Keresés

Részletes keresés

idre Creative Commons License 2007.10.11 0 0 800

Kedves molnármarci !

 

 

Küldtem üzenetet megkaptad ????..

muli Creative Commons License 2007.10.09 0 0 799

Sziasztok!

Nekem vasárnap Dinnyésre sikerült eljutnom. Most voltam először gyűrűzésen, és nagyon tetszett. Volt barkós cinege, fülemülesitke, kék cinege, vörösbegy, foltos nádiposzáta, függőcinege. De adatokat nem tudok mondani.

madarbarat Creative Commons License 2007.10.09 0 0 798

Szívből gratulálok!

Ez tényleg ragyogó - én kiültem a kertbe és 4 óra alatt sajnos mindössze

1 széncinegét,

1 kékcinkét,

2 szarkát,

1 nem azonosított ragadozót (TÚL MESSZE VOLT),

3 rozsdafarkot és

2 balkáni gerlét láttam.

EZ AZÉRT SAJNÁLATOS, MERT NÁLUNK SOKKAL NAGYOBB SZOKOTT LENNI A MOGÁS.

Aztán benn, a neten egy email-en érkezett kérdésre (mit takar a Kikibird elnevezés) rámozdulva találni véltem egy új fajt.  :-)

 

Sajnos zárt közösségben él, s kapcsolódáshoz semmi paraméter nincs

 

Előzmény: molnarmarcl (797)
molnarmarcl Creative Commons License 2007.10.08 0 0 797
Na a táblázatot kissé szétdobta, de összesen 51 friss gyűrűzés, és egy visszafogás történt 11 fajból.
Előzmény: molnarmarcl (796)
molnarmarcl Creative Commons License 2007.10.08 0 0 796

Mi voltunk gyűrűzni, Kaposvár mellett a Töröcskei-tó környékén. Érdekességként idemásolom a gyűrűző kolléga "jelentését":

 

Végül is majdnem négyig kint voltunk, és összesen 51 madarat fogtunk, ami szerintem nagyon jó!!! Figyelembe véve, hogy reggel raktuk ki a hálókat és még az esti mozgás elõtt beszedtük!!

 

Csatolom az összesítést!

 

    2007. október 07.       F V 1. széncinege 6 1 2. csilp-csalp füzike 3 0 3. meggyvágó 1 0 4. barátka 8 0 5. vörösbegy 13 0 6. kék cinege 12 0 7. énekesrigó 1 0 8. barátcinege 1 0 9. erdei szürkebegy 2 0 10. csuszka 1 0 11. feketerigó 3 0   összesen 51 1

 

Köszi mindenkinek a segítésget, és hogy eljöttetek, aki meg nem tudott azzal majd legközelebb pótoljuk!!!

 

Sikerült a központ felé is lejelenteni a látott madarakat (339 pld) és a látogatókat (60 fõ)! Azt hiszem mondhatom, hogy jól sikerült a megfigyelõ nap!!!

 

 

Ez az én véleményem is, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a 60 főből kb. 45 általános iskolás volt! Van még remény, vannak még a fiatalok között, akiket érdekelnek a madarak!!

Előzmény: madarbarat (794)
motav Creative Commons License 2007.10.04 0 0 795

Elkészült:

http://rizspinty.lap.hu

Jó böngészést!

madarbarat Creative Commons License 2007.10.02 0 0 794

Ugye tudjátok!

Ha nem akkor íme a FigyelőNET cikke:

Elindultak a madarak 2007. október 2. FigyelőNet

Országszerte 67 helyszínen 300 önkéntes segíti a természet- és madárbarátokat a vonuló madarak megfigyelésében. A rendezvény egy ma már hagyománynak számító verseny, ahol Európa országai abban versenyeznek, hány embert tudnak a szabadba csábítani október első hétvégéjén.

A tavalyi rendezvényen hazánkban közel 5000 látogató vett részt, amivel Magyarország második helyezést ért el az európai versenyen – közölte a Magyar Madártani Egyesület (MME).

