Keresés

Részletes keresés

Lacivill Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2563
Én most szerelek egy eladásra készülő házban, szóval katasztrófális dolgok készülnek benne.............
Jamie25 Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2562
Hasonló javaslatot szerettem volna tenni. Nálunk így lett kialakítva a galéria és csodálatos dolog feküdni a nappaliban és látni a csillagos eget tv nézés közben. Hozzátenném, hogy mostanában a teliholdos időszakban olyan világos éjjel is a nappali mint szürkületkor, mert a hold fénye kegyetlenül bevilágítja.
Előzmény: viktor a takarító (2558)
misiman Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2561
A barátaid nagyon " ügyesek", ha a 125 ezer forintos négyzetméter áron még hasznuk is maradt.
Nem akarok rosszmájú lenni, de szerintem semmiképpen ne hasonlítsd össze egy ilyen - eladásra szánt - háznak a bekerülési költségeit, azzal, amit valaki magának épít.
Láttam már én is több ilyen "olcsó" házat, inkább nem mondok véleményt.
És láttam már sok jó minőségű, szépen megépített házat is, amit eladási céllal építettek, de az nem ennyibe került.
Hát, én biztosan nem tudnám kihozni 100.000,- Ft/ m2-ből, nem tudok varázsolni.
Igaz, az az én bajom.
Amúgy ki lehet hozni 20 milló alatt egy szép, kényelmes házikót, ami nem hatalmas, nincs tele flanccal, de jó minőségű, jól lakható.
Előzmény: wakeboard74 (2559)
CsRob1 Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2560
"Pl. amit most építettek az kb 18 Mft-ba volt nekik, telekkel együtt. (a telek 5,8 Mft)"

Ebből kb. mennyi volt a munkadíjuk, az alkalmazottaik (ha vannak) bére, a járulékok, az utánjárás költségei stb stb?
Ha az ember maga végzi a munkát, hajlamos az ilyen "apróságokról" elfeledkezni, viszont ha vállalkozóval építtetek, akkor ezt nekem kell kifizetni.

Persze ha mindent én szerzek be a legolcsóbb helyről, akkor sokat lehet spórolni. De vajon mennyi utánjárásba kerül a legolcsóbb és legjobb helyek felkutatása, a szállítás megszervezése? Sok esetben aki építkezik, az egy másik cégnél dolgozik, ahol nem biztos, hogy jó szemmel nézik, ha az ember munkaidőben az építési anyagok után szaladgál...
Ha ezeket mind figyelembe veszed és mondjuk a ráfordított időt a saját órabéreddel veszed figyelembe, máris nem olyan nagy az a lehúzás. Ezzel nem a "mestereket" akarom védeni, csak szerintem ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni...


"hogy 20 Mft alatt ki lehet hozni már egy szép és kényelmes házikót."
Ez leginkább attól függ, hogy kinek mi a szép és kényelmes...
Ha jól emlékszem vannak itt a topicban, akiknek ez (valószínűleg) sikerül rengeteg saját munkával és utánjárással...
Előzmény: wakeboard74 (2559)
wakeboard74 Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2559

Sziasztok!

 

Én új hozzászóló vagyok itt.

 

Lassan én is tervezem az építkezést. A telek már megvan :-).

Viszont nagyon soknak tűnnnek azok a költségek, amikről itt beszámoltok.

 

Két  barátom is házépítésekkel foglalkozik.

Pl. amit most építettek az kb 18 Mft-ba volt nekik, telekkel együtt. (a telek 5,8 Mft)

130 nm, ami magában foglalja a garázst is. Természetesen a belső burkolóanyagok, szépek ugyan, de nem a legfullosabb. 22 Mft-ért már elvihető a ház. KULCSRAKÉSZEN. Ami azt jelenti, hogy telek nélkül 125e. Ft/m2.

 

Ha pedig azt számolom, amennyibe nekik volt akkor: kb 100 e ft/ m2 (telek nélkül).

