Baraka (szufi szó), jelentése: áldás, életesszencia, lélegzet,... ugyanezt jelenti nekünk, szakácsoknak a tavasz. Lassan végére érünk a betegítő, nehézgyomrú, vitaminszegény hónapoknak, és várhatjuk a friss, megújuló természetet. Búcsuzólag jön még a farsang-karnevál, és az újabb trend szerint a Valentin nap.
E két ünnep talán, a Tél utolsó háborúja a Tavasz ellen. Vesztes csaták sora a hideg és a meleg, a sötét és a fény, a ború és a derű, a vad és a szelíd, a kopár és a rügybefakadó között. Olyan csaták ezek mint két szerelmes cívódásai, és erre kíválló alkalmak a fenntebb említett ünnepek.
Ebben a szellemben született meg éttermünk Bálint napi menüje melynek fogásai egy-egy apró harcot jelenítenek meg a hideg és a meleg, nyers és a sült, a lágy és a ropogós, a fekete és a fehér, az édes és a savanyú, között.
Valentin Napi Menü ajánlatunk 2008-ra
Osztriga Duó
- füstölt lazaccal, spenóttal, szarvasgombás hollandi mártással sütve
- frissen nyitva, szójával-wasabival-gyömbérrel
Libamáj Duó
- bonbon kataifban sütve vargányával
- hab portói zselével
Tintahal Duó Feketén-Fehéren
- fekete angyalhaj tészta tintahal spagettinivel, kókuszos fekete szezám mártással
- fekete tigris garnéla tatár, fehér paradicsom levessel
Borjó Duó
- tamarinddal fényezett szűzpecsenye rizstészta tavaszi tekerccsel
- szakéval és mirinnel érlelt gerinc, pármai sonkával, piritott zöldség sushival
Egzotikus gyümölcs Shot DuóSexy, csípős csokoládé duó
14000 Ft/Fő
Üdvözlettel:
Biró Norbert
Chef de Cuisine
Baraka Restaurant & Lounge
1078 Budapest
Andrássy u. 111.
Tel:+36 1 483 1355
www.barakarestaurant.hu
nem, azt egy másik hsz-ban keresett valaki, én a torkos csütre akartam referenciát kapni és kaptam is. a torkos csüt lényege, hogy féláron eszel, ezért ilyenkor gondoltam drága helyre menni.
Tudtam, hogy ismerem régebbről az olasz urat... (elnézést a "pofa" minősítésért), csak nem ugrott be, hogy a Lelloból. Már dereng, hogy a Wallyban egy másik olasz tulajdonos volt, a lányával, meg egy gyönyörű macskával. Remélem, Lello a Raffaello pizzáját felhozza az Alkotás úti Da Lello szintjére.
A "pofa" Lello, akié az Alkotás úti Da Lello volt. Most megvette a Wally-t és Rafaello lett. Pizzériának kitünő, ha mindenki szereti a topiclakók közül (csak nem a porc-gerincesek :)) És nekem épp a fényerő a gondom, ha levennének belőle+néhány gyertya, úgy tompítana a szocreál belsőn.
A Déryné menedzsmentje valami hihetetlen intenzív pr tevékenységet folytat a neten. Egy csomó általam is nézegetett blog tele van a saját néven és különféle átlátszó álneveken írt hozzászólásaikkal és reagálásaikkal. Vajon a tulaj ennyire lelkes és igyekvő vagy ennyire nyomulós?
A Segal rugalmasan nyit. Mi perverz időpontban szoktunk (est)ebédelni, du. 4-5 felé. Pár napja felhívtam őket, a hölgy mondta, hogy este 6-tól van konyha, de ha foglalunk korábbra, akkor is főznek nekünk.
A Malomtó jó, ősszel kétszer voltunk, még kint lehetett ülni. Minden finom volt, amit ettünk (ezekre emlékszem: raguleves, grillezett gomolya, kacsa rizottóval, bélszín erdei gombákkal, creme brulée, somlói, csokiszuflé). Újabban vannak magyaros ételek is, poénból egyszer kipróbáltam a borjúpaprikást, nagyon korrekt darab volt. Azóta csinosították a honlapot és van már heti ajánlat. Szerintem nem gyengébb, mint a Klassz, csak az árak fájdalmasabbak.
Most keresztelték át, Da Wally helyett Da Raffaello lett. A kint levő új molinón látható olasz pofa (a tulaj) nekem a réginek tűnik. Tényleg elfogadható hely, és nagy az ablakfelület.
Nekem is úgy tűnt, hogy sok minden akar lenni egyszerre. Ez általában nem szokott sikerülni.
Ami tetszett:
Az étlep szerint félóránként friss rizottó.