200 faj indul útnak

Október 6-7-én az ország minden megyéjében és Budapesten is madarászok várják madármegfigyelő kirándulásokra az érdeklődőket. A helyszín adottságaitól függően egyes területeken madárgyűrűzési bemutatót is láthatnak. Az akció egyben játék és verseny is az országok között: versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Mintegy 200 olyan madárfaj költ Magyarországon, amelyek augusztus vége és október közepe között útra kel, és melegebb tájakra repül – mondta el a FigyelőNetnek korábban Karcza Zsolt, az MME madárgyűrűzési központjának vezetője. A költöző madarak egyik úticélja a Földközi-tenger északi, kevesüknek déli medencéje. Ilyen például a bütykös hattyú, a bíbic vagy a barátposzáta: őket a szakma rövid távú vonulónak nevezi. Ezeknek a madaraknak őszi „indulását” nagymértékben befolyásolja az időjárás: minél tovább tart a szép idő a Kárpát-medencében, annál később kerekednek fel.

 

Több ezer kilométert repülnek

A Szaharán túl, Közép- és Dél-Afrikába vezet a hosszú távú vonulók útja. A Csád-tó környékén, a Szahara déli peremén tölti a telet például a nagy fülemüle, de a fehér gólya és a mindössze 16-20 gramm súlyú füsti fecske nyolcezer kilométert tesz meg Dél-Afrikai telelőhelyéig – mondta a szakember. Ezeknek a madaraknak őszi „indulását” nagymértékben befolyásolja az időjárás: minél tovább tart a szép idő a Kárpát-medencében, annál később kerekednek fel

A költözés megviseli az állatok szervezetét és számtalan veszélynek teszi ki őket. Indulás előtt zsírtartalékot halmoznak fel, amely lassúbbá, a ragadozók számára kiszolgáltatottá teszi őket. Ezer veszélyt rejt magában a hosszú repülés, telelőhelyükön pedig a helyi emberek táplálékforrásként tekintenek rájuk.

 

Negyven százalék tér haza

 

Ha nincs nagy szárazság, extrém időjárás, háborúk nem nehezítik az utat, a hosszú távú vonulók 70-75 százaléka akkor is elpusztul – tudtuk meg Szép Tibortól, az MME szakértőjétől. Ha minden körülmény ideális – ami a gyakorlatban soha nem valósulhat meg – negyven százalékuk éli túl az utat – mondta a szakember.

Az elkövetkező hetekben, országhatárokat nem ismerve madarak milliói szelik keresztül a kontinenst. A madárvédők világszervezete, a BirdLife International által szervezett madárfigyelő akció célja, hogy minél több embernek mutassák meg ezt a csodálatos természeti jelenséget, és minél többen ismerjék fel a madár- és természetvédelmi szervezetek tevékenységének jelentőségét.

motav Creative Commons License 2007.10.02 0 0 793

Nem komolyan mondtam én azt a titkolózást, csak örömmel töltött el, mikor megtaláltam véletlenül a neten.

A találkozót első lépésben 2 -en is megejthethük, mivel elsősorban honlap lenne a témakör, s abban ahogy látom Te viszed a prímet.

A gyerkőcök engem is nyúznak, abban nincs hiány, esetleg egy estét lehetne összehozni valamikor. Ha látsz szabad estét, keress meg.

 

Előzmény: ckuzmos (792)
ckuzmos Creative Commons License 2007.10.02 0 0 792
Kedves Zsolt,

 

Köszönjük dicsérő szavaidat, de nem csak minket illet meg az érdem, hanem Tibor barátunkat is. Eredetileg is az ő ötlete volt (már lassan egy éve érlelődik a dolog), valamint a jelenlegi tartalom, ami folyamatosan bővül, szintén az ő lexikonjából való. Mi csak egy új környezetbe, másféle szemléletbe rakjuk át, remélve így sok „hétköznapibb” ember hasznára váll majd.

