Keresés

Részletes keresés

ppmr Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2383

Megvan a program, de hogy azt nem mondanám, hogy egyszerű :)

NeomatiK Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2382

Besz*rás, milyen emberek vannak! Ami sajnos nem ritkaság magyarföldön.

 

Te meg majd a 15 millió Ft helyett fizess neki 12 millót. Akkor legyen ilyen pökhendi nagyokos!

Előzmény: ppmr (2373)
Vezso Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2381
Van egy program, ami egyszerűen kezelető és kiszámolja a szigetelések hatását. Winwatnak hívják és azt hiszem a meditherm honlapjáról letölthető egy kicsit butított, de használható verzióban.
Előzmény: ppmr (2379)
Axióma Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2380
Akkor legalabb arra keress megoldast, hogy innentol sajat femu-d legyen. Nem epitesvezeto, nem kell naponta megjelennie, de legyen ott minden fontosabb melo vegen (takaras elott). Es o veszi at, ha megfelel. Az onkorinal is irassatok at, hogy jogilag is o legyen a femu! Igy rajta mulik a haszn. veteli, remelhetoleg a szerzodesben azt kotottetek ki a kivitelezovel, es igy nem tudja megkerulni.
De az tuti hogy ha most hagyod magad, akkor eluszik az egesz. Marmint ugy ertve, hogy olyan lesz amit ok rutinbol epitenek -- es ez neked nem feltetlenul jo.
Előzmény: ppmr (2379)
ppmr Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2379

Igazatok van! Saját FEMU kellett volna, ezt mi is tudtuk, de túlságosan megbíztunk benne, sok jót is hallottunk felőle, és hagytuk, hogy ő szervezze a femu- t is, aki persze az ő embere, így ő is ogja állni.

Megszabadulni nem szeretnénk tőle, mert jobbat nem találtunk, kb 7ből ő volt a legjobb. Ha most kezdünk keresgélni, sosem lesz házunk. Az lesz, amit Vezso is mondott, megtaláljuk a megoldást, és ha eddig nem is lett volna világos, hogy mi diktálunk, elbeszélgetünk vele arról, hogy ez a 15M nem kis pénz, a mi munkánk van benne, és ezért, ha akarunk, minden szöget ellenőrzünk, akkor is, ha ő profi, és akkor is, ha az lesz a vége, hogy valóban elég a 2 cm.

Ügyvéd, és hasonlók...nem hiszem, hogy nincs más megoldás. Egyszer még beszélünk vele erről, meglátjuk, hogy mit mond. Elég gyerekes viselkedés volt ez most, remélem estére összeszedi magát, és belátja, hogy ennyi pénzért akárki körbe kéne, hogy csókolgasson, még akkor is, ha dolgoznia kell érte.

Sarkamra állhatok, kidobhatom, de az nem megoldja a problémát, hanem újabbakat generál.

Utánanézek ennek a szigetelési módszernek. Meg kerítünk valakit, aki kiszámolja nekünk, hogy mi jó, mi nem jó?

Vezso Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2378
Azért nem kell rögtön a legdrasztikusabb eszközökhöz nyúlni, de nem árt a sarkadra állni. Ez nekemsem megy mindenkivel szemben könnyen, de meg lehet csinálni. :)
Sajnos valahonnan az ilyen emberek nagyon jól képzettek pszichológiából.
Igyekezz megoldást találni és nem felelőst, talán akkor ő is kompromisszumképesebb lesz.
Én még mindig a burkolható szigetelést ajánlom.
Előzmény: memorix (2377)
memorix Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2377

Kedves PPRM!

 

Gondolom nem készítettél kiviteli tervet, mert akkor abba minden benne lenne. Szerintem nincs felelős műszakvezetőd akit téged képvisel (nem a vállalkozóé) és a helyszinen van amikor te nem vagy ott és mindent részletesen megbeszéltél vele.

