Keresés

Részletes keresés

v_peti Creative Commons License 2016.04.03 0 0 33044

Konkrét gyár: A kamionok többsége Hollandiába megy, és nem százféle irányba!

 

Amúgy meg éjjel lenne bőven kapacitás, akkor se gyorsok, se személyek nem járnak. Tőlünk nyugatra meg már egyre több a 4 vágány, pl. Bécs és Salzburg között már a vasútvonal nagy része négyvágányos. Így a gyorsok átkerültek a nagysebességű vágányokra, így a személyek mellett már könnyebben elférnek a terhesek, és a hasonló átlagsebesség miatt előzni is jóval kevesebbszer kell.

De ott van pl. a 16-os. Még sohasem láttam, hogy Porpácon torlódnának a terhesek, hogy el tudjon menni az IC és a személy Csorna felé. Ugyanúgy Hatmajor sem torlódik vagy Püspökmolnári sem, holott ott még a többség tolómozdonyt kapna. Valahogy mégsem úgy tűnik, hogy az IC-k miatt nem férnének el. Nem beszélve arról, hogy 'Shalomtól Csornáig IC sincsen, csak pár ablakos, így ott bőven lehetne küldözgetni a terheseket, Gyékényes vagy Hodos velé, de valahogy mégsem teszik.

 

Előzmény: trizs77 (33041)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.04.03 0 2 33043

>Két pályás vasutaknak azért elég nagy lehet az áteresztő képessége.

Papíron. Meg v_peti agyában. De igazából azért annyira nem.

 

A legfőbb eltérés, hogy míg autópályán szinte mindenhol lehet előzni, addig vasúton csak ott, ahol váltó van, ami a pálya összhosszának csak egy töredéke. Ráadásul, míg autópályán az ideális követési távolság 50 méter körül van, addig vasúton a minimális is egy térköz. Magyarország jelenleg egyetlen, kétvágányú, villamosított, Nyugat-Európa felé vezető vasútvonalán, az 1-es számú, Budapest - Győr - Hegyeshalom vasútvonalon a térközök hossza nagyjából másfél kilométer. 

Mit jelent ez? Ha egy lassabb vonatot egy gyorsabb meg akar előzni, akkor a lassabb félreáll, a gyorsabb megteszi azt a minimum másfél kilométert, elhalad a lassabb mellett (ez megintcsak több száz méter), majd megtesz még másfél kilométert, és akkor kezd a lassabb újra elindulni. A gyakorlatban itt 6-7 perc állásidővel érdemes számolni. Ráaásul egy tehervonat féktávolsága közel ezer méter, tehát, még ha az előzés időtartamát nullának számolnánk (ami messze nem igaz, ld. az előzőeket), akkor is perceket veszítene csak a lassítás-gyorsítással, plusz elhasznál egy csomó villamos energiát. A magánvasúti szolgáltatók nem is szeretik, ha esetleg ki is számlázzák nekik az elhasznált áramot, amire igazából nem is nekik volt szükségük. 

Az 1-es vasútvonalon csúcsidőben óránként és irányonként négy személyszállító vonat közlekedik, ebből kettő gyors (Railjet, IC), kettő lassú (elővárosi személyvonat). A lassú annyival lassabb, hogy, ha Kelenföldről kiengedik közvetlenül a gyors mögött, akkor Komáromig utoléri a következő gyors. Ebből világosan látszik, hogy ebbe óránként egy tehervonat is már csak úgy fér be, ha az egyből a személy után jön ki, és valahol félreteszik az Intercity elől. Csúcsidőn kívül egy tehervonatnak óránként lehet adni félreállás nélküli menetvonalat, éjszaka többnek is. De ez még mindig nagyon, nagyon messze elmarad attól, amennyi kapacitást egy autópálya a teherforgalomnak adni tud. 

Mellékszál:  a vasút Tatabányán és Győrben is a város közepén megy végig, ellentétben az autópályával. Ez a világon mindenhol probléma, például Európa egyik legnagyobb teherforgalmú vasútvonalán, a Rajna-völgyben, a lakosság már sok éve tiltakozik, hogy az ablakuk alatt elmegy egy éjszaka 50-60 tehervonat, ami nem annyira vicces dolog. 

Vissza a főtémához: ha valaki megáll Párizsban vagy Madridban egy elővárosi vasútvonal mellett, és nézi az ötpercenként elhúzó 8-12 kocsis emeletes vonatokat, vagy megáll Oroszországban, és nézi az óránként és irányonként tíz, egyenként legalább négyezer tonnás tehervonatot, az lenyűgözheti, de ahol ugyanazon a két vágányon megy a Railjet, a személyvonat meg a teher, ott bizony hamar kiderül, hogy az elméleti, meg a gyakorlatban megvalósítható kapacitás között nagyságrendi eltérés van. 

Ma a vasút ebből a tranzit-teherforgalomól pár százaléknál nagyobb részt csak úgy tudna átvenni, ha épülne egy V0, ahogy tervezték, de nem egy vágányon, hanem kettőn, és nem Kecskeméttől Tatabányáig, hanem Kiskundorozsmától Hegyeshalomig. És akkor ez még mindig csak a tranzit. Autópályákat építeni, fejleszteni, egyértelműen olcsóbb, ráadásul azt nem csak a teherautók hsználhatják. 

Előzmény: klimakiraly (33030)
dimelo Creative Commons License 2016.04.03 0 0 33042

Nyugodj meg, mindenki kiszámolta melyik a gazdaságosabb.

 

Annyi a különbség, hogy a vasútnak volt közel száz év előnye.

 

Emlékszel arra, hogy volt egy olyan szolgáltatás is a 60-as, 70-es években, hogy

"MÁV háztól-házig"

 

A vasút már akkor felismerte, hogy nem képes mindenhová eljuttatni a teherárut,

ezért - monopolhelyzetét kihasználva - "saját magának" teremtett konkurenciát.

Nem volt gond, az a pénz is neki folyt be.

 

De a világ nem állt meg, racionálisan teret nyert a kamion.

 

 

Pedig nagyon utálom, ahogy dübörögnek sok tízezer ház előtt.

Mellékhatásként sok elkerülőút megépült, de még nem elég!

 

 

Egyszerűsítve:

 

A vasút, a hajó, a repülő = diktatúra,

hozzájuk képest a közút = demokrácia

Előzmény: v_peti (33040)
trizs77 Creative Commons License 2016.04.03 0 0 33041

Elnézve egyes gyárak udvarát, több szerelvénynyi kamion áll ott hétvégén! Nem igaz, hogy nem adnak ki összességében egy vonatnyi árut!

 

----------------

 

 

OFF

 

 

De kiadnak.

 

Vállalja el a vasút.

Teheti.

Feladat, 30 kamionnyi árút abból a gyárudvarból 24 címre kell elvinni 24 órán belül.

Nosza rajta.

Minimum 1 forinttal olcsóbban, mint ahogy ma a kamion elviszi.

 

Vasúti szállítmányozók, fuvarozók ELŐRE !

 

ON

 

 

 

v_peti Creative Commons License 2016.04.03 0 0 33040

Elnézve egyes gyárak udvarát, több szerelvénynyi kamion áll ott hétvégén! Nem igaz, hogy nem adnak ki összességében egy vonatnyi árut!

Előzmény: dimelo (33039)
dimelo Creative Commons License 2016.04.02 0 0 33039

500 km-től és/vagy 500 tonnától...

 

Egyetértek: vagy az egyik, vagy a másik, együtt  kis valószínűséggel...

 

 

A RO-Lá-s adatok 2005-ből még jóval kevesebb tranzitkamion mellett relevánsak.

 

A helyzet annyit változott: a síneken a menetidő nem javult annyit, mint amennyivel több - főleg kelet-európai - autópálya épült 10 év alatt.

 

Brüsszelből nézve fontosnak látszott a vasútfejlesztés, de már tudják (későn), hogy ide kár pénzt juttatni,

ha pazarolják és nem hasznosul. (Ukrajnára-Oroszországra, Közel-keletre is gondolva)

Lásd: cikk lentebb  Hajdú-Bihari Napló.

 

 

Előzmény: trizs77 (33038)
trizs77 Creative Commons License 2016.04.02 0 0 33038

Pontosítsunk: a vasút 500 km-től és 500 km-től válik versenyképessé Európában.

 

-------------------

 

Ez így igaz.

 

Csak az áruk 1-2%-a lehet amit a szárazföldi Európában úgy kell szállítani, hogy mindkettő feltételnek egyszerre megfeleljen.

 

Azokat viszont úgy is szállítják.

 

Előzmény: dimelo (33035)
dimelo Creative Commons License 2016.04.02 0 0 33037

Köszi! Észleltem...

Sajnos a haon még nem tette közzé, a kis számítók úgy képzelik megveszik többen a printet.

 

Íme:

Felújították a sínpályát, mégsem közlekedhetnek 160-nal a vonatok

Fel kell újítani a Püspökladány–Apafa közötti sínpályát, és vonatbefolyásoló rendszer is szükséges.

Hajdú-Bihar.

Leghamarabb 2020 harmadik negyedévétől közlekedhetnek 160 kilométeres sebességgel a vonatok Debrecen és Szajol között, de akkor is csak egyes pályaszakaszokon – válaszolta a Napló kérdésére Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs igazgatója. A vasútfejlesztési beruházásért is felelős társaságot amiatt kerestük meg, hogy megtudjuk, időre befejeződtek-e a múlt év novemberében már átadott, Szajol–Püspökladány közötti felújított pályaszakaszon a március 31-ei határ­időre vállalt biztonság- és távközléstechnikai fejlesztések. És persze az utazóknak a legfontosabb kérdés, hogy a 121 milliárd forintból megvalósult beruházás után végre mikortól közlekednek 160-nal a vonatok. Egyébként a fejlesztés fő célja a vonatok sebességének növelése volt. A pályaszakasz ünnepélyes átadásán – tavaly november elején – Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója 2016-ra prognosztizálta a 160-as tempót. Mégpedig azt követően, hogy beépítették a vasúti biztosító berendezéseket.

A projekt során megállók újultak meg, aluljárók épültek. Loppert Dániel 

Időre elkészült

A tavaly őszi időponthoz képest – derült ki most Loppert Dániel szavaiból – a vasút sebességének növelése négy év csúszásba kerül. Igaz, a novemberben átadott Szajol–Püspökladány vasútvonal felújítási munkái már tartalmazták a szakasz biztosítóberendezésének fejlesztését is – közel 21 milliárd forint értékben –, de a kivitelező vállalkozók a végső munkálatokkal 2016 március végéig készültek el. Ezért ezt az időpontot tüntették fel befejezési határidőnek. Ezekben a napokban a műszaki átadás zajlik.

Ahhoz azonban, hogy a vonatok 160 kilométeres sebességgel haladhassanak, nem elég arra alkalmassá tenni a pályát, szükség van még a biztosítótechnikához kapcsolt ETCS (Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer) berendezésre is. Ennek előkészítése ugyancsak megvalósult a projektben. A végleges állapot szerint ETCS Szajoltól Debrecenig létesül. Ehhez azonban a legfontosabb feltétel Püspökladány és Apafa között a vasúti pálya felújítása, azaz alkalmassá tétele a 160-as tempóra. A beruházás ez év végén vagy jövő év elején indulhat, és 2020 harmadik negyedévében zárulhat. Tehát akkortól számíthatunk arra, hogy a vonatok a sínpálya egyes szakaszain akár 160-as sebességre is képesek lesznek. HBN–KZS

Biztonságosabb a pálya

Akkor mi végre is volt a vasúti pálya felújítása, ha azon nem közlekedhetnek  a vonatok az Európai Unióban egyébként nem nagy tempónak számító 160 kilométeres sebességgel? – tettük fel a kérdést a NIF-nek. A választ szintén Loppert Dánieltől kaptuk: – A korszerűsítés kapcsán nem lehet csak a pályasebességről beszélni, bár kétségtelen, a vonatok sebességének növelése volt az egyik legfontosabb cél. A projekt során megállók újultak meg, alul- és felüljárók épültek, biztonságosabb lett a közlekedés. Mindez Püspökladányban is, ahol ugyancsak előrelépés történt a különszintű közlekedésben, biztonságában.

Előzmény: Samott (33036)
Samott Creative Commons License 2016.04.02 0 0 33036

Nem mukodik a link (regisztraciot ker), masold be a tartalmat ha meg akarod osztani velunk. Koszi.

Előzmény: dimelo (33035)
dimelo Creative Commons License 2016.04.02 0 0 33035

Pontosítsunk: a vasút 500 km-től válik versenyképessé,

és 500 tonná-tól (az egybecsengő számok felett)

Ekkor már nem olyan drága (fajlagosan)

 

Meddő vita, amit már eldöntött a történelem.

10 000 km és 10 000 tonna felett csak a hajó a nyerő, bármilyen lassúnak tűnik is.

 

A repülés gyors, de drága,

továbbá kis tömeg szállítható és multimodális szükséglete van. (átrakodás)

emiatt és

 

minden egyéb esetben kamion.

 

Kissé off, de a témához illően ABSZURD:

 

http://www.naplo.hu/helyi/2016/04/01/felujitottak-a-sinpalyat-megsem-kozlekedhetnek-160-nal-a-vonatok.naplo

 

Hát még ha a bizber-ről az igazat is megírták volna...

 

Előzmény: trizs77 (33033)
trizs77 Creative Commons License 2016.04.02 0 0 33034

Persze én is utálok vasúti átjáróban állni, de amit az M5-M0-n látok, az számomra érthetetlen . Rengeteg a kamion, nem gondolom hogy mind máshova megy és máshonnan.

A RO-LA ha jól gondolom halott, de azért egy időben volt azon kamion nem kevés.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

OFF

 

1./ de amit az M5 M0 látok az számomra érthetetlen ....

 

1./ Ebben semmi baj nincs, ha érthetetlen.

Meg kell tanulni.

A vasutas topikba beírod, hogy ROLA és kiad n+1 találatot.

Ott már részleteztük pár ezer hozzászólásban, adatokkal, hogy miért lassú, miért drága, miért.......

 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

2./ A RO-LA ha jól gondolom halott, de azért egy időben volt azon kamion nem kevés.

 

2./ Magyarországon évente kb. 2,6-2.8 millió kamion halad át.

Ebből a ROLA fénykorában 100-120.000 kamiont vitt el vasúton.

Erre az évi 120.000 kamionra a kormánytól 900 millió forint támogatást kapott évente, 2005-ben.

Az országon átmenő kamionok 0,4%-t vitték vonaton a hazai ROLA fuvarok fénykorában.

 

ON

 

 

 

 

Előzmény: klimakiraly (33030)
trizs77 Creative Commons License 2016.04.02 0 0 33033

Pont ezért nem értem, miért nem szállítatnak többen vasúton!

 

-----------------

 

Mert :

1./ Drága,

2./ Lassú,

3./ Nem biztonságos.

Előzmény: v_peti (33028)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.04.02 0 0 33032

De, kevés. Volt napi három vonat talán, összesen kevesebb, mint száz kamionnal. És az is csak addig volt fenntartható, amíg kvóta alapján adták a fuvarengedélyeket.

Előzmény: klimakiraly (33030)
klimakiraly Creative Commons License 2016.04.01 0 0 33031

Most olvasom egy fórumban: - Javaslok egy olyan KRESZ módosítást, hogy akit jobbról meg lehet előzni, azt büntessék meg, és ne azt, aki előz! (természetesen az egyéb szabályok betartása mellett)

klimakiraly Creative Commons License 2016.04.01 0 0 33030

És közúton a konténer miért nem tud terjedni? Vagyis az M5-őn nem igen látok konténert cipelő kamiont.

 

Nem lehetne megoldás németo felé egy gyűjtő vasút ... és aztán kamion a gyár kapuig.

 

Két pályás vasutaknak azért elég nagy lehet az áteresztő képessége.

 

Persze Én is utálok vasúti átjáróban állni, de amit az M5 M0 látok az számomra érthetetlen ... rengeteg a kamion, nem gondolom hogy mind máshova megy és máshonnan. A RO-LA ha jól gondolom halott, de azért egy időben volt azon kamion nem kevés.

Balikaa Creative Commons License 2016.04.01 0 0 33029

A vasúti szállítás olcsó, az a baj vele, hogy baromi lassú, hacsak nem irányvonat, azaz barmi nagy mennyiségű árú, van ki és berakó a feladónál és a címzettnél is, és nem zsúfolt a pálya sem. És akkor még barmi nagy raktárak kellenek mindkét végén

Előzmény: v_peti (33028)
v_peti Creative Commons License 2016.04.01 0 0 33028

Úgy tűnik, nem kell nekik a nagyobb sebesség, mert szinte mindenhol egy sofőr vezet, és nincs leváltó! Tehát mégsem olyan fontos a gyorsaság. Pont ezért nem értem, miért nem szállítatnak többen vasúton!

Előzmény: trizs77 (33024)
v_peti Creative Commons License 2016.04.01 -1 0 33027

A képen látható szakaszt 2×6 sávra fogják bővíteni.

 

OMG! Nem kéne inkább a tömegközlekedést fejleszteni? Egy 2x1 sávban trolibusz, vagy villamos vagy metró menne.

 

Durván elautósodtak! Gondolom, ott a benzinár nem létező fogalom. Azaz papíron létezik, de nincs használatban! :(

 

Meg kellene már végre oldani, hogy ne 1€ vagy 1,20 legyen a benzinár, hanem forgalomfüggő! Azaz vasárnap éjjel 50 cent, míg hétfőn reggel 8-kor az ilyen helyeken 5 Euró!

Azaz nem direkt a benzinár, mert akkor előre megtankolnának éjjel!

Előzmény: Fradista Utazó (33022)
trizs77 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 33026

Meglátjuk, hogy gyorsítja vagy lassítja a forgalmat ?

 

 

Megnyitják a Pomázi úti felüljárót

Hétfőtől részlegesen, három sávon megindul a forgalom, csillapodhatnak az óbudai dugók. Tovább »

forrás: Index.hu

 

trizs77 Creative Commons License 2016.04.01 0 1 33025

Még 10 év és a hazai M0 két oldala is be fog épülni.

 

 

Előzmény: Fradista Utazó (33022)
trizs77 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 33024

Nem laassú a vonat, a kamion a lassú.

 

-----------------

 

Milyen kár, hogy Európa logisztikusai nem hozzád járnak tanulni.........................:-(((

 

Ők ezt fordítva tudják.

 

 

v_peti Creative Commons License 2016.03.31 0 0 33023

Nem laassú a vonat, a kamion a lassú. Egy sofőr vezet 9 órát, ahelyett, hogy kettő vezetne 18-at. Akkor mégsem annyira fontos a sebesség.

Előzmény: klimakiraly (33020)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.03.31 0 0 33022

Amszterdam, A10 autópálya (ez a körgyűrű). ÁNF kb. 200 ezer ej. 

Ahogy látható, az A10-et elérte az elkerülő utak tipikus végzete: ráépült a város. De annyira, hogy ma az A10 forgalmának elsöprő többsége helyi forgalom (Amszterdam munkahelyeinek majdnem fele az A10 mentén található). 

A képen látható szakaszt 2×6 sávra fogják bővíteni. De a bővítéshez a vasútállomás miatt nincs elég hely, így az autópálya lemegy a felszín alá egy 12 sávos alagútrendszerbe. A beruházás tervezett költsége kétmilliárd euró. 

Fradista Utazó Creative Commons License 2016.03.31 0 0 33021

>100 kamion 100 sofőr, 100 vagon egy masiniszta

Ja, csak az a 100 kamion kb. 80 helyre megy. Az autógyárakba tipikusan most se kamionnal megy a cucc, csak az Audihoz Győrbe naponta több tehervonat érkezik Németországból. Meg a bányából a vasércet se kamionnal hordják el. Egy mozdonnyal meg kimenni valahová 20 tonna áruért (miközben maga a mozdony 80 tonna) nem annyira racionális. Azt aztán átpakolni, irányvonatra rakni, ehhez fenntartani akkora rendezőpályaudvarokat, mint máshol egy város...

Előzmény: klimakiraly (33020)
klimakiraly Creative Commons License 2016.03.31 0 0 33020

Hát nem tudom meddig tudja ezt még finanszírozni a világ ... ami konvoj megy az M5-őn egyszerűen el nem hiszem hogy megéri ... 100 kamion 100 sofőr, 100 vagon egy masiniszta ... azt el se tudom képzeni mennyit amortizálódik 100 kamion meg száz vagon 500.000km alatt.

 

A vasút lassú? De hova a f@szomba sietünk? Annak az autógyárnak nem mindegy hogy 10 nap alatt vagy 3 nap alatt ér oda cucc? Az a telephelyen a vagonokat ... vagy inkább konténereket a kamion traktorok vihetnék jobbra balra előre hátra ... mondjuk akkor lehet kell újra 100 ember és akkor ugyan ott vagyunk mint a part szakad ...

Előzmény: v_peti (33018)
dimelo Creative Commons License 2016.03.31 0 0 33019

http://www.vg.hu/vallalatok/szazmilliardokat-iger-a-kormany-utepitesekre-467927

 

A hírben nincs semmi új, csak a fondorlatos hazudozás.

 

Mi az, hogy 2010 előtt  megépülhetett volna EU-s pénzből?

 

A ciklus 2013 (2015)-ig tartott. A jóember már akkor is hűséges katona volt.

 

Most nincs EU-s forrás...

 

Mert az ő kormánya úgy döntött, hogy radikálisan csökkenti az EU-s fejlesztésű útépítéseket.

 

(Arccal a vállalkozások felé 60%)

 

Így szegény államtitkárnak most hazai forrásból sikerült alapkövet letennie...

v_peti Creative Commons License 2016.03.31 -1 0 33018

Durva! :( Közben meg a vasút szépen leépít, hogy még több legyen a kamion! :( Szimplán hülyék, vagy az útépítőknél van érdekeltségük?

Előzmény: Fradista Utazó (33004)
mash.69 Creative Commons License 2016.03.25 -1 0 33017

Menekültek helyett erre kellene költeni.

Előzmény: Fradista Utazó (33016)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.03.25 0 0 33016

Lezárták az A6 autópálya fechingeni viaduktját statikai problémák miatt. Legalább az év végéig zárva is marad. 

ÁNF: 40 ezer ej. 

 

Lassacskán a fejünkre dől az egész német autópályahálózat.

dimelo Creative Commons License 2016.03.24 0 0 33015

Bocsi:   M85-M86

Előzmény: dimelo (33014)
dimelo Creative Commons License 2016.03.24 0 0 33014

Köszi! Így világos.

 

De nem láthatjuk előre  az üzemanyagár trendeket,

ezért óvatosan 500 milliárddal kalkuláltam. (/év)

 

Több autózás. szállítás, több autópálya (emelt) díj:

Az E-útdíj bevétel:

2015. január    13,2                   70 %   30%

          február  13,8

 

2016. január    13,6                   73%   27%

          február  15,4  milliárd Ft

 

ez már E85-86 hatás...

Előzmény: Roger Preed (33013)
Roger Preed Creative Commons License 2016.03.24 0 1 33013

A jövedéki adó bevételt szerintem hasonlítsd össze a MÁSZ éves forgalmi adataival:

 

2014 +6,4%

2015 +7,6%

 

Olcsóbb üzemanyag, több autózás, több tankolás, több jövedékiadó.

Előzmény: dimelo (33010)
dimelo Creative Commons License 2016.03.24 0 0 33012

Még mélyebben: az EU-s forrásból épített utakat összevonva közölték (kiadásként)

Vagyis még 500 milliárd ment el,

persze hogy másra költötték.

 

De ha precíznek akart látszani azzal, hogy közzétette a jövedéki adó bevételt,

akkor a többi tételt sem ildomos elnagyolni (PPP, díjbeszedés)

 

Az igazán "őszinte megbánás" az lett volna, ha  az üzemanyag áfáját is hozzáteszi a bevételekhez,

a költségeknél pedig a nettót tüntette volna fel, hiszen az az Áfa is a költségvetésé...

 

 

A közúti forgalom ARANYBÁNYA az államnak,

ehhez képest (ebből) nyomja a 100 milliárdokat a veszteséges vasútba.

 

Jó, nem mindenkinek veszteséges, csak az adófizetőknek...

 

Előzmény: Fradista Utazó (33011)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.03.24 0 1 33011

>Hol van 1500 milliárd Ft???

Hogyhogy hol? Elköltötték másra. Sehol nincs előírva, hogy ezt az utakra kellene költeni, és általában más országokban sem az utakra költik.

Előzmény: dimelo (33010)
dimelo Creative Commons License 2016.03.24 0 0 33010

Egy kicsit számolgattam:

 

Azt állítja az államtitkár, hogy

2011-2015 között  714 milliárd útdíj és 2620 milliárd jövedéki adó folyt be = 3334 milliárd Ft

Építettek (EU-val együtt) 763 milliárdból + PPP 500 milliárd (nem pontosította),

az üzemeltetés 297 milliárd, a díjbeszedést nem pontosította. = kb. 1600-1800 milliárd Ft

 

Hol van 1500 milliárd Ft???

 

2016-2019 között ezek szerint befolyik 1000 milliárd útdíj (243 M volt 2015-ben) és min. 2000 milliárd jövedéki adóból= 3000 Milliárd Ft

Építeni szándékoznak 740 milliárdból + üzemeltetés 340 + PPP 400 + díjbeszedés 200 = 1680 milliárd Ft

Jön valami "kis apró " még az EU-tól is...

 

Ha valaki tudja miért ugrott meg a jövedéki adó bevétel 2013-ról 2014-re,majd ismét 2015-re, akkor köszi. (Csak 500/év milliárddal számoltam)

 

Az 1036 km-es "beruházás" bámulatos csúsztatás.... 736 millió Ft/km az átlag jóval több a 11,5 tonnás felújítás, mint az új építés (csak 157 km)

Előzmény: trizs77 (33009)
trizs77 Creative Commons License 2016.03.23 0 0 33009
trizs77 Creative Commons License 2016.03.23 0 0 33008

kicsit off

 

autópálya ugyan, de más szemszögből

 

http://www.vezess.hu/magazin/2016/03/20/nincs-mar-igazi-kraft-az-autobahnon/

 

 

dimelo Creative Commons License 2016.03.23 -1 0 33007

Köszönöm a véleményedet.

Igyekszem objektíven értekezni, bár tudom a területi kötődés miatt sokak számára mégis szubjektívnek tűnhet.

Az M4 éppen ezért számomra szélesen értelmezett közügy Üllőtől-Berettyóújfaluig.

Miután 2003-ban az Sztrádatörvény (CXXVIII) egyértelműen fogalmazott, de 2015-ig nem készült el (M8-M9 sem), ezért formálok jogot a kritikára.

 

Akik szerint fontosabb Kaposvár Zalaegerszeg, Ózd bekötése a hálózatba,

mint az ország legforgalmasabb TEN-T E-60 útvonala, azoknak szakmai érvük nincs,

ergo ezen a fórumon trollkodnak, finomabban: védik a mundér..t.

 

A bünti pedig politikai kategória. Ahogy Eu-s projektnek állították be az M! Abony-Tisza-híd - Tsz.miklós szakaszt és megnyerették Lászlóné segedelmével a S-NY birodalommal,

majd a haragszomrád után leállíttatták arra is hivatkozva, hogy az EU nem támogatja...

Na ez a bünti alapja.

 

Mr Lézernek most felnyílt a tudata: az ország keleti felére is "figyel" a kormány...

 

De maradjunk a szakma közelében.

Ha 2014-2020 EU forrásokat a kormány saját akaratából úgy osztotta szét, hogy az infrastruktúrára a fele jut, mint korábban, de vállalkozásfejlesztésre a keret 60 %-a,

abból következik, hogy M4 nem lesz (Jaj, nem jut rá, de figyelünk...), Ezért a vállalkozásfejlesztések mindenhol nagyobb eséllyel megtörténhetnek, ahol már van autópálya.

 

Még egyszerűbben

a legerősebb kutya neve: Nárcisz

Köré épül az egész uradalom...

 

 

Előzmény: Turbo4 (33006)
Turbo4 Creative Commons License 2016.03.22 0 0 33006

Teljesen egyetértek "dimelo" legtöbb hozzászólásával.

Valamilyen eszement "büntiben" van JNkSZ megye és/vagy Szolnok város.

Mindenki, mindig megígéri a gyorsforgalmi ( autópálya/autóút - legújabban gyorsút) utat, csak mikorra már tenni kellene akkor valahogy nem akaródzik.

Már 6~8 éve autópályán kellene a fővárosba autóznunk, ha az ígéreteket nézzük. Úgy érzem, ennél rosszabb mutatóval nem sok beígért útfejlesztés rendelkezik mint az M4!

Előzmény: dimelo (33003)
trizs77 Creative Commons License 2016.03.22 0 0 33005

Az egyes útszakaszokra ill. csomópontokra kattintva részletes projektleírás is elérhető  forgalmi adatokkal, költség-haszon elemzéssel.

 

----------------------

 

Jaaaa, úúúgy könnyűűűű............................:-))

Előzmény: Fradista Utazó (33004)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.03.22 0 0 33004

Itt a következő 15 év német útfejlesztési terve. A piros jelzi a sürgető beruházásokat, ahol gyakoriak a torlódások.

Az egyes útszakaszokra ill. csomópontokra kattintva részletes projektleírás is elérhető (németül), forgalmi adatokkal, költség-haszon elemzéssel.

 

http://www.bvwp-projekte.de/map_street.html

dimelo Creative Commons License 2016.03.22 0 1 33003

Nem mondom, hogy minden eleme tetszik, de az biztos, hogy racionálisabb lett volna.

 

Az M44 Nagykőröshöz, Tisza-híddal +100 milliárd Ft!!! (+40 km)

 

Békéscsabától a határig biztos, hogy nem sürgős:

 

OKKF 2014       összes forgalom egységjármű tgk. szgk. ktgk.

44. út

MO-RO (országhatár)     1452   3035    1071    305     32   

B-JNSZ (megyehatár)     4516   6756     1434  2270   723 

JNSZ-BKK (megyehatár) 5770   8135     1537  3155 1005

 

 

Csak, hogy érzékelhető legyen, összehasonlítás:

42-4. főút

MO-RO Ártánd               4511    7282   1778   2125   529

HB-JNSZ                        8425  12135   2431   4657 1246

JNSZ-P                        11872  16604   3109   6903 1795

Előzmény: Törölt nick (33001)
mash.69 Creative Commons License 2016.03.21 -1 0 33002

Bekapcsolják a szupertraffipaxokat

A tavaly óta használt, kicsit megbízhatatlan mobil kamerák még mindig csak egyfunkciósak, de hamarosan élesítik a fix ellenőrzőkapukat. Elmondjuk, mire figyeljen, ha nem akar bírságot. Tovább »

forrás: totalcar.hu

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.21 0 0 33001

ezzel az M46 verzióval mi a gond? 46-os út meglévő 20 km-es szakaszának felhasználásával, Békéscsabáig 8 db csomópont, 200 ezer lakos a nyomvonal közvetlen közelében.

 

Előzmény: Aladár46 (32995)
dimelo Creative Commons License 2016.03.21 0 1 33000

"Jobban feltárja"?

 

Szerinted ez érdekli a főfejeket?

 

Arról is értekezni kell, hogy mi a helyzet Gyulától keletre...

Előzmény: Roger Preed (32996)
dimelo Creative Commons License 2016.03.21 0 1 32999

Éppen ezért kellett volna (M)46 Törökszentmiklós M4 felé építkezni.

csak 70 km és nincs 20-30 milliárdos újabb Tisza-hídra "szükség".

 

Az M44 is autóút, ne nézd el. Magyarul az újabb kormányerőszak csak most minősítette vissza az M4-et.

 

Ha 70 km építéssel újabb megyeszékhelyet be lehetett volna kötni a hálózatba, de mégsem ez választották, miközben az M44 nyomvonal

Nagykőröshöz visz, nem Kecskeméthez. (vagyis a 44. útról kénytelen lesznek lehajtani, ha Kecskemét az uticél.)

 

Látszik, hogy a szakmát "elbocsájtották" a minisztériumból...

Előzmény: Aladár46 (32995)
dimelo Creative Commons License 2016.03.21 0 0 32998

"Odaszólnál" a döntéshozóknak, hogy be lehet fejezni a szabotálást?

Előzmény: Aladár46 (32994)
trizs77 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 32997

az első a jobb.

 

 

Előzmény: Roger Preed (32996)
Roger Preed Creative Commons License 2016.03.21 0 2 32996

Igazából lehet, el kellett volna rugaszkodni a 44-es úttól, ha már új gyorsforgalmit építünk. Két lehetséges útvonal, ami jobban feltérja a környéket:

 

- (M5)-Kiskunfélegyháza-Csongrád-Szentes-Orosháza-Békéscsaba-Gyula

- (M4)-Törökszentmiklós-Mezőtúr-Szarvas/Gyomaendrőd-Békéscsaba-Gyula

Előzmény: Aladár46 (32995)
Aladár46 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32995

M4 autóút lehetséges vonzáskörzete Békés megyében (adatokat a Wikipédiából vannak):

 

Gyomaendrőd: 13680 fő

Körösladány: 5129 fő

Szeghalom: 9465 fő.

=======================

 Szumma: 28274 fő

 

M44 autóút lehetséges vonzáskörzete:

 

Mezőberény: 11241 fő

Békés: 19763 fő

Békéscsaba: 60334 fő

Gyula: 31673 fő

Szarvas: 16954 fő

=======================

Szumma: 139965 fő

 

Számolgatásaim szerint talán még Gyomaendrődről is érdemes az M44-t választani, csak 10 km lesz hosszabb, de az M5 végig autópálya, még az M4 csak autóút lesz.

 

Előzmény: dimelo (32993)
Aladár46 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32994

Akkor legyen az elkerülő és legalább 2030-ig le van tudva az M4 Szolnok utáni fejlesztése. :)

Előzmény: dimelo (32989)
dimelo Creative Commons License 2016.03.20 0 1 32993

Rendben, tegyük hozzá: jelenleg.

De akkor sem érthető, hogy aki B.csabáról bumlizik Pestre miért menne Szolnok felé, majd vissza az M5-re.

 

Különben eléggé szűk az a látásmód, amely csak a megyeszékhelyet tartja célterületnek.

Békésben különösen, hiszen a 3 város agglomerációja összeér.

De Körösladány-Szeghalom-Gyomaendrőd lakóinak semmit nem fog jelenteni az M44 Pest felé, nekik az M4 lesz a rövidebb.

 

Ha elkészül az M4 Szolnok M0 között, akkor lehet feltenni a valós kérdést.

 

Ezt nem tudnám megjósolni mikor lesz...

Előzmény: RadiX (32992)
RadiX Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32992

ez a Google útvonaltervező matekja, és nyilván a most létező utakkal számol. amíg nem épül meg az M4 belső szakasza, addig az M5/405 lesz a leggyorsabb útvonal Albertirsa-Cegléd-Szolnok felé

Előzmény: dimelo (32990)
dimelo Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32991

A 4-es forgalma a 44-en?