 

Mint ahogy Lajos írta is, nem titkoljuk, titkoltuk a Madárhatározó létezését, csak még annyira kevés tartalom volt fent…

Lassan de biztosan haladunk. Elkezdtem végre a fajleírások feltöltését de még így is minimum 300 hátra van.

A további lehetőségekről pedig nem is beszélve amit ez a honlap magában hordoz…

 

Szívesen találkozok én is veled, bár nem tudom hogyan lehetne egy ilyen 3-as találkozót létrehozni. Lajos nincs közel, engem a gyerkőcök nyúznak minden nap, de idővel biztos akad majd valami alkalom…

Addig is marad a virtuális világ…

Üdvözlettel:

Küzmös Csaba
Előzmény: motav (780)
madarbarat Creative Commons License 2007.10.02 0 0 791

LEVÉLVÁLTÁS:

 

Kedves elnök úr!

Köszönöm elismerő soraidat - valószínűleg méltatlan vagyok rá, de azért remélem, valamelyest szolgálom a galambászat ügyét is, s a különböző irányzatok elkötelezettjeinek egymásra találását 

Tisztelettel

 

Lengyel Tibor

2141 CSÖMÖR

Tinódi u. 5.

28/446-526

madarbarat@invitel.hu

http://madarbarat-lexikon.mindenkilapja.hu/

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9156025?cmd=Article_showArticle&t=9156025

-------Original Message-------

 

From: Kiss Gabriella

Date: 2007.10.02. 12:53:27

To: Sándor Ildiko

Subject: Köszönetnyilvánítás

 

Tisztelt Tibor!

 

Köszönöm szépen a részemre megküldött Madárbarát-lexikon cd-jét. Nagy öröm volt számomra a betekintés. Sajnos idő hiányában teljes aprólékossággal végignézni még nem állt módomban, de ígérem Neked, hogy ezt a hiányosságot hamarosan pótlom. A Madárbarát-lexikon elkészítéséért köszönetet mondok és a legnagyobb elismeréssel szólok irányodba. További munkásságodhoz sok sikert és kíváló egészséget kívánok.

 

 

Üdvözlettel:

 

Uhrner Antal

madarbarat Creative Commons License 2007.09.30 0 0 790

Jaj, Istenem! Hányan engedhetik ezt meg maguknak?!?

Sajnos, amit adtál hajtást, egy se eredt meg.

Pedig eszményien szép a bokrod.

Később voltunk az Állatkertben, s a Pálmaház oldalában is láttam néhány bokrot, virágban - gyönyörű.

 

 

Előzmény: motav (788)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.09.29 0 0 789
de az eggyik madaram a szelíd szinte fekér azon ilyen ten melet észre venni. a másiknak a farktolla csíkos, de az a madár eleve foltos.
Előzmény: madarbarat (787)
motav Creative Commons License 2007.09.28 0 0 788

Ezzel még tartozom, hogy teljes legyen a gránátalmás sorozat.

Most érik, a madarak imádják!

 

 

madarbarat Creative Commons License 2007.09.26 0 0 787

Ha a pofafolt alapján bizonytalan vagy, akkor nézd meg a szárnybelsőt!

 

szárnybelső (gal.): a szárny fonákja, a test felöli oldala. Sokszor többet árul el a madárról, mint gondolnánk, pl. a neophemáknál, a nimfánál a madár nemét erre tekintve minden másnál nagyobb biztonsággal lehet megítélni. Tudniillik tojóknál egy sor fehéres foltocska mutatkozik az elsőrendű evezőkön.

Előzmény: nimfapapagáj (786)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.09.26 0 0 786
rendben, de lehet hogy egyforma neműek, mert én a szelídemről nem tom biztosan.
Előzmény: madarbarat (785)
madarbarat Creative Commons License 2007.09.25 0 0 785

Hál'Istennek!

A legjobb megoldást választottad.

Ha majd a párodnak lesz kicsinye, azok közül válasz ki mondjuk a 2. héten egy rokonszenvest, s azzal próbálkozzál.