Tehát azt hiszem elmondható, hogy itt sokmindenkit lehúztak a munkadíjjal.

 

Pl. elárulom, ha a gázszerelővel megegyeztek, hogy a fűtés mondjuk 2 Mft. Akkor a szerelő keres a felhasznált anyagon is. Ugyan így a villanyszerelő, a kőműves...stb. Tehát mindent az embernek (szerintem) önmagának kell beszerezni, hogy csak és kizárólag a munkadíjat fizesse ki az iparosnak. Pl. miért keressen rajtam az ács a beépítendő gerendákon is legalább 20 %-ot??? Azt én is el tudom hozni a nagykerből, vagy építőanyag kereskedésből. A rézcsövet és kazánt is meg tudom én venni, nem kell ahoz a gázszerelő.

 

Ha nem így van akkor bocsi. Szeretném, azt hinni, hogy 20 Mft alatt ki lehet hozni már egy szép és kényelmes házikót.

 

 

viktor a takarító Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2558
nappalihoz saját ablak közvetlen benapozással. ez nem követelmény, de különben árnyékos és szürke lesz az egész. Azt megteheted még, hogy ha nem akarsz padlást, akkor a nappali fölé nem teszel födémet, hanem a tetősíkig szabadon hagyod, és oda tervezel benapozó ablakokat....
Előzmény: mér_nök (2555)
fefefe Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2557

a galéria-szerű folyosóhoz a nappali körül mindenképpen ragaszkodtok?

egy hagyományos folyosós elrendezéssel biztos praktikusabban el lehetne helyezni a helyiségeket.

Előzmény: mér_nök (2555)
Axióma Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2556
A 17 nm minimum szobameret azert kovetelmeny, es epiteszt kerdezz de az a nappali egyreszt az uvegtegla ellenere se fog tul sok fenyt kapni (elegge bent van, a szort fenybol azert melyebbre keves jut), masreszt kerdes hogy igy epiteszetileg nevezheto-e szobanak, szerintem annak ablak lenne a feltetele. Az elobbire egyebkent epitesz tud cad-del benapozasi latvanytervet csinalni (ha igy hivjak belulrol keszitett valtozatban is, en ereszkilogasost lattam).
Előzmény: mér_nök (2555)
mér_nök Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2555

Igazad van.

A rajz az méretarányos, csak azt nem mondat, hogy a nappali mellett van egy 2m széles rész még a nappali hosszában.

Egyébként azt nem mondtam, hogy a nappalit és az étkezőt üvegtéglával szeretnénk elválasztani, így a nappali nem lenne sötét, ahogy korábban megjegyeztétek.

Meg igyekszem a rajzot pontosan megrajzolni és feltenni. Talán hétfőre sikerül.

A pince az mindenképpen kell nekünk egyrészt mert a későbbiekben nem lehet tudni mire kell majd helység, illetve a garázst is mindenképp a pincébe szeretnénk letenni, hogy ne a telekből vegye el a helyet.

Gondolkozunk azon az ötleten amit mondtatok, hogy egy wc-t tegyünk az előtérbe.

Az előteret egyébként két oldalról beépített szekrényezni szeretnénk, azért lett a mérete 3x3-as.

Pontosítom a rajzot, hogy egyértelmű legyen, telekkel, méretekkel, ajtókkal térelválasztókkal, stb...

Üdv.

Mér_nök

Előzmény: NeomatiK (2553)
fefefe Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2554

még egy érv a kockás papír mellett ;-)

 

Előzmény: NeomatiK (2553)
NeomatiK Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2553

Helló!

Az az érzésem, hogy nem méretarányos a rajz, hiszen nappalira 4x4-et írtál és a hálószobára meg 3x3-at. Közben a rajzon pedig kb 6x6-osnak néz ki a nappali.

