Keresés

Részletes keresés

memorix Creative Commons License 2006.12.05 0 0 2865

Szerintem meg ne könnyűszerkezetest építs a jó (gyárban, elöre összeszerelt)  könnyűszerkezetes ház semmivel sem olcsóbb mint a tégla. Nyugodtan számolj utánna és akkor majd nem állítasz ilyeneket. A család fele az építő iparban dolgozik...hidd el sokkal több rossz könnyűszerkezetes építkezést láttunk mint jót...

(a kellöen kiszáritot fa, impregrálva sem ólcsó...)

 

Valamint a bankok sokkal jobban hiteleznek a tégla, Ytong, rönk házaknak. Valamint ha késöbb el szeretnéd adni, bizony akkor nem biztos, hogy kap érte annyit...

 

Ha szereti a fát akkor én továbbra is a rönk házat javasonám...különben meg a helyi szokásokat érdemes figyelembe venni...

 

Egy Ytong  vagy egy kellöen szigetelt PTH, ISOTECH, KING BLOCK -s ház olyan kis mértékben kerül többe egy 80-90nm ház építésénél fajlagosan, hogy azért nem érdemes probálkozni mással...

 

Ha gondolod hasonlitsd össze a kivitelezési költségeket.

 

Cél: Fal: U: 0.3 - 0.33, legyen hagyományos kocka tipusú ház az egyszerűség kedvéért... számold ki csak a falazatot (fal, vakolatok,hőszigetelés ha kell) . A többi úgyan annyiba kerül. (Cserépfedés, szaniterek,gépészet,ablak ,stb...) Igy ott semmit sem takaritasz meg. Legyen a ház bruttó területe: 90nm, fal nettó terület 70nm (ablakok nélkül csak a fal). A fal külső magasága 3m, belül 2,8. , fafődémes, cserépfedéssel.  

 

Az eltérés ilyen kis falazatnál 50eFt- 600eFt sávban húzódik...összeségében anyagban és munkadíjban...

 

Talán érdemes elfelejteni, hogy a könnyűszerkezetes ólcsóbb és úgyan olyan jó...:)))

Mindenki olyan házat épít amilyet akar...ebben nem különbözik a véleményünk...:)))

 

 

 

 

Előzmény: Davidovics P. (2864)
Davidovics P. Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2864

Szerintem meg nyugodtan építs könnyűszerkezetest is akár.

Ki kellene már verni a fejekből a szélsőséges sztereotípiákat, miszerint a könnyűszerkezet gyenge, nem időtálló, de azt is, hogy a tégla az erős, a masszív.

Mindkét technológiának vannak előnyei, hátrányai, olvass utána. Ne higgy vakon egyik oldal képviselőinek sem.

Gondold át, milyen távra építesz, olyan otthont építs, amiben szívesen laknál, és a fenntartása sem viszi el vagyonokat havonta.

Előzmény: memorix (2862)
Dinsdale Piranha Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2863
Köszönöm mindenki válaszát! A jó telket bevállalós emberek elvitték, úgyhogy most nem az alapon, hanem megint telekvásárláson kell törnöma fejem.
Előzmény: zsomica (2854)
memorix Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2862

Hello,

 

Szerintem semmiképpen sem könnyűszerkezetest! Ha nagyon szereted a fa házat akkor inkább rönkházat, azonban a mostani piacon a PTH (tégla) és az YTONG házakat lehet jól megépíteni és késöbb eladni . A kőművesek többsége ezt szokta csinálni.

 

Egyedül a házak falazatán tudsz spórolni, mert mindenhova úgyanúgy kell vezeték, csempre,szaniter,festék,stb....

 

Ha a falazatokat összehasonlitod akkor a könnyűszerkezetes ház építési költsége közel az Ytongból készült ház árában van (Akkor ólcsobb ha nincs lekezelve a fa és pozdorja lemezekből építik...de ilyen házba nem jó lakni...). A PTH ház pedig hasonló hőszigetelési értéknél 5-10% drágább mint az Ytong. (A falazatot vakolni vagy gipszkartonozni kell a PTH háznál és ennek a díját meg lehet sporolni, valamint a hőszigetelését...). Úgyan van HS tégla is de azt nem ajánlom túl kényes...