S ha netán bármi gond lesz visszateheted a kicsit a szüleihez.

Előzmény: nimfapapagáj (784)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.09.25 0 0 784
köszönöm, de már mind1:( a tenyésztővel összevesztem és mindenféle hülye indokkal próbált rávenni hogy én menjek a madárért, me ő nem tud nincs tápa meg ilyenek. hogy nem hozza el. de most vettünk egy másik nimfát(nem kölyök) nagyon tetszett az enyimnek:)
Előzmény: madarbarat (781)
timbrado Creative Commons License 2007.09.25 0 0 783
madarbarat Creative Commons License 2007.09.24 0 0 782

Tényleg: le a kalappal!

Aki a Zsolt-féle linkgyűjteményben nem találja meg ami érdekli, az már nagyon furcsa dologra keres.

Az IDRE - én ki merem mondani - az országban (vagy magyar nyelven) a legjobb.

Ha összefogtok, azon a madarásztársadalom is csak nyerhet!

Előzmény: motav (780)
madarbarat Creative Commons License 2007.09.24 0 0 781

Ne aggódj!

A fejet hátra, csőrt ki (szét!) és a kaját a nyelvére kell tenned. Na, mondjuk ehhez kezdetben valószínűleg kell egy segítő.

Szerintem óraközi szünetekben egy sima etetés 2 perc alatt megoldható, aztán az "odú" újból elsötétül és csend, békesség uralja a "tájat".

(Már ha érted!!!!) 

Előzmény: nimfapapagáj (779)
motav Creative Commons License 2007.09.24 0 0 780

Már mostani stádiumában is megérdemel nagyobb publicitást!

Gratulálok hozzá!

Én is úgy érzem, hogy talán nem hiábavaló a munkátok és saját tevékenységem se. A díszmadaras linkgyűjteménynek már 52 tagja létezik, 25.000 körüli egyedi látogatója van havonta. /ebben nincsenek benne a napi többszöri visszalátogatások, aloldalletöltések/.

A www.idre.hu tartalma is szépen alakul, látogatottsága növekszik. Tehát csak így tovább.

Egyszer, ha majd valamelyik hideg téli napon nem tudok mit kezdeni rengeteg szabadidőmmel, javasolnék egy találkozót Veled és Csabával. Website ügyben lenne egy-két ötletem, anyagom, ami talán megérdemelne egy beszélgetést.

 

 

Előzmény: idre (777)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.09.24 0 0 779
és nekem 5órám van a suliban. addig kibírja?
Előzmény: nimfapapagáj (778)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.09.24 0 0 778
és hogy figyeljek arra hogy a nyelőcsövébe/gyomrába menjen, és ne a légcsövébe?
idre Creative Commons License 2007.09.24 0 0 777

Szia motav !

 

Ez az oldal nem titkolva van, hanem csak fejlesztés alatt áll és még csak szerényen hírdetjük, ill. hírdeti Csaba, de megtalálható a főoldalunk linkjeiben. Ez Csaba érdeme, de segíti Őt még két fiatal és lelkes személy is. Hamarosan színre lépnek ők is.

Alakul az új szellemű madarász generáció, remélem,  hogy  élvezem a hasznát a következő kiállításokon a minőségi madarak felvonúltatásánál a tapasztalatok átadásának, melyben nagy segítségünkre vannak  a Te oldalaid és  "madárbarát" évtizedes előkészítő munkájú lexikonja. Érezhetően nagyobb a szakmai tudása a kezdőknek, haladóknak a korábbi években tapasztalhatóakhoz  képest.

 

A karcagi kiállításon a COM bírók által minősített madarak összesített átlagpontja  88,3 tized volt ez egy nagyon előkelő eredmény és én annak is veszem.

 

Üdv idre. 

Előzmény: motav (769)
timbrado Creative Commons License 2007.09.23 0 0 776

Kedves Fanny!

