Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.09 0 2 53475

Épp kérni szerettem volna, hogy a tágabb környezetről is Tegyél fel képet. Így már egyértelmű, hogy a Naszály (652 méter), mert a Kalicsa-völgy vonala megadja az irányt.

 

"sokkal magasabbnak tűnt, mint bármilyen hegy a környéken"

Mészkő sasbérc, a környékén legközelebb a Börzsönyben vannak magasabb csúcsok.

 

A Csóványos az északabbra és nyugatabbra van, arrafelé az Őr-hegy (572 méter) takar.

 

Sorry, a Teknős-háttal szemben a Naszály nyert :-)

Előzmény: OZ Wheels (53473)
csg65 Creative Commons License 2015.11.09 0 0 53474

Igen, az első kép még a szomszéd csúcsnak tűnik (Teknős-hát), de ha a másodikhoz zoomolni kellett, akkor az már tényleg a Naszály. Meg a harmadik is.

Előzmény: OZ Wheels (53473)
OZ Wheels Creative Commons License 2015.11.09 0 0 53473

 

Na akkor még egy pár kép és info, hogy kiderüljön. Elég furcsa volt nekem, mert sokkal magasabbnak tűnt, mint bármilyen hegy a környéken (elsőnek emiatt a Csóványosra gondoltam, de az ugye nem lehet).

 

1. Tíz perccel azután, hogy ráfordul az út az Urak Asztala oldalában vezető szintező ösvényre

2. Újabb 10 perccel később zoommal

3. Ugyanott zoom nélkül

 

Előzmény: Törölt nick (53472)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.09 0 0 53472

Ennyire tudományosan nem tudom a magyarázatot, de nekem is van fotóm az Urak Asztala oldalának egy kis kilátópontjáról, és az a Naszály volt:

 

Még a belógó faágak is passzolnak! :-)

 

Előzmény: Törölt nick (53470)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.09 0 0 53471

Domborzatmodellen így néz ki a Teknős-hát az Urak asztala déli gerincének oldalából Magassági torzítási arány: 1,5 / 1.

(Műholdfelvétel: © Google;  DDM: © NASA / SRTM):

 

Előzmény: OZ Wheels (53465)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.09 0 2 53470

Teknős-hát (570 m)

A Képeden a csúcsban kulmináló vízválasztó gerinc asszimetrikus: az északnyugati gerincszakasz meredekebb, a délkeleti sokkal enyhébben lejt jobbra. Ez azért van, mert a Teknős-hát igazából ez északi hegyorr, néhány 10 méterrel a környezete fölé emelve.

 

Hörpölin képén - és a valóságban - a Naszályon ilyen jellegű asszimetria nem fedezhető fel.

A kérdéses képen egyes részeken elkülöníthetők egymástól a szomszédos fák koronái.

A Naszály sokkal messzebb van, ilyen részletességű képet csak igen hatékony teleobjektívvel lehetne készíteni. Ebben az esetben viszont a mélységélesség (közeli, homályosabb fa / éles távoli hegy) sokkal nagybobb élességi kontraszttal bírna, azaz, a fa / bokor sem lenne ilyen éles. A képen látható hegy biztosan nincs olyan messze.

 

 

Az alaptérkép forrása:

X. számú térképmű (© Földmérési és Távérzékelési Intézet, Egységes Országos Térképrendszer 1 : 10 000 méretarányban [1975–1999])

Előzmény: OZ Wheels (53465)
Csuhás Creative Commons License 2015.11.09 -2 0 53469

Voltam. Nagyon látványos a bejártai aknája. Legalább a háromszorosa a Vecsem akna átmérőjének. Ezt nem lehet lezárni mert egy szobányi vasrács kellene, amire meg rámászkálnának az emberek. Lent egy hatalmas terem van törmelékkel, oldalt pedig egy cseppköves galéria, akkora cseppkövekkel mint amik a Titánok csarnokában vannak.

