Keresés

Részletes keresés

Csuhás Creative Commons License 2015.11.17 -2 0 53813

Nézegettem ezt a szuper mtsz térképet. Három nagyobb eltérést láttam, ezeket érdemes volna tisztázni:

1 Bódvaszilasról északra merre megy a felfestett jelzés?

2 Felmegy a kék a Rezi várhoz?

3 A Hévízi tó melyik oldalán megy a kék?

olahtamas Creative Commons License 2015.11.17 0 1 53812

Jól beszélsz!

Egyedül a "a Börzsönyi Kék teljesítőinek száma veri az AK-t" kijelentéssel vitatkoznék, mert nem lehet összehasonlítani a kettőt, így fals eredményt ad.

Előzmény: Törölt nick (53810)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -2 0 53811

+2 :-))

 

Offocska

Én is most vizsgáztam újra egy bizonyos jogosítványból amely még 1996-os volt, és idén megszüntették az érvényességét.

Így aztán egy 100-asért most csinálhatom ugyanazt tovább amit eddig is csináltam... pénztarhálás semmi más, a "tanfolyam"(?) egy vicc volt, és a vizsga is.

Előzmény: Törölt nick (53809)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -2 0 53810

Ezekben megint igazad van, de a helyzet nem túl rózsás szerintem, korszakváltás van készülőben ami ezeket a szervezett természetjáró egyesületeket illeti.

A mai, életképes természetjáró szerveződések egyik legjobb példája a BTHE.

Jelzéseket festenek a Börzsönyön kívül más vidékeken is, mozgalmakat találnak ki és tartanak életben, emellett remek teljesítménytúrákat is szerveznek. Minden amihez nyúlnak kiválóan működik, egyre nagyobb létszámú részvétel a jellemző a túráikra. Csak a Börzsönyi Kék teljesítőinek száma veri az AK-t, és közel van az RP-DDK-éhoz is, pedig ha jól rémlik nincs még 10 éves a mozgalom maga.

Sajnos nagyon kevés ilyen jellegű csapat van, értsd ezalatt hogy viszonylag fiatalok, agilisek, kreatívak, naprakészek. Komolyan gondolkozom egy ideje azon hogy ha van rá mód belépek közéjük. (ez még nem biztos, csak ízlelgetem a dolgot)

(Ahova én tartoztam két évig a Nógrádi MTSz sajnos már meg is szűnt.)

 

Velük szemben amiket én ismerek régebbi, mondjuk úgy nagyobb hagyományokkal, de nem túl rózsás jövőképpel rendelkező egyesületekre nem ez a jellemző. Nyugdíjasklubok, nyugdíjas-túrákkal (6-8-max 15 km) sokkal kisebb kreativitással és tettrekészséggel viszont annál nagyobb nosztalgiával rendelkeznek.  (ami érthető a koruk miatt)

Ezt semmiképpen nem sértésnek szánom, ezek az én észrevételeim, nevezhetjük őket sajnálatos tényeknek.

Előzmény: HEV (53801)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -2 0 53809

Világos, ez kell hozzá. Egyébként én pont Háncs Peti alatt tanultam, és Bozó Andrástól vettem át a jelvényemet :) 

 

Sajnos erre is rá fognak egyszer cuppanni, centralizálják, agyonmodernizálják és ezáltal nyilván drágábbá is teszik. Ugyanez történt a barlangos tanfolyamokkal is. Következményes az a kedves, emberi magatartás, ahogy Pocokól nyilatkozzák, hogy NINCS vizsgáka, miközben világosan tudják, hogy van, csak 1998 előtt tette le, és az 1998-as nagy reformot követően az ő vizsgája nem érvényes az új rendszerben és éppen ezért nem is szerepel benne. 

És ennek is ár az a kurva pénz volt a ki nem mondott, fő oka. :/

 

Szerintem ugyanazt a csontot rágjuk, én is maradi vagyok, mert szerettem a BTSSz-t, a TeSz-t, meg az egész szervezett hóbelevancot minden örömével és bánatával. Csakhogy a világ nem a lelkesedésből meg a tisztességből akar megélni, hanem a bizniszből. És ez a biznisz most utoléri elég rendesen a bakancsos turizmust is. A régi embereknek ez természetesen nem tetszik, és szépen ki is fognak maradni belőle. Ez már nem a mi világunk, még akkor se, ha én is online tervezek és GPS-t nézegetek útközben. 