Ha visszalapozol a 739-es hozzászóláshoz (legyöngül fecskék megmentéséről van ott szó!), akkor találsz egy másik receptúrát a kézből neveléshez, ez sokkal egyszerűbb:

"A fenékpusztai madárgyűrűző állomásra több olyan egyed került, amely alig volt több 10 grammnál. Az állomás munkatársa, Paprika Anikó a Független Hírügynökségnek elmondta: öt napja folyamatosan etetik a madarakat. Speciális tápot készítenek nekik, amelybe keménytojást, túrót és tejfölt tesznek. Ehhez vitaminkészítményeket és ásványi anyagokat kevernek, majd vízzel hígítják. A kúra eredményeképpen a kismadarak pár nap alatt felerősödtek, így az ide behozott 800 fecskéből 300-at sikerült megmenteni."

Nem kell megijedni a vitaminkészítmény kifejezéstől én például a humán Polyvitaplex 10-et használtam, ásványi anyagnak pedig a Tibor által említett főtt-tojás porrá tört héja felel meg - ráadásul ez a legolcsóbb.

Nagy ötlet, s bár drága, de rendkívül értékes összetevő lehet az étkezési búzacsíra!

Előzmény: nimfapapagáj (775)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.09.23 0 0 775

Rettenetesen köszönöm:)

a végén azt szeretném mondani hogy az apám nem ismeri/ismerheti mert már több mint 2éve nem él velünk. nagyon köszönöm, így bátran merem majd megvenni azt a kis nimfát:)

Előzmény: madarbarat (774)
madarbarat Creative Commons License 2007.09.23 0 0 774

Kedves FANNY!
A 20 NAPOSAK MÁR ÚGYSZÓLVÁN ÖNÁLLÓAK.
NYUGODTAN MEGPRÓBÁLHATOD.
ÉN TOJÁSOS LÁGYELESÉGGEL PRÓBÁLKOZNÉK, AMELY
1 FŐTT TOJÁS,
2 ÉDESKEKSZ,
1/2 KANÁL ÉTKEZÉSI BÚZACSÍRA
1 KANÁL PERGELT TÚRÓ
1 UJJNYI SÁRGARÉPA és
némi félkemény sajt (pl. trappista)
RESZELÉK KEVERÉKÉBŐL ÁLLHAT.

EZT MÉG OKVETLENÜL MEGHINTENÉM FŐTT TOJÁS PORRÁ TÖRT HÉJÁVAL.
(Ez szerintem kb 3 napi kajája EGY 20 NAPOS NIMFÁNAK vagyis a felét lefagyaszthatod, de VIGYÁZZ! kézmelegen kell MAJD ETETNED!)
Ezzel etetheted és kezdj el magkeveréket csíráztatni (az 2 nap) mert kis kanállal már azt is kínálhatod neki naponta 3-4 óránkénti etetéssel (miután mondjuk sodrófával jól megroppatgatod), de éjjel TESZEM FEL este 9-től reggel 6-7-ig hagyd aludni, ODÚSZERŰ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT!
A csiráztatot magot jól át kell mosni, mert nyálkásan betegséget okozhat!

Aztán fokozatosan áttérhetsz az 5 majd a 6 óránkénti etetésre.
Lényegében fogod látni, hogy mi a helyzet - éhes-e vagy sem, ezt ki kell tapasztalni, nem lehet általános receptet adni rá.
Papírdobozban ágyazz be neki, levegőztető lyukakon (zárható tetővel, FAFORGÁCS ALJZATTAL) kívül semmi nem kell, hiszen A KIS NIMFA TERMÉSZETES KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT az odúban is sötétben növekszik.
Először valószínűleg félni fog tőled, mert egy 20 napos madárka már felismeri, tudja, hogy eddig kitől számíthatott kajára, te kezdetben idegen leszel számára, miből adódóan talán első 3-4 alkalommal talán még erőszakkal kell a csőrébe tenni a kaját, s ehhez segítségre lesz szükséged. Figyelj rá, hogy a kanál ne legyen ijesztő (hasonlítson az anyja csőréhez!).

