Keresés

Részletes keresés

ppmr Creative Commons License 2006.06.29 0 0 2051
Szerintetek az engedélyköteles, hogy valahova betegyünk plusz egy ablakot építkezéskor?
Hörpi Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2050
Ok, majd ha utánaérdeklődtem, átmegyek a lakáshitelesbe. Egyébként meg a házépítés költségeit ebből finanszírozzuk majd, szóval szerves része:o) (csak vicc). Rendszeresen figyelem a topicot, de az építkezők most nagyon építkeznek, mert alig akad hsz... Hátha hamarosan...
Előzmény: Axióma (2049)
Axióma Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2049
Figyi, vagy menjunk at a lakashitelesbe, vagy privatba.
Amugy felteszem az ugyintezo tudta mit mond, csak esetleg elbeszelunk egymas mellett. Azzal nem mesz sokra ha ellenorizni akarod. Lehet hogy nem is kieg. hanem jzl. hitelt ajanlott, tokehalasztva, ket optimalis szerzodessel 8 evre, mert a partnerbankoknal a kombizott elotorlesztes ingyenes. Ez is lehet jo megoldas, nagyon fugg az egyeb korulmenyektol.
((Egyebkent jelenleg meg csak kezdo fund. lakastakarek, de remelem idovel hiteles munkatars is leszek ugyhogy lassan illik kicsit ertenem a piachoz:) En is ugy kezdtem egyebkent hogy a sajat epitkezesunk miatt tajekozodtam a hitelekben.))
Előzmény: Hörpi (2048)
Hörpi Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2048

Huh, ha csak fele ennyire értenék hozzá:O) Szóval: a pasas teljesen kiszámolta a törlesztőrészletek alakulását 16 évre, ezt kétfelé osztotta, majd a lakáskasszás törlesztés után a második 8 évre csökkent jelentősen a havi törlesztőrészlet. A lényeg, hogy a két 8 éves periódusban havonta ugyanazt az összeget kellene befizetnünk. A végén pedig megadta, hogy összesen mennyit fizetnénk vissza pl. 9 millió forintra 16 év alatt  mindenféle költséggel együtt.

Viszont most feléledt bennem a gyanú, úgyhogy bemegyünk majd egy FHB és egy K&H fiókba is részletes kalkulációrét (ha nem zavarnak el). Elvileg az sem lehet rossz üzlet, ha 8 év után előtörlesztek, addig meg nyögöm a magasabb részleteket.

Előzmény: Axióma (2047)
Axióma Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2047
A K&H kieg. kamattamra legjobb tudomasom szerint nem lehet tokehalasztani. Devizara lehet hogy lehet, de epitkezesnel azt en nem valasztanam.
Az FHB-nel a torlesztoreszletet vagy a THM-et nezted? Vagy legalabb a torleszto idobeni alakulasat is? Ezzel ugyan mar lassan at kene mennunk a lakashiteles topicba, bar ha a tobbieket nem zavarja... szoval az fhb-nak a jzl. kamattam ket oldalrol tejel (1. a te kamatod kez.ktg.-ed 2. a jelzaloglevelen is van - a tamogatassal szamolva persze - nyeresege), szoval ezert joval kedvezobb aron adja, mint a kieg.-et. Egyetlen trukk benne, hgoy egy megmagyarazhato (logikus), a hitelfelvevonek az adott kamatszintnel osszessegeben nem kedvezotlenebb, de a magyar megszokastol eltero modon szamolja ezeket a hiteleket: a tamogatassal egyutt szamolja ki egyforma reszletekre, majd ebbol vonja az allami kamatreszt, vagyis a havi torlesztoreszlet novekszik az evek folyaman (annak ellenere, hogy itt is mint minden banknal szinte a kez.ktg. az ev eleji tartozasbol szamolodik igy az csokken). Namarmost anno a mi hitelunk kezdoje az fhb-nel lett volna majdnem pont annyi, mint a k&h-nal, azzal az apro kulonbseggle, hogy ez csokkenni fog, az meg nott volna (azota az uj kondiciok szerint a k&h-nal meg kevesebbet fizetnenk).
Előzmény: Hörpi (2045)
ppmr Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2046
Mi is FHB- vel kezdtük, és a K&H- nál kötöttünk ki... :) igaz, nem volt lakáskasszánk
Előzmény: Hörpi (2045)
Hörpi Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2045