 

Ne várj csodát a vállalkozóktól, ök csak kiviteleznek jól-rosszúl. Néha megszokásból csinálnak dolgokat. Neked kell meghatározni, hogy hogyan tegyék ha a fenti 2 dolgot nem tetted meg. Érdemes megcsináltattni a kiviteli tervet vagy inkább fogadni egy jó felelős m.vezetőt.

 Így gondolom neked kell ellenőrizni a dolgokat...ha nincs tapasztalatod akkor könnyen megvezethetnek, hogy az úgy jó....és te fogsz mindenért idegeskedni és veszekedni...és utánna vastagon kifizeted a hibákat...

 

Általában 4 v. 5 cm szokott lenni ha az ember magának csinálja. Ettől nagyobb is lehet... ha eladásra készitik akkor 2 cm... az sem olyan rossz csak egy picit hideg lesz....:)

 

Az ablakoknál jelentős eltérések vannak...ha akcióban veszi akkor meg tudd takaritani neked pénzt...gondolom ezt sem beszéltétek meg elöre...rá kell szánni az időt az építkezésre ha nincs felelelős műszakvezetőd...érdemes elöre mindent megbeszélnetek a későbbi problémák elkerülése végett...és folyamatosan beszélgettni...

 

Az alapot nem kell kitömni vassal, meg van határozva a kiviteli tervben mennyire van szükség ha nincs ilyen akkor a vállalkozó becsléssel állapítja meg. Elég sok helyen az építész és a statikus elöre megadja a vasalás módját ha meg kell erősiteni...

 

Ha egy komplett kivitelezésben állapodtatok meg pl 15M anyag és m.dijjal...gondolom a műszaki tartalmat megbeszéltétek....és írásban rögzitésre került...részletesen...

 

Ha az építési napló vezetve van és 5 cm-ben volt az irásbeli megállapodás akkor bejegyezheted a kifogásodat...és természetesen kérhetsz ezért akár árleszállítást is...vagy a munka ismételt elvégzését...nem lesz egyszerű menet...ha birósági ügy lesz belöle akkor kerits egy jó ügyvédet...a problémamentes építkezés ritka...

 

 

 

 

Előzmény: ppmr (2373)
Axióma Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2376
Hat akkor nagyon gyorsan megnezetnem a szerzodest egy jogasszal, es jo nagy kotbert kerve toluk kilepnek belole. Ez nem lehet igaz! Keress egy szakembert, akivel nem mer majd vitatkozni! Merre vagytok, a FeMu-nk helyre tenne szerintem az illetot... 1 kiszallas, szakertes nem kerul olyan sokba, mint amennyit itt veszthetsz az ugyon.
Az, hogy keves lesz vagy nem, nem kerdes. Eltert a tervtol. Egyedul dontve. Kesz, innentol kezdve bukta, akarmi is a muszaki velemenye (ami raadasul hibas is - nyilvan senki korabbi megbizot nem kerdezett meg, hogy mennyi a futeskoltsege, es az vajon ilyen hibakbol is ered-e).
Allj azonnal a sarkadra, vagy ha nem megy, akkor keress tisztessegesebb kivitelezot, mert ezzel a modszerrel kb. duplajaba kerul majd a hazad es meg nem is fog hasonlitani a tervekre.
Előzmény: ppmr (2373)
ppmr Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2375

7ből ő adta az egyik legjobb ajánlatot, és kb 2-3 kivitelező munkájából ővé volt a legszebb. így választottuk őt. Először mással akartunk dolgoztatni, és közben csak álmodoztunk róla, hogy ha meg tudnánk fizetni, vele csináltatnánk. Aztán mégis ő maradt.

A műszaki ellenőrt ő hozza. Öreg hiba, igen, nem kellett volna hagyni. A 20cm- vel meg el vagyunk késve, mert lent van a beton.