A pincében valószínűleg jól el lehet üldögélni egy-két pohár (palack) bor mellett.
Ami nem tetszett:
Már csak a rendelés után sikerült észrevenni, hogy van napi ajánlat. A táblát jól eldugták a terem másik sarkába.
A terem közepén a nagy pult elég ormótlan. Lehet, hogy nagyon dizájnos, de nekem inkább fura.
A gombás rizottót én nem úgy csinálnám, hogy fogom a kész rizottót és teszek mellé gombát.
A csirkebrassói túl csípős. Ha az, akkor legalább ráírnák az étlapra.
Az egész teremnek volt valami feszült hangulata.
És ami vicces is volt: a pultnál két tévé, éppen valaki zongorál. A teremben zongora hallatszik (élő). Gyorsan összekötöttem a kettőt: kivetítőn és nézhetem a zongoristájukat. Nem vagyok egy nagy hozzáértő, de rögtön meglepett, hogy olyan furán mozog a zenész, sőt van olyan, hogy szól a zene, de nem mozog a keze. Megoldás a tv-ben a Mezzo ment, miközben az étteremben erőlködött a húsvér zenészük.
Nekem hiretelen az a W betűs nemistudomhogyhívják olasz jut eszembe a Bartók Villencér sarkon. Árakhoz képest jó konyha (részben) olasz szeméyzettel és vendégekkel, asztalok rendezhetőek (nem tudni hány fős találkozónál ez fontos). könnyen mgközelíthető.
Csendes, világos, nem túl drága éttermet keresek, lehetőség szerint valahol Dél-Közép Budán - topictalálkozó lenne, és fontos, hogy ne intim félhomály legyen.
én meg a malomtóba mennék el torkoskodni, az jó drága :-)
az elején nagyon dicsérték páran, de mostanában nem hallottam róla. tartja még a szintet?
(a klasszban valami elképesztően jól csinálják a kacsamájat, mindig megállapítom... kívül sötétre pirult, belül mégis vajpuha, épp hogy langyos, hát le a kalappal. a kacsacomb már nem volt sehol hozzá képest.)
brassói vargányával serpenyőben, tetején egy friss csilipaprikával tálalva, finom és nehéz - ahogy annak lennie kell - bár a krumpli/hús-vargánya arány sajnos 80/20 körül volt a krumpli javára...a mellé rendelt tejfölös uborkasaláta viszont elég fáradt volt, szemben a mákosgubában messze jobb ubisalátát tesznek az asztalra...
Nagyon köszönöm, ugyan több ételben is van olyan, amit pont nem szeretek, de mindenképpen ki fogom próbálni hamarosan. És nem értem, nemrég kerestem a honlapot, és alig találtam ott valamit, épphogy csak a címét. Vagy nagyon béna vagyok.. de lényeg, hogy most bejön az étlap is.
Jut eszembe, karácsonyra egy olyan főételt csináltam (lazactortácskát), amihez lime-os/cukros/szójaszószos mártogatós járt, meg saláta, hát valami isteni volt az egész.... sikerült sajátmagamnak kulináris élményt okoznom.:-)
Bővebben? - Elsőre nem biztos, hogy érthető leszek, de én úgy látom, hogy igazából nincs is olyan, hogy Segal. :-) Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lenne érdemes bemenni és egy jót vacsorázni...
A bejáratnál egy nagy tábla, hogy hamarosan nyitnak. Ha az üvegen keresztül nem látni egy pincérek látszó és néhány vendégnek látszó személyt, akkor búsan tovább is mentünk volna. A számlán is az látszott, hogy nincs is ilyen étterem... ;-)
És milyen is volt ez a nem is létező hely? A konyha tényleg jó, de ezt már mondták sokan. Amiben szerintem a legjobbak, az a kommunikáció a vendéggel. Tényleg figyeltek, tényleg érdekelte őket, hogy mit gondolunk. Örömmel beszéltek az ételekről. Nem udvariaskodásnak tűnt.
Amiben szerintem gyengék, az a bor. A vörös nagyon meleg volt, többfélét is ittunk, de mindegyik meleg volt. A házi fehér pedig nem elég jó ehhez a helyhez. (Egyébként sem értem, hogy erre miért tokaji furmintot választanak, de ezt már a Csalogánynál sem értettem, bár ott szerintem jobb a választás.)
Ár? Két fő 20 ezer, de ebben több fogás és sok fajta bor is volt.
Összkép: jónak tűnik, de egy alkalom után még nem tudom magamban rendesen elhelyezni. Szóval megyünk még.
Tényleg, ha két ember beállít a Segal-ba, és különösebb italozás nélkül vacsorázni szeretne (1-2 fogás), milyen számlára számíthat? Bár mondjuk mindig van nálam hitelkártya...:-))