Keresés

Részletes keresés

Jam Clerk Creative Commons License 2014.12.19 0 0 1913

Én csak belecsöppentem ebbe az alacsonykeretesbe, és bár eleinte úgy tűnt, minden okkal történik (2006-ban vettem meg életem eddigi egyetlen "papíralapú" méhészkönyvét, és ez pont az általad említett Vicze-féle könyv - tehát ez megvan, és jónak is tartom, a többi csak pdf-es), mégis úgy éreztem az idei, első évem után, hogy valamiért ez nekem nem rokonszenves. Lehet, hogy később jobb lenne, de most még nem tervezek 1-2-sok száz kaptáras, vándorló méhészkedést és ebből történő életvitelt, egyelőre ismerkedem a dolgokkal.

Eleinte én is kacérkodtam a Hunorral, de aztán belebotlottam ebbe az Egységesbe, aminél pont azt írták, hogy a Hunor keretméretnél tapasztalható mézkoszorú-hiányt ki lehet vele küszöbölni, viszont pont nem túl magas ahhoz, hogy a "fölösleges" méz már ne a fészekbe, hanem a méztérbe kerüljön. Majd meglátom, mi igaz ebből, de valószínűleg kell erre a jövő szezon, meg még utána vagy 1-2 biztosan. Az első évben az átállás miatt úgysem lehet levonni reális következtetéseket, én sem fogok. Szeretném élvezni, amit csinálok, míg idén csak a rohanás volt.

Ahogy Vicze is írja, a Dadant-Blatt, vagyis a nagyobb méretű fészek + fele akkora méretű méztér összeállítású rakodókaptár Európa uralkodó típusa (ha így vesszük, az Egységes, ami = 2 félkeretméretű lép + félkeretes fiók ugyanez, csak nem 43.5 x 30, hanem 42 x 32.5-ös méret, ami elenyésző különbség - ezek viszont közel azonosak a 12 keret Hunor lépfelületével), tehát annyira nem tartok attól, hogy ezzel gondom lenne. Erős család esetén főleg nem, de ez minden típusnál érvényes.

Azt tudom, hogy Vicze szerint is az alacsonykeretesben a kezdő nem találja meg a méhészkedés szépségét, ami a fészek böngészésével jár - lehet, hogy nekem ez hiányzott idén. És igen, van időm, ráérek, ezért is próbálkozom még az elején, amikor csak 10 kaptáram van, és nem ebből kell megélnem, hanem ez "csak" hobbi, ami kikapcsolódási célzattal végzek, "mellékesként" a családi mézigényünk fedezésével, esetleg plusz bevétellel. Vannak kiadásaim is, de ilyen szinten még belefér.

Előzmény: Cirkusz01 (1912)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.19 0 0 1912

Szia! Értem amit mondasz. Az alacsony keretes kaptáraknak épp ez az előnye.A sok kis keret. Vagyis ott fiókos kezelés van.

Csak nagyon ritkán kell kint a méheknél keretes kezelést alkalmazni.Bármilyen keret méretnél teszed le a voksot tudnod kell csak erős családokkal működnek jól,  amiért hunoros lettem hasonló okból tettem.Ami tudnod kell Fekvővel kezdtem és volt a méhesemben közép boconádi, Hunor rakodó ,aztán fekvők ebből a méretből.Az NB keret méretnek majdnem minden változata.10-12 keretes egyenlő keretes rakodó,aztán kombinálva ezeket feles méztérrel.15-24 es hagyományosan berendezett kaptárak.Évekig próbálkoztam egymás mellett  működ tetetve őket. 

Valami hasonlót ajánlok neked.Vagyis pár kaptárt állíts be a Dadant méretből .Azt meg látod. Nekem jó 3 év kellett az egységesítéshez,és még 3 ahhoz hogy egy forma kaptárakban legyenek.

Ne kapkodj. Van időd.

Az anyarácsra mindenképp szükség van. Lehet nélküle méhészkedni de sok gond és baj származik a hiányából. Természetesen a jó anyarácsot kell használni. Olyan aminek a nyílása,nem kicsi,nem nagy.A lehető legnagyobb felületen tudnak átjárni rajt a méhek.