 

Hogyan gondolod?

 

Ennyire nem csalhatnak a forgalmi adatok...

Előzmény: mash.69 (32986)
dimelo Creative Commons License 2016.03.20 0 1 32990

Furcsa a matekod.

 

Ki mondta, hogy a 4-esről az M5-re kellene menni?

Mert 25 éve kitalálták a 405-öst?

 

Az M0 Monor-Üllő M4 a megoldás. Ezt már  jóváhagyta a kormány. (Nagy duzzogva 6 év késéssel.)

Előzmény: RadiX (32988)
dimelo Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32989

Köszi!  Tudok róla, de nem tudok örülni neki...

 

Ez csak toldozás, 3-4 év múlva ugyanúgy fog kinézni, mint jelenleg.

 

Ha legalább elkerülőt építenének (mert M4-et sokáig nem) akkor volna értelme.

 

De ennyi a hozzáállásuk. 2010-ben azzal állították le az elkerülő építést, hogy majd lesz M4.

6 év múlva még mindig semmi nem látszik az M4-ből, de csutkáig rohadt a 42-es burkolata.

 

Vagyis most kidobnak az ablakon 1 milliárdot, mert nem adtak 6 éve  2 milliárdot a tartós megoldásra a (4-42. összekötő)  teljes elkerülő útra.

 

 

Előzmény: Aladár46 (32982)
RadiX Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32988

mellesleg az M5/44 útvonal ma is rövidebb és gyorsabb, mint az M5/405/4/46 útvonal

Előzmény: RadiX (32987)
RadiX Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32987

az a forgalom már most is az M5-ön megy Újhartyánig, legfeljebb ezután Kecskemétig megy.

Előzmény: mash.69 (32986)
mash.69 Creative Commons License 2016.03.20 -1 0 32986

azt gondolnám, hogy ha épül egy 2*2 sávos út Békéscsaba-Kecskemét között

akkor azon forgalom lesz/van/volt

a 4-es út forgalmának egy része fog erre jönni

vagy rosszul gondolom?

Előzmény: Komlósfecskés (32985)
Komlósfecskés Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32985

Milyen plusz forgalomra gondolsz?

Előzmény: mash.69 (32984)
mash.69 Creative Commons License 2016.03.20 -1 0 32984

M44 kapcsán felmerül bennem, hogy az M5 nem döglik majd bele a plusz forgalomba?

 

 

http://www.magyarepitok.hu/indulhat-az-m44-es-tervezese-kondoros-es-bekescsaba-kozott

Fradista Utazó Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32983

2015-ös adat, Belgium, R1 (Antwerpen körgyűrű). ÁNF 276 ezer ej., ebből 50,800 tehergk. 

Aladár46 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32982

dimelo, M4 helyett:

 

Püspökladány belterületén felújítják a 42-es főutat 7,3km-es szakaszon.

 

 

Előzmény: Aladár46 (32981)
Aladár46 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32981

Komplex útfelújítási program 

 

Az országos közúthálózaton a nyomvályúk és felületi egyenetlenségek megszüntetését célzó, a közlekedésbiztonságot, fenntarthatóságot és térségi elérhetőséget javító program

 

69 milliárd forintos hazai forrásból országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a felújítások elvégzésére feltételes közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződésekkel rendelkezik. A támogatási szerződést 2016. március 1-jén kötötte meg Seszták Miklós, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minisztere és dr. Nemes-Nagy Tibor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A felújítások miatt még több térség elérhetősége javul, csökkennek az utazási idők, emelkedik a közúti és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala. A felújított utak legalább középtávon, de igénybevételtől függően akár hosszabb ideig is szolgálják a biztonságos közlekedést.

 

http://internet.kozut.hu/Lapok/komplex-utfelujitasi-program.aspx

 

 

Aladár46 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32980

Talán az M9 [Kaposvár-Bonyhád] lesz 2022 körül.

Előzmény: MCA-001 (32978)
Aladár46 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32979

Sajnos, nem dobta be az M47 gyorsút [Szeged-Berettyóújfalu] szakaszát. :(

Előzmény: dimelo (32977)
MCA-001 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 32978

Dél-Dunántúlra nem akar jönni?

Előzmény: Aladár46 (32976)
dimelo Creative Commons License 2016.03.20 0 1 32977

Hangzatos cím, igazi politikus-mondat.

 

Kell, már megint: vagyis jár, csak nem jut...

 

A miniszter már tehetett volna eleget az elmaradottság ellen.

De eddig csak az M43 volt fontos, meg a TRAMTRAIN Hódmezővásárhelynek.

 

Most Békésbe ment, ott osztotta az észt.

 

Nagyszerűnek nem nevezhető (immár harmadik) kormányzásuk alatt mi történt?

 

Áthelyezték az M35-M4 határszakasz megvalósítását a 2020-ig EU ciklusba, ahol már jóval kevesebb EU forrást hagytak útfejlesztésekre.

Emiatt "nem jutott" pénz az M4 Törökszentmiklós-Püspökladány-Berettyóújfalu szakasz megépítésére. (2020 után meg még annyi se)

De mindenek felett leállították az Abony-Tisza-híd- T.miklós szakasz építését! Ki tudja mikor és miként folytatódik?

 

Hogy is mondta szép szavakkal: "...az első világháborút követően Békés, Csongrád és Bihar megye területei – amelyek addig az ország közepének számítottak –

hazánk szélére kerültek, számos bajjal és nehézséggel, 100 esztendő nélkülözéssel."

 

100 év nélkülözés...

 

Olvastam valahol: Trianon a határokon belül is pusztít...

 

 

 

Előzmény: Aladár46 (32976)
Aladár46 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 32976

Elégtételt kell kapniuk a keleti megyéknek


Lázár János ünnepi beszédében elmondta: 2010 óta az Orbán-kormány - elődeivel ellentétben - nemcsak nyugatra, hanem keletre is tekint. Kitért arra, néhány héten belül megszületik a döntés arról, hogy Békéscsabát és Kecskemétet négysávos autóút kösse össze, a tervek szerint még az idén megkezdik a beruházást. "Ezzel Békés megye legalább az M5-ös autópályához tudna csatlakozni" - mondta.

http://www.kormany.hu/hu/miniszterel...leti-megyeknek

... Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az első világháborút követően Békés, Csongrád és Bihar megye területei – amelyek addig az ország közepének számítottak – hazánk szélére kerültek, számos bajjal és nehézséggel, 100 esztendő nélkülözéssel.

– A kabinetek figyelme korábban csak nyugat felé irányult, most viszont olyan kormánya van az országnak, amely kész keletnek és nyugatnak is nézni – folytatta a gondolatot. – Néhány héten belül megszületik a döntés, megtörténik a kivitelező kiválasztása, hogy Kecskemétet és Békéscsabát egy négysávos autóúttal kössük össze. A terv szerint még idén megkezdjük a beruházás első szakaszát és a négysávos autóúttal Békés megye az M5-ös autópályához csatlakozhat ...

http://www.beol.hu/bekes/kozelet/ata...astelyt-656296

dimelo Creative Commons License 2016.03.17 0 1 32975

Az élet egyszerű lehetne, ha valakik nem bonyolítanák meg...

 

http://444.hu/2016/03/17/szazmilliardos-hitelekbol-kenytelen-a-kormany-potolni-az-eu-s-bunteteseket

 

Aszfaltügy

Az útépítésekre és útfelújításokra szánt pénzeket érintő vita már 2014 eleje óta tart. Itt a bizottság egy 2007-től tartó gyakorlatba kötött bele, konkrétan abba,

hogy rendszerint csak olyan útépítő pályázhatott, akinek 50 kilométeren belül saját aszfaltkeverő telepe volt. A magyar fél szerint ez nem kivételezés, a brüsszeli szerint az.

A vita miatt állnak a KÖZOP (közlekedés) és a hét ROP (regionális fejlesztések) útépítésre vonatkozó kifizetései, immár legalább két éve.

A beragadt összeg 573 millió eurót (közel 178 milliárd forintot) érint, a felfüggesztés tavaly júliusban vált hivatalossá.

Információink szerint az aszfaltvita miatt szintén beragadt a KÖZOP-nak az a része, amit nem a kohéziós alapból (vagyis a szegényebb EU-s országoknak járó pénzből),

hanem az ERFA-ból, vagyis a regionális fejlesztési alapból finanszíroznak. Ez további 833 millió eurót, azaz 258 milliárd forintot érint.

 

Ezért kellett felvenni a megyeszékhelybekötősdire is hitelt?

Előzmény: mash.69 (32972)
mash.69 Creative Commons License 2016.03.16 -1 0 32974

4 tonna Meleg aszfalt 40 négyzetméter aszfalt, tehát 1m2 az 100 kg aszfalt.

Előzmény: mash.69 (32970)
dimelo Creative Commons License 2016.03.15 0 0 32973

Bingo!

 

ilyesmire utaltam a 32963-ban.

Ha "kérhetném" ne a földmunkát, alapozást "ócsítsák"...

Az aszfalt úgy is extraprofit-bánya!

Előzmény: mash.69 (32972)
mash.69 Creative Commons License 2016.03.15 -1 0 32972

most is van ilyen vagy ehhez hasonló munkakör

becsült ár...

emlékszem a Csorna környéki utaknál 40-70% felár lett

a mérnök által számolt árakhoz képest

és erre mondta a Lopos Dani, hogy a cukor ára is felment 400-ra 200-ról..

Előzmény: Fradista Utazó (32971)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.03.15 0 0 32971

Na, én ilyen mérnök szeretnék lenni, aki megmondhatja, mennyi a maximum. Minimális munkával lehetne tízmilliókat keresni. 

Előzmény: mash.69 (32969)
mash.69 Creative Commons License 2016.03.15 -1 0 32970

http://www.pecsistop.hu/regio/reszkessenek-a-katyuk-uj-fegyverrel-tamad-a-biokom/1145843/

 

kíváncsi vagyok, hogy létezik még a cég?

alkalmazzák máshol is ezt a technológiát?

mash.69 Creative Commons License 2016.03.15 -1 0 32969

ezek után simán eltudom hinni az M4 földmunkáit...

lehet ocsótani, mint a románok, oszt jön egy kis eső

oszt volt nincs autópálya...

egy Zagyva/Tisza árterületen csak óvatosan a kispórolt földmunkával..

 

az a baj, hogy a cégek érdeke a profit maximalizálás

ezért simán karteleznek egy jót

sokat nem tudsz tenni ellene

ha csaknem azt mondod ennyiért köszi nem kérjük...

a mérnökök azt mondják, hogy 2,1 milliárd a maximum

az alá lehet menni gyerekek, ha kell a meló

és ha kell lemennek az árral

Előzmény: dimelo (32966)
klimakiraly Creative Commons License 2016.03.15 0 0 32968

Szegednek egy kicsit több pénz jutott ... mondjuk hiszem ha látom hogy dolgoznak.

 

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/huszonhat_kilometernyi_utat_ujitanak_fel/2467006/

Előzmény: trizs77 (32959)
hegyaljai3 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 32967

Kiemelt figyelem Tasó urat, hogy mit fog mondani legközelebb a témáról. 

Előzmény: dimelo (32964)
dimelo Creative Commons License 2016.03.15 0 0 32966

Akár mindkettő.

Abban a tempóban, ahogy meghirdették a hazai forrásból kivitelezést, arra az építési tempóra nem képesek a "nemzeti" oligarchák.

Vagyis  marad a multidominancia. A minőség szempontjából ez nem baj, az ár miatt aggasztó.

 

De volt egy harmadik ok: néhány hete azt állította ez a jóember, hogy 2017-re elkészül az A3 Bors-ig.

Ebben az állításban benne van a román helyzet teljes félreértése.

 

Előzmény: mash.69 (32965)
mash.69 Creative Commons License 2016.03.15 -1 0 32965

Mint kovetendo vagy elrettento peldat?

A minoseggel nalunk nincs ilyen gond csak az arral.

Előzmény: dimelo (32964)
dimelo Creative Commons License 2016.03.15 0 0 32964

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/fogynak_az_autosztradak_romaniaban.611666.html

 

Ajánlás: Tasó államtitkár úrnak, megkülönböztetett figyelemmel.

dimelo Creative Commons License 2016.03.12 0 1 32963

Jól mondod: elégetését...

 

A mai kőolajárak mellett mennyibe kerül egy tonna melegaszfalt?

 

A helyzet ugyanaz, mint a földgázárakkal.

Csak senki észre ne vegye, hogy olcsóbb lett...

 

Ne gondoljuk, hogy csupa jószívből fordítanak ekkora pénztömeget útfelújításra.

Bombaüzlet a haveroknak.

Előzmény: klimakiraly (32961)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.03.11 0 0 32962

Ahhoz képest nem is túl brutális a kiépítettsége. Az ÁNF 270 ezer egységjármű.

klimakiraly Creative Commons License 2016.03.11 0 0 32961

100millió per kilométer. Hát az nem kevés pénz. Akkor az M5-őn 2 nap alatt két leállósáv kb. 1km-n az 200.000.000HUF elégetését jelenti? durva.

Előzmény: trizs77 (32959)
20-as vonal Creative Commons License 2016.03.11 0 0 32960

Jó-jó,de ha ennyire nincs pénz,akkor miért olyan szakaszokra költenek,ahol pár éven belül gyorsút,vagy gyorsforgalmi lesz.(83-as,85-ös utak)

Előzmény: trizs77 (32959)
trizs77 Creative Commons License 2016.03.11 0 0 32959

Végre: felújítják a halálszakaszt a 85-ös főúton

 

Nagy Márta - Kisalföld napilap 2016.03.11. 08:52

 

Az országban 444 kilométernyi főút és 119 kilométeren mellékút újul meg. Győr-Moson-Sopron megyében mindössze 23 kilométert érint a beruházás, de ebben benne van végre a 85-ös halálszakasza.

Már biztosnak látszik, hogy felújítják a 85-ös főút régóta ígért – a régióban csak halálszakaszként emlegetett – peresztegi részét. Az idei felújítási tervben ugyanis szerepel a Fertőszentmiklós és Pereszteg közötti 8,2 kilométer hosszú szakasz, ahol a tervek szerint az út legfelső rétegét, az úgynevezett kopóréteget is cserélni fogják.

Ez az a szakasz, amiről sajnos nagyon sokszor kellett írnunk az elmúlt években. Egyrészt az átlagosnál több baleset miatt, másrészt mert beigazolódott, amit az autósok már korábban is állítottak: vizes időben a burkolat csúszik, s ez bizony az aszfalt minősége miatt van...
 
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a napokban aláírta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. támogatási szerződését, így 69 milliárd forintos hazai forrásból lehetővé vált országszerte 444 kilométer főút és 119 kilométer mellékút felújítása. A Közút a felújítások elvégzésére megkötött szerződésekkel rendelkezik. A főutakat érintően a vállalkozó várhatóan még ebben a hónapban megkezdi a tervezési feladatok, majd a kivitelezési munkák elvégzését – tudtuk meg a Közút illetékesétől.

Győr-Moson-Sopron megyére 2,4 milliárd forint jut a nagy kalapból, ez 22,98 kilométernyi út felújítását eredményezi. A halálszakasz mellett felújítják a Kópháza központjától a nagycenki erdőig tartó 1,3 kilométeres részt is, szintén a 85-ösön. Sajnos nem szerepel a tervek között – legalábbis ebből a forrásból – sem a szentmargitbányai út, sem például az ágfalvi út felújítása, pedig azoknak is rossz a minősége és hosszan lehetne sorolni még a beavatkozásra váró szakaszokat.

Optimizmusra ad okot, hogy a fejlesztési tárca a közelmúltban öt évre szóló közhasznúsági szerződést kötött a Magyar Közúttal az országos közúthálózat üzemeltetéséről és fenntartásáról. A kormány 2020-ig évente emelkedő összegű költségvetési támogatást, összesen 400 milliárd forintot biztosít a társaság számára feladatai színvonalas ellátásához.

A minisztérium középtávú felújítási finanszírozási programot készít az országos gyorsforgalmi, fő- és mellékúthálózatra. A javaslat elfogadása esetén 2017-től évente mintegy 1200 kilométernyi útszakasz rendbetételét alapozhatja meg.

 

Megyei lista
A Magyar Közút tájékoztatása szerint megyénkben a következő szakaszok biztosan megújulnak idén:

 - a 82-es főút ravazdi szakaszán három kilométer,

 - a 83-ason Győrszemerénél két kilométer,

 - a 85-ösön Csorna belterületén egy kilométeres és Farád felé három kilométeres, Kapuvár belterületén egy kilométeres szakasz.

 - a 86-os főúton Mosonmagyaróvár belterületén két kilométeren,

 - a 150-es főúton Mosonmagyaróvártól Rajka felé két kilométeren lesz felújítás.

 

 

klimakiraly Creative Commons License 2016.03.09 0 0 32958

Igazad lehet.

 

Én nem tudom ez a 11,5T -s megerősítés mennyire lesz tartós. Nem tudom az M5 autópálya milyen tengelyterhelésre készült, de egy-két éves szakaszok már javítva vannak bitumen befolyatással. Ilyent Én 1 és 2 számjegyű utakon nem láttam, így gondolom jó gyorsan nullára fognak futni.

 

Valamiért Én úgy érzem a sűrű felső réteg csere olcsóbb mint az ilyen zárjuk le egy-két évre és és dúrjuk szét egészet típusú beruházások.

 

Szóval nem nagyon hiszek az újra alapozás gazdasági megtérülésében, de nem ez a szakmám. Csak úgy érzem egyes utak horror pénzekért felújulnak és olyan gyorsan tönkre megy a kopóréteg de nem költenek rá 30 évig mert ... sokba került.

Előzmény: mash.69 (32951)
dimelo Creative Commons License 2016.03.09 0 1 32957

Várjál csöppet...

 

A megérdemel az nem közgazdasági és nem műszaki kategória!

Az tipikusan hűbéri...

És a megérdemel: erősen szubjektív.

 

Ha már (M)86-tal hasonlítottad:

Akkor sem változtathatunk már rajta, így tervezték meg.

Hasznát tekintve van különbség, a 86 javára.

De amúgy mindegyik "jár."

 

Főleg jár(na) az M4, amit inkább továbbra is kerülgetnek, ja, az M35 is "jár" valakiknek.

 

Még egy kis 86.  Zalalövőnél 600 méteres viadukttal 14 milliárdos elkerülő út épül. Ez is "jár".

De ha elkészül az M86 Szombathely-Csorna között  drágább lesz az útdíj (+1000 Ft)

 

Eljön a pillanat, amikor egyre kevesebb kamion bumlizik Körmendtől Lendváig.

De frankón megépültek a hiperdrága létesítmények.

 

HA a román A1 elkészül Déváig, akkor meg miért mennének az M44 felé? (ez is drága, az is drága lesz...)

Előzmény: Törölt nick (32954)
hbe Creative Commons License 2016.03.09 0 0 32956

Hát nem tudom. Jó pár éve én is érintett voltam heti szinten. Engem sokkal jobban idegesített a burkolatnál a lakott területi rész. Konkrétan rengeteg Dél-Észak útvonalban nagy gond szerintem ez:

https://www.google.hu/maps/dir/47.0113404,20.2899549/47.2047093,20.1527989/@47.109958,20.1581288,11.75z/data=!4m4!4m3!2m1!2b1!3e0

És szerintem a google itt optimista is, 33 perc alatt a szabályok adta lehetőségeken belül nem is lehet megcsinálni, főleg ha van egy-két traktor és busz. 40 perc reálisabb.

Csongrád meg Észak felé nem nagyon játszik autópálya nélkül, Kisköre környéke meg olyan amilyen. Kelet-Magyarország közepén nem egyszerű a Tisza átkelés, főleg hogy az utak nagy része alapvetően Budapest irányú.

Előzmény: klimakiraly (32950)
mash.69 Creative Commons License 2016.03.09 -1 0 32955

itt ez lett volna a hír:

http://iho.hu/hir/folytatodik-az-m86-os-epitese-160308

 

durva a kilométerenkénti 1 felüljáró...

így nem csoda, ha drága

Előzmény: trizs77 (32953)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.09 0 0 32954

Az EIB hitel nagyon kedvező és amióta csatlakoztunk az EU-hoz, szinte csak ezzel teremti meg az állam a projektek hazai önerejét.

 

A kamat 3 havi EURIBOR, ami lényegében a 0 felé konvergál!

 

Ráadásul Békés megye is megérdemel egy gyorsforgalmi utat, 20 éve ígérgetik! Lesz annyi haszna, mint Szombathely felé az M86!

 

 

trizs77 Creative Commons License 2016.03.09 0 0 32953
mash.69 Creative Commons License 2016.03.08 -1 0 32952

hát igen, amikor előírják, hogy a cégnek legyen telephelye 50km belül...

 

Az állami útépítések 90 százaléka korrupciógyanús

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt majdnem minden közbeszerzésében van valami, ami növeli a korrupció kockázatát. Tovább »

forrás: Index.hu

mash.69 Creative Commons License 2016.03.08 -1 0 32951

de ha nem csinálsz neki alapot, akkor fél év és ugyan olyan nyomvályús lesz

akkor meg jönne a szöveg, hogy így ennek semmi értelme...

Előzmény: klimakiraly (32949)
klimakiraly Creative Commons License 2016.03.08 0 0 32950

Az a 20-25km 31-es nem boldogít ... jó szeged után is van 15km új aszfalt 5 körforgóval ... a többi hitvány, csak cégautóval lehet tempót menni, sajáttal vétek még rámenni is.

Előzmény: klimakiraly (32949)
klimakiraly Creative Commons License 2016.03.08 0 0 32949

200.000.000.000 mehetne az utakra, még több körforgalomra. ;-) Vagy lehetne vasúti felüljáró még több, hátha eljön még a vasút ideje újra. Ne adj isten útfelújításra.

 

persze kövezzetek meg szerintem az 55, 31, 62 szerű felújítások feleslegesek. Maradhatna ugyan olyan keskeny, új kopóréteggel. Persze padka rendezés és növényzet írtás jó szélesen hogy tágasabb legyen a tér böven elég lenne. Egy-két autó poroszkál rajtuk immár 120-al ... még a többi út ugyan olyan hitvány 90-el alig lehet menni rajtuk.

 

Szóval kevesebb műszaki tartalommal több kilométer színvonal emelésének lennék én a támogatója. De ugye egy vagyok a 10millióból.

 

ha valaki nem érti mit beszélek fusson egy Szeged - Eger utat, kikapcsolt útdíjjal ... vagy teherautóval ami ugye nem tud 130-al menni így autópálya nem opció mint időnyereség.

 

https://www.google.hu/maps/dir/Eger/Szeged/@47.0770286,19.0517454,8z/data=!3m1!4b1!4m16!4m15!1m5!1m1!1s0x47408d7894b04023:0x63adb259948d1c24!2m2!1d20.3772284!2d47.9025348!1m5!1m1!1s0x474487e22bcce54b:0x400c4290c1e1190!2m2!1d20.1414253!2d46.2530102!2m1!2b1!3e0

Előzmény: dimelo (32948)
dimelo Creative Commons License 2016.03.08 0 1 32948

Az aszfaltozás is minőségjavulás, de ezt tágabban értelmeztem.

Ha 2x2 sáv épül (Legaktuálisabban M85-M86), akkor az eddig 60 Ft/km helyett 90 Ft/km-t fizetnek a fuvarozók.

 

Vagyis fizetős lesz a régi út és mellette az új is.

 

Ezért tippeltem 2018-ra 300 milliárd Ft HUGO bevételt.

 

Legyen 100 milliárd a fenntartás (A szgk. matrica ide pótol), marad(na) 200 milliárd fejlesztésre.

Évente 100 km autópálya épülhet(ne) belőle!

 

Továbbgondolásra érdemes...

Előzmény: klimakiraly (32946)
dimelo Creative Commons License 2016.03.08 0 1 32947

Örülök neki!  Azért van a fórum, hogy megvitassuk, ki hogyan látja az adott témát.

 

Nem magával a hitelfelvétellel van bajom, főleg ha kivált korábbi kedvezőtlenebbeket.

De ez a helyzet azért borzolja az agyam, mert mást sem hallottunk a megyeszékhelybekötősdiről,

minthogy hazai forrásból építi a kormány.

 

A sok propagandához képest elég aljas módszer, amikor annyiféle baj  van, most hátha nem vesszük észre...

 

A HU-GO 200-250 milliárdja nem finanszírozza a fejlesztéseket?

Akkor mi lesz belőlük?  Oknyomozók figyelem!!!

Előzmény: Törölt nick (32944)
klimakiraly Creative Commons License 2016.03.08 0 0 32946

Minden évben gyarapodik a fizetős útszakaszok száma és minősége, akkor 2018-ban 300 milliárd is "termelődik".

 

Hát, az M5-őn javul a minőség, mert ott már dübörögnek az aszfaltozó gépek. Nem tudom többin van-e valami mozgás mert nem járok most csak az M5-őn. De lehet fogadhatnák nagy összegbe hogy többin csak kirakjuk a (100)-as táblát azt kalap.

Előzmény: dimelo (32942)
mash.69 Creative Commons License 2016.03.08 -1 0 32945

Kerdes hogy a Hugo bevetl allamadossagcsokkentesre megy e

Kivaltva egy 7%os hitelt egy ilyen kedvezobbre

 

Előzmény: Törölt nick (32944)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.08 0 0 32944

Bocs, de vitatkozni fogok Veled! EIB hitelt nem felvenni nagy butaság lenne. Nagyon kedvező kamatozású, hosszú lejáratú és 5 év türelmi idővel adják. Nem minden hitel rossz, ahogy ezt már Széchenyi is leírta!!!

Előzmény: dimelo (32940)
Samott Creative Commons License 2016.03.08 0 0 32943

Sziasztok, en altalaban csak olvasom ezt a topicot, de most lenne egy kerdesem is, mert nem talalok rola adatot: elmeletileg folytatjak az M4-et Ullotol kifele, nem autopalya lesz hanem csak 2x2 sav, de azt mar lehet tudni hogy az egyes csomopontok hogy alakulnak majd? Konkretan az Ullo szelen levo Gyomro/Ullo lampas keresztezodessel mi lesz? Mert ha eppen van forgalom (mert amugy szvsz a varoson keresztul tobben mennek mint az elkerulon) ott csunyan fel tud torlodni a kocsisor. Lesz esetleg dedikalt lehajto, neadjisten szintbeli keresztezodes? Meghaltak nehanyan mire lett lampa, es igazabol a jelenlegi megoldas se jo.

dimelo Creative Commons License 2016.03.08 0 0 32942

Igen, a kérdés jogos,

ha lenne tökös újságíró, aki feltette volna...

 

Ha 2015-ben 243 milliárd jött Hu-Go-ból, akkor hová lett?

Minden évben gyarapodik a fizetős útszakaszok száma és minősége, akkor 2018-ban 300 milliárd is "termelődik".

 

Több, mint a kaszinókból...

 

Előzmény: mash.69 (32941)
mash.69 Creative Commons License 2016.03.08 -1 0 32941

nekem az jutott az eszembe, hogy nem volt, aki megkérdezze, hogy

hova költitek a HuGo-t, ha nem erre?

Előzmény: dimelo (32940)
dimelo Creative Commons License 2016.03.08 0 0 32940

Előbb beígérik, azután kiderül, hogy hitelből huzogatják a mézesmadzagot...

 

Az államadóssággal mi lesz?

 

Ezeken az utakon nemigen "terem" meg a visszafizetendő tőke+kamat az útdíjbevételekből.

Előzmény: Törölt nick (32939)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.07 0 0 32939
klimakiraly Creative Commons License 2016.03.05 0 0 32938

Annyival kevesebb körforgalmat látok a képen ... csak azért veszek néha autópálya matricát ... mert megőrjít ez a rengeteg körforgalom az 1 és 2 számjegyű utakon.

Előzmény: Fradista Utazó (32937)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.03.05 0 0 32937

A dán Vejdirektoratet fotója egy épülő autópályáról. Nem spóroltak a felüljárókkal.

http://www.vejdirektoratet.dk/DA/vejprojekter/Funder-Laasby/Visualisering/Billedserie02%20nov%202015/BSJ_8885.JPG

dimelo Creative Commons License 2016.03.04 0 0 32936

"A mintegy 3,3 ezer kilométeres, a  Balti-tengert az Égei- és a Fekete-tengerrel összekötő, autópálya-, illetve gyorsforgalmi szakaszokból álló közlekedési folyosó

a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részeként épülne meg, mintegy 340 kilométeres, Miskolcot és Debrecent is érintő magyarországi szakasszal"

 

Már az alapokkal baj van. A Magyarországi szakasz 225 km.

Az egész pedig értelmezendő, mert ha Romániában folytatódna, az is hibádzik, 2950 km Tallintól - Isztambul-ig.

ha Szerbián át számítják Szalonikiig, az is hiányos 2700 km ( M3-M5 beszámítással.)

 

Alig van meg belőle a lengyel - román útvonalon 400 km.

A szerb jobban állna, de ki látja a migrációs hatásokat 10 évre?

 

A leghúzósabb: 2006-óta alig épült valami,

ebben a tempóban nem látszik a határidő komolysága.

Előzmény: T-boy01 (32935)
T-boy01 Creative Commons License 2016.03.04 0 0 32935
trizs77 Creative Commons License 2016.03.02 0 0 32934

 

Több útfelújítás kezdődik a fővárosban tavasszal, közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

 

Március elején három helyen indul útfelújítás.

 

- A II. kerületben átépítik a Törökvész út és a Vend utca csomópontját.

 

 - A III. kerületi Hatvany Lajos utcában a Juhász Gyula utca és Hadrianus utca között 825 méteren újul meg az útburkolat. Március második felében kilenc helyen kezdődik útfelújítás. A III. kerületi Nagyszombat utcában a Lajos utca és a Bécsi út között.

 

 - A IV. kerületi Baross utca és Perényi Zsigmond utca kereszteződésében gyalogosátkelőt építenek.

 

- Áprilisban a VIII. kerületi Teleki téri hatágú csomópont (Népszínház utca-Teleki tér-szervizút-Kun utca-Bauer utca-Karácsony Sándor utca) újul meg, átépül a két villamosmegálló.

 

- A X. kerületben a Keresztúri út is megújul, a vasúti átjáró és a Határmalom utca között mintegy két kilométeres szakaszon új szegélyt építenek és kicserélik az aszfaltburkolat felső rétegét.

 

 - A XI. kerületi Somlói út Szüret utca és Mihály utca közötti szakaszán megújul az út pályaszerkezete és a támfal melletti szakasz kivételével a járda is.

 

- A XIV. kerületben korszerűsítik a Hősök tere-Kós Károly sétány-Hermina út kerékpáros útvonalat, a Kós Károly sétány csomópontjait átalakítják.

 

 

 - A XV. kerületi Szentmihályi út és Fazekas sor kereszteződésében jelzőlámpás csomópont épül. A XVI. kerületi Timur utca és Rozsos utca kereszteződésében szintén gyalogátkelőhely lesz.

 

 

 - A XVI. kerületi Csömöri úton a János utca és a Szlovák utca között nyolc méter széles aszfaltburkolatot építenek.  A XVI. kerületi Nagytarcsai utat a Simongát utcától a városhatár felé egy kilométer hosszan újítják fel.

 

 - Megújul a burkolat a XXII. kerületi Klauzál Gábor utcában is a Csiperke utca és Zabola utca között, valamint a Csiperke utcában az Áron utca és a Klauzál Gábor utca között, és gondoskodnak a vízelvezetésről is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoja0007 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 32933

http://iho.hu/hir/johetnek-az-utfelujitasok-160301

 

Ez az idei 444+119 km elég kevésnek tűnik. 2017-től pedig 1200 km évente. Van valamilyen adat az elmúlt időszakról? Hány km utat újítottak fel? Kíváncsi leszek, hogy rendszerszinten érezhető lesz-e egy ilyen nagyságrendű felújítási program?

dimelo Creative Commons License 2016.03.01 0 0 32932

A Pentele M8 54 milliárdba került. + 8 km autópálya!

 

És kosárfüles "világrekorder."

 

Körőshegy M7?

 

 Már az is drága volt...

Előzmény: trizs77 (32931)
trizs77 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 32931

Szerintem nem drága.

 

Nagy dunai híd kb. ennyibe kerül.

 

Reális.

Előzmény: dimelo (32929)
eMPet Creative Commons License 2016.02.29 0 1 32930

Az összköltség kb. 36 milliárd forint.

Ahhoz képest, hogy az egyetlen mederpillér odaát van, mégis mi kapjuk a több támogatást.

Szerintem ebben nem csak a híd ára ven benne, hanem országonként eltérő hosszban a hozzá vezető út kialakítása is.

 

Ettő függetlenül nem tudom, hogy mi az "egységára" egy ilyen hídnak, illetve azt sem, hogy mi a költséghez  tartozó pontos műszaki tartalom.

Előzmény: dimelo (32929)
dimelo Creative Commons License 2016.02.29 0 0 32929
mash.69 Creative Commons License 2016.02.28 -1 0 32928
eMPet Creative Commons License 2016.02.25 0 0 32927

Nem igazán látok alternatív útvonalat, kábé olyan a helyzet, mintha itthoni viszonyok között kiesne az M0 déli hídja.

Előzmény: Fradista Utazó (32924)
dimelo Creative Commons License 2016.02.24 0 0 32926

Tasó államtitkárnak szétáradó iróniával...

Előzmény: T-boy01 (32925)
T-boy01 Creative Commons License 2016.02.24 0 0 32925
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.02.23 0 1 32924

 

Visszatérő témát képeznek a ferdekábeles rajnai hidak. A képen látható az A1-es autópályához tartozik, Kölntől északra, Leverkusennél található (TÉRKÉP), 1965-ben nyitották meg. A napi forgalma három évvel ezelőtt 120 ezer ej. volt. Aztán az acélszerkezetben repedéseket találtak. Azonnali intézkedésként két évvel ezelőtt kitiltották a 3,5t feletti járműveket a hídról, a sávokat össszébbhúzták, irányonként három szűk sávon, 60 km/h sebességgel szabad közlekedni (a hídon van irányonként kb. tíz kamera, szóval célszerű betartani a szabályokat). 

Továbbá határoztak egy új híd építéséről. Egészen pontosan kettő híd épül, mindkettő 5-5 forgalmi sávval, valamint járdával és kerékpárúttal. Először a mostani mellé megépítik az elsőt, akkor átterelik oda a forgalmat 2×3 szűkített sávban, majd ezt lebontják, felépítik a másikat. A tervek szerint 2023-ra lesz teljesen kész. 

