Keresés

Részletes keresés

python 357 Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31893
A kérdés az volt,- hogy " önvédelmi,harci célra melyik a legmegfelelőbb"?........... Naugye!!!!!!
Előzmény: florg (31863)
emcett79 Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31892
Szerintem ha engem megvágnak, biztos fékezőleg hatna rám, főleg ha vérzéssel jár, még ha csak vénás isha meg artériás, akkor főleg...! Mi az a 'plekni'? B-)
Előzmény: sz332 (31888)
spapda Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31891

"Elnézésedet kérem, ha Csigi-bicskatulajdonos mivoltodban megsértettelek."

 

Nem sértettél meg, hiszen pár napja vagyok csak az (ellenben a Révész már 1 éve megvan), ráadásul igazat adok neked, mert ahogy írtam is, a boltban nekem is válogatni kellett, a bicskák többségének volt valamilyen esztétikai problémája. Csak a saját tapasztalatomon keresztül akartam arra rávilágítani, hogy a jelek szerint Csiginél is lehet találni jobban összerakott darabot, és Révészből is ki lehet fogni olyat, ami kevésbé pontosan van elkészítve. Pont azért jó ez a fórum, mert információt tudunk cserélni arról, kinek melyik késkészítővel milyen tapasztalatai vannak. Szerintem te sem fikáztad Csigit, én sem Révészt, egyszerűen beszámoltunk a látottakról, személyes élményekről.

 

Abban is osztom a véleményed, hogy a szakma "menekülőútja" valószínűleg a minőség lehet, hiszen sokan (még az itteni, késszerető és értő emberek is) csak dísznek, ajándéknak, max. étkezési célra tartják a magyar bicskát, tehát a konstrukció tartóssága, robosztussága, penge anyaga mellett felértékelődik az esztétikum is. Engem nem igazán zavarnak a Révészem hibái sem, hiszen mint bicska, pontosan azt tudja, amit várok tőle, ráadásul már dédapám és nagyapám is Révészéktől vette a bicskát, számomra a műhely múltja garancia. De ettől még szabadon beszélhetünk a megmunkálás hibáiról, legyen szó bármelyik mester termékéről.

Előzmény: prs (31883)
D-zoli Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31890

Üdv Urak!

 

Pár évvel ezelőtt vettem egy Csigi bicskát én is. Akkortájt éppen vágytam egy "hagyományos" magyar bicskára. Az üzletben ahol vettem annyi választási lehetőségem volt csupán, hogy kérem-e az egyetlen darab pultban lévő bicskát, vagy sem.

A bicska nagyon olcsó volt, és mechanikailag rendben is volt teljesen. A penge éles volt, és középre zárt. Tulajdonképpen csak az agancs markolatpanelekkel volt gond. A kés hátoldalán az alaplemezek és a markolatpanelek között 1,5-2mm széles hézag volt mindkét oldalon 2-3mm mélységig. Ez abból adódott, hogy a felszegecselt agancs darabok nem adták ki a megfelelő méretet, így nem tudtak szépen ráfeküdni az alaplemezre sem. Úgy emlékszem máshol is kivillant az alaplemez a panelek alól. Véleményem szerint ez már kicsivel több mint némi illesztési pontatlanság ami még vállalható. A vége az lett, hogy megváltam a késtől. Elajándékoztam, de megkérdeztem előtte a leendő új tulajt, hogy nem sértem-e meg vele, ha neki adom a kést.

 

Mielőtt félreértenétek, távolról se célom, hogy a kés készítőjét leminősítsem, vagy kritizáljam, hiszen egyrészt semmi alapom rá, másrészről a boltban is láttam a hibákat, mégis megvettem a kést. Mégis úgy gondolom, hogy az említett hibák miatt nem lett volna szabad kereskedelmi forgalomba kerülnie a késnek, leginkább azért, mivel más tekintetben jó volt a kés, gondosabban illesztett markolatpanelekkel egy valóban vállalható darab lehetett volna belőle. 