A hegesztet a legjobb olyan amit a Draszer árul. Szóval használj.Ne hallgass senkire. Jól használva egy csomó időt megtakaríthatsz vele,

Nekem a Hunorban is van. Az enyém az műanyag.Az Egri méhészboltból való.Ami hátránya van léckeret kell hozzá ,különben nem stabil.Nincs rögzítve mint az NB-en volt szokás.Vagyis bár melyik fiók alá,fölé mehet.Attól függően,hogy az anyát hova akarom rakni.

Ez a lényege az anyarácsnak.Ami még fontos lehet Gondolom olvastad már Dr VIzce Ernő Az alacsony kertes rakodó kaptár című könyvét. Amennyiben még nem ajánlom.Sok fogást használok belőle a Hunorokhoz is.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (1911)
Jam Clerk Creative Commons License 2014.12.19 0 0 1911

Jelenleg 1/2NB rakodókban vannak. A váltási igényem indoka egyszerűen csak annyi, hogy továbbra is kezdő vagyok, viszont az eddigi tapasztalataim alapján nem tetszik a 20 keretes "pepecselés" a fészekben, azt másképpen (könnyebben? pontosabban?) érzem bővíthetőnek a középmagas keretes megoldás esetén (nem egész fiókkal, csak 1-1 kerettel, igény szerint), viszont a rakodó rendszerrel nincs bajom (Faluba Zoltán könyve szerint egyébként az Egységes mind rakodó, mind fekvő kaptárban használható, tehát ha beválik, és öregkoromra is maradok ennél, akkor is használható marad - de ez még odébb van).

A hizlalt lépek visszarágását én is olvastam, de az tudtommal csak az igen erős családnál fordul elő, és én lennék a legboldogabb, ha a családjaimnál mégis szükség lenne a rács használatára - mert akkor ez ugyebár azt jelenti, hogy erősek :)

A téli szűkítés miért hátrány? Tavaszig elméletileg a 1/2NB-s család is visszaesik 1 - 1.5 fióknyi méretre (tavasszal is 1 fiókon vettünk "rendes" családokat, és most is csak azért vannak 2 fiókon, mert kell az élelemnek a hely - az viszont folyamatosan fogy), és gondolom, az NB és a Hunor is ugyanígy csökken valamennyire.

Az pedig, hogy kevesebb fér az autóra, valóban csak vándorláskor lehetne probléma, de ha belegondolok, ez sem feltétlenül van így. Egyrészt nem szeretnék vándorolni (ekkor egyáltalán nem érdekes), másrészt pedig, ha 1/2NB fiókossal vándorolnék, ami adott esetben 3 fiókon van, az még magasabb is (3 x 19 = 57 centiméter), mint az Egységes + 1 darab 1/2NB méztéri fiók 33.5 + 19 = 52.5 centiméterje. Ha nincs fenn méztéri fiók, de a család amúgy két kicsi fiókon él (ami azért elvárható), megint nincs gond, mert akkor is alacsonyabb. Mindenesetre bízom ebben a típusban. Tudom, nem a keretméreten múlik a dolog, hanem a család erősségén és a méhlegelőn, de ha számít valamit a méhész rokonszenve is, akkor én erre szavazok :)

Előzmény: Cirkusz01 (1910)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.19 0 0 1910

Szia! Értem. Most milyen kaptárjaid vannak? Miért akarod le váltani? 

Az anya rácsra nem azért van szükség,hogy az anya ne petézze meg a méztér kereteit.Egyébként a méztérbe az anya sose petézik.Ez tévhit.A fészeknek van egy rendje.Ezt kell megérteni,ahhoz,hogy jó méhész legyél. Amikor méhészkedünk ezt a rendet rúgjuk fel .A család meg helyreállítja.Ez az elmélet.Szóval az anya folyamatosan járja a kaptárt,bárhol megjelenhet.Vagyis a méztermeléskor jobb helyhez kötni.Nem vész el, a mézterekkel nyugodtan ehet dolgozni.Úgy mond ehet dobálnia kereteket.

Amit sokan elfelejtenek a család, ha kell a hizlalt lépeket is alkalmassá teszi a petézésre.Vagyis vissza rágja.A méztér hizlalást,csak jó hordáskor,helyszűkében teszi.Vagyis Közel a rajzási állapothoz.

