Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Attól függ, mivel mérsz. Ezeket a szondákat direkt erre találták ki. Beszúrod, és mivel nedves a talaj, mérni is fog. Hogy mennyire pontosan, azt nem tudom, de azt látom, hogy a növény jól érzi magát, vagy nem. A kettő együtt azért már értékelhető.
Ez így nem igaz, és mivel a cserépben lévő növényeket nem hagyjuk teljesen kiszáradni, így lehet a talajba szúrható eszközzel is mérni a talaj ph értékét.
Lehet, hogy nem túl pontos, de használható.
Én legalábbis használom.
Van egy másik ph mérőm is, azzal folyadék, oldat ph értékét tudom mérni.
Nincsen neki pH-ja. A talajoldatnak van pH-ja, ezt kell kinyerni. A szabványok is talajemulziót írnak elő. Meg ezeknek általában üvegből van a membránja, azt nem szúrjuk talajba.
A fotóról úgy néz ki, ez tényleg elindult, de ettől függetlenül a növényed bármikor dönthet úgy, hogy eldobja. Olyan pár centis méretig ez benne van a pakliban.
Te semmit nem tehetsz ennek megakadályozására.
Sőt... ha kicsi a növény, akkor lehet jobban jársz, ha nem is engeded kinevelni, mert az évekkel veti vissza.
Sajnos csak a - fűtetlen - panelszobában tudom egyelőre teleltetni a citromot 18 - 20 fokban... igen ez a fűtetlen állapot :D
Hozott egy virágot ami most úgy néz ki mint a képen. Ez már a termékenyült állapot vagy ennek eleve ekkora a termő része? (tudom, hogy ettől még eldobhatja a növény)
Tudok valahogy segíteni neki, hogy lehetőleg megmaradjon? Meyer citrom.
Nem tudok elég alacsony hőmérsékletet biztosítani nekik a fűtetlen garázsban (12-14 C fokon sok növényem virágzik, ami nem jó-csökkenti a tavaszi -nyári virágzás lehetőségét).
Az idén nyáron alig virágoztak és alig kötődtek; de mint a törpe Vörös Mandarin mutatja van ami mostanra beérik.
Ez kora tavasszal kötődött és ősz után hirtelen duplájára nőtt...mikor behoztam világos sárga volt ,két hete váltott narancsos színre, beérett!
A narancs most zöld, kb. nagyobb tojás méretű és jövő nyárra fog megnőni és beérni. (mandarin dettó!)
Az idei citromkötések enyhén sárgulva áttelelnek és tavasszal visszazöldülnek, hogy tovább nőjenek és második nyár végére-ősszel besárgulnak...
karácsonyra mehet a bejglibe:) -tavaszig kitart a citrom a fákon.
A Meyer és a C. Red Lime növényeken most minden megtalálható: zöld-érett-virág...ld. képeken.
Beugrott a majom a vízbe. Öt liter vízbe (csapvíz) tettem a zacskó (50 gr) citromsavat. A papir nem mérte, méréshatáro kívül volt.
Átöntöttem 10 literes edénybe, + 5 liter csapvíz, ezt sem mérte, beöntöttem 20 literes edénybe, + 10 liter csapvíz, ekkor a mérőhengerben a hozzáadott 5 csepp kontroll folyadékban a papír színskála színe megegezett a 4,5 savassággal.
Tehát 20 liter csapvízben 50 gramm citromsav feloldva adott 4.5 értéket.
Ezek szerint a nyár folyamán a fóliasátorban folyamatosan négyszer annyi töménységű savas vízzel itattam a citrusaimat. Becsületükre szól, hogy még egy évben sem voltak ilyen egészségesek, szépek és terméshajlamúak.
Mindezek ellenére a továbbiakban 20 liter vízben oldom fel a tasak citromsavat.
A mai napon sikerült vennem egy PH mérőt (900 Ft).
Mint kiderült, ez akvárium vizének a mérésére való, de a skála 4.5 és 7.5 között mér, gondolom használhatom a citrusokhoz is.
Van nálunk több gazdabolt, több papír-írószer, gyógyszertár , szupermarketek, ma körbetelefonáltam a többségét, mert tudtam volna venni max 5.000 Ft-ért digitálist, de egy kisállatboltban végül kaptam ezt:
Ismeri Valaki, használta már? Holnap az öt literes locsolóba beöntök egy 50 grammos citromsavat, s "ugrik a majom a vízbe", kiderül, hogy túl erős volt -e.
Még annyit: több éves tapasztalat alapján mennyi az ideális PH a citrusoknak? Esetleg nem egyformán kívánják?
Ui: ha olyan helyen járok, ahol lehet kapni digitálist a rászánt összegért, akkor megveszem.
Hááát...kérlekszépen, a hortenziának köztudottan megnő az orra, ha hazudik! :D
Semmi köze a citrusokhoz, de a talaj savasságát egészen jól lehet tesztelni vele. A kék hortenzia ugyanis rózsaszínűvé válik, ha a talaj nem eléggé savanyú. Szeretek velük játszani, próbálom olyan savassá tenni a földjüket, amennyire képes vagyok rá, ezért is vettem a Ph mérőt. Új játék, gyakran használtam a nyáron, és akkor jöttem rá, hogy mindegy mit teszek, csak idő kérdése, hogy mikor lesz újra semleges a talaj. A döbbenet az volt számomra, hogy a lekomposztált fenyő is jó esetben 6,5. Nem katasztrófa ez, csak szeretném érteni. A kénpor pl. jól működik egy határig, de ha eltúlzom, megégeti a gyökérzetet.
A citrusokhoz sem értek, ezért garázdálkodok itt. Néhányan egészen profik vagytok, gondoltam lopok ötleteket. Az ember mindig tanul valamit, vagy a saját kárán, vagy másoktól. Rábeszélt pl. egy ismerős kertészbolti eladó vagy két éve, hogy minek nekem vaskelát, a vasgálic sokkal olcsóbb. Két év után kezdett a dolog gyanús lenni, utánaolvastam a témának, és vettem rendes vaskelátot, ami a semleges, sőt, a lúgos talajban is működik. Méregdrága volt, de megérte, mert a citrusok szépen magukhoz tértek. A citromsavas trükköt meg itt olvastam.
Aztán, ha valamit rosszul tudok, hát bocs...majd felhomályosít valaki.
Na, most kisütött a nap, az üvegházban lett hamarjában 20 fok. Nem számít szerintem semmit, ez néhány óráig tart csupán, amíg direkt napfényt kap.