Keresés

Részletes keresés

vizeslaci Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7789
Helló t-online!

A környékbeli kutak milyen átmérővel készültek?
6-8 méteres talajvíz szintnél valószínüleg a 40-es csővel készült kútnak nem ártana egy akna.
Melyik település?
Üdv :vizeslaci
Előzmény: t-online (7787)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7788
Helló    medved1 !                     Leirásod alapján, sajnos az a bizonyos kút egyszerűen nincsen készen, tehát nincs befejezve.  Akármilyen a csőátmérő, akkor is minden esetben a csövön kivüli  "gyűrűs teret" kikell töltenie a kútfúrónak, a pillanatnyi helyzetnek megfelelően.  Minimum felszinig feltölti szűrőkaviccsal, a csőrakat megtámasztása, iszaplepény lecsúszása és az esetleges rétegbeomlás miatt.  De ha szakember az illető, akkor max. 10 m. -el felkavicsolja a szűrőscső felső mélységközét, majd homokol kb. 2  -  3 m. -ert, végül kitölti  1,8 kp./dm3 sűrűségű cementtejjel a felszinig a  "hézagot",  a  ( gyűrűsteret ).     További szép estét kivánok !
Előzmény: medved1 (7761)
t-online Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7787

Üdv.

Kb. 6-8 méteren van a talajvíz, és a kutak a környéken 20-25 méter mélyek.

 

A talaj agyagos, homokos, nincs szikla, + ilyesmi.

 

Csak kerti locsolásra kellene, talán a zuhanyba, ha lesz ház, és persze

 

jó lenne ha a szivattyú mobil lenne , mert még nincs ház, se pajta ahova el tudnám zárni.

 

Ezért, valami olyan megoldás kellene, hogy a szivattyút el tudjam vinni haza.?

Előzmény: Törölt nick (7776)
vizeslaci Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7786
Helló Potip!
A 65mm-es furat az majdnem karcsú,de meglehet próbálni (főleg ha tényleg csak az első vízadó rétegbe vagy ahogy írod.) A fölső agyagréteg nemfog beomlani és ha rendesen kiöblítetted és nem maradt sehol szűkebb a furat(fölkenődés ,stb) akkor le kell mennie a szűrőzött 40-es csőnek.
A csőnek csak a külsö részét birod szűrőzni,és a belső kavicsolást felejtsd el. (nem maradna odalent)
A 4 méternyi vízadót szűrőzd be teljesen.
Az említett 1 méter szűrővel hozott homokot? Ha nem akkor +próbálhatod 1 fokkal durvább szűrővel,hátha találhatő a rétedbe 1 kicsivel durvább szemcse is.Akkor a kis szemcse "kikopik" a szűrő körűl es sokkal jobb lesz a vízhozamod.
Kavicsozni ennél a furat átmérőnél memigen tudod,max durvább sóder ami amikor már a szűrő a helyére kerűlt,folyamatos de szabályzott tisztavizes öblítés mellet lemegy a cső mellett,és ha ügyesen csinálod helyetcserél a finomabb szemcsével.
sok sikert és kitartást(kelleni fog)

Üdv:vizeslaci
Előzmény: Potip (7784)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7785
Úúú

Ez ilyen vékony csöves fúrás abban nem tudok segíteni
Előzmény: Potip (7784)
Potip Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7784
Tisztelt Che-pel!

Köszönöm a gyors reagálást!
Vízöblítéssel fúrunk, a furat átmérője ~65 mm, így a homokszita már nem férne el a 40-es cső mellett, tehát valószínüleg maradok az első megoldás mellett. Már gondolkodtam azon is, hogy a szűrőkavicsot és a szűrőszövetet valahogy a kijuggalt/réselt cső belsejében helyezem el, így nem utólag kellene kavicsozni. Nem tudom, hogy ez mennyire működőképes. Esetleg ilyenről hallottakak már?
Valamint honnan lehet tudni, hogy a kavicsozás elérte a szűrő felső részét + ezután kell-e "rétegzárás", vagy mivel végig a 22 m-en agyag, ez elhagyható (mivel nem nyitok egybe víadó rétegeket)?
Egyébként a környék földtanilag nagyon változatos (már-már kaotikus) felépítésű, de a szomszédoknak hasonló mélységű a kútjuk.
Esetleg a kút mélységére vonatkozólag van valamiféle etikai szabály? Én max. 30-35 m-re gondoltam, ez még nem veszélyezteti az ivóvíz rétegeket.