Ha van nagylyukú injekciós tűd, akkor hígabb kaját is csinálhatsz, s azzal nyomd be a lágyeleséget a csőrébe - de arra nagyon kell vigyázni, hogy a nyelőcsövébe menjen, ne a légcsövébe!

(Apukád talán ismeri a krumplipuskát, ahhoz hasonló szerkezet helyettesítheti az etető-injekciósfecskendőt!)
Sok szerencsét
Lengyel Tibor
2141 CSÖMÖR
Tinódi u. 5.
28/446-526
madarbarat@invitel.hu
http://madarbarat-lexikon.mindenkilapja.hu/
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9156025?cmd=Article_showArticle&t=9156025

Előzmény: nimfapapagáj (773)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.09.23 0 0 773
Bocsánat lehet hogy félreírtam. 20napost akartam írni. annál a kornál mit kell neki adni enni, hány óránként és este is kell neki enni adni?
madarbarat Creative Commons License 2007.09.22 0 0 772

Kedves Nimfapapagáj!

Valami félreértés lehet, hiszen egy 20 hetes nimfa már önálló - 3-4 hónap múlva ivarérett. Nézd át, mi van róla a lexikonban:

nimfapapagáj (Nymphicus hollandicus /régen: Callipsittacus Novae-Hollandiae v. Leptolophus novae-hollandiae/ - Nymphensittich - Cockatiel): eredeti élőhelyét Ausztráliában találjuk, a kontinens középső és nyugati sztyeppéin, ahol ez a látványos, a kakaduk családjába tartozó papagáj nagy csapa tokban él, s fák odvaiba fészkel. Fotó: Uwe Toebs és www.parrotland.hu

Az első leírásokban Psittacus hollandicus néven szerepel, hiszen Russ 1792-ben a Psittacus nemezetségbe sorolta.

A nagysága 30-32 cm, a súlya 70-90 g (Low szerint a tenyésztett hímek 80-102, a tojók pedig 89-92 g-osok).

 Életmódja megegyezik a laposfarkú papagájokéval. A szárazságok idején felkerekedik, s nagy távolságokból vonul azokra a helyekre, ahol még lelhet vizet. Nagy elterjedése ellenére nincsenek alfajai, ugyanis a vízlelőhelyek közelében a klb. tájakról érkezett csapatok keverednek. Ez a magyarázata, hogy alfajok nem keletkeztek.

  Egyébként nem csak a vízhiány készteti vándorlásra, hanem a rendkívüli szaporasága is. Kedvező feltételek mellett olyan gyorsan követik egymást a fészekaljak, hogy esetenként a legbőségesebb táplálékforrás is kevésnek bizonyul.

 Ilyenkor nagy csapatok vonulnak le a kontinenst övező tengerekig, s volt rá példa, hogy átjutottak Tasmánián. Érdekes, hogy a párok a legnagyobb csapatokban sem tévesztik egymást szem elől.

A normál v. vad alak alapszíne barnásszürke, a szárnyfedők csaknem fehérek, a fültájék piros v. narancssárga, körülötte a tollazat fehér. A fej alsó része és a fejtető a homlokkal, vm. a bóbita citromsárga.

A hím farka felül barnásszürke, alul fekete. A tojó farktollai felül fehéres hullámvonalakkal keresztcsíkoltak, a fonákjuk sárgásan márványozott, a bóbitája számottevően kisebb, a pofafoltja sápadtabb, a sárga színek a fejen mosottak.

Má egészen fiatalon is meg lehet állapítani a nemét, ugyanis a tojó kézevezőinek a fonákján (a szárnybelsőn) a galambszürke színű tollak mindegyikén 2-3 sárgás folt van. A hímeknél ezek a foltok egészen elmosódottak, és csupán 2-3 evezőn lelhetők fel.

A fiatalok sötétebb csőre a 3. hónapban kezd világosodni. Aki tehát beszédre szeretne nimfát tanítani, az sötétebb csőrű, vagyis fiatal madarat válasszon!