 

A nemrég vett Imrik fejesgörbém se makulátlan, de összességében véve jó, hibáival együtt is vállaható darab. 

 

ace22 Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31889

Mintha fordított lenne a trend: a minőség és küllem javult mára (már ahol). Az Imrik bicskák, amikről szó esett itt is, elég funkcionális darabok, pontatlan illesztésekkel. Révészék honlapján ezt találtam:

 

"A Tóth házaspár véleménye szerint, ma egy igényesebb vásárlói réteg jelent meg, akiknek fontos a bicskák külleme, díszítettsége, a felhasznált alapanyagok minősége is."

 

http://www.bicska.hu/ajanlo/dolgozatok/magyar-bicskakultura/

 

20 éve még nem nagyon lehetett egzotikus fa markolatú, szuperacél pengéjű, szabad szemmel láthatalan hézagos illesztésű bicskát kapni (Szentendrét meg a Vásárcsarnokot akkor nem látogattam... :-o).

Előzmény: prs (31883)
sz332 Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31888

A kérdés inkább az, hogy mi az, amit bevállal az ember. A taktikai toll az egy jó cucc, viszont azzal közel kell menni az ellenfélhez, ezért igazából plekniből lehet jól alkalmazni.

A vipera előnye, hogy távolabbról is lehet használni, a hátránya, hogy KKV. Viszont, ha igazoltatnak és kipakoltatnak, akkor max szabálysértés (pénzbüntetést kell fizetni, de ennyi).

A késnél a gondom továbbra is az, hogy nincsenek igazán fokozatok. Megvágod a másikat? Lehet, hogy észre sem veszi. Megszúrod? Lehet, hogy belehal. Akkor már inkább

gázspré, vagy gázpisztoly.

Előzmény: emcett79 (31887)
emcett79 Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31887
Egy véleményen vagyok veled, kivéve az ütőeszközöket, mert a vipera és a boxer kkve, a tollat nem tudom, azt jónak találom én is, vipera helyett meg esetleg a teleszkópos gumibot jöhetne szóba, de arról meg kevés infóm van. (Bonowi Eka)
Tehát az alapkérdés még mindig az, hogy milyen típusú kést érdemes erre a célra rendszeresíteni? B-)
Előzmény: sz332 (31885)
hilz Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31886

pengéhez: sok késes készít kétpengés kést (nagypenge és szemben vele kispenge). Itt szoktak keskenyedni a pengék így, hogy egymással szemben becsukva elférjenek.

 

Van aki nem is készít az egypengésekhez külön pengét, hanem ezeket teszi bele.

Előzmény: prs (31884)
sz332 Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31885

Szia,

 

én is végignyomtam az Inostanto Kali oktatóit, úgyhogy van egy kis belelátásom a dologba. Alapvetően a fülöp szigeteki rendszerek azok a

fülöp szigeteki körülményekre vannak kitalálva, ennek minden előnyével és hátrányával. A késharc az egy olyan dolog, ami bár előfordul, de

elég ritka, ha mindenképp fegyvert akarsz hordani magadnál, akkor inkább valami ütő fegyvert javasolnék (vipera, boxer, taktikai toll, stb.)

még akkor is, ha KKV, mert ezeknek van megállító ereje (a kés ha megállít az ellenfél meghal, ha nem, akkor meg hentelés lesz), és van

lehetőséged mérlegelni (eltöröd a kezét,lábát, ami mondjuk testi sértés, de nem emberölés).

 

Karambit: a karambit nem igazán jó eszköz nálunk, egyébként is közel kell menni az emberhez, elakad-elcsúszik a ruhában, és igazából

egy közelharci szituációban mit csinálsz vele? Elvágod vele a másik torkát? Nehéz lesz megmagyarázni a bíróságon...

