Keresés

Részletes keresés

korrektek Creative Commons License 2008.05.26 0 0 5696
.
korrektek Creative Commons License 2008.05.26 0 0 5695

Sziasztok, múlt héten kaptam hasznos infókat a citromfánkkal kapcsolatban, most bemásolnám a képet a fáról+az első hozzászólásomat, így talán még részletesebb infókat tudtok adni, de az eddigi segítségeteket is köszönöm

 

Sziasztok!

Örülök, hogy rátok találtam, remélem tudtok a problémámban segíteni.

Van egy citromfánk 6-7 éve. Legalább 5 éve nem lett átültetve, mert úgy gondoltuk elég nagy dézsában neveljük. Utóbbi években egyre gyötrelmesebben néz ki szegény. Leveleit 2/3 részben eldobta, sok ágon teljesen nincsen levél. A növény egyik oldalán vannak csak levelek, de azok meg úgy nézem korcsosan nagyok. Néhány ág túlzottan hosszúnak is tűnik, ritkás, tehát nem mutat szegény valami rendezett képet. Alulról is fel van kopaszodva, szerintem az alsó ágak elszáradtak. Él a növény, csak úgy érzem valami nagyon nem stimmel nála. Virágokat eldobja. A talaja teljesen tömör, talán kicsit mohás is. Nem tudjuk mit tegyünk vele. Kb. 50 cm átmérőjű kő dézsában neveljük, elképzelhető a dézsa alja nincs kifúrva. A növény kb 80 cm magas lehet.

Nem mertünk hozzá nyúlni, ezért is örülök e fórumnak, remélem tudtok segíteni.

Interneten olvasom milyen föld kell hozzá, itt azt írják A típusú, amott B vagy C típusról írnak, totál káosz.

Szerintem metszeni is kéne,+ még a házban van.

Tavasz elején dobálta a leveleit, de most már nem nagyon igaz nem látok nagyon erős hajtásokat sem. Télen világos helyen kb. 10 fokon tartottuk.

Legyetek kedvesek segíteni!

Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam.

ragusa Creative Commons License 2008.05.26 0 0 5694

Szia Attila ,, a kumkvat erdekes modon kisse visszzoldult,de ha teljesen megerik akkor narancssarga es edes.

 Csak a foto kedveert lett előre huzva a ket citrom kulonben vedett helyen vannak. Itt idonkent eleg durva szelek vannak.

Előzmény: guran3 (5688)
jozso48 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5693

Ha cserépként használod az más,akkor tégy az aljára drénanyagot és ültesdd bele

a növényedet,de azt kalkuláldd be,ha kinőtte úgy kell a kaspot letördelni róla ugyanis nem tudod kiütni belőle a földlabdát mint egy normális cserépből,eleve

nem jó a formája.Még egy normál cserépbe is néha úgy befeszülnek a gyökerek,

hogy épp elég kiütni úgy ,hogy a földlabda egybe maradjon(hisz ez a cél),ennél

meg ez lehetetlen a köcsögszerű alakja miatt.Én falhoz vágnám és jó lenne a cserepek aljába drénnek(tudom ahhoz meg túl drága)Tiéd te döntesz.

Előzmény: Yager001 (5692)
Yager001 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5692
Értelek! A Citromot akkor egyenlőre hagyom! Vettem most neki tápoldatot, azzal fogom locsolni. Pár hozzászólással korábban beszéltetek róla, ha jól emlékszem akkor egy képet is linkelt valaki.

A kaspóval akkor lehet nem kéne kockáztatnom....mondjuk említetted, hogy nincs lyuk az alján..az enyémnek van......akkor is felejtős?
Előzmény: jozso48 (5691)
jozso48 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5691

Szerintem se kéne a citromot most áttültetni,tápoldatozdd és majd szép lassan nő a gyümölcs(ha nem dobja le) de az még nem lenne gond legalább jobban fejlődne a fácska.A banánt viszont célszerű áttültetni,meg fog lódulni utánna.

A kaspót meg annak a fejébe kéne húzni aki kitalálta és kalapácsal fejbe vágni.

