Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.29 -6 0 53204

"Magyar Rádió" jelzések Súr közelében. A Reformáció útja könyv nemsokára kapható lesz (mondta az esperesünk), és egy hosszabb tájékoztató honlapja is készül.

 

https://goo.gl/photos/hx2xvromchiHyrfM8

garass Creative Commons License 2015.10.29 0 6 53203

A Projektzárón néhány pecsétet ki lehetett próbálni. Íme pár kép erről:

 

Előzmény: HEV (53169)
OZ Wheels Creative Commons License 2015.10.29 0 0 53202

OZ Wheels Creative Commons License 2015.10.29 0 6 53201

A mai napra csak egy laza szakasz jutott Dobogókőről Pilisszentlászlóra. Mivel csak kb 10 km várt ránk, kényelmesen indultunk reggel kilenckor még beültünk Dobogókőn a turistaházba magunkhoz venni a védőitalokat (tea, forralt bor). Aztán még némi anyagcsere okán a Zsindelyesbe is betértünk, ami nagyon hangulatos a pattogó kandallóval a közepén.

 

Fenn a gerincen barátságtalan hideg, szeles idő volt, de ahogy ereszkedni kezdtünk a szél eltűnt, cserébe a Sikárosi réttől többször elkapott egy-egy kisebb eső, de nem volt vele gond.

 

A Szilágyi Bernát forrás nem folyt, de ki lehetett nyitni az ajtaját és belül tele volt vízzel. Az erdészháznál is ott figyel az új bélyegző beleszögelve a fába a régi fölé, ami már teljesen belegyógyult a kéregbe. A Bükkös-patak völgye nagyon tetszett, sok helyen kell keresztezni a patakot, és csak 1-2 helyen van híd. Én és a gyerekek nagyon szeretjük a köveken egyensúlyozást, az asszony azonban hőbörgött egy sort ( -Még, hogy karbantartják!) :-).

 

A Kárpát forrásból éppen csöpögött egy kis víz. Terveztük, hogy elcsalinkázunk a Lajos forrás felé is, de az eső és a lőgyakorlat (amit tábla is jelzett az Öreg-nyílás völgy bejáratánál) miatt erről lemondtunk és felkapaszkodtunk Pilisszentlászlóra. Itt meglepett, hogy a Kisrigó kapuján is ott figyelt az új bélyegző, de, ha már ott volt beütöttük és a Gesztenyés mellett csak elsétáltunk.

A két órás busszal már robogtunk is hazafelé, akkor már egy-egy napsugár is átsütött a felhők között.

Jesper Olsen Creative Commons License 2015.10.29 -6 0 53200

Fényképek:

 

1. nap: http://u4.hu/x/4Rh 

 

2. nap: http://u4.hu/x/4Ri

 

Előzmény: Jesper Olsen (53197)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.29 -6 4 53199

Nincs az a mező "elhagyva", egy komplex birkanyáj kering a környéken, a közeli Dűltfás elnevezésű tanyán élnek. Ez egy hatalmas, többször tagolt mező, és nyári alkonyokon igen romantikus, ahogy a fenyves lágy gyantaillata elkeveredik a mező felől szállongó friss birkaszar rusztikus, de ordenáré szagával... :)

Előzmény: Jesper Olsen (53197)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.29 -6 2 53198

Ennyire még nem is néztem utána, de tényleg így van, Sátoraljaújhelyre nem ment be a kéktúra, legalább is az általam átnézett füzetek szerint biztosan nem. Pedig én is azt hittem hogy igen, de nem.

Amit leírtál Nagy-Nyugodó-Vörös-nyereg-Rudabányácska stb, az volt az eredetileg kijelölt útvonal, magyarul csak a Sátor-hegyekre ment fel a kék, a városba nem.

 

Viszont abban is igazad van hogy ez egy nagyon régi és nagyon sokáig fennálló útvonal, az összes füzetben, 1961-től 1991-ig (kb 15 különböző évjárat) azonos ez a szakasz. És most újra ez az "új" kéktúra is, ha jól értem?

