Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.06 0 2 53375

Ezt az "objektumot" jelöli :-) :

 

 

Előzmény: Törölt nick (53374)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.06 -2 0 53374

...antiszabványista gerillajelzés Szárligetnél. A Zuppa-tető fele vivő utu reá mentén találtam. Egyébként ez az egész úton jellemző volt (Piros és Zöld, Sárga jelzések), hogy mindenféle érdektelen irányokat írnak fel alkoholos filccel a turistautak tábláira (Gráciák Bérce, Tatabányai Rugógyár stb.).

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.06 0 0 53373

"Összességében, a tervszerűséget és a mozgalom iránti alázatot keveslem a kéktúra-projektben..."

Pont.

 

Tökéletesen összefoglaltad a lényeget, ha végigolvastam volna mindent mielőtt írok akkor azt hiszem csak ennyi lett volna a mondandóm. :-)

Előzmény: timetable (53368)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.06 0 0 53372

Így van, szerintem is számít egy túramozgalom esetében hogy érzed-e rajta hogy törődnek vele, avagy sem.

A kéktúra alapvetően ebből a szempontból teljesen rendben van, rendben is volt ez elmúlt 10-15 évben, a Rákóczi-túrákon éreztem picit azt hogy egy-két saját bélyegző nagyot tudna dobni az összképen, nem csak az lenne hogy igazolj ahogyan tudsz.

 

A Börzsönyi Kéktúra az mint mozgalom abszolút perfekt, de amit a Börzsönyi Hegymászók rendeznek, tartanak karban, legyen az mozgalom avagy teljesítménytúra az mind tökéletesen van leszervezve, ezért szeretek az ő rendezvényeikre, mozgalmaikra járni, mert érzi az ember a belefektetett energiát, gondosságot, odafigyelést.

Számít.

Előzmény: jzp2107 (53363)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.06 0 0 53371

Ezzel a hozzászólásoddal most 100%-ban egyetértek.

Ha tetszik ez neked, ha nem. :-))

Előzmény: Güsziológus (53354)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.06 0 2 53370

Jelen pillanatban nem a miénk. Nem is igazán a túrázóké.

Sokkal inkább egy marketingcsoport birtokolja, akik egy projekt keretében rátelepedtek az egészre, nem érdekli őket a múlt, közük nincsen a turizmushoz, akiknek fingja nincsen a három különböző kéktúráról (tisztelet a kivételnek), csak kitalálnak új dizájnt és csinálnak egy halom felesleges kacatot csilliárdokért, csak hogy megfeleljenek a feladatuknak, ami színtiszta marketing, semmi szakmaiság. Látszat, az egész.

 

Ha majd ezen percemberkék dáridója véget ér akkor talán visszatér majd minden a régi kerékvágásba remélhetőleg, addig is bízzunk benne hogy maradandó károk nem keletkeznek, bár a bélyegzők lecserélése már önmagában sem biztató. És nem azért mert ne lennének szépek az újak...csak:

Ezeknek az új bélyegzőknek az élettartamát a kérészéhez hasonlatosnak gondolom, akkor majd elő lehet kotorni a régieket a fiókokból.

 

A jelvényhez is hozzányúlnak majd várhatóan, akinek megvan őrizze jól azt a régi verőtőkét, pláne ha kitűzőre cserélik a jó kis 60 éves jelvényünket!

 

Vannak azért dolgok amik tetszenek, de őszintén szólva nem lennék azok helyében akik most kezdik, mert amiért én anno elkezdtem azok a motivációk jórészt hiányoznak ezzel a mindent fenekestül felforgatással.

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Csuhás (53353)
timetable Creative Commons License 2015.11.06 0 2 53369

Szívesen olvasnék egyébként a pecsétek történetéről. Milyen volt egy nyomat 40 évvel ezelőtt, mi volt az oka annak hogy helyenként a fémpecséthez ragaszkodtak, miért voltak "nyalókák", mióta nézett ki úgy a pecsét doboza, ahogy a közelmúltig...

 

Ezek mind olyan kérdések, melyek most a bélyegzők cseréjével merültek fel bennem - és adózva az emléküknek, szerintem megérnének egy komolyabb cikket az MTSZ honlapján. Így talán a változást is könnyebb lenne elfogadtatni a korábbi teljesítőkkel, régebben kezdettekkel.

