Keresés

Részletes keresés

Mmaca Creative Commons License 2012.01.10 0 0 1970

Elvileg fél kockának (25g) felel meg, és fél kiló liszthez írja az egy tasakot. Ezért raktam bele a fél kiló liszthez az egész tasakot...Mert hát honnan tudhatnám, hogy milyen minőségű az az élesztő amit ott, a márka hazájában használnak? Most tanulom az élesztő mennyiségét. Ahogy írtam, a Coop-os élesztőből annyit tettem amennyit a recept ír..Muszály is volt kimérnem, mert az nagyobb adag, egy kiló liszthez való.De nem esett vissza a kenyér, szép és finom.

És a döntő érv: a családnak tetszik így.

 

Nem másnap még nem élesztő ízű, a harmadik napot meg nem igen érte még meg...

És nem is száraz, nem is morzsálódik.

 

Na és te mennyi liszthez rakod ezt a mennyiségű öregtésztát, meg élesztőt?

Mert hát az se minndegy!

Meddig keleszted?

 

Nagyanyám annak idején nem is rakott élesztőt, csak a morzsoltkából csinált kovásszal sütötte. Este bekovászolt, aztán kora reggel dagasztott, sütött. Kb.két hétre. Az uccsó kenyérbe már alig ment bele a kés-

 

És igenis elégedett vagyok vele, pedig több, mint egy évig csak otthon kézzel dagasztott, sütőben sütött kenyéren éltünk. Az is jó volt, meg szép is, és mégis...

Előzmény: firmitudo (1963)
firmitudo Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1969

...(na jó, talán van az a pénz)...

 

(na jó, van az a politikai pénzhelyzet)...nem így akartad?:)

Előzmény: .ETNA. (1968)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1968

Még szép, különben is hová gondolsz, keserves munka árán kiharcolt "kisrendeske" címet, semmi pénzért (na jó, talán van az a pénz) nem vágnám csak úgy sutba:-)

Előzmény: firmitudo (1967)
firmitudo Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1967

Egy feltétellel vagy elengedve! Ha továbbra is kisrendeske módjára segíted a gépeseket a kiválasztásban. Egyébként ez a cím megvonva!

Csak az a baj, hogy nem látom az utódot;).

Előzmény: .ETNA. (1949)
3ferret Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1966
:-D:-D:-D
Előzmény: .ETNA. (1964)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1965

A kenyeret tekintve, nagyjából mindegy, hogy gépben, vagy sütőben sütöd, legalábbis abban a vonatkozásban, hogy mennyire egészséges! Az más kérdés, hogy szebb, jobban hasonlít az "igazi" klasszikus kenyérre a sütőben sütött, de a hozzávalókat mindkét módszer esetében Te, ill. a recept határozza meg. Tehát ebben nincs különbség.

 

Előnye akkor van igazán a gépnek, ha például:

 

1./ kevés az időd, sok a kis gyereked, s mennyivel jobb velük játszani (esetleg éppen tanulni), amíg a gép kever-keleszt-dagaszt-süt, mint a konyhában szorgoskodni (ezért mosunk mosógéppel is stb.stb.)

 

2./ ha nem bírja a csuklód a dagasztással járó, amúgy elég intenzív gyömöszölést (tudod, akkor jó a kenyér az idős kenyérsütögető nénik szerint, amikor "izzad a padlás", magyarán, amikor a veríték már megjelenik a homolokodon), én pontosan ezért emlegettem anno, s ezért volt ez az ajándék... ahogy egyébként a szeletelést is Robo Chef-el végzem, a legkisebb keverést is turmixgéppel stb.stb.

 

Kb. ennyi:-)

Előzmény: Csopaki malom (1962)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1964

Na ja, igaz, Párizsban legalább kapnék SAF élesztőt:-))) 

Előzmény: 3ferret (1950)
firmitudo Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1963

A vége az, hogy én elégedettebb vagyok ezzel a kenyérrel, mint a kézzel, sütőben sütöttel.

 

Hát nem tudom! Talán ha százból egy mondja ezt, ha már mindkettőt kipróbálta.

 

...élesztő egy tasak... az a kenyér is szép és laza.

