Mármint a dr O-ból tetted bele az egészet, és úgy jó lett? Mert van még itthon egy, akkor elhasználom úgy. Ha van a közeledben cba, az ő élesztőjüket próbáld ki, nekem bejött, nem is drága, csak aztán itt megszűnt a bolt :-(
igen én is ezt tapasztaltam, ezzel indítottam, és félve próbáltam ki a másikat. Elfeleztem, és kicsit sok lett..hiába drágább az Oet..., a másik jobb és sokkal olcsóbb.Pedig a reklám megy ezekre a termékekre..
Amúgy az egész zacskót belerakva szép lett, sőőt, írtam is, hogy lehet nem kéne az egész bele.
Igen, én is a fél kiló liszthez való élesztőt bele szoktam tenni az egész zacskóval az 50 max 70 (általában ennyiből sütök) liszthez, kell is. Ha a kiló liszthez való van itthö, akkor meg kimérem. De sajnos nagyon nem mindegy, milyen, érdekes, nekem a legdrágább, dr O... élesztővel lett az egyik legpocsékabb kenyerem, másnak meg azzal is sikerült ;-).
Nagyjából így ahogy mondod. De a héja csak sötétre állítva lett ropogós.
A héj a sütőben sütöttnél is isteni volt, de a kenyér hamarabb száradt, pedig abba tettem margarint, és johurtot, vagy kefírt. Az is igaz akkor nagyobb kenyereket sütöttem, formában, mert zavart hogy szabadon laposkák voltak...Ha meg kevertem teljeskiőrlésűvel akkor pláne.
De szerintem a különbség a lisztből is adódik. Kézzel többnyire finomliszt és rétesliszt vagy teljeskiőrlésű keverékből sütöttem. Az elsők is így sültek most ki, és csak amikor kipróbáltam a már említett kenyérlisztet akkor ámultam el a különbségen. Régen is próbáltam én a kenyérlisztet, de akkor nem láttam semmi különbséget.
Elvileg fél kockának (25g) felel meg, és fél kiló liszthez írja az egy tasakot. Ezért raktam bele a fél kiló liszthez az egész tasakot...Mert hát honnan tudhatnám, hogy milyen minőségű az az élesztő amit ott, a márka hazájában használnak? Most tanulom az élesztő mennyiségét. Ahogy írtam, a Coop-os élesztőből annyit tettem amennyit a recept ír..Muszály is volt kimérnem, mert az nagyobb adag, egy kiló liszthez való.De nem esett vissza a kenyér, szép és finom.
És a döntő érv: a családnak tetszik így.
Nem másnap még nem élesztő ízű, a harmadik napot meg nem igen érte még meg...
És nem is száraz, nem is morzsálódik.
Na és te mennyi liszthez rakod ezt a mennyiségű öregtésztát, meg élesztőt?
Mert hát az se minndegy!
Meddig keleszted?
Nagyanyám annak idején nem is rakott élesztőt, csak a morzsoltkából csinált kovásszal sütötte. Este bekovászolt, aztán kora reggel dagasztott, sütött. Kb.két hétre. Az uccsó kenyérbe már alig ment bele a kés-
És igenis elégedett vagyok vele, pedig több, mint egy évig csak otthon kézzel dagasztott, sütőben sütött kenyéren éltünk. Az is jó volt, meg szép is, és mégis...
Még szép, különben is hová gondolsz, keserves munka árán kiharcolt "kisrendeske" címet, semmi pénzért (na jó, talán van az a pénz) nem vágnám csak úgy sutba:-)
A kenyeret tekintve, nagyjából mindegy, hogy gépben, vagy sütőben sütöd, legalábbis abban a vonatkozásban, hogy mennyire egészséges! Az más kérdés, hogy szebb, jobban hasonlít az "igazi" klasszikus kenyérre a sütőben sütött, de a hozzávalókat mindkét módszer esetében Te, ill. a recept határozza meg. Tehát ebben nincs különbség.
Előnye akkor van igazán a gépnek, ha például:
1./ kevés az időd, sok a kis gyereked, s mennyivel jobb velük játszani (esetleg éppen tanulni), amíg a gép kever-keleszt-dagaszt-süt, mint a konyhában szorgoskodni (ezért mosunk mosógéppel is stb.stb.)
2./ ha nem bírja a csuklód a dagasztással járó, amúgy elég intenzív gyömöszölést (tudod, akkor jó a kenyér az idős kenyérsütögető nénik szerint, amikor "izzad a padlás", magyarán, amikor a veríték már megjelenik a homolokodon), én pontosan ezért emlegettem anno, s ezért volt ez az ajándék... ahogy egyébként a szeletelést is Robo Chef-el végzem, a legkisebb keverést is turmixgéppel stb.stb.
A vége az, hogy én elégedettebb vagyok ezzel a kenyérrel, mint a kézzel, sütőben sütöttel.
Hát nem tudom! Talán ha százból egy mondja ezt, ha már mindkettőt kipróbálta.
...élesztő egy tasak... az a kenyér is szép és laza.
Egy tasak élesztő mennyi kockának felel meg? 50g? Ennyi élesztőtől már laza is lehet.
Ha "csak" az öregtésztás kenyeret veszem alapul, általában 10 g élesztő megy a liszthez, plusz az öregtésztából ráeső rész 0,3-0,4g. Az összesen 1,3-1,4g élesztő és ettől is laza és szép lesz.
