Keresés

Részletes keresés

GGabor1 Creative Commons License 2013.05.08 0 0 4104

 

Sziasztok!

 

Gábor vagyok, szintén extrás. :) (Azt hiszem párszor írtam is már ide régebben.) Röviden magamról, illetve a tapasztalataimról:
Szóval nekem kb. 4 éve vannak extráim: mindig március környékén jelentkeznek halmozottan (ez napi akár több tucatot is jelent), és kb. júniusig tartanak, utána folyamatosan ritkulnak. Az év többi részében max. 1-2 van naponta, de néha akár hetekig, hónapokig nem érzek egyet sem. Teljesen váratlanul szoktak jelentkezni amúgy, és pillanatnyi kihagyásként vagy bedobbanásként élem meg őket (igazából nem tudom, nehéz ezt így meghatározni :) ), amit a mellkasomban, a nyakamban, és néha mintha a fejemben is éreznék (főleg a torkomban: mintha elszorulna egy pillanatra vagy nem tudom). Gondolom ezek a "sima", mezei extrák, amik tényleg nem veszélyesek, még annyira ijesztőnek sem mondanám őket (vagy hát az elején valószínűleg azok voltak számomra is, már nem tudom, de így, hogy hónapokig naponta több tucat van, már nem parázok tőlük különösebben, megszoktam őket :) ), inkább csak kellemetlenek. A stressz, szorongás (pl. ha elkezdem figyelni magam egy extra után, hogy na mikor jön a következő; ez sajna jellemző rám, mindig is hipohonder voltam) egyértelműen fokozza a számukat amúgy, ezt már számtalanszor megfigyeltem, szóval szinte biztos, hogy idegi alapon vannak. Persze benne lehetnek a pakliban a frontok is: ilyenkor tavasszal elvileg különösen sok van belőlük. (Amúgy pár éve voltam vizsgálaton is, és semmit se találtak, még ilyen mitralis valamit se, szóval a szívem elvileg teljesen egészséges.) Ezek miatt tehát nem is szoktam igazán aggódni. Ami egy kicsit ijesztőbb, az az, hogy néha egy extra után elég nehezen akar visszaállni a szívem a normál ritmusra, akár 10-20 másodpercig is eltart: ilyenkor olyan, mintha be lenne lassulva a szívverésem, erőlködve ver, és hát ha ezt tapasztalom, akkor azért néha én is kissé megijedek (bár már ezt is kezdem megszokni lassan, mert ez is évek óta van, szerencsére elég ritkán). Ilyet tapasztaltatok esetleg? Szerintetek mi lehet? Több extra egymás után? (Gondolom nem valami komolyabb rimuszavar, mert akkor már évekkel ezelőtt feldobtam volna a cipőt. :) ) Amúgy ez utóbbi (ez a hosszabb ritmuszavar vagy mi) érdekes módon sosem magától jön elő, mindig csak akkor, ha különösen izgatott vagyok (elég hülyén hangzik, de legtöbbször a szexuális izgalom hozza elő).

Egyébként ami az alternatív gyógymódokat illeti, a relaxáció egyértelműen segít mindenféle ritmuszavarnál, főleg aminek nincs szervi alapja (és a sima extráknak általában nincs ugye), teák közül pedig a citromfű jó hatású, illetve a galagonya (!!! Kimondottan ideges eredetű szívnapanaszokra való). Persze ezeket rendszeresen kell inni, minimum hetekig, naponta kb. 2  csészével, csak akkor érnek valamit... és igen, érdemes odafigyelni a megfelelő ásványianyag bevitelére is, mert mind a kálium, mind a magnéziumhiány negatívan befolyásolja a szív munkáját. Pl. egy időben nekem is volt enyhe magnéziumhiányom, és akkor mintha több extra lett volna... még jó, hogy elég gyorsan sikerült pótolni (a Magne B6 amúgy megfelelő hiánypótlásra, mert elég jól felszívódó magnéziumot tartalmaz: mert hogy a magnéziumok között is van különbség!). Mellesleg ha nincs hiány, akkor is érdemes magnéziumot szedni, mert segíti a szív munkáját... inkább sok legyen belőle, mint kevés! (Persze a 'túl' sok se jó, de mondjuk ezt így, tablettákkal azt hiszem nem is nagyon lehet túladagolni...)