 

Egy tasak élesztő mennyi kockának felel meg? 50g? Ennyi élesztőtől már laza is lehet.

Ha "csak" az öregtésztás kenyeret veszem alapul, általában 10 g élesztő megy a liszthez, plusz az öregtésztából ráeső rész 0,3-0,4g. Az összesen  1,3-1,4g élesztő és ettől is laza és szép lesz.

Másnap, harmadnap nem lesz túl élesztő ízű,-és illatú a kenyered?

 

Előzmény: Mmaca (1954)
Csopaki malom Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1962

Köszönöm szépen a választ!

Ès a kézzel teáltalad készített kenyér és a te géped kenyere között érzel minöségi különbséget? (Ropogósabb, könnyebb, magasabb, lágyabb?)

 

Előzmény: Mmaca (1957)
3ferret Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1961
Attól biztos nem lett sós ;-);-)
Előzmény: Mmaca (1960)
Mmaca Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1960

Nem hát, bár lehet attól lett sós????

De egy másiknál is benéztem, látni akartam mit kavar.

Előzmény: 3ferret (1959)
3ferret Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1959
És ugye nem tórtént semmi baj?
Előzmény: Mmaca (1952)
3ferret Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1958
Ha szeretsz dagasztani, mert megnyugtat, ami egyébként érthető, mástól is hallottam már ilyet, ne vegyél gépet, nincs értelme :-D:-D.
Előzmény: Csopaki malom (1955)
Mmaca Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1957

Igen, én valóban elégedett vagyok.

Amikor kézzel sütöttem, az nem kis részben azért volt, mert "szórakoztatott" is.

De mivel jó nagy sütőm van, villany, ez biz látszott a számlán. Meg bele is untam a dagasztásba.Tudom a kenyérsütő fogyasztása is látszani fog, de már nem ez az elsődleges szempont.

 

Ami miatt (hosszas vajúdás után) a kenyérsütő mellett döntöttem, az a kenyerek minősége, illetve rosszasága. ..Már a családom is panaszkodott  a kenyerek minőségére. A párom is, pedig ő a legkevésbé volt erre érzékeny. Pedig nem egy helyről vásároltuk a kenyeret. Sőt nem is egy városban, a lányom Pesten tanul...

 

A kenyér mennyisége most még inkább kiszámíthatatlan,(mert ízlik)de kb 5 perc alatt belerakom a hozzávalókat, és négy óra múlva kész. A nagy családnál ez a sütő lehet mindennap kell, hogy menjen. A legnagyobb kenyér 1,2 kg. Ekkorát még nem sütöttem

De hát csak karácsony óta van meg!

 

Őszintén tarottam a kenyérsütőtől, mivel sok kínlódásról olvastam régebben ilyen-olyan fórumokon . Azért is próbáltam a lehetőség szerinti legjobb gépet megtalálni. Nekem a Panasonik lett az. De más lehet mást mond.

 

A legfontosab? nem adaléktól laza, nem tapizták össze többen, nem koszos a héja alul, és finom. Annyira nem gyors, mintha lemegyek a kisboltba, be kell illeszteni a napi rutinba.

Előzmény: Csopaki malom (1955)
3ferret Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1956
Szia! Néha beleolvasok, de csak ritkán. Sajnos még csak egyszer voltam Rómában, 15 éve. Egy hét horvát Hvar-szigeti nyaralás után átkompoltunk Anconába (aznap éjjel halt meg Diana, mikor kiszálltunk, az összes újság erről szólt), és onnan haza, pár nap Firenze és pár nap Róma után. Szóval kevés volt az idő, nagyon. Néha beolvasok, fájdítom a szívem. Szerintem Európa legszebb városa!
Előzmény: Törölt nick (1953)
Csopaki malom Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1955

"A vége az, hogy én elégedettebb vagyok ezzel a kenyérrel, mint a kézzel, sütőben sütöttel."

 

Ùjoncként üdvözlök mindenkit!

 

Kedves Mmaca!

 

Valóban mindent egybevetve vagy elégedett a kenyérsütö géppel?

