Megfogadom a tanácsot! Annál is inkább, mert mindig azt mondom a férjemnek, hogy vannak helyek, amelyeket muszáj látnom, pl. nagy vízesések:-) Most jól "irigyellek", persze csak úgy barátilag:-))
Köszi, ez akkor nem paradicsompürés+oregano+bazsalikomos olasz kenyér, de akkor mitől olasz? Az olivától? Hm, vagy más lesz a kenyér állaga, mert más a különböző fázisok ideje az olasz programodon?
Gondolom valami ilyesmi lehet, ahogy pl. a francia program az én gépemen szintén egy külön, önálló program (3-as): "a francia kenyerekre jellemzően ropogós, könnyed és lyukacsos szerkezetű kenyér" a használati receptje szerint nem tartalmaz zsiradékot és persze a program menete is más, mint pl. az alapprogramnál. A francia sütési program a Hausmeisteren 3 óra 50 perc (20 perccel hosszabb, mint az alap), tehát néhány perccel mindegyik fázis (kelesztés, dagasztás, sütés) hosszabb.
Én sem értem, hogy mit jelent a 30-60 perc stb., talán azt, hogy ez alatt a program alatt kétszer pihentet (közben 30 perc környékén kever), majd kétszer keleszt, kétszer dagaszt ? Tehát összességében 60 percig pihentet, 15 percig dagaszt, 180 percig keleszt, majd 50 percig süt, tehát összesen 305 perc? Ez viszont boooorzalmasan hosszú, 5 órááááig készül a kenyérke? Na ez egy újabb rejtély, igaz a belinkelt használatidat még nem olvastam, hátha benne van valahol a megoldás:-))
Nálam a francia után a következő leghosszabb a teljes kiőrlésűn 2 fontos kenyér sütése: 3 óra 40 perc
40 percig előmelegít,
3 percig kever,
15 percig dagaszt (13+2 perc),
100 percig keleszt (45 perc 25 fokon ki/be+19+36 perc),
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet. Elolvastam az általad említett receptet és majd kipróbálom a géppel. További jó sütögetést kívánok neked és a többieknek is.
Ez érdekes, én még nem láttam ilyen gépet. Szerintem mindenképp próbálj ki egy másik programot is, hogy működik-e az adagoló, mielőbb kiderüljön, ha gáz van. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy bármi baj lenne abból, ha kinyitnád, de hátha jön ide valaki, akinek hasonló elven működő gépe van, mert kíváncsi lennék mások véleményére is. Bevallom, én pld karácsonykor, amikor stollent sütöttem benne, jóformán végig a dagasztás alatt nyitva hagytam, mert eszembe jutott, hogy dobok bele még ezt-azt, ami a receptben nem volt, és figyeltem, mennyi tejet vesz így fel. Semmi gondot nem okozott.
a panasonic-nak van egy adalék tartója, ahova a kenyérkészítés megkezdése előtt kell beszórni azokat a száraz adalékokat, amelyeket nem ajánlatos a kezdet kezdetén a lisztbe keverni (pl. magokat). A gép elvileg automatikusan adja a kenyérhez a megfelelő időben. De én például ki akartam próbálni, hogy a 09-es programmal készülő olasz kenyeret egy kevés köménymaggal "megbolondítsam", (amit a recept tulajdonképpen nem tartalmaz), de sajnálattal tapasztaltam, hogy a köménymag a sütés végére az adalék tartóban maradt. Remélem nem a készülék hibája, hanem egyszerűen a 09-es program nem vár adalékot.
Percre pontosan nem tudom, legközelebb megnézem, de a második dagasztás előtt. Ha magokat teszek a kenyérbe, és nem akarom, hogy teljesen összetörje, akkor nem teszem be a liszttel együtt, hanem csak amikor csipog. Állítólag (én még nem próbáltam), de a kalács is így lesz csíkos. Én nem vagyok oda a csíkos kalácsért, én vagy simát vagy kakaósat, fahéjasat szoktam csinálni, akkor meg az elején belerakom a liszttel együtt.
A Hauser BM-830 gépünk a 2. dagasztás felénél, vagy egy kicsit talán később sipolgat. Dagasztás közben szerintem nyugodtan felnyíthatjuk. Még ha kelesztés közben nyítjuk fel az sem nagy tragédia. Viszont: sütés közben tilos! Akkor óriási eséjünk van arra, hogy a sütnivalónk visszaesik.
