Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5486
Sziasztok, Kumquatom még egyáltalán nem virágzik, és elég gyéren hajt csak. Úgy tudom évente kétszer kellene neki virágozni. Az öszi termések most kezdenek lassan beérni. Aggódjak?
ragusa Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5485

KURDiLaci. nekem is nagyon tetszett aFLORALIA eredmes volt elmenni . Nagyon sok szep mindenhez jutottal hozza .

Ugyes vagy )))

Az orias citromunk, kezd vegre beindulni, igeretesen sok hajtas van rajta , es mar 10 csokor bimbo ))))))))) meg nem nyilik de mar nemsokara .

 A kumkvatom most alulmulja onmagat ,,, szot sem erdemel. (((( Termes meg van rajta vissza is van vagva el van latva minden joval, de meg lapit (((nagyon lapit .

 A tobbi citromom, szep tele viraggal es termessel,   csak az az egy kornyadt levelu ,,, hat ot szanatoriumba raktam arnyekba hogy visszatalaljon magahoz es hozzam )))))

 Erdekes . Egy citromot szobai tartasra allitottam be es egyedul azon nonek nagyon a citromkak, a tobbi all.

 DE a mandarinom, mal NEM VAGYOK kikibekulve .

 

 

 JOZSO !!!! normalis dolog az hogy millio termes van rajta de BORSnyi --nem borsonyi !!! de honapok ota meg sem nyikkan  ugyanolyan nagysagu nem mozdul. Meg nem volt mandarinim fogalmamsincs , milyen utemben kell neki noni .

 