 

Èn még nagyon kezdö vagyok a kézi kenyérsütésben, de igazából két dolog miatt vágtam bele:

 

-        Nagy a család és sokszor nehéz volt elöre kiszámolni, hogy mennyi kenyeret vegyek

-        A kenyértészta dagasztása hihetetlenül megnyugtat és egy idöre minden gondomat elfújja. Kimondottan élvezem azt, ahogy a kezem alatt a kezdeti ragacsból szép fényes, ruganyós, szusszanó, dagadó, életteli tészta lesz.

 

Ugyanakkor az eddig sütött kenyereim bizony csúnyácskák, a karácsonykor sütött fonott kalács akkora lett, mint egy bálna és kidagadt a tepsiböl. Tegnap meg belefutottam egy „szakértö“ receptjébe, aki azt állította, hogy a toastkenyeret 250 C-on kell sütni. Mit ne mondjak, a kérgét majdnem fürésszel kellett elvágni, belül viszont nagyon finom, puha, könnyü kenyérke lett. Szóval, van még hová fejlödnöm….

 

Ezért nem tudom, hogy érdemes-e nekem kenyérsütö gépet vennem. Azt hiszem, egyelöre nem. Neked mik a gépi kenyérkészítés legfontosabb elönyei?

Előzmény: Mmaca (1954)
Mmaca Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1954

Bocsi túl fogok tengeni, de visszafelé olvasok.

 

én nagyon jó és laza kenyereket sütöttem ( no az elsőt elsóztam, de ez se nem a gép, se nem a recept hibája)

Nem használtam eddig se sikért, se kovászt. A liszt ahogy írtam a Nagyi titka, (500 g, L-es méretű kenyér) élesztő egy tasak Oetker, lehet nem kell az egész, a Coop -s élesztőből tökéletesen elég volt ami a receptben van . A Haas már nem hozott ilyen eredményt, de az a kenyér is szép és laza. És ezzel a nagyobb kenyér is biztos beleférne az üstbe.

Sikért Bio boltokban biztos tudsz venni, itt nálunk már az ABC-kben is van.

 

A vége az, hogy én elégedettebb vagyok ezzel a kenyérrel, mint a kézzel, sütőben sütöttel.

Jó én is azt hittem minden adalékot önállóan belerak.

Eddig én még csak a 01-es programot használtam, a grahammal kevert kenyeret is ezzel sütöttem meg.

Előzmény: kocapék (1923)
Mmaca Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1952

Én kinyitottam.... dehát nagyon kíváncsi voltam.... de csak kicsit kukucskáltam be...

Előzmény: kocapék (1937)
Mmaca Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1951

Szia!

 

Ha nincs a receptben benne, hogy az adalék adagolóba rakva, akkor szerintem nem teszi bele...

Rakd bele az üstbe az elején. Én is azt csinálom.

Én is nehezményeztem, dehát nem minden programnál teszi bele ahogy én látom a receptek alapján.

Ez ugye nem derül ki a boltok leírásából, nyilván ők se tudják. Hmmm...

Előzmény: kocapék (1941)
3ferret Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1950
Én sem, és ezt komolyan is gondolom. Bár 20 éves már 2x is elmúltam, pár hónapja azon gondolkodom, hogy a maradék 1x, netán 2x 20-at nem itt kéne megélni. Kenyeret sütni meg bárhol a világon lehet, nem igaz?;-);-)
Előzmény: .ETNA. (1949)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1949

Ez jó terv! Én Párizsba mennék vissza, de azt hiszem most már nem jönnék haza:-))

Előzmény: 3ferret (1948)
3ferret Creative Commons License 2012.01.07 0 0 1948
Nekem is vannak még 'világmegváltó' terveim, pld Mexikó, Peru vagy India, de van két hely, ahová visszamennék, az egyik Róma, a másik pedig Argentína. Buenos Aires és az Iguazu órök szerelem lett.
Előzmény: .ETNA. (1945)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.07 0 0 1947

Ja bocsi, most látom, hogy van külön adagoló:-)

Előzmény: .ETNA. (1946)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.07 0 0 1946

Akkor nincs lehetőség közben bedobni, pl. gyümölcsöt, olajbogyót stb????? Hát az meg hogy lehet... hm

Előzmény: kocapék (1935)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.07 0 0 1945

Megfogadom a tanácsot! Annál is inkább, mert mindig azt mondom a férjemnek, hogy vannak helyek, amelyeket muszáj látnom, pl. nagy vízesések:-) Most jól "irigyellek", persze csak úgy barátilag:-))

Előzmény: 3ferret (1932)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.07 0 0 1944

Köszi, ez akkor nem paradicsompürés+oregano+bazsalikomos olasz kenyér, de akkor mitől olasz? Az olivától? Hm, vagy más lesz a kenyér állaga, mert más a különböző fázisok ideje az olasz programodon?