Jártam már úgy, hogy kuglófot csináltunk, nagyon szépen megkelt, majd jött a sütés. Szinte elérte az üveget a tészta. Felnyítottam, és zutty. Már esett is vissza, mint iszonyat.
Be kell valljam, nem véletlenül választottam a nevemet (nomen est omen), fogalmam sincs milyen kárt okozhat a kenyérben, ha készítés közben kinyitom a gépet, egyszerűen követtem a használati utasítást, mely szerint "Ameddig nincs kész a kenyér, ne nyissa ki a sütőt (ez befolyásolja a minőséget)".
Egyébként ez a gép nem is csipog kenyérsütés közben. Melyik stádiumban csipog a tiéd?
Hát ez olyan, mintha a fazékról a fedőt nem vehetném le, vagy a sütő ajtaját nem nyithatnám ki. Mi baj lehet? A magokat amikor beleszórod csipogáskor, még akkor sem késő szerintem korrigálni, bár én hamarabb szoktam. Egyébként indokolja, miért ne? Mert kelesztéskor és sütéskor érthető, ne veszítsen a hőmérsékletből, de dagasztás alatt vajon miért ne?
Vagy egy másik: 325 ml víz, 20 dkg finom, 20 dkg rétes és 20 dkg egyéb (rozs, graham, stb.) liszt, 1 nm cukor, 2 km só, 2 dkg normál élesztő, 1 ek őrölt kömény, 2 ek mag. Én egyébként is sokszor teszek a rozs kenyerekbe őrölt köményt, szerintem jól illik az íze hozzá, vagy a boltokban kapható házi kenyér fűszerből szórok bele, az is finom! Amikor dagaszt, mindig ránézek (na persze hajnalban nem kelek fel ezért), mert előfordulhat, hogy esetleg kell egy kis víz vagy liszt még bele, főleg új recepteknél. Nem egyformák a gépek, a lisztek, szóval főleg eleinte nem árt ellenőrizni ;-).
Nekem van egy, 'mindig beváló kenyér' nevű receptem, sokszor sütöttem már: 2 ek étolaj, 1 ek ecet, 1 kk méz (cukor helyett szoktam), 4 km só, 4 dl víz, 60 dkg finomliszt, 10 dkg rozsliszt, 3 kk porélesztő. Én még szoktam bele tenni ha van otthon 2 ek zab vagy búzakorpát és csipogáskor 2 ek szotyit vagy tökmagot. Persze vizet először kicsit kevesebbet tegyél, mert ha nincs benne korpa, nem vesz fel annyit szerintem, amikor dagaszt, meg kell nézni, milyen állagú, és lehet korrigálni ;-). Ebben nincs se sikér, se aszkorbinsav. Ja, a kn az a kis mérő, amit a géphez adnak. És sima fehér kenyér programon.
Persze, kenyerezzünk tovább, csak még annyit, hogy én sajnos Peruban nem voltam, majd talán egyszer., Rió, Buenos Aires és a határnál lévő Iguazu vízesés volt a program, ezeket nem szabad kihagyni!
Én is szívesebben alkalmazom a gép használati utasításaiban megadott hozzávalókat, különösen, amíg kezdő vagyok a témában, de mivel nem találtam a leírásban a rozskenyér receptjét, elkezdtem keresni a neten és ott találtam számos olyan receptet, amihez rozskovász, meg sikér, meg aszkorbinsav kellett, de ezeket nem találtam az áruházak polcain.
A tömörséget illetően, nekem az olasz kenyér is egy kicsit túl sűrűre, nehézre sikerült, pedig abban nem is volt rozsliszt.
Ahogy a panasonic használati utasításában (lásd előző, 1923-as hozzászólásomat) szerepel:
Erős fehér liszt (erről sem tudom még mindig biztosan, hogy melyik lisztnek felel meg) - 400 g
só - 1,5 teáskanál
oliva olaj - 1,5 evőkanál
víz - 250 ml
szárított élesztő - 1 teáskanál
A 09-es program tartozik hozzá, amely
30-60 percig pihentet,
10-15 percig dagaszt,
145-180 percig keleszt, majd
50 percig süt.
