Keresés

Részletes keresés

ovica Creative Commons License 2005.01.21 0 0 14

Szervusztok!

Decemberben derült ki nálam is, hogy pajzsmirigy alulműködésem van (az adatokra nem emlékszem pontosan), erre jól bepánikoltam. Nekem is azt a tiroxint kell szednem, és az általatok is említett tüneteim vannak. Kérdésem van felétek: Ez elfog múlni idővel, vagy állandó gyógyszerszedésre vagyok ítélve és egyáltalán mit tehetnék, úgy értem életmódbelileg ellene? Köszike: Ovica

TamásD Creative Commons License 2005.01.20 0 0 13

Bár nekem nem volt ilyen műtétem, de jó pár embernek csináltam már:) Ha gondolod, kérdezz nyugodtan.

 

TamásD

Előzmény: kira-kira (12)
kira-kira Creative Commons License 2005.01.20 0 0 12

Sziasztok!

 

Egy ismerősömnek pajzsmirigy műtétje lesz. Igazából olyan valakit keresek akinek volt már ilyen műtétje és tud nekem pár kérdésre válaszolni!

Nagyon fontos lenne!

Köszönöm

könyvmoly Creative Commons License 2004.12.13 0 0 11
Köszi, alapvetően azért sokkal jobb most, mint másfél éve, amikor észrevették, meg előtte. Csak azzal, hogy beírtad a tüneteket együtt, feltűnt, hogy jéé, tényleg, akkor ez lehet az oka! És ettől jobban is érzem magam, hogy konkrét oka van, mint attól a gondolattól, hogy már megint semmi se jó és nyavajgok jobbra-balra...
Előzmény: kókusztigris (10)
kókusztigris Creative Commons License 2004.12.09 0 0 10
:(
 Jobbulást neked!!
Előzmény: könyvmoly (8)
anyabanya Creative Commons License 2004.12.09 0 0 9

Nekem elöször túlmüködést majd alulmüködést állapitottak, majd kiderült, hogy autoimmun eredetü a pajzsmirigybetegségem, de a jelenlegi eltérés olyan alacsony, hogy nem kell szednem semmit sem.

A doki végig azt mondta, hogy bátran lehet babát vállalni, csak figyelni kell a hormonszintet, és szükség esetén van rá gyógyszer is.

 

http://www.ambulancia.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/endocrine/thyroid

http://www.orvosaneten.hu/displayarticle128.html

http://mimi.hu/betegseg/pajzsmirigybetegseg.html

http://www.konzilium.hu/pajzsm.htm     (szerintem ez a legjobb)

http://www.babanet.hu/faq/tergon18.php (ez kismamák kérdései)

http://www.oviklub.hu/betegeknek/3tabl.htm

 

 

 

A terhesség alatt vagy közvetlenül utána, tehát a szülést követő egy-két éven belül, megnő a pajzsmirigybetegségek, elsősorban a pajzsmirigy-túlműködés és a pajzsmirigygyulladás gyakorisága. Főleg az immunrendszeri alapokon létrejövő megbetegedések gyakoriak a nőknél ebben az időszakban. Ezek közül különösen fontos a szülés utáni egy-két évben jelentkező pajzsmirigygyulladás. Gyakran "csöndesen" jelentkezik ez a betegség, tehát nincs igazán jele. Ha mégis, akkor a pajzsmirigy (tehát a nyak) kissé megvastagszik, megduzzad és időnként torokfájásra emlékeztető fájdalom jelentkezik. Érzékennyé is válhat a terület, s a beteg nem szívesen hord zárt nyakú ruhát.

Kezelni kell a pajzsmirigy-gyulladást?
Ha nem jelentkezik erélyes tünetekkel, akkor elegendő egyszerű gyulladásgátlókkal kezelni. Ha fokozódnak a tünetek, akkor másfajta terápia is szóba jöhet. Rendszeresen ellenőrizni kell az ilyen betegeket, mert később közülük sokan csökkent pajzsmirigy-működésűek lesznek. Egyébként szülés után a nők 4-10 százalékának lesz pajzsmirigygyulladása.

A meglévő pajzsmirigybetegségek hogyan befolyásolják a teherbeesést és a magzat kihordását?
A pajzsmirigy fokozott, illetve csökkent működése valamelyest csökkentheti a teherbeesés valószínűségét. Ha valaki ilyen betegséggel mégis áldott állapotba kerül, a terhesség kihordható, ám sokkal szerencsésebb, ha a tervezett terhesség előtt beállítják, normalizálják a pajzsmirigyműködést. Ha nem tették, akkor a másállapot elején mindenképpen rendezni kell a pajzsmirigy státuszát, mert különben nagyobb a spontán vetélés valószínűsége, és a magzat fejlődése is veszélybe kerülhet.