Előzmény: Törölt nick (53467)
hörpölin Creative Commons License 2015.11.09 -6 0 53468

Az bizony a Vác feletti Naszály 652 méter magas csúcsa! Egyébként ezt a hegyet is meg kell majd másznotok az OKT-t járva. Ha nem lett volna köd, akkor kb. a következő lett volna a kilátás:

 

Előzmény: OZ Wheels (53465)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.09 -2 0 53467

...te voltál ebben? Engem 2010-ben hívtak Pocokék, de akkor nem tudtam menni. Azóta kétszer is voltak ők lent, aztán meg ugye most. :/

Előzmény: Csuhás (53464)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.09 -2 0 53466

Akkor meg te is tudod hogy a zsombolyt éppúgy lezárják, ha akarják, mint bármi mást. Ezeket itt talán azért nem, mert nem jelentősek és nem turistaút mentén nyílnak. De technikai akadálya nem lenne. 

 

Itt a fennsíkon felénk annyira örülnek a sok kis "piszlicsáré" zsombolynak, hogy szinte az összes le van rácsozva, még az is (sommás módon azt is pont Csengő-lyuknak hívják itt Alsóperepuszta fölött), amit úgy kell GPS alapján megkeresni. Itt inkább az az indok, hogy nincs túl sok komoly barlang, ami van, azt nagyon védik a veszprémiek.

Előzmény: Csuhás (53461)
OZ Wheels Creative Commons License 2015.11.08 0 0 53465

Ma Pilisszentlászló Visegrád szakaszon mentünk. Pilisszentlászlón a Gesztenyésben is ott az új bélyegző, reggel ugyan zárva, de a boltból beengedtek. (A bolt tábláján egyébként nagy krétafelirat hirdeti a bélyegzőt). Egyébként van bélyegző fent a Kisrigó bejáratánál is (amikor a múlt héten érkeztünk ide, akkor azt használtuk.

 

Ködös volt a reggel, de nagyon meleg (a novemberhez képest). A Moli pihenőig nem is találkoztunk senkivel, ide még felhős, szeles időben értünk. Az ebédszünet végére megérkezett egy futó és kedves idős házaspár is és a felhőket is kipucolta a feltámadó szél, így mire indultunk már látszott a gyönyörű panoráma innen és a Borjúfő sziklától. (itt megpróbálkoztunk egy geoládával, ami a szikla alatti hegyoldalben van, de olyan meredek és csúszós volt az út, hogy inkább visszafordultam a gyerekek tiltakozása ellenére is). A Moli pihenő és a Borjúfő nekem egyértelműen a legszebb része a túrnak.

 

A Nagy-Villámhoz érve én gyorsan elmentem az étteremhez bélyegezni (új külső bélyegző), mert a gyerekeknek megígértük, hogy bobozhatnak. SZörnyű élmény volt az erdő után a tömegben sorba állni súlyos negyedórákig :-)

Aztán két kör után indultunk volna le (már három óra volt), de a gyerekek fel akartak menni a kilátóba is, ahol két dolgon akadtam fenn, egyrészt, hogy belépőt szednek (simán otthagytunk 1500-at...), másrészt viszont itt is van egy bélyegző, noha ez nem is része elvileg az útvonalnak.

 

A fellegvártól lefelé vezető köves meredek út nagyon nem esett jól a végére, de szerencsére többen voltunk, így logisztikázni nem kellett, viszont a 11-es úton 1 óra alatt lehetett megtenni az utat Visegrádtól az M0-ig... szörnyű volt.

 

Tudnátok abban segíteni, hogy ezen a képen melyik hegy van? Az Urak Asztala oldalából lőttem, kb merőlegesen az útra.

 

 

Csuhás Creative Commons License 2015.11.08 -2 0 53464
Előzmény: Csuhás (53463)
Csuhás Creative Commons License 2015.11.08 -2 0 53463

Akit érdekel annak itt van pár két a Csengőről. A bejáratról és arról az átszerelési helyről is ahol a hírek szerint a  baleset történt. ( Egyébként látványos barlang akinek van lehetősége az menjen le és nézze meg maga is )

Előzmény: Csuhás (53461)
garass Creative Commons License 2015.11.08 0 2 53462

Ezt az esetet érdemes lenne tovább vinni akár hatósági, akár média szinten is. Ha a leírtak valóban így történtek, akkor több szabály is sérült.