Ha a hátteret fehérre állítod (AutoCAD-ben Options menüben található) akkor jobban látszanak a vonalak főleg, ha feltöltöd a www.kepfeltoltes.hu -ra és itt megadod a linket, akkor jobban hozzá lehet szólni.

 

Előzmény: mér_nök (2546)
fefefe Creative Commons License 2006.10.11 0 0 2552

szerintem nyugodtan lehet tervezőhöz kockás papiros skiccekkel menni. amelyiknek ez sérti a büszkeségét, vagy arra hivatkozik, hogy ezután nem tud elszakadni a rajztól, attól gyorsan el kell köszönni. persze a másik oldalról is elvárt a legalább ekkora rugalmasság: a rajz ne azt mutassa, mit _akarunk_, és ne ragaszkodjunk foggal-körömmel az elrendezéshez, inkább legyen az csupán egy kívánságlista képi megfogalmazása, hiszen rajzolgatás közben az vezérli a leendő építtetőt, hogy mit is szeretne.

szóval ha jó a tervező, akkor nem dobja el a papirodat, hanem kiolvas belőle egy csomó dolgot, (amit persze lehet, hogy megkérdezne, de így már nincs rá szükség), és azon a csapáson indul el.

Előzmény: tgabika11 (2550)
ppmr Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2551
Csak a házépítés munka- és anyagdíja volt a kb 165e.
Előzmény: mér_nök (2536)
tgabika11 Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2550

Szvsz a tervezőhöz inkább rajz nélkül menj.

Az igényeidet mond el, és azt, hogy szeretnél élni, mit szeretnél csinálni a házban, mi a fontos neked. Ha jó a tervező, akkor úgyis eldobja a papírodat, és ezeket kérdezi meg. (Mi is papírral mentünk, és most nagyon örülünk, hogy az elején el lett dobva, pedig akor haragudtam rá! :))

De erről már ment sok vita itt a fórumon, hogy kell tervezőhöz menni :)

Előzmény: mér_nök (2546)
Axióma Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2549
Meg egy dolog feltunt: jol latom, hogy a nappalibol a szobakba csak korben tervezel bejarast? Fozes kozben hova mesz wc-re, korben az eloszoban at? Mindketto messze van igy...
Figyi, mielott felreertened, nem akarjuk megtervezni neked, kell egy tervezo mindenkepp, es o figyel az ilyenekre, de kicsit ugy tunik hogy neked mar tul a szivedhez nott ez a rajz. Pedig szerintem ezt senki se vallalja nevevel pont igy lerajzolni. De igy jarsz jol, remelem nem banod hogy ezt mondom!
Ha irsz egy igenylistat, akkor atpakolhatjuk hogy hogyan lenne logikusabb, a tervezo ugyis harmadikat mond, de legalabb gyulnek nalad is a szempontok, hogy ki mire figyelt! Hatha kiderul, hogy csak nem gondoltal ra, de szerinted is fontos lenne nemelyik.
Előzmény: Axióma (2548)
Axióma Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2548
Az alaprajzrol: nappali kozepen, raadasul ablak nelkul? Ez nem is jo szobanak, max. hallnak! etkezonel levo falat ki kell iktatni, akkor nappali-etkezo-konyhanak elmegy, papiron mindenkepp, de nem fogod szeretni.
Lepcsohaz a sarokba: hova mennel onnan, a garazsba? Van oka, hogy pont ott? Raadasul ertekes sarokreszt vesz el, ami lehetne vilagos szoba... es meg a garazshoz sincs kozel, cipeled a cuccot at a jobb oldlara, majd vissza a konyhaba...
2 furdo szerintem luxus amikor a tobbi helyisegbol sok ami tul kicsi. Na jo, meretileg a gyerekszobanal levo az ugyis inkabb zuhanyzo. WC viszont kulon nincs, tehat akkor ha vendeg jon, melyik furdobe vezeted? Amugy gyorspostas-wc (bejarathoz kozeli, nem is szo szerint a postasnak, hanem sietos hazaerkezesre...) nem lenne baj. Itt mind a ket hely az ejszakai, intim reszen van. Raadasul ha jol ertem a lepcsot, akkor a nappali-etkezo-konyha-lepcso par fellepesnyivel lentebb van, mint ezek, van valami oka ennek, vagy csak belsoepiteszetileg tetszene? Esetleg ott nagyobb belvilagot akartok, mint a haloban a 2,7-es szokasos?
Negyzet alapon belul eleg nehez ugy elosztani, hogy tenyleg minden ablakot kapjon, es jol legyen elosztva a nappali resz - halo zona is. Ezert lenne fontos tudni, hogy ez a szelesseg az adott, vagy lehetne az ex has 13x13 helyett 11x15m-ben tervezni?
En tovabbra se csinalnam a garazst, tehat ujra megkerdezem, beleferne-e a beepithetosegbe (es a terveitekbe), hogy az utcaszintbe rakjatok a garazst is, ha jol latom a pince fele teljesen feleslegesnek tunik, de ilyen alaku haz ala (foleg ha nincs lejtes se) felpincet nemigen erdemes, mert az alapot csak lepcsosen lehet emelni tehat majdnem ua. melyseg kell vegig, max. nem vakolsz hanem foldfeltoltesz a masik feleben. Nalunk azt az 1 szintnyi esest a haz 18 m-en megteszi a terep (hat igen, nalunk a tavolsagok betartasa miatt mar tulsagosan hosszukas kellett legyen), es mivel keskeny, igy mar tobbe-kevesbe ez volt az ertelmes megoldas. A felpince lett negyzet alakhoz kozeli.