Előzmény: kurdilaci (5477)
juditka7 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 5484
bocsi, hogy csak most irok de nem jutottam gép közelébe, érdekelne a kertészet cime ha elküldenéd megköszönném
Előzmény: Arth_ur (5469)
kurdilaci Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5483
Köszi:-))
Előzmény: petya71 (5479)
petya71 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5482
jut eszembe...Jozsó a multkor említetted,hogy az osmocote összetétele amit vettem nem a megfelelő(az enyém ilyen amit a képen látsz).ha megkérlek leírnád,hogy milyen lenne a jó összetétel,egyúttal azt is beszerezném Debbrecenből.uik
petya71 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5481
hát ha sikerül,hétvégén átugrok Debrecenbe és tovább próbálkozom,hátha szerencsém lesz és találok...ja,sőt B jelű virágföldet sem találtam,így a földkeverékemben általános fl...mó földet tettem."A" típusút lehet itt is kapni,de azt nem mertem belekeverni :(
Előzmény: kurdilaci (5478)
H.J Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5480
Kösz a tanácsot.Megfogadom.Szólsz ha majd eljön az ideje,vagy én jelentkezzem?Van még egy jó hírem.Francia országban egy árokparton találtam egy hatalmas fügebokrot.3 hajtást sikerült hazahoznom.Az egyiknek elég jó gyökere volt.Az ág végén két kis levélkezdeménnyel.Itthon jól beiszapoltam.öntözgetem. A hajtások kezdenek leszáradni,de remélem a kezdeti sokk után meg fog indulni.A másik két ágat cserépbe ültettem ,és ha lehet még jobban figyelek rájuk.(locsolgatom,remélem hamar begyökeresednek.)Mondanod is felesleges! Ha megmarad ,a gyűjteményed fogja gazdagítani.
Előzmény: jozso48 (5474)
petya71 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5479
Laci igazán irigyellek(persze ez jóindulatú irigység :)),mert gyönyörü növényeket szereztél be.sok sikert hozzájuk :)
Előzmény: kurdilaci (5477)
kurdilaci Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5478
Akkor nekem szerencsém volt,mert bementem Orosházán az első kertészeti szakboltba,s volt alginit és woldünger is.
Előzmény: petya71 (5450)
kurdilaci Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5477
Kedves Topiktársak!Hétvégén voltam a Florálián.Kicsit vegyes érzelmekkel indultam,mert a topikokban eléggé lehúzták a rendezvényt,de meg kell mondanom,hogy kellemesen csalódtam.Két napot töltöttem a kiállításon,250 képet készítettem,s nagyon jól éreztem magam.Ha valaki nem hibakeresési szándékkal ment a kiállításra,az láthatott gyönyörű növényeket,ötletes,nívós kompozíciókat.A világítás ugyan nekem sem tetszett,erősen akadályozta a fotózást,de a látvány mindenért kárpótolt.A vásár része nem volt igazán nagy,de sok mindent sikerült vennem,s az árak sem voltak horrorisztikusak,sőt néhány esetben kimondottan barátságosnak láttam./citrusfélék,kaktuszok./Mivel három napot töltöttem Pesten,ezért nem csak a kiállításra,hanem több kertészetbe is ellátogattam.A NewGarden kínálata minden igényt kielégítő ,s az árai is elfogadhatók.Ott vettem nagyszemű kumkvatot,s bár nem állt szándékomban olyan citrusfélét venni,ami már van otthon,de akkor érkezett egy kamionnyi mediterrán növény hozzájuk,s a rengeteg kumkvat közül ez az egyetlen volt ilyen feltűnően nagyszemű,nem hagyhattam ott.Szintén itt vettem tahiti límát/citrus latifólia/,amin egy szem érett termés,ám több száz bimbó,virág,sőt jónéhány terméskezdemény is volt.Az érett termést elfogyasztottuk a nejemmel közösen.Könnyen hámozható héjú,mandarinszerű ,könnyen szétváló gerezdeket tartalmazó termése édes ízű,ám savat egyáltalán nem tartalmaz,s ezért nem annyira zamatos,mint a mandarin.Viszont nagyon bőlevű gyümölcs.Az ugyan zavart egy kissé,hogy a citruskönyv szerint a tahiti líma éretten is zöld színű marad,ez viszont határozottan narancssárga volt.Vettem kalamondint is,szép formás fácskát,tele gyümölcscsel,de ennek is félrevezető volt a megnevezése,ugyanis Fortunellaként árúsították,ami kumkvatot jelent,a x citrofortunella mitis helyett,ami a kalamondin latin neve.A kiállításon egyébként 3000 ft-tal olcsóbban vettem az enyémnél nagyobb kumkvat fácskát a lányom részére,de itt vettem kb harminc növényből álló Neoregelia telepet is 1200 ft-os áron,ami a bolti ár negyedének felel meg.Külön öröm volt számomra egy metszőolló beszerzése,mellyel könnyedén,s főleg roncsolás nélkül lehet metszeni 25 mm-es ágakat is.A szerzeményekről teszek fel képet is.Otthon azonnal átültettem a citrusféléket,ami a kumkvat és a tahiti líma esetén nem lett volna szükségszerű,de jobban szeretem a speciális földkeverékben tudni őket.A kalamondin viszont igencsak rászorult az átültetésre,az összecsavarodott gyökerek között már nem látszott a föld.Sőt tegnap leszüreteltem,s végre rendesen megmetszettem a régi kumkvatomat is,idáig ugyanis sajnáltam a terméssel berakodott hosszú,lehajló ágakat megkurtítani.
kicsitibi Creative Commons License 2008.05.06 0 0 5476
köszi
Előzmény: de-guky (5471)
jozso48 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 5475

Őszintén sajnálom,hogy Arth ur esete engem igazolt,de nem véletlenül tanácsoltam

ugyanis kezdet kezdetén én is jártam így néhányszor,mire beláttam,hogy ehhez a

hobbihoz bizony türelem kell és a sajnálatnak v.inkább türelmetlenségnek megfi-

zetjük az árát.Nem ér annyit az az egy-két szem gyümölcs.