 

Más:

Az 1938-as Vándorlás viszont érintette a várost, Széphalom felől érkezve, de hogy kék jelek akkoriban fel voltak-e festve azt nem tudom. Az írás szerint erre lehet következtetni.

"de a kékút még a város szíve előtt elhagyja a várost és a közeli szőlőkbe fordul..."

 

Előzmény: Törölt nick (53188)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.10.29 0 6 53197

Az ígéret szép szó, jöjjön egy rövid beszámoló az elmúlt két napi kékezésről.

 

Első nap Zircig vonatoztam a lányommal, vasútállomási bélyegzést követően fél 12 után indultunk útnak a fél 5-ös naplemente "hajtóerejével". Az aszfaltos szakaszt (Nagyesztergárig) gyorsan letudtuk, elég jó iramban haladtunk és élveztük az őszi erdő szépségeit, a patak hosszú időre megmaradó társaságát. Néhol hiányzott egy-két jelzés, de alapjában véve gond nélkül tudtunk haladni. Bakonynánán jólesett, hogy nem kell nagy kitérőt tenni a pecsételés kedvéért. Itt több autó is parkolt, így már sejtettük, hogy a Római fürdőnél nem leszünk magányosak. Több társaság is errefelé kirándult (3-4 kutyával), a hely szépségének ecsetelését nálam költőibb vénájú egyénekre bíznám. Továbbmenve a patakon való átkelés a jelzett helyen "nem működött", szerencsére a nemrég erre rendezett TT szalagjai megmutatták az átjutási lehetőséget. Utána kellemes séta a Szentkútig és Jásdra (bélyegzés a kis boltban, pár lépésnyi kitérővel). 3/4 4-kor indultunk neki az utolsó etapnak, erre a szakaszra jutott a mai nap szintjének majdnem a fele. Eléggé el nem ítélhető módon az új (Széchényi Zs.) kilátó kedvéért letértünk a kékről, még éppen élvezhető volt fentről a kilátás. Visszatérve az OKT ösvényére, hamarosan elértük Tést. A falun végiggyalogolva 5 óra körül megérkeztünk szálláshelyünkre, az evangélikus turistaházhoz. Nekünk teljesen megfelelt mind kényelmi, mind ár vonatkozásban. - Szép nap volt, egész végig napsütésben, gyönyörű erdei színekben gyönyörködve túrázhattunk.

 

A 2. napra teljesen megváltoztak az időjárási körülmények: reggel köd és erősödő szél fogadott, amint kidugtuk az orrunkat a házból. Ez az idő nagyon sokáig kitartott a nap folyamán (ennek is megvan a szépsége, most kevésbé élveztem). Fél 9-kor induló utunk első részében kitérőt tettünk a tési malmok felé (egyet meg is leltünk a ködben), majd sikeresen abszolváltuk a pecsételést Csőszpusztán. Az új típusú bélyegzőt egy sánta kismacska "őrizte". Terveinkhez képest időhátrányba kerültünk, de a következő szakaszon, a Hamuházig vezető megerősített erdei úton jó iramot sikerült diktálni. A kedves kis ház környékén felkerestünk két forrást és a Csiklingvár maradványait, majd továbbálltunk. A barátságtalan időben a sűrűn hulló levelek elkapásával szórakoztattuk magunkat. Tetszett a Tűzköves-árok, elhaladtunk egy védett geológiai feltárás, egy erdei szentély és Kisgyónbánya "hűlt helye" mellett. Kisgyónban is pecsétcsere volt, örültünk a szép új lenyomatnak. Innentől hosszas emelkedés várt ránk (mi nem vártunk rá, az biztos), csak a Tibi trüffel csokoládé erejének köszönhetjük, hogy felértünk. Elhagyott, de még mindig "aknákkal" teli legelőn haladva értük el a kék négyzet leágazását, ahol ebédszünetet tartottunk. A következő szakaszon nyílt terepen gyalogoltunk, majd sokáig (a P jellel fonódva) a Burok-völgy szélén "egyensúlyoztunk". Kezdett javulni az idő, a Bakonykúti előtti utolsó kilométereken már a nap is kisütött. Sokan mondták már, szép ez a kis falu - igazuk van. Pecsételés után még átballagtunk Gúttamásiba (15 órára), onnan indult a hazaút.