Az ilyen TV-ben reklámozott ásványianyagos-szívvédő nem tudom miket én nem próbáltam... Frontint viszont igen, de csak elhanyagolható hatása volt, ráadásul egyre többet kell bevenni belőle, ahogy kezd hozzászokni az ember, ugye, szóval ezt nem nagyon ajánlom... a komolyabb (szív) gyógyszereket meg inkább hagyjuk is, mert ahogy valaki lentebb írta, halálos szívritmuszavart is előidézhetnek. :D Persze akinél valami komoly szívbetegség van, annál esetleg indokolt lehet a használatuk... de "sima" extrákra, akiknek nincs szervi alapjuk, szerintem még véletlenül se vegyetek be ilyesmit. Akkor már inkább ott a Valeriana-macskagyökér: természetes nyugtató, szorongásra és idegrendszeri zavarokra is jó!

Ami a folydékfogyasztást illeti, a napi 7-8 liter orbitálisan sok,  valóban megterheli a vesét is például, ráadásul kimossa a szervezetből azt a kevés ásványianyagot is, ami még esetleg "benne van"... a napi 2 (max. 3, pl. nyáron) liter bőven elég, az orvosok is ennyit szoktak ajánlani.

Háát kb. ennyi jutott most eszembe. Remélem tudtam ajánlani pár olyan dolgot a hozzászólásom második felében, amit esetleg ti is használni tudtok. Ja és persze engem is érdekelnének még az egyéb (alternatív) megoldások, mert ugyan próbálkozok én  is mindenfélével, ahogy a fentiekből is kdierült, de mégsem sikerült teljesen elmulasztanom az extrákat.

sasa58 Creative Commons License 2013.05.07 0 0 4103

Kedves Utca Embere!

Ez a 8-10 liter víz komoly? Van egy mobil WC-d, amit mindenhova viszel magaddal? Ez a szívet qrvára megdolgoztatja, meg a vesét is, meg szerintem ez nem lehet egészséges. Egy hivatásos biztos mondana 5-6 ellenvetést. A szénhidrátfogyasztás csökkentése lehet jó megoldás. A kamilla tea szívre gyakorolt hatásáról még nem hallottam.

 

Előzmény: utca embere (4102)
utca embere Creative Commons License 2013.05.06 0 0 4102

Kedves Sasa58!

 

Nekem a következők javítottak a helyzeten, szerintem próbáld ki, kiváncsi lennék a hatásra: rengeteg víz (napi 8-10 liter), minimális szénhidrát fogyasztás, kamilla tea!!

 

Előzmény: sasa58 (4101)
sasa58 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 4101

Helló!

Írtam egy jó hosszú hozzászólást, de elszállt, majd később apránként bemutatkozom.

Most csak röviden: én a II-III-IV. stádiumban vagyok. Hét (7) kardiológust fogyasztottam az elmúlt három évben, bár extráim csak egy éve vannak, de néha k@rva sok, napi több ezer - főleg ha figyelem is őket (pl.:most hét végén). Természetesen ilyenkor beparázok rendesen, de most nem mentem az ügyeletre, mert vagy be akarnak fektetni a kórházba, vagy elbagatellizálják a dolgot: vegyek be egy Xanaxot. Holteren 1900 körüli volt a csúcs. Többnyire SVES, ritkában VES, ezek néha kapcsoltan is megjelennek és néha rövid PSVT (10-20 másodperc) is van. Gyógyszert nem szedek, pedig felírtak már Concort, Rytmonormot, Nebiletet: ezeket a következő orvos mindig lekutyázta, a Nebiletet még nem, mert ez volt az utolsó. A mellékhatások között szerepel az életveszélyes ritmuszavar és az alacsony pulzus,ami nekem alapból megvan.

Tengernyi táplálékkiegészítőt szedek: omega3, magne b6, gingko biloba, Q10, B stressz komplex, fokhagyma csepp, galagonya tea. Egy netes orvos ezekre azt mondta: sürgősen hagyjam abba, mert sok bajt is okozhatnak. Érdekes, hogy ezeket általában a szívproblémákra javasolják. Melletük még Panangint szedek, ez mintha használna.

Szerintem nagy szerepe van a pszichés állapotnak és a frontoknak, bár a kardiológusaim ezt nem nagyon mondogatták, csak a háziorvosom, aki már 2 éve pszichiáterhez irányított. Én mindig szorongó típus voltam, gyors felpörésekre hajlamos - hát így 50 felett meghozta gyümölcsét. Ja még refluxom is van 3 éve, egyesek szerint a két baj összefügg. A szívem egyébként szekezetileg egészséges. Néha kicsit magas a vérnyomásom, de szedek rá minimáis gyógyszert.