Mivel ehhez a programhoz nem lehet sem méretet (M, L, XL), sem pedig sütési fokot beállítani, ezért fogalmam sincs, mit jelentenek a tól-ig határok, vagyis, mitől függ az, hogy pl. 30 vagy 60 percig pihentet a gép.
Hát ez tényleg igaz, ízlések és ... én pl. szeretem a szusit, igaz eddig csak itthon ettem, japán szusibárban, ahol echte japán szakács készítette. Sajnos nem tudom beszúrni, mert nem találom a gépemen a sok fotó között, így inkább csak elmesélem, hogy olyan óriásrákot és mindenféle elképesztő kinézetű ez+az tengeri herkentyűt még sosem láttam, mint Amszterdamban a piacon. Hát az valami mesés volt, tiszta Nemo kapitány-feeling:-) Dél-Amerika egyébként a mi utazási-terveink között is szerepel, Peruban a Machu Picchu (kicsi koromtól ez a kedvenc "indián" helyem), a Titicaca tó, Brazília, fesztivál Rióban... hmmmmm, remélem mielőbb összejön, lehetőleg még ebben az életemben:-)
Na jó.. visszatérek a kenyerekhez és a sütőkhöz:-)
Ó, nem azért írtuk, csak tényleg ketten "beszélgettünk" itt 3ferret-tel, ráadásul off-oltunk is, gasztronómiáról írtunk ugyan, viszont a kenyér nem igazán került szóba:-) De persze itt - szerintem - az off-olás, a másfajta receptek, élmények megosztása is simán belefér, elvégre receptes-kenyeres-sütögetős topik lenne:-)
Az élmény tényleg szuper, sőőőt, ha majd egyre több mindent kipróbálsz, még jobb lesz, na szóval ezt csak fokozni lehet:-)
Itt azt írják, hogy a legnagyobb mennyiség: 0,80 dkg... ez anya+apa+gyerkőcök kategóriában szerintem kevés, legalább egy 1 kg - 1,3 kg max. kapacitásút vegyetek, ha család is van.
Nekem jobban tetszik a lapos, fektetett formájú gép. Az 1 kg, vagy afeletti kenyér esetében, szerintem jobb a két lapátos, fontos, hogy jól záródjon a tető (ellenőrizni kell!!!), legyen magyar használati és jól működő szervízrendszer, esetleg üst és lapát beszerzési lehetőség is (sose lehet tudni alapon).
Kovászt leginkább otthon készítik azok, akik használják, én eddig még nem próbáltam, de pont a napokban gondolkodtam, hogy esetleg majd egyszer... (lustaság ;-)). Sikért én bioboltban vettem, nem olyan vészes az ára. Az aszkorbinsav az már elég húzós, ha akarsz, bár én sem használok, anélkül is meg vagyok elégedve a kenyereimmej. Egyébként azt meg gyógyszertárban árulják, dekára (grammra) kimérve. Sikért vettem, néha használok, de ez is inkább attól függ, eszembe jut-e, vagy nem. Tegnap sem raktam bele, mégis tökéletes lett a kenyér ;-). Másik kérdésedre: én egyszer vettem keveréket, többet nem. Itthon keverem a lisztek arányát, a magokat. Kb 2 perccel tart tovább, és akkor nem kell a dagasztási, sütési időkkel foglalkozni. Meg hát fene tudja, abba is miket raknak bele, az a biztos, amit én beleszórok. Az állaga pedig, minél több a rozsliszt, annál tömörebb lesz. Ha csak kb 10 dekát teszel bele, még egyáltalán nem lesz tömör.