Előzmény: nagypapi (53451)
Csuhás Creative Commons License 2015.11.08 -2 0 53461

Magam is barlangász vagyok. Alsóhegyen nem tudok lezárt zsombolyról, de elképzelhető hogy az utóbbi években történt ott is lezárás.

Előzmény: Törölt nick (53455)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.08 -2 0 53460

Hát zsombolyba kötél meg a vertikális technikai tudás nélkül elég merészség leereszkedni. Még ha nem is zuhansz le, soknál az a baj, hogy lefelé még lecsúszkálsz valahogy, de kifelé esetleg pont a sár, a víz, a csúszósság miatt kötél nélkül nem tudsz kijönni. A kötél ráadásul önmagában nulla, ezek 10-11mm vastag műanyag, statikus cuccok, ezeket nem tudod úgy megmarkolni és felmászni rajtuk, mint az iskolai kenderkötélen; ezekhez erre a célra kifejlesztett ereszkedő- és mászóeszközök kellenek, és persze a tudás, hogy hogyan kell beszerelni és használni ezeket.

A másik, hogy a nagyon nagy részük harangszerűen tágul lefelé, vagyis egy lefelé szélesedő akna tetejét látod nyitva, amin ha bemászol, egyszer csak nem éred át a falakat, és akkor megint csak potty. 

Vagy ellenkezőleg, omladék zárja el, sziklák közötti réseken kell bekúsznod, és ha nem ismered, akkor nem tudod, hogy lábbal vagy fejjel előre érdemes, hogy mi van a szűk lyuk, járat túloldalán. Nekem a Bükkben a Fekete-barlangban volt a vizsgám, ez is vegyes, több egész mély aknával, átszereléssel, vízesésen keresztülereszkedéssel stb. De ennek pl. a bejárata egy aprócska lyuk, nem is gondolná az ember, hogy mi van mögötte.

 

A Csengő, ahol Pocok leesett, jól látható mély és sötét üreg, kútszerű lejárattal, aki nem kifejezetten oda készül, az nem nagyon szokott a közelébe menni :) Az ember ösztönösen érzi, hogy nem ügyeskedünk egy ilyennek a szélén, ahogy a metróra várva sem hintapalintázunk a biztonsági sáv szélén a sínek felett. 

 

Szerintem akinek nincs kifejezetten klausztrofóbiája, az legalább egyszer életében mindenképp másszon le a föld alá egy "mászós" barlangba egy vezetett túrán, életre szóló és semmi máshoz nem fogható élmény. Sajnos ahogy írtam ma már ez is úgy a leggyorsabban megvalósítható, ha egy erre szakosodott kezelő egyesület fizetős túráján jelentkezik az ember. Régebben a barlang amolyan közkincs volt, egyesületek, csoportok sokkal könnyedebben és szabadabban szervezhettek barlangtúrákat. Ma már ez is erősen olyan, hogy semmit nem szabad, csak sokat fizetsz érte azoknak, akik úgy érzik, hogy ők vájták a földbe a barlangot, ezért az az ő kizárólagos tulajdonukat képezi. Természetesen ezen előjogukat erősen meg is ideologizálják "barlangvédelem", "balesetmegelőzés" meg egyéb szakszavakkal. Szegény Pocok is az ez ellen erősen ágáló barlangászok közé tartozott (velem együtt), ezért sulykolják most minden róla szóló hírben, hogy ő nem az volt, aki, hanem pfuj, de illegális, meg jaj, de képzetlen. Mivel évtizedek óta jól ismerem, azért háborgok, hogy ez nem igaz. Pocok több időt töltött kötélen és barlangban, mint némelyik róla nyilatkozgató jóember. :/

Előzmény: Törölt nick (53458)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.08 -2 0 53459

"...A természetvédelem barlangos szinten is csak hatalmasra felfújt, álságos lufi, amit az arcába lehet tolni a jónépnek, de ha valami üzletet lehet  bármelyikből csinálni, akkor egyből hátrább sorolódik a rangsorban. :/ Ahogy mindenhol az erdőben..."