 

Szóval jó és hasznos az inosanto rendszer, teljesen korrektül össze van rakva, megtanulsz valamilyen szinten késsel bánni, így egy késes

támadás esetén a 0-nál kicsit nagyobb eséllyel indulsz.

Előzmény: emcett79 (31874)
prs Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31884

Az én Révész maskarámon is van apró hiba, de ezzel együtt rendben van, megfelel az elvárásaimnak.

 

(A csiszolt agancs markolatpanel nálam sem illeszkedik mindenütt tökéletesen a baknihoz, illetve az élén találtam egy apró hibát, nem csorba, csak folyamatossági hiba az élezésben, mintha egyszer valaki nagyon becsattintotta volna, csak megfelelő fénynél látszik. Majd egy élezésnél eltűnik.)

 

(Illetve azt hittem, hogy nem zár középre a penge, de aztán jobban megnézve kiderült, hogy a penge maga nem szimmetrikus, a hátsó lapja a sík, elölről hátrafelé "lapul", keskenyedik. Bár azt nem tudom, ilyennek kellene-e lennie. De mintha a tiéd is ilyen lenne.)

Előzmény: spapda (31868)
prs Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31883

Elnézésedet kérem, ha Csigi-bicskatulajdonos mivoltodban megsértettelek.

 

Én csak a benyomásaimat írtam le. Elég random módon vettem nála kézbe 3-4 kést, és mindegyikről ez volt a benyomásom. A kismaskarája még elment (azon az áron). A konyhakésének viszont már újan is elállt a fanyél kétoldalt a pengétől a tövénél. (Nekünk két év után áll úgy, hogy kapott vizet eleget.)

 

És volt a kezemben a kb. 30 cm-es maskarája (mint Révésznél az extra grószi), ami amolyan demó, valódi bicskának nem való, de nagyon jól néz ki, figyelemfelkeltő. Ugyanakkor a méretei felnagyítják a hibákat is. És az sajnos volt bőven rajta. Ami egy ilyen figyelmfelkeltő, bemutató célra szolgáló bicskánál óriási hiba. Ennél külön, az átlagnál is jobban oda kéne figyelni a kidolgozásra.

 

Nem vitatom, amiket írsz, de akkor jobban kellett volna válogatnia, miket hoz el a vásárba.

És mint írtam, ár-értékben végül is rendben van. :-)

 

(Az már az én magánvéleményem, hogy a magyar kézműves bicska egyik fő ismérve - a kézi készítésen kívül - a minősége. Illetve kellene, hogy legyen. Mert régen is így volt.)

Előzmény: spapda (31862)
emcett79 Creative Commons License 2013.05.28 0 0 31882
Aki ezt mondta, az hozzáértő, és balgaság lenne azt gondolni, hogy éles helyzetben meg leh3t úszni sérülés nélkül! Legfeljebb ha profi késesbe kap bele egy full amatőr!
Előzmény: Tiran-V (31880)
Tiran-V Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31881

alapelképzelés használható  mint írtam van egy ilyen rövidpengés noname izém, a masszív fajtából... de a kicsi markolat miatt nehéz megfogni, főleg ha a klipszet rajtahagyod...

 

szvsz kb a rövidcsövű pult alatti hatlövetű megfelelője.... jő tudni hogy van, de ha nem tudsz vele bánni, póruljársz éles helyzetben, jóeséllyel.

=mondjuk a nagyobbal detto)

Előzmény: Rockrider (31879)
Tiran-V Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31880

Azt szintén hozzáértő mondta, hogy egy késharcban kétféle ember van, az egyik aki megsérül, a másik pedig aki (akár) meghal.

 

---khmmm... khmmm... bocs, de innem már csak könyvszakértő lehet aki mondta.

 


Rockrider Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31879

Semennyire!Túl vastag penge,hegye egyáltalán nincs,iszonyatosan vékony linerek,ezáltal harmatgyenge a zár.Vitrinbe dísznek jó.