A Dadant mint közép magas keret még igényli a 12 keretet.Hozzá teszem a NB -nél is sokkal jobb a 12 keretes fészek.A család,ó anyaestén jobban tud fejlődni,nincs megtorpanás.Ami hátránya télen szűkíteni kelhet, és a méztere nehezebbek.Vándorláskor a pakolásoknál kevesebb család fér fel az autókra.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (1909)
Jam Clerk Creative Commons License 2014.12.18 0 0 1909

Nem egyenlő lépes rendszerben gondolkodom, inkább olyan Dadant-Blatt-jellegűben. A fészekben nagy keret lesz, mivel az Egységes méret 32.5 cm magas, vagyis a Hunor és az NB között van. Nettó lépfelületileg ez pont a 1/2NB kétszerese. Úgy tervezem, hogy ebből 10 darab kerül a fészekbe, a méztérben pedig 8 darab 1/2NB, hizlalt lép. Ismereteim szerint ez a két tényező együttesen alkalmazva feleslegessé teszi az anyarácsot, mert a fészek nagy lépjeiről az anya nem megy petézni a kisebb lépekre, illetve a hizlalt kis lépek sejtjeibe egyébként sem szívesen petézne, mivel azok mélyebbek, mint a "normál" sejt. A méztérhez három fiókot számolok, vagyis megoldható az 1 keretnyi méz = 2 keretnyi hely kialakítása. Jövőre az átállás miatt valószínűleg nem lesz szükségem a fészek kétszeres méretű lépjei + a méztér 3 szintű, tehát összesen 5 1/2NB fióknyi torony felépítésére. Ha már elérnék a teljes 5 fióknyi hordást, az egyrészt igen jó hordást jelentene igen erős családdal (ez mindig esetleges, gondolom), illetve kb. másfél fióknyi érett mézet jelent (ha jól értem), az pedig szöktetővel könnyen elvehető (már ha minden család egyformán erős - ha viszont nem, akkor úgyis marad plusz fiókom az erősek számára), pörgetés után még aznap visszatehető, tehát újból van hely a teregetésre-érlelésre. Ez legalábbis az elmélet :)

Előzmény: Cirkusz01 (1908)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.18 0 0 1908

Szia! Nem baj,ha nincs nagy kereted Viszont az egyenlő lépes rendszernél nem kell a hizlalás.Ott a mézér növelésével tudunk helyet adnia méznek. Igazából ez a hizlalás,úgy gondolom kicsit divat.Nem éri el valójában a többlet méz és viasz termelést ahogy sokan hirdetik.. A zsúfoltságot egyáltalán nem szünteti meg.Ráadásul többlet munka a viasz méz szét választása.Vagyis jobban jársz,ha ez helyett felkészülsz a többlet fiók felrakásra. Vagyis egy termelő feles rendszerben dolgozó  családnak olyan 6 fiók,ami kell,kelhet.

Nekem Hunorok vannak  zömmel, de vannak kollégák akik némelyik családnak adtak 7 fiókot is napraforgón.Két dologért. ne kelljen a hordásba pergeti,és legyen hely a begyűlő méznek. Nálam ez Hunorban kicsit kevesebb fiók,de a termelőknél a lép felület hasonló nagyságú.  Úgy számold,hogy a várható méz mennyiség beérleléséhez dupla hely kell. Vagyis 1 keretnyi mézhez 2 keretnyi hely kell. 

Remélem érthetően írtam le.

Az egyenlő keretes rendszernél elkerülhetetlen,hogy a keretek keveredjenek. Ez a lényege. Amire még figyelj,hogy az anyarácsot esetleg rácsokat időben és jó helyre rakd. Jobb a két rács,de egyel is el lehet boldogulni.Ami fontos még,hogy az anyának hordáskor legyen kijárója.Vagyis amikor indul a hordás az új fészek fiókon akkor nyiss ajtót. Úgy ahogy Őrősi is javasolja.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (1907)
Jam Clerk Creative Commons License 2014.12.17 0 0 1907

Igen, ez nekem is eszembe jutott, de talán nem akkora probléma, mivel nincs is NB keretem :)

Másrészt pedig, bár rakodó rendszerben gondolkodom (a méztérben hizlalt 1/2NB-vel, a fészekben Egységes kerettel, utóbbi ugyebár nagyobb keret, mint a 1/2 NB, nettó lépfelületileg pont a kétszerese), de a fészekből lehetőleg nem pörgetnék. Ha pedig mégis telehordanák a szélső kereteket, azt még mindig el tudom venni, félretenni, később beadni élelem gyanánt.