Üdv,
Potip
Előzmény: Törölt nick (7782)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7783
ok. csak gondoltam rád is.
Előzmény: Törölt nick (7781)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7782
Potip

Helló

Mivel fúrtok? Vízzel?, szárazon?

A finom homokban jó 6-10m réselt 0,2-0,5 szűrő kellene és kívülről apró gyöngykavics vagy murva olyan borsónyi méretű

Vagy 25mm lyukakat furkálsz jó sűrűn a csőre körben és homokszitát szegecselsz rá és lezárod a végét. Így még kavics sem kell csak vigyázz, hogy ki ne szakadjon a szita a lehelyezéskor! szintén 6-10m hosszan. A furat nyilván bővebb mint a lerakásra szánt cső?! A szitázott módszernek meg van az az előnye, hogy egyből szivattyúzhatod homok mentesen. Elösszőr csak szakaszosan esetleg fentről hígítva amíg meg nem indul, persze ez csak a vizes fúrásnál müxik így szárazon , ha fúrsz akkor is jobb a szitás módszer de akkor látod is, hogy mennyi a víz oszlop és tudod hova szűrőzz.

De jobb lenne a durvább homokban meg állni.. Érdeklődj, hogy milyen mély működő fúrt kutak vannak arra felé.

Üdv
Előzmény: Potip (7780)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7781
Helló    Che-pel  !    Köszönöm bizalmadat és ajánlásodat, de sajnos a  -12,0 m.  és  -20,0 m.  mélységközötti kutat nem áll módunkban vállalni. Egyébbként is minimum Őszig már levagyunk terhelve munkával, most is egy  -160,0 m. mély kúton dolgozunk. Érden és környékén amúgy sok kútfúró csapat van, csak megkellene Őket keresni.   Üdv.
Előzmény: Törölt nick (7777)
Potip Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7780
Tisztelt kútfúrók!

A segítségüket szeretném kérni.
A hétvégén szeretnék fúrni otthonra egy kutat Belső-somogyban. A tavalyi évben egyszer már próbálkoztunk apámmal -hirtelen felindulásból-. Várható is volt, hogy nem fog sikerülni, de nagyon jó tapasztalatszerzésnek bizonyult.
A fúrással 26 m-es mélységig sikerült harántolni a képződményeket (elfogyott a cső). A felső talajréteg alatt 22 m-ig egy vörös, majd szürke agyagos összlet húzódott. 22 m-tő a fúrás talpáig (26 m) egy finom szemű homokréteget sikerült megcsípni. Kíváncsiság képp ezt a réteget 1 m-en leszűrőztük, persze ez édes kevés volt. Próbáltuk szivattyúzni, de épphogy csak csordogált a víz.
Kérdéseim a következők: 1). Ez a nagyon finom szemű homok vajon alkalmas vízadó-e, ha kb. 4 m hosszan szűrőzzük, vagy fúrjunk tovább, amíg bele nem érünk egy durvább szemcseméretű (pl. középszemű homok) rétegbe? 2). A kavicsszűrőzéshez mit szokás használni? Hallottam, hogy erre a gyöngykavics a jó, de nem igazán tudom, hogy ez a fogalom mit takar (mm, -tól,-ig). Apropó, vízöblítéses "alföldi technikával" fúrunk, 40-es PVC csővel.
Válaszukat előre is megköszönöm!
Tisztelettel:
Potip
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7779


Még 1 érdekes hír a vízzel kapcsolatban, egy okkal több, hogy a külföldi cégek rá tegyék a kezüket a vízművekre!!!