Előzmény: Vezso (2374)
Vezso Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2374
Érdekes fickó lehet, hogy sikerült kiválasztani?
ME nincs? Ha ő mondaná, hogy kell az 5 akkor talán elhinné. Oszt ha te 20cm-t akarsz, akkor mi van, ha a terven az van, akkor csinálja meg azt. Őrület, hogy ilyen vállalkozó még a piacon van.
Nálunk a vakolást rontották el. (kicsit)
Szóltam telefonon, hogy nem tetszős. Másnap reggel megnézte, harmadnap jöttek javítani. A melősok mesélték, hogy olyan lebaszást kaptak, hogy nem győztek hova elbújni.
Egyre inkább érzem, hogy milyen jól jártunk a kivitelezőnkkel.
Előzmény: ppmr (2373)
ppmr Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2373

Beszéltem a kivitelezővel...hát az van, mint ami a szolgáltatóiparban manapság: kérdezek, hogy mitől nem azt csinálja, ami le van írva, és ezek után még én érezzem magam szarul, mert feltételem, hogy nem tudja mi a dolga.

Hát kaptam tőle mindenfélét, hogy ő mindig olyat épít, amiben lakna, 20 házat felhúzott, és senki sem panaszkodott, ha vannak olyan jóakaróim, akik azt mondják, hogy oda 5 cm kell, 2 kevés, akkor építsék azok a házat stb. Megkaptam, hogy nem szokás agyonvasazni az alapot, ő megtette, előre megrendelte a nyílászárókat, mert nekünk spórolt vele vagy 50e-t...

Nem értem, hogy 15 M- nál miért ne tehetném fel ezt a kérdést. Valszeg amiatt pöccent be, hoyg azt mondtam, rögzítsük az eltérést. "Első kérdése ez volt: Miért rögzítsük? Megyünk a bíróságra?" Pedig tán a szerződésünk is úgy szólt, hogy minden eltérést rögzítünk.

fefefe Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2372

nagyon korrekt megfogalmazás ;-D

 

Előzmény: Fido Dido (2371)
Fido Dido Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2371
"az alacsonyabb padlóréteg gond lehet akkor is, ha az ajtók már meg vannak rendelve."

 

Olyankor lehet a keret fölött bohóckodni ytonggal! :)

Előzmény: fefefe (2368)
Vezso Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2370
Nehogy már te szégyeld magad! Ha valamit elszarnak, és neked attól kell félned, hogy ezután direkt el fogják rontani, akkor már el is kell őket küldeni a fenébe fizetés nélkül.
Létezik olyan padlószigetelő, amire közvetlenül lehet burkolni. Járj utána és tetesd e velük, de nehogy a sima lépésálló nikecellt tegyék le, mert az arra nem jó. Mindenképp beszélj a tervezővel.
Kevés a 2cm. Nekem 10cm van letéve és még a lábazatra is tenni fogok valamit.
Előzmény: ppmr (2367)
Vezso Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2369
Nem hiszem, hogy a lábazat szigetelése megoldaná a problémát. Attól, hogy a földet leszigeteled oldalra, lefelé szépen viszi a hőt, de ha nem vinné, akkor is gondold el mekkora tömeget kellene melegen tartanod.
Előzmény: fefefe (2368)
fefefe Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2368

esetleg a lábazati szigetelést - ha még nincs meg - "levitetheted" velük jó mélyre, ezzel korrigálható a dolog. (1 m-re "lelógatva" elvileg (!) már nem is kellene padlószigetelés. ez nekik plusz pénz (bár lehet, hogy nem sokkal több, mint amit az aljzatbnál megspóroltak), meg munka, de ennyi büntit megérdemelnének.

az alacsonyabb padlóréteg gond lehet akkor is, ha az ajtók már meg vannak rendelve.

 

Előzmény: ppmr (2367)
ppmr Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2367

Nincs ilyen ismerősünk, de még körbeérdeklődünk.

A tervezőt is meg lehetne kérdezni, csak kérdés, hogy abból mekkora kára lesz a kivitelezőnek, azon keresztül nekünk. Merthogy a tervező ismer mindenkit helyben, még a végén elpletykálja a dolgot másnak.