Hát én ennyit tudtam hozzátenni a dolgokhoz, én is várom a különböző alternatív megoldásokat, mert én is úgy látom, hogy az orvosok nagyrészt tehetetlenek, a 4. orvosom már abláltatni akart, de a következő három szerint hülyeség.

 

Na üdv, jó egészséget!

Előzmény: utca embere (4100)
utca embere Creative Commons License 2013.05.05 0 0 4100

Próbáljuk meg összegyűjteni a legalkalmasabb terápiát az exrasystolék kezelésére. Ez nem lesz egyszerű feladat.

Megpróbálom stádiumokba besorolni az extrasystolés betegeket:

I. stádium: elmegy az orvoshoz a beteg, látszik vagy éppen nem látszik az extra, a beteget megnyugtatja az orvos azzal, hogy ez egy jóindulatú ritmuszavar szedjen magne B6-ot és rendbejön.- ha elhiszi nem fog vele tovább foglalkozni szerencsés ember.
II. stádium: nem hiszi el a háziorvosnak a diagnózist egy halom pénzt, energiát pazarol kardiológusra, csináltat legalább 4-5 holtert, számolgatja az extráit, egész nap figyeli a pulzusát. Elkezdi szedni a béta blokkolókat.
III. stádium: kialakul a betegségtudat, elolvassa az interneten leírt kamrafibrilláció tüneteit, megviselik a ritmuszavarban elhunyt sportolók is. Rohangál az ügyeletre, esetenként bekötnek MAG-KÁL. infúziót egyebet az SBO-n nem mernek tenni. Elkezdi szedni a Xanaxot, rájön, hogy ez segíthet. Van amikor pszichiáterhez is elmegy kap egy kis sertralint.
IV. stádium: Elfogadja, hogy az orvostudomány sem tudja miért van a szív rendellenes elektromos tevékenysége egézséges szív esetén,nincsen rá gyógyszer, ezért elkezd a gyógyszerek mellett relaxálni, próbál nem foglalkozni az extrákkal.
V. stádium: Gyógyszerek nélkül él, időnként extrákkal.

utca embere Creative Commons License 2013.05.05 0 0 4099

Szóval a kérdésem, hogy nem találta-e meg valaki a gyógymódot az extrasystoléra? Az orvosok nem tudják a megoldást és bagatelizálják a dolgot.

utca embere Creative Commons License 2013.05.04 0 0 4098

Sziasztok!

 

Én 37 éves férfi vagyok. Minden előjel nélkül kezdődtek 3 éve az extrasystolék (átlagosan napi egy). Sok orvost megjártam, még MR-t is csináltattam, de semmi komoly eltérést nem találtak (enyhe mitralis). Az orvosok részéről a szokásos megnyugtató válaszok...DE! Tudjuk, hogy ez nagyon nyugtalanító, nekem speciel állandóan a hírtelen szívhalál jár az eszemben, gyakorlatilag tönkreteszi a mindennapjaimat. A kérdésem: nincs-e valakinek valamilyen módszere, hogy mi segít? meggyőződésem, hogy ezt valamilyen ásványi anyag illetve hormon hiánya (többlete) okozza. folyamatosan kísérletezem. Ami csökkenti az előfordulást: rengeteg folyadék (napi 8 liter), kevés szénhidrát, sok alvás. Illetve pont most olvastam, hogy okozhatja a nátrium-kálium arány felbomlása is (kevés kálium). Itt egy érdekes írás:

http://www.drmineral.hu/spg/154036,19216/Kalium_izomgorcs_vernyomas_ritmuszavar
ghepard Creative Commons License 2013.05.02 0 0 4097

Már régebben említettem, hogy az a lassított légzés (olyan meditációs) a szívproblémákkal küszödőknél mutatott a legszembetűnőbb javulást. Az a légzés olyan sztresszoldó, görcsoldó, nyugtató stb - és a test nyugodtabban kezd működni és elég lesz sokkal kevesebb oxigén is. A legtöbb ember túllélegez (sokszor a sztressz miatt is) - ami feszültségekhez vezet a testben......

Előzmény: julisom12 (4096)
julisom12 Creative Commons License 2013.05.01 0 0 4096

Mitől lehet ez? A helyes légzéssel gyógyítható-e?  Mit tehetek ellene! Köszönöm előre a tanácsokat!