Igen, jogos a pontosítás! A Fundamentás ügyintéző intézi a hitelünket, de mi mondjuk meg, hogy melyik bank melyik konstrukciójával számoljon törlesztő részletet és végösszeget. Nekünk az FHB kalkuláció tűnt eddig a legkedvezőbbnek, hasonló konstrukciót kínál még a HVB (erről semmi információnk), és a K&H is szóba került, itt lenne ismerős is. Közvetetten a Fundamentás ügyintéző is ismerősünk, ő ajánlotta fel, hogy intéz majd "kedvező" értékbecslőt és kérdezősködik, gyorsítja a hitelügyintézést. Költségekről eddig nem esett szó, mert gondoltuk, ráér még a hitelkérelem az építkezés megkezdéséig (még nem vagyunk házasok és szocpolt is igényelnénk, stb.). Megkérdezhetem, miért az FHB lenne az utolsó tipped lakáshitelre? Asszem nekem a K&H-s ügyintéző mondta, hogy lehet tőkehalasztást kérni, de nem emlékszem pontosan...

Előzmény: Axióma (2044)
Axióma Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2044
Bocs, egy pontositas: a k&h nem nem fogadja el a fund. szerzodest, csak nem kinal olyan konstrukciot, ami bevonna a szerzodesbe (es a szurke kombi is nehez, tehat tokehalasztas vagy extrem hosszu torl. idot bevallalni, mert nem lehet halasztani es max. 20 ev). Aki a k&h torleszton felul tud fizetni takarekba, azt a bank termeszetesen igazolja mint lakascelt, sot ez es minden mas elotorlesztes ingyenes! Tudom, a gond altalaban a torlesztovel szokott lenni... ilyenkor tenyleg ajanlott valami kombizos bank, de epitkezesnel (kieg. jogosultsag eseten) utolso az fhb lenne akire gondolnek. A fund. ugyintezod intezi a hitelt is (ingyenes szolg.)? Csak mert o tudna neked hasonlitgatni.
((Amugy k&h volt partnerbank meg a kombi hitelek elott, csak mivel sajat biztositoja van, a Fund.-nak meg van egy biztosito aki tulajdonosa, igy erdekellentetek miatt ez nem mukodik mar... de attol meg a tokehalasztast engedhetnek.))
Előzmény: Hörpi (2043)
Hörpi Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2043

Szia!

Mi Kecskemét mellett építkezünk, Ménteleken. Ha minden jól megy, július végén nekirontunk, egyelőre csak az engedélyezés folyik. Alapvetően földszintes házunk lesz, 3,5 szoba, szimpla garázs (netto 123+25 m2), nagyon szűken számolva 20 milliós költségvetést tervezünk. Az emeleten-tetőtérben később kialakítható lesz egy nagyobb szoba, meg egy kisebb fürdő.

Kötöttünk a Fundamentával lakástakarékosságit, ezt valószínűleg az FHB hitellel kombináljuk majd (a K&H nem fogadja el), de akkor ezek szerint a honlapon minden fent van (mingyá megkukkolom).

Most megüt a guta, mert a vezetékes víz bekötése 220.000 lesz... Gondoltam, olyan 150.000 körül alakul majd...

Előzmény: Norcee (2040)
csipeti Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2042
Háááááát, nagyon remélem, hogy messze alulról lesz a 21M-tól. Eredeti elképzelés szerint telekkel együtt gondoltunk 20M-ra. Ebbe valószínű nem fog beleférni, de ki tudja... Elég konkrét elképzeléseink vannak, remélem nem csak a kivitelezés első lépéséig leszünk ennyire lelkesek és önbizalomtúl duzzadók :-)
Előzmény: Norcee (2039)
ppmr Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2041

Nekem K&H- s van, mármint költségvetés. Ha kell bárkinek, hozzáférhetővé teszem. De egyébként, azt hiszem elfogadják a kivitelező által készített részletes költségvetést is. Asszem valami viking nevű programmal (is) lehet nagyon részleteset készíteni. Anno mi vagy 6 olyan ajánlatot kaptunk, amik ennek különböző verzióival lettek elkészítve.