 

Javaslom neked 37,5 -s Ytongot , 12,5 -s Ytong válaszfalakkal, Ytong áthidalókkal,hőszigetelő habarccsal,...fafődémmel...vagy monolit fődémmel ha később be akarod építeni....premier 5 kamrás 1.1 -s nyilászárókkal ha műanyag...

 

Br. 90m2 Ytong házat kb 14M forint körül fogsz megépíteni jövő évi kezdéssel ha már meg van a telked és az öszközműves.

 

 

 

 

Előzmény: Dreamhome (2857)
memorix Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2861

Egy 260nm2 ház ha nm -t mondjuk Br. 160eFt -l számolod (netto 133,3eFt+Á) akkor kb 41MFt.

 

Mivel az elmúl időben jelentősen emelkedtek az árak és várhatóan jövőre 6-12% áremelkedés várható mind anyagban mind munkadíjban igy nem elképzelhető, hogy a 50M ár körül lesz a várható kivitelezési érték.

 

 

Az utóbbi időben :

 

az ablakok 40%

a rézcsövek 115%

a rézvezetékek 105%

 

lettek drágábbak április óta.

 

Azonban általánosságban nehéz bármit bárkinek becsülnie mivel nincs leírva a műszaki tartalom és nincsennek az igények sem leírva itt. Mindenki tudja, hogy lehet csempét venni 2000/nm áron vagy akár 3500/nm áron is , vagy még többért...és ha mindenból a picit drágább kerül beépítésre az már lehet egy nagy háznál akár 5-10M eltérés is... (pl U=0,7 ablakok, hőszivattyú, 15cm homlokzati szigetelés,stb.)

 

 

 

Előzmény: Hollywood (2856)
labee Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2860

Megkérhetnélek, hogy az ablakosodat megadd? zsuzsapiros@freemail.hu

Előzmény: zsomica (2855)
labee Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2859

Igen, átvernek, tudom.

Földmunka saját szervezésben 600e lesz.

Előzmény: zsomica (2855)
labee Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2858
Köszönöm, Axióma, meggondolom, szerdán ülök le a Femüvel, és annak függvényében nézek új ellenőr után, ha kell.
Előzmény: Axióma (2852)
Dreamhome Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2857
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, mert építkeznénk, csak nem tudjuk, hogy a készházakat vagy a hagyományos téglaépítkezést válasszuk-e?
Sajnos számunkra az ár sem elhanyagolható ennél a kérdésnél a minőség mellett természetesen.
Ti melyikre voksoltok?
Árban melyiket lehet kedvezőbben kihozni?? Minősége, időtállósága??
pl.:80-90m2-es háznál
Segítségeteket előre is köszönöm!!
Hollywood Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2856

Sziasztok

 

Ugyanilyen helyzetben vagyok, mint Labee. Van egy 900 nm-es telkünk Budapest környéki faluba. A ház amit terveztettünk rr komplett kiviteli tervekkel, mindennel 260nm2 két szintes és nem alápincézett mediterrán jellegű. Az első ajánlatunk komplett kulcsrakész házra 51 millió volt. Én erre a házra kb 40-et szánok plusz 5 millió a kinti medence és a kertépítés. Nagyon gondolkodom azon, hogy nem generálkivitelezővel csináltatom, hanem felveszek egy nagyon jó FEMŰ-t aki összefogja az egészet és minden egyes munkafolyamatot külön emberrel csináltatok meg. Az anyagot magam szerzem be természetesen és lenne időm és kedvem foglalkozni az épitkezéssel is, minden nap ki tudnék menni. Hamarosan megkapom a szakiktól az ajánlatokat és kezdem összehasonlítani a komplett ajánlatokkal (abban is várok még néhényat természetesen). 

Eddig egy víz-gáz-csatorna van 800.000 Ft-os. Sok helyen lesz padlófűtés, lehet, hogy két kazán kell a medencék miatt szóval ezt elég korrektnek tartom.

A nyilászárókra van eddig egy cirka 2,5-es ajánlatom, ami korrketnek tűnik, mivel három nagy tolóajtó van benne. Borovi fenyőből lenne a dolog és elég jó minőségnek tűnik. Persze itt is tovább kell majd még kérdezősködnöm.