Előzmény: csg65 (53328)
timetable Creative Commons License 2015.11.06 0 2 53368

Csuhás, azt hiszem értem mit akarsz ezzel mondani, hasonlóan látom:

 

A fejlesztéseknek érdemes azért örülni: végre megoldódnak olyan pecsételhelyezési problémák, melyek régóta bosszantottak minket, vagy nincs már alapvető probléma a jelzettséggel az útvonalon. Azonban a kivitezelésen látszik egyfajta ötletszerűség, ami itt most elsőre a bélyegző alakja vagy doboza formájában került terítékre. De ez lehetne akár az is, hogy a legneuralgikusabb pontot, a bélyegzést nem szabályozták olyan formában, hogy minden egyes pontra kerüljön állandóan elérhető bélyegző, és mondjuk egy alternatív /tartalék/, biztos helyre (valakihez). Az is megdöbbentő, hogy a pecsételőhelyek állapotáról továbbra is TTT fórum a legmegbízhatóbb forrás: egy kicsi fórumrendszer tudtommal azért nem számít nagyon bonyolult webprogramozói feladatnak...

 

Összességében, a tervszerűséget és a mozgalom iránti alázatot keveslem a kéktúra-projektben. A hétvégén a mátrai szakasz egy részét jártam a párommal, Galyatető egy kiváló példa erre a felemásságra:

- Pecsételős doboz az épületen belül elhelyezve...nem feltétlenül könnyű rájönni hogy ott van

- Kék sör a pultban, az mi? (Kb. az a kategória, amikor a focis célközönségnek mindent Puskás nevével kell eladni...)

- A kilátó, na az sem semmi...

 

Mindemellett: Galyatetőn végre létesült egy olyan, magas színvonalú turistaszállás, mely árfekvésében elfogadható, és az egésznek volt egy olyan kisugárzása is, melyet utoljára olyan magashegyi turistaházakban láttam, ahol ez a szabadidős létforma népszerű, kultúrával bír. És a kilátó is megkapta a maga felújítását, hosszú évekre megoldott hogy szolgálni tudja az erre járó túrázókat és kirándulókat. 

Előzmény: Csuhás (53353)
olahtamas Creative Commons License 2015.11.06 -2 0 53367

"kezdjük elveszteni a kékünket"

Talán azért hosszú távon nem veszítjük el, csak az új generációt kell jó mederbe terelni.

Az elüzletiesedés ellen viszont nehéz lesz küzdeni, mert a pénz azért eléggé tud diktálni.

Lásd Római parti csónakházak.

Előzmény: Csuhás (53353)
jzp2107 Creative Commons License 2015.11.06 0 3 53366

bennem akkor változott meg valami gyökeresen, amikor legyalogoltam a sárgát Balassagyarmat és Keszeg között

tudtommal nincs rajta mozgalom, és nincs ott "semmi"

úgy értem semmi országos hírnevű dolog

és mégis:

tavak különleges forrással, vadasparkkal

felvidéki kilátás

ritkán járt, vadban gazdag, emberléptékű lankák

románkori templom

rendben levő kastély

csendes falvak

és a végefelé szép erdők

 

túra közben pedig a bizsergető kíváncsiság: vajon a következő pici faluban amiről még nem is nagyon hallottam, mit fogok látni?

itt alakult át nálam a túrázás természetjárásból és pici sportból honismeretté (is)

 

tényleg próbáld ki, szerintem tetszene!

utána talán az alföldi kéknek is nekivágsz az országjárás miatt :-)

Előzmény: Törölt nick (53342)
Csuhás Creative Commons License 2015.11.06 -2 0 53365

Az erdőben magam is máshogy látom, ott az enyém az ösvény amíg ott járok ( Bár látok egyre több "Magánerdő belépni tilos!" táblát is. ) Viszont ha egy ilyen apróságot nézek mint az új bélyegzők alakjának ( amik kép alapján nagyon szépek ) és a füzet viszonyát ebből azt gondolom hogy nem kéktúrázók döntöttek. Közülünk mindenki azonnal mondta volna hogy ez így nem az igazi, és ugyanazzal a költséggel akár jót is lehetett volna alkotni.