A kaspó nem más mint divathóbort,de a növénynek abból haszna nincs,de kára az lehet,főleg ha nem lyukas,akkor gyakorta elrothad benne a növények gyökere,

azután persze a növény is.Ajándék tárgynak találták ki és a hőlgyek örülni is szoktak neki,utánna belegyömöszölik a kedvenc virágjukat és bánkodnak,hogy vajon mért pusztult el a szerencsétlen.Ezen csak a gyártók és a kereskedők nyerészkednek,rá is beszélnek mindenkit,akit csak lehet és ráadásul elég borsos áron is adják őket.Azért vagyok annyira dühös rájuk,mert számtalan ismerősöm fordul hozzám tanácsért,mi baja lehet a növényének és gyakorta ez.Olyan orchideá-

kat képesek belegyömöszölni,amit még léckerettartóban is el lehet rothasztani,

gondoldd el ebbe meddig él.

Előzmény: Yager001 (5684)
Yager001 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5690
Kössz a válaszokat mindenkinek! Őszintén szólva én is gondolkodtam rajta, hogy hogy a franca fogom később a kaspóból kibányászni a növényt! Viszont így nagyon nem dekoratív! :(
Ilyenkor jön a kérdé, hogy mi a fontosabb. A dekoráció, vagy az hogy a növények jó legyen!

Azt hittem, hogy az alján lyukas kaspó alkalmas arra, hogy bele ültessem a növényeket! Ezek szerint felejtsem el? Teljesen el vagyok keseredve. Sajna cserepestől nem nagyon lehet belerakni őket, mert az alja a kaspónak kicsit összeszűkül, így a műanyag cserép elég érdekesen áll benne!

Többieknek sincs véleménye ? Tényleg mindenki úgy gondolja, hogy butaságot készülök csinálni?

Félre ne érsetek, elhiszem, csak abban bízok, hogy valaki ír majd, hogy "én is átültetttem, és semmi gond nincsa..." -:)
Zotyi75 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5689

Sziasztok!

 

Facsemete / oltvány / magonc nevelő (hord-füles) műanyag zsákok jellemzői:

Anyaga: nem szövött, vízáteresztő, nagyon erős Ausztrál polipropilén. Kínai gyártmány. Nagyon olcsó.


1. E – Kínában gyártott - zsákokban a növény maga nem enged hosszú gyökereket növeszteni, így a dolgozóknak nem kell azokat rövidebbre vágnia szállítás előtt, vagy telepítéskor, átültetéskor. A növények mind a négy évszakban áthelyezhetőek.

 

2. A nevelő zsákba magától be tud áramlani a nedvesség. Ha a zsákot talajba telepítik. Ez a zsák képes beengedni a zsákon kívüli vizet és a tápanyagokat, annak ellenére, hogy a zsákon belül kisebb az állandó nedvességtartalom. Ugyanakkor a zsák nem fog túl sok vizet tárolni, mivel ha az túl sok lenne, az magától kifolyik a zsákból, tehát a gyökerek nem rothadnak meg.

 

3. Az átültetés költsége kevesebb lesz, a zsákban nevelés megakadályozza a túl hosszú gyökértermelést, így a munkásoknak nem kell kézzel levagdosni a hosszú gyökereket, szakképzetlen munkások is áthelyezhetik a fákat/növényeket, másrészt könnyű szállítani ebben az erős (négy hord-füles) zsákban, olcsóbb a szállítás, továbbá a gyökérzet nem sérül szállítás közben.

Ezt kaptam e-mailbe a következő képekkel:

 

 

 Üdv: Zotyi
guran3 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5688

Neked citromsárga a kumkvat? Mert az enyém inkább narancs színü. A szél nem borítja fel az első kettőt.

Előzmény: ragusa (5683)
bombaba Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5687
Szia, a számozást nem igazán értem...
Az utolsó (2) képen látható citrom milyen fajta? Az enyémek 'normális' citromfazonúak szoktak lenni.
Előzmény: ragusa (5683)
bombaba Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5686
Utolsó kérdésedre a válasz: kb karácsonyra, ha le nem dobja valamilyen okból. De addig még többször virágozhat is.
Nekem nincsenek ilyen megrögzött szokásaim, hogy mikor 'kell' átültetni, leginkább szükség szerint, kivéve, ha gyökérmetszéssel kombináljuk a dolgot, mert akkor csak a tavasz. Tápoldatozással azért el lehet húzni az átültetést elég sokáig. A citrom tartója tipikusan olasz.
A kaspó nagyon dekorativ, de én maradnék a műanyag cserép mellett, több okból. a/ Keskeny az alja, borulékony. b/ felül beszűkül, hogy fogod legközelebb kiszedni belőle? c/ Méretben hirtelen sokkal nagyobbnak látszik az eddiginél.
Előzmény: Yager001 (5684)
Zotyi75 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5685

Szia Yager!