Mivel a tehergépkocsiknak kerülniük kell, ezért különösen a leverkuseni autópálya-csomópont nagyon túlterhelt, az építéskori tervhez képest drasztikusan nagyobb a forgalom az A1-ről Dortmund felől az A3-ra észak vagy dél, egy másik Rajna-híd felé fordulva, ill. onnét Dortmund felé. Mivel abban a csomópontban épp felújítás is zajlik, hétköznap Dortmund felől (a térképen jobbról) a leverkuseni csomópont előtt átlagosan 7-8 kilométeres dugó alakul ki, minden nap, ill. az alternatív útvonalként szolgáló A46 (Wuppertal - Düsseldorf - Neuss) is minden nap torlódik. 

Nehezíti a helyzetet, hogy Köln keleti oldalán az A3-on bővítés folyik: K-Mühlheim - LEV-Mitte közt 2×3-ról 2×4 sávra bővítik (ÁNF: 160 ezer ej.). Ott naponta 6-8 kilométeres dugók alakulnak ki. 

A mai napon a leverkuseni híd acélszerkezetén tovább repedéseket találtak. Ezért jelenleg Dortmund felé csak a legbelső sáv járható, Euskirchen felé továbbra is mindhárom sávon lehet közlekedni. A mai mérnöki vélemény szerint kétséges, hogy a híd használatban tartható még négy évig, az első új híd tervezett átadásáig. 

hegyaljai3 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 32923
Roger Preed Creative Commons License 2016.02.18 0 0 32922

Lehet, bár ezt lehet valamelyest kontrollálni (pl dinamikus sebességhatár + traffipax). Viszont egy kritikus baleseti gócpont megszűnne.

Előzmény: Mr Reacher (32914)
dimelo Creative Commons License 2016.02.18 0 0 32921

Olimpia függő?

Egyelőre tervezés.

De van itt M7 2x3 sáv is. Pedig nem azonos a forgalom mértéke.

Az M7 tipikus nyári balhé, az M1 állandó.

Az M7-nél egyszerűbb volna a hiányzó Lepsény 710 csomópont és egy összekötés Kápolnásnyék - Ráckeresztúr M6 között.

Előzmény: Aladár46 (32903)
mash.69 Creative Commons License 2016.02.17 -1 0 32920

Ahogy az M5 kivezeton a Nagy Sandoros feluljaro van.... Csak.

Előzmény: hbe (32919)
hbe Creative Commons License 2016.02.17 0 2 32919

Viszont ahogy írtam korábban, legalább kifelé kisebb dugó lenne, plusz a lámpa utáni versenyzés csökkenése miatt kisebb lenne a baleseti gyakoriság a Gödöllőig menő szakaszon.

 

Le-felhajtónak érdemes lenne meghagyni, de keresztben a Szerencs utca szerintem megszüntethető lenne.

Előzmény: Mr Reacher (32914)
hbe Creative Commons License 2016.02.17 0 0 32918

Nem feltétlenül kellene, és én nem vagyok vasúti vagy közúti szakértő, de úgy tudom, ott azért kell annyit várni (20-30 percet néha), mert állomásközi közlekedés van a vonatoknak. Elmegy mondjuk négy vonat, de 25 percig csukva van folyamatosan a sorompó. Elég lenne a szintbeli, ha a vasúti rész normálisan menne.

Előzmény: Fradista Utazó (32913)
mash.69 Creative Commons License 2016.02.17 -1 0 32917

Pár honapja csinaltak az m5 bevezeto vilagitasaz.

Mar nem mukodik az utolso 250meter.

Ahonnan cyatlakozik az m51es

Csülkös.Pantani Creative Commons License 2016.02.17 0 0 32916

vagy nem.

mert a forgalom eloszlik, most hullámokban jön, úgy meg szépen eloszlana

van aki a Hungárián jobb/balra vagy a Ligetbe megy

ne adj isten előtte lemegy Zuglóba valahol

Előzmény: Mr Reacher (32914)
Csülkös.Pantani Creative Commons License 2016.02.17 0 0 32915

egy kényelmi/menekülő út lenne, ami nagyjából a 4 kerületnek jó

ZUgló/Angyalföld/Újpest/Kőbánya

mindenki másnak ott a Hungária vagy az M0

Előzmény: Fradista Utazó (32913)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.02.17 0 1 32914

Ha a Szerencs utcánál nem zsilipelné a befelé tartó forgalmat a lámpa, akkor máshol lenne dugó.

Előzmény: mash.69 (32912)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.02.16 0 0 32913

Piszok magas a Szegedi úti felüljáró megtérülési mutatója. Ha jól emlékszem, a legmagasabb az összes jelenleg futó budapesti közlekedési projekt közül. 

Előzmény: mash.69 (32912)
mash.69 Creative Commons License 2016.02.16 -1 0 32912

azt gondolom ez egy menekülő út lenne Zugló és Angyalföld között

ahogy elvitte a forgalmat a Hungária 20 éve ezután is elviszi

inkább szüntetném meg a Szerencsi út lámpás az M3-as bevezetőn...

ott csinálnék alagutat felüljárót, akármit, de nem lámpát...

Előzmény: hegyaljai3 (32910)
drummond Creative Commons License 2016.02.16 0 0 32911

Szia!

 

Azt már lehet tudni, hogy az M0-A ony szakaszon lesz-e szintbeli kereszteződés?

Előzmény: Aladár46 (32898)
hegyaljai3 Creative Commons License 2016.02.16 0 0 32910

Na most, ha ez a Liget Program befejeződik, akkor erre csak szükség lenne, most meg bejelentették, hogy 2019-ig hozzá sem kezdenek. Am M3 autópálya városi bevezető szakasza mindig zsúfolt. Majd ezután még zsúfoltabb lesz.

Előzmény: mash.69 (32909)
mash.69 Creative Commons License 2016.02.16 -1 0 32909
Előzmény: hegyaljai3 (32907)
mash.69 Creative Commons License 2016.02.16 -1 0 32908

https://www.google.hu/maps/@47.5252565,19.0906371,17z

M3 bevezető

most van egy felüljáró, ami az Őrs felöl jön és az M3 felett visz át

gondolom ennek lenne a folytatása a túl oldalon

párhuzamosan a Hungária körúttal...

 

Előzmény: hegyaljai3 (32907)
hegyaljai3 Creative Commons License 2016.02.16 0 0 32907

http://vs.hu/kozelet/osszes/baan-szerint-a-lanchidat-is-kritizaltak-most-meg-szereti-mindenki-0216#!s1

 

Erről a "Szegedi uti felüljáró" nevű projektról van valakinek egy vázlata?

dimelo Creative Commons License 2016.02.16 0 1 32906

"2018-ig mindkét oldalon elvégzik a szükséges munkát..."

 

Igen gyenge trükk...

A haon cikkben a múlt héten még 2017-et nyilatkozik ez a jóember.

A dehir köztudomásúan egészen narancskóros.

 

A lényegre figyeljünk: ami biztos az a Debrecen (M35-481) elkerülő.

6 km 2x2 és 5 km 2x1 sáv.

 

De ha nem kezdik el az idén, akkor nem is lesz kész 18-ban.

 

A dehir leközölhette volna a dokumentumot is, vagy csak szóbeli? "bukaresti megbeszélésen a magyar és a román felek arról is megállapodtak..."

 

Jártam én már román-magyar sztrádaegyeztetésen, van fogalmam a légkörről, meg a földrajzról és a finanszírozásról.

 

Nincs valós szándék, mert 160 km hiányzik az A3-ból, az minimum 400 milliárd forint...

 

"A szaktárca elképzelései szerint a tranzitforgalom jelentős részét az újonnan megépülő szakaszok vezetik majd el nyugati irányban az M3 és M1 autópályák felé."

 

Az "elképzelés" SZILÁRD... csakhogy a valóvilág "AJTAY" zárva vannak előttük... Nem látják a fától az erdőt!

 

Majd bevezetik az M35 kedvezményt? 0 Ft km díj?

Mert a HU-GO könyörtelen!

az M3-M35 10 000 Ft-tal drágább + üzemanyag és kopás, mint az (M)4.

 

Ha Törökszentmiklós - M0 között is meglesz a 2x2 sáv, ki lesz, aki nem a rövidebb (M)4-et választja?

Előzmény: Aladár46 (32902)
dimelo Creative Commons License 2016.02.16 -1 1 32905

Igazad van.

 

De kit érdekelnek a más lyukak?

Ez a kormány mentalitása.

 

A "más lyukak" valamiért stadionépítések, kisvasutak, lovardák, magánbirtokok?

 

Rablókapitalizmus= nem saját tehetségből, hanem dölyfös kényúri módon.

 

God gaves, O.V. takes?

Előzmény: mash.69 (32901)
dimelo Creative Commons License 2016.02.16 0 1 32904

Ennek is lehet örülni, de csak nyugtával dícsérjük a napot...

2009-ben torpedózták meg Sukoró vs. Pilisi gyümölcsös, pénzt áttették M3-ra.

 

Miért hinném el, hogy most már simán megy?

Vagy valakik azóta tulajdont szereztek arra felé?

 

 

"Legfontosabb" szakaszok? Nézőpont kérdése.

Fegyvernek, Kenderes szívjon tovább?

 

Püspökladány elkerülőt 2012-ben likvidálták, M4 nyomvonalat áttervezték,

ismerős a szöveg: "majd az autópálya elviszi a forgalmat"...

 

Mostmár tudjuk, hogy 2020-ig semmi nem lesz errefelé.(Vagy sosem)

 

Előzmény: Aladár46 (32900)
Aladár46 Creative Commons License 2016.02.15 0 0 32903

M1 autópálya 2x3 sáv Győr és az M0 között :)

 

 

Forrás: Magyar Közlöny 2016. évi 18. szám

 

Aladár46 Creative Commons License 2016.02.15 0 0 32902

Egy mai:

 

Az M35-ös folytatásával párhuzamosan megépítenék az M4-es sztrádát Berettyóújfalu és Nagykereki között, így még ebben a ciklusban létrejön a gyorsforgalmi összeköttetés Debrecen és az országhatár között. A szaktárca elképzelései szerint a tranzitforgalom jelentős részét az újonnan megépülő szakaszok vezetik majd el nyugati irányban az M3 és M1 autópályák felé. A beruházással így nemcsak Hajdú-Bihar megye déli részének megközelíthetősége javul, hanem a térség településeinek terhelése is csökken. Ezt a beruházást is jövőre kezdik, és 2018-ban szeretnék befejezni. Az M4-es ezen szakaszára legfeljebb 67,5 milliárd forintot költhet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Egy múlt heti bukaresti megbeszélésen a magyar és a román felek arról is megállapodtak, hogy 2018-ig mindkét oldalon elvégzik a szükséges munkát a Magyarország és Románia közötti második gyorsforgalmi összeköttetéshez, azaz összekötik a magyar M4-es és román A3-as autópályát.

 

http://www.dehir.hu/debrecen/van-jelentkezo-az-m35-os-autopalya-tovabbepitesere/2016/02/15/

Előzmény: dimelo (32896)
mash.69 Creative Commons License 2016.02.15 -1 0 32901

azzal a pénzzel más lyukakat kell betömködni

Előzmény: dimelo (32899)
Aladár46 Creative Commons License 2016.02.15 0 0 32900

Legalább a legfontosabb szakaszok elkészülnek ebben az évtizedben. :)

 

Püspökladánynál lehet, hogy elég lenne egy keleti elkerülő út is, ha az M4-et becsatolják az M35-be.

Előzmény: dimelo (32899)
dimelo Creative Commons License 2016.02.15 0 1 32899

Köszi, de az ördög a részletekben van!

Várom a miniszterek konkrét intézkedéseinek leiratát.

 

De kipipálva nagyon nincs.

Ez csak 50 km, az M4 hossza 210 km!!!

 

Mi van a Tisza-híd szakasszal, ígéret volt az is...

 

2 és fél év alatt mennyi útdíjat kaszáltak a 4. főúton?

és mire elkészül a szakasz, meg is termeli a beruházás költségeit.

Előzmény: Aladár46 (32898)
Aladár46 Creative Commons License 2016.02.15 0 1 32898

M4 kipipálva! :)

 

A Kormány 1052/2016. (II. 15.) Korm. határozata az M4 autóút M0–Abony közötti szakaszának megvalósításáról

A Kormány egyetért az M4 autóút M0–Abony közötti szakaszának költségvetési forrásokból történő megvalósításával, ezért
1. felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy haladéktalanul rendelje el az M0–Abony viszonylatban az M4 autóút
megépítését (a továbbiakban: beruházás);
Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter
Határidő: azonnal
2. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a beruházás megvalósításához szükséges források biztosításáról
haladéktalanul intézkedjen.
Felelős: nemzetgazdasági miniszter
Határidő: azonnal

Orbán Viktor s.k.

http://magyarkozlony.hu/permanent/ca/ca6a991947d48b3164967d3ae63afe1eb1e57396/MK_16_018.pdf

Fradista Utazó Creative Commons License 2016.02.15 0 0 32897

A térkép nem tökéletesen precíz (ehet vitatni, hogy mi is minősül autópályának), ráadásul már majdnem egy éves, és Kínában évente 10 ezer kilométer autópálya épül, szóval a kínai adat már elavult. 

De azért érdekes.

http://imgur.com/ZLDjEgh

dimelo Creative Commons License 2016.02.11 0 1 32896

Próbáltam értelmezni a hangzatos cím utáni tartalmat is...

 

Románia egyelőre csak Nagyvárad és Bors között építi ki az M4-es folytatását.

 

Az államtitkárt nem tájékoztatták néhány földrajzi alapvetésről:

"Tasó László úgy tudja, hogy Romániában a Bors és Nagyvárad közötti autópályával várhatóan 2017-re készülnek el."

 

Ennél durvább csúsztatást ritkán közölnek!

1. Az M4 Nagykereki -északnál metszi a határt.

2. Bors 15 km-re délre van.

3. Bors - Nagyvárad között  aDN1 2x2 sávos főút.

4. Nem építenek ott semmit.

5. 2008-ban majdnem elkezdték a Nagyvárad - nyugat elkerülőt építeni, de azóta sem valósult meg.

6. Az elkerülő észak-déli átvezetésre készült volna (DN19-DN79)

 

Egyszerűsítve: az államtitkár nem tudja mit beszél, pedig Nyíradony polgármestere volt, vagyis 50 km-es környékbeli

vagy az államtitkár tudja mit beszél, csak ezzel hárítja a románokra a folyatás összes felelősségét:

Nemrég tárgyaltam erről érmelléki magyar és román polgármesterekkel, akikkel abban maradtunk, hogy együttesen fogjuk kérni a román kormánytól

az autópálya folytatásának mihamarabbi kivitelezését – fogalmazott az államtitkár.

 

Jó reggelt Magyarország!

 

 

 

 

 

Előzmény: dimelo (32894)
radio100jozsi Creative Commons License 2016.02.09 0 0 32895

Nem pontosan írtam, mert én az Üllő-Albertirsa szakaszról beszélek.

Előzmény: mash.69 (32888)
dimelo Creative Commons License 2016.02.09 0 0 32894

Kiegészítés az elmúlt napok kormányzati  petárda-puffogtatásához:

 

"Minden út összefut, az árnyékból a fény kijut..."

 

 

http://www.haon.hu/krakkotol-nagyvaradig-autozhatunk-majd-az-m4-esen-osszel-indul-az-epitkezes/3002782

Előzmény: mash.69 (32890)
hegyaljai3 Creative Commons License 2016.02.08 0 0 32893

A lengyel térkép linkje helyesen:

http://ssc.siskom.waw.pl/nowa-mapa_en.png

Előzmény: hegyaljai3 (32892)
hegyaljai3 Creative Commons License 2016.02.08 0 0 32892

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=130575086&postcount=6950

Persze Szlovákiában nehezebb megépíteni az útvonalat Zsolnától északra a az Alacsony és a Magas Tátrán keresztül, mint Kassa-Eperjes-Dukla hágó irányába.

A szlovákiai helyzethez az alábbi link alján lévő  térkép nagyitását javaslom:

http://ndsas.sk/dialnicna-siet/44346s Olyan térképem nincs, ahol határidők vagy az előkészítés fázisai láthatóak lennének.

A lengyel tervezés és építés állásáról itt lehet tájékozódni:

 

 

 

 

Előzmény: mash.69 (32891)
mash.69 Creative Commons License 2016.02.08 -1 0 32891

Olvastátok?

Autopalya Kassa felé a lengyelekhez.

Ez nalunk mar épül is Zsolca irányából, nem?

2x2 sávos 

mash.69 Creative Commons License 2016.02.06 -1 0 32890

itt egy frissebb videó:

 

Előzmény: mash.69 (32889)
mash.69 Creative Commons License 2016.02.06 -1 0 32889

mash.69 Creative Commons License 2016.02.06 -1 0 32888

????

2015.04.08

 Eddig 60 milliárd forintot fizettek ki Lázár elmondása szerint az M4-esre a tervezett százmilliárdból, a felmérések szerint 22 milliárd forinttal több a kifizetés, mint az eddig teljesített munka, ezt kérnék most vissza.

 

2015.november:

Az elszámolás keretében eddig közel 33 milliárd forintot fizetett ki az érintett cégeknek a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF) - közölte Homolya Róbert miniszterelnöki biztos a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés pénteki ülésén. 

 

ne beszéljünk már hülyeségeket

Előzmény: radio100jozsi (32887)
radio100jozsi Creative Commons License 2016.02.06 0 1 32887

Ez sem mostanában fog megépülni, nem hiszek én még 2017-ben sem az első kapavágás kapcsán, főleg így, ha még azt sem tudják, hogy 76, vagy 75-ös legyen. Na meg 106 milliárd, miközben ennyi pénz még erre a nyamvadék 4-es útra sincs a költségvetésben.

Előzmény: kamant (32886)
kamant Creative Commons License 2016.02.05 0 1 32886

Négy sávon az autópályáig - gyorsforgalmi út lesz a 76-os

http://zaol.hu/hirek/negy-savon-az-autopalyaig-gyorsforgalmi-ut-lesz-a-76-os-1751739

mash.69 Creative Commons License 2016.02.01 -1 0 32885
trizs77 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 32884
dimelo Creative Commons License 2016.01.24 0 2 32883

Én már 10 évvel ezelőtt is kritikus voltam,

igaz, nem fórumoztam:)

 

Ismerem annyira a döntéselőkészítők világát, hogy a kritika kormányoktól függetlenül helytálló.

A baj  az, hogy jelen időben már jelzőket sem lehet találni arra, ami folyik...

 

Így maradok a "jelzőtlen" kritikánál.

 

Hogy félre ne értse senki: a haon cikket nem én írtam,

mert ha cikkírásba fognék, akkor megvizsgálnám előbb a dokumentumok hátterét is,

nem csak helyszínen hallott információkra pazarolnám az energiát.

Előzmény: mash.69 (32882)
mash.69 Creative Commons License 2016.01.24 -1 1 32882

olyan vagy mint egy Blikkbe oltott Gyurcsány.

Előzmény: dimelo (32880)
trizs77 Creative Commons License 2016.01.24 0 1 32881

Vajon mennyivel több útdíjat autóztunk tavaly?

 

 

iho/közút

 

 

2016.1.23 16:15  

Sokkal, nagyon sokkal.

És állítólag ebben nemcsak szimplán az áremelés van benne.

 

Több mint 243 milliárd forint bevétel származott az útdíjakból tavaly, ami 33 milliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbit a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

 

(NÚSZ) előzetes adatai szerint. A bevételek több mint háromnegyede, 185 milliárd forint a teherautók által használt e-útdíjból (HU-GO) származott, és több mint 57 milliárd forint folyt be az e-matricákból 2015-ben.

 

Az e-matricák eladásainak csaknem felét, 47,9 százalékát adták a heti matricák. Az eladott darabszám enyhén növekedett 2014-hez képest, tavaly 8,5 millió ilyen matricát értékesítettek. Az éves matricák adták a bevételek 21,8 százalékát, darabszámuk 289 ezerre nőtt az egy évvel korábbi 224 ezerről.

 

Az útdíjszolgáltató adatai szerint az 1,3 millió eladott megyei matricából több mint 7,3 milliárd forint bevétel származott, ez az összes e-matricákból befolyt bevétel 12,7 százaléka.

A megyei matricák csaknem kétharmadát, 810 ezret Pest megyére váltották az autósok, majd Fejér megye következik 151 ezerrel, amit Győr-Moson-Sopron megye követ 74 ezerrel. A legkevesebb matricát Vas megyében vették tavaly, mindössze 2 439 darabot.

 

Közben tizennyolcra bővült a szervezet országos lefedettségű ügyfélszolgálati irodáinak száma. Kibédi-Varga Lajos, a NÚSZ szóvivője a közlemény szerint elmondta: 2015-ben közel félmillió ügyfélmegkeresést kezeltek, felüket az ügyfélszolgálati irodákban.

 

A magyar és külföldi autópálya matricák értékesítése mellett az adatvédelmi okokból csak az irodákban végezhető, személyes jelenlétet igénylő ügyfélszolgálati szolgáltatások és a pótdíjas ügyintézés erősíti a NÚSZ saját ügyfélszolgálatainak szerepét.

dimelo Creative Commons License 2016.01.23 -1 2 32880

http://www.haon.hu/gazdak-vs-m4-es-meg-nem-tiszta-ki-mennyit-kap-a-foldjeert/2992806

 

Járni járna, csak nem jut...

Nem a kisajátítás csupán, hanem az M4 megépítése.

radio100jozsi Creative Commons License 2016.01.10 0 0 32879

Gondolom akkor a megoldás a délebbre elkezdett A562 befejezése, azaz bekötése az A565-be, és így erre menne a tranzit nem Bonn városán át.

Előzmény: Fradista Utazó (32877)
dimelo Creative Commons License 2016.01.10 0 1 32878

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet, Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, Közlekedési ágazati programok alcím,

Közúthálózat fenntartás és működtetés jogcímcsoporton

aa)2017. évben legalább 73 221,3 millió forint,

ab)2018. évben legalább 80 588,5 millió forint,

ac)2019. évben legalább  88 816,6 millió forint,

ad)2020. évben legalább 98 086,5 millió forintforrás biztosításáról

 

Ennek bevételi oldala lehet(ne) az útdíj, ami 243 milliárd volt 2015-ben...

 

 A fejlesztési fejezet forrásai bizonytalanok... GDP trend csökkenő...

Az útdíj befolyik a nagy kalapba, azután pedig pofára osztogatják a fejlesztéseket.

 

Ha ÉÁNF-ből számoljuk a 4-42 útvonal nagyságrendi 10 milliárd Ft-tal járul az E-útdíj bevételhez (220 km x 2100 x 365)x60=

a 44. út 4,4 milliárddal   (145 km x 1400 x 365)x60

a 85. út 2 milliárddal.  ( 70 km  x 1300 x 365)x60

 

Ez a pofára fejlesztés...

Azt a lovat ütik, amelyik húz... (de a többit kényeztetik)

Előzmény: Aladár46 (32875)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.01.10 0 0 32877

Nem lenne egy olcsó beruházás, az biztos. 

https://www.google.de/maps/@50.7224658,7.0813448,3a,75y,20.04h,90.79t/data=!3m6!1e1!3m4!1svBALJvgY-Dm7qOhJMtaSzQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=de

Majdnem az egész vagy bevágásban, vagy hídon megy, és egy 4 kilométeres szakaszon van 5 csomópont. Ebből a Kreuz Bonn Nord (A565 × A555) Meckenheim -> Köln irányba (azaz a A565-on délről jövet az A555-re északnyugat felé) a P-kanyar miatt még vasárnap is be tud dugulni, oda kéne egy direkt balkanyar is, de szabad hely, az már nincs. 

Előzmény: radio100jozsi (32876)
radio100jozsi Creative Commons License 2016.01.10 0 0 32876

Az A565-nél nem lehet fölé építeni a szűk keresztmetszetben, és akkor mindjárt alul is, meg felül is 4 sáv lenne. Gondolom csak pénz kérdése.

Előzmény: Fradista Utazó (32871)
Aladár46 Creative Commons License 2016.01.10 0 1 32875

Akkor úgy módosul, hogy 2009-től 2013-ig nem történt semmi.

 

Az építési engedélyezési folyamat nem 5 perc. Sok az érintett, a résztvevő, a hatóság. Az építési engedély első oldalán olvashatód, hogy

 

2011. július 28.: engedély benyújtása

2012. március 29.: közútkezelői hozzájárulás

2013. március 12: szakhatóságok, közműszolgáltatók, közútkezelők helyszíni szemle

2013. április hó: Albertirsa, Üllő, Monor, Cegléd, Pilis közmeghallgatások

 

Tehát, hogy nem történ "semmi", azt felelőtlenség állítani... :)

 

=======================================================

 

2016-2020 között 750 Mrd Ft + 400 Mrd Ft-ot invesztálnak a költségvetésből az utak fejlesztésére és felújítására. Itt megtalálod:

 

A Kormány 1871/2015. (XII. 2.) Korm. határozata a központi költségvetésből finanszírozott közúti beruházásokról szóló 1010/2015. (I. 20.) Korm. határozat módosításáról

 

A Kormány 1978/2015. (XII. 23.) Korm. határozata a közúti közlekedési infrastruktúra üzemeltetési, karbantartási és felújítási feladatainak finanszírozásához és középtávú működtetéséhez szükséges intézkedésekről

Előzmény: dimelo (32874)
dimelo Creative Commons License 2016.01.10 0 1 32874

Köszi!  Ezt hiányoltam:)

 

Akkor úgy módosul, hogy 2009-től 2013-ig nem történt semmi.

 Az engedély autópályára szól.

Úgy látszik 14-ben még nem volt lényeg a  "megyeszékhelycsatlakozós" koncepció

sem a redukált gyorsút fikció... S. még havernek tűnt...

 

Kivitelezői közbeszerzés kiírása?

 

De a T.szentmiklós - P.ladány M4 szakaszt is autópályaként ügyintézik.

 

vagyis azzal is több idő telik, míg a megszerzett engedélyeket módosítják...

 

Mostmár köztudottan nem lesz EU-s pénzbőség 2020 után... de továbbra is hazudják, hogy lesz M4...

 

 

 

 

Kis vitaindítóm az útdíjakból befolyt többlet felhasználásának látható jeleit kutatta.

Nem az EU-s pénzekből megvalósuló beruházásokat.

Előzmény: Aladár46 (32872)
mash.69 Creative Commons License 2016.01.09 -1 0 32873
Előzmény: dimelo (32855)
Aladár46 Creative Commons License 2016.01.09 0 1 32872

Csak 2014 januárjában adták ki az építési engedélyt az Üllő-Cegléd autópálya szakaszra:

 

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2014/01/M4-epitesi_engedely.pdf

 

 

 

 

Előzmény: dimelo (32870)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.01.09 0 0 32871

A kölni körgyűrű jelentős részén 100 ezer feletti az ÁNF, az A3-on 150-170 ezer (igaz, az 2×3 sávos, egy részen pedig már 2×4). 

Az A565 a bonni autópálya, nem hosszú az egész, de keresztülmegy Bonnon úgy, hogy nem szélesíthető. Németország legterheltebb 2×2 sávos autópályája, 100 ezer feletti ÁNF végig a bonni szakaszon. 

Előzmény: mash.69 (32866)
dimelo Creative Commons License 2016.01.09 0 1 32870

2008-09-ben sikeresen megakadályozták a Üllő-Albertirsa megépítését, pénz átcsop. M3 Ny-háza-Vaja

2010-től 4 évig semmi sem történt a köztudatban.

 

Majd tavaly jött a "megyeszékhelybekötős" ígéret (Közben leállították a Tisza híd szakaszt)

 

Kormányrendeletben, Közlönyben benne van az Üllő-Albertirsa, de Közmeghallgatásról, kisajátításról, régészetről, lőszermentesítésről még semmi hír...

 

Ehhez képest T.szentmiklós- P.ladány szakaszt  "normál üzemben" tologatják...

Nem hihető...

Előzmény: Aladár46 (32869)
Aladár46 Creative Commons License 2016.01.09 0 0 32869

Nem igazán értem, amit írtál... :)

Előzmény: dimelo (32868)
dimelo Creative Commons License 2016.01.09 0 0 32868

Leginkább azért kérdeztem, mert nem találtam hasonlót M4 beígért Monor-Pilis szakaszánál...

Hacsak nem történt évekkel korábban (Sukoró árnyékában???)

Előzmény: Aladár46 (32865)
Aladár46 Creative Commons License 2016.01.09 0 0 32867

Nem látok összefüggést. Legalább 2020 utáni projektek közé simábban bekerülhet. :)

Előzmény: dimelo (32864)
mash.69 Creative Commons License 2016.01.09 -1 0 32866

Néztem is a belinkelt videót

ott olyan elrémisztő 100.000es számokat láttam

vagy benéztem valamit?

Előzmény: Fradista Utazó (32860)
Aladár46 Creative Commons License 2016.01.09 0 0 32865

Ez csak annyit jelent, hogy az építési engedélyezési eljárásban közmeghallgatást tartanak az adott szakaszról. Ha meglesz az építési engedély, akkor az 10 évig érvényes lesz, ha nem változik a műszaki tartalom. Tehát a Kormánynak 2026-ig lesz érvényes építési engedélye az adott szakaszra. 

 

De ami a legfontosabb, nem kötelezi a Kormányt az építésre, csak lehetőséget biztosít. :)

Előzmény: dimelo (32864)
dimelo Creative Commons License 2016.01.09 0 1 32864

Látsz összefüggést?

 

 

Legutóbb erről a szakaszról nem határozott a kormány...

Előzmény: Aladár46 (32859)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.01.09 0 0 32863

Azért mert emitt dugó van, nem kell máshol is lassan menni :-) 

Én nem vezetek gyorsan, több okból sem, általában 130-cal megyek ott is, ahol nincs korlátozás. És bosszant, ha valaki miatt nem tudok haladni. Akkor is bosszant, ha előtte csorogtam pár kilométeren át a dugóban. :-)

 

Magyarországon az emberek ahhoz vannak hozzászokva, hogy (ha nincs baleset, ilyesmi), akkor az autópályán folyamatosan lehet haladni. Ugye ez se teljesen igaz, mert az M1-M7 bevezető minden hétköznap reggel megáll, de ott lehet mondani, hogy a város duzzasztja vissza. Itt, Észak-Rajna-Vesztfáliában azért nem ilyen jó a helyzet, jópár olyan útszakasz van, ahol rendszeresek a torlódások. Hallgatom a rádiót, és olyan autópályákat hallok minden nap, ahol sose járok, mégis tudom merre mennek, mert minden nap bemondják, pl. ilyen az A43 Wuppertal -> Recklinghausen is, ott 90 ezer körüli ÁNF megy 2×2 sávon, Bochum környékén rendszeresen bedugul. 

 

Magyarországon elég nagy területek vannak, ahová még csak 2×1 sávos, településeken átvezető főutakon lehet eljutni, énszerintem inkább oda kellene a forrásokat összpontosítani, 50-60 ezres ÁNF azért elketyeg 2×2 sávon. Az, hogy amikor megtelik a Gastarbeiterroute, akkor Frankfurttól Szegedig nem lehet rendesen haladni, egy külön történet, nem lehet az utakat arra méretezni. 

Előzmény: klimakiraly (32861)
klimakiraly Creative Commons License 2016.01.09 0 0 32862

Az M5 Újhartyán, de még meddig kell arra az M4-re várni? Addig is valamit kezdhetnének vele. teleszórni táblával hogy barom ha tudsz menni 120-al akkor örülj mert ez egy ilyen szakasz ... vagy nem tudom. Vagy torlódásossal vagy nem tudom mire figyelnének az userek, de így csak megy a tolongás ... aztán meg a lemenekülés ha baj van ... vagy segít a waze, vagy várunk még rendbe teszik a pályát.

Előzmény: Aladár46 (32859)
klimakiraly Creative Commons License 2016.01.09 0 0 32861

Akó, mé van az hogy jön a vendégmunkás és az M1/M0 csomópont előtt 5km-re, levillog 120-al a belsősávból? Nem hogy örülne hogy ennyivel is megy a sor. Persze elengedtem azt Én is villogtam neki de már a szélsőből hogy be nem merj vágni elém mert kiveszlek a kocsidból ... 90-el se ment a belső egy pár km után, az hülye fix trafi miatt, fékeznek meg csellengnek össze-vissza ... sajnos nincs kamerám a kocsiban, de ami az M3-as fix trafijánál történt ... na ott már azon agyaltam hogyan jutok haza törött autóval ... pedig Én külsőben mentem 100m követésivel 120-al, és hopsz az is majdnem kevés lett ... elhagytuk utána meg 140-el ment a sor szépen több 10km át.

Előzmény: Fradista Utazó (32860)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.01.08 0 0 32860

Mi járunk 110 ezres ÁNF-fel is 2×2 sávon (A565). Na jó, minden nap dugó van, de azért az élet nem állt meg ;-)

Előzmény: klimakiraly (32858)
Aladár46 Creative Commons License 2016.01.08 0 0 32859

M1 autópálya:

Ha van vendégmunkás időszak, akkor tényleg kellene a 2x3 sáv, de csak a vendégmunkások hibás vezetéstechnikája miatt. :)

 

M5 autópálya:

szerintem jelentősen csökkenni fog a forgalom az M0-Újhartyán szakaszon, ha átadják a forgalomnak az M4-et. 

 

 

Előzmény: klimakiraly (32858)
klimakiraly Creative Commons License 2016.01.08 0 0 32858

És az 50.000 felett-re elég a 2x2+leálló vagy hogy hívják 2016-ban?

 

Vagy csak néha van 50.000 felett, mikor vonulnak a vendégmunkások?

Előzmény: Aladár46 (32857)
Aladár46 Creative Commons License 2016.01.08 0 1 32857

Akkor a fejlesztések, amely ÁNF-ből következik:

 

ahova kellene a 2x2 sáv:
-  M87
-  M85 
- 81. főút [Székesfehérvár-Mór]
- 76. főút [Balcsaton-Zalaegerszeg]
- 8. főút Ajkáig
- 6. főút [Pécs-Szigetvár]
- M10
- M4  
- M44 [Kecskemét-Tiszakürt]
- M2 [M0-Vác]
- M9 [Szekszárd-Kaposvár]

 


és ahova nem kell 2x2 sáv:
- 67. főút
- 25.+23. főút Ózdig
- 83. főút [Tét-Pápa] 

Előzmény: Aladár46 (32856)
Aladár46 Creative Commons License 2016.01.08 0 1 32856

ÁNF 2014

 

www.kozut.hu

dimelo Creative Commons License 2016.01.07 0 0 32855
v_peti Creative Commons License 2016.01.01 0 0 32854

Vagy úgy! :)

Előzmény: Fradista Utazó (32853)
Fradista Utazó Creative Commons License 2016.01.01 0 0 32853

Máshol van építkezés miatti lezárás. 

Előzmény: v_peti (32852)
v_peti Creative Commons License 2016.01.01 0 0 32852

Miben különbözik egy október 12-i felvétel egy október 19-itől?