Előzmény: rozaa (53362)
jzp2107 Creative Commons License 2015.11.06 0 2 53364

és legalább történt végre valami változás

már mióta felvetődött itt, hogy lehetne friss vért pumpálni pl a bélyegzőkbe

5 éve sikerült volna végigvinni?

nem, lepattantunk volna a "nagy öregek" (vagy nem tudom kik) "jó volt eddig jó lesz ezután is" hozzáállásán

 

az, hogy a lenyomatok képe nem lett egyeztetve mondjuk a top 10 OKT teljesítővel (ők azért gondolom még tízszer annyira szívükön viselik a kék sorsát "szerelemből" mint mondjuk én, pedig én is viselem :-)

szóval hogy nem lett egyeztetve az szomorú (nem ártana, ha az MTSZ új arcai kevésbé hinnének saját mindenttudásukban)

 

és egy darabig többet az útvonalon se változtatnék, talán ez is sok volt

 

de a törődés az nagyon pozitív!

és szokjunk hozzá a gondolathoz, ha esetleg a sok marketing elérné a célját és hétvégente százak járnák a kék minden szakaszát, az se lenne már az a kéktúra amit eddig mi ismertünk, hogy 1-2 emberrel lehet találkozni ha egyáltalán

viszont egy ekkora méretű bővülés hihetetlen pozitív változást okozhatna akár logisztika, akár vendéglátás terén!

Előzmény: Jesper Olsen (53359)
jzp2107 Creative Commons License 2015.11.06 -2 1 53363

Hát nem tudom, én inkább azon mormogtam a teljesítés közben, hogy mit lehetne kihozni ebből a mozgalomból, és mi van jelenleg belőle

Röviden: semmi

Anno azért kezdtem el mert egy patinás mozgalomnak látszott, na és olyannak ahol a pontokért esetenként mélyen be kell menni a Börzsöny mélyére, szóval tényleg nem egy "keress fel 3 szentkutat" mozgalom

DE!

Ahol az igazolópontokat át kell javítani az igazolólapon (mert pl Verőcemaros már egy ideje nem létezik), ahol igazolni csak macerával lehet mert ahogy írod is, a kunyhóból csak egy vaslemez van.. az nekem nem annyira cool.

Jómagam is utálok szelfizni, ráadásul a készített képek digitális formában való elfogadtatása csak a jóindulaton múlik (="nem tudom megnézni, de elhiszem neked")

 

Szóval ez egy valaha szebb napokat megélt és jól kitalált, az akkori eszközökkel igényesen kivitelezett igazolólappal bíró mozgalom "csontváza" :-(

 

Menj végig a Börzsönyi kéken, ott a megfelelő sűrűségben elhelyezett igényes kódokat látva illetve a mozgalom saját bélyegzőjét beütve jóérzés tölti el az embert, hogy a jóleső fáradtságért amit a túra végigjárása okoz cserébe kap egy kis figyelmet, egy kis igényességet

 

A kéktúra se lenne öröm, ha 30 éve nem pótolták volna a bélyegzőket aztán oldd meg az igazolásokat ahogy tudod..

 

Előzmény: Czimbály (53361)
rozaa Creative Commons License 2015.11.06 0 3 53362

Az élet egy nagy kölcsönző, a végén mindent visszaadunk. Soha nem tekintettem sajátomnak, csak az élményeket, amit adott. Én tudom, hogy nem az enyém - tehát elvenni se tudják; de ők vajon tudják-e, hogy nem tudják? :)

Előzmény: Csuhás (53353)
Czimbály Creative Commons License 2015.11.06 0 0 53361

Szerintem nagyon korrekt kis mozgalom, sok izgalmas terepi ponttal (pl. Újpest-kunyhó, ami jelenleg már csak egy bádoglemez a gazban, stb. :D ) - ergo mindenkinek bártan ajánlom!

Söt, mint ahogy sugalltam is, az izgalmak nem érnek véget a pontok behúzásával... ;D Ez külön motiváló erö lehet a kalandvágyóknak!

Előzmény: OZ Wheels (53356)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.11.06 0 2 53360

Kihagytam, de igaznak tartom (az előbb Czimbály bejegyzése is utalt erre), hogy van élet a kéken túl is. (Sőt! Néha már mozgalmi "felhangok" nélkül is kimegyek az erdőbe. :-)  )  De azért igyekszem az egyéb mozgalmakat is népszerűsíteni, hátha valaki arra "kattan rá".

