Elvileg a sikér kell, hogy segítsen. Egy késhegynyi is elég. Ascorbinsavat én is teszek egy picurt, de az azt hiszem, nem a morzsálódás miatt kell(bár anélkül is jó), hanem a kelésnek tesz jót, nem? Mondjuk ez 2 kísérletből kiderülhet. Ne tojásozd agyon, az már nem kenyér akkor! : ) (Pedig nálam is tele a spájz saját tojással, el kéne már adni egy részét :S : )
Gépben nem, de a jénai edényem nagyobb, az időm meg kevesebb, ezért sütök többet. Az ízzel nincs baj, 3 nap múlva is jó, csak a morzsálódás zavar. Bár az utolsó sütésnél tettem bele 1 tojást, valamivel jobb, de a következőbe kettőt teszek. (házi tojás, a saját baromfiudvarból).
De ugye a gépben sütés idején még nem 90 dkg lisztet használtál, mert az még a konyhából is "kinő", nem hogy a max. 1,3 kg-osra tervezett (még teljes kiőrlésű kenyérnél is max. 700 gr liszt) kenyérsütőből:-)
Igen, több víz kell a gépben... a teljes kiőrlésűnél általában azt írják, hogy ... ebben az esetben tegyen még hozzá x ml (x evőkanál stb.) vizet ... szóval ez a liszt tényleg többet vesz fel - gondolom.
Egyébként a leírás még meg is zavarhat, mert a készülék kezelése annál is egyszerűbb.
Alapesetben csak megnyomom a Start gombot és ennyi. Ekkor automatikusan indul az 1-es program, közepes barnítási fokozattal és a nagyobbik súlyfokozatban (max. 1 kg).
Ha ezen módosítani szeretnék, akkor előbb választhatok barnítási fokozatot (Color/Farbe), vagy kisebb súlyfokozatot (Size/Teigmenge max. 750 g) és csak utána Start.
Az 1-es programon én nem változtatok, mert a többi számomra legalábbis használhatatlan.
Tévedés esetén a Start gomb hosszú lenyomása törli a programot, lehet elölről kezdeni. Kivéve, ha már forró a sütőtér, mert akkor már csak a 12. sütőprogram választását engedélyezi, egyébként hibajelzést ad. Áramszünet esetén egy ideig (kb. 20 perc?) tárolja a programot, visszakapcsolásnál ugyanott folytatja.
2,5dkg élesztő, 3-4 kiskanál cukorral összekeverve, hagyom állni, amíg beindul
90 dkg liszt, 6dl víz, 3 evőkanál étolaj.
Ezt robotgéppel összekeverem, (alaposan, amíg ragad az edény falához), majd meleg helyen
2 órai kelesztés után, finoman átgyúrom, hogy összessen. Ezután egy óra kelesztés, majd gyúrás. Végül beteszem egy margarinnal kikent, lisztezett ovális jénai-ba, ahol fél órát meleg helyen kelesztem, majd vízzel átkenem, 50 percig 200 fokon kisütöm.
Azért gyúrom át 2x, hogy a furcsa élesztőíz elmenjen belőle. Nincs is mellékíze, nagyon finom.
Viszont van egy apró probléma. A liszt sikértartalma olyan alacsony, hogy a kenyér morzsálódik, még a grízt nem próbáltam, meglátom hogyan válik be. Sajnos a rétesliszt sem segített.
A kenyérsütőgéppel is meg lehet keverni, de a gépi sütést kihagyom, mert egyrészt a formája, másrészt a sütés szine nem igazán szabályozható.
Ha valakinek lenne ötlete a morzsálódás ellen, megköszönném. (Ha nem vágom fel, nem morzsálódik, de a csirkéknek így is ízlik!. Azért mégis csak én szeretném megenni)
Amikor megvettem a kenyérsütőgépet még jó kenyereket tudtam sütni, most meg nem akar sikerülni.
Igen, nekem is az a jó pár napos agymenés ugrott be, amikor többünknek, megmagyarázhatatlanul romlott a kenyér minősége és ekkor jutottunk nagyjából arra a következtetésre, hogy csak a liszt lehet a hunyó.
Visszatérve bmari62 problémájára. Mivel az én kenyerem elfogadhatónak mondható, az én arányaimat számoltam át az övére. 73 dkg liszthez használok cakpakk 3,4 dl folyadékot, az Ő 54 dekájához 2,5 dukál...elméletileg.
A gyakorlatban meg hozzátartozik az igazsághoz, hogy:
-soha nem használtam még tönkölylisztet, fogalmam sincs mennyi vizet vesz fel, lehet, hogy jóval többet
-nem gépi sütő vagyok, lehet, hogy a gépi sütéshez alapból több folyadék kell.
Sziasztok! Égen-földön nem találok, tudna valaki küldeni egy kézikönyvet az XBM-1068 (Nimbus 1068)-kenyérsütőhöz? Édesanyámat leptem meg vele, de nincs kézikönyv. Előre is köszönöm szépen!
Ja, nem is ez volt a kérdés:-)))))) No de sebaj (hogy egy "klasszikust" idézzek) :-)))
Én egy 560 gr liszt+310 ml víz ... stb. recepthez egy 50 g-os friss kockaélesztőnek kb. az 1/3-adát, 1/4-edét szoktam egy pici cukros tejben (kb. kétujjnyiban) felfuttatni. Az élesztő sárga papírcsomagolásán rajta van 10 g-onként a jelzés, szóval viszonylag könnyű kimérni.