Aki esetleg tudna nekem egy megbízható FEMÜt ajánlani, aki szakmailag is kifogásolhahtlan azt megköszönném.

zsomica Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2855

Szia,

 

ekkora háznál és a II/A övezetben én nem mernék generálkivitelezővel dolgoztatni. Lehet, hogy te nem úgy érzed, de a "mesterek" szemében te lehetsz a tuti jó üzlet. Szerintem 45 alatt meg tudnátok állni, ha

a, tesztek bele nagyon sok saját munkát

b, részfeladatokra szerződtök, különböző kivitelezőkkel, ehhez viszont, mindenképpen kell egy általad fizetett jó műszaki ellenőr.

c, minden nap ki kell menni, és meg kell nézni, h mi történt aznap

 

Részletekben:

Földmunka: 2 M Ft-ért egy egész hegyet elhordanak neked, esetleg hozott anyagból felépítenek, hetente 3-szor. Csak, hogy számolni tudj: a nagyobb gépek 7-8000 e Ft-os óradíjjal jönnek nálunk (Biatorbágy).

Nyílászárók: mivel sok fog kelleni, sokkal jobb áron fogod tudni beszerezni őket, mint, aki pl. 120nm-t épít 10 db ablakkal, lévén ez jobb alkupozíció. A tiéteknél nem sokkal kisebb házat építettünk, fa nyílászárókkal (volt benne tolóajtó is), fokozott hőszigeteléssel, stb. Nem érte el az ár a 2.5M-t. A 6-ot akkor tudom reálisnak mondani, ha fedett medencét is szeretnél.

 

Az előzetes kijelentésekkel meg vigyázni kell. Az első építészünk azt mondta, a mi telkünkre a mai árakon 40M alatt nem lehet építeni, majd meglátjuk (nem fogjuk elérni a 30-cat sem).

 

Zs.

Előzmény: labee (2850)
zsomica Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2854

Szia,

 

nekünk 30 méteren emelkedik 6-8-at, agyagos, homoklisztes talajon, félszint-eltolásos ház került rá.

Az alapozás annyival került többe, hogy van 80 és 100 cm széles alapunk és van, ahol mindez 1.5m mélyre megy. Emlékeim szerint olyan 60m3 beton ment bele és rengeteg vas.

Ami drágította inkább: komoly drain rendszer az egész ház körül, rengeteg vas a zsalukő falba, ami nálunk is a garázs hátsó fala és támfalként viselkedik, plusz a vízszigetelés.

Árban azt mondanám, h olyan 4M körüli ktg-e volt a pinceszintünknek és az alapozásnak (80nm a pinceszint - 30nm a hátranyúló alap a nappali szinten).

 

Üdv,

Zs.

Előzmény: Dinsdale Piranha (2845)
porker Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2853
Sajnos egy építkezés végén és egy új elején azt kell mondanom, hogy az árak brutálisak. Sőt: a több helyről beszerzett ajánlatok ellenére is nehéz lesz tartani az előzetes becsléseket a jelen körülmények között. Erre egy jó példa a szigetelőanyag - EPS lemez - amiből a homlokzatit tavasz elején 100 ft/cm/m2 áron vettem, most 152-ért kapom és a hírek szerint márciusi simán belefér további 30-35% emelés :(

De sok mással is így van. Aki tavaly 2 ezerért vállalta falazást, most közel 3 ezret akar érte kapni és megsértődik, ha kiröhögöm. Gépészeti szerelvények - rézcsövek! - kiváló alapot adnak az árukkal egy infarktusra, etc.

Ha megfelelő kivitelezőt találsz az a beszerzéseknél legalább olyan jó árértékeket fog elérni, mint Te. Ha nem így van akkor kissé már kérdéses a hozzáértése. Nálam legalább is így volt.
Az is gyanús, ha valaki nagyon alacsony értéket ajánl, mert a vége úgyis az lesz, hogy megmagyarázza miért lett 50%-kal magasabb.

A 275 m2 mindenesetre olyan méret, amire tavasszal még reálisan kaptál volna 45 körüli értékeket egy egyszerű, de minőségi munkára. Ezt most abban az esetben lehet tartani, ha még egyszerűbb és olcsóbb anyagokat használsz. Pl. nem csak borovi fenyős nyílászárók vannak; sőt fogsz kapni "kiváló" minőségű 7 cellás műanyag nyílászárókat fele áron is...