Vagy, B-változatként, ebbe az átalakított pörgetőbe szerkesztek 3 darab "vendégrácsot", fölakasztom a három tartóvasra, aztán meglátjuk, mit hozok ki belőle :)

Föl sem merült bennem, hogy rács nélkül készüljön. Van némi "hulladék" rozsdamentes rács, elég sűrű lyukakkal, akkorák kb., mint a lép 1-1 sejtje. Bár ha belegondolok, ez nem biztos, hogy előny.

Előzmény: Cirkusz01 (1906)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.17 0 0 1906

Szia! Szívesen. Az ötlet jó.ami hátrányát látom ,nem fogsz tudni beletenni NB keretet ,csak felest. A rácsozatát,ha megtudod oldani hasonlóra készítsd mint az enyém.Sajnos az ujjaknál ez a rács tejesen elmarad.Láttam kirepült szűzlépet csilivili szép új pergetőből.

 Üdv

 

Előzmény: Jam Clerk (1905)
Jam Clerk Creative Commons License 2014.12.17 0 0 1905

Köszönöm a képeket. Az enyém is hasonló, csak a rács pereme nem ilyen sima, hanem a kiszabott rácsra körben ráhajtottak-ráperemeztek egy lemezcsíkot, és ahhoz hegesztették a rács szélét. Ezért a rács és a pereme között meg tud ülni a méz meg persze minden egyéb, ami nem oda való. Mikor megvettem, pörzsölővel átnyomattam ugyan, amennyire tudtam, de nem lett tökéletes, és bár le is festettem az egészet, még így sem tartom megnyugtatónak a kialakítását.

Ha át is alakítom, maradok a tangenciális kialakításnál, de a következőre gondoltam:

Vagyis a félkereteket a rövidebb oldalukra állítva tenném a pörgetőbe, kilenc darabot a jelenlegi 6 helyett, olyan módon, hogy mindegyik külön-külön, egy ferdén elhelyezett, perforált lemezdarabon feküdne föl pörgetéskor. A lemezek alul-felül 1-1 rozsdamentes karikán lennének rögzítve, a keretek alsóléce beljebb lenne a középpont felé, és a mellette lévő felsőléccel lenne egy síkban, ezzel is stabilabban állnának, meg így körülbelül ki is jönne a körméret 9 darabra. Ugyanis jelenleg az egyharmad körcikkre, amiben 2-2 keret van, bőven 46 centimétert számolhatunk, mivel most a teljes felsőléc is belefér vízszintesen, meg akad még ott 2-3 plusz centiméter a peremen túl. Viszont ha az oldalán fog állni, akkor eleve csak 3 x 18 centiméterről indulok, abból lejön az alsóléc 1-1 centije, ha azt kicsit még szűkebbre veszem, akkor is legföljebb 50 centivel kell számolnom (3 x 17 centiméter, de inkább csak 16.5).

Ez mennyire használható elképzelés?

 

Előzmény: Cirkusz01 (1904)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.16 0 0 1904

Szia! Küldöm a képet . a lyukmérete olyan 10 mm-er. Ez gyári még. A palást az már sav álló.Nagyon szeretem,mert a szűzlépes kertet is jól meg támasztja. Előfordul,hogy kitörik,de nem tud bele esni  a pergetőbe.

 

http://indafoto.hu/cirkusz/alap_album

Előzmény: Jam Clerk (1902)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.15 0 0 1903

Szia! Egyenlőre maradhatsz ennél a pergetőnél. Valószínű neked valami házi gyártású lehet.A dob rész lehetőleg savállóra cseréld le.

Van gyártó aki ezt elvégzi. Az olcsóbb természetesen az,ha magad,vagy valamelyik ismerős aki tud savállót hegeszteni készíti el.Egyszerűen le kell másolni a belső részt a megfelelő át alakítás figyelembe vételével. Holnap teszek fel neked képet az én pergetőm dobjáról. a felújításkor én csak palástot cseréltem. A dob az kiváló volt.Ráadásul olyan hálós megoldás ami megakadályozza a keretek kiszakadását. A szűzlépek itt is megsérülhetnek erősebb pergetés következtében,de nem tud kiesni. 