 

Szerintemse ültesd őket ebbe a kaspóba, az asszony jól mondta, hogy kine találd, hogy ebbe a kaspóba akarod a banánodat és a citromfádat ültetni. Én a helyedbe müanyag vagy csak simán kiégetett cserépbe ültetném ami se kivül se belül nem mázas, ha halálra akarod itélni a növényeidet csak akkor ültesd őket ebbe a kaspóba. :)) Remélem megfogadod a tonácsomat.

 

Üdv: Zotyi

Előzmény: Yager001 (5684)
Yager001 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5684
Vettem két kaspót a banánfám, és a citromfám átültetéséhez. Az asszony azt mondja, hogy ne találjam már ki, hogy kaspóba akarok ültetni! Nem értem miért! Szinte ugyanaz az anyaga mint a cserépnek, lyukas az alja is, nem értem mi akadálya lenne! Próbáltam figyelembe venni a tanácsaitokat, me szerint 1-2cm-el nagyobbat kell venni, mint az eredeti "szállása" a növények.
A másik nagy "tanácsadó" édesanyám, aki szerint nem most kell átülteni a növényeimet! A citromfát már lentebb írtam, hogy kb. 1 hete hozták Olaszo-ból. jelenelg virágzik, és van rajta pár mini citrom is, viszont nagyon látszik, hogy kicsi neki cserép. A banánfám cserepe pedig eleve kicsi.Az kb 2 hónapja van nálam, és már két óriási levelet hozott. Szóval sztem tuti jól érzi magát, viszont egyértelmű, hogy a cserép kicsi neki.

Mi a véleményetek az átültetést illetően?

01

02

03

Locsolással kapcsolatban tudtok nekem okosat mondani? Próbálom nedvesen tartani a földjét mindkét növénynek, ami azt jeletni, hogy 1-2 naponta öntözöm őket.
Azokból a mini citromokból ami az uccsó képen van mikorra lesz normális gyümölcs? :)
ragusa Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5683

Mutatok a kedveskeimrol fotokat ..citromok Biztos ami biztos az utolso duplan megy )))

1 citromok az udvaron

2-mandarin eleg szerncsetlenke

3- VEGRE hajt a kumkvat ezzel elegedett vagyok..

4- a szepseges oriascitrom  most megallt valamiert ,,,

5- Na es a kulonbseg , a szobaban nevelt citrom , kiegyenlitet a homerseklet  es csak alulrol locsolom , telen nem a radiatoron fog allomasozni)))) hanem balra tole egy masik ablak elott , VEGRE ezen no eletem elso SK citromja , a kinti szabadban nevelteken csak 1- 1,5 cm a citromka ...de ez mar 4 centis

Tartomo Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5682
Sziasztok, végre kaptam egy musa basjoot, így már 2 féle banánom van, ez, és a musa nana, utóbbi rég óta megvan, rengeteg  sarjat hozott, és sokat elajándékoztam. Meg is mutatom kicsiny gyűjteményem, és a végén mutatok 1 képet a basjoo "szülőkről". Van 1 citromom is, még csak most hajtott ki, mert telente ledobja  a levelét, mert nem tudom megfelelően világos helyen átteleltetni.
HOL Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5681
Már bocsánat hogy beledumálok, de pesten ezen a címen nem forgalmaznak alginitet. a hölgy közölte velem telefonon hogy ha vásárolni szeretnék menjek le a

Bányához és ott fognak nekem adni

Én pesten a nagytétényi út 198-202. a Campona után jobra a kertészetben kaptam

 

 

jozso48 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5680
Ilyen csomagolásban lehet kapni és a felhasználási utmutató kicsit nagyítva:
Előzmény: Breki1 (5679)
Breki1 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5679
ragusa Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5678

 OOO hat persze hog szolok,,, ez termeszetes.

 De eppen a  Buzateri kerteszboltban  neztek ram ertetlenul...meg nem is hallottak rola .majd legkozelebb ha megyek Miskolcra akkor szetnezek.