Szóval sok (SOK) saját munkával, rengeteg anyagbeszerzéssel és utánajárással még a 45 elképzelhető most is, de nem lesz könnyű. És alacsony áraknál mindig számíts rá +20%-ot - ne az legyen, de jobb ha óvatos vagy - mert nagyon kínos, ha menet közben kiderül, hogy valami ennyivel több!
Előzmény: labee (2850)
Axióma Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2852
Ha erdekel, a mi volt FeMu-nk es csapata most vallal olyat, hogy epitkezes lebonyolitasa. Nem tudom, milyen aron, de en igy utolag azt hiszem bevallaltam volna, ha mar akkor csinalt volna ilyet. Az alapanyagot beszerezheted, a munkasokkal a kulon munkakra te szerzodsz, o meg iranyit, meg muszaki felugyel. Legalabbis nekem ennyi jott le.
Dobj egy emailt ha kell a kontakt, egy telefont talan meger.
(Az egyebkent vszinu, hogy minel dragabb a haz annal jobban "belefer" alapon probaljak a kivitelezok megnyomni a ceruzat...)
Előzmény: labee (2850)
robi25 Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2851
Szerintem ne félj saját koordinálásban belevágni. Én is hasonlóan voltam vele. A spóroláson kivül igy legalább tudod, hogy tényleg azt épitették bele. Persze rengeteg idő és utánajárás. A Femünek szerintem azzal kell kommunikálni akivel Te mondod neki.
Előzmény: labee (2850)
labee Creative Commons License 2006.12.03 0 0 2850
Folyt.
Szóval az ajánlatok kb. 50 millára jönnének ki kulcsrakészig. Egyelőre csak szerkezetkészig kértem. Az egyik 26 volt tető nélkül, a második 28 volt tetővel, a harmadik 32 tetővel plusz külső nyílászárókkal.

Átrágtam magam minden, és nagy átvágásokat találtam, több milliós különbségek egyes tételekben, brutális anyagárak, pl. földmunkárt mindhárom cég 2-3 millió között kérne, de arra vigyázott mindhárom kivitelező, hogy a végösszeg hasonló legyen, csak más-más tételen próbáltak átverni szemmel láthatólag.

Namost, a földmunkát persze kivehetem a generálból, meg magam is beszerezhetem a téglát, cserepet, stb. kétharmadáron. Mindezt meg is teszem, de a baj az, hogy annyira nem vagyunk műszakiak, hogy magunk mozgassuk a kőművescsapatot, ácscsapatot, etc. viszont azok után, hogy az általam átlátott dolgokban ennyire túlzott költségvetéseket kaptam, már nem bízom a generálkivitelezőkben.

Az egyetlen nyílászárós pl. 6 millát számolt csak a külsőkért, ami brutális (borovifenyőből, nem is tököm tudja, milyen extraanyagból)

legszívesebben nem is vennék fel kivitelezőt, de félek, hogy a Femü nem akar egyes szakikkal babrálni.

Előzetesen ő is kijelentette, hogy szerinte ez egy 55 millás ház.

A fórumban viszont úgy tűnik, 35t-ből is ki lehetne hozni.

csak kezdem azt gondolni, hogy ahhoz én kevéske vagyok.

Eddig egyébként nagy mázlink volt. tervet barát csinálta,
telek egész jó áron volt a helyi viszonyokhoz, mindenki azt mondja a környéken.
labee Creative Commons License 2006.12.03 0 0 2849
Sziasztok!