Örülök, hogy tetszik, mert ugye milyen klassz reggel a friss kenyér illatára ébredni? Egyébként tegnap este megsütöttem a kenyered, és még forrón meg kellett kóstolni, de ami a legjobb, ma is szuper az állaga! Köszi! ;-)
Időközben átnéztem a zb2502 többnyelvű használati utasítását is és kiderült, hogy a német nyelvű recept lista sokkal részletesebb és ott van rozskenyér recept is a 7-es programhoz. 3ferret és mindenki, akit érdekel: http://tda.panasonic-europe-service.com/docs/2z4f063ccaz3z30a89z6465z706466z24z63727cbcb3902a1c7f00a195971eb4cb7d52c7a9/pgrp005/pcat003/sdzb2502bxe/854181/OI_SD-ZB2502.pdf alól letölthető a többnyelvű használati utasítás, amelyben a különböző programokhoz tartozó receptek vannak. A programok felsorolásánál van leírva, hogy az adott program mennyi ideig pihentet, dagaszt, keleszt stb. Mmaca: ahhoz képest, hogy általában olyan véleményeket olvastam, hogy az újoncoknak az első kenyerek nem nagyon szoktak sikerülni és ki kell tapasztalni a dolgokat, én nem panaszkodhatok. Mi eddig két kenyeret sütöttünk, egy "olasz" receptet a 9-es programmal és egy készen kapható rozskeveréket a 3-as programmal. Mindkettő ehetőre sikeredett, és mindkettőnél tulajdonképpen az volt a kifogásom, hogy kicsit túl "sűrűek" lettek a kenyerek. Még nem tudom biztosan, mit kell változtatni, hogy lazább, könnyebb kenyerek süljenek.
A gép csodálatos, legfeljebb annyit hiányolok, hogy a programok kész beállításokkal működnek az egyes tevékenységek időtartamát illetően, amikor viszont egy kész keveréket veszek a boltban, annak a csomagolásán rajta van, hogy mennyi sütési időt, dagasztási időt stb. állítsak be, ami itt nem megy. Pl. az általam használt keveréknél 35 percig kellett volna dagasztani, de a gép egyik kenyér programja sem dagaszt 35 percig.
Azt tudja valaki, hogy kovász, sikér meg hasonlók hol kaphatók?
Jól van na! :) Most mit tegyek! Minket idehaza ez a kenyérsütés dolog teljesen lenyűgözött. Nem gondoltam volna, hogy eljön ez az idő, hogy a magunk készítette kenyeret ehetjük. És nagyon ízlik nekünk. A gép jól teszi a dolgát és már szinte minden csinnyát ismerjük (igaz csak a fehérkenyér sütésnek). Még a megsült kenyér kivétele az edényből sem okoz semmilyen problémát.
Szeretném a segítségét ill. tanácsait kérni annak a fórumozónak aki Alaska BM 2000 tipusú automata kenyérsütő géppel rendelkezik és ebben a gépben már sütött többfajta kenyeret.
Nekem egyedül csak az a liszt vált be a sütéshez ill. lett belöle jó kenyér amelyben benne van az élesztő is és nem kell hozzá mást adni csak vizet és sót. Szeretnék többfajta kenyeret sütni a gépben, de az eddigi próbálkozásaim finoman szólva nem voltak sikeresek.
A Moulinexről valhol, lehet, hogy itt a fórumban azt olvastam, hogy akár néhány külső áttörölgetős tisztítás után könnyen lekopnak a rászitált feliratok. A többi dolgát, képességét én nem ismerem.
...hogy mondjuk 1kg fehér kenyér mennyivel olcsóbb a boltihoz képest?
Áh...ezt így nem szabad megközelíteni! Hát nem mindegy? Hosszútávon gondolkozz és akkor tuti kifezetődő. Ha minden nap esztek kenyeret, akkor ezzel viszitek be a legtöbb szemetet(már a boltira gondoltam). Kenőmájassal is, meg camping sajttal is viszel be jócskán nemkívánatos anyagokat, de azt csak mondjuk egy hónapban egyszer. Húsz év múlva kevesebbet költesz gyógyszerre ha otthon sütöd a kenyeret, zsemlét meg mifenét.
Egyébként meg tényleg olcsóbb.
Viszont lelki traumát simán okozhat a sercliért folytatott küdelem:). Ritkán jövök ki győztesként, mindig a gyerekek nyernek;).
Nekem Hausmeisterem van, a többiről nem tudok se jót, se rosszat, de az biztos, hogy nálam is a kétlapátos a nyerő ;-). A kenyér áráról annyit, hogy nálunk egy olyan kenyér kapható, ami 2 nap múlva is finom, az az alföldi kovászos parasztkenyér nevezetű, több, mint 300 ft egy kiló. Szóvak annál mindenképp olcsóbb az itthon készült ;-). És akkor tudom, mit eszem.