Előzmény: Törölt nick (31878)
Rockrider Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31877

A puhább fákat rézzel szegecselik,nehogy elrepedjen a fa a szegecselés mellett.A Révészeden valószínűleg alumínium,és csak a színharmónia miatt nem használ a mester rézszegecset.Ezt is el tudom képzelni.

Nem akarom védeni  Tóth Árpádot,de százas darabszámban készíti a bicskákat,és nincs ideje minden egyes darabbal egyenként foglalkozni.

Ha valaki csúcsminőséget akar esztétikailag is,és nem csak mehanikailag,akkor Kocsis Ferencet kell megkeresni,de a várakozási idő egy kicsit hosszabb lesz,és kicsit drágább is.A választási lehetőség adott.

 

Előzmény: spapda (31868)
spyder72 Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31876

Ne ragaszkodj a késhez...tanulj meg mindent önvédelemre használni...koga, taktikai toll...:-)

Előzmény: emcett79 (31874)
emcett79 Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31875

Nagyon komoly! :-)

Előzmény: spyder72 (31872)
emcett79 Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31874

Nem szeretném off-olni a topicot, úgyhogy a jelenlegi írásommal szeretném lezárni a témát... :-(

Elkezdtem késharcot tanulni az Inosanto Kali keretén belül, persze még csak kezdő szinten vagyok. Nem képzelem magam Rambo-nak, nem is vagyok egy agresszív ember, de rengeteg késelésről lehet hallani, ha nem is annyira a médiából, de legalábbis a szűkebb biotrópon belül. Én nem szeretnék senkit megtámadni késsel, nincs ilyen szándékom, de ha esetleg engem támadnának meg, akkor 50% esélyem lenne arra, hogy nem hagyom ott a fogam. Na most én is olvastam bele önvédelmi fórumokba, beszélgetésekbe, és többször találkoztam a lentebb már leírt tanácsokkal, amit természetesen meg is fogad az ember, de ha nincs más választás, akkor nem árt, ha olyan kés van az embernél, amely nem a kialakítása miatt okozza az a gazdája vesztét, hanem maga az egyén az amatőrségével. Azt szintén hozzáértő mondta, hogy egy késharcban kétféle ember van, az egyik aki megsérül, a másik pedig aki (akár) meghal. Inkább lennék az előbbi, nincs illúziója az embernek arról, hogy majd én sérülés nélkül megúszok egy késharcot. kihangsúlyozom, hogy kizárólag abban az esetben, ha nincs más út! A karambit állítólag nagyon aljas fegyver lehet az ember kezében, de ahhoz nagyon kell érteni a különlegesebb pengekialakítás miatt, és azt olvastam róla, hogy akkor van vele baj, ha életlen, és esetleg beleakad a ruházatba. Szóval ha valaki tud valami érdemi infóval szolgálni magáról a penge kialakításáról és a markolat kialakításáról, azt megköszönöm, de a késharcról a továbbiakban nem szeretnék senkivel vitázni, mert nem ez a célom! 

 

Előre is köszönöm a segítségnyújtást! :-)

spyder72 Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31873

Előzmény: emcett79 (31871)
spyder72 Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31872

Van nagy testvére...

 

Előzmény: emcett79 (31871)
emcett79 Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31871

Ez elég durva formájú...! :-)

Előzmény: spyder72 (31856)
spyder72 Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31870

Hordható, de mit mondasz a rendőrnek? Szalonnázásra nem igazán jó :-)

Előzmény: Törölt nick (31869)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31869

Karambit 80 mm alatt sem hordható?

Előzmény: spyder72 (31867)
spapda Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31868

"Azért van kétféle szegecs,mert a fát rézzel szegecseli fel a platinára,viszont ami a rugón keresztülmegy azt acélból kell,

ugyanis a használattól elnyíródna."