Előzmény: NeomatiK (2366)
NeomatiK Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2366
A Hőszigeteléses topikban 3334-es hsz-ban kérdeztem, hogy mi a helyzet talaj felé, érdemes átolvasni. Habár arra nem ad választ és én se tudok most válaszolni, hogy mennyi pluszköltséget jelent neked fűtéskor a kisebb hőszigetelés. Épületgépész tervezőt meg kéne kérdezned, az a biztos - remélhetőleg.
Előzmény: ppmr (2365)
ppmr Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2365
Ez oké. De gyakorlatilag okoz ez valamilyen problémát, pl nagyobb lehet a fűtésszámlám, hasonlók. Kb 50e Ft- t nyert ezzel, na, de lesz- e ekkora károm belőle? Pont azért nem akarunk feleslegesen kötekedni, hogy később ne legyen nagyobb bajunk belőle.
Előzmény: NeomatiK (2363)
ppmr Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2364
Kevésnek kevés, de pl a régi házak alatt egyáltalán nincsen. Jó lenne, ha nem lenne ebből gond, de a tervben nem ez van, ezért gáz.
Előzmény: tgabika11 (2362)
NeomatiK Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2363

A tervben vagy írásban 5cm-re írt szigetelés helyett kivitelezéskor önkényesen a 2cm-est rakták le?? Hogy vették ehhez a bátorságot?? Ez már nem az a kategória, ami megbocsátható, illetve szerkezeti-kivitelezési szempontból tolerálható!

Általában 5-6cm hőszigetelésnél vékonyabbat nem szoktak manapság rakni, ahol nem az olcsó házak összelapátolása a cél. Ebből is kiindulva, na meg leginkább a hőátbocsátási tényező miatt számít a szigetelés vastagsága.

Lehet, hogy magaddal is tolsz ki (viszony elmérgesedése, esetleg más is sérül a házban feltöréskor), ha feltöreted velük az aljzatbetont és a terv szerinti szigetelést rakatod le. Pedig ez lenne a helyes út véleményem szerint. Később mégjobban át fognak vágni.

Építési naplóban benne van ez a módosítás? Szerződés van a kivitelezővel? Te vagy nyeregben velük szemben.

Nem akarok elhamarkodott véleményt mondani, de ezzel a kivitelezői hozzáállással jogosan megérdemelnék, hogy soha ne legyen megrendelésük és észhez kapjanak, valamint szégyenlistára kerüljenek és megfizessék neked az okozott kárt, a feltört betont pedig annak rendje és módja szerint "ártalmatlanítaniuk" kell! Ne hagyd magad!

 

Előzmény: ppmr (2361)
tgabika11 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2362

Szerintem meg.

 

Nekünk 8 cm van alatta padlófűtéssel.

De a 2 szerintem kicsit kevés...de ne legyen igazam

Előzmény: ppmr (2361)
ppmr Creative Commons License 2006.09.04 0 0 2361

Sziasztok!

Ma megcsinálták az aljzatbetont, még éppen odaértünk, míg a nappaliban betonoztak.

Volna pár kérdésem:

1) Meg lehet csinálni rendesen 12 óra alatt 5-6 emberrel egy 94 nm- es alapterületű ház aljzatbetonozását vízszigeteléssel, mindennel együtt?

2) Bár a tervben 5 cm szigetelés, hungarocell van, itt 2 cm-t tettek le. Fog ez nekünk valami gondot okozni?

 

 

 

EMZEPERIKSZ Creative Commons License 2006.09.01 0 0 2360

Jó kérdés ez a pára dolog...Több szakoldal állítja, téglán/ytongon keresztül is csak kb 3 %-a (ezreléke?) megy ki a párának, ha kívül dryvit fedi, még annyi sem. Igazából az ablak szellőztetett régen is, nekem is mozogtak a függönyök rendesen :) Magyarán mindegy a fal milyensége, csak a fa szellőzik ill. kezeli a párát jól.

Ebben én nem tudok igazságot tenni, ha vki tud konkrétumot. érdekel. Műa nyílászárókkal mondjuk ismerősöm régi építésű háza Dryvit (6 centi EPS) előtt tégla fallal kevésbé volt párás mint utána: rögtön megmutatta a penész a hőhidak helyét...viszont felét fűti, miután a födémet is rendbe tette (15 cm kőgyapot).