Előzmény: julisom12 (4095)
julisom12 Creative Commons License 2013.05.01 0 0 4095

Szép napot mindenkinek!

Volt-e már valakinek olyan érzése (nagyon kellemetlen érzés), hogy olyan nagyokat dobban a szivem, hogy szinte látszik a mellkasomon! Érzem a torkomban is!

hachiko68 Creative Commons License 2013.03.25 0 0 4094

Sziasztok!

 

Olvastam a fórumon többetektől hogy az extrázásra jó a Validol. De holt tudok venni? Állítólag egész Magyarországon nem lehet kapni, rendelni sem tudok a magyar oldalakról :(

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.18 0 0 4093

Kedves Olvasók, tisztelt Hölgyem/Uram!

Teleki Szidalisz vagyok, végzős pszichológus hallgató. Jelenleg a szakdolgozatomat írom, ehhez kérném az Ön segítségét!

A szív- és érrendszeri megbetegedéssel élők (pontosabban azok, akiknek korábban valamilyen akut kardiológiai eseménye pl. szívinfarktusa volt) életükkel, betegségükkel kapcsolatos véleményére, gondolataira lennék kiváncsi, annak érdekében, hogy az adatok birtokában jobban, hatékonyabban tudjunk segíteni nekik az egészségügyi ellátás során!
Kérem, amennyiben Ön átélt már szívinfarktust, szánjon egy kis időt a kérdőívemre!
A kérdőív az alábbi linken érhető el, a kitöltés maximum 20 percet vesz igénybe, és természetesen névtelenül történik!

Előre is, és hálásan köszönöm szíves segítségét!
Jó egészséget, szép napot, és minden jót kívánva:

Teleki Szidalisz

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dG9u dlJ0eVJfeVV1cUN1OHkxZl9lc0E6MQ#gid=0

ghepard Creative Commons License 2013.03.18 0 0 4092

Egyik se jó, ugyebár - lehet mindkettő mögött ugyanaz áll: a rossz légzés és a sok sztressz (amiről sokszor nem is tudunk).......

Előzmény: Törölt nick (4087)
ghepard Creative Commons License 2013.03.18 0 0 4091

Ez így van sajnos. Vagy magas, vagy alacsony. Régebben főleg az idősebbeket sújtotta ez a dolog, de ma már rengeteg fiatal is szenved ezektől a problémáktól. Ugyanúgy van ez a szemproblémákkal is, rengeteg fiatal is küzd velük, még egész fiatalon is.

Előzmény: Törölt nick (4086)
ghepard Creative Commons License 2013.03.18 0 0 4090

Érdekes. Szerintem a mozgástól javult a szíved. Ha mozogsz, akkor jobban kell lélegezned, tehát több oxigént veszel fel és több széndioxidot adsz le. Ez nagyon jó gyakorlása a légzésnek. Ha nem tornázol, akkor jó ideig megmarad ez a jobb légzés.

 

Na most, mi a franctól híztál el? Valami megváltozott az életedben és folyamatosan feszült, ideges, sztresszes vagy emiatt? A túlsúly nagyon nem jó a szervezetnek. Vagy elkezdtél valamit szedni, enni, inni stb? Valami oka csak lehet........

Előzmény: Törölt nick (4085)
BaalNT Creative Commons License 2013.03.17 0 0 4089

Sziasztok!  Hasonló témában írok, mint az előttem szóló...de azért nem teljesen :)

Egyetemista vagyok, és a hypertonia (magas vérnoymás) lelki hátterét kutatom, viszonylag új megközelítésben.

Szeretnéma segítségeteket kérni, nagyjából húsz percre!

https://docs.google.com/forms/d/1J2NzR6DScmAr2AszIOYDmczYpDGCJ2VIAn-6b7_UglE/viewform

Ezért a 20 percért "cserébe" egy tájékoztató jellegű személyiség elemzést tudok nyújtani. Tehát amiért segítetek nekem a kutatásban, én segíthetek pár hasznos, személyre szabott tippel, hogy konkrétan mik azok a személyiségbeli dolgok, amik esetleg kihathatnak a vérnyomásotokra, és itt most nem csak ilyen közhelyekre gondolok hogy "túl stresszes életet élsz" vagy "ne dühöngj annyit". Ugyan is a hypertonia lelki háttere ennél sokkal összettebb, van hogy látszólag nyugott emberek is szenvednek ebben a dologban, én most pont ezt kutatom.

