Orosz pékészeti remekekben nem vagyok otthon, és itthon se készítettem még olyat..elmondod, hogy mi lett a végtermék valójában? S5ét? - Vedd lejjebb a színt, ha lehetséges! Kicsi, sületlen vagy keletlen? Próbáld + pl az énáltalam, pár hozzászólással lejjebb (itt:-)) leírt recept! Általában beválik..
Bár, és ezt Etnának is mondanám, arra a +állapításra juttunk, hogy a mostani gépünkben nem lehet porélesztővel normális kenyeret sütni..:-s
Na ja, ez igaz, lehet, hogy tényleg freudi-elszólás volt:-)) Egyébként most - szerencsére - nem vagyok "éhes", "sajátbejáratúm" éppen itthon van :-))))
Tényleg, igaz, az már túlkelt, sőt, ha nem jelenteni hőmérséklet gondot, besüppedést az, hogy kinyitom a gép tetejét, olyankor tuti még a kenyérsütőből is "kinőtt" volna a kenyér:-)))
Dehogy is, nem volt túl bonyolult, értettem, amit írtál, én is digitális mérleget használok, de mivel keverem a lisztet(sima+rozs), egy müa tálba mérem a lisztet a mérlegen, majd abban összekeverem és utána töltöm rá az üstben lévő vízre. Miután a használati szerint először a vizet kell beletenni, nehéz volna úgy összekeverni a kétféle lisztet az üstben, hogy közben ne keveredjen a vízzel:-))) Ami azt illeti én is lusta vagyok, ezért ha azt írja a használati, hogy először töltsd bele a vizet... akkor ezt teszem, így viszont nem tudom az üstben mérni a lisztet:-)
Erre gondoltam, amikor arra utaltam, hogy ha a receptben az szerepel, hogy pl. 2 kis adagolókanál porélesztő .... , akkor ez a legegyszerűbb, mert az nem biztos, hogy az pont a fele az adott x gr-os instant élesztőnek. A gépem használatijában szereplő recepteknél ugyanis nem gr-ra, hanem adagolókanálra vannak megadva a méretek, s én ezeket a recepteket használom (általában). Csak ezért kérdeztem, hogy van-e hozzá adagoló...
A kenyérsütőgépemhez GYÁRILAG hozzá volt csomagolva egy kis, ml-es kalibrációval ellátott mérőpohár és egy olyan müa. adagolókanál, amelyik az egyik végén nagyobb (olajnak, cukornak stb.), a másik végén kisebb (élesztőnek, sónak stb.) méretű.
Akkor talán túl bonyolultan fogalmaztam, mert én nem találtam ennél egyszerűbb módot. A tasak élesztőt egyébként kénytelen vagyok pontosan két részre osztani, mert ha túl kevés lenne a maradék fele, a legközelebbi sütés esetleg nem kel meg rendesen.
Amúgy én nem csak egy hülye precíz műszaki fazon vagyok, hanem végtelenül kényelmes és lusta is. Miután a kenyérsütés gyakran ismétlődő művelet, és nem is igazán rajongok érte (de általában a konyhai dolgokért sem), igyekeztem kialakítani a legegyszerűbb eljárást, ami egyúttal garantálja a mindig azonos minőséget is.
Tehát a sütőformát ráteszem a digitális mérlegre. Beleöntök 300 g vizet. Nullázom, beleszórok 500 g lisztet. Nullázom, majd így tovább az élesztő, cukor, só, már lököm is be a gépbe, ennyi. De időnként szoktam próbálkozni eltérő mennyiségekkel is.
Nincsenek használatban külön mérőedények, amit netán még mosogatni is kell, nincs a liszt méricskélése térfogatra (amit különösen utálok, mert nehéz eltalálni a pontos mennyiséget), vagy egyéb kellemetlenségek, hogy az egyik kenyér jól sikerül, másik rosszul.
Jó, de azért mégiscsak..itt a méret is lényeg..:-) De ebben a gépben nem szokott összeesni, ha nagyon kikél. Az, amit te mondasz, már túlkelt.
1,5 pohár vízbe keverek 2 nagy(mérő)kanál olajat és ugyanennyi tejet, 4,5 pohár liszt, 2 nagykanál cukrot és 2 kiskanál sót a tetejére, a közepébe pedig 1,5 kiskanál porélesztőt. Ez a gép ezt nem bírja L, 2 pohár vízzel már elviszi. Szép formájú lesz így is a kenyér (1lapátos, inkább magas, mint széles tepsije van), de friss élesztővel nagyságrendekkel nagyobb lesz - nyilván a tö+ nem változik, hisz a többi alapanyag mennyisége nem változik.
Jelentős eltérést én még nem tapasztaltam, persze ha a friss élesztőből kicsivel több sikeredett (csak szemre, ill. az élesztő zacsiján lévő 10 g-os jelzésekre figyelve, szoktam kimérni a kocka kb. 1/3-ad részét), nálam is volt már olyan, hogy nyomta a kémlelőablakot:-)) Sajnos ez ilyenkor a sütés során visszaesik, szóval jobb, ha "normál" magasságig jön fel a kenyér, mert akkor nincs visszaesés:-) A porélesztőnél nem lehet adagolási eltérés, mert annyi adagolókanállal teszek bele, amennyit a recept ír, szóval ott max. az élesztő minősége (és nem mennyisége) okoz olykor gondot.