Előzmény: Fradista Utazó (32848)
mash.69 Creative Commons License 2016.01.01 -1 1 32851

B.ú é.k. a topik lakóknak

Fradista Utazó Creative Commons License 2015.12.24 0 1 32850

Megnyílt az olasz A1 autópálya új szakasza Firenze - Bologna között. Ez a szakasz (az Autostrada del Sole Appeninneken áthaladó részéről van szó) eredetileg már 1960-ban elkészült, az akkori technikával, sok-sok szerpentinnel, hegyoldalba vájt szakaszokkal, rövidebb alagutakkal és viaduktokkal. A sok szűk ív behatárolta a sebességet, az autópálya nem felelt meg a modern kor elvárásainak. 

Ezért építettek egy párhuzamos autópályát a legkritikusabb szakaszra, ez tegnap nyílt meg, a jelzése A1var. 

 

A Variante di Valicónak is nevezett autópálya a réginél hosszabb alagutakat és viaduktokat tartalmaz, alig vannak rajta szűk ívek, sokkal jobban lehet rajta haladni. 

 

 

dimelo Creative Commons License 2015.12.24 0 2 32849
Fradista Utazó Creative Commons License 2015.12.22 0 0 32848

A kölni körgyűrű. Nem én csináltam, de elég sokat járok arra, gyakorlatilag a felvételből meg tudom mondani, melyik héten készült :-)

mash.69 Creative Commons License 2015.12.18 -1 1 32847

itt van 2 kép is...

 

http://www.kanizsaujsag.hu/hirek/28704/atadtak-a-61-es-fout-nagykanizsat-elkerulo-szakaszat/

 

 

1,5 hónapja még ilyen volt:

 

 

Előzmény: kamant (32846)
kamant Creative Commons License 2015.12.18 0 1 32846
klimakiraly Creative Commons License 2015.12.18 0 0 32845

De mi indokolja ezt a durva elhúzás? Nem volt hely nagyobb ívben kikerülni, mondjuk hogy tervezett sebesség magasabb legyen és ne záróvonalas kanyar legyen?

Előzmény: hegyaljai3 (32844)
hegyaljai3 Creative Commons License 2015.12.18 0 0 32844

Eltekintve attól, hogy ezen a helyszínen a legközelebbi fa több mint 5 kiliméterre van. Valamivel többet ér. :(

 

Előzmény: 20-as vonal (32843)
20-as vonal Creative Commons License 2015.12.18 0 0 32843

Ez olyan,mint a szombathelyi kerékpárút.

Előzmény: trizs77 (32841)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.12.16 0 0 32842

Az NFM oldalán lévő tervezet alapján január 1-től fizetős lesz az M85 Győr kelet-Csorna Nyugat között, de az M85 csornai elkerülő továbbra is marad ingyenes. A Vas-megyei M86 is marad még ingyenes.

 

 

 

 

trizs77 Creative Commons License 2015.12.16 0 1 32841

 

 

mash.69 Creative Commons License 2015.12.15 -1 0 32840

Leült a topik:

 

Bemutatták a rendőrség fix traffipaxait

Tele van velük az ország, már működnek is, de az első éles bevetésre még várni kell. Most elmondjuk, mit tudnak még a készülékek. Elég sokat. Tovább »

forrás: totalcar.hu

trizs77 Creative Commons License 2015.12.10 0 0 32839

Lekötjük az összes közlekedésfejlesztési uniós forrást

 

2015. december 10., csütörtök, 05:45

 

Szerző: MTI

 

Címkék: közlekedés; uniós támogatás; útépítés; közlekedésfejlesztés; NIF Zrt.;

 

 

December 31-ig lehet az előző költségvetési ciklus terhére beruházást finanszírozni, jelenleg több mint 150 támogatási szerződés van nyitva, a kifizetéseket év végéig végrehajtják, és a szerződéseket februárban lezárják.

 

Magyarország a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére szánt összes forrást le fogja kötni ez előző uniós költségvetési ciklusból, az idei évre tervezett projekteket pedig mind befejezik - nyilatkozott a Világgazdaságnak Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezérigazgatója.

 

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban a vezérigazgató azt mondta, hogy nyolc kivitelezés átadása van még hátra karácsonyig. Jelezte, hogy december 31-ig lehet az előző költségvetési ciklus terhére beruházást finanszírozni, jelenleg több mint 150 támogatási szerződés van nyitva, a kifizetéseket év végéig végrehajtják, és a szerződéseket februárban lezárják.

 

Elmondása szerint a Közlekedési Operatív Programban nagyságrendileg 2000 milliárd forintos forrás állt rendelkezésre, ebből mintegy 1400 milliárdos összegben a NIF volt a kedvezményezett. Ezek között a projektek között említette az M43-as autópálya megépítését, az M3-as autópálya két szakaszának építését és a Kelenföld-Székesfehérvár, valamint a dél-balatoni vasútvonal korszerűsítését.

 

A 2014-2020-as költségvetési ciklus forrásainak felhasználásáról Nagy Róbert azt mondta, hogy október végéig közel 300 milliárd forint értékben írtak ki közbeszerzési eljárásokat, ezekben március végéig kell eredményt hirdetni.

 

Összegszerűen ezek fele út, másik fele vasútfejlesztési projekt, de darabszámra több az útfejlesztés.

klimakiraly Creative Commons License 2015.12.08 0 0 32838
Mr Reacher Creative Commons License 2015.12.08 0 0 32837

Csodálatos megrendelők, mérnökök és kivitelezők:

 

http://index.hu/kerekagy/2015/12/06/fonodo_bringaut_rakpart/

trizs77 Creative Commons License 2015.12.07 0 0 32836

Milyen érdekes, hogy amikor mérnökök szólaltak meg (1928, 134, 1945, 1952, 1972, 1990, és később) mindíg a déli, délibb megoldást javasolták az új szegedi, tiszai, vasúti híd helyének.

 

Általában a Boszorkány szigeten át, vagy még délebbre.

 

Amikor politikus vagy laikus szólal meg, akkor ők vissza építenék az 1880 körüli állapotokat, csak új formában, ha új vasúti hidat építhetnének Szegeden.

 

 

Előzmény: hegyaljai3 (32834)
klimakiraly Creative Commons License 2015.12.06 0 0 32835

Jó kis írás. Akkor szurkoljunk a tram-train-nak akkor lesz esetleg déli híd is.

 

Nekem ez a HMVH - Makó új.

 

köszönöm a linket.

Előzmény: hegyaljai3 (32834)
hegyaljai3 Creative Commons License 2015.12.06 0 0 32834

http://www.mernokkapu.hu/hirek/534/10/A_szegedi_Deli-hidrol

Szegedi harmadik híd ügyben ez volt a legrészletesebb leírás, de nem vagyok abban a helyzetben, hogy kijelenthessem, hogy ez a teljes igazság.

Előzmény: Pompiere (32833)
Pompiere Creative Commons License 2015.12.06 0 0 32833

Mai ismereteim szerint ha Szeged harmadik hídja megépül, az a várostól délre, Gyálarét alatt fogja metszeni a Tiszát.

Legalább is újabb változatról azóta nem hallottam.

 

Valóban lehetett ilyen híreket hallani. Azonban azt mindenkinek látnia kell ha ránéz a térképre, hogy azzal a közúti forgalom (a vasúti más tészta) nem lesz kisegítve. A városközponttól egy olyan messzi elhelyezkedő közúti híd nem oldja meg azokat a napi közlekedési problémákat amelyek ma a szegediek életét keserítik. Senki sem fog olyan nagyot kerülni, hogy átjusson Újszegedre. Óriási baklövés lenne a döntéshozók részéről ha oda kerülne a harmadik közúti híd.

Előzmény: trizs77 (32830)
RadiX Creative Commons License 2015.12.06 0 0 32832

Viszont az a híd sem nem Tiszabecsen, sem nem Magyarországon van.

Előzmény: trizs77 (32829)
Balikaa Creative Commons License 2015.12.06 0 0 32831

Nálam ez úgy nézett volna ki, hogy K-szegély az út felől is, meg a járda felől is végig, aztán, ha marad szintkülömbség, az megoldva így

Előzmény: klimakiraly (32826)
trizs77 Creative Commons License 2015.12.06 0 0 32830

Az M43 hídját nem ér számolni Szegednek ... a Maros miatt használhatatlan.

 

És nagyon jó lenne tényleg 3 híd lenne, és nem a belvároson keresztül kellene menni. Móravárosi folytatásában ... vagy az 502 folytatása ... de ha jól rémlik a Bécsi krt. Temesvári krt. -ra vannak tervek.

 

---------------------

 

Mai ismereteim szerint ha Szeged harmadik hídja megépül, az a várostól délre, Gyálarét alatt fogja metszeni a Tiszát.

Legalább is újabb változatról azóta nem hallottam.

 

Ha jól sejtem akkor a Kormányzat - Szeged- Pénz háromszögben a harc most (még mindíg) azon megy, hogy közös vasúti-közúti híd legyen, természetesen külön vasúti és külön közúti pályával, vagy csak közúti híd.

 

A vasutasok nagyon szeretnének egy újabb hidat és újra járni Szeged Nagyállomásról, Aradra illetve Temesvárra.

Ebben nem is a déli szegedi új híd a drága, hanem az, hogy ha a vonat átmegy a szipi-szupi új hídon,  odaát egy lerobbant pálya fogadja és ahhoz, hogy ott érdemi (teher ??) forgalom legyen biza:

 - fel kell újítani a Szeged-Nagylak vasútvonalat = 50 km = kb. 70 milliárd Ft.-

 - villamosítani kell,

 - meggyőzni román szomszédainkat, hogy Ők meg újítsák fel a Nadlac-Arad szakaszt,

 - illetve összehozni egy magyar-szerb-román vegyes hármast, hogy együtt újítsák fel a Szeged-Temesvár vasutat.

 

Ha mindez sikerülne (csoda) akkor ott az újabb gond, mit kezdünk a vadi zsír új, villamosított két szipi-szupi vasutunkkal?

 

 - Ki jár rajta ?

 - Honnan-Hová ?

 - Utas forgalom miatt újítju fel ?............napi 100-150 fő?

 - Teherforgalom miatt újítjuk fel ?..........Ki szállít rajta, mit, honnan-hová?

 

 

 

 

trizs77 Creative Commons License 2015.12.06 0 0 32829

1./ Tiszabecs - még nem foglaltuk vissza, Ukrajna.

 

------------------

 

Legutóbb - mikor ara jártam - Tiszabecs falu még Magyarországhoz tartozott.

Persze azóta volt arra felé vmi harc ?

 

 

mash.69 Creative Commons License 2015.12.05 -1 0 32828

 egy rövid szakaszán = több milliárdos plusz a szint különbség eltüntetése...

istenem...

Előzmény: Fradista Utazó (32827)
Fradista Utazó Creative Commons License 2015.12.05 0 0 32827

http://www.kormend.hu/0/hirek/29708/sajtokozlemeny-a-8-as-szamu-fout-menten-futo-kerekparut-felujitasarol

 

Sajnálatosan azonban a hírek nem arról szóltak, hogy egy újabb, több száz milliós beruházás valósult meg a településen, hanem arról, hogy a belterületi rész egy rövid szakaszán kapubejárók lettek kialakítva. A lakóingatlanok és a 8-as főút közötti szintbeli különbségek miatt egyedül a tervezett és az ezek alapján kivitelezett megoldás jöhetett szóba. A másik megoldás, a szintkülönbség „eltüntetése” több milliárdos plusz költséget jelentett volna.

Előzmény: klimakiraly (32826)
klimakiraly Creative Commons License 2015.12.05 0 0 32826

Úttervezés?

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1025027410894130&set=gm.905928549461322&type=3

 

Tényleg nem hiszem L amit látok ... ez csak PhotoShop lehet.

klimakiraly Creative Commons License 2015.12.05 0 0 32825

És a Budapesti 32km-en hány híd van? ;-) Az M43 hídját nem ér számolni Szegednek ... a Maros miatt használhatatlan.

 

És nagyon jó lenne tényleg 3 híd lenne, és nem a belvároson keresztül kellene menni. Móravárosi folytatásában ... vagy az 502 folytatása ... de ha jól rémlik a Bécsi krt. Temesvári krt. -ra vannak tervek.

Lovrin Creative Commons License 2015.12.05 0 0 32824

Valamint Kiskörénél az erőmű hídja. (Meg a már említett M3, M43 hidak.)

 

Előzmény: RadiX (32823)
RadiX Creative Commons License 2015.12.05 0 0 32823

és nem Tiszabecs, hanem Tiszaújlak (Vilok)

 

és kimaradtak a pontonhidak Tiszamogyorósnál és Csongrádnál

 

 

Előzmény: Lovrin (32822)
Lovrin Creative Commons License 2015.12.05 0 0 32822

1./ Tiszabecs - még nem foglaltuk vissza, Ukrjana

 

4./ Eperjeske

 

Előzmény: trizs77 (32818)
dimelo Creative Commons License 2015.12.05 0 1 32821

Szerintem nem a híd karcsú, hanem a 2x2 sáv túlzás---

Vagy csak egy másik 2x1 sávos híd kellene...

 

A megyeszékhelyprojekt rögtönzés...

 

 A hálózatkoncepció meg már lejárt szavatosságú. (a kormány legalábbis elnéz felette)

 ha egyszer mégis lenne M8, azt már nem biztos, hogy megérjük.

 

Nyilvánvalóan vitatkozhatunk, de ma a minél kevesebből minél többet divatja van.

 

Ha az M4 Pilis-N0 létrejön(ne), akkor sokat enyhülne az M5-őn a nyomás (Újhartyán), vagyis nem kellene 3. sávon agyalni.

De az M44 ismét forgalmat generálhat (most már Kecskeméttől)

Az M4 kapacitásait kihasználatlanul hagynák, arról is kell szólni, hogy az M44 üres lesz mint az M6/60...

Nincs román nagyváros a túloldalon, ergo csak Csabától van forgalom, az sem sok...

Nem TEN-T útvonal, mégis preferálja a kormány az E60 (M)4-hez képest.

 

Vagy csak ezt kommunikálja...

Előzmény: mash.69 (32820)
mash.69 Creative Commons License 2015.12.05 -1 0 32820

pont ezért érdekelt, hogy mennyire felesleges egy újabb Tisza híd.

meg is válaszoltad. az.

ott van Tiszaug, igaz az csak 2 sávos

az elég karcsú egy 2*2 sávos úthoz/autópályához...

 

ha megépülne az általad vázolt út, majd megépülne a megint csak általad hiányolt M8-as

akkor jönnél a szöveggel, hogy miért nem M44 épülne, ami rövidebb átfogó(Csaba-Kecskemét)

mint a háromszög 2 befogója (Csaba-Szolnok-Kecskemét)

 

a jelenlegi M44-es talán jobban magába hordoz egy M8-as folytatást...

 

Ha rajtam múlna akkor az M4 épülne Debrecenig

A felhordó utak meg csak a kedvenc 2/1 sávos megoldásban épülnének meg

4-5km-énként változna, hogy melyik a 2 sávos

Kecskeméttől az 52-es menne szintén 2/1-es nyomvonalon az M8-as irányába

A 62-es szintén 2/1 sávos lenne, ahogy szembe vele a 81-es is Győrig

 

 

 

Előzmény: dimelo (32819)
dimelo Creative Commons License 2015.12.05 0 0 32819

Majdnem helyes, de van még:

Polgár alatt M3 Oszlár -

Szolnok felett M4 félkész

Szeged felett M43

 

De miért is volt a kérdés?

Tiszakürtnél egymás mellé (Tiszaug) két híd fölösleges (M44)

 

A kormány látványosan kivonult az M8 projektből

csak szépségtapaszt rak a 710-nél.

Előzmény: trizs77 (32818)
trizs77 Creative Commons License 2015.12.05 0 0 32818

hány híd van amúgy jelenleg a Tiszán?

 

---------------

 

Sok.

Nem tudom.

 

A Tisza Magyarországi szakaszán 25 híd van.

(vagy több ?)

 

1./ Tiszabecs,

2./ Tivadar,

3./ Vásárosnamény,

4./ Eperjes ..........................csak vasúti

5./ Záhony,

6./ Záhony .................................vasúti,

7./ Cigánd,

8./ Tokaj,

9./ Tokaj ...................................vasúti,

10./ Tiszalök,

11./ Polgár,

12.,/Poroszló,

13./ Poroszló ...........................vasúti,

14./ Kisköre, ...........................közúti-vasúti közös híd

15./ Szolnok.............................vasúti,

16./ Szolnok,

17./ Szolnok,

18./ Tiszaug,

19./ Tiszaug..............................vasúti,

20./ Csongrád,

21./ Csongrád............................vasúti,

22./ Algyő,

23./ Algyő.................................vasúti,

24./ Szeged,

25./ Szeged.

 

Tehát a Tisza magyarországi szakaszán 16 tisztán közúti híd van, 8 vasúti híd és 1 közúti-vasúti közös híd.

 

 

mash.69 Creative Commons License 2015.12.04 -1 0 32817

hány híd van amúgy jelenleg a Tiszán?

a szegedi hidakat csak egynek számoljuk

Előzmény: dimelo (32815)
Hoja0007 Creative Commons License 2015.12.04 0 0 32816
dimelo Creative Commons License 2015.12.04 -1 1 32815

Persze, ismerem, de fenntartom azt a véleményemet,

hogy elvetemült ötlet az M44 Kecskemét irány, amikor az M4 Törökszentmiklóshoz 70 km-es M46-tal lehetne csatlakozni.

Az M44 110 km + még egy Tisza-híd szükséges!

 

A 110 km árából kijönne az M4 T.szmiklós - Berettyóújfalu szakasz+ M46 Gyomaendrődig, a fölösleges Tisza-híd árából

megépülhetne a Gy.endrőd - B.csaba is!

 

Most látható a rendeletekben 2 párhuzamos úttorzó készítésének szándéka (M4-M44),

miközben Gyulánál 1452 db gépjármű a forgalom...  Szolnok-Békés megyehatárnál 4516 db, erre 2x2 sáv, na ne...

Előzmény: Aladár46 (32814)
Aladár46 Creative Commons License 2015.12.03 0 2 32814

Korm. határozat kompatibilis térkép. :)

 

 

Előzmény: dimelo (32812)
Aladár46 Creative Commons License 2015.12.03 0 0 32813

Szerintem, Abonyig biztos. :)

Előzmény: dimelo (32812)
dimelo Creative Commons License 2015.12.03 0 1 32812

A Kormány 1871/2015. (XII. 2.) Korm. határozata
a központi költségvetésből finanszírozott közúti beruházásokról szóló 1010/2015. (I. 20.) Korm. határozat
módosításáról
A Modern Városok Program és az európai uniós támogatásokból nem finanszírozható közlekedésfejlesztési igények
összefüggéseinek áttekintése eredményeként a Kormány úgy döntött, hogy
1. a központi költségvetésből finanszírozott kiemelt közúti beruházásokról szóló 1010/2015. (I. 20.) Korm. határozat
[a továbbiakban: 1010/2015. (I. 20.) Korm. határozat] nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:
„A Kormány egyetért Sopron, Szolnok, Békéscsaba magas szintű útkapcsolatának kiépítésével, valamint
Ózd, Debrecen, Győr és Esztergom közúti kapcsolatrendszerének fejlesztésével, ennek érdekében a központi
költségvetés forrásaira alapozva megvalósítani tervezi az M85 autóút Csorna–Sopron, országhatár szakaszát,
az M4 gyorsforgalmi út M0–Abony (Kelet)–Törökszentmiklós közötti szakasz (Szolnok északi elkerülő) megvalósítását
új Tisza-híd megépítésével, az M8 és az M44 gyorsforgalmi út Kecskemét (M5)–Nagykőrös–Békéscsaba közötti
megvalósítását, a 23. és 25. főutak Bátonyterenye–Ózd közötti szakaszainak gyorsforgalmi fejlesztését, a 471. főút
Hajdú-Bihar megyei szakaszának fejlesztését, a 813. Győr keleti elkerülő (II. és III. ütemű) megvalósítását, valamint
a 102. gyorsforgalmi út megépítésével Esztergom M1 autópálya irányú kapcsolatának javítását (a továbbiakban:
kiemelt beruházások). Ennek megfelelően a Kormány”;
2. az 1010/2015. (I. 20.) Korm. határozat 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, valamint a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a kiemelt beruházások
előkészítési és építési feladatai végrehajtásához gondoskodjanak – a 2015. évi és a 2016. évi központi
költségvetésekben már biztosított, összesen 171 milliárd forint összegű forrásokon túl – a központi költségvetés
tervezése során a 2017–2019. években szükséges összesen 579 milliárd forint biztosításáról a Modern Városok
Program keretében a megyei jogú városokkal kötött együttműködési megállapodásokban szereplő megvalósítási
határidők figyelembevételével történő évenkénti ütemezésben;
Felelős: nemzetgazdasági miniszter
nemzeti fejlesztési miniszter
Határidő: a 2017., a 2018. és a 2019. év központi költségvetés tervezése során”
3. az 1010/2015. (I. 20.) Korm. határozat a következő 3. ponttal egészül ki:
„3. az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 111/E. § (3) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva
engedélyezi, hogy a kiemelt közúti projektek megvalósítása érdekében a nemzeti fejlesztési miniszter a központi
költségvetés XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet, Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, Közlekedési ágazati
programok alcím, Kiemelt közúti projektek jogcímcsoport terhére a 2016–2019. évek tekintetében összesen
legfeljebb 739 milliárd forint összegben kötelezettséget vállaljon azzal, hogy a 2016. évi költségvetési kiadási
előirányzat terhére vállalt kötelezettségvállalás mértéke nem haladhatja meg a 160 milliárd forintot.”

 

Csak szeretném, hogy megerősítsetek, jól olvasom?

 

Az M4 Tisza-híd szakasz építésével megvalósul Szolnok bekapcsolása a gyorsforgalmi hálózatba? Pontosabban magas szintű útkapcsolata lesz...

Akkor miből lesz az M0- Abony?  Méginkább a 77 és 90 km-ek közötti szakasz?

 

Ismeritek ennek rendelkezéseit?

 

 

Előzmény: dimelo (32809)
M tiszteletes Creative Commons License 2015.12.03 0 0 32811

az M5-ös halál még minidg, ma reggeli állapot

Ecseri piacnál a felüljárót szétbombázva

mindkét irányból 2 sávra szűkítve, sávelhúzással

a 2 sáv olyan széles, hogy egy busz elfér benne

de két személy autó csak akkor, ha az egy kis polski

Előzmény: pirosalmabumm (32810)
pirosalmabumm Creative Commons License 2015.12.03 0 0 32810

M3 kifelé már nagyjából rendben, ma délelőtt szedték fel a sárga csíkokat.

befelé még Mogyoród környékén volt sávelhúzás amennyire át tudtam látni...

Előzmény: radio100jozsi (32807)
dimelo Creative Commons License 2015.12.02 0 0 32809
mash.69 Creative Commons License 2015.11.30 -1 0 32808

az M5 kivezető is tök jó.

jöttünk Péteri major felől az M5 feletti felüljáró felé

és tök furi volt látni, hogy látszik :)

ki van világítva az AKA szakasz kezdetéig az M5-M51 csatlakozás környéke

Előzmény: radio100jozsi (32807)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.11.30 0 0 32807

Tegnap voltam Pestről Gyöngyösre, meg vissza az M3-ason. A Gödöllő-Bag között már miden rendben van sem terelés, sem sebességkorlátozás nincs, át van adva a beton terelőfal a pálya közepén. Viszont Budapest határa és Mogyoród között továbbra is sávelhúzás, és sebességkorlátozás van, még szerelték a fénytörő hálót a betonelemek tetején. De befelé az M0-Bp határa között már nem volt korlátozás, és sávelhúzás, itt nem is lesz ilyen fénytörő hálósor.

trizs77 Creative Commons License 2015.11.28 0 0 32806
pirosalmabumm Creative Commons License 2015.11.25 0 0 32805

ahogy elnézem az m5-öt tényleg átadták, legalábbis guglimapszon már zöld, m3 első szakasz még mindig narancs...

Előzmény: mash.69 (32799)
Aladár46 Creative Commons License 2015.11.24 0 2 32804

Sorry, ez nagy lett. :)

 

Megtekintésre ezt ajánlom:

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=128833975&postcount=6766

Előzmény: Aladár46 (32803)
Aladár46 Creative Commons License 2015.11.24 0 2 32803
Előzmény: Aladár46 (32791)
klimakiraly Creative Commons License 2015.11.24 0 1 32802

Jobban járt volna ha titokban tartja, gondolom lesz neki ebből még baja, nem kevés.

Előzmény: trizs77 (32801)
trizs77 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 32801
M tiszteletes Creative Commons License 2015.11.24 0 0 32800

HÁt az m5 az áll mint cövek...  az autopiacnal

mash.69 Creative Commons License 2015.11.23 -1 0 32799

szerintem a logika az benne, hogy ahol útcsatlakozás van

M7-nél az M0 környéke

M5-nél az M51 környéke

M3-nél a M2-es/M0-ás út és környéke

Gödöllőnél meg az M0-ásból kiágazó M35-ös lehet az indok

Előzmény: pirosalmabumm (32797)
klimakiraly Creative Commons License 2015.11.23 0 0 32798

Múlt szombaton jártam az M5 bevezetőn, és nagyon szellősnek tűnt a betonelválasztó a régi sövényhez képest. Pont fordítva gondoltam, azt gondoltam robusztusabb lesz. Persze nem lehetett a belső/előző sávot használni, lehet durvább lesz ha újra nyitják.

 

A Szeged-Algyőnél nem lesz rosszabb, mert az még nem tetszik személyautóval. A kisteherből elmegy.

Előzmény: pirosalmabumm (32797)
pirosalmabumm Creative Commons License 2015.11.23 0 0 32797

ma jöttem m3-ason kifelé, m0-on belül még a fényszűrők is hiányoznak, valahol középen néhány(tucat) méteren pedig még a betonok is. Ezeken kívül kb késznek tűnt amennyire a sötétben látszott...

 

Egyébként nem értem a logikát, hogy Mogyoródig csinálják, meg Gödöllő után, közte pedig kimarad néhány kilométer...

Előzmény: mash.69 (32794)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.23 -1 0 32796

most jöttem el az M5 kivezető felett (a régi M0 jelenleg M51)

hát még nem ment a közvilágítás

szombat este például égett, majd elaludt

sanszosan csak tesztelték...

Előzmény: borsibp (32795)
borsibp Creative Commons License 2015.11.22 0 0 32795

A mai napon az M3 Budapest felé vezető oldalán Gödöllőig mentem. Ott már nincs korlátozás, kordon, de a sárga terelővonalak még fel vannak festve.

Előzmény: mash.69 (32794)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 32794

pénteken az M3-ason még kint voltak a kordonok, a leállósáv egészen botrányos

szombat este az M5-sön is még kint voltak a kordonok

de mindkét helyen úgy látszott, hogy készen vannak, terelő betonok kint vannak 

 

pont azt beszéltük a kollegákkal, hogy mennyivel értelmesebben is el lehetett volna költeni azt a lét.. 

Előzmény: pirosalmabumm (32793)
pirosalmabumm Creative Commons License 2015.11.22 0 0 32793

az M3-ast is elvileg 24-én adják át, mint az M5-öt?

ezt nem említik...

 

Előzmény: mash.69 (32792)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 32792

Ezért szívás Budapesten bárhova is eljutni: hátha még nem láttátok

 

http://index.hu/video/2015/11/06/dron_felujitas_budapest_dugo/

 

 

Aladár46 Creative Commons License 2015.11.22 0 1 32791

Új útkategória - a gyorsút

Részlet a 07401 sz.törvénytervezetből:

 

dimelo Creative Commons License 2015.11.22 0 2 32790

Kösz az egyenes beszédet:)

Ezért megbocsájthatatlan a döntéselőkészítők és döntéshozók gőgje!

 

A valóság éppen az ellenkezője: Akkor sem fognak az M3-ra menni, ha terelnének.

1. Bárki létrehozhat telephelyet bárhol.

2. A fuvarozók csak tudják, hogy merre és mennyiért a legrövidebb. (Az állami bevételtöbblet Döbrögi módszer, aztán jön a kamionos Ludas Matyi...)

3. a +60 km-t honnan vetted? (Hu-Go szerint 75km Berettyóújfalutól Bp. M5-M0-ig (fent, vagy egyenesen)  Erdélyből számolj, ne Szentendréről...

 

A személygépkocsik esete eltér a tehertől.

A pestieknek jóval több rokona van például Cegléd-Szolnok-Karcag vonalban, mint Miskolc felé:) (Bár ez viccesnek tűnik, de a vasútépítés következménye)

 

És persze még néhány:

Az éjszakai súlykorlátozás nem összevethető az egész napossal.

Ha az M4 ráérős, akkor mennyire ráérős az M44 és M47?  (És itt borul a logika...)

 

Akart valaha is valaki teherforgalmat terelni a 44. útról?

Helyette ígérik bőszen egy évtizede az M44-et...

 

A 6. úton sem jól sikerült a szigorítás... pedig csak 30 km a többlet!

 

Egyenlő mércével mérni, ez a politika számára ismeretlen!

 

Szilárd meggyőződésem, hogy ajtót kellene már mutatni néhány begyepesedett szakértőnek...

 

Előzmény: Aladár46 (32786)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.22 -1 1 32789

Na a hétvégén jártam a 4-esen. (M3 kivezető-M0-4-es út)

Szolnok után egy kis faluba mentünk.

Hát a 4-es halál, ha az ember megszoktam az autópályákat/0-ást.

az a 2 hely ahol 2*2 az normális szakasz a többi gyötrelem

a pihenő hely Szolnok előtt egy vicc

jók ezek az elkerülők, folyamatos kanyarodás, előzésre sok esély nincs

 

hazafelé a bevásároló központnál a 4-esre kikanyarodni komoly mutatvány...

kellene egy normális gyorsító szakasz

a tábla ami jelzi, hogy jobbra Pest 4-es út, konkrétan már a kanyarodó sávban van kirakva

 

az alsóbb rendű út, ami Szolnok után volt kész életveszély

nincs az útnak széle, a veszélyes kanyarok nincsenek normálisan táblázva...

a fasor megy egyenesen, az út meg 90 fokban balra (mind ezt este sötétben képzeld el)

az út mellett nincsenek a fehér kis műanyag oszlopok a fényvisszaverőkkel...

 

Hazafelé már a 4-esről a 405-ös felé mentünk, hát az már emberibb...

 

összegezve:

na ha bármilyen 2*2-es butított autópálya lesz Szolnok és Pest között

az egy királyság lesz, ahhoz képest, ami most van

Aladár46 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 32788

Szerintem két ütemben:

 

1. ütem: 710-es főút,félpálya 2x1 sáv, gyep, A,C,F ágak

2. ütem: M8 full pálya, a csomópont teljes kiépítése

Előzmény: Roger Preed (32787)
Roger Preed Creative Commons License 2015.11.22 0 0 32787

Kíváncsi vagyok, hogy ez a három kilométer milyen módon épül meg (full vagy félpálya), illetve hogy a nyári forgalom mikor kényszeríti ki a 710-es út bővítését.

Előzmény: Aladár46 (32779)
Aladár46 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 32786

M35-M4:

 

egy budapesti szemével: + 60 km, ez max fél óra utazási többlet, viszont nincs araszolás, falujárás, vadinvázió, közel stresszmentes vezetés. Ha észak Pestről indul, akkor meg csak nyereség, nem kell az M4-ig lemenni.

 

M3-M35-M4: végig autópálya lesz: 130 km/h 

M4: autóút (gyorsút), a végén autópálya: 110km/h     

 

az állam szemével: +9000 Ft-t magasabb E-útdíj bevétel, +3000 Ft-t bevétel üzemanyag adójából = 12000 Ft. Ez színtiszta nyereség. Ha meglesz végig a pálya (M3-M35-M4), akkor jöhet a 7,5T feletti terelés, "kivéve célforgalom", ahogy éjszakánként a 86-os főútnál már évek óta megvan. Sőt, a Közút minden kereszteződésbe ki fogja tenni a 60-as táblát, ahogy a 6-os úton tették, hogy a felhasználókat a pályára terelje.

 

Talán 2020-ig meglesz az autóút Szolnokig. Megyeszékhely bekötése OK, Pest megyei aglósok bekötése OK, ígéretek teljesítése kipipálva. Erdély bekötése M3-M35-M4-en keresztül OK. 

Szerintem, ezért nem fogják elkapkodni az M4 építését. 

Előzmény: dimelo (32785)
dimelo Creative Commons License 2015.11.22 0 2 32785

A helyzet fokozódik (klasszikust idézve), de a hálózatstratégia azonos .

 

Sőt a határokig autópályát + M-utak még csak erősítik az érzést, hogy nem a valóságban élnek a döntéshozók.

 

Üdvözölném az építéseket, ha ismernénk a fedezetét is, továbbá ha lenne valaki, aki a prioritásokat nem változtatgatná - lassan hetente, havonta.

 

Ha az államnak fontos az útdíjbevétel, akkor legyen az a prioritás, ha szavazókra hajt, (mintha előre hozott választásra készülne) akkor a megyeszékhelyek.

 

De ebből az is következik,, hogy a megyematricák egyre több úton érvényesek, ezért majd drágulnak, (mint a helyjegyek a vonatokon)

 

Ha fontos Erdély, akkor ne szúrják ki a kinti állampolgárok szemét az M35-M3 vonallal, ami 75 km-rel növeli meg az úthosszat csak oda, tízezrekkel a költségeket (oda-vissza).

 

Főleg nem ígérgetnének párhuzamosan M4-et, M44-et és keresztbe M47-et is.

A valóságban a 60 km-es M35-M4-gyel egy évtizedre kipipálják a legkisebb ráfordítással a "határkapcsolatot"

de a beígért 200 + 110+ 150 km-en valószerűtlen a megvalósítás.

 

2010-2015 között évente 30-40 km épült, hogyan lesz ebből évente akárcsak 100 km is?

Akkor a "vállalás" csak az Alföldön 5 év, de az egész országban 10-15 év.

 

Ébresztő média, ébresztő lakosság, valaki folyamatosan hazudik....

 

Előzmény: hegyaljai3 (32781)
Aladár46 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 32784

Ha jobban megnézed, akkor a kék vonal mentén kezdődik a pálya széle. Egy kérdés maradt: felüljárós bekötés lesz a létesítmény és a 71-es út között vagy északi bekötés.

Előzmény: Törölt nick (32782)
klimakiraly Creative Commons License 2015.11.21 0 0 32783
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.21 0 0 32782

Ebbe a nyomvonalba most szemre belelóg a versenypálya.

Előzmény: Aladár46 (32779)
hegyaljai3 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 32781

Alapvetően egyetértek a megállapításaiddal. A világpolitika befolyásolja a stratégiai, térségi útépítések fontosságát, és hasznosulásukat.