Előzmény: mér_nök (2546)
Axióma Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2547
Es mi ebbol a fix, pl. az muszaj, hogy pont ilyen hosszu-szeles legyen a rajz? Beepitesi hatarokbol adodhat, hogy szelesebb v. hosszabb lehet-e... tavolsag szomszedoktol stb.
Masreszt nagyon kene a rajzhoz a telek es az azon valo elhelyezes (elsosorban: hol az utcafront, mennyire vannak kozel a szomszedok, merre lejt a telek ha lejt, es termeszetesen hogy merre van eszak).
Egyebkent nem lehetne kicsit jobb minosegben (nem kicsinyitessel, hanem rosszabb minosegre tomoritessel) feltenni? Igy alig lathato...
Előzmény: mér_nök (2546)
mér_nök Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2546
alap
mér_nök Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2545
Nem akar összejönni ez az alaprajz megjelenítés.:(
mér_nök Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2544
Alaprajz:
Előzmény: Axióma (2543)
Axióma Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2543
Beszurni is kell a kepet (szerkesztes kozben a szovegben latszodjon szogletes zarojelben, hogy image1), es csak egy hatarig talan 250kB lehet feltenni.
De probalkozz meg vele, mert erdekel!
Előzmény: mér_nök (2541)
Axióma Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2542
Mi 22 korul akartuk, mondjuk ez burkolatok nelkul. Es most kb. 25, de +1M a szigeteles ha nem tobb (igaz van, ami dragabban lett megoldva). Rakolteni persze fogunk meg par milkat, konyhabutor, kertrendezes, kerites, pince-tetoter vakolas, tetosikban is szigeteles, de ahhoz kepest nem lett veszes, foleg hogy az elso heten buktunk felmillat a titokzatos alapon amit ki kellett venni. Ja de ez raadasul nagyreszt afas... de nagyon minimalista kivitel (pl. ideiglenesen amig nem lesz jarolapozva a legolcsobb mupadlo csak leteritve).
Előzmény: viktor a takarító (2540)
mér_nök Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2541

Sziasztok.

Úgy érzem jelentősen kisebbre kell vennem a pincét, mert nagyon drága lessz különben a ház, amire anyagi fedezet nem nagyon lessz.

Megrajzoltam nagyjából a házat, pince + földszint.