A kedvenc, a SAF élesztő itthon már nem kapható (legalábbis sehol sem látom, még a korábbi forgalmazó webáruházában sem), a többi instant élesztő minősége viszont - szerintem, ill. a tapasztalatom szerint - NEM állandó, talán még az Oetker, de a többi... háát....
Persze, igazából nincsenek túl nagy elvásáraim a kenyérrel kapcsolatban, mármint a formáját tekintve, én biza' ugyanolyan jóízűen eszem meg akkor is, ha nem "mérnöki pontossággal megrajzolt" a formája, elvégre nem kiállításra kell vinnem a felvágott szeleteket... csak a hasamba:-))
10 grammos TESCO instant élesztőre álltam be, vagy Haas 11 g, ami a SPAR-ban is szokott lenni.
A tasak felét mérem le úgy, hogy a digitális mérlegre teszem a sütőformát, a víz és a liszt után lenullázom, majd óvatosan adagolom az élesztőt, míg 5 grammra vált. (Ez azért érdekes, mert a kijelző legnagyobb felbontása 1 gramm, vagyis a köztes értékek nem látszanak.) Esetleg még szórok rá egy keveset, így jön ki a tasak másik fele is ugyanannyira.
A hatékonyságot szoktam még javítani 1-2 kockacukor vagy 5 g kristálycukor hozzáadásával, melyből az élesztő egyrészt több széndioxidot tud lebontani, mint önmagában a liszt keményítőjéből (vagyis jobban felfújja a kenyeret), másrészt így elvileg több B-vitamint és egyéb hasznos anyagokat termelnek az élesztőgombák, jobb lehet a kenyér tápértéke.
Szerintem két lapátosat vegyél, ha közepes árfekvésben gondolkodsz, akkor Hauser, Hausmeister ... ilyesmi. A lényeg, hogy próbáld ki, hogy jól záródjon a fedele és feltétlenül nézd meg, hogy van-e magyar használati utasítása. Ebben az árban, nagyjából mind1, hogy mi a neve, ránézésre is nagyon hasonlóak, műszakilag is kb. egyforma. Legyen rajta jó sok progi (tészta, sütemény, alap, gyors, francia, teljes kiőrlésű stb.stb.), lehessen előre programozni... kb. ezekre kell figyelni. Ha nagy a család, vannak gyerkőcök is, akkor az a jó, amivel 1 - 1,3 kg-os kenyér is süthető, ha csak ketten vagytok, akkor jó a kisebb... s talán ilyenkor elég az egy lapátos is... bár, én speciel, ebben az esetben is két lapátosat vennék. Ja és jó ha van hozzá müa. mércés pohár és adagolókanál is, bár talán ez minden géphez van, nem tudom:-)
Ha magasabb árkategóriában keresgélsz, akkor a Panasonic, Moulinex a jó. Olvasgass vissza... de mivel "kisrendeske" vagyok, megadok egy linket, itt össze tudod hasonlítani a különböző gépeket, némelyikről van vásárlói vélemény is stb.
Sziasztok!Szeretnék tanácsot kérni,hogy milyen kenyérsütőt vegyek a feleségemnek!Azért kérdezem "itt" mert a másik topik 2 éve halott,és látom ti járatossak vagytok ebben a témában.Előre is kössz!
Ezeken a fotón is látszik, hogy mennyire nem számít, hogy ha mégis benne marad a lapát a kenyérben, na bumm, lesz a szelet alján egy kis "bemélyedés" és ennyi! Szép kis kenyérke, magas és szép domború a teteje, gratula:-)
Csak a félreértések elkerülése végett, erről az élesztőről beszéltek?:
Ha igen, akkor szeritnem valami gond lesz Nálatok a liszttel vagy a géppel, mert szerintem nem kell 500g liszthez belerakni a tasak teljes tartalmát! :o
Mi is ezt az élesztőt használjuk (egyszerűen azért mert ez van a környékünkön lévő madarasteszkóban), és a géphez (pana sd-zb2502) adott kismérő (ez kb. egy teáskanál mennyiségnek felel meg) 1,5x-sét (ez kb. 3g lehet) kell _csak_ hozzáadni egy 600g mennyiségű liszttel készülő kenyérhez (sőt én még a 600g-ra rádobok 70-80g teljeskiőrléső rozslisztet is).
Ezzel az élesztőmennyiséggel mindig tökéletes pöpec kenyerek készülnek.
Egyébként elég drága mulatság lenne, ha a teljes mennyiséget bele kellene rakni 1-1 kenyérhez (egy ilyen tasak élesztő cca 70Ft!).
A legelső kisméretű "próba"kenyerünk anno így sikerült:
Na és te mennyi liszthez rakod ezt a mennyiségű öregtésztát, meg élesztőt?
56 dkg liszt 28 dkg öregtészta 1 dkg élesztő (0,7 dl tej) 1 db héjában főtt krumpli 2 ek. házi tepertőzsír 1,5 dl víz
Nálam ez az adag tölti ki pont a jénait és kb. 1,05-1,1 kg-os lesz.
Meddig keleszted?
Szemre kelesztem, egyszer a dagasztógépben, egyszer a jénaiban, de ezek az idők nagyjából megfelelnek az általános dagasztási időknek, szóval 50-60 perc.
Este bekovászolt, aztán kora reggel dagasztott, sütött.
Én meg este megcsinálom az öregtésztát és másnap kora reggel elmegyek dolgozni:).
És igenis elégedett vagyok vele,...
Jaj, hát elhiszem én, hogy finom a kenyered, csak megakadt a szemem a jóval több élesztőn, mint amennyit én használok, ezért kérdeztem az ízére;).