Amikor  kinövöd a pergetődet,akkor sugarasat vegyél.Legalább 40 keret férjen el benne. Ez csak most tűnik soknak. 

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (1902)
Jam Clerk Creative Commons License 2014.12.15 0 0 1902

Kézi hajtású pörgetőt tudtam venni, kezdésnek és hobbi-szintre (10 családhoz). Most 3 db NB (6 db 1/2 NB) keretet lehet bele tenni, tehát ha jól értem, ez tangenciális fajta. Mivel a rácsokat, amire a keretek fölfekszenek, mindenképp le szeretném cserélni (csak egy egyszerű festett lukacsos lemez, viszont körben a felfogatásába elég sok méz és egyéb tud bennemaradni, nem tartom egészségesnek és könnyen tisztíthatónak), így elgondolkodtam, milyenre kellene átalakítani.

Azt írod, a sugaras változatot (főleg, ha sok keret van benne) nehezebb kézzel hajtani, illetve azt is olvastam, hogy mivel kisebb (másabb) a centrifugális erő a sugarasnál, ezért tovább is kell pergetni, mint a tangenciálist. Ha át is alakítanám, akkor sem 18 keretesre tenném, csak 9-12 körülire (vagy ahogy jobb, könnyebb).

Van értelme ilyen "üzemméretnél" sugarasra átalakítani, vagy maradjak a meglévő kialakításnál?

Előzmény: Cirkusz01 (1901)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.14 0 0 1901

Szia! Igazából a sugaras pergető a legjobb. Mivel ugyan akkor átmérőjű pergetőbe sokkal több keret bele fér. Pl egy tangenciális 4 NB keretes be  sugár irányba 24 fér el. Hátránya már elég nehézkes a kézi működtetése, a súly miatt 20-30 család  szám felett nagy segítség.

 Üdv

Előzmény: kacagógerle (1895)
MG Petimester Creative Commons License 2014.12.13 0 0 1900

Szia, senki sem "suúgraz" mostanság (csernobil óta) .   :-)) üdv.

Előzmény: kacagógerle (1895)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.09 0 0 1899

Szia! Értem. Úgy gondolom a nyugalom biztosítása,és az elsősegély egy családnak kijár. Szóval amikor bajt,látok,gondolok akkor az arra a legalkalmasabbak gondolt időben benézek hozzájuk. Előkészítve mindent ami kellhet.Akkor teszel a legkevésbé kárt a családokban amikor felbomlik a telelő fürt.A várható több napos tisztuló kirepülés első napja erre a legalkalmasabb. Amennyiben nincs tartalék család,akkor oszd szét a többi közt az anyátlan népét.A jól vezetett méhész napló eben segít.De van még pár ok ami miatt nem úgy viselkednek,viselkedhetnek mint a többiek.Szomjazás,kevés levegő stb Sajnos a cickány néha elég kis helyen is betud menni. Szóval az egér rács nem jelent teljes biztonságot. Őrösi a könyvében elég sokat foglalkozik a téli első segélyekkel. Olvass utána.

 Remélem tudtam segíteni.

  Üdv

Előzmény: Jam Clerk (1898)
Jam Clerk Creative Commons License 2014.12.08 0 0 1898

Jelenleg nincs önálló tartalékcsaládom. Mivel öten álltunk össze, és ebből az egyik tag és én is különválunk jövőre, egyelőre még csak a meglévő állomány elosztása történt meg, darabszámra, "ettől eddig a tiéd" jelleggel. Az "enyémek" is egy soron vannak. Lényegében most már hiába is bontanék kaptárt (tegnap megnéztem őket, sehol se láttam mozgást), az esetleges egérkizavaráson kívül nem sokat tudnék tenni (rácsos szűkítő minden kijárón van amúgy). Tehát ha előjönnek tavasszal, akkor jó, ha nem, akkor így jártam. Egységesen lettek lekezelve és teleltetve, és csak utána osztottuk el, tehát nem mondhatom, hogy bárki is kitolt a másikkal, a nagy számok törvénye alapján ilyesmi előfordulhat akármikor. A jövő év így is, úgy is tanulóév lesz.