Annak ellenére, hogy 2009-ben a dél-európai országok területén a korábbi éveknél több csapadék hullott, az eddiginél nagyobb erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy megállítsák és visszafordítsák Európa korlátozott vízkészletének túlzott kiaknázását – olvasható az Európai Bizottság kedden közzétett jelentésében.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel
Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Csiripelés Twitter-re Küldés e-mailben

A tagállamok által a vízhiány és az aszályok kezelése terén elért eredményeket áttekintő dokumentum hangsúlyozza: megfelelő vízárazási politika, a vízfelhasználás hatékonyságának javítása, víztakarékossági intézkedések sorozata szükséges ahhoz, hogy Európa elegendő mennyiségű, jó minőségű vizet tudjon biztosítani a felhasználóknak, és eséllyel nézzen szembe az éghajlatváltozás kihívásaival. A vízigény és a rendelkezésre álló vízmennyiség egyensúlya Európa számos területén kritikusan megbillent. A vízhiány és az aszályok egyre nagyobb kihívást jelentenek, az éghajlatváltozás pedig várhatóan tovább ront a helyzeten – állapították meg az EU legfőbb végrehajtó szervének szakemberei.

Évek óta sürgeti

A jelentés bemutatja, hogy egyes tagállamokban már országos szinten állandósult a vízhiány. A probléma nem csak a mediterrán országokra korlátozódik. A Cseh Köztársaságban vannak olyan területek, ahol gyakori a vízhiány, valamint Franciaország és Belgium is túlzott vízkivételnek kitett vízlelőhelyekről számolt be. Az Európai Bizottság már évek óta sürgeti a tagállamokat, hogy vízgazdálkodási politikájuk részeként megfelelő vízárazást, fejlettebb vízgazdálkodási eszközöket, valamint hatékonysági és víztakarékossági intézkedéseket alkalmazzanak.

A testület számára tavaly készült jelentés kimutatta, hogy amennyiben a környezetbarát tervezésről szóló irányelv értelmében követelményeket fogalmaznának meg a vízhasználó berendezések teljesítményét illetően, az jelentős megtakarításokhoz vezetne. Ha ezek az előírások minden, otthoni vízhasználó berendezésre vonatkoznának, 19 százalékkal csökkenne az összes vízfogyasztás, illetve 3,2 százalékkal csökkenne az EU összes vízkitermelése. Az energiafelhasználáshoz kapcsolódó termékek – például vízcsapok, zuhanyzók és fürdők – vízfogyasztásának csökkentése akár 20 százalékkal mérsékelheti a fűtési igényt, míg a zuhanyozási idő, a fürdési gyakoriság vagy a vízcsapok használatának megváltoztatása 20-30 százalékos megtakarítást eredményezhet – a brüsszeli számítások szerint.

Csökkenteni kell a vízigényt

A kedden közzétett jelentés szerint a jó vízgazdálkodásnak a vízzel kapcsolatos intézkedések egyértelmű hierarchiáján kell alapulnia, prioritásként kezelve a vízigény csökkentését. A víz kínálati oldalára vonatkozó intézkedéseket csak a víztakarékosság terén megvalósítható lehetőségek kimerülése után célszerű fontolóra venni.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a vízhiány által leginkább érintett tagállamok késlekednek a vízügyi keretirányelv végrehajtásával. A tagállamoknak márciusig kellett volna benyújtaniuk az európai folyók vízgyűjtő területeinek kezelésével kapcsolatos terveiket, de egyes tagállamokban még meg sem kezdődtek a tervekkel kapcsolatos konzultációk.

A brüsszeli testület számos előkészítő tevékenységet indít a vízhiánnyal és aszállyal foglalkozó szakpolitika 2012-ben történő felülvizsgálatához kapcsolódóan. A hangsúlyt 2010-ben főként az épületekben megvalósítható megtakarításokra, a hálózati veszteség csökkentésére, valamint a mezőgazdaság vízfelhasználási hatékonyságának javítására helyezik. E tevékenység eredményei – a vízügyi keretirányelv végrehajtására vonatkozó felülvizsgálattal, valamint a környezeti erőforrások sebezhetőségéről szóló vizsgálattal együtt – hozzájárulhatnak az európai vízkincs megőrzésére irányuló terv 2012-ben esedékes elkészítéséhez.