Persze ha csak szimplán segíteni szertnél abban,  hogy a tudomány hatékonyabban felvehesse a harcot a  néma gyilkos ellen, annak is nagyon örülök!!! A teszt kitöltése után lesz egy email cím, akinek kérdése van az eredményeivel kapcsolatban, az legyen szives oda írjon.

Előre is köszönöm a segítséget!
Ja és még annyit, hogy a kérdőívet egyedül töltsd ki, mert ha mások figyelik amit írsz az ront a validitáson!

balbea13 Creative Commons License 2013.03.15 0 0 4088

Kedves Fórumozók!

 

A segítségeteket szeretném kérni egy kérdőív kitöltéséhez, ami a szakdolgozatomhoz nagyon fontos. Kutatásom témája a Hőhullámok emberi szervezetre gyakorlot hatása, nem hosszű, max 3 percet vesz igénybe. Ebben a zord időjárásban még talán kellemes is visszagondolni a forró nyárra :)

 

Előre is köszönöm mindenkinek!

 

 

https://docs.google.com/forms/d/1VAnpqgfMEJ1WfQrloaCrXIyj53n-B4bSSMN6xovUf1U/viewform

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.15 0 0 4087

Ja, és annak idején nagyon alacsony volt a vérnyomásom, magas pulzussal, most fordítva van!

Előzmény: Dio85 (4080)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.15 0 0 4086

A szívbetegek zömének vérnyomás problémája is van.

Előzmény: Peter Altenberg (4083)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.15 0 0 4085

Szia!

Nekem 1998-ban  megállapították a mitrális prolapsus-t és ischémiás szívbetegséget. Nagyokat bevert néha a szívem, ha lefeküdtem akkor pedig sok gyors. Nagyon nem jól voltam, a pulzusom is sok volt. Két évig szedtem rá gyógyszert, a kardiológián azt mondták, hogy pár év múlva műbillentyű kell. Megszünt az Inderal nevű tabletta, nekem nem volt kedvem újra kardiológiára menni, így nem szedtem semmit.

Aztán el kezdtem sportolni. Bár én leginkább a szokásos alakformálónak mondott tornákat. (Norbi, Béres Alexandra stb szerű) Hetente legalább háromszor, de volt, hogy többször. Egyre jobban lettem. Egy éve sajnos viszont enyhe magas vérnyomásom lett és gyors hízás és rossz labor TSH érték miatt kivizsgáták a szívem is. Teljesen ledöbbentem a szív ultrahangon, mivel teljesen jó lett. Azt mondta az orvos, semmi nem látszik a régi problémákból! Ha nem mondtam volna neki, észre sem lehet venni. Teljesen rendben vannak a billentyűim! Minden jó!

Nálam a mozgás, vagy nem tudom mi hozta helyre a szívem. (A táplálkozásomra is figyelek)

Több orvost is meg kell kérdezni, aztán rá jössz, hogy magadnak kell dönteni. Szerintem a Zumba, ha nincs túlzásba víve, nem árt a szívnek és minden téren jó. De nyilván orvosnak kell megnézni a leletet. Én is csak akkor hanyagoltam az orvosokat mikor már nem éreztem semmi rosszat a szívemnél.

 

 

Előzmény: Dio85 (4080)
ghepard Creative Commons License 2013.03.06 0 0 4084

Hát az valóban nem pörgős topik, több mint 2 év alatt csak valami 31 hsz van ott. Már azon a páron kívül, amit most írtál oda. A magas vérnyomás összefügg a szívvel, akkor itt is lehetne róla dumcsizni. De ezeket a topikokat nem sok orvos látogatja, ha egyáltalán egy is. Itt amúgy csak az emberek egymásnak adnak tippeket stb.

 

Írod ott, hogy már 10 éve úgy van, de csak most derült ki. Akkor azt meg miből tudod, hogy már 10 éve így van?

Előzmény: Peter Altenberg (4083)
Peter Altenberg Creative Commons License 2013.03.03 0 0 4083

Üdv. Kérek valakit, aki hozzá tud érdemben szólni, nézzen be a Magas vérnyomás topikba - ami meghalt vagy fél éve. Csodálkozom, mert ez népbetegség. Senki tsem érdekel?

ghepard Creative Commons License 2013.02.26 0 0 4082

Ja, most látom, hogy kimaradt  - mint az agynak. Tehát így néz ki az a mondat:

 

Hogy a szív egy miniagy, van saját idegrendszere, kb 40ezer neuronkapcsolata és kb 500-szor erősebb elektromágneses tere, mint az agynak.