Mi a költségvetéssel úgy jártunk, hogy a K&H- sat töltöttük ki, de pontosan úgy ahogy meghatározták az útmutatóban. Mikor vittük, közölte az ügyintéző, hogy ezt meg azt felesleges volt beleírni, ez sem kell, a részletek sem kellenek, az önerőt sem kell bejelölni....végül egy tök buta verzót adtunk be - persze egy csomó munkánk volt benne.

A bankokban van egy kis táblázat, hogy pesten illetve vidéken hány főre illetve szobára, nm- re mi a kb elfogadható költségvetés. Asszem a mienk 16,5 M volt, 15 M- s ktgvetést adtunk be,és elfogadták.

Norcee Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2040

Mesélj, te is!

Mekkora? Hány szoba? Emelet is lesz?

 

FHB honlapján (biztos máshol is), mi azt ismerjük van egy letölthető ürlap, szvsz nem túl részeltes. A férjem azt töltötte ki, íratta ála a felelős műszaki vezetővel és adta le a banknak. Könnyen gyorsan ment.

Előzmény: Hörpi (2035)
Norcee Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2039
Akkor itt aszem nincs nagyon mit gondolkodni, 3.5-ra főleg, hogy ez mind a földszinten (így ugye drágább, mintha lenne emelet) úgy kell kikalkulálni az építési költséget, hogy 21 millához tartson alulról. Nem is hiszem, hogy sokkal kevesebből kijönne, bár sok mindentől függ.
Előzmény: csipeti (2038)
csipeti Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2038
Mesélek:

mindenképp földszintes házat szeretnénk, mivel a telekbeéphetőség 243m2-t isengedne. így bőven bele fogunk férni, s ha már így van akkor nincs sok kedvünk lépcsőzni. De azért betonfödémes lesz, megemelet tetővel és olyan tetődőlésszöggel, hogy esetleg később (modjuk 15 év múlva:-) ) mégis be lehessen építeni.
Elméletileg 3,5 szobában gondolkodunk, dupla garázzsal. De ez még függ a tervektől. Egy ismerős (rokon) tervező készíti a terveket, 2 hete beszéltünk vele, akkor elmondtuk lehetőségeinket és igényeinket, és szabad kezet kapott. Ennek ő is örült, meg mi is, mert amikor megpróbáltuk lerajzolni, hogy mit is szeretnénk akkor a kitűzött szempontok alapján a garázson kívül kb. 1 helyiséget tudtunk úgy lehelyezni, hogy az oda essen ahova szeretnénk, a következővel már biztos volt valami bibi. Így aztán rábíztuk a dologot.
Előzmény: Norcee (2034)
csipeti Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2037
Köszönöm szépen!

Éppen erre voltam kíváncsi!
Előzmény: Axióma (2036)
Axióma Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2036
Akkor tenyleg szocpol topic, ill. 12/2001 korm. rendelet. Amugy 4 fore videken 3 szoba 18,5M, 3,5 szoba 21M, 4 szoba 22,5M ep.ktg, hogy a leggyakrabban hasznalt ertekeket mondjam (4 fore, amivel hazaspar is szamolhat megelolegezo nelkul is, max. 4 szoba).
Mas megkotes papiron nincs (arra figyelj, mi 1/2, 1, sot 2 szoba!), de az ep.ktg. miatt - ne lehessen tamogatassal palotat epiteni - figyelni kell arra is, hogy nm-ben olyan legyen ami megepitheto.
Előzmény: csipeti (2032)
Hörpi Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2035

Szia!