Napok óta olvasom a topicot, de még nem a végén. Probléma sürgős, mert még a fagy előtt ki szerettem volna ásatni az alapot (eng. múlt héten jött meg sajnos). Kérnék tanácsot, közben hozom be az olvasási restanciát.
Adott egy elég drága telek (II/A ker. Bp.) Friss építési eng. cca 275nm 3 szintes (pince, fsz, emelet), 3 komplett árajánlat. Mind3 mester ajánlott, referenciát láttam, stb.
Pénzünk összesen 40 milla, ami még lehet kb. 45 mire befejezzük, ha minden nagyon jól megy (úgy értem az életben pénzügyileg).
Az ajánlatok elkeserítőek.
Mindjárt folytatom
robi25 Creative Commons License 2006.12.02 0 0 2848
Azért az alapozás a "legbeláthatatlanabb" tétel. Nekem túl részletes költségvetésem nincs, de a többi tételnél nagyságrendileg megállt, egyedül az alap nőtt meg. Ahogy a kőmüvesem mondta: sose tudhassuk mi van a fődbe.
Előzmény: Dinsdale Piranha (2845)
Axióma Creative Commons License 2006.12.02 0 0 2847
Ja nalunk volt eyg alap is az elozo tulaj altal bennehagyva, ez mondjuk megtrefalt, mert azt hittek 80-as alap majd kikapjak. Hat 1,5 m-es talpas volt... na ezen sokat szivtunk, foldmunkaban is (ossze kellett toretni, elvitetni, plusz csusztunk, csuszas miatt elromlott az ido, agyagos talaj plusz lejtes az esovel viszont mar azt eredmenyezte, hogy foldmunkagep helyett kezzel csinaltak...). Es talalsz egy csomo kepet is az epitkezesrol a weboldalamrol kiindulva.
Előzmény: Axióma (2846)
Axióma Creative Commons License 2006.12.02 0 0 2846
Hat nekunk ilyen koltsegvetesunk volt: http://branyi.inf.elte.hu/~kata/koltsegvetes_szerzodeskor.html, aztan az elszamolaskor is ilyet kaptunk, de az mar nincs begepelve, valahol xls-ben talan megvan. A hozza tartozo hazat megtalalod a haz_dokumentacio.html-ben ugyanott.
Na ebbol mi az, ami az alapozas? Szoval passz. Szumma a haz ha keszen lenne teljesen (dryvit, nem csak ideiglenes belso burkolatok) akkor 25M brutto. Kivitelezovel.
Előzmény: Dinsdale Piranha (2845)
Dinsdale Piranha Creative Commons License 2006.12.02 0 0 2845

Köszönöm válaszaitokat!

 

Axióma azt megkrédezhetem, hogy az alapozás kötsége kb. ugyanaza nagyságrend volt mint robi25-nél?

 

Megrettentett ekkora költség csak aza lapozásra és akkor a többi munkálat még hol van...a telek jó, a panoráma csodás, de el kellene tudom dönteni, hogy ér-e ennyit.

Előzmény: Axióma (2844)
Axióma Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2844
Nalunk 18 meteren 2,8m (kb., 2,2 belvilag plusz fodemvastagsag) alakul ki. Mi felpincet csinaltunk. Azt nem tudom, hogy mennyi lett volna sik terepen, de komplexen neztuk: bar eppen befele lejt, de legalabb lett egy garazsunk, ami ugyis kellett volna, tehat az extra alapozas egyben garazsfal.
Ha forditva van (az utca fele lejt) akkor meg jobb, plane ha arra van eszak... ilyeneken is mulik.
Viz: mi is korbe vagyunk drain csovezve es viznyomas elleni szigeteles van, ez amugy se art. Ha sziklaban van az egesz, az sokkal rosszabb...
Statikus - talajmechanikus kellene oda.
Előzmény: Dinsdale Piranha (2842)
robi25 Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2843
A mi házunknál 21 méter alatt 3 métert lejt. Az alapozás (kb 50 nm pince, 9,5x21 alap) a szerelőbetonig 4,5 millióban volt. Belement 62 raklap zsalutégla és kb. 130 m3 beton, illetve kb. 200 m3 földfeltöltés. Ezek drágitották. Elől egy sor ZST a lábazatom hátul 12. Szóval az általad emlitett arány kb. stimmelhet.
Előzmény: Dinsdale Piranha (2842)
Dinsdale Piranha Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2842

Tiszteletem mindenkinek!

 

Igyekeztem átolvasni a témával foglalkozó fórumokat, de egyelőre nem igazán találtam meg ezek között a válaszokat kérdéseimre. Házépítésen törjük a fejünket, sikerült találni egy telket is, elfogadható áron. A telek mintegy 10%-os lejtésű és mivel e téren nem rendelkezem tapasztalatokkal, hogy az alapozási műveletekkel vajon nem vész-e el az némi előny, ami a telek kedvező árából adódhat, tehát nem vagyok biztos abban, hogy az alapozás nem járna olyan költségekkel, ami aránytalan. Kb. 100-100 nm-es alapterületben gondolkodom. Ha tudtok, akkor legyetek kedvesek segíteni némi információval arról, hogy sik teleknél az alapozás milyen költségekkel járhat hozávetőlegesen, illetve ugyanez a fenti domborzati visonyok mellett. Saját eddigi forrásaim alapján sik teleknél 1-1,5 M környékére taksálom, a lejtős teleknél pedig ennek 2-3-szorosáról hallottam. Csak reménykedem, hogy ez kissé eltúlzott. Részben vagy egészben szeretném alápincéztetni a házat, ez még hozzátartozik. Ami még aggodalomra adhat okot az az, hogy bár az ingatlan hegyoldalban van, ami mészköves, ám az önkormányzattól kapott infó szerint felszin alatti forrás található a telek környezetében. A telek alatt egyébként egy meder is van. Attól félek, hogy e miatt esetleg vállalhatatlan költség lenne maga az alapozás is. Igy nem hiszem hogy kikerülhető egy komoly talajmechanikai vizsgálat is, amit ugyan szintén nem tudok mekkora költség, de valszeg nem két forint.

