Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
30 éve fenem a késeimet,sőt az összes kollegám hozzám hozza a késeit,-amit szivességből megcsinálok! Volt hogy némelyik vérszemet kapott,és az egész konyhai szettet elém pakolta! Akkor elgondolkodtam egy kicsit!:))))Nyilván ismerte az árakat a Lurdy házban,vagy a Westendben!!!!
:)))) Lusta vagyok én ahhoz!! Magam fenem a késeimet,de én a kerámiát és a lapos hosszú sima fenőacélt részesítem előnyben!Pedig vannak Arkansas kőveim is!Utoljára a bőrszíjon húzom meg a pengét! Addig dolgozom a késen,míg elpattannak a szőrszálak az alkaromon a penge élről!!!
Skandik élezésére fenőacélt használok. Nekem nagyon bevált. Követ csak akkor, ha már nagyon használt a penge.
Kb 30 fokos szögben az acélhoz képest pár finom húzás jobbról-balról. Gyári élnél működik, persze normális acéllal. És nem csak skandinál. Markolattól a hegy felé.
Ha gyakorolsz valamin, amit nem sajnálsz, hamar rááll a kezed. A fenés szöge változhat persze.
Ha nagyon nekinyomod, eltolja az élt a másik oldalra, ezt körömmel tudod ellenőrizni. Ha akad a körmöd, jön a korrigálás.
Miért fenőacél? Minimálisan koptatja a pengédet, gyors, nem "eszi" a pengét ott, ahol nem kellene, csak a cél területen.
Volt szénacél és ss morám, van marttiinim, rapalám, és egyéb skandi élű késem...próbáld ki, és láss csodát!
Ez rendben van,de ahhoz hogy valaki ilyen szinten tudjon fenni,- nagyon nagy tapasztalat és kézügyesség kell! Vannak más módszerek,-amivel szintén borotva élesre lehet a pengét varázsolni olyanoknak is,akik nem késsel akezükben születtek!!!
A skandináv penge élszöge a penge lapjai által bezárt szög szöge. Ha kialakul rejta egy nagyobb második élszög, akkor ezt a penge eredeti szogében történő átcsiszolással lehet kiküszöbölni. Addig csiszoljuk a penge két lapját, míg a felesleges anyagot lecsiszoljuk, és a penge újra élben végződik.
Nem az élszalagról van szó, hanem a skandináv élről, ami élszalag nélküli, egyenletesen vékonyodó. lehetőleg élben kell végződnie, de a fenés következtében élszalag alakul ki rajta amit el akar tüntetni róla.
Szerintem pont arra való, amire te használod. Nagygenerálra, rendbetenni az élszalagot. Napi életére nekem túl macerásnak tűnik, a sharpmaker sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Én azt használom.
Mi a véleményed a Lansky vagy Gatco élező szettről?? Én azzal csinálom az élszalagot,ha már legömbölyödött! 5 külömböző szemcsefinomságú kő van hozzá!!!
Szóval a félreértések elkerülése érdekében a kést ahogyan a japán kardpengét is- a kőre szorítva kb 45 fokban kell -illetve érdemes fenni, azért, hogy ha csak az éllel derékszögben fenünk, akkor hullámot tudunk munkálni az anyagba. A szamurájkardok pngéjét is azért fenik így mert síknak kell lennie, mint a tükörnek. Időnként a kövön a pengét hosszában is végig lehet tolni, hogy lássuk a felületen végig "fog-e" a kő. A végén esztétikai célból a kövön az éllel derékszögben érdemes befejezni, és az éltől elfelé tolva. Vagy toláskor kicsit erősebben nyomva és húzáskor kicsit könnyíteni az erőn. A legvégén pedig polírkoronggal meg lehet húzni, akkor borotvaélt kapunk.
Ezek a legjobbak. Persze a 170 forintos magyar kővel is meg lehet csinálni. A szemcseméret a kis értékekkel kezdődik, a 300-as durva, az 1200-as finom, a 3000-res tükrös felületet ad.
A végén a felület homogenitása -a barázdák -miatt a kést a kövön hosszában kell fenni, akkor jön vissza az eredeti felület. ha nem úgy csinálod, a felület ronda lesz.A vizes kövek felületét érdemes egy erre alkalmatos másik kővel egyenletesre, síkra szabályozni, ha elkopott.
Először vizes kővel kéne, az olajos csak simít a felületen.
A kaszakövet felejtsd el, attól finomabb kell. Szerszámboltokban -vagy direkt csiszolástechnikai boltban és késboltokban vannak különböző finomságú vizes kövek a japán kövek a legjobbak, de persze a legdrágábbak is. De ha van otthon pár jobb konyhakésed és azokat is élezni akarod, akkor egyet-egyet érdemes beszerezni. Ezek rendesen "harapják" az acélt, némi ügyködés után a vízben átható rajtuk a fekete fémpor. De viszonylag olcsón lehet egy sorozat magyar követ is beszerezni. vannak egy anyagból készltek, és vannak amelyek kétféle finomságúak, A durvábbal kell kezdeni és a finomabbal befejezni, végül az olajkővel felfényesíteni a felületet.
A késportálnak eddig is két működő címe volt, az egyik az ékezeteket nélküli, a másik az ékezetes. Ezek eddig is működtek párhuzamosan. Most az ékezeteket nélküli nem működik a szolgáltató hibájából, ezért az ékezeteset kell használni.