Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Köszönöm Neked is a tippet,már nézem is a grácit...az valahogy elkerülte a figyelmemet...:( de szóbajöhet más bicskakészítő terméke is,nem ragaszkodom mindenáron a Révészhez...csak mivel falun lakom,így csak nagynéha futok össze vásárokban magyar késesekkel,és mivel Révészéktől kaptam anno névjegyet is,így egyenlőre csak az ő termékeiket találtam meg...Felőlem lehetne más jónevű bicskakészítő terméke is...Lényeg hogy 10-11cm körüli markolata legyen,mert elég nagy kezem van,a kis bicskák kényelmetlenek számomra...Köszi mégegyszer..
Egy esetleges tipp, de nem tudok pontos méretet: Révész gráci, van csiszolt agancs markolattal, 8 cm körüli a penge (talán pont legális), és arányaiban hosszú a markolata.
Igen,köszönöm,gondoltam erre is. Ha a 80mm-t nézem,akkor csak az Eka ill.a Gerber Scoutja ami belefér..Összes többi nem..Még az Opinel 8-asa is 83-84mm.A magyar bicskáknál ugyanez a helyzet,szinte az összes készítő 85mm vagy afölött gyártja a nekem használható bicskákat..Mert vannak kissebbek,70-75mm-el,de azoknak meg már zavaróan kicsi a markolatuk számomra,nem kényelmes a fogásuk!Azokat inkább női vagy gyerek bicskaként is árulják!Természetesen jogkövető és törvénytisztelő ember vagyok,de remélem életem során ez lesz a legnagyobb"bűn"amit elkövetek,hogy egy 85 vagy 90mm-es pengehosszú bicska lapul a zsebemben a megengedett 80 helyett!:) A legtöbb késelést szerintem nem is az ilyen zsebkésekkel követik el,hanem nagyobb tőrökkel-konyhakésekkel inkább...Na mindegy,ha valaki még tud egy "tökéletes"bicskát,kérem jelezze..Nagyon köszönöm az eddigi észrevételeket is!:)
illetve javaslom, hogy - bar nem divat jogkoveto magatartast tanusitani - vizsgald meg a felsoroltakat KKVE szempontbol is, azt hiszem az eka eppen benne van a 80 mm-ben
Nos,megmondom őszintén,énis egy hasonló képzeletbeli sorrendet állítottam föl magamban...A rác bicska valóban egy erős masszív,mindenre alkalmas kis bicska a hozzáértők szerint is..Egyszer egy kézműves vásárban megfogott az egyik késes mester mondata:"Magyar embernek magyar bicska"!Nem vagyok annyira konzervatív hogy ne legyek nyitott más késekre is,de azt hiszem van igazsága,amit mondott...Lehet hogy nincs fix pengebiztosítása(csak a rugó ereje tartja a helyén a pengét)nem is a manapság divatos egykezes kések közé tartozik,és övcsipesz sincs rajta,de ez egy tényleg kézzel készült időtálló termék,amivel sok mai"egykezest"szét lehetne verni!:)A magyar bicskák közül ez tetszik a legjobban!A caklik és az arató bicskák kissebbek is,és talán nem annyira stabilak,a fejesgörbe,maskara,ill.a náder pedig a formája miatt nem tetszik...Nekem a totál egyenes vonalú bicskák tetszenek a hazaiak közül...Ennek 110mm a markolata,ill.90mm a pengéje,ráadásul amit kinéztem"Révészéknél"annak van még egy kis pengéje is!Szóval nagyon szép bicska,és csiszolt agancs nyéllel szeretném majd..Mivel egy aránylag karcsú és könnyű bicskáról van szó,zsebben szinte észrevehetetlenül bújik meg,mindig kéznél van.Étkezésre és akár munkavégzésre is ideális..Úgy tudom,ez a szalonnázó bicska szélesebb és rövidebb változata,mert ez már akár munkavégzésre is alkalmas,szemben a szalonnázó inkább csak étkezésre való alkalmasságával...Szóval egyenlőre a rác bicska a nyerő,persze azért nagyon szívesen várom a további észrevételeket,hogy melyik is az"ideális mindenes zsebkés":)))Hiszen több ember=több tapasztalat...