 

Tehát ha valaki belefogott már épitésbe hasonló körülmények között, vagy van hasznos információja azért nagyon hálás lennék.

 

Köszönöm szépen.

Axióma Creative Commons License 2006.11.30 0 0 2841
Kivitelezot kerdezz, en ezt nem tudom. Mint mar mondtam, semmi kozom az epitkezeses szakmakhoz... (csak tavaly epitkeztunk igy amibe mar belebotlottam sot megszivtam, arra gondoltam felhivom mas figyelmet is).
Előzmény: wocsok8 (2839)
viktor a takarító Creative Commons License 2006.11.30 0 0 2840

A hőérzet miatt fontos, hogy onnan jöjjön a meleg, ahonnan a hideg is, különben hiába fűtöd a levegőt melegebbre, akkor sem lesz jobb a hőérzeted.

Erre vannak megoldások bőven: mi a teraszajtó elé (2,4méter széles és 2,7 méter magas) padlóba süllyesztett radiátort tettünk. Ez maga 100 EFt volt (2m hosszú,3 csöves, valami 1000W a teljesítménye 70C előremenő hőfok esetén), de megérte. Szerelni nem egyszerű, szórakoztam vele egy keveset, mire sikerült...

Ha fix ablakod/ajtód/üvegfalad van valahol, akkor megteheted, hogy 20-40 cm-rel a talaj felett kezdődik, az alá pedig befér szegélyradiátor( max 20cm magas), vagy alacsony, 30 cm-es alu- vagy acélradiátorok. Ezek középső szelepes csatlakozás esetén már 10cm magasságban szerelhetők, így jön ki a 40 cm, és nem látsz csöveket. oldalsó szelepek esetén szinte a föld fölé rakhatod őket, akkor még alacsonyabb.

 

 

Előzmény: wocsok8 (2836)
wocsok8 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 2839
Én arra gondoltam 2 réteg üvegtégla, az ablak pedig egy fa keretben, úgy, mindha körben valami fa "párkány" lenne az ablak körül fal szélességben. Ez most egy kicsit bonyolultra sikerült, de remélem azért érthető:) Így talán meg lehetne oldani nem?
Előzmény: Axióma (2838)
Axióma Creative Commons License 2006.11.30 0 0 2838
Ja az uvegteglaban ablak igy nem fog menni. Nekunk egymas mellett vannak az ablak meg az uvegtegla, de ugye az ablakot pont ott kene felfogatni (falkozepen szoktak), ahol az uvegteglak kozti legres van... mondjuk nalunk nem ilyen design ugyhogy azt hiszem 5-os ytongot tettek falszelessegben a ketto koze, oda lett rogzitve.
Előzmény: wocsok8 (2836)
Axióma Creative Commons License 2006.11.30 0 0 2837
Hat nem allitom, hogy annyira fontos, nekem nincs ilyenem. Kerdezd meg valaki hozzaertotol, szaktopicban (talan hoszigeteles => milyen jo ablaknal nem kell; vagy futesszereles => hatha ott tudja valaki).
Előzmény: wocsok8 (2836)
wocsok8 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 2836
A két épület építésének most utánajárok, hogy errefelé milyen rendeletek vannak. Nem lenne túl jó, ha kiderülne, utólag nem építhetünk garázst...
Én is látta egy szaklapban nemrég ilyen fűtőrendszert, ami az ajzatba van süllyesztve, de ez annyira fontos, hogy az ablakok alatt helyezzek el fűtőtestet?
Az üvegtéglát én is mindenképp 2 rétegben szeretném, közte légréssel, de felette lesz egy ablak is, és az ablakot is körbeveszi az üvegtégla oldalról. Szóval ez még egy érdekes lesz, hogy lehet megoldani.
Előzmény: Axióma (2832)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!