Az észak-dél irányú integráció mind az EU-n belül, mind a Nyugat-Balkán irányába lassabb, mint ahogyan sokan korábban gondolták. Csak Ukrajna kikerülése a romániai hálózat hiánya az, ami a Baltikum és a Kelet-Balkán észak-déli forgalmát Magyarországra tereli.

Enél is fontosabb, hogy továbbra is fennmaradt a kelet-nyugat közötti jövedelmi szakadék, és erre a nyugat-európai multik válasza az, hogy egyre inkább nem a félkész termékeket utaztatják keletre és a készterméket nyugatra, hanem átcsábítják a munkaerőt, aki majd ott fog fogyasztani, és esetleg évente 1-2 alkalommal utazik haza nosztalgiázni.

Előzmény: dimelo (32780)
dimelo Creative Commons License 2015.11.21 0 1 32780

Igen, éppen a szégyenérzetet fokozó nyilatkozatokat kellene abbahagyni...

 

M L A térképe régi idea.

A hálózati elvvel nincs is baj, csak a megvalósításával.

 

A Helsinki-folyosók "magyar atyjai" évtizedekre meghatározták az elszegényedés sávjait,

mindemellett  békés világba képzelték fontos pl. az ukrán autópálya kapcsolatot.

 

Az évtizedek tapasztalata szerint a kelet-nyugat tengely több, mint kétszeres forgalmat visz, mint az É-D.

 

Az M5 azért kivétel, mert a román hálózat hiánya miatt Belgrád-Szófia tengely lett a kényszer-útvonal,

ezért itthon úgy tűnik, hogy erős észak-déli forgalom halad rajta, pedig az M43 és a belföldi forgalom adja a több, mint 70 %-át.

 

Az (M-S-R)-47 éppen ezért esélytelen.

Gondolj bele, milyen az M6 forgalma...

Előzmény: Aladár46 (32777)
Aladár46 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 32779

Pontosabban: A, C és F ág.

 

Itt van nagyban is:

 

 

Előzmény: Aladár46 (32778)
Aladár46 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 32778

Szerintem meg ez fog megvalósulni első körben: gyűjtő-elosztó pálya a világosi csomóponttal, valamint az A,C és E ág.  ;)

 

Előzmény: mash.69 (32756)
Aladár46 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 32777

Azt is meg kell nézni, hogy ki nyilatkozza. :)

 

Egyébként az ilyen haránt irányú összeköttetés fejlesztésének több értelmét látom, mint az országhatárokat elérő autópályáknak. Az évszámok kicsit erősnek tűnnek, de minden elhatározás kérdése.

 

Előzmény: dimelo (32776)
dimelo Creative Commons License 2015.11.21 0 0 32776

Hogy ne csupán kijelentésnek tűnjön:

egy 2008-as vizsgálati anyag nyomvonalvázlatai.Egy sem volt Berettyóújfalu-nyugatnál...

Majd 2010 után az OTrT-ben berajzoltak egy M47 összekötést nyugaton.

 

Mondják a papír türelmes.

 

Ettől még semmi értelmi nincs 2018-20-ról nyilatkozgatni.

 

 

Előzmény: dimelo (32775)
dimelo Creative Commons License 2015.11.20 0 0 32775

Ugye nem akarod komolyan venni?

2005-2010 között az M4 B.újfalu-dél nyomvonalakat vizsgáltatták agyon...

de mint tudjuk ott van Natura, ahol akarták...

 

Érdeklődj B. Tamásnál, vagy ma is aktuálisan V. Gábornál...

Előzmény: Aladár46 (32774)
Aladár46 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 32774

Támogatom, ha Berettyóújfalunál lehozzák az M35-öt a város alá. És itt jön a képbe a gyorsút kategória. :)

Előzmény: T-boy01 (32769)
dimelo Creative Commons License 2015.11.20 0 1 32773

Nem véleményezem a nyilatkozatot, sem a nyilatkozót.

 

Csak a realitás számít.

A valóság az, hogy az M44-et 10 éve ígérik, az M4-et 20 éve. Vagy több...

 

De semmi nem épül, csak mindent terveznek. Meg beszélnek róla.

 

Lehet-e még erőteljesebben elvetemülni?

 

 

 

Előzmény: T-boy01 (32769)
klimakiraly Creative Commons License 2015.11.20 0 0 32772

:-)

 

Jajj de jó itt már 55-ős is szépül jövőre. :-) A maradék 16,1km Csongrád megyében.

 

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/negysavos_ut_epul_szegedtol_egeszen_debrecenig/2453364/

Előzmény: klimakiraly (32771)
klimakiraly Creative Commons License 2015.11.20 0 0 32771

Hát a távolság miatt nagyon jól jönne, ha lehetne haladni ... max. 70-es átlaggal sikerül megtenni a Szeged - Debrecen távot, és hol van még Nyíregyháza ... vagy Miskolc.

 

De azért egy elkerülőzött széles 2x1 sáv is elbírná a forgalmat.

Előzmény: T-boy01 (32769)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.20 0 0 32770

Én is erre emlékeztem, csak pontatlanul, eszerint mégis délről kerüli a repülőteret. A 8-as útba vajon lesz visszakötés? Mi az a vonal, ami a repülőtérnél indul észak felé?

Előzmény: Roger Preed (32768)
T-boy01 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 32769

http://www.origo.hu/gazdasag/20151120-befejezodott-a-47-es-ut-algyo-es-szeged-kozotti-szakaszanak-felujitasa.html

 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadási ünnepségen elmondta, a kormány célul tűzte ki, hogy Szegedet és Debrecent négysávos autóút kösse össze, erről hamarosan döntés is születhet. Előbb a tervezési munkák indulnak el, de a politikus reményei szerint 2018–2020 között már intenzíven folyik a kivitelezés.

 

-no comment-

Roger Preed Creative Commons License 2015.11.20 0 0 32768

Nekem ez rémlik:

 

 

Most viszont csak 3 kilométerről szól a fáma valamelyik táblázat alapján, ami azt jelenti, hogy csak az M7-710 szakasz épülne meg.

Más kérdés, hogy akkor már értelme lenne az M7-72 szakaszt végig 2*2 sávos autóútként kiépíteni.

Előzmény: Törölt nick (32767)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.19 0 0 32767

Már láttam valami hasonló tervet pár éve, igaz, ott kevésbé volt délre húzva a nyomvonal, a 72-es útnál még nem hagyta el a meglévő elkerülőt és északról kerülte a repülőteret. 

Előzmény: Törölt nick (32763)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.18 -1 0 32766

én speciel lesz..om ha fizetős, ha megfizethető és jobb, gyorsabb közlekedést kapok

 

 

Előzmény: Törölt nick (32763)
trizs77 Creative Commons License 2015.11.18 0 0 32765

Mindenkinek joga, nem fizetős úton haladni.

 

Előzmény: pirosalmabumm (32764)
pirosalmabumm Creative Commons License 2015.11.18 0 0 32764

fasza, akkor az is fizetős lesz. Aki csak az északi partra vagy veszprémbe megy, az nyilván nem vesz pár kilométerért egy plusz megyét, hanem megy a régi 71-esen....

Előzmény: mash.69 (32748)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 0 0 32763

Mit szólnátok egy ilyen délkeletre eltolt Veszprém elkerülőhöz? 

Szerintem ebben az esetben nemcsak a nyugati átvezetés, hanem az annál fontosabb

Fűzfő-Almádi-Alsóörs-Csopak elkerülése is megoldódhatna, a régi elkerülőn pedig meg lehetne

spórolni három komplex csomópontot, a tranzitot pedig az új elkerülőre terelni.

 

Előzmény: M tiszteletes (32762)
M tiszteletes Creative Commons License 2015.11.17 0 0 32762

Valamelyik képen olyan verzio van, hohy a 8asba, veszprém nyugaton kötik be...

Mondjuk hiszem ha látom

Előzmény: Roger Preed (32760)
MCA-001 Creative Commons License 2015.11.17 0 0 32761

Kezdődhet az M3 és Eger közötti "gyorsút?" tervezése:)

 

II.1.4)

A szerződés vagy a beszerzés(ek) rövid meghatározásaKözbeszerzés tárgya:
— Eger gyorsforgalmi úthálózatba történő bekapcsolása, az M3 autópálya és Eger közötti 2x2 sávos kiépítésű útszakasz megvalósításához tanulmányterv, környezeti hatástanulmány, engedélyezési és kiviteli tervdokumentációinak elkészítése, a környezetvédelmi, ill. útépítési engedély megszerzése, a 251. sz. út Andornaktálya–Nagytálya–Maklár elkerülő szakasz 2x1 sávos kiépítésére elkészült tervdokumentációk és kiadott engedélyek felhasználásával, figyelembevételével (PST: K250.03).
Közbeszerzés mennyisége:
— az M3 autópálya és Eger közötti 2x2 sávos kiépítésű, mintegy 22 km hosszú, új nyomvonalú gyorsforgalmi útszakasz megvalósításához szükséges tanulmányterv, környezeti hatástanulmány, engedélyezési és kiviteli tervdokumentációinak elkészítése, a környezetvédelmi, ill. útépítési engedély megszerzése, a 251. sz. út Andornaktálya–Nagytálya–Maklár elkerülő szakasz 2x1 sávos kiépítésére elkészült tervdokumentációk és kiadott engedélyek felhasználásával, figyelembevételével.

 

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:405142-2015:TEXT:HU:HTML&src=0

 

Roger Preed Creative Commons License 2015.11.16 0 0 32760

Vajon Északon is megépül az az átkötés?

Előzmény: mash.69 (32748)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.15 -1 0 32759

http://www.szulofalumenying.eoldal.hu/fenykepek/terkepek/tervezett-autoutak.html

 

itt alatta viszik el

de itt is úgy álmodják...

 

Előzmény: Törölt nick (32758)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.15 0 0 32758

Szerintem esélyesebb, hogy délkelet felé fordul a 710-es út és a versenypályát kelet felől kerüli meg. Így az új csomópont a meglévőtől 3 km-rel előbbre (kb. a patak hídjához) adódna. Ez a nyomvonal egyrészt rövidebb utat jelentene az északi part felé tartva, másrészt jobban megfelel a Dunaújváros felé tartó későbbi folytatásnak.

Előzmény: mash.69 (32756)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.15 -1 0 32757
Előzmény: Tamás0917 (32755)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.15 -1 0 32756

elférnek egymás mellett

akkor is ha a jelenlegi csomópontba kötik bele

de akkor is ha új lesz...

 

Előzmény: Tamás0917 (32754)
Tamás0917 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 32755

Elírtam! M9 Szekszárd- Dombóvár szakaszra gondoltam.

Előzmény: Tamás0917 (32753)
Tamás0917 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 32754

A 710-es bekötése az M7-be az nagyon érdekes lesz mert ott van a közelben az épülő Motogp verseny pálya és Balatonfőkajár,bár szerintem a 71-es és a verseny pálya között elfér.

Tamás0917 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 32753

M9 -es Szekszárd -Bonyhád szakaszról tud valaki infót,hogy mikor kezdik el stb.

20-as vonal Creative Commons License 2015.11.14 0 0 32752

Akkor igen. 

Előzmény: mash.69 (32751)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.14 -1 0 32751

úgy értettem a végét, hogy ide fog egyszer becsatlakozni....

de a leendő M8-asnak még nincs nyomvonala

Előzmény: 20-as vonal (32750)
20-as vonal Creative Commons License 2015.11.14 0 0 32750

Nem lesz vége, megy tovább Dunaújváros felé.

Előzmény: mash.69 (32748)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.14 -1 0 32749

ez kimaradt:

 

A kormány az eddigieken kívül szétoszt még 24,5 milliárdot, főleg közlekedésfejlesztésre. Ezek a projektek kapnak majd támogatást:
*         71. számú főút Keszthely déli elkerülő út új 76. számú bekötés (Fenékpuszta) megépítése és a Balatonszentgyörgy elkerülő szakaszok (M7 csomóponttal) tervezése.
*         Hévíz-Balaton Airport és a kapcsolódó sármellék-zalavári iparterületek fejlesztése.
*         Nyugdíjasok egész napos gondozása, Alkony Program (apartman házak).
*         Minőségi turizmus számára épülő szállásférőhely beruházások 25 százalékos intenzitású támogatása számára önerő keret létrehozása.
*         Bahart Zrt. kikötőfejlesztések.
*         Bahart Zrt. hajópark-fejlesztések.
*         E-Kerékpár.

Előzmény: mash.69 (32745)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.14 -1 0 32748

Tehát lesz egy új lejáró, ez lesz majd a majdani M8-as egyik vége?

 

Előzmény: 20-as vonal (32747)
20-as vonal Creative Commons License 2015.11.14 0 0 32747

710-es-M7-es átkötést említ.

Előzmény: mash.69 (32745)
klimakiraly Creative Commons License 2015.11.14 0 0 32746

Neked hittem, csak a szememnek nem mikor olvastam. :-) mosolyogtam is .. :-)

Előzmény: Pompiere (32744)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.14 -1 0 32745

312 milliárd a Balatonra....

 

Közlekedésre 95,5 milliárd forint uniós támogatást szán a kormány.

Ebből az alábbi projektek fognak megvalósulni:
*         Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy vasút vonalszakasz felújítása.
*         36-os Fonyód-Kaposvár vasútvonal állapotjavítása (része az előző projektnek).
*         710. számú út (leendő M8 autópálya) Balatonkenese-M7 közötti elmaradt, 3 kilométeres pályaszakasz megépítése, autópálya csomóponttal.
*         Balatoni közlekedési rendszer összehangolása.
*         Vasútállomások rekonstrukciója.
*         Badacsony és Fonyód közötti kompjárat.
*         Elektromos közlekedés (elektromos autóbuszok 10-15 darab (Balatonfüred, Siófok, Keszthely), elektromos hajtású hajók és egyéb közlekedési eszközök, elektromos autó, hajó és kerékpár töltőhálózat kiépítése).
*         Elektromos vasúti kör kiépítése és központi forgalomirányítás megvalósítása a Balaton körül.
Lesz szociális üdültetés

 

itt is megemlítik a 710-es-8-as átkötést...

van erről már konkrét terv?

2*2 sávos lesz a 710-es

Előzmény: MCA-001 (32741)
Pompiere Creative Commons License 2015.11.14 0 0 32744

Szerinted mi értelme lett volna, ha valami fals infót hintek el itt? Amit írtam, azt bármikor bárki ellenőrizhette volna és egyből kiderültek volna a valótlan állítások.

Előzmény: klimakiraly (32743)
klimakiraly Creative Commons License 2015.11.13 0 0 32743

Neked nem hittem el a 60-as táblákat. :-) Nem járok arra mostanság ... de nagy többségnek nem tetszik az új út ...

https://www.facebook.com/delmagyar/posts/1085883348088604

 

Gyorsítani vagy lassítani?

Előzmény: Pompiere (32739)
hegyaljai3 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 32742

http://mno.hu/belfold/csak-jovore-folytatjak-az-m4-es-epiteset-1313948

Ha így halogatják, akkor a 2018-as választásig nem fogják tudni befejezni.

MCA-001 Creative Commons License 2015.11.12 0 1 32741

A 710-es nyomvonalán 2014-2020 között összekötik az M7-M8-at:)

 

4. felhívja a  nemzeti fejlesztési minisztert, hogy kezdeményezze a  2014–2020-as programozási időszak országos jelentőségű közúti, vasúti és vízi közlekedési, városi és elővárosi közlekedési fejlesztéseinek indikatív listájáról szóló 1696/2014. (XI. 26.) Korm. határozat módosítását az „M8–M7 összekötése a 710. sz. főút nyomvonalán” tárgyú projekttel; Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter

Határidő: azonnal

 

http://www.magyarkozlony.hu/hivatalos-lapok/56f5da3670efb9e0a2a55a341c56807c3c0ed63c/dokumentumok/b3f245eb4393a3e050a200aa66715fafb49dcb45/letoltes

 

 

klimakiraly Creative Commons License 2015.11.11 0 0 32740

Záróvonalat oda, és használják a kiharcolt körforgásaikat ... gondolom csikkzsebből(MOL helyi adójából) simán lesz egy harmadik körforgó ide is.

Előzmény: Pompiere (32739)
Pompiere Creative Commons License 2015.11.11 0 0 32739

Arra azért kíváncsi lennék, hogy a tervező járt-e a helyszínen vagy csak egy ortofotó alapján tervezte be a kérdéses helyre a betonelemeket? A cikkben nincs szó róla, de tapasztalatom szerint aki a Tisza-híd felől érkezik és Algyőre szeretne balra bekanyarodni, annak a kanyar belátásában ugyanúgy gondot okoz a betonelválasztó.

 

A felújított útszakaszon érzésem szerint már megvan az a két hely ahol hamarosan rendőrségi trafik felbukkanása is várható. A beton elválasztó elemeken - két buszmegállónál - "rést" hagytak, hogy át lehessen kelni a túloldalra. Nos, itt ha jól láttam kikerültek a 60-as táblák és a sávok vonalvezetésén is - egy gyenge elhúzással változtattak. Jó pénzbeszedő helyek lesznek...

MCA-001 Creative Commons License 2015.11.09 0 0 32738
klimakiraly Creative Commons License 2015.11.09 0 1 32737

Mikor még nem a Közgép építette az utakat hanem mi magunknak. :-)  Mondjuk Én nem vagyok a képeken, mert Én egy 10-essel fiatalabb vagyok. :-) De a mi házunk előtt már vagdaltam a cementes zsákokat ... az nem ezzel e technikával készült, de mi lakók csináltuk az alapját, így volt olcsóbb ... ha jól emlékszem 10.000 Forint volt portánként kb.30-35 éve ...

 

https://www.facebook.com/jozsef.turucz.5/posts/680228875446830

klimakiraly Creative Commons License 2015.11.09 0 1 32736

...

Előretekintve Magyarország számára hasznos lehet a spanyol példa, hiszen Spanyolország most azt tapasztalja meg, mint ami 7 év múlva Magyarország előtt fog állni. Ha az alapvető infrastruktúra, így például az autópálya-hálózat, illetve az elővárosi közlekedési vonalak már jól kiépítettek, akkor már az a fő kérdés, hogy hogyan tudja folytatni a gazdasági felzárkózást Magyarország a nyugati országokhoz.

Ez valószínűleg nem úgy tud bekövetkezni, hogy továbbra is öntjük a pénzt az alapvető infrastruktúra fejlesztésére, hanem ehelyett a "puha" infrastruktúrára kell költeni, így például a kutatás-fejlesztésre és innovációra, illetve a kis- és középvállalkozások támogatására. ...

 

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/meguzente_brusszel_mi_kell_a_tartos_magyar_sikerhez.5.222192.html

MCA-001 Creative Commons License 2015.11.09 0 0 32735
Előzmény: MCA-001 (32717)
dimelo Creative Commons License 2015.11.08 0 1 32734

Utolsó mondatodból elégedetlenség érződik...

 

A pofára osztogatott elkerülők nem újkeletűek,

de amióta meghirdették az M-utakat, mintha elhatalmasodna a probléma.

 

Minden általánosítás (átlagolás) veszélyes.

Ennek példája a Nagyatád elkerülő, ahol azt állítja Lopdani 6100 jármű fogja elkerülni a várost.

 

OKKF2014   68. út:

35+750 km-nél  5834/520

38+750 km-nél  3268/369

 

mivel Lábodtól csatlakozik a 6616. út Kaposvár felől, így az érthető, hogy megnövekszik a Nagyatádról/ra forgalom,

de látható, hogy elkerülni még talán 3000 gépjármú sem fogja.

 

Külön tetszik, hogy ilyenkor mindig az egységjármű szorzatot használják, hogy többnek látszódjon.

Lényeg, hogy lett elkerülő Nagyatádon.

 

De nincs elkerülő Pilis, Fegyvernek, Kenderes, Püspökladány, Báránd 4-42. útvonalon

Ellenben van 7000-15000 egységjármű forgalom!!!

Előzmény: mash.69 (32732)
klimakiraly Creative Commons License 2015.11.07 0 0 32733

Jó cikk, de a végét miért harapták el? Van valahol cikk, miképpen készült el végül is az két híd?

 

Bajai, és Dunaföldvári híd bővítését/átalakítását online végig néztük/szenvedtük. De sajnos fotóim nincsenek, akkor még nem volt a mobilban.

Előzmény: mash.69 (32731)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.07 -1 0 32732

az hogy érdekel nem jelenti azt, hogy értek is hozzá

ezért vagyok laikus

 

nem kell elkerülőzni az elkerülőt.

mondjuk Haraszti/Taksony forgalomhoz hozzáadod az új 51-es forgalmát....

 

mint Utazónak írtam, a 27ezres 4-es végi forgalom se mérvadó...

 

nekem a cikk érdekes volt,  és világos, hogy almát a körtével nem lehet hasonlítgatni

nem gondoltam volna, hogy ilyen forgalom van ott

végre egy olyan helyre épült az elkerülő, aminek volt értelme

 

Előzmény: dimelo (32729)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.07 -1 0 32731

Ma 65 éves az Árpád híd

Több mint száz éve döntöttek a megépítéséről, 1950-ben indult meg rajta a forgalom, de valójában csak 1984-ben fejezték be. És tudja, mi volt az, amiben, ha csak egy kis szakaszon is, de megelőzte a korát? Tovább »

forrás: Index.hu

mash.69 Creative Commons License 2015.11.07 -1 0 32730

de melyik az "igazabb" állítás..

az átlagos 10e vagy a Vecsésnél 27e

ahogy jössz Pest felé növekszik...

gondolom a  nagyobb városok előtt/után megint növekszik az ingázók miatt

 

nem véletlen, hogy a 4-es első szakaszai Pest megyében és Szolnok környékén épülnének meg...

Előzmény: Fradista Utazó (32728)
dimelo Creative Commons License 2015.11.07 0 0 32729

Nem minden eseten tűnsz laikusnak... Most lehet, hogy ilyen napod van:)

 

Ha tényleg nem érdekelne az úthálózattal kapcsolatos hírfolyam, akkor nem fórumoznál.

 

Konkrétan: ha szerinted az átlag a mérvadó, akkor a 8-10 km-es zsúfolt szakaszokat hamar és könnyebben lehetne megszüntetni.

De pl. 510. eleve úgy jött létre, hogy elkerülőt kapott az 51. út D.haraszti-Taksony szakasza,

majd botor módon átnevezték a belterületi szakaszt 510-re.

 

Szerinted mit lehet tenni?

Elkerülőzni az elkerülőt?

Lebontani az út egyik oldalán lévő házsort?

Bp. agglomerációban végtelen számú ilyen útszakasz van.

 

Minden eset más és más. Az átlagokat szorozni kellene az út hosszával (csak egy technikai szám a bemutatáshoz), hogy érzékelhető legyen a valós probléma.

A cikkíró eltévesztette az úthierarchiát:

3 számjegyű utakat nem hasonlítunk még a kétszámjegyűekhez sem, nemhogy az egy számjegyű főutakhoz.

Más a funkciójuk, de ettől még rossz ott (is) közlekedni.

 

Mivel a szakmai szempontokat eliminálta a politika, nem csoda, hogy mindenki követelőzik, van aki meg is kapta a jussát..

De az M4 autópálya beruházási főösszegéből (kb. 500 milliárd) 30 db 510-es úthosszat (9 km) lehetne 2x2-re bővíteni.

Az M4 hiányzó szakaszainak megépítése pedig "csak" egy út.

 

Mennyire jól hangzana a politikusok szájából: 2x2 sávra fejlesztettünk 30 országos főutat...

 

Ennyit az átlagokról, meg a laikusoknak írt propagandacikk hatásairól.

Előzmény: mash.69 (32727)
Fradista Utazó Creative Commons License 2015.11.07 0 0 32728

A forgalmi terhelés egy adott ponton (pontosabban sok-sok adott ponton) jelenik meg, nem pedig Az Úton. És folyamatosan változik, minden keresztezésnél (sőt, még ha nagyon alacsony mértékben is, de a keresztezések között is).

Ezért gyakorlatilag olyat írni, hogy egy adott útnak X forgalma van, alapvetően hülyeség, hiszen, hacsak nem valami párszáz méteres összekötő útról beszélünk, egészen biztos, hogy az út egy szakaszán ekkora, más szakaszán amakkora forgalom van. Ebből átlagot számolni teljesen értelmetlen.

 

Veszek egy példát, dimelónak tetszeni fog :-)

4-es út. A cikk lazán beírja, hogy 10.200 gépjármű. Na most, igazából van olyan hely, ahol 5 ezer ej. jelenik meg (Hajdúszoboszló elkerülő), és van, ahol 27 ezer (Vecsés elkerülő). Ebből átlagot vonni lehet ugyan, de kb. olyan, mintha azt mondanánk, hogy az amerikaiak kövérek, a bangladesiek éhenhalnak, tehát a világon az élelmezési helyzet átlagban jó, nincs tennivaló.

 

Szerintem ezek egy laikus számára is egyszerű gondolatok :-)

Előzmény: mash.69 (32727)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.07 -1 0 32727

van valami mondás, hogy a staisztikával (átlaggal) minden és annak az ellenkezője is igazolható.

végig olvastam a cikket és nekem mint laikusnak nem olyan gáz.

 

szerintem egy út terheltsége (napi kocsi átlaga) a mérvadó

nem érdekel, hogy elkerülő, belterület vagy akármi

ha 21.000 akkor az sok

ha 10 km, ha 5km, ha 40km

Előzmény: dimelo (32726)
dimelo Creative Commons License 2015.11.06 0 0 32726

Köszi az észrevételt!

 

De ettől nem lett jobb a valós helyzet,

ugyanis az 510 a régi 51-es  9 km hosszú belterületi része (Dunaharaszti -Taksony), amit elkerülőztek. (Ahol folyamatos a terhelés)

A cikk szerzője még arra sem figyelt, hogy az útvonalátlagot a 16-19 km-ek közötti felszorzott adat dobja meg.

Teherforgalma alig érzékelhető, de az agglomerációs ingaforgalom teszi feltűnővé.

 A 9 km-ből 6 km forgalma 10 ezer körüli.

 

Bizarr, hogy az 51-es útvonalátlaga 192 km hosszban csak 5573/772.

Pedig a D.haraszti elkerülő elején még 21 ezer...

 

Üzenet a cikkírónak: ilyen makacs dolgok a számok, ezért óvatosan az átlagokkal...

 

 

 

Előzmény: mash.69 (32724)
trizs77 Creative Commons License 2015.11.06 0 0 32725
mash.69 Creative Commons License 2015.11.05 -1 1 32724

kevered a szezont a fazonnal

amiről a cikk szól az a régi 51-es azaz 510-es 

amiről te beszélsz az az új 51-es: Bilk-Coca Cola-Délegyháza....

Előzmény: dimelo (32722)
trizs77 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 32723

Azért szomorú, hogy a vezess.hu főszerkesztője ilyen szintű emberekkel irat cikkeket..................:-((

 

Múlt héten is volt egy autós cikke (1000. Ikarus) amit a laikusokból álló topik közönség 10 percen belül, hiteles adatokkal megcáfolt.

 

 

Előzmény: dimelo (32722)
dimelo Creative Commons License 2015.11.05 0 0 32722

Azt aaa...                 "hosszához képest átlagoljuk"

 

Hogy is szól a mondás? ALMÁT a KÖRTÉVEL?

 

Az OKKF-ben minden évben a sok mérőhelyi adat után van összesített útvonal átlag is.

A cikk "értelmi" szerzője nem is fogja fel,

hogy a 8-10-20 km-es utak hálózati szerepe eltérő, (összekötő, elkerülő szakaszok)

míg a 9. helyre sorolt 4. főút 340 km hosszú!

Az 510 a legextrább, mert egy elkerülőként megépült, de inkább ipari szervízút! Bp. agglo (M0-BILK)

 

Milyen arcot vágna a szerző, ha az átlagforgalmakat megszorozná az utak hosszával?

 

 

 

 

Előzmény: trizs77 (32721)
trizs77 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 32721

A vezess.hu cikk szerzői, NEM a felkészültségükről híresültek el.

 

 

Előzmény: Fradista Utazó (32720)
Fradista Utazó Creative Commons License 2015.11.05 0 0 32720

Ha ezt én írtam volna blogposztnak, az is elég ciki lenne...

Előzmény: trizs77 (32719)
trizs77 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 32719
mash.69 Creative Commons License 2015.11.04 -1 0 32718

Kiegészítem:

M5 bevezető szakasz a kedvenc 50-es táblánk után

Nagy Sándor felüljáró után a határ út felé

 

Előzmény: MCA-001 (32717)
MCA-001 Creative Commons License 2015.11.04 0 0 32717

Az eddig nyilvánosságra hozott fix traffipaxok listája:

 

Baranya megye:

Kozármisleny, 57-es út: 33+725 km-szelvény
Mecseknádasd, 6-os út: 167+636 km-szelvény
Pécs, 6-os út: 193+738 km-szelvény, 193+777 km-szelvény
Sásd, 66-os út: 27+565 km-szelvény
Szigetvár, 67-es út: 3+357 km-szelvény
Szigetvár, 6-os út: 229+282 km-szelvény
Csongrád megye

Kistelek, 5-ös út: 141+626 km-szelvény
Hódmezővásárhely, 45-ös út: 50+068 km-szelvény
Szeged, 5-ös út: 166+412 km-szelvény
Szeged, 43-as út: 1+630 km-szelvény
Szeged, 47-es út: 220+053 km-szelvény
Szeged, 55-ös út: 1+457 km-szelvény
Tolna megye:

Bonyhád, 6-os út: 157+383 km-szelvény
Dombóvár, 611-es út: 0+491 km-szelvény
Dunaföldvár, 6-os út: 88+425 km-szelvény
Nagydorog, 63-as út: 26+231 km-szelvény
Szekszárd, 56-os út: 7+926 km-szelvény
Vas megye:

Káld, 84-es út: 49+922 km-szelvény
Kám, 87-es út: 0+686 km-szelvény
Sárvár, 84-es út: 65+100 km-szelvény
Szombathely, 86-os út: 75+880 km-szelvény
Vasszécsény, 87-es út: 14+039 km-szelvény
Zala megye:

Lenti, 75-ös út: 64+604 km-szelvény
Nagykanizsa, 61-es út: 190+931 km-szelvény
Vonyarcvashegy, 71-es út: 97+340 km-szelvény
Zalaapáti, 75-ös út: 10+369 km-szelvény
Zalabaksa, 86-os út: 13+955 km-szelvény
Zalaegerszeg, 74-es út: 52+192 km-szelvény
Zalasárszeg, 7-es út: 199+739 km-szelvény
Zalaszentbalázs, 74-es út: 17+070 km-szelvény

Budapest és Pest megye:

Budapest, M1-M7-es, jobb: 6+300 km-szelvény, bal: 6+284 km-szelvény
Budapest, M3-as, jobb: 3+928 km-szelvény, bal: 4+018 km-szelvény
Budapest, M5-ös, jobb: 2+156 km-szelvény, bal: 1+064 km-szelvény
Cegléd, 441-es út, 4+049 km-szelvény
Dunakeszi, M2-es, jobb 17+981 km-szelvény
Maglód, 31-es út 28+090 km-szelvény
Solymár, 10-es út 14+601 km-szelvény
Fejér megye:

Aba, 63-as út, 75+023 km-szelvény
Balatonbozsok, 64-es út, 35+449 km-szelvény
Baracska, 7-es út, 37+365 km-szelvény
Dunaújváros, 6-os út, 75+747 km-szelvény
Söréd, 81-es út, 18-174 km-szelvény
Székesfehérvár, M7-es, jobb: 60+064 km-szelvény, bal: 60+090 km-szelvény
Székesfehérvár, 7-es út, 65+818 km-szelvény
Komárom-Esztergom megye:

Ászár, 81-es út, 49+664 km-szelvény
Komárom, 1-es út, 80+847 km-szelvény
Nyergesújfalu, 10-es út, 48+313 km-szelvény
Tát, 10-es út 44+145 km-szelvény
Tata, 1-es út, 64+250 km-szelvény
Tatabánya, 1-es út, 53+722 km-szelvény
Nógrád megye:

Érsekvadkert, 22-es út, 7+617 km-szelvény
Mátraterenye, 23-as út, 12+808 km-szelvény
Salgótarján, 2307-es út,3+473 km-szelvény
Szécsény, 22-es út, 39+343 km-szelvény
Szendehely-Katalinpuszta, 2-es út, 43+714 km-szelvény

 

http://www.origo.hu/auto/20151104-ujabb-megyekben-derult-ki-hol-lesznek-fix-traffipaxok.html

http://www.origo.hu/auto/20151029-negy-megye-fix-traffipax-helyszin.html

 

Előzmény: mash.69 (32709)
bodrostomi Creative Commons License 2015.11.03 0 0 32716

Ez a pici szakasz igen. A többi már kérdéses, valószínűleg nem.

Előzmény: trizs77 (32668)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.03 -1 0 32715

és itt egy másik...

 

44 milliárdba kerül, akár másfél évet késhet

Megnéztük, hogyan haladnak Európa egyik legdrágább vasútvonalának azon munkálatai, amelyekkel az autósoknak is jó lesz. Sok újdonság nincs, nagy csúszás lesz. Tovább »

forrás: totalcar.hu

Előzmény: mash.69 (32714)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.03 -1 0 32714
Előzmény: radio100jozsi (32713)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.11.02 0 0 32713

Közben meg is van a válasz, 4-én szerdán lesz az új 10-es út átadása Pest határában.

Előzmény: radio100jozsi (32701)
klimakiraly Creative Commons License 2015.11.02 0 0 32712

És üzemelnek már? Mondjuk megtudom időben, mert biztonsági őv nem mindig jut eszembe. Csak a sebességre figyelmeztet a Waze. :-(

Előzmény: Mr Reacher (32711)
Mr Reacher Creative Commons License 2015.11.02 0 0 32711

Igen, az. A második képeden ott van a traffic controll tájékoztató tábla is.

Előzmény: mash.69 (32709)
MCA-001 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 32710

Igen, az.

Előzmény: mash.69 (32709)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.02 -1 0 32709

ezt tudjátok milyen szerkezet?

Egy az új csoda kamerákból?

kettőt is láttam, egyet Kanizsán ott ahol a 61-es elkerülőre rá lehet majd hajtani

a másik meg a 74-es úton Egerszeg felé, a következő faluban..

Előzmény: mash.69 (32707)
Tamás0917 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 32708

Vasúti összeköttetést nem terveztek?

Előzmény: Aladár46 (32705)
mash.69 Creative Commons License 2015.11.01 -1 0 32707

Na feltöltöttem egy rakat képet, ahogy ígértem.

A 61-es lekerül végéről indultam, ahol egy körforgalommal (klima király kedvéért épült) ér véget az út

és kapcsolódik a régi 61-esbe.

