A déligyümölcsöket leszedés után vegyszerezik, hogy kibírja a hosszú szállítást. A magyar gyümölcsöket nem kell kezelni, mert nem a világvégéről hozzák.
"A tartósság érdekében felületüket a szüret után engedélyezett konzerválószerekkel kezelik, ezek a következők: biphenyl (E 230), orthophenylphenol (E 231), natrium-orthophenylphen-ol (E 232) és a thiabendazol (E 233). A lé- és vitaminveszteség elkerülésének érdekében a gyümölcsöket ezenkívül mesterséges viaszbevonattal látják el."
ZsuR, Csak kísérletezem. Kíváncsi vagyok, hogy a süteményben lévő mák okoz-e gondot. Általában nem szokott, és remélem most sem, de szeretem kideríteni a problémák okát, és emiatt saját magamon ártatlan kísérletekre is hajlandó vagyok. Persze, nem megyek fejjel a falnak. A manióka még mindig ázik, sós vízben, mert ki kell belőle áztatni a ciántartalmat. Ezzel kapcsolatban máris tettem egy érdekes felfedezést: az első 3 napban semmilyen színe vagy szaga nem lett. Gondolom, olyan magas volt a ciántartalma, hogy a mikroorganizmusok nem tudtak elszaporodni benne. A 4. napon már éreztem valamit, és a víz leöntése után (minden nap cseréltem a vizet) megsóztam. Amit a bennszülöttek technikájáról olvastam, annak a lényege, hogy addig kell várni, amíg a benne lévő cián teljesen lebomlik. Mindenesetre még utánaolvasok, és az sem biztos, hogy a végén elfogyasztom.
A zsuzsi07 által írtakkal kapcsolatban: Teljesen igazad van, a déligyümölcsöket mind kezelik rovarirtóval, és esetleg tartósítószerrel is. Ezért szeretem meghámozni őket. No, de a magyar almát, szőlőt, stb. azt hiszed, hogy nem kezelik? Naná, hogy kezelik. A rovarirtás nélkül lehetetlen lenne gazdaságos termésátlagokat elérni. Másrészt, én abban reménykedem, hogy ezek a szerek alapos mosással eltávolíthatók. Soha sem szabad elveszíteni a reményt.
Én erre kapásból azt mondanám, februárban az ember ne akarjon epret, szőlőt enni. Bár lehet, hogy az eper Dél-Európában már terem, de a franc tudja, mivel kezelik, hogy ne rothadjon meg, mire onnan ideér. A citrusfélék, déligyümölcsök mások - azokat meg lehet hámozni. Én az idénygyümölcsök híve vagyok, ami persze ilyenkor nem sok. Nem tudom, mennyit nyerünk a vitamintartalommal, ha a gombaölőkkel kezelt és/vagy kényszerérett gyümölcsöket esszük/facsarjuk.
Megittam az epret. fél kilóból kb. 2,5 dl lé jött ki. Eddig nincs gond, lekopogom....
Viszont: az utóbbi időben azt vettem észre magamon, hogy nem bírja az érzékeny gyomrom a körtét. Épp ezért azt csináltam, hogy be a mikróba, hadd főjjön agyon. Nos, gondoltam egy merészet, és a tegnap vettem egy kiló körtét, amelynek felét ma reggel kifacsartam. Hát nem fájt tőle a gyomrom/belem? Pedig azok a kásás kis akármik már nem voltak benne. Aszem van benne valamilyen anyag, amelyre allergiás vagyok, de lehet, hogy ez a paranoia következő stádiuma. :-)
Szivesen hagyom az allergiat - ami nem is az - de hat te hoztad fel. Ha valaki emliti, nem ajanlanam a jatekot vele.
Szerintem hulyeseg az ilyen draga eperrel pancsolni, meg kell enni ugy ahogy van!!! Akkor facsaranm ki, ha mar enni tulerett lenne.
Az meg, hogy a gep mit tur el. . hat gepe valogatja!!! Ha jo a gep, nem lesz gond. Az eper nem nagyon rostos, nem lesz sok maradek anyag, foleg nem ennyibol.