Van, aki úgy használja a friss élesztőt, hogy előzetesen nem futtatja fel, csak szárazon rámorzsolja a lisztre (azért arra vigyázz, hogy NE A SÓ KÖZELÉBE!).
Nem adtak hozzá gyárilag müa. adagolókanalat??? Az én gépem is ilyen, benne volt a kanál a dobozban, ahogy a mércés kis müa. csésze is.
No de sebaj, egyszer már lemértem, a gyorskeresővel vissza is kerestem, a 1548-as hsz-ben bemásoltam az eredeti 1316-os hsz-emet, íme a lényeg:
"
A 1316-os hozzászólásom környékén írtunk erről:
"- a nagykanál vége, amivel a cukrot, olajat kell adagolni, éppen annyi, amennyi egy normál méretű evőkanál, úgy, hogy a tetejét lesimítod, tehát nem púpos benne a cukor
- kiskanalas vége, amivel a sót és az élesztőt adagolod, megfelel egy normál teáskanálnyi mennyiségnek, nem totál lesimítva, de nem is púposan:-)
1 nagykanál cukor: 12 gr
1 kiskanál só: 4 gr
1 kiskanál porélesztő (saf-instant francia): 3 gr "
Ja, bocsi, most olvasom - miután már én is leírtam a liszt-sztorit - , hogy Te is erre gyanakszol. Ki tudja, hogy honnan való, hogy a malom honnan szerezte be a búzát stb.stb. Nem a lisztről, de pl. sok termékről nehéz kitalálni, hogy mi honnan való, mert sok esetben csak annyi szerepel a csomagoláson, hogy EU :-)
Már nem emlékszem, hogy itt, vagy a másik kenyeres (Mindennapi kenyerünk) topikban írtunk néhány hónappal korábban egy vészjósló tendenciáról, problémás kenyerekről, korábban már bevált receptek mellett is. Akkor arra a közös megállapításra jutottunk, hogy ha minden friss, ua. a gép, ua. recept... akkor nem lehet más "bűnös", csak a LISZT !
Sajnos, saját tapasztalatuk alapján többen is leírták, hogy elképesztő módon változó a liszt (gondolom az alap, a búza, rozs stb.) minősége, de én ezt pl. a kristálycukor vonatkozásában is tapasztaltam már.
Egyszerűen nem tudtunk rájönni - közös erővel sem - , hogy mi lehet az ok, így maradt a "szita" alján a LISZT.
Egyébként én 310 ml vizet használok 560 gr liszthez (400 fehér+160 rtk.rozs), de ezt már írtam. Szóval lehet, hogy picit sok a víz, DE HA KORÁBBAN tökéletes kenyér lett a receptedben leírt arányok mellett is, akkor ..... kizárásos alapon, a gond a : LISZT
Első ránézésre sok a víz, főleg, hogy ott a két kanál olaj is, ami tovább lágyítja. Vedd le 2,5-re, kísérletezz vele.. Amíg be nem állítod, nem ártana dagasztás után kivenni az üstből megnézni kézzel, nem ragad-e, vagy dagasztás vége felé nem húz-e farkincát az edény falán. Ha viszont eddig jó volt, akkor liszt-gyanús.
Orosz pékészeti remekekben nem vagyok otthon, és itthon se készítettem még olyat..elmondod, hogy mi lett a végtermék valójában? S5ét? - Vedd lejjebb a színt, ha lehetséges! Kicsi, sületlen vagy keletlen? Próbáld + pl az énáltalam, pár hozzászólással lejjebb (itt:-)) leírt recept! Általában beválik..
Bár, és ezt Etnának is mondanám, arra a +állapításra juttunk, hogy a mostani gépünkben nem lehet porélesztővel normális kenyeret sütni..:-s
Na ja, ez igaz, lehet, hogy tényleg freudi-elszólás volt:-)) Egyébként most - szerencsére - nem vagyok "éhes", "sajátbejáratúm" éppen itthon van :-))))
Tényleg, igaz, az már túlkelt, sőt, ha nem jelenteni hőmérséklet gondot, besüppedést az, hogy kinyitom a gép tetejét, olyankor tuti még a kenyérsütőből is "kinőtt" volna a kenyér:-)))
Dehogy is, nem volt túl bonyolult, értettem, amit írtál, én is digitális mérleget használok, de mivel keverem a lisztet(sima+rozs), egy müa tálba mérem a lisztet a mérlegen, majd abban összekeverem és utána töltöm rá az üstben lévő vízre. Miután a használati szerint először a vizet kell beletenni, nehéz volna úgy összekeverni a kétféle lisztet az üstben, hogy közben ne keveredjen a vízzel:-))) Ami azt illeti én is lusta vagyok, ezért ha azt írja a használati, hogy először töltsd bele a vizet... akkor ezt teszem, így viszont nem tudom az üstben mérni a lisztet:-)
Erre gondoltam, amikor arra utaltam, hogy ha a receptben az szerepel, hogy pl. 2 kis adagolókanál porélesztő .... , akkor ez a legegyszerűbb, mert az nem biztos, hogy az pont a fele az adott x gr-os instant élesztőnek. A gépem használatijában szereplő recepteknél ugyanis nem gr-ra, hanem adagolókanálra vannak megadva a méretek, s én ezeket a recepteket használom (általában). Csak ezért kérdeztem, hogy van-e hozzá adagoló...
A kenyérsütőgépemhez GYÁRILAG hozzá volt csomagolva egy kis, ml-es kalibrációval ellátott mérőpohár és egy olyan müa. adagolókanál, amelyik az egyik végén nagyobb (olajnak, cukornak stb.), a másik végén kisebb (élesztőnek, sónak stb.) méretű.