A pigmenthiányos albínók és lutinók mellett a mutánsok tenyészkiválasztása folytán ma már számos színváltozata ismert:

I. fehér 1. /fekete szemmel/ albínó tojó és albínó hordozó hím keresztezésével keletkezett - fehér tollazat és csőr jellemzi, a fülfolt viszont még rózsaszínes, a bóbita homokszínű, a láb rózsaszínes;

II. fehér 2. /piros szemmel/, vagyis →albínó. Az egész tollazat, a láb, a csőr és a szem is pigmenthiányos. Az öröklésmenete:

1,0 albínó x 0,1 albínó = 100% tiszta albínó;

1,0 albínó x 0,1 normál = 50 % albínó hordozó hím és

50 % albínó tojó;

1,0 normál x 0,1 albínó = 50% hím, albínót hordozó és

50 % tojó normál;

III. világosszürke v. pasztellszürke - a törzsalak jegyeit viseli, de a tollazatban a szürke és a fehéresszürke dominál;

IV. ezüst - mindazon tollrészek, amelyek a normál alaknál szürkék, itt sokkal halványabb, ezüstös árnyalatúak. Valamelyest sötétebb a hamvasnál;

V. hamvas - a bóbita és az áll halvány kékes szürke, a szemtájék és az arci rész fehér, de a pofafolt piros; a fejtető, a tarkó, a váll, a szárny és a test hamvasszürke, de a szárnyél fehér. A farok fehérpettyes hamvas;

VI. hamvas ezüst - a legvilágosabb változat, amelyben még fellelhető az ezüstös árnyalat.

VII. izabella v. fahéj - a hamvasból keletkezett, a tollazatban a világos krémszín uralkodik;

VIII. tarka - a bóbita és az áll aranysárga, az arc szürkés, a fej fehér, narancsos füllel; a test és a szárny barnásszürke, de a szárnyél fehér, az evezők és a farok szintén, a csőr sárgás szaruszín. Az ideális tarkán a fehér és a szürke aránya 1:1;

IX. gyöngyös - a fej fehér, de a pofafolt narancsos, a bóbita alja krémszínű, a tollvégek szürkék; a nyak, a test és a szárnyfedők hamvas szürkék, de szabálytalanul fehér foltokkal pettyezettek, e foltok cc. fél cm átmérőjűek; az evezők sötét szürkék, a farktollak sárgás árnyalatú szürkésfehérek. A csőr világos szürke.

X. gyöngyös tarka - köztesalak a gyöngyös és a citrom között;

IX. fahéj gyöngyös - tulajdonképpen a gyöngyös ezüst változata;

X. fekete - Hollandiában keletkezett

XI. lutinó - a tollazatból már a sárga is kifogy, jóformán csak az arci rész, a farktollak és a bóbita lehet egészen halvány citromsárga. A bóbita csúcsán a tollak enyhe hamvas árnyalatúak. Az arcfolt narancspiros;

XII. sárga - az egész tollazat kanárisárga, a feji részeken megengedett a világosabb tónus. Az arcfolt narancspiros;

XIII. fehérfejű - megegyezik a normál színváltozattal. A különbség csupán annyi, hogy a fejről hiányzik a sárgás tónus és a pirosas arcfolt. A hímek arci része és bóbitája ilyenformán teljesen fehér, a tojóké a nyak és a mell szürkéjével megegyező;

XIV. fehérfejű szürkepasztell - megegyezik a szürkepasztellel, de a fej hímeknél az arci részen (a bóbitát is hozzáértve) hófehér, a tojóknál viszont világosszürke;

XV. fehérfejű fahéj - a fej a fehérfejű változatnak megfelelő, a testi tollazat szürkésbarna, akárcsak a fahéj változatnál;