Istenem Zsurocska, te másról beszélsz. Most hagyd ezt az allergiát, ami nem is allergia, csak érzékenység (valszeg az epevezetékem által bezárt szög olyan, hogy hajlamos az elzáródásra), nem lovagolj ezen a szón, hogy allergia. Nem allergia. A kicsi, apró, kemény magokat nem szereti az emésztőrendszerem, emiatt pld. a szőlőmagokat is ki szoktam köpködni (persze, nem szerteszéjjel!). A gyc pot emiatt nekem volt feltalálva,persze ez sem így igaz, mert a gyümölcsprés volt nekem feltalálva, de mivel az nincs nekem, ezért most már akkor gyc. Világos? tudom, hogy nem. :-)
Na, szóval: A kérdés az volt, hogy gyümölcs-centrifugával, nem préssel, nem kézinyomóval stb. LEHET-E AZ EPRET KIFACSARNI, VAGY AZ EGÉSZ FELRAGAD, MINT TRUTYMÓ A SZITÁRA?o
persze, próbáljam ki, de 400 Ft.-omba került ez a fél kiló eper, és nem akarom, hgy kárba vesszen. Mert ha nem lehet centrizni, akkor jól megmosom, és megeszem, mert ettem már, és azért elmegy, és a földieper különben sem olyan rizikós, mint az erdei eper - amelynek kisebbek és keményebbek a magvai - és megeszem, HA BELEHALOK IS!! :-)
Az eper nem csak nyersen lehet allergiat kivalto ok, mint ahogy a tobbi etel allergia sem csak nyersen "mukodik". Az, hogy erzekeny vagy a magra, az valoszinuleg nem allergia. . .van hasonlo erzekenyseg amikor az apro magok, mint a mak is, elzarodik a bel hajlataban, zsebecskeben, es gyulladast okoz. A makot nem szemezgeted . . . hat pl a bagel, ha eszel vagy kifli, makkal a tetejen - par szem eleg egy nagyon kellemetlen betegseghez.
Szoval - nem tudok mit mondani, mert szivem szerint nem facsarnam az epret - annyira elvezetes nyersen, de ha allergias vagy ra, akkor jobb ha hallgatok. . .
ZsuR-ocska, a kérdésemre nem válaszolsz. Mákkal nem volt gondom, mert ritkán eszem, de az meg volt előtte sütve. Nyers mákszemeket nem szoktunk szemezgetni.
Kötekedést megelőzendő: Én allergiás vagyok a földieperre is, de az erdei eperre pláne. Szerintem nem maga a vegyi összetételük a problémás, hanem - feltételezem - hogy a kis apró magok izgatják az epevezetékem, és mindig, amikor nyers epret eszem kutyául érzem magam.
Sürgős szakvéleményre van szükségem. Vettem 500 g spanyol földiepret, és az érdekelne, hogy érdemes-e ezt kicentrizni, nem kenődik-e fel az egész trutymó a szita falára?
Azt hiszem, tobbunket. Amit nem probalja ki az ember, melyik a legegyszerubb eltakaritan - addig lehet akarmilyen jo egy teszt, nem fog mindennapunk reszeve valni.
Most csinaltam egy repa-alma-narancs levet. A gepeim jok, konnyu elmosni, nem kell ramolni, allandoan a pulton vannak. . .viszont.. .ket gepet kell hasznalni. . .no ezzel elmondtam sokat, nem?
Viszont. Ha csak egy felet hasznalok. .. akkor kellene tobb gyerek (vagy ferj), hogy "erdemes" legyen hasznalni a gepeket - mert ot pohar levet annyiba kerul elmosni mint egyet. . .
OK, majd belinkelem én is, hogy milyen gyc-vel dolgoznak - állítólag - a Berenice Fürtjei nevű csillagrendszer sorrendben 4. bolygóján az intelligens civilizáció fogyasztói. Nálunk nem kaphatók azok a exo-high-techek (talán 10.000 év múlva ideér az elő transzport, ha addig fel nem találják a teleportot, mert a féreglyukba még sem lenne tanácsos a gyümölcsöket bedugni), de jól mutatnak a diagramjaik. :-)