 

Előzmény: viktor a takarító (2357)
ppmr Creative Commons License 2006.08.31 0 0 2359
Köszi! Ha egyszer arra járunk mostanában, rákérdezünk.
Előzmény: pacseryk (2358)
pacseryk Creative Commons License 2006.08.30 0 0 2358
Létzik egy harmonika szerű padlásfeljáró. Ez alig lóg előre. Baumaxban lehet rendelni. Az ára viszont borsos, 50e körül van. Ezért is nem vettem még én se. :( Pedig nálunk is csak ilyen férne be.
Előzmény: ppmr (2356)
viktor a takarító Creative Commons License 2006.08.29 0 0 2357

ezek a vb-falú házak nekem nagyon nem jönnek be, utólag nem alakíthatók, minden fix benne, még a páramegmaradás is, kivéve, ha kiépítesz egy tuti légcserélő rendszert, de gravitációst ugysem sikerül, akkor meg marad az elekromos. Namost sok helyen egy hete volt áramszünet, ami néhány helyen másnap délben ért véget, miközben erős/viharos szél és eső is tombolt, bent pedig a gyertyák égtek....

Szóval én el is határoztam, hogy lesz áram nélkül is működő fűtésünk is, meg dízel áramfejlesztőnk vész esetére (a szünetmentes tápon gondolkodom), de esetünkben ytong a fal (pont olyan összetételben, ahogy memorix javasolta, kivéve a födém, ami nagyrészt e-gerenda, a nappali fölött pedig látszó fagerenda), fa a nyílászáró, tehát a szellőzés hiánya nem volt kritikus.

Előzmény: EMZEPERIKSZ (2354)
ppmr Creative Commons License 2006.08.29 0 0 2356

Sziasztok!

Létezik olyan beépíthető padlásfeljáró, aminek a létráját függőlegesen kell lehúzni. Helytakarékosabb lenne, mert nem kéne mondjuk 130-160 cm- r e afaltól tenni..

Vezso Creative Commons License 2006.08.28 0 0 2355
A szóbeli ajánlattal vigyázz! Mi ezért váltunk meg az előre kinézett, szóban lebeszélt kivitelezőtől. 1 éve 130/nm árajánlattal kezdtünk, aztán papíron jött egy 180e/nm-es ár, meg a magyarázkodás. Nem tartott sokáig eldönteni, hogy nem ők lesznek az építők.
Előzmény: EMZEPERIKSZ (2354)
EMZEPERIKSZ Creative Commons License 2006.08.28 0 0 2354

EPS polisztirolzsalus házra kaptam közben kulcsrakész (szóbeli) ajánlatot kivitelezőtől 130 000 Ft ÁFA-s árra. (alappal, fűtéssel) Ez gondolom úgy sem tartható (bár ki tudja...állítólag a környékünkön, Pesttől 40 km most ennyiért vállalja 2 kivitelező cég is) de valszeg 150 e FT/nm ÁFA-s áron még elképzelhető lenne a dolog. Amúgy azt tervezem amit írtál: 1 szint, látható födém v. gipszkarton és 20 centi hőszigetelés, műa. ablakok, redőnyöket helyi ismerős 100 körül megcsinálja, dolgozott már nekem, kandalló csak előkészítve, cirko kazán, radiátorok szeleppel, laminált padló, belül gipszkarton burkolat saját kivitel, kert, kerítés később...ősfás kert  inkább csak vágni kell, kerítés 3 oldalon adott. Közmű viszont rájön, a ház elől rá kell kötni és mindent be kell vinni kb. 8 métert gondolom fél milkát rá kell szánni. (víz, gáz, csatorna)

A gondom a három gyerek: 4 hálószoba kell és ehhez ügyesnek kell lenni hogy 120 nm alatt kijöjjön. Bár nem akarok nagy helyiségeket, arra ott a kert :)

Köszönöm a segítségeket, hát töröm tövább a fejem :)

Előzmény: memorix (2353)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!