Előzmény: Cirkusz01 (1897)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.07 0 0 1897

Szia! Bizony jól gondolod.Ott baj van. Anya hiány,vagy zaklatás lehet a háttérben.Amikor engedi az idő nézz be hozzájuk.Ilyenkor az anyátlanságot tartalék családdal gyorsan meg lehet oldani.Egyszerűen egymás mellé kell tenni őket.Az anyátlant rakd az anyáshoz.

Az egeret most is meg nézheted halkan óvatosan bonts kaptárt.Macska a közelben nem hátrány.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (1892)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.07 0 0 1896

Szia! Miért bontottál kaptárt? Már egy hónapja legalább nyugalom kellene nekik.Minden vizsgálatkor sok mézet szívnak magukba.Amit természetesen nem köpnek ki .Szóval többet esnek mint kellene.Így gyorsan megtelik bél rendszerük Télen kevés alkalom van az ürítkezésre. Legalábbis ki nem tudnak jönni.Vagyis bent végzik el a dolgukat.Egyenesen következik ebből a betegségek megjelenése ami  családpusztulásához vezet. Hagyd őket ilyenkor békén.Csak ha nagyon muszáj akkor segíts nekik.Egér, anya veszteség stb

Majd tavaszra nézegetheted őket,ha meg érik.

 Üdv

Előzmény: FvT (1893)
kacagógerle Creative Commons License 2014.12.06 0 0 1895

Sziasztok!

Mik az előnyei és hátrányai a sugaras ill. tangenciális pergetőnek? Gondolataim szerint a tangenciálissal lehet megfelelően kipörgetni a lépeket. Sugár irányba pörgetve hogy jön ki a lép belsejéből a méz? Egyáltalán aki sugaras pergetőt vesz, miért teszi?

Köszi!

Sanyi 65 Creative Commons License 2014.12.01 0 0 1894

Üdv minden kedves kollégának!

10db új komplett polisztirolkaptár eladó.  20 000ft/db      (Heves megye)

1/2nb rendszerű, kaptáranként 4 fiók,  szöktető, menekülőtér, Pécsi típusú.

Elérhetőségre jelentkezem. (e-mail, telefon,)

FvT Creative Commons License 2014.11.23 0 0 1893

Az egyik család fenn tobzódik a keretek tetején. A többi lenn az alján fürtben . Ezeknek mi a bajuk? Nincs hami?

Jam Clerk Creative Commons License 2014.11.21 0 0 1892

Kinéztem a kaptárakhoz, kicsit alakítottam a szélvédelmen. Az egyik kaptárból - a semmihez képest - elég sok méh járt ki, mármint kb. 5 perc alatt legalább 10 méh jött ki bohóckodni. Kimásztak, röpködtek, visszamentek, kicsit összegabalyodtak, ilyesmi. A többi kaptárból legföljebb 1-1 méh vánszorgott ki, de az volt a kevesebb.

Szép idő volt ma kint, az igaz, de inkább hideg, mint hűvös... nem kéne már ilyenkor mindegyiküknek nyugton ülni a lépek között? :)

Adnilem8 Creative Commons License 2014.11.17 0 0 1891

Pénteken végleg kisepertem.Lassan csak elfogytak. Csak rendben lesznek! :) Még egyszer  köszönöm a tanácsokat! Mindenkinek jó telelést, és jobb évet kívánok! Sziasztok.

Jam Clerk Creative Commons License 2014.11.14 0 0 1890

Hogy áll a projekt? :)

Előzmény: Adnilem8 (1889)
Adnilem8 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 1889

Azt nem írtam, hogy mind a 9 keret méhet 1 családhoz akarom söpörni. Gondoltam hogy nem egyhez fogok ennyit tenni. :D  Bár szerintem erről a két keretről sem mind ahhoz az egyhez ment, hanem a szomszédhoz is (én úgy vettem észre ) és az eredeti helyére is ment vissza szerintem. Ma csak megpróbáltam egy részét (hogy lássam hogy reagálnak), holnap meg a többit, majd többfelé és egy család elé akkor csak egy keretet. :) Aztán ha úgy van még fogok tudni rajta igazítani(maradt tatalék mézes keret). Na de majd holnap kiderül! Csak össze fog jönni! :) Köszönöm a tanácsok! Ha valami hülyeséget írtam volna elnézést!!! :) Kezdő vagyok. Van mit tanulni még!