 

Előzmény: Arth_ur (5469)
jozso48 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 5474

Persze,hogy adok csak egy kicsit később kellene lebonyolítani,ugyanis most nagyon

erőteljesen növekszik és virágzik is egyszerre.Nekem az a tapasztalatom ilyenkor

teljesen felesleges kisérletezni,nem ered meg.Az ilyen aktiv időszak után ismét jön

egy rövidebb pihenési szakasz(nem olyan hosszú mint a téli)és akkor kellene újra

megpróbálni.Elvileg az alanynak aktiv,mig a nemesnek passzív életciklusban kellene

lennie,amit a citrusoknál nehéz összehozni.A hazai fafajok oltása ezért egyszerűbb,

ugyanis télvégén megszedett oltóágat elvermeljük v.hűtőbe tesszük és amikor az

alanyok már lében vannak előkapjuk a pihenőben lévő nemes vesszőt és lehet máris oltani.A citrusok viszont teljesen soha nem állnak le.(akkor már állt.baj van)

Előzmény: H.J (5472)
Freddy56 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 5473
Szia Arth ur!
Én is vettem maximát, és normál citrom-dugványt is. A normálon van egy jó nagy diónyi, és 4 mogyorónyi citrom, és az egész "fa" lehet úgy 25 centis. Nekem sincs szívem ritkítani, bízom benne, hogy a fácska tudja a dolgát, ha nem bírja, akkor ledobja.
A maximának volt egy ága, amit hosszúnak találtam, ezért levágtam, és megpróbálom gyökér-eresztésre bírni. (Ha nyerek, akkor két tövem lesz, veszteni nem vesztek vele).
Ezen kívül vettem még Peppino goldot is, a cserépben 3 tő volt, amikor hazaértem, egyből szét is szedtem őket, most már 3 cserépben van a 3 növényke.
A barátom fia naranacsfát vett ugyanott, majd pár hét múlva megpróbálok oltani belőle az egyik alanyomra (csak egy kicsit még kondisodnia kell az alanynak).
Igazad van, a vásáron egész olcsón lehetett hozzájutni a citrusfélékhez.
Előzmény: Arth_ur (5469)
H.J Creative Commons License 2008.05.05 0 0 5472
Szia Jozso
Bocs ,hogy zavarlak.Nem tudom hogy kezdjem.Sajnos a narancs oltás nem sikerült.Ha valamikor visszavágod,alakitod a fáidat,számithatok még rád?(Válaszboritékot küldök.)
Köszönöm.
Előzmény: jozso48 (5465)
de-guky Creative Commons License 2008.05.05 0 0 5471
Ne vágd!
Előzmény: kicsitibi (5470)
kicsitibi Creative Commons License 2008.05.05 0 0 5470
szerintetek vágjam vagy ne vágjam?(az alsó hajtásokat)
Arth_ur Creative Commons License 2008.05.05 0 0 5469

"Kegyetlen ember vagy Józsi:-)) ... te azt tanácsolod neki,hogy sürgősen távolítsa el az aligvárt szépségeket!És persze-mint mindíg-most is tökéletesen igazad van..."

 

Hiába voltam tisztában a tennivalómmal, tavaly kivételesen én is megkegyelmeztem egy óriáscitrom dugványon a fejlődő egyszem termésnek. Mikor beért, isteni jó limonádét ittunk belőle, a héja egy süti zamatához járult kiválóan hozzá, én pedig már a tél közepe óta az idei szegedi virágfesztivált vártam, hogy vehessek egy új dugványt... :(((

 

Ugyanis a termés miatt tavaly a kis dugvány semmit sem nőtt, és annyira elment minden ereje, hogy tél közepére elpusztult, pedig ideális teleltetőhelyen volt. (A télikert jó körülményei a nagy narancsainkon meg is látszanak.)

A szerencsém a következetlenségemben, hogy a vásárban megint lehetett óriás és normál citromot kapni, mégpedig olcsón, ötszázért, 10-15 centis egészséges dugványokat is.

 

juditka7: ha érdekel a kertészet akik árulták, küldj mailt, este visszakeresem neked a címüket!