Körforgalom - Felüljáró (vonat) - új be/ki hajtó a régi 61-esről - utána séta a régi 7-es felé...

Aztán majdnem ugyan ez vissza, csak kis kitérő a Csónakázó tó felé..

Az út a felüljáróig végig aszfaltozva, csak a buszmegállókat kell megcsinálni

A felüljáró után hiányzik még  a kopó réteg, az út egyik oldaláról az útszéli beton elemek...

Elvileg a hónap vége az átadási határidő...

 

dimelo Creative Commons License 2015.11.01 0 0 32706

Nagyon hurrá-hangulatban vagy:)

 

 A szentlőrinci bejárók nem fognak pályadíjat fizetni, ha hosszabb lesz az M60-on bejutni Pécsre.

Az igaz, hagy a 6. utat 2x2 sávozni lenne jó.

OKKF2014

    7591  8440   615 5212 1598 141   7  123   86   77 329 0 12

 

De előbb a 4. főutat Hajdúszoboszló - Debrecen között:

 

11000 13373  1371 8258 1130 186 20 192 210 370 592 7 23

 

a különbség szembetűnő...

 

Előzmény: Aladár46 (32704)
Aladár46 Creative Commons License 2015.11.01 0 1 32705

És a nyertes - extradosed típusú szerkezet

 

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:386217-2015:TEXT:HU:HTML

 

 

 

Valamint a B(fekete)+B3+B4 nyomvonal:

Aladár46 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 32704

A 6-os út fejlesztését én is támogatnám: már rég Szentlőrincig kellene érnie a 2x2 sávnak szentlőrinci elkerülővel együtt a bejárósok miatt.

Előzmény: mzdude (32703)
mzdude Creative Commons License 2015.11.01 0 0 32703

Ez így van.

A meglévő 6-os utat persze rendbe kellene tenni, mert ahhoz 30 éve nem nyúltak semmit.

Előzmény: MCA-001 (32700)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32702

Na nem tudom mit akarnak felújítani a meglévő 2*2 sávos részeken, ami teljesen hibátlan.

Előzmény: Aladár46 (32685)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32701

Nem tudjátok mikor lesz az átadás az új 10-es úti szakasznak a Annavölgynél? Ma jöttem este busszal, és teljesen kész van az út, sőt ki is volt világítva. Még a Bécsi úti vasúti sorompó környékén dolgoznak a csp kiépítése miatt, de máshol már készen van.

MCA-001 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32700

Minek kell erőltetni az M60-at Barcsig?

Főleg 2x2 sávon, 130 tervezett sebességgel!

 

Inkább az M9 kellene a térségnek, sokkal jobban járna vele.

Előzmény: Aladár46 (32684)
MCA-001 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32699

Alapvetően azt nem értem, hogy miért Balatonszentgyörgy elkerülőről beszélnek.

Jobb lenne egy Balatonszentgyörgy közelében új nyomvonalon haladó 76-os.

Ez valahol Hollád környékén ágazna ki az M7-ből.

A 2x2 sáv még nyáron talán, de ha Szentgyörgyön nem kellene 50-re lassítani akkor már felesleges.

Előzmény: Aladár46 (32688)
MCA-001 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32698

M5-M8 csomóponthoz:

 

II.2.1)Teljes mennyiség:

Mennyiségek:
Az M8 – M5 autópálya csomópont és kapcsolódó szakasza Bács-Kiskun megyében, és Pest megyében épül. Terület igénybevétellel Lajosmizse, Kecskemét és Nagykőrös települések közigazgatási területét érinti.
Az M8 – M5 autópálya csomópontot részét képezi az M8 autópálya Kecskemét (M5) – Szolnok (Abony-elkerülő) közötti szakasznak, mely a 0+000 – 4+000 km szelvények között külön projektként tartalmazza az M8-M4 elválási csomópontot és külön projektként négy rész-szakaszra bontva tartalmazza a Szolnok (Abony-elkerülő) – Kecskemét (M5) további szakaszát a 4+000 – 51+200 km szelvények között (egybefüggő autópálya szakasz).
Az áttervezésre kerülő M8-M5, illetve M8-M44 autópálya-autópálya csomópontok esetében sor kerülhet 24 méter támaszközt is elérő műtárgy tervezésére is.
Tárgyi projekt és tervezési feladat a fent említett elválási csomópont nélküli szakasz III. és IV. tervezési szakaszát érinti a 32+500 – 41+200, illetve a 41+200 – 51+200 km sz. között. A IV. szakasz a 41+200 km szelvényben csatlakozik az UTIBER Kft. által tervezett III. szakasz engedélyezési tervéhez (Tsz.: 42 816), mely jogerős építési engedéllyel rendelkezik.
Az M5 autópályával alkotott csomópont gyűjtő-elosztó pályáig tervezett kialakítás figyelembe veszi az M8 autópálya 2x3 sávra való bővítését. Ezen a szakaszon a terület igénybevétel, védőkerítés, keresztező híd műtárgyak, közműkiváltások a 2x3 sávnak megfelelő méretekkel és kiílakítássa rendelkeznek. A IV. tervezési szakasz már elkészült engedélyezési tervéből csak annyit kell áttervezni, amennyi hossz feltétlenül szükséges – az M8-M5 csomópont mintegy 300 méterrel déli irányba történő eltolásából eredően – a Nagykőrös irányban meglévő nyomvonahoz való visszacsatlakozáshoz. Az új nyomvonal előreláthatólag legfeljebb 2 km ívkorrekciót igényel.
Fontos szempont, hogy a meglévő Lajosmizsei tengelysúly-mérő állomást ne kelljen elbontani. Figyelembe kell venni a csatlakozó – de elfogadott nyomvonallal még nem rendelkező – Dunavecse-Kecskemét szakasz megépíthetőségét. Újra kell tervezni nemcsak a két autópálya keresztezését, hanem a 4. sz. főút keresztezését és a csatlakozó földutak keresztezését is, illetve valamennyi közúti elem hálózati szerepének további biztosítását is.
Változik a geometriai kialakításon túl a területek igénybevétele, a vízelvezetés megoldásai, a műtárgyak kialakításai és a hozzájuk tartozó talajmechanikai előírások is. Az UTIBER-TURA-Terv Konzorcium elkészített engedélyezési terveivel összhangban kell lennie az új terveknek.
Szintén át kell tervezni az M44-M8 autópálya csomópontot tekintettel arra, hogy minisztériumi döntés értelmében az M44 szűkített keresztszelvénnyel fog az M8-hoz csatlakozni. Az M8 gyorsforgalmi út – a módosítandó engedélyezési tervnek megfelelően – 2x2 sáv+leállósávos gyorsforgalmi útként valósul meg.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az M8, illetve az M44 gyorsforgalmi utakra vonatkozó keresztmetszeti kialakítások a kormányzati szándékok függvényében változhatnak, ezt a tervezés során figyelembe kell venni.
Környezetvédelmi engedély módosítása:
A geometriai korrekció miatt szükséges módosítani a környezetvédelmi engedélyt, melyhez KHT szintű környezetvédelmi dokumentációt kell készíteni a hatályos jogszabályok figyelembevételével. Alkalmasnak kell lennie arra, hogy az eljáró hatóság módosítani tudja a jogerős engedélyét.
Közúti Biztonsági Hatás Vizsgálat:
El kell végezni a Közúti Biztonsági Hatás Vizsgálatot (KBHV) is, tekintettel a csomópont megváltozott geometriájára és a hozzá tartozó korrekció nagyságára. Tekintettel kell lenni az M8 további szakaszaira, illetve az azokra már elkészített korábbi KBHV-ra is.

Előzmény: Aladár46 (32684)
MCA-001 Creative Commons License 2015.10.31 0 1 32697

Van még más is:)

 

II.2.1)Teljes mennyiség:

Megbízási szerződés a „4451 j. út. Nagylak keleti elkerülő szakasz tervezési, engedélyeztetési és kivitelezési munkáival kapcsolatos lebonyolító mérnöki feladatainak ellátása (K445.04)” tárgyú eljárásban
A mérnöki feladatokhoz kapcsolódó beruházás főbb jellemzői:
A beruházás tárgya: 4451 j. út megerősítése és szélesítése az M43 autópálya Csanádpalotai csomóponttól a Nagylak keleti elkerülőig, és a Nagylak keleti elkerülő útszakasz teljes körű tervezése, engedélyeztetése és kivitelezése
Vállalkozó tervezéssel kapcsolatos feladatai:
A következő útszakaszok teljes körű tervezése, engedélyeztetése az UTIBER Kft. által készített 4451 j. összekötő út Nagylak keleti elkerülő szakasz Tanulmányterv alapján:
— a 4451 j. út az M43 autópálya Csanádpalotai csomópontjától – a Nagylak keleti elkerülő kezdőpontjáig tervezendő rekonstrukciós szakasz a 2+649,33 – 5+610 km szelvények között;
— a Nagylak keleti elkerülő kezdőpontja és Nagylak határátkelőhely közötti szakasz a 5+610 – 7+650 km sz. között új nyomvonalon;
— 7+650 – 7+996,29 km sz. között burkolat megerősítés a nagylaki határátkelőhelyen belül.
Tervezési és engedélyeztetési feladatok:
— Előzetes vizsgálati dokumentáció (EVD) és Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció készítése, a környezetvédelmi engedély megszerzése
— engedélyezési terv készítése és szükséges engedélyek megszerzése
— kiviteli tervek elkészítése minden szakágban, üzemeltetőkkel Megrendelővel és Mérnökkel való jóváhagyatása
— vízelvezetés és a szükséges közműkiváltások terveinek elkészítése és szükséges engedélyek megszerzése
— vasúti átjáró átépítésének tervezése és szükséges engedélyek megszerzése
— területszerzési munkarész elkészítése, záradékolt kisajátítási tervek készítése, jogerős művelés alóli kivonó határozatok megszerzése, elvi- és végleges erdő kivonási határozatok megszerzése. Ezen eljárások díjait a Vállalkozó rendezi, kivéve a föld- és erdő védelmi járulékokat
— Előzetes Régészeti Dokumentáció elkészítése
A kivitelezés (építési beruházás) során a Szerződésben és mellékleteiben részletezett továbbtervezési feladatként, részlettervek és kiegészítő tervek készítése különösen:
— megvalósulási és kezelői lehatárolási tervek, geodéziai megvalósulási térkép, végleges telekalakítási (telekcsoport újraosztási, összevonási) terveinek elkészítése a szükséges engedélyek, jóváhagyások és záradékok beszerzésével;
— az építési engedélyben és a hatósági előírásokban meghatározott tervek készítése – a forgalomtechnikai jelzésrendszer megvalósítása előtt a felülvizsgált forgalomtechnikai terv elkészítése és közlekedés hatósági és közútkezelői jóváhagyatása;
— a közművek átépítési tervek felülvizsgálata, szükség szerinti áttervezése és a megvalósításukhoz szükséges engedélyek, jóváhagyások beszerzésével.
Vállalkozó kivitelezési feladatai:
A 4451 j. út az M43 autópálya Csanádpalotai csomópontjától – a Nagylak keleti elkerülő – a 43-as sz. új csomópontjáig tartó szakasz kivitelezése.
Mérnök egyéb feladatai:
— A kivitelezési feladatok során felmerülő tervezési feladatok ellenőrzése
— Területszerzési és régészeti feladatok nyomon követése (pl. kivitelezési területen a fakivágási, régészeti feladatok felügyelete/koordinálása)

 

II.3)A szerződés időtartama vagy a befejezés határideje:

Befejezés 31.8.2020

 

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:386223-2015:TEXT:HU:HTML&src=0

 

II.2.1)Teljes mennyiség:

A 471. sz. főút 15+340-31+784 km szelvények közötti szakasz (Hajdúsámson-megyehatár) 11,5 t burkolaterősítés kivitelezési munkáihoz kapcsolódó Mérnöki feladatok elvégzése (PST: K471.07)
16,44 km hosszú egybefüggő másodrendű főút 11,5 t burkolaterősítése; ívkorrekciók elvégzése; 2 db vasúti átjáró felújítása; 1db körforgalom építése; közúti járműosztályozós csomópontok létesítése; közvilágítás építése és közműkiváltások elvégzése.
Főbb becsült mennyiségek:
Földmű építés: 157 330 m³
Aszfaltburkolat építés: 25 677 m³
Szegélyépítés: 8 565 m³
Közúti visszatartó rendszer építése: 6 318 m
Térkő burkolat építés: 1 270 m²
Szivárgó építése: 8 880 m²
Burkolat árok építés: 9 695 m²
Közvilágítás: 2 515 m
Gázkiváltás: 870 m
Ivóvízvezeték kiváltás: 90 m
Elektromos hálózat építés: 1 761 m
Hírközlő vezeték építés: 16 169 m
Fa, cserje ültetés: 9145 db

 

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:385893-2015:TEXT:HU:HTML&src=0

 

 

Előzmény: Aladár46 (32685)
dimelo Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32696

Ha a főcím AUTÓPÁLYA,

akkor utána miért gyorsforgalmi út vt:110 km/h?

 

A többi rendben ... lett volna 2008-ban!

Előzmény: Aladár46 (32685)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32695

Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés: Tervezési szerződés „48. sz. Debrecen–Nyírábrány II. rendű főút 11,5 tonnás burkolaterősítésének megvalósításához szükséges tervezői feladatok elvégzése (K048.02)” tárgyban.

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:385922-2015:TEXT:HU:HTML

Előzmény: Aladár46 (32694)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32694

Az is

Előzmény: MCA-001 (32693)
MCA-001 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32693

Nem hagytál ki valamit?

Rémlik 48-as főút burkolat megerősítés is:-)

 

Előzmény: Aladár46 (32687)
Fradista Utazó Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32692

Igen, évtizedekkel ezelőtt.

Előzmény: trizs77 (32691)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32691

1 méter elkészült már belőle ?

 

 

Előzmény: Aladár46 (32690)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32690

Honnan - Hová vezet a 102-es számú út ?

 

M1 ap. herceghalmi csomópont - Esztergom, végig a zsámbéki medencében.

Előzmény: trizs77 (32689)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32689

102 sz. főút: 2x2 sávos gyorsút

 

----------------

 

Honnan - Hová vezet a 102-es számú út ?

 

 

Aladár46 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32688

Vitaindító és pár érdekesség:

 

- 76 sz. főút: csak Balatonszentgyörgyig 2x2 sáv, gondolom itt fog csatlakozni az M75

- M8-M5: újra kell tervezni az M44 csatlakozását a gyorsút áttrvezés miatt

- 102 sz. főút: 2x2 sávos gyorsút

Előzmény: Aladár46 (32684)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32687

Máskor is! ;)

 

 

 

Előzmény: MCA-001 (32686)
MCA-001 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32686

Szuper hogy Végignézted:-)

Épp írni akartam,hogy rengeteg pályázatot írt ki a NIF.

 

Telefonról sajnos nem tudok linket bémásolni.

 

Előzmény: Aladár46 (32684)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.31 0 1 32685

M4 autópálya mérnöki feladatok

Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:
M4 gyorsforgalmi út M0-Cegléd (24+924-73+235 km sz.) közötti szakasz kivitelezéséhez kapcsolódó mérnöki feladatok ellátása.

Teljes mennyiség:

Megbízási szerződés az „M4 gyorsforgalmi út M0-Cegléd (24+924-73+235 km sz.) közötti szakasz kivitelezéséhez kapcsolódó mérnöki feladatok ellátása” tárgyában.
Főbb mennyiségek:
M4 gyorsforgalmi út M0-Cegléd (24+924-73+235 km sz.) közötti szakasz és kapcsolódó építmények kivitelezéséhez kapcsolódó mérnöki feladatok ellátása
Főbb adatok:
2x2 sávos gyorsforgalmi út 3,50 m széles forgalmi sávokkal, 3 m-es burkolatlan üzemi sávval vt=110 km/h tervezési sebességgel
~ 48,3 km M4 gyorsforgalmi út építése
— meglévő 2x1 bővítése: 57+820-58+821 km sz. (II/c. szakasz), 62+260 – 73+235 km sz. (IV. szakasz)
— meglévő 2x2 sávos szakaszok felújítása: 24+924-28+856 km sz. (I. szakasz), 58+821-62+260 km sz. (III. szakasz)
— új nyomvonal: 28+856-41+350 km sz. (II/a. szakasz), 41+350-54+683 km sz. (II/b. szakasz), 54+683-57+820 km sz. (II/c. szakasz)
Csomópontok: 9 db (4603. j. úti, 3111. j. úti, 3112. j. úti, 4606. j. úti, 405. sz. főúti, 46124. j. úti, Üdülői úti, 3116 j. út rejtett csomópont Komplex pihenőn keresztül, 311. sz. főúti)
Országos közúton történő beavatkozások: 2x1 sávos főút 3db (4. sz. főút, 405. sz. főút, 311. sz. főút), 2x1 sávos mellékút 8 db (4603. j. úti, 3111. j. úti, 3112. j. úti, 4606. j. úti, 46124. j. úti, 3116 j. út)
Főpályát keresztező Önkormányzati utak: 2x1 sávos burkolt út 7 db
Főpályával párhuzamos Önkormányzati utak: 2x1 sávos burkolt utak 10 db, földutak 53 db
Műtárgyak: 22 db (1 db meglévő felüljáró szélesítése, 1 db meglévő felüljáró felújítása, 2 db meglévő aluljáró felújítása, 3 db új felüljáró építése, 15 db új aluljáró építése)
Várható Közmű keresztezések:
— Hírközlő vezetékek
— Kis -közép és nagyfeszültségű villamosvezetékek
— Ivóvíz-szennyvíz vezetékek
— Szénhidrogén vezetékek
Egyéb érintett Közmű beavatkozások:
— Közvilágítás
— Üzemi Hírközlés energiaellátás
— Érintésvédelem
— Üzemi Hírközlés
Növénytelepítési feladatok
Vízépítési feladatok, 17 db záportározó létesítésével
Környezetvédelmi feladatok
Forgalomtechnikai feladatok
További mérnöki feladatok:
— Tervezéssel kapcsolatos feladatok: tervellenőrzés, terv észrevételezés, kiviteli tervek Mérnök általi jóváhagyása, és minden olyan feladat, amely a tervezés ellenőrzéséhez tartozhat.
— Területszerzési és régészeti feladatok nyomon követése (pl. kivitelezési területen a fakivágási, régészeti feladatok felügyelete/koordinálása)
A feladatokat részletesen az ajánlatkérési dokumentáció tartalmazza.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:386025-2015:TEXT:HU:HTML

Aladár46 Creative Commons License 2015.10.31 0 2 32684

Tervezési tenderek: M3, M4, M60, M8, M85, új Duna-híd, 102 sz. főút, 76 sz. főút, 813.sz. főút, 83 sz. főút


A szerződés vagy a beszerzés(ek) rövid meghatározása
Tervezési szerződés „M30 gyorsforgalmi út Miskolc-Tornyosnémeti közötti szakasz építési engedélyezési terveinek elkészítése és építési engedélyek megszerzése” tárgyában.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:385928-2015:TEXT:HU:HTML


Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:
Tervezési szerződés az M4 gyorsforgalmi út Cegléd-Abony közötti szakasz engedélyezési tervének, kiviteli tervének és kisajátítási dokumentációjának elkészítése tárgyában.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:386024-2015:TEXT:HU:HTML


Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:
Tervezési szerződés „Az M60 gyorsforgalmi út Pécs-Barcs (oh) közötti szakaszra vonatkozó Megvalósíthatósági tanulmány (MT) és Környezeti Hatástanulmány (KHT) kidolgozása, valamint a környezetvédelmi engedély megszerzése (A060.05)” tárgyában.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:386159-2015:TEXT:HU:HTML


A szerződés vagy a beszerzés(ek) rövid meghatározása
Tervezési szerződés: az „M8-M5 autópálya csomópont és csatlakozó szakasza (Nagykőrös-M5 közötti szakasz) engedélyezési tervének módosítása és kiviteli terv szintű tender tervének elkészítése” tárgyában.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:386203-2015:TEXT:HU:HTML


A szerződés vagy a beszerzés(ek) rövid meghatározása
Tervezési szerződés az M85 gyorsforgalmi út Csorna II. – Pereszteg – Sopron kelet – Sopron országhatár közötti szakasz 2*2 sávos gyorsforgalmi út (31+550 – ~ 94+582 km sz. között), valamint ~4 km hosszú 2*1 sávos 7,50m burkolat szélességű elkerülő út építéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány, engedélyezési és ahhoz kapcsolódó egyéb szakági tervek készítése, beadása engedélyezésre, az engedélyezésben való részvétel, amennyiben szükséges a környezetvédelmi engedélyek módosítása és az ehhez tartozó dokumentációk elkészítése tárgyában.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:386021-2015:TEXT:HU:HTML


Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:
Tervezési szerződés a Kalocsa – Paks térségében tervezett új Duna-híd és a kapcsolódó közlekedési infrastruktúra fejlesztés megvalósítása, Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció, környezetvédelmi hatástanulmány, engedélyezési, tender (csak hídépítési munkákra vonatkozóan) és kiviteli tervek készítése, jogerős környezetvédelmi és építési engedélyek megszerzése (Pst kód: K512.01) tárgyában.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:386217-2015:TEXT:HU:HTML


Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:
Esztergom – M1 autópálya közúti kapcsolat fejlesztése beruházás kapcsán műszaki tanulmányterv, megvalósíthatósági tanulmány és kötelező munkarészeinek, környezeti hatástanulmány (KHT) elkészítése. Esztergom és az M1 autópálya között a 102. számú új, 2x2 sávos gyorsforgalmi út (gyorsút) kiépítése. Kezdő csomópontja az 1. sz. főút és a 1101. j. út herceghalmi csomópont körforgalmú csomóponttá történő átépítésével kerül kialakításra.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:386101-2015:TEXT:HU:HTML  


Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:
Tervezési szerződés keretében az M7 autópálya és Keszthely között a 76. sz. főút, azaz a Balatonszentgyörgy elkerülő út és Fenékpuszta elkerülő út 2x2 sávos kiépítéséhez – amely alkalmas az emelt sebességgel való közlekedésre – megvalósíthatósági tanulmány, környezetvédelmi hatástanulmány és Natura 2000 hatásbecslés készítse és engedélyeztetése, engedélyezési tervdokumentáció elkészítése és az építéshez szükséges engedélyek megszerzése.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:386174-2015:TEXT:HU:HTML


Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:
Megbízási szerződés a „813. sz. főút III. ütem (8+200 – 13+419 km szelvények közötti szakasz) kiviteli terveinek elkészítése, valamint út-, híd, közmű- és kapcsolódó létesítmények kivitelezési feladatainak” elvégzéséhez kapcsolódó mérnöki feladatok elvégzése tárgyában.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:386027-2015:TEXT:HU:HTML


Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:
Tervezési szerződés a 83 sz. főút Pápa – Győr (32+574 – 69+290 km sz.) közötti szakaszának 2X2 sávos, 110 km/h tervezési sebességű, főúti kiépítéséhez szükséges tanulmányterv, megvalósíthatósági tanulmány, környezeti hatástanulmány, engedélyezési terv, tenderterv elkészítése, a környezetvédelmi engedély, és építési engedély megszerzése tárgyában.
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:385959-2015:TEXT:HU:HTML

mash.69 Creative Commons License 2015.10.31 -1 0 32683

mindjárt lesznek új képek a 61-esről...

csak lassú a wifi...

 

 

Roger Preed Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32682


Az M3-tól kifelé eső szakaszra (1+300–7+850 km) kint van már a tender:

 

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOT...5:TEXT:HU:HTML

Előzmény: radio100jozsi (32679)
v_peti Creative Commons License 2015.10.31 0 0 32681

Bár már korábban említettem, de nem árt újra, hogy sok értelme nincs új elnevezést kitalálni, ugyanis sógorék ezt szívbaj nélkül autóútnak nevezik, sőt még ennél rosszabb utaknak is kijár ez a titulus. :(  Azaz az autóút fogalma nincs annyira precízen definiálva. Igaz, az autópályáé is van ahol lazább, mint nálunk. Holott nem ártana, ha EU-szinten egységes paramétereket jelentene a két útfajta.

Előzmény: radio100jozsi (32680)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32680

A mai közlönyben megjelent az új gyorsút:

 

A Kormány 1784/2015. (X. 30.) Korm. határozata az új gyorsforgalmi útkategória, a „gyorsút” bevezetéséről és alkalmazásának lehetőségeiről A Kormány egyetért az  új gyorsforgalmi útkategória („gyorsút”) bevezetésének szükségességével a  kitűzött közúthálózat-fejlesztési célok elérésének érdekében, és – a műszaki tartalmak projektenkénti felülvizsgálata után – a következőket rendeli el:

 

1. felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy gondoskodjon az érintett miniszterek bevonásával az új gyorsforgalmi útkategóriára vonatkozó jogszabályi és műszaki szabályozási környezet kialakításáról, amely során vegye figyelembe, hogy

a) vadvédelmi kerítés megépítése az új gyorsforgalmi útkategória mentén is szükséges,

b) az új gyorsút építése esetén a szintbeli kereszteződések között a legkisebb távolság 15 km lehet,

c) a szintbeli kereszteződések kialakítása során a  forgalmi jellemzők, sajátosságok figyelembevételével a jelzőlámpás szabályozás az elsődleges, továbbá

d) a terveket úgy kell kialakítani, hogy a gyorsút magasabb gyorsforgalmi kategóriára (autóút, autópálya) való fejlesztésének a lehetősége biztosított legyen;

Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter, az érintett miniszterek bevonásával Határidő: azonnal

 

2. felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy

a) vizsgálja meg a megyeszékhelyek, egyéb megyei jogú városok, vagyis a Modern Városok Programban érintett települések, valamint az  országhatárok 2×2 forgalmi sávos gyorsforgalmi úttal történő elérését szolgáló beruházások, valamint a térségi jelentőségű útfejlesztések során, mely esetekben alkalmazható az új úttípus,

továbbá M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2015. évi 162. szám 21127 b) a kiválasztott projektek esetében az előkészítést a jogszabályi és műszaki szabályozási környezet módosítása után haladéktalanul kezdje meg a  rendelkezésre álló központi költségvetési és – az  elszámolhatósági szempontok figyelembevételével – az európai uniós források terhére; Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter Határidő: folyamatos

 

3. felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a jogszabályi és műszaki szabályozási környezet módosulását követően az új gyorsforgalmi útkategóriának megfelelő, meglévő úthálózati elemek átsorolását végezze el. Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter

 

Határidő: 2015. december 31. Orbán Viktor s. k., miniszterelnök

radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32679

Ez akkor azt jelenti, hogy a jelenlegi 8 km-23 km között (ez Szurdokpüspöki utáni véggel) van meg egyben ősz óta a 2*2 sávos rész, Akkor innen indulna tovább, és azért van a 27-29 km közötti kimaradás, mert az jelenleg is megvan Pásztó szomszédságában. De a majd 33 km meg belecsatlakozik a következő már meglévő 2*2 sávos részbe, ami tart a 35 km-ig (Tar melletti kanyaros rész).  Így akkor a 8 km-től meglenne a majdnem 35 km-ig a 2*2 sáv lenne végig már. Hiányzik akkor még az M3-tól (3 km-től) a 8 km-ig, és utána meg a 35 km-től a 40 km-ig, innentől megint van 2*2 sáv a 42 km-ig, majdnem a nagybátonyi elágazásig. Majd utána 48 km-től már 2*2 sávos Salgótarjánig.

 

A lényeg, ha ez a két szakasz meglesz, akkor már csak 16 km hiányzik még, hogy az M3-tól Salgótarjánig meglegyen végig a 2*2 sáv a 21-es úton.

 

 

Előzmény: MCA-001 (32672)
dimelo Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32678
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32677

Pontosabban hol van? Hogy megtudjam nézni hogy a WAZE ismeri-e már. :-) És (40)-es tábla az érvényes, vagy csak az építése miatt rakták ki?

Előzmény: jobbhorog (32673)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32676

Melyik település, ill. km-szelvény?

Előzmény: jobbhorog (32673)
MCA-001 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32675

kb.

Előzmény: trizs77 (32674)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32674

2x4 km ?

Előzmény: MCA-001 (32672)
jobbhorog Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32673

Csapda a 84-es úton:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MCA-001 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32672

Az utóbbi napokban kiírták a pályázatokat a 21-es két szakaszának átépítésére.

 

Vállalkozási szerződés a 21. sz. főút 29+190-32+920 km szelvényei közötti szakasz négynyomúsítása kivitelezési munkáinak elvégzésére.

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:378865-2015:TEXT:HU:HTML&src=0

 

 

A 21. sz. főút 23+300 – 27+820 km szelvényei közötti szakasz (Nógrád II.) négynyomúsítása kivitelezési munkáinak elvégzése

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:382076-2015:TEXT:HU:HTML&src=0

 

M tiszteletes Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32671

Jelentem a 61 es elkerülő most is épül.

A közgép épiti...

 

Mr Reacher Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32670

A vágókép pedig a felsőzsolcai csomópont. Ragyogó.

Előzmény: trizs77 (32668)
ghosty9 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32669

"és bumszliznak továbbra is a falvakon keresztül"

 

Két db. egybeépült, még úgy is elég kicsi faluról van szó amúgy.

Előzmény: klimakiraly (32663)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 32668

Biztos, hogy autópálya lesz ?

 

 

Előzmény: bodrostomi (32667)
bodrostomi Creative Commons License 2015.10.29 0 0 32667

Újabb gyöngyszem: http://minap.hu/cikkek/epul-miskolcot-kassaval-osszekoto-autopalya

 

"Épül a Miskolcot Kassával összekötő autópálya" Tornyosnémeti és az országhatár közötti szakasza. :)

dimelo Creative Commons License 2015.10.29 0 0 32666

Igen, így pontos!

 

Az ADR-es kamionok száma mennyi? 50-80-100/nap

Emiatt épül elkerülő út Nagylakon, amely falu két sor ház...

De 4 milliárdot odacsoportosítottak, annak ellenére, hogy már megépült az M43 a határig.

Ott tehát a maradék teherforgalom miatt is indokoltnak tartják az elkerülő építést bazi drágán.

 

 

A 4-42. összekötés a legdrágább költség-haszon elemzési változat szerint sem érte volna el a költség a 2,9 milliárdot.

 

Nem autópálya építés után, hanem helyett...

 

És az ég nem leszakad le az ilyen protekcionizmus miatt...

Előzmény: radio100jozsi (32664)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 32665

Saját vélemény volt. :)

Előzmény: klimakiraly (32658)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.28 0 0 32664

Nem, egészen a határ előtti utolsó csp-ig jöhetnek, és csak ott vannak leterelve az egyenesen Nagylakra vezető mellékútra, és vissza a régi 43-as úti határhoz.

Előzmény: klimakiraly (32663)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.28 0 0 32663

M43- nál a régi határátkelőn maradt az állati, növényi, ADR átkelés. Most ha jól rémlik ezeknek Makónál le kell jöjjenek és bumszliznak továbbra is a falvakon keresztül. Ideiglenes az új határátkelő és ezt a részét nem épitették meg.

Előzmény: dimelo (32660)
lübra19jtd Creative Commons License 2015.10.28 0 0 32662
Előzmény: lübra19jtd (32661)
lübra19jtd Creative Commons License 2015.10.28 0 0 32661

Bréking: Pakolják az emelvényt a 338-as II. ütem átadásához.

dimelo Creative Commons License 2015.10.28 0 0 32660

M5: akkor jól emlékeztem :)

 

Mindez csak azt jelzi, hogy akkor, amikor a 42.-4. elkerülőt letiltották arra hivatkozva, hogy változik az M4 koncepció,

akkor is tudták, hogy szakmai alapon szükséges volna a havaria kapcsolat kiépítése a főút és az autópálya között.

Íme az ad absurdum: az autópályát tolták a 4. úthoz...

Több, mint 2 km-rel hosszabb lesz az M4 útvonal emiatt - minden közlekedőnek.

 

 

 

Semmi pozitívumot nem fűztem ahhoz, hogy 2020-ig épülhetne az eljárási módszerek megtapasztalása miatt.

De a környezetvédelmi engedélyben 2018-as dátum szerepel... (Tsz.miklós - P.ladány)

 

 

Ha egyszer, bármikor ezen a vonalon épülne meg az M4,

akkor lesz ez a 7 km-es szakasz, ahol ha havaria esemény történik és terelni kell,

csak Püspökladány belterületén keresztül lehet eljutni a pályáról a 4. főútra és vissza.

 

Tehát látszatmegoldás és veszélyben hagyott jövő.

Ehhez képest Nagylaknál az M43-tól új elkerülőt építenek a régi határra.

 

Elvetemült világ...

 

 

Az M85-nél jár, de az M4-nél nem jut...

 

Előzmény: Aladár46 (32657)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.28 0 0 32659

Közben egy kis kitekintés: légifelvétel a 11. korridor épülő szakaszáról Szerbiában. Érdemes végignézni alagutastul :) 

klimakiraly Creative Commons License 2015.10.28 0 0 32658

A többi szakasz a híddal együtt szerintem nem prioritás.

 

Őöőö, magyar nyelv nem érteni. :-) Szóval Te szerinted nem prioritás, vagy a rendelkezésedre álló információk alapján úgy érzed hogy a döntéshozóknak nem prioritás?

Előzmény: Aladár46 (32657)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 32657

M85: Igen, eredetileg is volt. 

 

M4: már az is csoda kategóriába fog tartozni, ha valamelyik M4-es szakaszt sikerült befejezni 2020-ig. Először az M0-Abony szakasz fog megépülni. Ez a fővárosba ingázok miatt fontos, nem a tranzit miatt, az majd megy az M35-M3 felé. A többi szakasz a híddal együtt szerintem nem prioritás. Ne számíts arra, hogy 2020 előtt lesz valamiféle kivitelezés Püspökladány felé.

 

 

Előzmény: dimelo (32656)
dimelo Creative Commons License 2015.10.27 0 0 32656

Nekem úgy rémlik ez eredetileg is tervezett visszakötés volt.

 

Ami egyébként rendben volna havaria okokból.

De manapság már csak a kivételezetteknek jár.

 

Ellenpélda: az M4 nyomvonalát a senkiföldjén húzták a 4. főút mellé, (nem fordítva)

hogy egy senkinek nem jó csomópontot építsenek Kaba volt Cukorgyárnál...

 

Így Kabán van elkerülő és épül egy nekik se jó csomópont,

Püspökladánynál nincs 42.-4. összekötés. Vagyis a havaria útvonal nem jön létre...

Fegyvernek-Szapárfalunál 2008-ban vonták vissza az elkerülő építést,

Püspökladánynál 2012-ben...

 

A kamionok tovább nyomulnak.

 

De a kormányrendelet az M4 Tsz.miklós-Püspökladány-Berettyóújfalu szakasz építését nem tartalmazza.