4.Opinel,nagyon jó penge,jó vágási tulajdonságokkal,és olcsó,szintén sandvik.Viszont a vizes környezetet nem szereti mert bedagad,nálam ezért negyedik. http://gox.hu/index.php?mod=kfo_opi_no06
5.Gerber Scout,minőségben nem közelíti meg az első négyet,túlárazott.
Köszi szépen,de a Wengereket túl nagynak találom!10-11cm-nél ne legyen hosszabb a markolata....A Victorinox Nomad és a Révész féle rác bicska is 110mm körül van,azok még éppen határesetek,de a többi ezeknél csak kisebb...
Szervusztok!Segítségeteket szeretném kérni zsebkés választásban:)Mindennapi bicskaként használnám,elsősorban étkezésre,de azért farigcsálnék is vele,madzagot vágnék stb..Szóval egy igazi kis"mindenesre"gondoltam,ami állandóan a zsebemben lehet,már ha van ilyen??:)Íme amiket engedi a költségvetésem,és már szemezgetek velük,ezek közül ti melyiket választanátok szívesen:Victorinox Nomad,Eka Swede 8,Gerber "Bear Grylls"Scout,Opinel No.8-as,és egy klasszikus:Révész késes műhelytől egy"nagyrác"bicska!Nos hát ezek az elképzelések...Max.10-12ezret szánok rá,ezek az Opinelt kivéve mind közel vannak ehhez a határhoz..Aki esetleg tud mást ami olcsóbb,de jó is,annak szívesen várom az észrevételeit!:) Előre is köszi..
Egyszer már szerepeltettem a fórumon. Továbbra is eladó sorban lenne 4db japán NANIWA SUPER csiszoló/fenő kövem, melyeket amerikából rendeltem. Ezúttal képeket is csatolok róluk.
A kövekről amit tudni kell :
Állapotuk : szinte új, egyedül a #2000-es kő szélén történt egy kis leválás, a többi hibátlan.
210mm x 70mm x 20mm méretűek
Gyanta kötőanyagúak (gyors csiszolás, nem szükséges előáztatást)
szemcseméret/finomság : #2000, #3000, #5000, #8000 a finomsága a köveknek.
Üdv! Végre sikerült ma elkészítenem életem első és talán utolsó kését. Nem lett túl professzionális, de a célra megfelel(ne) ha tudnám hogyan kellene megélezni. Vésőélt szeretnék csinálni neki, csak nem tudom hogyan kellene. Az egyik oldala sima, a másik az domborúra van csiszolva, és kézzel durva kővel(kaszakővel) nem tudom meg tudnám-e szépen csinálni. Valakinek van őtlete hogyan kellene hozzákezdenem? Vagy egy szaki meg tudná nekem csak annyira csinálni hogy legyen élszalagja egyik oldalon?
Kipróbáltam ezt az éllel szembeni élezést(eddíg énis éltől elfelé csináltam, de szinte fűrészél volt :) ) és lenne vele kis problémám: Zsírkövön csináltam, és szerintem jó is lett, a körmöt megfogja, még borotválni is lehet vele kicsit, de mégis olyan tompának érzik, a papírtekercsbe bele se vág
Igen, Varga féle bicska. Hortobágyon egy néni árulta őket, csak Varga bicskák voltak nála. Nekem leginkább ez tetszett. Azért tudtam volna még válogatni, de a költségvetésbe ennyi fért bele. :)
Asszem, Varga-bicska, ha nem, akkor tévedtem, bocs.;) A forma megosztó, van, akinek tetszik, van, akinek nem. Én az előbbiek közé tartozom. Tisztességesen elkészített kés, jó kis bicska, használd egészséggel!