 

Szép volt, jó volt, köszönöm, ennyi...

Előzmény: Jesper Olsen (53180)
Güsziológus Creative Commons License 2015.10.29 -6 2 53196

Kisgyón egyik kulcsos házában - a nevét sajnos nem tudom egyesületnek - volt "saját" OKT-s bélyegzője 2001-ben.

 

Én azzal pecsételtem akkor.

Azt tanácsolták, hogy kétszer bélyegezzek, mert akkor a folytatáskor nem kell.

 

Nem fogadtam meg a tanácsot, sok száz alkalom volt azóta, és mindig pecsételtem akkor is, amikor abbahagytam, és akkor is, amikor folytattam.

 

A "nyalókás" kulcsosházban is volt alkalmam az eredeti bélyegzővel lenyomatot készíteni.

Rég volt:-)

 

Előzmény: donjuan1984 (53192)
Pulmy Creative Commons License 2015.10.29 -7 0 53195

 Hát igen,az a kilátós kép egy kicsit elgondolkodtató :D  Nekem több pontom lett majd meglátjuk mire lesz elég ,legrosszabb esetben holtversenyes első leszek :D

Előzmény: Csuhás (53194)
Csuhás Creative Commons License 2015.10.29 -6 0 53194

Versenyen kívül játszottam egyet nem túl jó eredménnyel. A torony szerű épületet máshová gondoltam, és az új kilátót is összekevertem. Így csak 4008 pontom született.

Előzmény: Pulmy (53187)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.29 -6 0 53193

...csak a szokásos napi tekerés. A rossz idő/meló miatt mostanában elmaradt, illetve nem errefelé tekeregtem. 

 

Sajnos negatívum is van, a KÉK mentén ahogy megyünk a pecsételőhelytől az Erdei Szentély irányába, jobb oldalt a becsatlakozó P jelzés két oldalát éppen tarra vágja az erdészet... :/

Előzmény: Pulmy (53191)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.10.29 -7 0 53192

Nekem még az eredeti műanyag nyelű MTSZ-es bélyegző van, mert jókor érkeztünk a házhoz :))
Szerintem olyan az elmúlt időszakból keveseknek jutott, max matrica :)

Előzmény: Törölt nick (53190)
Pulmy Creative Commons License 2015.10.29 -7 0 53191

Kiugrottál ?   ;)

 

Előzmény: Törölt nick (53190)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.29 -1 5 53190

...és tényleg.

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.29 0 6 53189

Egykor ittt (ezen a nyergen) kelt át az Országos Kéktúra útvonala [a Cirkáló-tanyától Vágáshuta felé haladva], mert innen lehetett legkönnyebben leereszkedni a városba, bélyegzés céljából. (Betűhiba javítva)

Előzmény: Törölt nick (53188)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.29 0 7 53188

"Egykor itt kelt át a városba haladó Országos Kéktúra útvonal."

Meglátásom szerint ez a mondat helytelen a hobo-bobo által bemutatott táblán [semmilyen forrás nem támasztja alá], ugyanis az Országos Kéktúra útvonala - tudomásom szerint - sem ezen a nyergen, sem más nyergen nem kelt át abból a célból, hogy a "városba, város felé [Sátoraljaújhely] haladjon".

 

A mondat valahogy így hangzana helyesen: "Egykor ittt (ezen a nyergen) kelt át az Osrzágos Kéktúra útvonala [a Cirkáló-tanyától Vágáshuta felé haladva], mert innen lehetett legkönnyebben leereszkedni a városba, bélyegzés céljából". (Rockenbauerék is lementek: persze. Kitérőt tettek, forgattak a városban, bélyegeztek és a turistaházban aludtak.)