+1

 

Pont erről írtam nem is régen a Pes-kő kapcsán.

Előzmény: Törölt nick (53457)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.08 0 2 53458

Csak úgy érintőlegesen a témához:

Engem némiképpen meglepett az mikor az Aggteleki-karszton a Szabó-Pallag erdészház körül jó néhány olyan zsombolyba (?) botlottunk, amelyek csak úgy ott voltak az út mentén, kráter-szerű gödör, és egy jókora lik formájában.

Tudnak ezek veszélyesek lenni az ártatlan turista számára?

 

Előzmény: Törölt nick (53455)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.08 -2 0 53457

Erősen OFF

 

...márhogy az alapfokút csak azért említem, mert még mindig a plafonon vagyok az alkoholista Adamkó azon nyilatkozatától, miszerint a másodgenerációs barlangos családból származó Pocok "nem volt barlangász". Meg a BMSz hasonszőrű cikkétől, ahol pirossal emelték ki, hogy elhatárolódnak az ilyen esetektől. A sok laikus meg a fotelben ülve szépen beszopja, amit ezek a megélhetési barlangászok mesélnek nekik, aztán rémüldözik és okoskodik olyan témában a neten, amiről lövése sincs.

 

A Csengőt ha szeretnék, simán lerácsoznák, a Rejtekkel együtt, egyáltalán nem akkora egyiknek sem a lejárata, hogy ne lehetne. De nem fogják, mert nem az a kategória, amit érdemes lezárni. Lezárni azt érdemes, ahová utána fizetős túrákat lehet vezetni. A természetvédelem barlangos szinten is csak hatalmasra felfújt, álságos lufi, amit az arcába lehet tolni a jónépnek, de ha valami üzletet lehet  bármelyikből csinálni, akkor egyből hátrább sorolódik a rangsorban. :/ Ahogy mindenhol az erdőben. A Kék is csak addig lesz ennyire preferált és agyonhájpolt a médiában, amíg a cimborák turistaházai, büféi, nemzeti dohányboltjai az útvonal mentén megélnek belőle. Ha nem válik be, nem termel majd eleget a turizmus, akkor már nem lesz ekkora divat. Akkor megint csak a pár bakancsos marad rajta, akiknek továbbra tesznek majd magasról az igényeire, ötleteire.

Előzmény: Törölt nick (53455)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.08 -2 0 53456

Ez igen durva, erősen szabálysértésgyanús... Telefonálniuk kellett volna.

Előzmény: Törölt nick (53454)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.08 -2 0 53455

Ember, barlangásztam hosszú-hosszú évekig. Voltam zsombolyban is épp eleget. Sőt, a szerencsétlenül járt Pocokkal együtt alapfokúztunk. Te honnan szedsz ilyeneket...??? Keressek neked képet lezárt magyarországi zsombolyról? Csak itt a közvetlen közelemben is van kettő.

Előzmény: Csuhás (53452)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.08 0 2 53454

Csak a szokásos vadászkultúra ismét... nem történt semmi különös.

 

Előzmény: nagypapi (53451)
hörpölin Creative Commons License 2015.11.08 -6 0 53453

&son-nal 2004-ben mi is még a régi úton mentünk Szandaváraljáról Cserhátsurányba, aztán 2010-ben az aszfaltos kerülőn is bejártam ezt a szakaszt. Szerintem is még ez a megoldás a legjobb, de azt ne felejtsük el, hogy egy forró nyári délutánon felkapaszkodni az árnyéknélküli gerincen Cserhátsurányból nem lesz majd egy szépségdíjas mutatvány!