Előzmény: HEV (53808)
HEV Creative Commons License 2015.11.17 0 2 53808

Én maradi vagyok de nekem az a túravezető aki legalább ezt a szintet eredményesen teljesítette. Nyilván van aki aztán el üzletesedik de akkor már inkább utazási iroda lesz belőle. Ha van rá kereslet csinálja, általában felelősséget semmiért nem vállalnak.

 

Nyilván már van újabb verzíó de nem keresgélem.

 

http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/tvok00.htm

Előzmény: Törölt nick (53803)
Güsziológus Creative Commons License 2015.11.17 -6 0 53807

"...magasról tesznek a firefoxra."

 

Én meg az MTSZ-re.

Előzmény: Törölt nick (53805)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -2 0 53806

Szerintem a mai világban az MTSz csak akkor lesz sikeres (vagy meg merem kockáztatni, akkor marad fent egyáltalán), ha hasonlóan a Kékhez ő is valamiféle MTSz Kft üzemre vált át.  

Előzmény: HEV (53804)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -2 0 53805

...dede, a firefox egy ideje nem sokkal jobb, mint a gyűlölve utált internet explorer. :) Manapság a google chrome az etalon. 

 

Ettől függetlenül kend felfedezett egy hibát. Egyszer majd vagy orvosolják, vagy magasról tesznek a firefoxra. :D

Előzmény: Güsziológus (53798)
HEV Creative Commons License 2015.11.17 0 2 53804

A lényegen nem változtat, de  lehet, hogy figyelmetlen voltam.

 

Amennyiben az MTSZ-nek az a célja, hogy minél több embert vigyen ki a természetbe és ez egybe esik az általad is említett új tipusú nem szervezett túrázással akkor ismét csak az a gondom, hogy az ilyen jellegű táblák amiről néhány napja beszélgetünk segítik ezt a folyamatot? A 'koncepció hibás' táblák nyilván nem, de azért biztos van ami segít.

Előzmény: Törölt nick (53802)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -1 0 53803

Nem viszi...??? Ma már bárkit, bárhova, ha megfizeti. Kalandtúrának hívják. Ma már ahhoz sem kell ernyős vizsga, hogy kiugorj egy gépből, feltalálták hozzá a fizetős tandemet. :/

 

Szóval hogy egyértelmű legyen, nekem sem tetszik ez a fajta változás, de sajnos errefelé halad a világ. Amíg a szervezett turisták önkéntes melóval felfestik a jeleket, addig a nagyvilág köszöni szépen, egy gonddal kevesebb neki. Sőt, én még mindig úgy látom, hogy ez a sok fejlesztés a Kéken egy egész ráépülő iparágat kezd jelenteni. Lesznek ebből még fizetős vezetett Kék-bejárások, meg külföldi turisták számára agyonhájpolt amolyan "magyar kaminó", meg minden egyéb, amiből majd kivenni is lehet. És abban is biztos vagyok, hogy jelzésfestők nem lesznek azok között, akik ebből pénzt tudnak majd csinálni.

Előzmény: HEV (53801)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -1 0 53802

Valamit megint nagyon félreértesz, vagy én nem írtam meg egyértelműen...

 

"Nem mondom, hogy nekem ez tetszik, "

 

erre te:

 

"Lehet, hogy ez így van jól - szerinted"

 

???

Előzmény: HEV (53801)
HEV Creative Commons License 2015.11.17 0 1 53801

Nyilván többen vannak akik nem tartoznak sehova. Lehet, hogy ez így van jól - szerinted -  de ne felejtsd el, hogy pld. a turista jelzések felújítását és itt nem csak a kékre gondolok vagy az utak esetenkénti tisztítását ki kik is végzik? A setafikán és a turatárson is csak akkor találsz ilyet ha valamelyik egyesület túravezetője oda is felrakja a programját. A természetjárás szerintem kétoldalú dolog van aki tesz is hozzá és van aki csak kivesz belőle valahol a kettő összhangja az ideális.

Ami a tt szervezéseket illeti nyilván lehet azt is egyénileg szervezni, pld. haverokkal de az olyan is, nem véletlenül nagyobb a részvételi arány ott ahol komoly szervezet áll mögötte rendezőként.