 

Sem az OKT igazolófüzetekben, sem a turistatérképeken nincs nyoma annak, hogy Sátoraljaújhelyre bármikor is levezeztték volna a Kék sáv jelzést.

 

Tanulmányozva pl az 1959-es igazolófüzetet, látható, hogy az "ősi" útvonal is a Cirkáló-tanya - Bányi-nyereg - Nagy-Nyugodó - Vörös-nyereg - Körtefa-nyereg - Rudabányácskai műút - Vágáshuta nyomvonalon vezetett, tehát mindenképpen EZ A VISZONYÍTÁSI ALAP és nem a viszonylag újkeletű rövídítő változat a Bányi-nyeregnél (Kék kereszt). Az összes birtokomban lévő többi kiadvány is erre viszi, én is erre mentem, amikor egyben teljesítettem 1991-ben 44 nap alatt az OKT-t. Itt (is) visszaállt az ősi, eredeti állapot:

 

Az Országos Kék-túrák útvonala - 54. oldal (© Vasutas Szakszervezet Sportosztálya Természetjáró Intéző Bizottsága - © Sütő Nagy Attila, 1959):

 

Előzmény: Csuhás (53184)
Pulmy Creative Commons License 2015.10.29 -7 0 53187

Gratulálok Gábor a válogatáshoz! Megcsináltam ,majd meglátjuk mire lesz elég ;)    Nagyon versenyzőbarát válogatás volt !

 

 

 

   Tamás! Nem akarok beleszólni,de az értékelésnél inkább a  gyorsaságot vedd figyelembe,ne azt ki fejezte be hamarabbi időpontban. Lehet,hogy valaki csak du. ér rá és megcsinálja 3 perc alatt,míg a reggeliek viszont lehet,hogy csak fél óra alatt,mégis Ő nyer. Ez csak egy ötlet!

 

    

Előzmény: csg65 (53186)
csg65 Creative Commons License 2015.10.28 -6 0 53186

Holnap megint játék. Ne feledjétek!

OZ Wheels Creative Commons License 2015.10.28 -2 5 53185

Mi egy normális bakancs megvásárlásával kezdtük. Igaz Decatlonos olcsó, de mégis egy rendes bakancs. Az első pár kisebb túra alkalmával folyamatosan kérdezgettem őket, hogy kényelmes-e. Elégedettek voltak, ezután indultunk neki egy hosszabb menetnek. A bakancs a legfontosabb, erre nagyon figyeltünk.

 

Már csak nekem kéne egy normális :-)

 

 

 

 

Előzmény: Jesper Olsen (53183)
Csuhás Creative Commons License 2015.10.28 -5 0 53184

Fel van festve a Nagy-Nyugodó felé az új kék, két hete jártunk ott. Viszont így se füle se farka: Egy jókora szint, nem igazán látványos részekkel, pecsét nélkül. Szerintem ezt mindenki levágja majd régi kéken.

Előzmény: Törölt nick (53181)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.10.28 0 0 53183

A bélyegzőkkel ezek szerint szerencsénk volt. Tényleg érdemes rövidebbeket tervezni, nehogy elveszítsék a lelkesedésüket. (A másik ilyen probléma lehet, amikor a rosszul kiválasztott cipő okoz galibát - mi anno ilyenbe is belefutottunk.)

Előzmény: OZ Wheels (53182)
OZ Wheels Creative Commons License 2015.10.28 0 0 53182

Köszi. Azért ezt az utat túltoltuk... ilyen hosszút máskor nem fogok tervezni... A bélyegzőket, akkor "kettőnk között" cserélték ki, mert nekünk még a régi "jutott" (Kigyónban matrica).

Előzmény: Jesper Olsen (53180)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.28 0 6 53181

A Nagy-Nyugodó nyergen sok évig áthaladt a kéktúra Sátoraljaújhely felé, és ha jól tudom ismét erre jön a módosítások után.