Remélem meg tudjátok nézni. Bár nincs beméretezve, de a korábban leírtakból kiderül.

Hátha ad pár jó ötletet az ittt lévőknek.

Üdv

Előzmény: Axióma (2539)
viktor a takarító Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2540

Részben a földmunka, részben a vízszigetelés miatt. Nálunk is  drágább lett, mint a lakószint, pedig a pince mátratherm 38-asból épült, a lakószint 375 ytongból...

A födém nálunk ugyanolyan a tetőtér miatt (eltekintve a térdfal

+koszorú extrától), de ha nálad nem lesz tetőtérbeépítés, akkor a padlás-födémen spórolhatsz.

szóval a pince a lakószinthez képest majdnem 1,5 szörös árban van.

Nálunk nettó 105 m2 körül van a pince, a lakószint ugyanígy, és elő van készítve a tetőtér (nyílászárók bent vannak, térdfal kész).

A homlokzat még nincs befejezve, mert a a felére bontott tégla megy, és most tartunk valami 32-34 mFt-nál. ebben azért benne van minden gépészet és konyha (1 mFt), és a lakásbelső kompletten, na meg pár drága megoldás (nagyméretű, íves kutyaól, teljesíves ablakok a tetőn, bomba-biztos ácsszerkezet, bambuszparketta a nappaliban), de ugyanakkor saját falfestés, fűtésszerelés, padlószőnyegezés, szaniter-felszerelés....

 

Megjegyzem, nagyon alaposan átszámoltam mindent előre, ráhagytam vagy 10%-t, folyamatos volt a visszacsatolás, menet közben sokszor sikerült olcsóbban építőanyagot vennem, és elég sokáig kézben tartottam a ktg-eket (egyik drágább volt, másik olcsóbb), de a végén kiszaladt a kezemből, és 8 millióval elszálltunk, ami  35% plusz! persze, menet közben mindig többet akar az ember, de ennyit nem magyaráz.

Előzmény: mér_nök (2536)
Axióma Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2539
Csak sima epitesi koltseg, hasznos negyzetmeterre vetitve.
Uvegtegla: szerintem is ahol kell csak ott, de kulso falon dupla retegben. Nekunk szomszedhoz kozeli falunk is van, igy a konyhaba meg a haloba ezzel birtunk egy kis
plusz fenyt bevinni, de ket retegben nem rossz (sot, nem parasodott, pedig a haloban a folotte levo elrontott - heraklith kihagyva - athidalo vizesedett, a dupla uvegtegla nem).
Nagy pince: hiaba nayg, ha oda nem rakhatsz lakoszobat, mert mindig hidegebb lesz, es nyomaszto is a nem letezo vagy tul kicsi ablak miatt. Nem is terveztel oda szobat. En mar most majdnem banom a 3x3 haloszobat, 3,5 kellett volna, leginkabb mind a ket iranyban (jo, mondjuk nalunk tv meg a fehernemuk miatt agyon kivul is van butor benne).
Beepitesi %-ban hogy neztek ki? Pince nelkul, egy szintben nem ferne el mondjuk a mostani alapterulet masfelszerese? Arkulonbseg nemigen lenne, es minden nm teljesen hasznosithato lenne. Persze kisebb kert marad... de megeri, ha befertek.
Előzmény: mér_nök (2536)
tgabika11 Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2538

Nekünk is 170.000 Ft körül jött ki nm-e, anyaggal, munkadíjjal, egy 142 nm hasznos, egyszintes háznak, pince nélkül!

Szerintem is drága a pince, ezért nem csináltunk! - ja, mivel tökegyenes a telek.

Ha lejtene annyit, akkor meggondolandó!

Előzmény: ppmr (2535)
Jamie25 Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2537

B38-as téglát semmilyen "normális" építész nem tesz rá egy lakóépületre szigetelés nélkül, mert a hőtechnikai előírásoknak a közelébe sem ér, így eséle sincs annak hogy építési engedélyt kapjon.