Előzmény: kurdilaci (5441)
juditka7 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5467
szeretnék kis citromfa növendéket vásárolni 2 db-ot esetleg nincs valakinek eladó vagy nem tudjátok hol lehet kisi fákat kapni, kerestem többfelé de mindenhol nagy fák voltak csak
petya71 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5466
köszönöm válaszod.természetesen ezek a levelek már rajta nőttek.valamikor március elején oltottam,akkor csak rügyek voltak rajta.
Előzmény: jozso48 (5465)
jozso48 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5465

 Gondolom nem ilyen leveles ágat oltottál fel,akkor meg ezek legalább 5-6 hetes

oltványok.Óvatosan vágdd el a kötést,bontsdd le és nézdd meg milyen a hegesedés.Utánna viszont célszerű még egy időre egy lazább biztonsági kötést

visszarakni rá és azt már csak akkor levenni,ha tökéletesen összefort,behegesedett

a sebfelület.

 

Előzmény: petya71 (5464)
petya71 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5464
szia Jozsó.megint hozzád fordulok egy kis segítségért :).erre a fél ceruzányi vastag alanyra sikerült eddig csak feloltanom egy állítólag mirtuszlevelű narancs ágacskát(legalábbis akitől kaptam ezt mondta:)).az volna a kérdésem,hogy szerinted már levághatom róla a raffia kötést,vagy még várjak vele?tztzzhjz
ragusa Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5463
)) en is egyeves kezdo vagyok , majd belejovunk ne bankodj!!!))))gyakorlat teszi az embert mesterre)))))))
Előzmény: kicsitibi (5462)
kicsitibi Creative Commons License 2008.05.04 0 0 5462
Bocsi ha rosszul tettem fel a kérdést,mint kezdő citromos csak tanulni szeretnék!
Előzmény: ragusa (5458)
ragusa Creative Commons License 2008.05.03 0 0 5461
OK Attila ! majd jelentkezzel batran es megbeszeljuk .)))varlak ...
Előzmény: guran3 (5460)
guran3 Creative Commons License 2008.05.03 0 0 5460
Sajnos csak nyáron van szabadidőm, akkor szeretnék menni ha jó. (3 érettségiző osztályom van)
Előzmény: ragusa (5459)
ragusa Creative Commons License 2008.05.03 0 0 5459

Attila ! El a fuge , amit toled kaptam , most kezd hajtani .  Hat meg teremni nemigen fog, annak nagyon orulok hogy  a tied mar tele van kisfugekkel , jol tetted hogy rendbe hoztad .

 mar egyszer irtam koran tavasszal, hogy szivesen latlak benneteket , nem reagaltal ra ,  az is lehet hogy elkerulte a figyelmedet . 

 Ha elszanod magadat beszeljuk meg .

Előzmény: guran3 (5453)
ragusa Creative Commons License 2008.05.03 0 0 5458

Kicsitibi azert gondoltam hogy lecsipkedem az oldalt hajtasokat a vadcitromrol, mert nem bokrot hanem fat akarok nevelni .  remelem jol teszem )))

 

Előzmény: kicsitibi (5457)
kicsitibi Creative Commons License 2008.05.03 0 0 5457
Üdvözlet a topicnak!
Miért kell lecsipkedni az alsó hajtásokat?(Az felel a törzs vastagitásáért,ha jól tudom!)
Előzmény: ragusa (5452)
jozso48 Creative Commons License 2008.05.02 0 0 5456

Kedves barátom,miért haragudnék,sőt örülök,hogy nálad is bevállt és bárki nyugodtan kipróbálhatja azért adtam közre.Több évig variáltam, míg emellett

maradtam ez vállt be leginkább.Sokáig erőltettem a savanyú tőzeget és a kizárólagos esővíz használatát,de rájöttem és ezt később nálam hozzáértőbb

szakemberek is alátámasztották,hogy van gond a savanyú tőzeg és az esővíz

kizárólagos használatával.Egy idő után több probléma jelentkezett.

Megpróbálom előkeresni azt a cikket és felteszem.Üdv neked Jozsó

Előzmény: kurdilaci (5444)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!