Az alapanyagokból ,cefrézési hőmérséklettel, M41 élesztővel 1.011 körülire várnám a végét. Most az íze édes ? Érdemes lenne pl. üvegbe átfejteni úgy hogy nyakáig tölteni,dugó,kotyogó.És várni fénymentesen a csodát.
Komló forralás utolsó 5percére vagy a főerjedés végénél.Elsőnél sok az aroma vesztés másodiknál fertőzés veszély.Málnát használtam második módszerrel fagyasztva és zsákba rakva.
A "Házi sörfőzde" című könyvben recepteket is találsz. Pilsner receptet is!
Ha nem akarsz könyvekre pénzt kiadni a világhálón is megtalálsz minden szükséges info-t, bár kicsit több energiát igényel ez a verzió. Szerintem hasznos ha megvannak nyomtatásban szépen összeszedve az alapvető információk.
Minden tudornak és érdeklődönek kellemes ünnepeket kivánok. Megleptem magam egy Klarstein xxl es készülékkel, elsősorban Pilseni tipusu sört szeretnék késziteni magamnak, Ha volna némi tanács segitség és recept, - hálásan megköszönöm mindenki tanácsát. Üdv.
Van valakinek tapasztalata Mangrove Jacks élesztőkkel?
Egy belga barna söröm nem akar leerjedni. OG 1.094 és most 3 hét után is 1.038. (elvileg 1.025-ig le kellene mennie).
2 tasakból csináltam startert, és mikor nem változott 2 hétig, adtam neki még egy tasakból, ugyanúgy starter-t készítve. Természetesen megpróbáltam megmozgatni, melegebb helyre vinni (19-20 fokról 22-23 fokra). Miután ez sem segített, elkeseredésemben pezsgőélesztőből csináltam starter-t, és mikor még habosan erjedt, akkor adtam hozzá. Meg se moccan.
Egy valamit nem próbáltam még, várni. Van bárkinek jobb ötlete?
Ez már a 3. söröm, ami Mangrove Jacks élesztővel elakad.
Köszi! Ezt az oldalt még nem láttam, itt a legolcsöbb... :-)
Komlót egyenlőre nem rendelek, mert eddig a könnyű utat választottam és sűrítményből csináltam gluténmentes sört...
Meglepően jó lett egyébként, már a 6. vagy 7. vödörnyi (23 liter) mennyiségnél tartok... Szerintem finomabb mint a bolti sörök, max. a szénsav kevesebb benne...
Érdeklődnék, hogy tudja-e valaki, hogy Magyarországon hol lehet Clarity Ferm enzimet beszerezni, ami házi sör készítéskor lebontja a glutén jellegű fehérjéket? Autoimmun betegség miatt gluténmentes étrenden vagyok, ami nagyon bevált. A búzakenyérről gond nélkül lemondok, de a sör már más tészta... :-) Szívesen készítenék más sört is mint a Mangrove Jack's Gluténmentes Pale Ale... Külföldi webáruházakban ugyan találtam, de onnan a szállítási költség a beszerzési ár sokszorosa, még több darab rendelése esetén is...
Tudom, hogy az Olasz szerint 10 literhez 5-8 gramm kell, de az adatlapján ez áll: dosage: 11,5 g in 20 to 30 litres. Tehát egy tasak elég kell legyen 25 liter sörléhez. Nekem eddig mindig elég is volt. A használatra pedig csak azt írja a zacsi, hogy egyszerűen bele kell szórni a sörlébe. Így is működött, de azért érdemes előbb egy kicsit felfuttatni (mint a normál élesztőt a tésztánál).
Sziasztok! Szárított élesztőnél érdemes startert készíteni?megoldás ez ha pl. 25 liter 1060 OG körüli sört szeretnék leerjeszteni 1csomag S04-el vagy US05-el?