Jam Clerk Creative Commons License 2014.11.11 0 0 1888

Így laikusként is azt mondom, ne csodálkozz, ha bunyóznak :) Azért arányaiban eléggé nagynak tűnik egy erős 2 keret lesöprése a gyenge 6 kerethez :)

Esetleg ha több lépcsőben, egyszerre csak 1-1 keretet söpörsz le... de akkor sem férne el szerintem a 6 keretes családhoz mind a 9 keret (gondolom, már csak a telelőméz mennyisége miatt sem). Más (több) szőnyeg alá nem tudod besöpörni ezt a "problémát" ? :)

Előzmény: Adnilem8 (1887)
Adnilem8 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 1887

9 NB kereten voltak. Úgy hogy elég jó népes család volt. :(  Azt a két keret méhet egy idei 6 kereten lévő család elé sepertem, de a szomszéd kaptárba is kéredzkedtek. Holnap ismét neki futok a kiseprésnek. :)  Még a jó idő csak kitart a héten. :) 

Jam Clerk Creative Commons License 2014.11.11 0 0 1886

Lehet, hogy jobban járnál, ha nem két keretnyit söpörnél egy gyengébb család elé, hanem legföljebb 1 keretnyit egy erősebb elé... egyébként mekkora keretekről van szó? Nem mindegy, hogy az a két keret az NB, vagy 1/2 NB méret :)

 

A korábbi idézet szerint az álanyaság nem "fertőző betegség", hanem inkább csak egy kényszer-szülte helyzetre (anyátlanságra) adott téves válasz. Attól még az erősebb családok szerintem simán fölvesznek pár száz méhet, és ha sokkal többen vannak, mint a "bekéredzkedők", akkor nem lehet baja a "fölvevő" család anyjának.

 

Ha tévedek, majd kijavítanak :)

Előzmény: Adnilem8 (1885)
Adnilem8 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 1885

Köszönöm a hozzászólásokat! Nem hinném hogy savas kezelés miatt van. Ezt csak azért gondolom mert savak közül egyedül az Apiox-ot használom záró kezelésként. Azt pedig múlt héten tettem meg(betartva az 50-ml-t). Így ezt kizárnám. Én arra gondolok, hogy idős volt az anyjuk és azért lehetett. Ebből is tanultam! :) Pontosan nem tudom de azt hiszem 4 éves lehetett, de mivel nem volt vele gond jól petézett,ezért még meghagytam. De most már ez így van, máskor nem hagyok meg 4 évest! :) Ezzel tisztában vagyok hogy ennek a családnak már így is annyi, nem érek vele semmit. Csak nem vagyok biztos a dolgomban. Ma sepertem ki belőle 2 keretnyi méhet gyengébb család elé, hát lett egy kis kalamajka. :) Nem igazán örültek neki!Öldösték egymást! Szerintetek mondjuk ha elosztanám több család között a méheket, azzal ártanék más családoknak(állanya anyás családnál okozhat-e gondot)? Arra gondoltam hogy talán ha hűvösebb időben tenném meg, akkor talán esetleg lehetne!? Más családoknak nem szeretnék ezzel ártani! Vagy csak maradjak a kiseprésnél? Előre is köszönöm a tanácsokat!

MG Petimester Creative Commons License 2014.11.11 0 0 1884

u.i. Egy gondolat az ok-okozat tükréban arra a következtetésre jutatthat, hogy a savas beavatkozásra "élénkülésel" reagálnak a lakók valamenyi tagjai. Hiszen minden idegen "szagra" így reagálnak .(Ami nem oda való azt eltávolítanák és pedig elég gyorsan). Az anya is ilyenkor a megszokottnál gyorsabban mozog és az illatosító anyagokat nem a megszokott tempóban adja le szerintem és így történik meg a bi-bí. A streszes munkások leszúrhatják és nem a "halálos dózis",.. a szer a bűnös érte. Így mehetünk panaszra a készitmény forgalmazójához, aki majd a vállát vonogatja max. A "szagg-ember" másképpen nézi a dolgokat, mint a gondos gazda. Na jó csak egy hipotézis volt csupán.   ,-))

Előzmény: Adnilem8 (1881)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!