Engem érdekelne minden hasznos info:o) Eddig nem is tudtam, hogy költségvetést kell benyújtani... Mennyire részletest kérnek? És mik a cselek?

Előzmény: Norcee (2031)
Norcee Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2034

Ja, értem szocpol miatt nincs külön még négyzetméterár, hanem mint gondolom olvastad a rendeletben az van megszabva, hogy x szobánál max. mennyi lehet az építési költség (elég nyomott).

Mesélj kicsit!

Hány szobát szeretnétek, mekkora házat, hány szinteset, stb...!

Sk épíkeztek vagy kivitelező? Kell-e hitel vagy csak a szocpol?

Előzmény: csipeti (2033)
csipeti Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2033
Köszönöm, minden segítséget szívesen veszek. Egyenlőre még csak a telket vettük meg Deszken, az új osztásban. Az idén csak tervezni szeretnénk, meg engedélyeztetni és egyéb "elméleti" dolgokat csinálni. Aztán tavasszal rajt!
Előre is köszönöm!
Előzmény: Norcee (2031)
csipeti Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2032
Köszi, de pill. nem pont erre gondoltam, hanem talán(?) a szocpol felvételénél a méltányolható lakásigény nem csak négyzetméterben és szobaszámban, hanem költségszinten Ft/nm-ben is meg van határozva. Én erre lennék kíváncsi.
Előzmény: Axióma (2030)
Norcee Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2031

Heló!

Mi is Szeged mellett építkeztünk, Mórahalmon.

Van már építési engedélyetek? Ha még nincs, akkor szivesen mondok trükköket, hogy hogyan lehet a saját munkát becselezni a költségvetésbe. Nekünk csak az engedélyköteles dolgokat csinálta más. Bank szépen benyelte a költségvetésünk, sőt már a szükséges számlák is gyönyörűen megvannak.

Előzmény: csipeti (2028)
Axióma Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2030
120e alatt mar reklamalnak a bankok. De inkabb 150e (ne felejtsd, full afa-s) ktgvetes szerinti ami kb. jo nekik. Ha sajat melot teszel bele, akkor az is dragan, de onerokent kene megjelenjen elvileg, csak sajna a gyakorlatban a kifizetesi feltetelek miatt ez igy nem muxik. Termeszetesen lakoterrol beszelunk, garazs stb. mas, sot a tetoterbeepitesnel a felso szint is piciket olcsobb.
Előzmény: csipeti (2028)
Lacivill Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2029
Előzmény: csipeti (2028)
csipeti Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2028
Sziasztok!

Mivel Szeged mellett telektulajdonossá váltunk, elkezdtem az nézegetni építési lehetőségeinket, s ezzel a igen hasznos fórummal indítottam (már olyan 1300. hozzászólásnál járok).

Hirtelen egy kérdés jutott eszembe, hátha tudtok ebben segíteni (a neten sehol nem lelem):
a szocpol felvételénél mekkora építési átlagköltséggel lehet számolni?

Köszi
ppmr Creative Commons License 2006.06.22 0 0 2027
Köszi, akkor amiatt sem izgulunk :)
Előzmény: Axióma (2026)
Axióma Creative Commons License 2006.06.22 0 0 2026
Na mondtam en hogy ne izgulj, bocsi utolag hogy ilyen hulyen fogalmaztam azt a hozzaszolast.
Ja ha csak terasz-alap akkor lehet hogy azert van most igy hogy szigeteles menjen koze (lelog a labazati szig. a teraszszint ala, mar ahol megcsinaljak). Nalunk nem terasz hanem jarda, de kihagytak sajnos, igaz bekotve be van vassal rendesen.
Előzmény: ppmr (2025)
ppmr Creative Commons License 2006.06.22 0 0 2025

Nem a földön van a zsalukő, a 20- i képek közt van olyan, amin látszik, hogy ki van ásva az alap ott is.A kis alagutak nálunk is megvannak az alapban. Azokat láttuk még 20- án, mikor ki lett ásva az alap, tuti be is került a helyére.