Előzmény: Jesper Olsen (53359)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.11.06 0 2 53359

Én (még?) nem érzem úgy, hogy elvették volna a kéktúrát tőlem. Főleg amikor többnapos túrákra indulok (leginkább a lányommal) és távolabbi országrészek felé, akkor mindig elfog a "kéktúrázás hangulata". (Néha megszólal a fejemben a FILM zenéje is...) Örülök, ha javul a jelzettség - de akkor sem akadok ki nagyon, ha egy kicsit keresgélni kell a jelzéseket egy elágazásnál. Nem bírálom (sokat :-)) a jelzésfestőket, mivel én nem festek. (Mondjuk, ha az út "eltűnik", ld. Zalaszántó előtt, akkor az már nem fér bele a hibahatárba!) 

 

Nekem tetszenek az új bélyegzők is. El tudom fogadni (képzelni), hogy valakinek ez akár még plusz motivációt is jelenthet. Nem vagyunk egyformák.

 

Ilyen gondolatokkal indulok holnap a Kislőd-Nagyvázsony szakaszra, remélem az is szép lesz!

Pulmy Creative Commons License 2015.11.06 -5 1 53358

Az AK-n a kiírás engedi a bicajos teljesítést is,de ha a nyomvonalon akarsz menni nagyon sokat kell tolni a homokos talajban. Közúton meg végig járni a falukat annak nem sok értelmét látom.  Én tervezem megcsinálni és kombinálni fogom a gyaloglást és a bicajt. Majd tolom ahol nem megy el,de egy MTB-vel,széles ,lapos gumikkal sok helyen el lehet menni.

Előzmény: OZ Wheels (53347)
Pulmy Creative Commons License 2015.11.06 -5 0 53357

  Ez már ismétlés volt,nem?

Előzmény: HEV (53346)
OZ Wheels Creative Commons License 2015.11.06 0 0 53356

Igazán csábítóan hangzik :-)

Előzmény: Czimbály (53349)
Güsziológus Creative Commons License 2015.11.06 -6 0 53355

"Mind ez csak úgy megtörténik."

 

Nem "csak úgy". Itt is megfogalmazódnak lelkes egyetértések.

Nem az lett, amit vártunk, de legalább van. És sorolhatnám.

 

Negatív a bélyegző, ez nem a legpraktikusabb, nem fér a "keretbe", kényelmetlen a pecsételés.

Sebaj, de szép a lenyomat, lehet büszkélkedni.

 

Feleslegesek a táblák, de majd megoldódik ez is.

Van TTRMAP, de én még nem olvastam felhasználótól beírást.

 

Sorolhatnám.

 

 

Nem én vagyok hivatva értékelni, hisz én elfogult vagyok, de ha úgy érzed, hogy "kezdjük elveszíteni a kékünket", akkor ez nem véletlen.

Ez volt a cél, és úgy néz ki, hogy sikerült azoknak, akik befészkelték magukat, azt hirdetve, hogy értünk, nekünk történik a fejlesztés.

Előzmény: Csuhás (53353)
Güsziológus Creative Commons License 2015.11.06 -6 0 53354

"Reméljük szép lassan minden a helyére kerül majd."

 

Irigylésre méltó az optimizmusod.

 

Ezt írod.

"...jó, hogy útjelző táblák is kerülnek ki, noha az adattartalmukat nem az általunk kiadott, táblarendszerre való útmutató szerinti tartalommal lettek felruházva."

 

És ez nem az első, amikor bebizonyosodik, hogy a közreműködők csak azért kellettek, hogy elmondhassák, vannak turista közreműködők.

 

 

Én továbbra is azt vallom, hogy nekünk kell kézbe venni a dolgokat, mennünk a magunk útján, és a szirénhangokat nem kell meghallani.

Találtam már én is teljesen felesleges, és értelmetlen táblákat, pénzköltés az egész.

Nem segíti a túrázókat, csak azt bizonyítja, hogy ha a hatalom akar valamit (jelen esetben jó sok táblát kihelyezni), akkor megszerzi a pénzt, és bizonyítja (?) saját létjogosultságának fontosságát.

Amúgy már belefáradtam, de amit elkezdtem be fogom fejezni, függetlenül az MTSZ-től.

Előzmény: olahtamas (53350)
Csuhás Creative Commons License 2015.11.06 -2 1 53353

Mostanság egyre inkább az az érzésem hogy kezdjük elveszteni a kékünket. Megjelennek, új logók, új pecsétek, dobozok, útvonal változások, táblák, ki tudja mikor lesz egyszer csak új füzet, majd új kitűző a drága jelvény helyett. Mind ez csak úgy megtörténik. Nem tudom a döntéshozók között mennyi a bakancsos, de nem vagyok optimista. Talán ez a legaktívabb tematikus fórum, és az itteni fórumozók is csak rácsodálkoznak a dolgokra. Szóval szerintetek miénk még a kék túra?