Előzmény: Aladár46 (32655)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 32655

Én azért nem venném készpénznek a mihamarabbi folytatást, ezért fontos az M85 csornai elkerülő 2. üteme.

Előzmény: kofy (32648)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 32654

Itt egy métert sem martak fel. Így terjed a hülyeség: nyugat.hu megírja, index meg átveszi. Abszurdisztán. :(

 

Még szerencse, hogy szakmai fórumban vagyunk:

 

"„Az elmúlt években a 89-es számú főút burkolatán, jellemzően a keréknyomokban a forgalom hatására jelentős mennyiségű repedés keletkezett, helyenként már lokális burkolatkopások is megjelentek. Ezek miatt a nyáron több szakaszt bitumenemulziós felületi bevonattal láttunk el, ami azt jelenti, hogy szakembereink a régi aszfaltfelületre meleg bitumenemulziót permeteztek, arra pedig 4-8 mm szemnagyságú bazaltzúzalékot terítettek. (A bitumenemulzióba a bazaltszemcsék néhány nap alatt beágyazódnak, az új burkolat megakadályozza a víz bejutását az aszfaltba és így a kátyúképződés jóval kisebb mértékű lesz.)”"

 

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/korbeaszfaltoztak_az_utburkolati_jeleket_a_89_es_fouton

Előzmény: MCA-001 (32651)
gyoparOHs Creative Commons License 2015.10.27 0 0 32653
hegyaljai3 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 32652

Az M7 prioritásához lehet, hogy hozzájárult az is, hogy a felüljárók eleve úgy épültek, hogy legyen hely a sávbővítésnek. Az M1 esetében pedig valószínüleg az osztrák A1-hez hasonlóan sávbővítés esetén a felüljárók alatt nem lesz leállósáv.

Előzmény: radio100jozsi (32642)
MCA-001 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 32651
dimelo Creative Commons License 2015.10.27 0 0 32650

Észrevételeddel egyetértek,

de az első mondatot módosítanám:

 

Nem vagyunk gazdag ország, sőt mindent megteszünk, hogy ne az ország népe gazdagodjon.

De Áderland-on még a visszakötés is jár, pedig továbbépül az M85. Vagy esetleg mégsem?

 

 

Ismerek a keleti országrészben több olyan települést, ahol nem építettek elkerülőt, mert majd lesz M4.

 

Azóta sem épült semmi. De a forgalom brutális, nem pár száz, hanem 3000 tehergépkocsi gázol át naponta.

 

Csak a legerősebb oka van az M85 prioritásának...

Pedig lesz vagy 4 km plusz út Sopron-Győr között.

Sebaj, tovább épül az M85, a 8603. meg ottmarad üresen...

Előzmény: kofy (32648)
dimelo Creative Commons License 2015.10.27 0 0 32649

Köszi!

a lényeg éppen ez a visszakötés a 85. útra.

 

Az M86-M85 déli összekötése

- mint már kibeszéltük -

a legdrágább változat lett.

 

Nem véletlenül éppen ez valósul meg.

Előzmény: Aladár46 (32645)
kofy Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32648

Ismét látszik, hogy gazdag ország vagyunk. Ugye "be van ígérve" az M85 hiányzó szakasza is 2018-ig. Csinálunk most egy M85 Csorna D/Ny elkerülőt olyan 1,6km úttal (8603 új része), ami 2 év múlva gyakorlatilag feleslegessé válik (nem hinném hogy Jobaháza felől Farádot kamioncsordák támadnák hűvös hétköznapokon). Tudom ez csepp a tengerben, mégis.... Ha közel távol nem látszana a folytatás, akkor OK, megértem. De így? (Igen azt is tudom, hogy így lett megtervezve, erre van engedély stb., de úgy látszik ma este ilyen puffogós hangulatom van)

Előzmény: Aladár46 (32645)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32647

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/oriasi_osszegben_tolnak_at_gyorsan_kozlekedesi_projekteket.4.221497.html

 

De most komolyan, az EU csak is az M35 folytatására adott pénzt, az M4-re meg nem?

Aladár46 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32646

Januárban jön az M0 dél felújítása valamint az M44 autóút kiviteli tendere az m1 Híradója szerint.

Előzmény: MCA-001 (32631)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32645

Csak az M85 Csorna-nyugat csomópontról. :)

 

Forrás: www.fomterv.hu

Előzmény: dimelo (32636)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32644

  Amennyiben M81-re bővítenék a 81-est, valamint meglenne az M8 Dunaújváros-Kecskemét között, akkor csökkenteni lehetne a tranzitforgalmat az M1-en. Eme fejlesztések nélkül felelőtlenség nekiállni az M1-es bővítésének.

Előzmény: kofy (32639)
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32643

10.23-n mindenfele nagy forgalom volt. Én a 81-est tesztelem az M1-ig Székesfehérvártól. Mintha karácsonyi szezon lenne, akkor volt a forgalom. Mórig 60-70-nel lehetett haladni, folyamatos forgalom mellett mindkét irányba. 

Előzmény: radio100jozsi (32642)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32642

Pénteken (10.23.) jöttem Zsámbék felől az M0-ra az M1-en, és felhajtva megdöbbentett, hogy mindkét sáv tele volt, és olyan 100-110-el lehetett haladni, pedig teherautó egy sem volt az úton. Tiszta nyári M7-es feeling volt. Az autók rendszámait nézve pedig nem vendégmunkás, hanem hazai rendszámú autók voltak, nem tudom hová ment ekkor ez a tömeg. De az biztos, hogy az M1-es tényleg tömve van. Csodálkozom is, hogy anno miért az M7-es lett 3 sávos, és miért nem ez, miközben az M1-en egész évben csúcsforgalom van, addig az M7-esen csak a nyár bizonyos napjain.

Előzmény: kofy (32639)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32641

Pedig az fizetős, mivel az a főpálya sávja, ami fizetős, és ha kollektor ág volna, akkor ne lenne csak fizetős.

Előzmény: klimakiraly (32635)
Fradista Utazó Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32640

>nem kellene-e prioritásba tenni a háromsávosítást?

Nem. Miért kéne? Autópályát nem a forgalomnak építünk. Az autópályaépítésnek két célja van:

1., A települések felszabadítása az átmenő kamionforgalomtól.

2., A települések jobb megközelíthetősége.

A háromsávosítás ráér akkor, ha már minden nap dugó van (lásd M0 déli szakasz). Addig politikailag mindenképpen prioritást kell élvezzenek azok a helyek, ahol ma csak sima, településeken átmenő főutak vannak.

Előzmény: kofy (32639)
kofy Creative Commons License 2015.10.26 0 1 32639

Angry Mode ON

 

Elhiszem én, hogy fontos az M85, M86, M44, M25 és társai, de azért én elgondolkodnék, ha az M1-esen egy 50m-es karbantartási munka miatti egysávosítás 12km-es dugót csinál, nem kellene-e prioritásba tenni a háromsávosítást? (M1 Győr felé Óbaroknál vmit kaparásztak az OMV kút után, délután a sor vége Bicske és Herceghalom között volt félúton - egy kis koccanással is fűszerezve) És ez most egy "sima" hétfő volt, nem "kiemelt népvándorlós időszak". Cáfoljanak meg a szakértők, de nem hiszem, hogy az EU ne adna pénzt rá. Tudom, 2020-ig kuss van, de akkor is kezd gáz lenni a forgalom nagysága, és úgy látom, hónapról hónapra egyre növekszik.

 

Angry Mode OFF

kofy Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32638

Friss: Ma este már szedték fel a sárga csíkokat.

Előzmény: radio100jozsi (32634)
ghosty9 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32637

"Utána meg a Nagyállomáson. Ott sincs semmi."

 

Ez azért túlzás, az egyetemi épületek nagy része (és amúgy is, gyakorlatilag a fél belváros) gyaloglási távolságon belül van.

 

Viszont hogy odaérjen, először meg kell kerülnie az egész várost. Tekintve, hogy a Mars térről kb. ugyanennyi minden elérhető gyalog, és odáig sokkal hamarabb elér a busz...

Előzmény: Pompiere (32627)
dimelo Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32636

Jó, jó... szép, szép...

 

Jobb minőségű térképet nem tudsz prezentálni?  :)

Előzmény: Aladár46 (32632)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.26 0 0 32635

azaz marad a szélső sáv, ami a Biatorbágy felől jön, és vezet végig az M0-ba

 

És talán ez a sáv nem is fizetős, mert kb. 3 hete felhajtottam ott, matrica nélkül és nem jött csekk. A navigáció vitt volna a körforgalmakig és ott balra M0, de a táblákon nem volt matrica így felmentem. Ugyan,  akkor még tele volt piros fehér sávos terelő táblákkal. (Nem is tudom a nevüket. :-) )

Előzmény: radio100jozsi (32634)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.25 0 0 32634

Pénteken voltam az M0D-n keresztül, és az M1-M7 között már a szegedi irány is kész, csak a bójákat, meg az ideiglenes sárga sávjelzéseket kellene elbontani, gondolom még október végéig meglesz az átadás. 

 

Ami új, hogy az M1-en jövet két sávon lehet az M0-ra fordulni, azaz marad a szélső sáv, ami a Biatorbágy felől jön, és vezet végig az M0-ba, és már a középső sávból is lehet jobbra fordulni, meg persze egyenesen Pestnek tovább. Ugyan olyan elválás lett, mint az M7-M1-nél van, hogy a középső sávból mindkét irányba lehet haladni. Amúgy a másik irányban is az M0 felől az M1 felé két sáv kanyarodik, és a 3. sáv megy egyenesen tovább a régi 1-esig.

 

Ezek után tényleg kérdés, hogy miért spórolták ki a 2 sávos kihajtás az M0-ról az M5 Szeged felé?

 

Amúgy táblázásnak továbbra sincs értelme, a birkák a középsőben mennek továbbra is, még kisteherek is, én meg vígan suhanok a szélsőben.

trizs77 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 32633
Aladár46 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 32632

Király. M85 Csorna elkerülő II. ütem. :) :)

 

Előzmény: MCA-001 (32631)
MCA-001 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 32631

Néhány ma kiírt útépítési pályázat:

 

Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:

K085.03 „M85 Csorna elkerülő II. ütem (27+100–31+550 km szelvények közötti szakasz) és kapcsolódó létesítmények kivitelezési feladatainak elvégzése”.

II.2.1)Teljes mennyiség:

M85 Csorna elkerülő II. ütem (27+100–31+550 km szelvények közötti szakasz) és kapcsolódó létesítmények kivitelezési feladatainak elvégzése.
Főbb adatok:
— ~ 4,45 km új gyorsforgalmú út építése (M85),
— ~ 1,6 km új út építése (új 8603 j. út),
— ~ 1,2 km kerékpárút építése,
— ~ 240 m hosszon a 85-ös számú főút korrekciója,
— ~ 500 m hosszon a meglévő 8603. jelű út burkolat felújítása,
— földutak kiépítése,
Külön szintű csomópontok:
— M85 – 8603 j. út forgalmi csomópont (Csorna nyugat).
Körforgalmi csomópontok:
— 85. sz. főút 31+550 km sz. Csorna nyugat csomópont (1 db).
Közmű keresztezések:
Hírközlő vezetékek
— Csorna-Szilsárkány-Szany optikai kábel kiváltása,
— új 8603. j. útnál a Győr-Kapuvár optikai kábel kiváltása,
— új 8603. j. útnál a Farád-Szil optikai kábel védelembe helyezése, kiváltása,
— K1. j. kerékpárút keresztezésénél a Farád-Szil kábel védelembe helyezése, kiváltása,
— új 8603. j. útnál az optikai kábel védelembe helyezése, kiváltása,
— K1. j. kerékpárút keresztezésénél optikai kábel védelembe helyezése, kiváltása.
Villamosvezetékek
— Győr-Szombathely / Szombathely-Sarasdorf 400kV légvezeték kiváltása,
— Győr-Sopronkövesd 120 kV légvezeték kiváltása,
— Csorna-Szilsárkány 22 kV-os légvezeték kiváltása.
Szénhidrogén vezetékek
— Mosonszentmiklós-Répcelak DN400 földgázszállító vezeték Bányaüzemi hírközlő kábelének kiváltása,
— Jobaháza kiágazó nagyközépnyomású gázelosztó vezeték kiváltása,
— Mosonszentmiklós-Répcelak DN400 földgázszállító vezeték kiváltása.
Vasúti hírközlés és biztosító berendezések feladatai
— Villamos felsővezeték átépítése a B0770 j. műtárgy alatt; GYSEV vezeték,
— Távközlési kábel, Optikai légkábel kiváltása/védelembe helyezése a GYSEV Győr – Sopron vv. mellett (B0770. jelű műtárgy); GYSEV vezeték,
— Vasúti biztosítóberendezés átépítés a GYSEV Győr – Sopron vv. mellett kerékpárút keresztezés; GYSEV vezeték,
— Távközlési kábel, Vonali eá. kábel védelembe helyezés, új kábel építse a GYSEV Szombathely-Hegyeshalom vasútvonal mellett (B2478. jelű műtárgy); GYSEV vezeték,
— Optikai kábel kiváltása/védelembe helyezése, új kábel építése a GYSEV Szombathely-Hegyeshalom vasútvonal mellett – (B2478. jelű műtárgy); MÁV vezeték.
Üzemi hírközlés
— 1 db Forgalomszámláló rendszer,
— 1 db Meteorológiai rendszer,
— 2 db Videó.
Műtárgyak:
— B2748 j. műtárgy az M85 gyorsforgalmi út felüljáró a 86.sz. főút és GYSEV Szombathely-Hegyeshalom vv. felett,
— B2936 j. műtárgy az M85 gyorsforgalmi út aluljáró tervezett KF1 keresztező földút alatt,
— B3139 j. műtárgy az M85 gyorsforgalmi út felüljáró a 8603 j. út és tervezett kerékpárút felett,
— B0770 j. műtárgy az Új 8603. j. út felüljáró a GYSEV Győr-Sopron oh. vv. felett.
Növénytelepítési feladatok
— ~ 930 db fa ültetés,
— ~ 39000 db cserje ültetés.
Vízépítési feladatok
— L1 levezető meder megvalósítása az M85 27+515 km szelvényében,
— Jobaházi csatorna korrekciója az M85 29+390 km szelvényében,
— L2 levezető meder megvalósítása az M85 31+555 km szelvényében.
Környezetvédelemi feladatok
— 25 700 m² védőkerítés építés.

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:374875-2015:TEXT:HU:HTML&src=0

 

 

II.1.1)Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:

Vállalkozási szerződés az „M35 autópálya 4. sz. főút – 481. sz. főút közötti szakasz (I. ütem) és a 481. sz. főút kivitelezési munkáinak elvégzése (A035.06)” tárgyában.

 

II.2.1)Teljes mennyiség

Vállalkozási szerződés az „M35 autópálya 4. sz. főút – 481. sz. főút közötti szakasz (I. ütem) és a 481. sz. főút kivitelezési munkáinak elvégzése (A035.06)” tárgyában.
5,4 km hosszú 2x2 forgalmi sávos autópálya és 5,3 km hosszú 2x1 forgalmi sávos főút építése műtárgyakkal valamint a szükséges közmű építéssel és kiváltással együtt.
Műtárgyak (különszintű keresztezés):
— 4. sz. főút és párhuzamos földút felett,
— Budapest-Záhony vasútvonal felett,
— 4805 j. ök út alatt,
— 481. sz. főút alatt,
— Keresztező földút alatt,
— Tócó csatorna felett,
— Debrecen- Sáránd- Nagykereki vasútvonal felett,
— Kondoros csatorna felett.
Főbb mennyiségek:
— Humuszleszedése: 280 800 m3,
— Földmű építés: 1 370 000 m3,
— Pályaszerkezeti rétegek építés: 87 200 m3,
— Portál építése 6 db,
— Közúti visszatartó rendszerek építés: 37 200 m,
— Burkolati jelek:10 500 m2,
— Növénytelepítés: 221 400 db,
— Párhuzamos földút építése: 4 300 m.
Közművek:
— Hírközlő vezeték építés 2 470 m,
— 22 kV-os vezeték építése 490 m,
— Közvilágítási hálózat építése 1 200 m,
— Szennyvíz nyomócső építése 220 m,
— Üzemi hírközlés építése 4 800 m,
— Gázvezeték építés 130 m.

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:374804-2015:TEXT:HU:HTML&src=0

 

II.1.1) Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:

Vállalkozási szerződés „Az M35 autópálya (II. ütem) 481. sz. főút – Berettyóújfalu (49+050 – 69+250 km sz.) közötti szakasz megépítése (kivitelezése) a hozzá tartozó műtárgyak, pihenőhelyek, járulékos országos közutak, egyéb utak és kiváltásra szoruló közművek megépítésével, a szükséges műtárgyépítési jóváhagyások, a már folyamatban lévő, de még hiányzó közmű létesítési engedélyek, hozzájárulások, illemhely épületek folyamatban lévő magasépítési engedélyek beszerzésével, valamint – szükség esetén – a kiviteli tervek korszerűségi felülvizsgáltatásával” tárgyban. (A035.04).

II.2.1)Teljes mennyiség:

Vállalkozási szerződés „Az M35 autópálya (II. ütem) 481. sz. főút – Berettyóújfalu (49+ 050 – 69+250 km sz.) közötti szakasz megépítése (kivitelezése) a hozzá tartozó műtárgyak, pihenőhelyek, járulékos országos közutak, egyéb utak és kiváltásra szoruló közművek megépítésével, a szükséges műtárgyépítési jóváhagyások, a már folyamatban lévő, de még hiányzó közmű létesítési engedélyek, hozzájárulások, illemhely épületek folyamatban lévő magasépítési engedélyek beszerzésével, valamint – szükség esetén – a kiviteli tervek korszerűségi felülvizsgáltatásával” tárgyban. (A035.04)
A beruházás során az alábbi fontosabb elemek kerülnek megvalósításra:
Hozzávetőlegesen 20,2 km hosszú 2x2 forgalmi sávos, leálló- és elválasztó sávos, 26,60 m koronaszélességű autópálya és egy autópálya-országos mellékút különszintű csomópont, valamint az M4-M35-M47 csomópont I. ütemének (szintbeli) megépítése.
Az autópályához, illetve országos közutakhoz, egyéb utakhoz tartozó műtárgyak közül többek között az alábbiakat kell megépíteni:
— aluljáró földút alatt 22,30+22,30 m nyílással, 2 db;
— aluljáró vadátjáró alatt, 8,20+13,60+13,60+8,20 m nyílással;
— felüljáró Kösely-főcsatorna és II.B.1 j. vadátjáró felett, 30,00 m nyílással;
— aluljáró II.b.K1 j. keresztező földút alatt (0+216,94 km), aluljáró II.b.K1 j. keresztező földút alatt (0+216,94 km), 27,00+27,00 m nyílással;
— aluljáró 4816 j. út alatt (14+809,20 km), 25,90+25,90 m nyílással;
— aluljáró II.b.K2 j. keresztező földút alatt (0+212,30 km), 27+27 m nyílással;
— aluljáró Derecske-Kaba ök. út alatt (0+399,12 km), 27,80+27,80 m nyílással;
— aluljáró 4803 j. út alatt (9+633,24 km), 26,90+26,90 m nyílással;
— aluljáró 2. sz. vadátjáró alatt (0+077,81 km), 23,98+19,98+14,93 m nyílással;
— aluljáró K3 j. keresztező földút alatt (0+458,41 km), 23+23 m nyílással.
Érintett országos közutak korrekcióinak megépítése, bele értve a 4803. j. ök. út önálló építményként és különálló dokumentációként (III., IV., V. kötet) szereplő átemelésen kívüli részét is.
Egyéb érintett utak, földúthálózat korrekciók megépítése.
Két komplex és két egyszerű pihenőhely megépítése.
Többek között az alábbi közműkiváltásokat kell megépíteni:
— Hajdúszoboszló – Sáránd DN300 PN63 földgázszállító vezeték, 53+397,0 km sz.;
— Hosszúpályi – Hajdúszoboszló DN300 PN100 kondenzátum vezetékek, 53+406,0 km sz.;
— Hosszúpályi – Hajdúszoboszló DN100 PN100 kondenzátum vezetékek, 53+406,0 km sz.;
— Debrecen OVIT – Berettyóújfalu 132 kV.

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:374803-2015:TEXT:HU:HTML&src=0

 

II.1.1)Az ajánlatkérő által a szerződéshez rendelt elnevezés:

Vállalkozási szerződés az „M30 gyorsforgalmi út Tornyosnémeti-országhatár közötti szakasz és kapcsolódó létesítményei kivitelezési munkáinak elvégzése” tárgyában.

II.2.1)Teljes mennyiség: M30 gyorsforgalmi út Tornyosnémeti-országhatár közötti szakasz és kapcsolódó létesítményei kivitelezési munkáinak elvégzése
cca. 1,7 km K.II.A kategóriájú, 25,20 m koronaszélesség, 2x2 sáv+leállósáv keresztmetszetű gyorsforgalmi út kivitelezése
Becsült főbb mennyiségek:
— földműépítés: 135 000 m³,
— javító- és fagyvédőréteg: 33 500 m³,
— Ckt alapréteg: 9 600 m³,
— aszfalt kötő és kopó régegek: 9500 m³,
— csatlakozás a szlovák R4 gyorsforgalmi úthoz,
— 1 db különszintű csomópont (kettő darab körforgalommal),
— M30 gyorsforgalmi út (3. sz. főút korrekciója) 245+660 km sz. híd műtárgy a „K” csomóponti ág 0+113,23 km szelvényében,
— keresztezés szöge: 90º,
— átlagos terepszint: 173,10–173,90 mBf.,
— alátámasztások száma: 5 db,
— M30 gyorsforgalmi út tengelysúlyméréshez való kiterelés forgalomtechnikai elemei (VJT-k, portálok), al- és felépítmény, 0,4 kV energiaellátás kivitelezése,
— Meglévő 3. sz. főút vízelvezetésének rendezése 242+000-245+500 km sz. között, befogadóig, a 3. sz. főút 243+700 km sz. jobb oldalán található befogadóba (Hernád folyó) történő bevezetéssel összefüggésben,
— 1 db sótároló és CaCl oldat tartály kivitelezése,
— cca. 500 m 1. rendű főút elbontása és rekultivációja, és az építés során az elzárt ingatlanok megközelítésének biztosítása,
— telekalakítási eljárások teljes körű előkészítése (Földhivatali telekalakítási eljárások (összevonások) lefolytatására alkalmas dokumentáció átadása Megrendelőnek).

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:374801-2015:TEXT:HU:HTML&src=0

mash.69 Creative Commons License 2015.10.24 -1 0 32630

hiteltelen kormányt fikázó cucc. ennyi.

csak ismételni tudom magam

utazz a sógorokhoz és már is látod működni az M gyors út helyi változatát

ott működik itt nem?

miért is nem?

de a franciáknál vannak hasonló utak, ott is kiválóan működnek

csak nálunk nem fognak?

Előzmény: trizs77 (32201)
mash.69 Creative Commons License 2015.10.24 -1 0 32629

kicsit megkésve:

helyismeret egyes

rosszindulat ötös

 

kb. azt állítjátok, hogy Budapest - Siófok 100 km, akkor cirka 45 perc alatt lent vagytok

erre kíváncsi lennék, hogy egy évben hányszor is sikerül

Előzmény: dimelo (32162)
Fradista Utazó Creative Commons License 2015.10.24 0 0 32628

Nem tudom, mi lesz az algyői buszokkal, de volt egy olyan terv is, hogy ezután nem mennek be Szegedre, csak az algyői vasútállomásra, ahonnét a villamosra átszállva lehet bejutni Szegedre. Ez az algyőieknek a mainál sokkal rosszabb eljutást jelentene a város felé. Azaz azok, akik ma busszal járnak, mert az nekik megfelelő, de amúgy el tudnák viselni, hogy autózzanak, azok válthatnak. Persze, ha megmaradnak az algyői buszok Szegedre, akkor ez nem aktuális, csak akkor még messzebb lesz a tramtrain valós utasszáma attól, amit az EU-nak hazudnak.

 

A traim-train ugye végig fog menni Szegeden az 1-es villamos vonalán, és Hódmezővásárhelyen is kiépül a villamos egy új útvonalon. Azaz sokkal jobb szolgáltatást fog nyújtani, mint most a vasút, és nem csak a járatsűrűség miatt. Ellenben a mai autóbusz-járatokhoz képest már nem lesz ilyen egyértelmű a helyzet.

Előzmény: Pompiere (32627)
Pompiere Creative Commons License 2015.10.24 0 0 32627

Algyő felől viszont várható szerintem fordított váltás: tömegközlekedésről autóra.

 

Nem hinném, hogy változás lenne:

 

Aki autóval akart járni, az már rég azzal jár.

A falunak van önálló helyközi buszjárata, ami ráadásul körbe is kerüli. Akinek ez nem volt megfelelő, az kigyalogolt a 47-eshez, a Téglás utcai buszmegállóhoz a Vásárhely felől érkező buszokhoz.

 

A vasútállomás a Téglás utcától még + 300 méter, de vonattal hová is lehet eljutni? Tulajdonképpen sehová. Rókuson áll meg. Ott nincs semmi, csak a Szeged Plaza. Utána meg a Nagyállomáson. Ott sincs semmi. Aki a főváros felé akar utazni az eddig is inkább kivitette magát oda.

Előzmény: Fradista Utazó (32626)
Fradista Utazó Creative Commons License 2015.10.23 0 0 32626

Szeged - Hódmezővásárhely között jelenleg majdnem pontosan fele-fele arányban zajlik tömegközlekedéssel és személyautóval a forgalom. A tömegközlekedést 90% körüli arányban a buszok viszik.

A tramtrain egészen biztosan sokkal jobb lesz, mint most a vasút, de csak kicsivel lesz jobb, mint most a buszok. Ennek megfelelően tömeges átpártolásra semmiképpen nem számítanék. Algyő felől viszont várható szerintem fordított váltás: tömegközlekedésről autóra.

hegyaljai3 Creative Commons License 2015.10.23 0 0 32625

http://victorism.blog.hu/2015/10/22/vakvaganyon_a_szegedi_tramtrain

Ez az összeállítás csak a végpontokra vonatkozóan ad negatív bizonyítékot, de mint tudjuk az emberek átszállnak, hamarabb leszállnak, stb.

Előzmény: klimakiraly (32623)
Pompiere Creative Commons License 2015.10.23 0 0 32624

OFF

 

Kétlem! A tramtrain ugyanúgy nem lesz versenyképes a közúttal, mint ahogy most a vasút sem az. Ráadásul lehet, hogy még ki is szúr a néppel mert a buszjáratok számát visszavágják. Ez azoknak lesz szívás, akik még azelőtt leszálltak a buszról mielőtt az keresztezte a Kossuth L. sgt.-at. ahol majd a tramtrain is közlekedik Szegeden.

 

ON

Előzmény: klimakiraly (32623)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.22 0 0 32623

A 47-es hogy elfog árvulni, Szeged -Algyő - Hódmezővásárhely szakaszon?

http://hvg.hu/itthon/20151022_tizpercenkent_jarna_csucsidoben_tramtrain

Vagy nem.

 

 

MCA-001 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 32622

Hát nem az lett mint amit sokan vártak:(((

Kapott egy kis zúzott követ és ennyi...

http://marcaliportal.hu/index.php/2015-07-07-09-04-12/varosunk/27311-nem-lesz-aszfaltozas-boronka-fele

Előzmény: fchl3t (32335)
dimelo Creative Commons License 2015.10.22 0 0 32621

Akkor még nem is éltem:)

közlekedés-figyelő értelemben...

 

De a Polgár-Görbeháza huzavonára már "élőben" emlékszem.

Az is tény, hogy a Széchenyi+ tervben az M4 még Debrecen alatt Létavértesnél ment volna át Erdélybe.Az is érzékelhető, hogy az M44 még nem volt terv sem.

Előzmény: Mr Reacher (32620)
Mr Reacher Creative Commons License 2015.10.22 0 0 32620

Már 1998-2002 között is unortodox módszereket vetettek be, csak még nem így hívták.

 

Az M3 Füzesabony-Polgár szakaszának tervezése, és a régészeti feltárás 1996-ban indult.

Előzmény: dimelo (32617)
dimelo Creative Commons License 2015.10.22 0 0 32619

Ez a rész ide tartozik.

Nyíregyháza a nyugati M3 csomóponttal 3 km-rel közelebb került Miskolchoz-Pesthez-Balatonhoz-Európához,

úgy, hogy az ide csatlakozó elkerülő is duplán hasznot hoz:

Ipari-park megközelítése és forgalomcsökkenés a belvárosban.

Kicsinek tűnő fejlesztés - nagy haszon...

 

De még mindig messze van a 38-as út...

Előzmény: lübra19jtd (32618)
lübra19jtd Creative Commons License 2015.10.22 0 0 32618

http://www.szon.hu/noveli-termelesi-kapacitasat-a-dan-lego-nyiregyhazan/2939536

 

Látszólag nem ide tartozik a cikk, de:

"Kovács Ferenc a tájékoztatón közölte, hogy a jövő héten átadják a Tiszavasvári út mellett fekvő Lego-gyár és az M3-as autópálya közúti kapcsolatát megteremtő nyugati elkerülő út második szakaszát."

dimelo Creative Commons License 2015.10.22 0 0 32617

Már 1998-2002 között is unortodox módszereket vetettek be, csak még nem így hívták.

 

Értelmi szerző: "fémkupakos" Lajos from Debrecen és érdekköre,

de akkor még egyetértés volt Nyíregyházával.

Az M35 leágazás esete inkább kritikus: Az M3-at délre húzták Görbeháza alá, hogy az elágazástól

azonos távolságra legyen Ny.háza és Debrecen is...

 

Ezen "érdekérvényesítés" egyenes következménye, hogy azóta sem épült meg az M4,

hanem tovább kényszerítik az M35-öt, ami szellempálya lett és az is marad. (M3 is az Nyíregyházától keletre)

 

Nyomvonalvezetésben az M6-M60 derékszög negatívabb. (Minden más szempontból is)

 

A Csornai fonódás kifejezett pazarlás.

Az M85 csak a soproniak "hűségajándéka", miközben tízezren hűtlenek, mert Ausztriába járnak naponta.

Hálózati haszna csekély, egy "szimmetrikus" nyúlvány, mint az M34.

Mindkettő brutális pénzpocsékolás...

 

Ha 2030 környékén már csak a nyúlványokkal kellene foglalkozni, akkor elfogadható lenne.

De hálózati prioritásban ezek sehol sincsenek,

mégis erre megy a pénz.

Előzmény: gszalagszala (32616)
gszalagszala Creative Commons License 2015.10.21 0 0 32616

Anno valamikor 2008 környékén fordult át a Csorna elkerülő a déli oldalra, addig északon tervezték.

 

Az valóban hihetetlen módon megfigyelhető a magyar gyorsforgalmi úthálózaton, hogy nem tudnak elszakadni a meglévő főúthálózattól.

Nem is tudom az M3, hogyan épülhetett meg Emőd után Nyíregyháza felé M3 néven :-)

Előzmény: dimelo (32613)
gszalagszala Creative Commons License 2015.10.21 0 0 32615

Nem az elnevezés zavar.

Az M8+M9 jelenleg teljesen más terveket takar:

http://www.alon.hu/sites/default/files/styles/blog_745x373/public/m9_szombathely_vasvar.jpg?itok=E_040R3P

Gyakorlatilag építenél egy derékszögű kanyarral utat, mikor a forgalom jelenleg a 86-oson van, ráadásul Körmendtől Egyházasrádócig (helyi nyelvben: körmendi egyenes) már kész 2x2 sávos. (zöld nyomvonal).

Az M9 az M7-től északra szerintem egyáltalán nem reális és teljesen felesleges, persze ez nem zavarja a lobbistákat, mert mindig olvasni cikket, hogy ezt tolják.

 

A probléma a jelenlegi Szhely 86-os elkerülővel az, hogy a 90-es években ugyan külső elkerülőnek épült (emlékszem anno lámpás kereszteződések voltak a pusztában kint), de mára már városi úttá alakult.

Erre jött rá 2004-től a kamioncsorda.

A 87-es út Szentkirályt elkerülő szakasza már úgy épült, hogy Táplánszentkereszttől mehessen tovább Egyházasrádóc felé, mint 86-os.

(lásd csatolt térkép)

Innét tovább egyenesen:

https://www.google.hu/maps/@47.2015883,16.6787154,3a,75y,196.73h,78.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1szeVIGBIOK0zySQxtK2zGjw!2e0!7i13312!8i6656

Előzmény: Dentoro (32614)
Dentoro Creative Commons License 2015.10.21 0 0 32614

Akkor ismét: „kellene egy Szombathelyt keletről elkerülő szakasz Véptől a körmendi egyenesig.”

Tehát a Szombathely(térsége)-Körmend szakaszon még szükséges lenne vmi fejlesztés. Akárhogy is nézem a térképet, Véptől Körmendig a 86-os elkerülőkkel és az M9-M8 egymással gyakorlatilag 2 párhuzamosan tervezett út, a 2 végpont között valószínűleg minimális km különbséggel. Most akkor miért is sokadrangú ezen M8-M9-es szakasz? A kettő helyett egyet kellene tervezni, építeni, de azt normálisan. De ha téged az M8-9 megnevezés zavar akkor legyen Nemesbődtől Körmendig az egész M86.

 

„Az M9-es M86-tól északra lévő szakaszát meg kiváltja a jelenleg már a határig épülő S31.”

Egyezik, célszerű lenne M/R87 helyett M9-et erre csatlakoztatni.

Előzmény: gszalagszala (32611)
dimelo Creative Commons License 2015.10.21 0 0 32613

Sok mindenben egyetértek.

Igy lett VOLNA optimális a hálózat...

Ezesetben nem Csornánál pazarolnak el 30 milliárdot, hanem abból kiépült volna Kapuvárig.

És a Kőszegi M vagy R 87 összeköthetett és tehermentesíthetett volna rövid hazai szakasszal.

 

A 8. út forgalomcsökkenését 2008 óta érzékelhetjük.

Kivétel a döntéshozók...

Előzmény: gszalagszala (32611)
MCA-001 Creative Commons License 2015.10.20 0 0 32612

Őszre ígérték az M7 Siófok környéki leromlott szakaszának felújítását.

Történt valami?

http://witzmann.fidesz.hu/hirek/2015/07/17/felujitas-az-m7-es-somogyi-szakaszan

gszalagszala Creative Commons License 2015.10.20 0 0 32611

Az M8-ra költeni jelen helyzetben nagyon ráér, és az M9 vasi szakasza is sokadrangú.

(Ahol van forgalom a 8-ason: Vp-Fehérvár, azt most is fejlesztik)

Gyakorlatilag a 8-as út forgalmát az M7-M70 megépítése tüntette el (meg az osztrák útdíj a kamionoknak).