(MTI)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7778
Türelem :)
Előzmény: Utasesholdvilag (7774)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7777
Banános joe Freddy4

helló
Nem tudnátok az érdi fúrást vállalni? "Utasesholdvilag" fórumtársnak. Én hívtam ide, mert nekem nem megy és rátok gondoltam.
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7776
t-online

Üdv

A kavicsos talajt nem tudják megfúrni 40-50mm csővel. Amennyiben így készül a kút de a víz lenn marad 8m.nél mélyebben akkor nem tudod kiszivattyúzni. De a majestró el kéri a pénzt. Ezt beszéld le vele előre, hogy csak akkor fizetsz, ha lehet locsolni és tiszta a víz!
A 110mm jó 10m-ig kb (szürke PVC) a125mm még jobb ebben mindenféle szivattyú elfér( felszíni/csőbúvár)

Aztán van a vizes és a száraz fúrás. Az egyik rumlisabb mint a másik:) De egyrészt attól függ, hogy melyiket alkalmazzák, hogy milyen a talaj,na meg hát, hogy kinek milyen a cucca:)

üdvözlettel
Előzmény: t-online (7772)
true75 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7775

 

- nekem az első komolyabb erősítöm egy yamaha volt, még az osztrák media market-ban vettem kb.14 éve

- ha jól emlékszem akkor HS80-as hangfalakat hajtottam vele, akkoriban maximálisan meg voltam elégedve a rendszerrel mivel előtte egy műanyag-minden egyben music centerem volt

- ma is egy yamaha 7csatornás házimozi erősítőt hajtok ami természetesen nem zenei élményekre való

- Te azt mondtad, hogy nem egy csúcs erősítő amit nálad hallhattam de eddig a nálad hallott szett adta a legjobb zenei élményt nekem

Előzmény: Törölt nick (7771)
Utasesholdvilag Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7774

Én voltam az érdeklődő, érdi kútfúrás-ügyben nem tud senki sem segíteni?

 

Üdv,

 

Utasésholdvilág

Előzmény: Törölt nick (7751)
mágus67 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7773
üdv terütelig hol van ahova fúrni kell alacsony vagy magas fekvésü?
pl alacsony fekvésü területen lehet akár 40-es kutat is furni a víz ebből is kijön
vizhozam kb 20-40 l/perc ha a nyugalmi nincs mélyen 3-4 m
a 110-illetve125 kutat magasabban fekvő területen érdemes fúrni
ebbe belefér csőbúvár szivattyú . a nyugalmi ha mélyen van akkor is gond nélkül felnyomja avizet ezeknek naggyobb a hozama is
Előzmény: t-online (7772)
t-online Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7772

Üdv. mindenkinek.

A mesterektől szeretnék kérdezni ,tanácsot kérni.

 

Kb. 20-25 méteres kutat szeretnék furatni, van több árajánlatom is hasonló árban,

de a technológia különböző.

 

Van aki 40-es csövet rakna le, van aki 110-est, és van aki 125-öst.

 

Vízhozamban, illetve élettartamban vannak-e jelentős különbségek a furatok között?

 

Előre is köszönöm a vélaszokat.

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7771

Hello !

No látom inkább számítógéppel furogatunk ebben a jóidőben :)

Volt néhány kidőlt fa meg egyebek. Elég sokat autózgattam (nappal) de nagyon elöntött földeket nem láttam, sőt az indexen arról írtak hogy ez a sok is inkább jó mint sem. http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/17/meg_ennyi_majusi_eso_is_aranyat_er/

Sokak szerint jobb lenne ha a yamaha maradna a motoroknál mert az megy nekik. Én még szépen szóló yamaha erőlködőt nem hallottam, de egykor beugrottam a marketingjüknek és nekem is volt egy újonan vásárolt darab, amit el is adtam hamar.  Persze biztosan sokan vannak akik elégedettek vele. 

-azt hiszem "kimerészkedek" hegesztgetni , majd ebéd táján benézek.

Üdv

Előzmény: Törölt nick (7770)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7770
No csak nem vezetéket szaggatott a szél felétek? :)

Mi is fáztunk, kint és bent is esett az eső. Most nézem, hogy mi van ott mióta eljottünk . gátszakadás Edelény stb...

Nem fórum téma de ha már itt vagyunk hogyan jellemeznél egy yamaha ax 390 erősítőt?
Előzmény: Törölt nick (7765)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7769
szigetcsép ?! :) Ecser?
Előzmény: banános joe 70 (7766)
medved1 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7768
Na jó ezt én is gondoltam, csak mégis aggaszt ez a szélesedő iszap a cső körül, és már egy hete volt fúrva.