Előzmény: Dio85 (4080)
ghepard Creative Commons License 2013.02.25 0 0 4081

Nagyon klassz összefoglaló. Számomra izgalmas volt olvasni. A saját véleményemet írom. Szerintem a legfontosabb, hogy ne pánikolj és ne sztresszeld magad. Én nem értek azokhoz a számokhoz - gyakorlatilag 34 éve nem járok orvosokhoz. De amúgy értek a számokhoz... :) Lehet még az is, hogy kevesebbet zumbázol, mint kellene a javuláshoz. Persze ezt nem tudom, de ez is lehet. Ha netán így volna, az nagyon jól hatna rád. De ezt elérheted saját magad is, ha pozitívan állsz a dolgokhoz. A szív egy nagyon érző szerv. Ott laknak az érzések, a megérzések. A szívünk hamarébb tudja, hogy mi a hehyzet és reagál a tudat előtt. Onnam mennek az impulzusok az agyba és tudatosítjuk a dolgokat. A magyar azt mondja, hogy szívvel lélekkel - és nem fordítva. Hogy a szív egy miniagy, van saját idegrendszere, kb 40ezer neuronkapcsolata és kb 500-szor erősebb elektromágneses tere. Hányszor de hányszor megijedünk és még azt sem tudjuk, hogy mitől - de a szív már tudja, messzebbről is képes jeleket fogni lehet. Én figyelembe venném a gravitációt is. Nem mindegy (már az érrendszer miatt is), hogy az ember vízszintesen vagy függőlegesen mozog. A zumbázás nagyon jó lehet, ritmusos mozgás stb - de akkor állsz ugyebár. Ilyen rezgéseket én is produkálok magamnak. De sokkal többet vízszintes helyzetben rezgek magamnak. A légzéssel nagyon uralni lehet a testet is és a lelket is. A lélek nagyon fontos, mert az sztresszeli az embert és aztán vált ki szervi elváltozást is. Ezt ha kezelni tudnád, akkor lehet még jobb lenne a szíved is - mert az nagyon szenved a sztressztől. A a 1-2 óra hetente zumbázás nem sok - még egy napra is kevés ez a mozgás, rezgés. Ha érdekelne, hogy hogyan, szívesen megosztom tapasztalataimat e téren. Az én rezgéseim nem megerőltet‼ek, de gyorsak. Régebben sokat foglalkoztam a hangokkal, most meg a gyorslégzéssel meg a lassúval is. A lassú és hosszúra teszem rá a gyorsat és icipicit. Nekem olyan 52-54 a pulzusom terhelés nélkül, pedig a csütörtöki focin kívül nem végzek nagyon terhelő mozgásokat. Most igaz az is, hogy tavaly májusától hajigálok gerellyel is, de az csak amolyan szórakozás. Igaz volt már 12ezer kisérletem (fel bal, fel jobb kézzel) - de egy kisérlet csak kb egy másodpercig tart, mert helyből hajigálok. A fiamnak kijelentettem, hogy az én módszeremmel (szinte semmi fizikai edzés) megdöntöm a húszéves  országos cúcsot, persze korosztályomban. Mégpedig helyből - már csak 190cm kell hozzá, 950cm-t már ledolgoztam tavaly. Az idén már nagyon nehéz dió lesz javulni, de megpróbálom. Az atlétikai táblázatok azt mutatják (minden számban) - hogy az évekkel csökkenek a teljesítmények. Mindensetere a felét már teljesítettem - a bal kézzel a múlt héten 110cm-rel többet dobtam, mint a tavalyi legjobb. A jobb kéz már keményebb dió lesz, de bízom benne, hogy az is sikerül majd. És ez a legfontosabb - így nekiállni a dolgoknak. Ez a célom - ezt akarom és fogom elérni  - és minden tőlem telhetőt meg is teszek a cél érdekében. Neked is az lehetne a célod, hogy ne sztresszeld magad és próbálkozz, hogy ez sikerüljön, akkor a szíved is feljavulhat........

Előzmény: Dio85 (4080)
Dio85 Creative Commons License 2013.02.20 0 0 4080

Sziasztok!

 

Leírnám az estemet, hátha ti, tapasztaltabbak tudtok valami okosat mondani, mert most eléggé meg vagyok zuhanva.