 

2012-ben is még szinte újszerű kék jeleket fotózhattunk a Nagy-Nyugodó felé:

 

1. újszerű jel a régi kéken...

2. ...de mivel ez egy régi útvonal volt, ezért voltak nem annyira újszerű jelek is :-)

3. a tájékoztató tábla is megemlítette a kéktúrát

 

Azóta ez az útvonal -ha minden igaz- ismét felfestésre került.

Előzmény: Csuhás (53179)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.10.28 0 0 53180

Minden elismerésem a gyerekeké. Ma mi is a Tés - Bakonykúti etapot tettük meg, nagy ködben és szélben, belegondoltam, hogy kisebb gyerekekkel ez milyen lehetett (no és még tovább is mentetek). Igyekszem majd rendes beszámolót írni, elöljáróban annyit, hogy Tésen (Csőszpusztán) és Kisgyónban már az új típusú bélyegzőkkel lehetett pecsételni. (Pedig féltem, hogy Kisgyónban megint gond lesz a matricák hiánya miatt.) - Tegnap Zirc - Tés volt a program, egészen más időjárási körülmények (ragyogó napsütés) mellett. Erről is írok hamarosan.

Előzmény: OZ Wheels (53107)
Csuhás Creative Commons License 2015.10.28 -6 0 53179

Minket az is meglepett a Zemplénben hogy a Zsidó-réten levő hasonló táblán a Nagy nyugodó szerepelt. 

Előzmény: gyikkutya (53175)
HEV Creative Commons License 2015.10.28 0 6 53178

Az RP-DDK-n úgy tűnik megyénként változó táblák vannak, Óbányán ilyet láttam, de van több egyforma.

 

 

 

 

Óbányán és Kisújbányán sem új doboz sem új pecsét nem volt 10.25.-én.

 

Előzmény: Pompiere (53174)
nagypapi Creative Commons License 2015.10.28 -6 0 53177

Már miért lenne csalás? Sehol nincs megírva, hogy két mozgalmat (vagy azok egy-egy szakaszát) nem lehet egy nap alatt teljesíteni.

Visztula anno egy nap fejezte be mindhárom kéktúrát.

Előzmény: Pulmy (53176)
Pulmy Creative Commons License 2015.10.28 -7 0 53176

     Mi unortodox módon összevontuk az OKT-t és a RP-DDK-t. Még tavaly tavasszal Bozsokról felmentünk ,már az újabb nyomvonalon  Írott-kőre (ahogy Te is),majd az OKT-n Kőszegre.Így két legyet ütöttünk egy csapásra (csalás v.nem? ?) Aztán másnap levezetésként Velemből a K+ -on felmentünk mi is a Szt.Vid kápolnához és az Emlékműhöz. Szerintem aki bele vág a kékbe annak, "illik" felkeresni ezt a pontot is. Kár,hogy nem fűzik bele valamelyik nyomvonalba.

 

     Egyébkét ahogy írod és Rakk Gyula is megerősíti,tényleg jelentős szakaszokon az akkori pirosakon haladtak Rockiék. Sok le nem festett jellel találkoztam eddig az Őrségben és a Göcsejben is.   Mindenképp vágj bele,kicsit más mint az OKT,de nagyon szép részeken halad ez is. Rengeteg érintetlen helyet keres fel,sokszor távol mindentől. Kihalt,elhagyott falukon,tanyákon visz az útvonal. Rengeteg elfeledett építészeti és vallási emléket láthatsz és a végtelen erdők.....     Szintben sincs hiány,mert egy-egy szakaszon alig van egyenesvégig le-fel.

Előzmény: Törölt nick (53158)
gyikkutya Creative Commons License 2015.10.28 0 0 53175

Zádorfalva Bódvarákó között is ugyanezek a táblák vannak, írhattál volna egyből 1.000 km-t.

Előzmény: Pompiere (53174)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!