Még a Porotherm 38-as tégla is éppen átcsússzan önmagában az előírásokon és a későbbiekben elég keményen megmutatja magát, hogy milyen fűtésszámlákat produkál, másrészt pedig felelőtlenség ezen spórolni az én véleményem szerint, mivel ha nem lakáshitelként, akkor fűtésszámlaként fogod kifizetni ezt, koncentráltan a téli hónapokban és folyamatosan egyre többet.

Ami pedig a tények közé tartozik, az a munkadíjak, amik általában ugyanannyit tesznek ki, mint az anyag magában. Az üvegtéláról én pl. lebeszélnélek, mert rettentő rossz a hőszigetelése és nagyon elrontja egy esetlegesen jól szigetelt ház tulajdonságait. Ez olyan, mint amikor a ház nagyon jó szigetelésű építőanyagból épül(Ytong, Porotherm HS,..) de áthidaló fölé már kistéglát raknak, mert spórolnak az elemmagas áthidalón.

A konyhabútor nagyon kényes dolog, mert egy ekkora konyhába azért nem kicsi kell, nem beszélve a gépekről. Ha az olcsóbbat választod ezekből, akkor nagyon keményen fizeted majd az energiaosztályok közötti különbséget. Egy sütőből nem jelent gondot a B osztály, de hűtőből már 30-50% különbség lehet fogyasztásban, így az árbeli különbséget max. 2 év alatt kifizeted és onnantól csak többlet terhet termel neked a gép. Ez fokozottan igaz a mosógépre és a mosogatógépre, amiket gyakran használtok.

Nem szabad elfelejteni, hogy idéntől a nyílászáróknál is szigorodtak az előírások, így ott is a fokozottan hőszigeteltet kell beépíteni már, nem elég a sima 2 rétegű üveg.

Én azt javasolnám hogy rágjátok ezt át még párszor, hogy olyan házatok legyen, ami nem problémákat okoz majd!

szvsz

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: mér_nök (2531)
mér_nök Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2536

Sziasztok.

Köszönöm a véleményeteket.

Azt nem tudom, hogy a négyzetméter árakat ti telekkel együtt írtátok pl:165 eFt/m2, vagy csak maga a ház anyag és díjköltsége.

Amit én kalkuláltam a 18 mFt, az csak a ház, Debrecen mellett épülne Mikepércsen.

A telek már megvan.

A pince az miért olyan drága? Arra csak a szerkezetet, szigetelést és a födémet számoltam, illetve a garázst 35.000 Ft/m2 anyag + munkadíjjal.

Ja igen, meg tetőteret nem szeretnénk, ezért lenne inkább nagy pince.

Üdv mindenkinek.

Mér_nök 

ppmr Creative Commons License 2006.10.07 0 0 2535

A mi 94 nm- es házunk vége lesz kb 15,7 M, vagyis úgy 165e/nm, pest közelében. Nincs pince, nicns semmi extra. Sztem kevéske a 18- 20M erre a házra.

A mi eredeti ktg tervünket pl a kazán is megdobta úgy 200e Ft- tal, és ez csak egy dolog....

Előzmény: Vezso (2534)
Vezso Creative Commons License 2006.10.06 0 0 2534

Nem tűnik túl rossz becslésnek, csak a pincét becsülöd alá szerintem. A 18M durván jó lenne pince nélkül.

Axiómának igaza van sok mindenben. Gondolom ez egy kockáspapír rajz. Nem szabad csak egész méterekben gondolkodni. És valóban ha jó a terveződ, inkább hagyd rá és amit rajzol azt módosítgasd.

Néhány méret tényleg érdekes, persze ha nektek az tetszik. Mondjuk a 27nm konyha szemben a 16nm nappalival érdeksen hat. A fürdő is marha nagynak tűnik.

Előzmény: mér_nök (2531)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!