XVI. fehérfejű ezüst - ezüst fehér fejjel (a tojók feje természetesen ezüstös szürke);

XVII. fehérfejű hamvas - a hamvas fehérfejű változata;

XVIII. fehérfejű tarka - a bóbita fehér, az arci rész világosszürke, a tollazat másutt a tarkával egyező;

XIX. fehérfejű szürkepasztell tarka - szürkepesztell világosszürke bóbitával és fehéres arci résszel;

XX. fehérfejű fahéjtarka - fahéjtarka fehér fejjel;

X fehérfejű ezüst gyöngyös - az ezüst színű gyöngyös fehér fejű változata;

XXII. arany tarka - a tarka agapornisok tollruháját juttatja az ember eszébe;

XXIII. gyöngyös lutinó - a lutinónak a szárnyán sárgával "gyöngyözött" változata;

XXIV. kettős bóbitájú - mindenben megegyezik a normál változatokkal, de itt a bóbitát sokkal több toll alkotja, s a kiterjedése a normál bóbitának mintegy kétszerese.

A nimfapapagáj nagysága 30-31 cm. Ez meghatározza a minimális kalitméretet: 80x70x110 cm, amelyben az állatvédők sem találhatnak kivetnivalót.

Az egy évnél idősebb, tenyészérett pároknak (nagyobb volierben akár több pár is költethető együtt) 25x25x30 cm-es fűrészporral 3 cm magasságig bélelt odúkat kínáljunk fel, 7 cm átmérőjű bebúvónyílással.

A tojók 3-6 fehér tojásából a kicsik a 21. napon kelnek. A hím is megkotlik, de éjjel csak a tojó melengeti a tojásokat. A fiókák 4-5 hetes korukban repülnek ki. Már a fészekben is nagy zajjal kunyerálnak élelmet a szülőktől, amikor pedig kirepülnek, betölti az egész lakást a kéregető kis nimfák éktelen ordítása.

A kirepülés után rendszerint már csak a hím etet, mert a tojó általában új költéshez kezd. A kicsik 4 hónapos korukra színeződnek ki, 8-9 hónapos korukra ivarérettek.

A táplálásuk nem sokban különbözik a hullámos papagájétól, de kaphatnak kendert és napraforgót is. Megszolgálják a csíráztatás fáradtságát és a tejbe áztatott kenyeret, vm. a tojásos lágyeleséget is. Meg kell még jegyezni, a nimfapapagáj olymértékben akklimatizálódott, hogy némi edzés után napi 2-3 alkalommal langyos vízzel itatva, energiadús takarmányozás mellett mínusz 20 fokon is teleltethetők. Természetesen nem ez számukra az ideális.

Grahl említi, hogy tud a nimfa egy énekespapagájjal való kereszteződéséről. Vasiceknél szerepel, hogy rozella hím összepárzott egy nimfa tojóval. Sajnos a kicsik 14 napos korukban elpusztultak, de a keresztezés mégiscsak reménykeltő.

http://www.youtube.com/watch?v=PHg-1usnHRw&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=ffQF_tnxAmc&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=Hye3YFJFgj8&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=Vqdpa-hXT9Q&NR=1

 

2 fotó Rácz Sándor tenyészetéből

Remélem ez a pár sor segít - és pótoljunk be egy régi mulasztást!

Te meg voltál hívva a júl. 22-i gulyáspartyra, de kimentetted magadat.

Viszont így elestél egy Madárbarát-lexikon tiszteletpéldánytól. Szerintem nagy hasznodra válhat, és  meg is érdemled. Légy szíves adj meg egy postacímet, s abban a példányban, amit küldök neked, olvashatsz majd a kézzel nevelésről is stb

Lengyel Tibor

2141 CSÖMÖR

Tinódi u. 5.

28/446-526

madarbarat@invitel.hu

http://madarbarat-lexikon.mindenkilapja.hu/

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9156025?cmd=Article_showArticle&t=9156025

Előzmény: nimfapapagáj (771)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.09.22 0 0 771
azt szeretném megkérdezni: most úgy tűnik be tudok szerezni egy fiókát. kb 20hetes azt szeretném tudni hogy azt hány óránként kell etetni, éjszaka még kell-e, és lehet-e már neki főtt tojást adni, ha nem akkor tápszeren kívül mit?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!