A különálló alap a terasz lesz. Nem értem az miért nincs "összekötve" a házzal, de tán ennek is megvan az oka (ma este kiderül mi lett vele).

Vannak még vékonyabb vasrudak a telken, talán az megy a zsalukőbe, amit mondasz. Hogy a zsalukövek betonozása hogy lesz, nem tudom. Van ahol csak 2 sort raktak, ahol mélyebben van a telk, ott hármat.

 

Előzmény: Axióma (2024)
Axióma Creative Commons License 2006.06.22 0 0 2024
Ne izgulj, valoszinuleg jo, csak nem latszik a kepeken. Arra kerdeztem ra, hogy pl. ahol latszik hogy meg egy sor zsalukovet ugrik (06.21. utolso elotti kep jobb also sarkaban) ott nekem ugy tunik, mintha a foldre lennenek leteve a zsalukovek. Elvileg meg az alapot minusz 80 centirol kell inditani, kene alatta legyen mar beton (zsaluval vagy anelkul a fold arkaba ontve, vagy ott is lehetne zsaluko is), tehat lehet hogy van is, csak nem latszik. A zsalukovet meg 2 soronkent illene kionteni es csak utana tovabb epiteni, bar ezt kicsit szoktak novelni ugy, hogy utana jol megtomkodik akkor 3-4 sort is birhat (attol meg tudtommal nem szabalyos csak eselyes hogy rendesen kitoltodik igy is). A kulonallo alapot meg a 06.21. masodik kepre ertettem, miert van kulon, bar persze kesobb is osszekotheto de muszaj hogy vegeredmenyben egybe dolgozzanak.
Vasat egyebkent sok helyre kell rakni, peldaul a zsalukoveken direkt kikepzett lyukakon kene ket parhuzamos vas-sor vegigmenjen a teljes "fal"hosszon, mondjuk abban nem vagyok biztos hogy minden sorban de minden masodikban azt hiszem igen. Na a mienkben ezen kivul az alap az egy szelesebb arok alja volt teljesen telerakva hajlitott vasakkal (tkb. egy kis "alagutat" formaztak belole, 4 szal hossziranyban plusz x centinkent rendesen egy teglalapnak megfelelo osszetarto), nyakonontve betonnal, es arra kezdtek csak - meg mindig a fold alatt - pakolni a zsalukoves alapot-falat. Azt azert hozzateszem, hogy nekunk a telkunk rendesen lejt, vizes es agyagos, ugyhgoy ez a max. ami kellhet, ami hozzank belekerult, nalatok ez biztosan nem indokolt, csak a korabban felsoroltak mint alapdolgok.
Előzmény: ppmr (2023)
ppmr Creative Commons License 2006.06.22 0 0 2023

Hol látod, hogy nincs alapozás?  Nem volt elég zsalukő, maj foly.köv, lesz kiöntés is. Milyen kis árok?

Bocs, nem értem az elejét annak, amit írtál.

Az alap itt is legalább 80 centi, ha nem több egy kicsivel. Vasalás megvolt, azon vannak a zsalukövek most.

 

Ami nagyon meglepő volt nekünk is és a kivitelezőnek is, hogy ránézésre alig lejt a telek, most meg 3 sor zsalukövet kellett letenni, hogy szintben legyen a hátsó sarok az első, a kapu felölivel...

 

Figyeljetek! Én életemben nem láttam még építkezést elejétől a végéig, fogalmam sincs róla, hogy mi hogy jó. Ha bármi olyat láttok, ami esetleg nem stimmel, szóljatok! Köszi!

Előzmény: Axióma (2018)
ppmr Creative Commons License 2006.06.22 0 0 2022

A gázt most vezetik be egy- két héten belül, a többi bent van. A tető júlisban kerül rá -azt hiszem, ki lehet találni, hogy akkor a többi nagyjából mikorra tehető.

A kivitelező szerint 3 hónap alatt meg lehet csinálni, mondtuk neki, hogy annyira nem kell azért rohanni, novembernél előbb ne is legyen kész :)

Előzmény: Lacivill (2017)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!