Előzmény: guran3 (5677)
guran3 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5677
Ne reménkedj nekem nem sikerült, reméljük, hogy talász akkor remélem, hogy szólsz. Talán Búza téren láttam egyszar perlitet vagy alginitet.
Előzmény: ragusa (5676)
ragusa Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5676

XUKAC az en citromjaimn is megjelent mar regota a hajtashervadas,,, csak lesem hogy mi lehet ... Tegnap bementem Miskolc legbagyobb,kerteszaruhazaba --AGROKER--es amikor az alginitrol erdeklodtem , csak lestek,,,,gőzük sem volt mirol beszelek.Az egyik okoska azt mondta biztosan valami algairto ))))))))

 na majd hatha valamelyik bevasáralo kozpont tart .... 

Előzmény: xukac1 (5670)
jozso48 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 5675

Az utóbb vásárolt olasz citrusokban mindegyikben volt és nem kevés.

Rendesen bekeverve a talajba,nem csak az alján drénnek.Itt is lehet kapni

(Bricost.)égetett agyaggolyókat,de ez nem ugyanaz,ez porózus(nagyon apró kis

lyukak és rendkívül könnyű,de nagyon kemény.Gondolom vízmegtartó és egyben

lazító anyag.Most voltam a Starklnál ott is ilyenek voltak meg a Bricostoréban is.

Előzmény: bombaba (5674)
bombaba Creative Commons License 2008.05.22 0 0 5674
Lehet, hogy tévedek, de ez a zacskó felirata szerint samottbogyó vagy kiégetett agyagbogyó. Kézbevéve valószínű jobban érzékelhető az anyaga. Szinre inkább samottra tippelek.
Milyen mennyiségben találtál a talajban?
Előzmény: jozso48 (5671)
Zotyi75 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 5673

Szia jozso!

 

Nekem a Portugáliából származó citromfám talaja fenyőkérges volt. Válaszoltam az e-mailedre.

 

Üdv: Zotyi

Előzmény: jozso48 (5671)
jozso48 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 5672

 Ilyen néha nálam is jelentkezett,ez ideig nem tudtam kideríteni,hogy gomba,

baktérum,de lehet hogy a szárazabb klima okozza.Szerencsére az erőteljes fák

amúgy is több hajtást hoznak,mint amennyit meg szoktam hagyni rajtuk,így nem

különösen volt gond.Nyilván egy fiatal fánál,ha két-három hajtást hoz és azok elmennek már kevésbbé örül az ember,de utánna ismét kihajtanak.És ez csak

tavasszal szokott előfordulni a később megjelenő hajtások már meg szoktak

maradni.

Előzmény: xukac1 (5670)
jozso48 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 5671

Gondolhatod én is rendszeresen megvizsgáltam az olaszországból behozott

növények talaját.Valóban volt olyan is mintha tömör agyagos talaj lenne,de zömében már nem ilyenek.Szerintem ott is ahány cég annyi keverék.Azt mondják

van ahol a szabadföldben nevelik elő az alanyokat,majd földlabdával kiemelik,így

azzal a talajjal kerül cserépbe ami éppen ott van.Viszont engem nagyon érdekelt

az a tipusú földkeverék ,amiben számomra ismeretlen adalékot v.talajlazítót is

tettek.Végre sikerült ebből is szereznem egy zacskóval,de a nyáron fogok hozni

belőle többet is.Ez egy porózus,könnyü kemény kavicsszerű anyag,ezt találtam

a utóbb beérkező gyönyörű citrusok talajába keverve,íme:

Előzmény: bombaba (5656)
xukac1 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 5670
Itt van egy kép is, remélhetőleg látszik a problémám (a fehérség nyárfától van :()




xukac1 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 5669
Sziasztok. A mandarinfámon az elmúlt hetekben sok hajtás jelent meg, azonban kb. 1 hete a kisebb hajtások, illetve a nagyobbaknak a csúcsa egyszerűen befeketedett, és a legkisebb érintésre lehullik. Mi lehet vele? Mit kellene tennem? Később talán tudok képet is mutatni.
Breki1 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 5668

Viszont pár napja még nem volt semmi azon a levélen

és az eső utánni nap fedeztem fel pedig gyorsan behoztam az erkélyről beljebb mikor bevert erősen az eső

 

De a Szekszárdi vörösbor híres :-)

Arth_ur Creative Commons License 2008.05.22 0 0 5667

De! A diagnózis túlaggódás, a gyógymód a pohárka veresbor (neked). ;)))

 

(Szerintem sima mechanikai sérülés érte a levelet még kifejletlen korában, és semmit sem kell csinálni vele.)

Előzmény: Breki1 (5665)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!