Egy valamirevaló túravezető nem viszi a csapatát vaddisznó hajtásba vagy veszélyes terepre, nyilván van felelősség érzete a többiek felé is és nem is szokott elveszni az erdőben.

Előzmény: Törölt nick (53797)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -1 0 53800

Igen, igazad van, ráadásul ez a Mecseki Zöldtúra valóban szép sorozat lehetett így csoportosan, dicséretes dolog.

Ehhez még hozzátenném hogy egy családot is nagyon nehéz összehozni egy kéktúra-sorozatra, pláne ha nagyobbak a gyerekek, nemhogy egy nagyobb, szerteágazóbb közösséget!

Viszont mászógép kartács jól foglalta össze a lényeget és a véleményemet is a hagyományos keretek közt való túrázás jelenleg szerintem is egyre kevésbé jellemző, és ez nem azt jelenti hogy ez így van jól. Mert nem, de ez van.

rozaa, le a kalappal előtted! :-)

Előzmény: HEV (53795)
Güsziológus Creative Commons License 2015.11.17 -6 0 53799

Egy vicc ugrott be.

 

Valaki vízbe esik és több nyelven kér segítséget.

 

A prosztó válasza:

Na látja, inkább úszni tanult volna meg!

Előzmény: Törölt nick (53796)
Güsziológus Creative Commons License 2015.11.17 -6 0 53798

Akkor én most jeleztem egy hibát?

:-)

 

Már öreg vagyok, de azt hiszem, a firefox nem egy kutyaütő böngésző!

Szerintem a gépem se ósdi, igaz nem 10-es windows

 

Nem tesztelte volna senki?

Előzmény: Törölt nick (53794)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -2 0 53797

A szervezettek és a szervezeten kívüliek arány változott az utóbbiak javára az elmúltnyócévben a rendszerváltás óta. A hagyományos bakancsos turistaszervezetek szerintem már nem jelentenek olyan vonzerőt, mint régen. Ma már sokan lenézik a netről a célt, megnéznek róla ezer fényképet, elolvasnak róla három túrabeszámolót, letöltik a térképet, összeverbuválnak egy társaságot, rendelnek a webshopból felszerelést, a GPS meg tudja az utat oszt jónapot.

 

Nem mondom, hogy nekem ez tetszik, de mindenképpen változik a világ. 

Előzmény: HEV (53795)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -1 0 53796

...ráadásul az .org végződés miatt az a gyanúm, hogy ez előbb-utóbb többnyelvű lesz. Különben maradtak volna a normális .hu végződésnél. Új idők, új szelek... :)

Előzmény: Güsziológus (53790)
HEV Creative Commons License 2015.11.17 0 1 53795

Ez azért nem egészen így van.  Pontosan az MTSZ és tagszervezetei építették ki a túravezető képzést. A szervezett természetjárók - és itt a szervezetten van a hangsúly - gyakorlatilag egyesületi keretben túráznak és ott a túravezetők szervezésében mennek. Ezt csak akkor lehet látni ha valaki gyakran letér a kékről és más útvonalakon is többet jár. A teljesítménytúrázók - bár van átfedés - de egy más kategória, magán véleményem szerint oda valóban nem kell túravezető többnyire elég a 'csordaszellem', kb. annyit is látnak az útvonalból de azoknak a túráknak más a céljuk. 

A nagy túramozgalmak pld a kéktúrák és a regionális piros túrák komoly kihívást jelentenek ha egyesületileg csinálják valahol. Van rá példa de nem ez a jellemző.  Egyesületi tagságot csak esetenként lehet ilyen túramozgalmakra elvinni itt már az akalmas időpont, az időjárási hatások és főleg az anyagiak befolyásolják a részvételi szándékot. Egyénileg vagy kicsi, baráti, családi kéktúrázás jól összeszervezhető de nagyobb létszám esetén már nem. Nem reklámnak szánom de az idén a Mecseki Zöldtúra túramozgalmat - mivel nagyon sok kitérőt tettünk - 8 túrával csináltuk meg. Volt amikor 3-4 fővel de volt amikor 12-en is voltunk itt már egyszerűen nem lehet alkalmazkodni mindenkihez. Itt is voltak középiskolások, és dolgozók is. Végül is csak ketten tudtuk első nekifutásra teljesíteni a többieknek egy - egy szakasz valami okból kimaradt.