 

27 éves nő vagyok. Először 20 évesen jártam kardiológusnál, mikor szívritmuszavar jelentkezett nálam: akkortájt már egy ideje elalvásnál éreztem, hogy erősebben dobog a szívem a kelleténél, éreztem a dobhártyámon. A pulzusom akkoriban elég magas volt. Nem sportoltam semmit, és pont egy olyan időszak után/közben voltam, amikor a fősulis létet élvezve hajnalig fent baglyoskodtam, majd kora reggel keltem, így hetekig nem aludtam 3-4 óránál többet, emellett dohányoztam és napi 2 kávét is ittam. És a slusszpoén: az első nagy szerelmem akkortájt törte össze a szívem, és teljesen kifordultam magamból. Míg vele voltam, akkor is meg voltam zakkanva, de utána rémálmaim voltak, rettenetesen feszült voltam. Szerintem ezek összessége lett a szívritmuszavar, és ekkor alakulhatott ki bennem ez a stresszes gondolkodás, hogy a problémákra rosszul reagálok, túlidegeskedem őket, és borzasztó megfelelési kényszerem lett. (Azelőtt nem voltam ilyen megfelelős-idegeskedős, de az az ominózus ex-barát ilyesmiket váltott ki belőle, sehogy sem voltam neki jó...)

 

A lényeg, hogy szerintem ez az egész szív.r.zavar pszichés eredetű. És tény, hogy mostanság, hogy férjhez mentem, van egy szép kis házunk, stabil munkám is, és 2 éve aktívan sportolok (Zumbát oktatok heti 2x), nagyon ritkán jelentkeznek a ritmuszavar tünetei, szinte soha. A sportnak köszönhetően én úgy érzem, a szívem megerősödött, a pulzusom lecsökkent (míg régen 95 körül volt, most 70), a stressz nagy részét le tudom ott vezetni, míg 60 percet ugrálok. Arról nem is szólva, hogy rettenetesen szeretek Zumbázni. Boldoggá tesz. 

 

Nos, az volt régen, ez van most. A köztes 7 évben két-három évente jártam kardiológián. Minden alkalommal elmondták, hogy az egyik szívbillentyűm nem működik tökéletesen, de ilyen sok embernek van, úgyhogy nem kell parázni, minden okés. Egyik orvos azt mondta, nem kellene sportolnom, másik 3 azt, hogy nyugodtan sportoljak. 2x voltam terheléses EKG-n is, 2x 24 óráson, egyiknél sem találtak semmi rendelleneset. Max annyit, hogy alacsony kicsit a vérnyomásom. Erre iszom napi 1 kávét. Dohányozni már 4 éve nem dohányzom. 

 

Most legutoljára februárban jártam SZTK kardiológián. Alaposnak tűnt pedig a doki, azt mondta, nincs nagy változás a korábbi leleteimhez képest, pánikra semmi ok, nyugodtan sportoljak tovább, a szívem alapvetően egészséges.

 

De tegnap visszavittem az eredményeket a körzeti orvosnak, aki nem volt ilyen derűlátó. Azt mondta, már 2 szívbillentyűmnél is észlelnek rendellenességet, míg régen csak az egyiknél, és az ejekciós frakció értékem elég alacsony. Régen 61% volt, most 51%. De a köztes értékek elég össze-vissza alakultak. 2006-ban 61 volt, 2008-ban 74, 2010-ben 58, és most (2 év Zumba után) 51. És eléggé megijesztett. A sport hatására romlott volna? A körzeti orvos szerint igen. Szerinte a sport nem tesz jót neki, a megerőltető kardio edzés, és abba kellene hagynom. Ez rettenetesen rosszul érint, mert nagyon szeretek Zumbázni, és persze ha abba kellene hagyni, abbahagynám, de nagy érvágás lenne. 

 

Mit gondoltok az eredményeimről? Tényleg annyira rossz a helyzet, mint a körzeti orvos mondta? Vagy ha van mind a kéthegyű-, mind a háromhegyűbillentyűvel egy kicsi bibi, illetve ha 51% körüli az EF, akkor ez még nem vészes, és nem kell pánikolnom?

 

Jövő héten reményeim szerint elmegyek még egy szakemberhez, hogy ő mit mondd, de addig érdekelne a ti véleményetek is. Ha gondoljátok, ha hazamentem, beírhatom a 2006-os és a mostani 2013-as értékeimet, hogy tényleg van-e jelentős romlás, vagy csak a körzeti orvos (akinek nem is ez a szakterülete) riogat?

 

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!