Olyan nem fordulhat elő, hogy egyáltalán nem szívódik fel a magas vízszint miatt?

Bocs, ha hülyeséget kérdezek, nem értek hozzá!
Előzmény: mágus67 (7767)
mágus67 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7767
üdv
ha nem ázna az esőtől akkor valószínü,hogy hamar megszárad ja és ha kisüt a napocska szerintem ehez nem kell tul nagy képzelőerő.
Előzmény: medved1 (7761)
banános joe 70 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7766

Hello Che-pel kolléga!

(Köszi a címet.)

 

A reptér környéke elég messze esik ide. Ez a Rákoscsabai rész. Én a Szigetcsépben vagyok és a Barnabás utca pont itt nyílik ebből.

(A néhány méter szó szerint értendő:tőlem kb 20m az utca eleje)

Üdv,

Banános Joe

 

Előzmény: Törölt nick (7764)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7765

Hello Che-pel !

Tegnap még az UPC is besegített hogy ne sikerüljön mindenre válaszolnom.

Szóval akkor kaland túra lett a kirándulásból. Van 10 éve hogy jártam ott és a szépségen kívül az maradt meg hogy majd megfagytunk mire végig értünk a barlangon az augusztusi kánikulában. Persze most kellemes melegnek érezném ebben a 9 fokban az biztos.

Üdv !

Előzmény: Törölt nick (7738)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7764
Szia
Kolléga

Át irányítottam hozzád 1 urat ment a mail neked is . Kérdés ott a Barnabás utcában nincs kavics? Az a Reptér környéke nekem gyanús.
Előzmény: banános joe 70 (7763)
banános joe 70 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 7763

Üdv Mindenkinek!

 

A magyar geotermikus kincs két atomerőművel ér fel:

http://www.piacesprofit.hu/klimablog/energia/magyar_geotermikus_kincs_ket_atomeromuvel_er_fel.html

 

Üdv 567!

 

45-50-től várható a vízadó réteg. (durva homok,sóder).  Előtte kemény agyag végig.

kb.: 55-65-as kiépítés szükséges.

Melyik része,? mert ez egy igen rövid utca, tőlem néhány méterre.

 

Üdv,

Banános Joe  

567 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 7762
Üdv a szakiknak!
Az a kérdésem, hogy Bp.-en a XVII. kerületben a Barnabás utcában milyen mélyen lehet vizet találni, milyen a talaj a vízig és a víz adó réteg milyen összetételű?
Köszönöm a válaszokat.
medved1 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 7761
Üdv!

Egy furcsa dologgal kapcsolatban kérdeznék tapasztaltabb kútfúróktól.
(Nem találtam hasonló kérdést, hiába kerestem.)

Az lenne a kérdésem, hogy a kútfúrás után az iszap mennyi idő alatt szívódik fel, ülepszik le?

(alföld)

Nálam kb. 1 hete fúrtak kutat iszapolással. 43m. mély és a kompresszorozásnál jól jött a víz.
De nem is a vízhozam aggaszt, hanem az, hogy a cső (63-as) körül (kb.20cm-es sugárban és mintha nőtt is volna) még mindig tiszta iszap van.
Mindig rakok rá egy kis földet, de egy idő után felázik, és iszap marad.

Sajnos mostanában jó kis csapadékmennyiség esett, így a nyugalmi vízszint kb. 1m ha lehet.

Normális ez a dolog, hogy az iszap ennyi ideig nem tűnik el?

Hogyan gyorsíthatnám meg a cső körüli terület megszilárdulását?
Földet, homokot, vagy talán sódert rakjak rá? A kutat sem akarom elrontani, ha már kifurattam.

(A kútfúró szerint ne aggódjak, ez normális!)


Törölt nick Creative Commons License 2010.05.17 0 0 7760

Helo true75 !

Bocsi de az EON azt akarta hogy ne netezzek egy jó ideig :(

Nekem  ilyen pick-up van itthon, de ez sárba nem jó :)

Milyen színben és márkában szeretnéd azt a verdát ? Céges üzemanyag kártyával jó lesz ? Van egy jó "ismerősöm" a városházán bármit elintéz. Állítólag annyira féltik nehogy valami baja essen, hogy még be is zárták, de majd csak egyszer kijön :)

Üdv !

Előzmény: true75 (7740)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!