Az egyesületi túraprogramokat megnézve ott szinte minden hétvégén van vezetett nyilt túra  tehát nem csak a tagságnak. Ezek jelentős része nem egy túramozgalomra épül hanem csak úgy általában a lakhely viszonylagos közelségében van és esetleg valami helyi adottságot céloz. Egyáltalán nem lehet ráfogni, hogy csak nyugdíjasok mennek.

Most hétvégén pld. közel 70-en voltunk és a 4 évestől a 70 évesig mindenféle korosztály, és azt gondolnám, hogy ez így van jól. Voltak a csapatban gyakorlott kéktúrázók, teljesítménytúrázók de most így és itt akartuk jól érezni magunkat.

   

Előzmény: Törölt nick (53789)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 0 0 53794

Yeah! Amilyen igazad van. Firefox alatt produkálja ezt a jelenséget. :)

 

 

Előzmény: Güsziológus (53790)
rozaa Creative Commons License 2015.11.17 0 0 53793
olahtamas Creative Commons License 2015.11.17 -1 0 53792
Előzmény: Güsziológus (53785)
rozaa Creative Commons License 2015.11.17 0 1 53791

Azért vannak akik túravezetővel járnak. :)

Güsziológus Creative Commons License 2015.11.17 -6 0 53790

Érdekes, csak ez az oldal "esik szét".

 

Fogalmam sincs a pixelekről, meg arról, hogy reszponzív, vagy mi a szösz.

Nem is tudom, mi a beállításom.

 

Firefox a böngészőm, minden oldal OK, csak ez nem.

Nem lehet, hogy valahol máshol van a hiba?

 

Nem az oldalnak kéne alkalmazkodni a böngészőhöz?

 

Na mindegy, egyébként se nézem:-)

Előzmény: Törölt nick (53788)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -1 0 53789

Elenyésző százalék túrázik túravezetővel, inkább csak a nyugdíjasok.

Csak a Csobáncon pár hete két 4 fős, és egy 6 fős, főleg  fiatalokból álló kéktúrázó csoportot láttam. Véleményem szerint jelenleg ez a leginkább jellemző formáció. Önszerveződés (sétafikán, túratárson,  stb) és mehetünk.

 

GPS szinte mindenkinél van, nálam is és kizárólag tájékozódásra, adatok leolvasására használom, megtett kilométer, szintek ilyesmi.A teljesítménytúrázók többsége is GPS-szel megy, elvétve látni a kézben itinert, azt a zsákban vagy a zsebben hordják többnyire.

Általában ezek az itinerek pedig vagy alkalmasak tájékozódásra, vagy nem, sokszor inkább nem.

Előzmény: Güsziológus (53771)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -1 1 53788

...sőt, ez egy reszponzív oldal, tableten és mobilon is működik. Nálad lesz a böngésződdel valami gebasz.

Előzmény: Törölt nick (53787)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -1 1 53787

Nálam nincs szétesve, teljesen jó (1440x900 pixelen).

Előzmény: Güsziológus (53785)
pavarotti Creative Commons License 2015.11.17 0 0 53786
Güsziológus Creative Commons License 2015.11.17 -6 0 53785

Volt egy pici "szabad időm", belenéztem a hivatkozott oldalba.

Bár ne tettem volna!

Ugye nem gondolja senki komolyan, hogy nekiállok keresgélni, mit hol találok!?

 

Ha van letölthető térkép, akkor adjon valaki egy linket, rákattintok, és megnézem.

Amúgy az oldal, mintha "szét lenne esve", két sorban van az, aminek egy sorban kéne lenni!?

 

Vagy csak én vagyok maradi?

 

Én az alábbit látom:

Az a "függőleges" csigavonal az égig érő paszuly lenne ???

Előzmény: Csuhás (53783)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 -1 0 53784

...ezek szerint Szőke Viktor az univerzális projektkoordinátor.

 

Más. Ha nem árulom el, hogy az út másik oldalán ott a felújított Vértesi Natúrpark Üdülő, akkor ez a látvány azért eléggé szürreális, nem...? :)

 

https://goo.gl/photos/8xhTraKt9tZYWfQu8

Előzmény: Csuhás (53781)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!