Valóban megnő a nők pajzsmirigyének térfogata a gyerekvárás idején?
A terhesség alatt a női szervezet jódigénye megkétszereződik. A rendelkezésre álló adatok szerint a pajzsmirigy térfogata 20-30 százalékkal megnő, ám ez az esetek többségében a szülés után visszaáll a normálisra. A jódhiányos területeken rosszabb a helyzet: a tartós jódhiány ugyanis strúma kialakulásához vezet. Ilyenkor nőni kezd a pajzsmirigy, amely a jódot a pajzsmirigyhormon gyártására használja. Ha nincs elegendő jód, tovább nő a mirigy, hogy még több pajzsmirigysejt legyen, amely még több jódot tud kivonni a vérből. Ha túl nagy a jódhiány, akkor azt a pajzsmirigy már nem tudja a mennyiségével kompenzálni, és egy idő után pajzsmirigy- alulműködés alakulhat ki vagy a pajzsmirigy olyan nagyra nő, hogy fulladásérzést, nyelési panaszokat okozhat.

Mit tanácsol azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke pajzsmirigy- alulműködésben szenved?
A magyar gyerekek 3-4 ezreléke így születik. Ha nem ismernék fel a betegséget, az súlyos következményekkel járna, hiszen a pajzsmirigyhormonok elengedhetetlenül fontosak a normális idegrendszer kialakulásához. Ha a csecsemő szervezetében nem termelődik ilyen hormon, akkor a gyerek szellemi fogyatékos lesz. Szerencsére a hazai kórházakban minden újszülöttön szűrést végeznek, és azokat, akik csökkent pajzsmirigy-működéssel születtek, azonnal kezelni kezdik. A szülőknek azt tanácsolom, vegyék komolyan, ha az orvos azt mondja, a babának rendszeresen szednie kell a pajzsmirigyhormont, hiszen ha nem adagolják a kicsinek az előírt rendszerességgel a gyógyszert, akkor szellemi fogyatékossá válik.


Előzmény: ecccsi (-)
könyvmoly Creative Commons License 2004.12.09 0 0 8
Nekem pajzsmirigy alulműködésem van, szedek is tiroxint. Ennek ellenére most majd' mindegyik tünetet érzékelem abból, amit felsoroltál :(. Mondjuk januárban úgyis hivatalos vagyok egy kontrollra...
Előzmény: kókusztigris (7)
kókusztigris Creative Commons License 2004.12.09 0 0 7

Szia!

 

A 15 szerintem már magasnak számít, bár szigorúan szvsz., mert nem vagyok orvos.

 A tünetek, amik felléphetnek, és amire figyelned kell: hirtelen elfáradás, feledékenység, depresszió, állandó fázás, székrekedés, szextől való húzódozás, hízás. Ezek a pajzsmirigy alulműködés (hipotireozis) tünetei.

 Szerintem keress fel egy szakorvost!

Előzmény: Érett Gyümölcs (6)
Érett Gyümölcs Creative Commons License 2004.12.09 0 0 6
A 15 körüli THS érték szerintetek mennyire "komoly"?  A házidoki azt mondja, ha nincsenek panaszaim, ne foglalkozzak vele. De mégse normális ez, ha 4 alatt van a normális tartomány!  Olvastam, miket írtatok, de ezen kívül milyen tünetekre figyeljek?  Gondoljátok, hogy ha figyelek, akkor úgyis találok valamit? :-)
turi Creative Commons License 2004.07.27 0 0 5
nekem 3 hónappal ezelőtt a TSH értékem 50,7 volt,most 11,4.Nagyon jó a közérzetem,fogytam 11 kg-t,megállt a hajhullás,nem viszket a lábszáram,nem vagyok fáradt,ingerült.L-Thiroxint szedek.
lolimano Creative Commons License 2004.05.25 0 0 4
Nincs mit.:)
Előzmény: ecccsi (3)
ecccsi Creative Commons License 2004.05.25 0 0 3
hü....... egy mázsa esett le rólam.....
:-)
köszi!
Előzmény: lolimano (2)
lolimano Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2
A TSH-d 3.190? Na akkor megnyugodhatsz, mert az benne van a normál értékben. Sokszor különböző helyeken eltérnek a referencia értékek, de a TSH szintre a 4,0, sőt még a 4,670 is általánosan elfogadható felső értéknek! Úgyhogy nem kell aggódnod.
Előzmény: ecccsi (1)
ecccsi Creative Commons License 2004.05.25 0 0 1
tsh
Előzmény: lolimano (0)
lolimano Creative Commons License 2004.05.25 0 0 0
Melyik értéked magas pontosan? T4, T3, TSH?
Előzmény: ecccsi (-)
ecccsi Creative Commons License 2004.05.25 0 0 topiknyitó
sziasztok!
kicsit magas lett a pajzsmirigy-eredményem (3.000 a plafon, ehelyett 3.190 lett), valami házi praktikát nem tudtok a lejjebb vitelére?
a másik: tudom hogy a pajzsmirigy-problémák a terhességgel kapcsolatban kétféle gondot okozhatnak: nem tud az ember lánya teherbe esni, vagy nagyon is könnyen, de nem marad meg a baba. csak azt nem tudom, hogy melyik vonatkozik az alacsony ill. a magas hormonszintre?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!