Másnap, harmadnap nem lesz túl élesztő ízű,-és illatú a kenyered?
Amikor kézzel sütöttem, az nem kis részben azért volt, mert "szórakoztatott" is.
De mivel jó nagy sütőm van, villany, ez biz látszott a számlán. Meg bele is untam a dagasztásba.Tudom a kenyérsütő fogyasztása is látszani fog, de már nem ez az elsődleges szempont.
Ami miatt (hosszas vajúdás után) a kenyérsütő mellett döntöttem, az a kenyerek minősége, illetve rosszasága. ..Már a családom is panaszkodott a kenyerek minőségére. A párom is, pedig ő a legkevésbé volt erre érzékeny. Pedig nem egy helyről vásároltuk a kenyeret. Sőt nem is egy városban, a lányom Pesten tanul...
A kenyér mennyisége most még inkább kiszámíthatatlan,(mert ízlik)de kb 5 perc alatt belerakom a hozzávalókat, és négy óra múlva kész. A nagy családnál ez a sütő lehet mindennap kell, hogy menjen. A legnagyobb kenyér 1,2 kg. Ekkorát még nem sütöttem
De hát csak karácsony óta van meg!
Őszintén tarottam a kenyérsütőtől, mivel sok kínlódásról olvastam régebben ilyen-olyan fórumokon . Azért is próbáltam a lehetőség szerinti legjobb gépet megtalálni. Nekem a Panasonik lett az. De más lehet mást mond.
A legfontosab? nem adaléktól laza, nem tapizták össze többen, nem koszos a héja alul, és finom. Annyira nem gyors, mintha lemegyek a kisboltba, be kell illeszteni a napi rutinba.
Szia! Néha beleolvasok, de csak ritkán. Sajnos még csak egyszer voltam Rómában, 15 éve. Egy hét horvát Hvar-szigeti nyaralás után átkompoltunk Anconába (aznap éjjel halt meg Diana, mikor kiszálltunk, az összes újság erről szólt), és onnan haza, pár nap Firenze és pár nap Róma után. Szóval kevés volt az idő, nagyon. Néha beolvasok, fájdítom a szívem. Szerintem Európa legszebb városa!
"A vége az, hogy én elégedettebb vagyok ezzel a kenyérrel, mint a kézzel, sütőben sütöttel."
Ùjoncként üdvözlök mindenkit!
Kedves Mmaca!
Valóban mindent egybevetve vagy elégedett a kenyérsütö géppel?
Èn még nagyon kezdö vagyok a kézi kenyérsütésben, de igazából két dolog miatt vágtam bele:
- Nagy a család és sokszor nehéz volt elöre kiszámolni, hogy mennyi kenyeret vegyek
- A kenyértészta dagasztása hihetetlenül megnyugtat és egy idöre minden gondomat elfújja. Kimondottan élvezem azt, ahogy a kezem alatt a kezdeti ragacsból szép fényes, ruganyós, szusszanó, dagadó, életteli tészta lesz.
Ugyanakkor az eddig sütött kenyereim bizony csúnyácskák, a karácsonykor sütött fonott kalács akkora lett, mint egy bálna és kidagadt a tepsiböl. Tegnap meg belefutottam egy „szakértö“ receptjébe, aki azt állította, hogy a toastkenyeret 250 C-on kell sütni. Mit ne mondjak, a kérgét majdnem fürésszel kellett elvágni, belül viszont nagyon finom, puha, könnyü kenyérke lett. Szóval, van még hová fejlödnöm….
Ezért nem tudom, hogy érdemes-e nekem kenyérsütö gépet vennem. Azt hiszem, egyelöre nem. Neked mik a gépi kenyérkészítés legfontosabb elönyei?
én nagyon jó és laza kenyereket sütöttem ( no az elsőt elsóztam, de ez se nem a gép, se nem a recept hibája)
Nem használtam eddig se sikért, se kovászt. A liszt ahogy írtam a Nagyi titka, (500 g, L-es méretű kenyér) élesztő egy tasak Oetker, lehet nem kell az egész, a Coop -s élesztőből tökéletesen elég volt ami a receptben van . A Haas már nem hozott ilyen eredményt, de az a kenyér is szép és laza. És ezzel a nagyobb kenyér is biztos beleférne az üstbe.
Sikért Bio boltokban biztos tudsz venni, itt nálunk már az ABC-kben is van.
A vége az, hogy én elégedettebb vagyok ezzel a kenyérrel, mint a kézzel, sütőben sütöttel.
Jó én is azt hittem minden adalékot önállóan belerak.
Eddig én még csak a 01-es programot használtam, a grahammal kevert kenyeret is ezzel sütöttem meg.
Én sem, és ezt komolyan is gondolom. Bár 20 éves már 2x is elmúltam, pár hónapja azon gondolkodom, hogy a maradék 1x, netán 2x 20-at nem itt kéne megélni. Kenyeret sütni meg bárhol a világon lehet, nem igaz?;-);-)
Nekem is vannak még 'világmegváltó' terveim, pld Mexikó, Peru vagy India, de van két hely, ahová visszamennék, az egyik Róma, a másik pedig Argentína. Buenos Aires és az Iguazu órök szerelem lett.
Megfogadom a tanácsot! Annál is inkább, mert mindig azt mondom a férjemnek, hogy vannak helyek, amelyeket muszáj látnom, pl. nagy vízesések:-) Most jól "irigyellek", persze csak úgy barátilag:-))