:)))))) Én még fel is kerestem a pszichiáteremet emiatt,-és megnyugtatott,hogy nem velem van a baj,-ő is éllel szemben dolgozik a késein,-és csak a borotvaszíjon húzza meg a végén éltől elfelé ötször-hatszor a pengét utolsó fázisként!!!!;-)))
Nem véletlen az éllel szembeni csiszolási irány, így magától letörik a képződő sorja. A kést amúgy sem élezzük/fenjük gépileg, csak ha a nevünk MisterMinit és szakmányban tesszük tönkre az élszalagokat :-)
Amúgy a penge levezetőélének eredeti csiszolásakor is sokszor az éllel szemben tartják a kést a szalagcsiszolóhoz, ugyanis így nagyon szép, hangsúlyos levezetőél-pengetükör találkozási élet lehet létrehozni. Az éltől elfelé csiszoláskor ez a határvonal jobban "elnyalódik". Kézügyesség kell hozzá, de ilyen az élet! :-)
A sakndi élnél az élszalag a "levezetőél" is egyben. A polírozás más téma, a rongy/filckorongba belekap az él.
Ha már élezésről/fenésről esik szó, ne felejtsük el a HAIDU kerámiákat. Hazai darab, sok méretben, finomságban lehet kapni, nem is drágán. SiC az alapanyaga, szinte mindent megélez.
Ez a melegítés jó lehet, most jutott eszembe, hogy csináltunk már ilyet, hogy vízbe merítettük azt a részt amit nem akartunk kilágyítani, ami meg szabadon maradt azt butánnal melegítettük és mikor már vörös volt vitte a fúró. Egyébként sajnos nemtudom milyen az anyag, énis csak ismerőstől kaptam, de ők kapákat csináltak belőle mert nagyon jól birta az esetleges köveket, meg ágakat is. Mondjuk nem is kellett borotvának lennie. Az én 80cm hosszú élű 2,5cm széles 3mm vastag kardom is simán bírja az U alakra hajlítást szóval nem hinném hogy nagyon törékeny anyag. Ezen a lapon kb 3cm-es fogak voltak ugyhogy ide annyira nem megfelelő. Sajnos ilyen lágyítás-edzés dolgokban nem vagyok otthon ugyhogy ez nekem nem annyira járható út. Nem akarok szalontai-szintű kést készíteni, csak ami a lehetőségekhez képest szép és én csináltam :)
Az ilyen kemény anyagoknak egy baja van: törik, pattan. Régebben gépi fűrészlapból csináltunk késeket, ezek általában svéd gyártmányúak voltak, előnye hogy a fűrészfog már eleve rajta van:) De mielőtt bármit csinálunk vele, jól a betonhoz kell vágni, ha eltörik, akkor abból nem lesz semmi. Olyat kell választani ami nem olyan rideg. A késeket nem készre edzett állípotban kell megmunkálni hanem amikor még lágy. Ki kell lágyítani, aztán újraedzeni.
Gáz oxigénnel meg kell melegíteni, és egy lyukasztóval kiütni rajta a lyukat. Előzőleg alá kell tenni egy olyan furatos tömböt amilyet ki akarsz ütni rajta. De ugyanezt meg lehet csinálni faszénen is a kertben.
Jó cucc. Érdekes hogy többen éllel szemben élezik a pengét, én nem úgy szeretem. Meg is mondom miért: ha egy filckoronghoz így tartnánk a pengét, az egy pengő hangot hallatva kikapá a kezünkből és eldobná a műhely sarkába. Ugyanez van peches esetben a köszörüléssel is. A kő és a késtartó közé szorulna és rossz esetben szétvágná a követ. Jelen esetben nagyon precízen kell tartani a pengét mert egy minimális szögeltérés esetén a kés megpróbál beleharapni a kőbe. Megfelelő késanyag esetén sikerül is. A lefutó (éltől távolodó )forgácsolás jobb. Mondhatnók, az éllel szembeni élezésnek az a hátránya hogy nincs előnye:)