívatod, akkor estleg javulni fog a vízhozam és egy idő után, már elfogadható mennyiséget ad a kutad. Találkoztam olyannal, hogy hosszabb ideig használaton kívüli fúrtkutat ismét beüzemeltek. Először 10 perc után elfogyott a víz. Néhány napos erőltetéssel eljutottak addig, hogy 2-3 óra alatt meglocsolták a kertet, anélkül, hogy kifogyott vólna a kútból a víz. Ha 8-10x kiszívatod és közben észreveszel javulást, akkor az már jó jel lehet.

Ne add fel!

Sok sikert!

Előzmény: sipike78 (2929)
sipike78 Creative Commons License 2009.05.23 0 0 2929
Mivel a kompresszort nagy hirtelen nem tudtam elkérni, lenyomtam egy hosszú slagot, és rányitottam a vezetékes vizet. Kicsapott egy kis trutyit, jól megmozgattam a csövet, aztán letoltam egy 8 méteres szívót. Megindult a víz. ;)

Most 16 m-nyi szívócső van lent, és a 600 W-os motor is simán felszívja, ami összegyűlik. Csak szakaszosan működik. De összegyűjtöttem két 80 literes hordóba a vizet, onnan már tudtam rendesen locsolni.
Előzmény: oljeg12 (2924)
fejenagykoma Creative Commons License 2009.05.22 0 0 2928
Zapod.

Ásott kút trutyizó.
Előzmény: Bifish (2926)
fejenagykoma Creative Commons License 2009.05.22 0 0 2927
...van köztünk kúttisztító....(ill. ahogy nevezi magát:trutymótlanító)...szóval Ő profi....a tisztítást nem érdemes megspórolni....
Előzmény: Bifish (2926)
Bifish Creative Commons License 2009.05.22 0 0 2926
Sziasztok!

 

Szeretném beüzemelni az 1913-ban készült ásott kutunkat, de ehhez segítséget kérnék tőletek. A kút Budapest 2.ker Pesthidegkúton van, kb. 1960-ig volt használatban, azóta letakarva pihen. A múltkor felnyitottuk, hogy megnézzük van-e benne víz és 9,5m mélységben 3 m vizet találtunk. A víz enyhén opálos, de ez gondolom csak az 50 éves pihenő miatt van így. Egyébként normál 80-as a kútgyűrűkből épült, a gyűrűk épek.

 

A környéken 4 másik kútról tudok. A közvetlen szomszéd nem használja a kútját, mert állítólag nincs elég víz a kútban. Igaz az ő telke magasabban van a mienknél.

Kettőt betemettek, mert a kút helyére házat építettek és állításuk szerint annyira kevés víz volt a kútban, hogy nem volt érdemes a kúttal foglalkozni. Azt nem tudom, hogy egy tisztás nem segített volna a problémán, de szerintem ők nem foglalkoztak ezzel.

Egy olyan kutat pedig rendszeresen használtak egészen addig, amíg a szomszéd telken lévő kutat be nem temették, mert akkor elapadt.

 

A kertet szeretném locsolni belőle, ehhez nagyjából naponta 2x reggel-este 2*300 liter vízre van szükségem.  

Szerintetek, ha most van a kútban 3m vízoszlop, ami 1,5m3, kell attól tartanom, hogy a rendszeres használattól esetleg kiapad?

Előfordulhat, hogy a kútban lévő víz az elmúlt 50 évben gyűlt össze, és nem lesz utánpótlása?

Nem szeretném, ha felesleges ruháznék be a szivattyúra. Szerintetek bízhatok abban, hogy lesz ennyi víz a kútban vagy inkább érdemes lenne letesztelni a vízhozamot mielőtt belekezdek?

 

Üdv.: Bifish

sipike78 Creative Commons License 2009.05.22 0 0 2925
Köszi!

Épp az előbb agyaltam azon, hogy talán az évek során el is tömődhetett a cső. Van kompresszor, hosszú, vékony slag is (lenyomtam egész az aljáig, tényleg karcolja a 30 m-t). Hétvégén megküldöm levegővel.
Előzmény: oljeg12 (2924)
oljeg12 Creative Commons License 2009.05.22 0 0 2924

Helo Sipike78 és Mztrophi!

Itt hiába toljátok lejebb a szívócsövet, akor is csak annyi vizet tudtok felhozni amennyi a csőben van addig a mélységig ahonnét még a szivattyútok képes felhozni. Itt egy megoldás lehetséges. Beszerezni vagy kölcsön kérni egy hasonló teljesítményű kompresszort, mint egy IFA kompresszor. Egy vékony slaggal lenyomni a levegőt a kút aljába és az kitakarítja a lerakódott iszapot. Utána remélhetőleg már fog tudni utánatermelődni a víz. Lehet hogy eleinte időnként elfogy, de a használat során az eliszapolódott erek ismét beindulnak és lessz vizetek. Persze azért fent áll az a helyzet is, hogy talán nagyobb a baj mint ahogy az ember gondolja és már nem lessz olyan a kút mint amilyen korábban volt. De egy próbát megér és a javulásnak nagyobb az esélye, mint a nem javulásnak.

Előzmény: sipike78 (2922)
tuutuu Creative Commons License 2009.05.22 0 0 2923

Erre lehet olyan megoldás, hogy mamutszivattyút csinálsz.

Letolsz egy kisebb átmérőjű csövet, és légkompresszorral megtolod, akkor valami felszíni, vagy aközeli tartályba megy, ahonnan aztán használhatod.

Ez egyrészt elmélet ( de működik), másrészt meg nagy vízhozam ebből sose lesz.:{{

Előzmény: Andrew31 (2886)
sipike78 Creative Commons License 2009.05.22 0 0 2922
Az előbb kiszámoltam, hogy kb. 4 méternyi csőszakaszban 25 liter víz fér el, és kb. annyi is jött ki. Vákuumot értelemszerűen nem tud létrehozni az egy collos szívócső, ebből adódik, hogy mélyebbre kell nyomni a csövet.

Papíron 9 m-t tud, talán 8-cal még meg fog birkózni.
Előzmény: fejenagykoma (2921)
fejenagykoma Creative Commons License 2009.05.22 0 0 2921
ugyan nem lettem megszólítva, de más lehet a gond...nem a 600 W...
Előzmény: sipike78 (2920)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!