 

Ha végigtekintünk változásokon, a Cserhát az, ahol az útvonal a legjobban átalakult az utóbbi években. Lássuk csak:

- Szendehelyi kápolna és a Bik-kút között, Katalinpuszta kihagyása, a látogatóközpont bekötése

- A Naszály és Ősagárd között leterelték a kéket az Agárdi útról párhuzamos ösvényre, nem keresi fel a gerincen a kis pihenőházat sem

- Ősagárd és Felsőpetény között a Bogárdi-patak völgyének kihagyása

- Alsópetény bekötése az útvonalba

- Szanda-nyereg és Szandaváralja között

- Szandaváralja és Cserhátsurány közötti teljesen megváltozott útvonal

- Felsőtold-Alsótold-Bableves csárda-Tepke gerinc útvonal

- Szentkúti kitérő

- Mátraverebélyi kitérő a templomhoz

 

 

Előzmény: Törölt nick (53450)
Csuhás Creative Commons License 2015.11.08 -2 0 53452

Nem ismered azt a barlangot, az egy zsomboly kimondottan nagy keresztmetszetű kezdő aknával, azt nem lehet lezárni. De nincsenek lezárva a magyar oldali zsombolyok sem. 

Előzmény: Törölt nick (53431)
nagypapi Creative Commons License 2015.11.08 -6 0 53451
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.08 0 0 53450

Egészen csinos kis útvonal ez, még így képek alapján is megtetszett.

Eddig nem nagyon értettem egyet ezzel a módosítással, de lehet hogy revideálni kell az álláspontomat.

Végül is a Cserhátsurány-Szandaváralja útvonal nagyon erőltetett lett mióta a számomra legkedvesebb, Balassi-erdőn átvezető útvonalról kényszerűségből el lett terelve a magántulajdonba került szántó miatt.

Mi még azon mentünk 2009-ben, utána mentünk Terény felé is a hosszú aszfalton, nem volt rossz, kis forgalmú út lévén, de igazán jó sem.

Tetszetős ez a dimbes-dombos rész, sokkal szebbnek tűnik mint ez:

Cserhátsurány és Terény közt 2014-ben.

 

Viszont ha jól belegondolok akkor az utolsó kiadott papíralapú kéktúrás atlaszban szereplő Cserhátsurány-Szandaváralja nagyjából 8 km-es útvonalából szinte semmi sem maradt meg mára, annyira sok változás történt itt ezen a szakaszon.

És ez csak a Cserhát egy szeglete.

 

 

Előzmény: hörpölin (53445)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.08 -2 0 53449

...nade az erdőben...? Meg a temetőben...??? :)

Előzmény: hörpölin (53447)
rozaa Creative Commons License 2015.11.08 0 2 53448

Korrekt. Korrektúra: "Rajtunk kívül néma csend" - vannak akik csendben dolgoznak. Tassy Márk részéről elhangzott az is, hogy igazából az egész hóbeleblanc az MTSz-é, és mi legfeljebb csak javasolhatunk. Azaz, ezzel a mondattal ki is miskárolta az egész bizottságot. Szerintem a NEVEK is fontosak voltak a második kör összeállításánál, mert Vencel csak azoknak küldött meghívót, akinek mondták, hogy küldjön. Mondhatnám, egy későbbi döntés elfogadtatására, alátámasztására válogatták össze a csapatot. Ezzel nem akarom kisebbíteni az elért eredményt!

Előzmény: hörpölin (53432)
hörpölin Creative Commons License 2015.11.08 -6 0 53447

Nem nyert...

 

Mit gondolsz, miért választottam ezelőtt tucatnyi évvel a hörpölin nikket? Hát azért, mert szeretek bizonyos, kiöntésükkor erősen habzó, alkoholtartamú italokat hörpölgetni! Most se hagytam ki egyetlen nyitva tartó kocsmahivatalt sem! Szóval nem tüsszögés az, hanem 'tán torogtam. :-)

Előzmény: Törölt nick (53446)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.08 -2 0 53446

...a trackedet elnézve szerintem végigtüsszögted az utat :)

Előzmény: hörpölin (53445)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!