 

Gondolom valami ilyesmi lehet, ahogy pl. a francia program az én gépemen szintén egy külön, önálló program (3-as): "a francia kenyerekre jellemzően ropogós, könnyed és lyukacsos szerkezetű kenyér" a használati receptje szerint nem tartalmaz zsiradékot és persze a program menete is más, mint pl. az alapprogramnál. A francia sütési program a Hausmeisteren 3 óra 50 perc (20 perccel hosszabb, mint az alap), tehát néhány perccel mindegyik fázis (kelesztés, dagasztás, sütés) hosszabb.

 

Én sem értem, hogy mit jelent a 30-60 perc stb., talán azt, hogy ez alatt a program alatt kétszer pihentet (közben 30 perc környékén kever), majd kétszer keleszt, kétszer dagaszt ? Tehát összességében 60 percig pihentet, 15 percig dagaszt, 180 percig keleszt, majd 50 percig süt, tehát összesen 305 perc? Ez viszont boooorzalmasan hosszú, 5 órááááig készül a kenyérke? Na ez egy újabb rejtély, igaz a belinkelt használatidat még nem olvastam, hátha benne van valahol a megoldás:-))

 

Nálam a francia után a következő leghosszabb a teljes kiőrlésűn 2 fontos kenyér sütése: 3 óra 40 perc

 

40 percig előmelegít,

3 percig kever,

15 percig dagaszt (13+2 perc),

100 percig keleszt (45 perc 25 fokon ki/be+19+36 perc),

majd 62 percig süt.

Előzmény: kocapék (1930)
Alaine53 Creative Commons License 2012.01.06 0 0 1943

 

 

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet. Elolvastam az általad említett  receptet és majd kipróbálom a géppel. További jó sütögetést kívánok neked és a többieknek is.

Előzmény: Törölt nick (1922)
3ferret Creative Commons License 2012.01.06 0 0 1942
Ez érdekes, én még nem láttam ilyen gépet. Szerintem mindenképp próbálj ki egy másik programot is, hogy működik-e az adagoló, mielőbb kiderüljön, ha gáz van. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy bármi baj lenne abból, ha kinyitnád, de hátha jön ide valaki, akinek hasonló elven működő gépe van, mert kíváncsi lennék mások véleményére is. Bevallom, én pld karácsonykor, amikor stollent sütöttem benne, jóformán végig a dagasztás alatt nyitva hagytam, mert eszembe jutott, hogy dobok bele még ezt-azt, ami a receptben nem volt, és figyeltem, mennyi tejet vesz így fel. Semmi gondot nem okozott.
Előzmény: kocapék (1941)
kocapék Creative Commons License 2012.01.06 0 0 1941

a panasonic-nak van egy adalék tartója, ahova a kenyérkészítés megkezdése előtt kell beszórni azokat a száraz adalékokat, amelyeket nem ajánlatos a kezdet kezdetén a lisztbe keverni (pl. magokat). A gép elvileg automatikusan adja a kenyérhez a megfelelő időben. De én például ki akartam próbálni, hogy a 09-es programmal készülő olasz kenyeret egy kevés köménymaggal "megbolondítsam", (amit a recept tulajdonképpen nem tartalmaz), de sajnálattal tapasztaltam, hogy a köménymag a sütés végére az adalék tartóban maradt. Remélem nem a készülék hibája, hanem egyszerűen a 09-es program nem vár adalékot.

Előzmény: 3ferret (1939)
3ferret Creative Commons License 2012.01.06 0 0 1940
Pontosan tényleg nem tudom, de az tuti, hogy amikor csipog, akkor áll, nem kever, és utána kezd megint dagasztani.
Előzmény: Törölt nick (1938)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!