Czimbály Creative Commons License 2015.11.06 0 0 53352

Csaba,

Ez valóban így van... :)

Köszönöm a segítséged még egyszer!

Öszintén, ezeknek a mozgalmaknak van szerintem igazán értelmük, mert ez tényleg valódi túrázásra serkent és nem egy "keress-fel-X-templomot-vagy-számold-meg-a-gombákat-a-réten-és-kapsz-egy-gagyi-kitüzöt" tucatmozgalom - mégha túrázás közben érdemes is megállni gyönyörködni pl. az épített emlékekben is. Mindig eszembe jutnak a "Másfélmillióból" Thuróczy Lajos gondolatai, amikor elmélkedik, hogy "manapság túl sok a túramozgalom" - ma még sokkal jobban fel van a "mezöny" hígulva... :) 

Előzmény: Jesper Olsen (53351)
Jesper Olsen Creative Commons License 2015.11.06 0 0 53351

Ezt tényleg nem adják "ingyen", de utólag valóban úgy látom, hogy érdemes megdolgozni érte.

 

Hajrá!

Előzmény: Czimbály (53349)
olahtamas Creative Commons License 2015.11.06 0 0 53350

Azért jó, hogy végül egy egész megye tiltakozása már elegendő volt, hogy megmaradjon az útvonal!

Az is jó, hogy útjelző táblák is kerülnek ki, noha az adattartalmukat nem az általunk kiadott, táblarendszerre való útmutató szerinti tartalommal lettek felruházva.

A feliratok már könnyen cserélhetőek lesznek, gondolom elegen fognak tiltakozni a tartalma miatt, hogy erre sor kerüljön.

Reméljük szép lassan minden a helyére kerül majd.

 

Előzmény: HEV (53346)
Czimbály Creative Commons License 2015.11.06 0 0 53349

Sziasztok,

 

...a Kék-kör mizéria közepedte egy kis csemege az érdeklödöknek :)

 

A Börzsöny Turistája mozgalomról igen ellentmondásos információk keringenek a neten. Nekem Bp:i barátaim segítségével sikerül a kálváriát végigjárni, 1-2 adalékot közzé tennék itt.

 

Több helyen olvasható, hogy már NEM Györke Jenö az illetékes elvtárs. Ez sokáig nekem/ünk is így tünt. Jenö bá´ ugyanis telefonon tényleg kategorikusan elhárítja az érdeklödéseket. Ugyanakkor a fogadóórán ö ügyintéz! Ergo a megoldás mégis GyJ, de sajnos be kell menni a nyamvadt fogadóórára, amiröl valamelyik Aranytízben dolgozó recepciós se tud!!! :)

 

Elsö próbálkozásra nem volt ott senki, mert J dokinál ült. Akkor felvette és utána erre hivatkozva reagált a telefonos érdeklödésre is :)

 

Az ezüst fokozat csoportos teljesítése elvárt lenne továbbra is (!), de azért átmegy a dolog anélkül is, bár rezeg a léc... :) Én általában egyedül túrázok és rühellem a szelfiket, máshogy oldottam meg a hiteles fotókat, de aki saját alakos képeket küld, az majd bekerülhet valami - ki tudja mikor elkészülö - kiadványba, ami a teljesítöket fogja bemutatni (vagy valami ilyesmi).

 

A mozgalom tehát él és virul, kalandra fel, van még mindegyik jelvényböl, csak meg kell dolgozni érte... :)

OZ Wheels Creative Commons License 2015.11.06 -2 0 53348

A hétvégén Pilisszentlászló-Visegrád útvonal jön, a múltkor itt fejeztük be, találtunk új bélyegzőt a Kisrigó bejáratánál, azt használtunk. Azt tudja-e valaki, hogy a Gesztenyésben (a múltkor nyitva volt) is megvan még a bélyegző, hogy ne kelljen felmászni a Kisrigóhoz?

OZ Wheels Creative Commons License 2015.11.06 0 0 53347

Én is.

 

Egyszer talán a DDK még szóba kerülhet, de valahogy az Alföldön gyaloglás nekem nem túl vonzó...

Előzmény: Törölt nick (53342)
HEV Creative Commons License 2015.11.05 0 2 53346

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!