 

A Révész maskarámon mindegyik szegecs ezüst színű, igaz ott a bakni is alpakka.

 

"Három Révészem van,és ott egyiknél sem fordult elő ilyen hiba, úgyhogy a minősítéssel csak óvatosan.  Számomra a mehanikai stabilitás sokkal fontosabb,mint az hogy itt-ott nincs a panel síkban.Persze az ár döntő tényező. :-)"

 

Amikor megkaptam, beszámoltam a Révésszel szerzett első benyomásokról (írás itt, képek pedig itt). Nem akarom leminősíteni, hiszen azóta is elégedetten használom, masszív darab és egyszerűen jó bicska. Ettől még tény, hogy rendeltem e-mailben egy nem fapad maskarát (rugódísz, wenge markolat, alpakka bakni), a fa markolatpanelek íve viszont sok helyen nem éppen pontosan találkozik a baknikkal, illetve (ezt csak később, használat során vettem észre) csukott állapotban a penge hegye egy hajszálnyit túllóg a hátsó baknin, így picit "karmol". Engem ezek nem zavarnak túlságosan, hiszen jó acélból, jó fogású, korrekt bicskát kaptam, de azért meg kell említeni, hogy az extrább Révész bicskáknál is van némi szórás, miközben a leszólt Csiginél is kifogható árához képest jól kidolgozott alapmodell.

Előzmény: Rockrider (31866)
spyder72 Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31867

Aki az utcán késsel fenyeget az nem tanult késharcot...Viszont  a késharc tényleg elkerülendő, akármennyire is profi vagy tuti , hogy nem úszod meg sérülések nélkül...

 A kérdés az volt milyen kés jó késharcra a legjobb a karembit, de azt nem hordhatod magaddal...A KA-BAR kés önvédelemre való és szabályosan hordható az utcán viszont érteni kell hozzá...

Előzmény: ace22 (31864)
Rockrider Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31866

Azért van kétféle szegecs,mert a fát rézzel szegecseli fel a platinára,viszont ami a rugón keresztülmegy azt acélból kell,

ugyanis a használattól elnyíródna.

Ha jól látom a pengénél levő szegecs egy kicsit be van süllyedve,az enyém ez miatt már egy kicsit kotyog.

Ez egy idővel csak rosszabb lesz.Három Révészem van,és ott egyiknél sem fordult elő ilyen hiba,

úgyhogy a minősítéssel csak óvatosan.  Számomra a mehanikai stabilitás sokkal fontosabb,mint az hogy itt-ott

nincs a panel síkban.Persze az ár döntő tényező. :-)

Előzmény: spapda (31862)
troppauer Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31865

Ránézésre a tarjányimnál pontosabb (a nyélpanel legalábbis)

Előzmény: spapda (31862)
ace22 Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31864

Teljesen más a különleges alakulatok és a polgári önvédelem céljai. Ha te az utcán késharcba keveredsz, és nem vagy profi (de a támadód már az oviban is ezt tanulta), akkor te húzod a rövidebbet. Ha pl. az Idegenlégióban megtanultad a módját, és pillanatok alatt "semlegesíted", akkor is húzhatod te a rövidebbet, amennyire a hazai joggyakorlatot ismerem...

 

Csigi szalonnázó: szép darab! A postai rendelést én is csak azoktól a mesterektől merem megkockáztatni, akiktől már élőben is vettem. :-)

Előzmény: python 357 (31861)
florg Creative Commons License 2013.05.27 0 0 31863

Aki ért a késharchoz, annak a kezében az. De az általában már pontosan tudja, milyen késre van szüksége. Aki nem tudja, valószínűleg nem is ért hozzá, tehát saját érdekében jobban teszi, ha nem is gondol késes önvédelemre, mert annak igen csúnya vége lehet, és nagy valószínűséggel nem a támadó jár pórul. 

Előzmény: python 357 (31861)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!