 

Dio

 

pimmi Creative Commons License 2013.01.29 0 0 4079

Köszönöm, azota oda járok...

más, szeretném megkérdezni hogy miota szedem az olicardot iszonyat sokat eszem, és folyton éhes vagyok, fel is szedtem pár kilot, lehet az olicardtol? csak az változott, ha nem szedem kb 3 nap és elmulik ez a zabálhatnék, szerintetek lehet ettől?

köszi

sanyi.f.76 Creative Commons License 2013.01.09 0 0 4078

Szia pimmi!

 

Olvasgattam amiket irtál, én tudnám ajánlani azt hogy menj át az Országos Kardiológiai Intézetbe ahol nem kisérleteznek az emberrel és a tudásuk legjavát adják az orvosok, én már nagyon rég járok oda és mindíg kedves és segítő kész mindenki. Az ország legjobb orvos és ápoló gárdája dolgozik itt akiknek a beteg az első, példa mutató ahogy a beteghez állnak, csak jókat tudok róluk mondani.

Előzmény: pimmi (4077)
pimmi Creative Commons License 2012.11.28 0 0 4077

Sziasztok, sujos balkamra elégtelenségem van, 39 évesen, beadtam már a papirokat a háziorvostol és a cardiologustol is, várom hogy behuvjanak, az lenne a kérdésem hogy üzemorvostol kérjek közben papirt, mert a kitöltési utmutatoban az volt hogy csak akkor kell ha szükséges a megitéléshez, de nem vesztek -e időt ha nem viszem magammal és csak a bizottság elött derül ki hogy kellene, a behivásom januárban esedékes, de a betegállományom lejár március végén, szerintetek?

 

köszi

dr.relax Creative Commons License 2012.11.21 0 0 4076

Kedves Andy!

 

A témában sok tapasztalatot szereztem, hatékony megoldásokat tudok javasolni, amennyiben érdekel, kérlek írj e-mail-t. (alfa499@citromail.hu)

 

Üdv

Előzmény: andy0902 (4074)
Csopaki malom Creative Commons License 2012.11.14 0 0 4075

Amennyire emlékszem, a diagnózist úgy sikerült felállítani, hogy alaposan kikérdeztek az elsö, ájulással végzödö ritmuszavar után, majd nagyon alaposan megnézték a normál és a terheléses EKG-t, amin a szakember a WPW-szindrómánál egy tipikus un. „delta-hullámot“ lát. A minden kétséget kizáró vizsgálat az orron keresztül levezetett szonda volt, amivel a kórházban orvosi ellenörzés mellett elö lehetett idézni (és néhány perc után megállítani) a szívritmuszavart. Ez a vizsgálat az operáció elökészítéséhez is kellett.

 

Èn serdülökoromban egy Propranolol nevü gyógyszert kaptam, aminek kemény mellékhatásai voltak nálam, ezért abba kellett hagynom. Majd sok évvel késöbb kaptam egy bétablokkolót, attól meg egész nap úgy kóvályogtam, mint egy tökkelütött. Ùgyhogy az orvosok „mérlegre tették“ a pozitív és negatív oldalt és arra a következtetésre jutottak, hogy vagy életem végéig szedem a gyógyszert, vagy megmüttettem magam. Kezelés nélkül nem maradhattam, mert ahogy írtam, fennállt a lehetösége az életre is veszélyes ritmuszavar elöfordulásának – ezt meg ugye senki nem meri kockáztatni. Mivel a gyógyszert nemigazán bírtam – nem maradt más hátra, mint az operáció, amire nagyon-nagyon-nagyon nehezen szántam rá magam. Több kardiológus véleményét is meghallgattam, de mind ugyanazt mondta: usgyi a mütöbe! Söt, azt mondták, örüljek neki, hogy felkínálják ezt a lehetöséget, mert ez a fajta mütét akkoriban még viszonylag újnak számított (2000-es évek eleje).

Ahogy írtam, ma már teljesen igazat adok nekik, azóta megváltozott az életem.

 

A manöverekkel kapcsolatban: nézz utána mi az a Valsalva-manöver! Ez az egyik. A másik a látószervre mért egyfajta speciális ingerléssel kapcsolatos, de ne haragudj, ezt nem részletezem, mert bár ezt a technikát nekem kardiológus serdülökoromban megtanította, ma már mindenhol azt írják, hogy ez veszélyes és csak szakember csinálhatja, nem a beteg saját magán!!!! Ugye változnak az idök, meg  az orvostudomány is… Minden jót kívánok neked!

 

Előzmény: andy0902 (4074)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!