Emlékszem, hogy a 90-es években a falun túl állt Rábafüzesen a kamionsor, az elkerülőn külön leállósáv is épült, de most már senki se erre megy az olaszok felé.

 

Az M9-es M86-tól északra lévő szakaszát meg kiváltja a jelenleg már a határig épülő S31.

Ez is Bécsbe vezet, csak nem Sopronon keresztül, oda a kapcsolat Kópházán keresztül adott.

 

Előzmény: Dentoro (32609)
dimelo Creative Commons License 2015.10.20 0 0 32610

Országos Célforgalmi Felmérés 2009/2010-ben volt.

Újabbról nem értesültem.

 

Abból az látszik, hogy a román kamionok 35-40 %-a megy az M7-M70-A5 útvonalon.

Az M9 csak a Nagylaki tranzitnak jó, arányait tekintve néhány száz kamion.

Az M8 már jó lenne M43-M44 sőt M4 irányból is. Ez már ezres nagyságrend.

 

De ahogy észlelem, a 150 km-es M7-M4 összekötés is illúzió,

nemhogy a 250 km-es M9...( M5-M7 között)

Az M9 Északi részeinek nyomvonala nem váltja ki a 86. úti tranzitot.

A lobbisták erről hallgatnak, ezért van a 30-50 milliárdos 86. fejlesztés mellett M9 propaganda is.

Előzmény: Dentoro (32609)
Dentoro Creative Commons License 2015.10.20 0 0 32609

Arról van esetleg valami adat, hogy az Ártándon, Gyulán, Nagylakon belépő tranzitnak mi az úti célja? Külföldi járművek nagy része miért Hegyeshalom felé megy? Mondjuk egy Szeged-M9-M70-Maribor-Graz-München mennyire tudná tehermentesíteni az M5-M0-M1 + Bécs tengelyt? Román határátkelőknél belépő tranzit hány %-a használja - alternatív útvonalak hiányában - az M5-M0-M7-70 irányt?

 

 

gszalagszala

"Illetve ezen kívül kellene egy Szombathelyt keletről elkerülő szakasz Véptől a körmendi egyenesig."

Esztelen pazarlás lenne! Már rég csak az M9: Nemesbőd(M86)-Vasvár és az M8: Vasvár-Körmend(-országhatár) szakaszra kellene koncentrálni a forrásokat, a mindenféle elkerülőzgetés és a párhuzamos tervezés, fejlesztés helyett! Továbbá az M9 Vasvár-Pacsa és az M75-ös szakasszal kiegészülve autópályán/autóúton elérhető lenne nyugat felől Zalaegerszeg és a Balaton is.

Előzmény: dimelo (32582)
dimelo Creative Commons License 2015.10.19 0 0 32608
Előzmény: 20-as vonal (32592)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.18 0 1 32607
Fradista Utazó Creative Commons License 2015.10.18 0 0 32606

A német A8 és a luxemburgi A13 autópálya. Alul a Mosel.

 

 

Luxemburgban elég sok autópálya van, igaz, közülük némelyik inkább autóúti kiépítettségű, sok a szűk ív. Ezeken 110 km/h, a többin 130 km/h az engedélyezett sebesség. Az útburkolat minősége általában jó. De vannak vicces helyek is, pl. az A13 autópályán van az A3 csomópontja közelében egy kb. másfél kilométeres hiány. Az alagutakban 90 km/h a korlátozás, még az egészen rövid alagutakban is le kell lassítani.

Az autópályák éjjel ki vannak világítva, az útirányjelző táblák leginkább belga-francia hatást mutatnak.

dimelo Creative Commons License 2015.10.18 0 0 32605

Persze, Csornán mostmár ugyanúgy jó, mint Makón, mert már megépült az autópálya.

De ahol 10-20 éve csak ígérik?

Az E-útdíjjal még nagyobb forgalmat kaptak a nyakukba és még mindig csak ígérnek nekik,

sőt az augusztusi kormányrendelet már nem is tartalmazza az eddigi ígéretet?

 

A hasonlat csak azért volt, hogy attól még van probléma, hogy néhány szakaszon enyhült...

Előzmény: klimakiraly (32604)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.17 0 1 32604

OFF

 

Az a kerítkezés, itt Röszkén nagyon jó. Csend és nyugalom újra. Sokkal több a rendőr de velünk nem foglalkoznak.

 

ON

Előzmény: dimelo (32601)
gszalagszala Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32603

A gond ezzel az, hogy talán 2 vagy 3 éve volt úniós pénzből 11,5t-s felújítás a 86-os Csornától északra lévő szakaszán.

Azt nem tudom van-e a támogatási szerződésben valami kikötés.

 

Amikor még Csornán keresztül kellett menni, akkor a körforgalomban lévő tábláról nekem úgy rémlik, hogy 22h-06h között nem járható 20t felett az út, ezt nem tudom mennyire tartják be a kamionok.

 

Előzmény: radio100jozsi (32602)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32602

Mosonmagyaróvár-Csorna között simán megoldható lenne, ahogy már máshol is volt ilyen kamion terelés az országban, hogy végig 7,5 t kivéve célforgalom a 86-os ezen szakaszán, és menjenek az M1-M85 kerülőbe a tranzit. Csorna-Szombathely az OK (lesz) az M85-el. Szombathelytől lefelé meg szépen épülgetnek az elkerülők, így lassan csak rendeződik a dolog. Egyedül tényleg ez a felső szakasz a mostoha, de arra meg akkor ez a megoldás. Ne építsünk már csilliárdokért a tranzitnak utat, menjenek erre a kerülésre, vagy akkor Ausztriába.

dimelo Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32601

A grafikonokat is azért tettem fel a térkép után, hogy "hivatalos" bizonyítéka legyen az elhibázott hálózatfejlesztésnek.

 

Nem zavarja a döntéshozókat.

 

Még van mit kutatni.

Meggondolandó tendencia látszik.

Csak megjegyzem, ott ahol már van autópálya mégsem terelik a főutakról a kamionokat.

 

Kivétel 38. út, de az is félresikerült,

mert nem az M3-on mennek, hanem a "régi" csapáson: 36 és 35. utakon.

 

És mégsem látjuk a "terelő hadművelet" kiterjesztését. Hibás, mint a kerítkezés...

Előzmény: radio100jozsi (32595)
dimelo Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32600

Ha fontos hálózati hiány, akkor miért nem a rövidebb utat választják a kamionok?

 

Alapvetően prioritási problémám van vele.

Ha már 100 milliárdot elköltenek Szombathelyért, legyen még 100 Sopronért?

Meg sem kísérelték a M9-M85-öt valamennyire közösíteni,

csak az eredeti nyomvonalak mellé építéssel növelik az aszfaltterületet.

 

A kompromisszumos nyomvonal Kapuvár nyugatnál válhatott volna szét, nem Csorna-délnél.

Mennyivel intenzívebb forgalom lenne 30 közös km-en, mint így a 10-en...

Előzmény: gszalagszala (32598)
MCA-001 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32599

Kicsit más nagyságrend:)

 

Burkolatlan utak karbantartására, felújítására is léteznek már speciális gépek:

gszalagszala Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32598

Az M85 témában nem értek veled egyet, az szerintem fontos hálózati hiány.

A hivatalos kommunkáció szerint az M85 elkészülte után újabb kapcsoalt lesz Bécs felé, ez igaz, de sokkal fontosabb, hogy a Győr-Semmering irányban még többet rövidít.

Ráadásul az osztrákok valószínüleg soha nem építenek gyorsforgalmit a B50 mellé.

Ha a teherforgalom felől nézed, akkor kb 40-50km-rel lesz az M85 rövidebb, mint az S1 felé bemenni.

 

És ezen 7-8 km megépítésével tovább lehetne javítani, ha lenne a határtól direkt kiágazás az S4-hez is.

 

A többiben nincs vita, az M4 már tegnap is késő lett volna. 

Előzmény: dimelo (32582)
gszalagszala Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32597

Mint Magyarországon minden autópályát/autóutat) az M86-ot is Budapest centrikusan fejlesztik.

Azaz el fog készülni a Szombathely-Győr szakasz és ennyi, a többi marad főút, mert nem a fővárosba vezet.

Pedig legalább 2X1 sávon (vagy a közbeeső faluk elkerülésével)  ennyire kellene fejleszteni Csorna és Móvár között is, meg Rédics felé, de hidd el, el kb a következő 30 évben nem fog megtörténni.

Illetve ezen kívül kellene egy Szombathelyt keletről elkerülő szakasz Véptől a körmendi egyenesig.

 

Az valóban igaz, hogy a 86-os út teherforgalmát az osztrák útdíjfizetés bevezetése hozta. Emlékszem 2003-ban még egy álmos kis főút volt, simán elmentem úgy Csornáig, hogy alig láttam autót. (a 85 Csrona-Győr akkor is hasonló forgalmat vitt) Aztán egyik napról a másikra beindult a buli, és évről-évre növekszik.

Viszont a forgalom visszaterelődésének Ausztriába semmi esélye, pláne amíg az osztrákok szabotálják a B50-et. (vagy S31 Parndorfig az egy komoly hálózati hiány)

(Érdekes mellékszál, hogy 2006-ban a korábbi 2X2 sávos elválasztó nélküli S31-et Eisenstadt és az S4 csomópont között autópályára bővítették, mintegy előkészülve. Ugye A6 Kittse is kb ebben az időben épült.)

 

Előzmény: dimelo (32586)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32596

Még egy, hogy Rajka és Tornyiszentmiklós felé mekkora teher megy ki, az M7-ről jóformán mind az M70 felé, és érdekes, hogy mindkét irány csak nyamvadék félpályás út, bezzeg erre sincs pénz, ahol forgalom van.

Előzmény: radio100jozsi (32595)
radio100jozsi Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32595

Engemet meglepett, hogy Röszkénél ennyire nincs kamion forgalom. Ahogy nézem az M1-es tranzit az az M5-ről három irányba oszlik el a 4-es, 44-es, és M43-as felé Románnak. Az M6-oson érdekes a Bátaszék-M60 elválás közötti teher forgalom, ami az 55-ös felől jön. Jól látni, hogy csak kidobott pénz minden további méter M3, M6 építése. Ezzel szemben a 4-44-es nem vitás, hogy rég 2*2-re kellett volna bővíteni már. Na meg az M1-es 2*3 sávosra.

Előzmény: dimelo (32582)
dimelo Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32594

Vannak grafikonok is:

 

Azért ezeket tettem ide, mert

így jobban látható az útdíj-hatás!

 

86-os  csökkenés (téli hullámzás)

M3   csökkenés

 4. főút növekedés!

Előzmény: Mr Reacher (32593)
Mr Reacher Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32593

Ez a térkép abszolút nem mond semmit. Nézd meg a kép feliratát. A 86-os út forgalma túlzottan nagynak látszik.

Előzmény: dimelo (32582)
20-as vonal Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32592

Igazából ezt az M9 ügyet egyik politikai oldal sem tette magáévá, inkább fékezik, mint támogatják. 

Előzmény: dimelo (32590)
dimelo Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32591

Világos...

és még stadiont is építenek.

 

Aztán majd nézzük a szellempályát évekig...

 

OKKF 2014

M86 92-98 km között

 

5420 gépjárműből 1922 teher

 

 

Előzmény: 20-as vonal (32588)
dimelo Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32590

Hozzászólásaid eddig tényszerűek voltak.

Most mintha érzelmileg közelítenéd a kérdést (Ami nem baj, csak egyoldalú...)

 

2004 óta van a kamionnyomor.  11 éve, nem 25.

a 888 lelkes falu és a 3000 kamion aránya feltűnő,

de az utóbbi nem igaz.

OKKF 2014 86. út Zala megye:

2652 összes gépjárműből

1652 tehergépkocsi

   752 személygépkocsi

   173 kisteher

     22 busz

A tehergépkocsikból:

 

     42 közepes

     29 nehéz

   177 pótkocsis

1 402 nyerges

        1 speciális

 

Zalalövő nagyobb, mint 888, de a 14 milliárdos elkerülő a Csornai fonódó M85-86-hoz képest is drága.

 

Különben is miért nem M9?

 

Vagy akkor miért kellene az M9, ha hosszú távon számolnak a 86 szlovén tranzittal?

 

Ezt a meccset elveszítettük (A2), és bár fejlesztünk 100 milliárdokért

mégis drágul az átkelés a 86 útvonalon. E-útdíj.

 

Vagyis egyszerű: Szombathely megkapja a csatlakozást a többi meg kit érdekel?

 

 

Előzmény: trizs77 (32587)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32589
20-as vonal Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32588

Kamionok + szombathelyiek. És ez a város fontos a politikának. 

Előzmény: dimelo (32586)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32587

Ha egy 888 lelkes faluban holnaptól nem egy át napi 3000 kamion, pedig az elmúlt 25 évben átment naponta, akkor megérte az elkerülő.

 

Ha ezentúl is átmegy, akkor nem érte meg az a 30 milliárd.

 

 

Előzmény: dimelo (32586)
dimelo Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32586

A  felsoroltakban igazad van.

 

De abban nem, hiszen mégis fejlesztik a 86-ost, pedig csak kamionok járnak arra.

 

Egyes elvetemült vélemények szerint ki is lehetne tiltani róla...

Mennyivel kevesebbe kerülne...

 

Komolyra fordítva a szót, a szinte kizárólag külföldi kamionok mellett

Körmendtől délre nincs személyforgalom a 86-os úton

mégis odanyomtak a Zalai szakaszon 30 milliárdot elkerülőkre és 11,5 tonnásításra.

Ezek tények!

Előzmény: trizs77 (32585)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 32585

Nem jelent eredménytelenséget.

 

Hozzá nem értés jelent.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Erre a klasszikus demagóg példám van.

 

Ha a mindenkori miniszterelnök hálószobájától 6,8 méterre naponta elmenne 3000 kamion (1500 arra, 1500 meg erre) akkor az :

 - M6-os épült volna meg hamarább vagy az M86-os ?

 - M35-ös épült volna meg hamarább vagy az M86-os ?

 - Szekszárdi Duna híd épült volna meg hamarább vagy az M86-os ?

 - ........ épült volna meg hamarább vagy az M86-os ?

 

Előzmény: rm40 (32584)
rm40 Creative Commons License 2015.10.16 0 0 32584

Az a tény, hogy jelenleg is folyamatosan épül az M86, mennyiben jelen eredménytelenséget?

Előzmény: trizs77 (32583)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.16 0 0 32583

- 86-os utat fejleszteni !

- 86-os utat fejleszteni !

- 86-os utat fejleszteni !

- 86-os utat fejleszteni !

- 86-os utat fejleszteni !

 

Mondom 25 éve.

Nem vicc tényleg 25 éve mondom.

 

Nulla eredménnyel....................:-((

Előzmény: dimelo (32582)
dimelo Creative Commons License 2015.10.16 0 1 32582

A témához aktuális a KKK térképe az E-útdíj bevezetése után:Ha alaposabban tanulmányozzuk igen meglepő arányokat (-talanságokat) láthatunk.

Arról már ne is ejtsünk sok szót, hogy az M6 környéke mennyire üres, de ugyanúgy a 8. út is!!!

Szerintem radiojozsi észleléseit is tükrözi, ahogy a 4. főút Monor-Pilis teherforgalma növekszik.

Egy nyilvánvaló üzenet lézerjaninak: a 47. út teherforgalma, a csornai csárlszbronzonnak: a 85. út teherforgalma elenyésző.

A 3. főút Miskolctól, a 4. főút Ny-házától a határig és a 49. út a határig sem mutat érdemi teherforgalmat.

 

Vajon milyen következtetésre jutottak mindebből a döntéselőkészítők?

 

Arra, hogy megépítik az M85-öst, beígérik az M33 és M30 folytatását és R47-et...

 

Egyetlen reális döntésük, hogy az (M?)4 Monor-Abony szakaszt már rendeletbe foglalták.

Csakhogy, ami Ceglédnél 3000 db, az még Karcag után is 2700 db tehergépkocsi.

De az M4 Törökszentmiklós-Püspökladány szakasz nincs az augusztusi kormányrendeletben.

Előzmény: klimakiraly (32575)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.16 0 0 32581

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszon is elindult az M44-es régészete. A Békés megyei szakasz kész van!

kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_19884_2015/

kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_19858_2015/

kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_19956_2015/

ghosty9 Creative Commons License 2015.10.16 0 0 32580

A linkelt képen szerintem az árokban álló víz tök normális. De az a sok gaz, ami az árkot borítja, hát jáj.

Előzmény: trizs77 (32578)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.15 0 0 32579

Több helyen láttam olyan gátakat amik ugye nem engedik elfolyni az alacsonyabb szakaszokra. De már volt belölük kimarkolva. Így a mélyebb helyeken max 40cm el volt az aszfalt alatt. Gondolom szétfog ázni fagyni a pi..ába rövid idő alatt.

Előzmény: trizs77 (32578)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.15 0 0 32578
Mr Reacher Creative Commons License 2015.10.14 0 0 32577

2008. december elejéről (akkor az rtl klub még azt mondta, hogy vége a válságnak, pedig á dehogy) van egy emlékem az M0D-ről. A déli útpályán mentem át a Nagy-Duna hídon. Mindkét sáv satu, mert nem tudtak lehajtani a népek az osan felé. Értitek, osan! Törökbálint és Budaőrs, a legnagyobb hipermarket-telep felől mentek arra a konzumidióták. Aztán 2-3 hónap, és nem tudták fizetni a hitelkártya adósságot. A debil emberek pedig az ország legfontosabb elkerülő (!) útját parkolónak használták.

Előzmény: klimakiraly (32575)
v_peti Creative Commons License 2015.10.14 0 0 32576

Na erről kéne leszokni sürgősen, ha nem szeretnénk a nyakunkba egy globális felmelegedést!

 

Ha a szállítási költség egy valós költség lenne, és nemcsak egy apró tétel a lap alján, akkor sokkal jobb lenne a helyzet.

 

 

Előzmény: Mr Reacher (32565)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.14 0 0 32575

De az a forgalom ami most az M0D-re költözött az valahonnan hiányzik ... dehogy hiányzik csak nem tudok jobb szót ... Lassan felesleges is lesz Budapesten és Dunántúlon kívül utat építeni, csak az átszáguldó Román kamionoknak. A Magyar gazdaságnak nem sok szüksége van rá.

 

és ahogy ezt íróm, jut eszembe ...

 

_Nem azért nem építjük az M4 és M44-et hogy így is rontsuk a Románok versenyét?_

 

(A menekült válság kapcsán is gyanítóm azért lett a kerítés hogy mondhassuk nem itt jöttek be hanem a horvátoknál. Mert ugye itt volt minden vízágyú meg miegymás. És másnap szépen engedtük/kísértük ugyan úgy tovább ugyan azokat az menekülteket.)(Valami most is készül, több száz rendőr volt az 5-ős út mellett, egy órája.)

Előzmény: Mr Reacher (32574)
Mr Reacher Creative Commons License 2015.10.14 0 0 32574

Pont az ilyen hozzászólók miatt, mint a tiéd (vö. aszfaltlobbi), az útépítésnél magasabb szempontokat is érvényesíteni kell. Nem lehet mindent leaszfaltozni, mert azt is előbb-utóbb elfoglalja a forgalom.

 

Ott van a "legcsodálatosabb" elkerülőutunk, az M0D. A tranzitnak építettük, hogy a teherforgalomtól mentesítsük a már élhetetlen fővárost. Erre mi történik? Logisztikai telepek nőnek ki a földből. Maga az elkerülő út további forgalmat generál, és "szükségesség válik" annak bővítése. Ez további forgalmat fog generálni.

 

Vagy vegyük többetek mániáját, az M4 gyorsutat. A fővárosból kivezető szakasz továbbépítése meg fogja könnyíteni Monor és Pilis megközelítését. Mi fog történni? Az ottani lakosok közül még többen fognak átszokni a közösségi közlekedésről az autózásra. A fővárosból még többen ki fognak költözni, építkezni fognak. Még többen fognak autóval közlekedni. Még élhetetlenebb lesz az élet, de már nagyobb területen, és több ember számára.

Előzmény: trizs77 (32571)
dimelo Creative Commons License 2015.10.14 0 0 32573

Az elementáris "fórumrobbantó paradicsomozás" közepette nagyon megnyugtató, hogy

van aki érdemi hozzászólást tesz.

 

Köszönöm!

 

Amikor utánanéztem a konkrét költségeknek, elégnek gondoltam az üzemanyag és útdíj fő tételeket bevonni.

 

Való igaz, a környezetkárosítás is számottevő, ám ilyen módon kevésbé meghatározható.

Az államot nem zavarja az sem ami "elszáll a légbe", fölöslegesen.

Költségnövelő tényező még:

a kenőolaj többlet,

a gumikopás

az alkatrész kopás

a szervizperiódus rövidülése.

 

Amíg ilyen költségtényezők alakítják a szállítmányozási útvonalakat,

addig a döntéshozók struccpolitikája bűn, sőt...

 

 

Előzmény: bp01 (32572)
bp01 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32572

Korrekt ábra, lényegében minden benne van. Esetleg még a többlet károsanyagkibocsátást is megemlíthetnénk, de az már nem ide tartozik. 

Épeszű fuvarozó nem kerül ekkorát, amikor időben és költségben is jelentős hátrány az M35-M3. A párhuzamosság is erős jelző ebben az esetben. Az Alföld közepéről az Északi-Középhegység alá küldeni a kamionokat nem ugyanaz mint mondjuk a 6-osról az M6-ra. 

 

Az M4-et már évtizedek óta csak ígérgetik. Jobb nem belegondolni abba, hogy ez idő alatt hány emberéletet menthetett volna meg a biztonságosabb út. Mert a 4-es esetében ez is különösen fontos szempont lenne. 

Előzmény: dimelo (32538)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32571

Szezonon kívül nem szabad paradicsomot venni, mert.......

 

--------------

 

1./ ezt bízzuk a vásárlóra.

Ne mi akarjuk megszabni, hogy ki ? mikor? mit ? egyen.

 

2./ Térjünk vissza az ÚTÉPÍTÉS témára.

Mr Reacher Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32570

Szezonon kívül nem szabad paradicsomot venni, mert szar és drága.

Előzmény: klimakiraly (32567)
dimelo Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32569

Mifelénk jellemző típus még

a tanker

és a munkagépszállító trailer is.

 

Szokássá vált mondani, hogy rajtunk keresztül építik fel Romániát...

Előzmény: klimakiraly (32568)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32568

Odafelé autóalkatrészt visznek, vissza meg paradicsomot. :-) Vagy nem tudom. Egy Romániai szállítmányozó cégnek dolgoztam az gumiárut vitt Olaszországba, de nem kérdeztem mit hoznak visszafelé. (És minden héten egy szerelvény balesetezett ... minimum.)

Előzmény: dimelo (32564)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32567

Mert még mindig jobb mint az ami vagy nincs, vagy még szezonon kívülibb.

Előzmény: Mr Reacher (32562)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32566

Jaja, mostanában homokhátság vagyunk ... nem mintha nem érezném magam sarokban. Szóval a sarokra gondoltam, egy BP-től jó messzire eső sarokra.

Előzmény: ghosty9 (32563)
Mr Reacher Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32565

A "jóléti társadalom" nagyon sok mindent szállít feleslegesen. Pl. vizet palackozva. Mekdöncis zsömlét Bécsből az egész Magyarországra. Eisberg salátát Spanyolországból, majd pár hónap múlva vissza Spanyolországba.

Előzmény: dimelo (32564)
dimelo Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32564

Ha jól érzékelem, akkor valami zsigeri multi gyűlölet keveredik a hályogkovács sarlatánsággal.

Persze az EU-s pénz akkor is kellene... (Hogy több sztrádadíjat szedhessenek be)

 

A Helsinki folyosókon miért is "nélkülözhetetlenek" a határtól-határig kiépített autópályák? A jelenlegi kormánynak is.

 

Az már agyzsibbasztó feltételezés, hogy néhány "paradicsomot" szállító kamion lenne a bűnbak. Ja és miért pont Püspökladánynál?

Mert a 4-42-es útvonalon biztosan nem ezek okozzák a nyomást.

De odafigyelhetne a döntéshozó arra, hogy a románok nem építkeznek az A3 Bors-Zilah szakaszon, sőt az alagútfúrásban sem jeleskednek.

Akkor mihez csatlakozik a Berettyóújfalu-Nagykereki szakasz?

 

Az lesz majd a "szép" világ, ha tényleg megépítik a (zöld) határig tartó szakaszt

és a kamionok továbbra is az Ártánd 42. úton jönnek át...

 

A dakoták is úgy mondják: uff, én beszéltem?

 

 

Előzmény: trizs77 (32561)
ghosty9 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32563

"Itt a viharsarokban"

 

Békés megye egy része a Viharsarok, te meg röszkei vagy, ha jól emlékszem...

Előzmény: klimakiraly (32555)
Mr Reacher Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32562

A közúti áruszállításnak hála egész évben vásárolhatunk paradicsomot. Igaz, hogy szezonon kívül semmi íze nincs, de a sok nemnormális akkor is megveszi a fél Európán keresztülszállított bogyót.

Előzmény: klimakiraly (32555)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 32561

Egy kicsit nem figyelek és máris kommentek özönét moderálják...

 Lemaradtam valamiről?

 

----------------

 

Igen.

Lemaradtál.

 

Sok, hasonló nevű, de egy személy olvtársunk később törölt vitaindítója az volt, hogy véleménye szerint a hazai útépítés költségei úgy is csökkenthetők, ha mi magunk nem generálunk - szerinte - helytelen többlet kamion forgalmat.

 

Erre az Alméria (Andalúzia, dél-Spanyolország)-ból Békéscsabára szállított paradicsomot hozta fel elrettentő példaként.

 

Szerinte a békéscsabaiak egyenek békéscsabai paradicsomot és máris csökken a kamion forgalom, tovább tartanak ki a közútjaink.

 

Erről maradtál le.

 

 

Előzmény: dimelo (32556)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.12 0 1 32560

Ja hogy dugó van Szegeden a Mars térnél ... bocs nem szóltam.

 

klimakiraly Creative Commons License 2015.10.12 0 0 32559

Gyula az passz. Ma voltam a 44-en Békéscsaba és Szarvas között. Az út állapota katasztrófa. Forgalom is kezelhető tempómat 90-el végig. 47 Békéscsabáig király ... igaz szerintem már döcög a kisteher alatt érezni, szgk-val még nem.

 

A 430 az üres volt mikor arra jártam.

 

Ja és 47-esen jöttem ma be a városba, csak 2x1 sáv van. Befordult egy traktor 30km/h-val az Algyő hídnál, Én voltam az 5.-ik. És az autópálya kettős körforgója előtt sikerült megelőzni ... egy 2.0CDTI-vel, egyszerűen nem volt annyi szünet hogy kimenjek hamarabb ... mondjuk a legelső kettes pár az csak az új Algyőinél kezdett nézelődni. Nagyon jó hogy 2x2-es már egy ideje ... a beton elválasztót még szokni kell, igaz kisteherből nem oly durva mint szgk-ből.

 

Ja és 45, mióta Lázár lezárta a belvárosi 45 szakaszt. Nem irigylem a Lázár-Madách Imre-Hunyadi utcaiakat. Csak nem akarnak az autósok a másik Deák-Petőfi-47 úton járni. A Hunyadi már egy irányú, de akkor is durva.

 

https://www.google.hu/maps/@46.4138462,20.3124866,3a,75y,179.96h,84.73t/data=!3m6!1e1!3m4!1s07EOnydYKqcwixvE1PgVmg!2e0!7i13312!8i6656

Előzmény: dimelo (32558)
dimelo Creative Commons License 2015.10.12 0 0 32558

Nem vagyok sokkal beljebb, de köszi.

Ha a paradicsom metafora, akkor elnézem:)

 

Inkább kérdeznélek arról, hogy az M43 teljes átadása után mi a helyzet a Makói elkerülőn, vagy a Gyulai határátkelő környékén?

 

Gondolom megfordulsz arrafelé is.

Előzmény: klimakiraly (32557)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.12 0 0 32557

Hát hogy azért kellenek az utak hogy együnk jó paradicsomot. Ha nem lenne jó akkor nem kellene a kamionoknak ennyit hozni. Legalábbis ez az Én véleményem. Persze biztosan lehet itthon is kapni jó paradicsomot ami itthon terem ... floratom van itt Szegeden. De Én még sosem ettem belőle ... pedig 1996-ban szereltünk oda klímákat de nem kínáltak meg. :-( Jó újgazdag szokás szerint, mert már akkor is igen jól ment a szekér.

Előzmény: dimelo (32556)
dimelo Creative Commons License 2015.10.12 0 0 32556

Egy kicsit nem figyelek és máris kommentek özönét moderálják...

 

Lemaradtam valamiről?

 

A paradicsom termesztésről mit mondhatnék az útfórumon?

Előzmény: trizs77 (32546)
klimakiraly Creative Commons License 2015.10.12 0 1 32555

Nem igazán értem a mondatod. Én falunk élek és eddig kertészkedtem is télen, mert ugye a hűtőgép/klíma az nagyon szezonális. Itt a viharsarokban nem esik az eső, így nyáron képtelenség volt még az átkosban is gazdaságosan termelni, így tolódtam szépen a klímák felé. Szóval olyan paradicsom mint amit egész nyáron lehetett kapni a LIDL-ben olyan itt nem terem. Amit most lehet kapni azt meg nem veszem meg addig még nem jön valami másmilyen. :-)

Előzmény: Mr Reacher (32550)
Mr Reacher Creative Commons License 2015.10.12 0 0 32550

Az sem normális, aki offszezonban fűízű paradicsomot vesz.

Előzmény: ghosty9 (32549)
ghosty9 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 32549

Én értem, hogy a teherfuvarozás externáliáiról mindenki hajlamos elfeledkezni. Azt is értem, hogy a többi EU-ország (bújtatottan) protekcionista gazdaságpolitikájával csak protekcionizmussal tudjuk felvenni a versenyt (bár azt mibe, hogy te se gondoltad végig, hogy miért rossz nekünk, ha a spanyol állami támogatásból (is) élünk). Azonban annyira szerettem volna rámutatni, hogy az "így minden helyinek jobb lesz" nem igaz, hiszen a népek a dotált, olcsóbb, vacak spanyol paradicsom helyett kénytelenek a nemdotált, drágább, extraminőségű magyart venni. És ez nekik rossz; ezt onnan tudni, hogy most választhatnak, és most nem azt választják.

Előzmény: szikanbrié (32548)
trizs77 Creative Commons License 2015.10.12 0 1 32546

Most a helyi emberek másik csoportja (ún. vevők) miért nem püspökladányi paradicsomot vesz?

 

 

------------------

 

 

A kevesebb útépítési beruházási költség miatt, mostanában kezdik újra tanítani (nem vicc !) a falusi embereknek, hogy :

 - ez a föld,

 - ez a paradicsom palánta,

 - ezt dugd oda,

 - ki fog nőni,

 - meg lehet majd enni.

 

 

 

 

ghosty9 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 32545

"Ha nem éri majd meg Almériából Püspökladányba elhozni a paradicsomot, az csak a helyi embereknek lesz jó, mert megtermelik saját maguk és eladják a városi piacon."

 

Ez szép gondolat.

 

Most a helyi emberek másik csoportja (ún. vevők) miért nem püspökladányi paradicsomot vesz?

Előzmény: szikambriö (32544)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.12 0 1 32543

Off, de kikívánkozik:

 

"de a kereskedők mindig a leggazdagabbak voltak, mert felemelték az áruk árait; ennyi és kész!"

 

Azért ez ennél kicsit összetettebb, mert van két csóka, a Kereslet meg a Kínálat, aki mindig Marshall-keresztbe tesz nekik ...

Előzmény: szikambria (32535)
dimelo Creative Commons License 2015.10.12 0 3 32538

Összefoglaltam a lényeget.

Hogy 20 km-rel hosszabb egy útvonal, egyszer belefér,

de naponta 2x 75 km = 30000 Ft

Évente 10 millió Ft/ tehergépjármű többletköltség a tereléssel?

 

Szép, ám fájdalmas pereknek néz elébe a zsarnokság...

 

Inkább építeni kellene...

 

A félbe tervezett M86-M9 hasonló dilemmáját senki nem sürgeti megoldani.

 

Néhány 86-os elkerülő, oszt jónapot.

 

Akkor miért nem épült meg néhány elkerülő a 4-42. útvonalon?

Előzmény: szikambria (32534)
ghosty9 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 32537

"Hagyjuk abba a lejárató hozzászólásokat."

 

Elkezdened is kár volt...

 

"Azonban azok a plakátok tényleg kinn voltak."

 

Nem kétlem, de semmi nyomuk, és mivel a plakátok önmagukban nem a precíz információközlés médiumai és hát elfogulatlannak sem minősíthetőek, ez semmit nem jelent. A 350/2000 km húsz év alatt egy irreálisan alacsony szám, tehát vagy hazudtak tévedtek, vagy valami nagyon mást értettek rajta, mint amit aztán te, vagy pedig kell hozzá valami forrás. Teljesen hihető, hogy ez is egyike a választási túlzásoknak (mint a rosszabbul élünk, mint, vagy a választások után kapásból +40% gázáremelés).

 

"Lehet, hogy a plakátkészítő nem volt tisztában a nagyságrendekkel"

 

Vagy igen, csak szándékosan nem tartotta őket. Nem ez a lényeg, hanem hogy te tovább osztasz egy olyan infót, amit semmi nem támaszt alá és a legelső sanity checken fennakad; ha pedig valaki kétségbe vonja, akkor ő csak Demszky lehet személyesen. Ezt ne, mert gáz.

 

(Azt meg nyilván tudod, hogy a plakátos dolgot neked kell előásnod, nem nekem.)

Előzmény: Töck Jenő (32532)
dimelo Creative Commons License 2015.10.12 0 0 32536

Tudok róla, ez az eredménye:

 

38. út Tokaji híd

2012.                       633 db tehergk  ebből 100 középnehéz  442 nyerges

2014.                       405 db                         199                      135

Ez nem túl sikeres,

biztosan megszaporodtak a "célfuvarok", azokat be kell engedni.

Előzmény: hegyaljai3 (32533)
szikambria Creative Commons License 2015.10.12 0 0 32535

Dehogy döglenek bele! Az emberek, az ott lakók viszont tényleg beledöglenek a hatlmas kamionáradatba!

A történelemi régi korokban is szedtek útvámokat, hídvámokat, de a kereskedők mindig a leggazdagabbak voltak, mert felemelték az áruk árait; ennyi és kész!

Előzmény: hegyaljai3 (32533)
szikambria Creative Commons License 2015.10.12 0 0 32534

Igen, kényszeríteni kell, mert tönkre teszik az emberek életét néhány tíz kilométer kedvéért!

Nem ez a logikátlanság, hanem az, ha ezt megakadályozandó intézkednek?

Te fordítva ülsz a lovacskán!

Előzmény: dimelo (32531)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!