Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Cella1 -> =HA(DARAB($J$1:$L$1)>0;INDEX($A:$C;MIN($J$1:$L$1);1);"Nincs a kritériumnak megfelelő érték")
Cella2 -> =HA(DARAB($J$1:$L$1)>0;INDEX($A:$C;MIN($J$1:$L$1);2);"Nincs a kritériumnak megfelelő érték")
Cella3 -> =HA(DARAB($J$1:$L$1)>0;INDEX($A:$C;MIN($J$1:$L$1);3);"Nincs a kritériumnak megfelelő érték")
Ha nem feltétlenül szükséges – és ebben az esetben nem az – ne vonj össze cellákat. Beírod a bal oldaliba a szöveget, kijelölöd harmad magával, és a cellaformátum Igazítás fülén a vízszintes elrendezésnél "A kijelölés közepére" opciót választod. Ha ehhez hozzászoksz, kevesebb nyűgöd lesz később.
Nem nevek vannak. Akkor ez a legegyszerűbb megoldás úgy látom. Sikerült megcsinálni minden variációt amit leírtatok, el is mentettem őket. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Legjobban egy példával tudom leírni. Az első oszlopban sorszámok vannak, 1- mondjuk 200-ig. Második oszlopban nevek, harmadik oszlopban pedig születési dátumok. Azonos oszlopon belül nincs 2 egyforma adat. Egy kereső cella van, rákereshetek a három adat közül bármelyikre. A célom az, hogy ha rákeresek pl a Kiss Ádám névre, kiírja ezt egy általam meghatározott külön cellába, előtte levő cellába a sorszámot, mögé pedig a születési dátumot. A három cella fölötti cellákat egyesítem, beleírom hogy TALÁLAT. A kereső cella felé pedig értelem szerűen KERESÉS. Tehát csak a kereső és a találati részt akarom elhatárolni magától a táblázattól, hogy ez kerüljön a figyelem középpontjába. Ugyanis nem én fogok vele a későbbiekben dolgozni. Remélem így már érthetőbb volt(?).
A kérdező azt írta: ne csak azt az egy adatot írja ki a találathoz ami egyezik, hanem a mellette szereplő másik 2 cella adatait is.
VAgyis ha a C8-ban van találat, akkor a C8, D8 és E8 cellák tartalmára vagy kiváncsi? Vagy az A8, B8, C8 cellákéra. Vagy a mellette balra szereplő másik két cella?
Az első kérdésnél ezt írtad: "Egyetlen cellát használok a keresésre, és az A, B, C oszlopokban keresek. Azt szeretném elérni, hogy bármely oszlopban egyezést talál akármelyik cella tartalmával, ne csak azt az egy adatot írja ki a találathoz ami egyezik, hanem a mellette szereplő másik 2 cella adatait is."
Tehát különféle adatok vannak az A, B és C oszlopokban, amik közül bármelyikben előfordulhat a kereső cellában lévő adat. Azt az azonos sorban lévő hármat szeretnéd kiíratni az általad meghatározott 3 cellába (melyikbe?), amik közül valamelyik azonos a kereső cellában (melyikben?) lévővel – ha jól értem.
Az egyes oszlopokban többször is előfordulhat a kereső cella értéke? Ha igen, jó-e az első fellelhető sor, amelyiknek bármelyik oszlopában azonos az adat kereső celláéval?
Szóval a kollegának van egy 3 oszlopból álló Range-e (mondjuk A1-tól C10-ig).
Van egy száma, amit beír a D1-be.
A feladat, hogy a függvény megkeresse az A1:C10 tartományban a D1-be beírt számot és kiírja annak a sornak a tartalmát, amelyik sor tartalmazza a számot. Szóval ha a D1-be rögzített szám a B8-ban van, akkor írja ki az A8-at, a B8-at és a C8-at is.
A D1-be rögzített szám csak egy találatot ad, ugye?
Mert akkor a teendő a következő:
1.) E1-től G1-ig terjedő tartományt kijelölni
2.) F2 billenytűt leütni
3.) Beírni a szerkesztőlécbe, hogy: =OFFSET(A1,SUM(--(A1:C10=D1)*ROW(A1:C10))-1,0,1,3) (ez nyilvánvalóan angol változat, könnyen magyarítható!) (Vigyázat, lehet, hogy a magyar verzióban nem vesszőket kell a függvényeken belül használni.
4.) A rögzítést NEM Enterrel, hanem Ctrl+Shift+Enter-rel lezárni (ha jól csináltad akkor a képlet kapcsos zárójelek közé kerül).
5.) D1-be beírni a keresett értéket, a D1 változására az E1:G1 tartomány automatikusan reagál.
Ha a D1-be rögzített érték több találatot is generál akkor szóljatok és egy INDEX-szel szétszedjük sorokra a dolgot.
Köszi az újabb választ! Azt hogy oldanád meg, hogy az általam meghatározott 3 külön cellába írja ki a találatot? Mert ebben az esetben is a 3 oszlopban a keresett adattól függően jelenik meg a 3 találat.
ahol a keresendő értéket az I1 cella tartalmazza. A képletet jobbra másolod az E és F oszlopokba, az "A"-t átírod "B"-re, illetve "C"-re. A három képletet lemásolod, ameddig értékek vannak az A:C oszlopokban.
Igazad van, jobb félni mint megijedni; valamint sikertelen próbálkozásaim következtében a teljesség igénye nélkül bezárom az excelt az autocad-del együtt és húzok ebédelni! Nemsoká visszatérek!
Egyszer kellett volna AutoLISP-ben csinálni valami ilyesmit, de inkább passzoltam. Külön-külön használom őket: az egyik Autodesk, a másik Microsoft, inkább nem engedem össze őket... Sohasem lehessen tudni. Félős vagyok? Lehet... Nomen est omen.
Főleg, hogy nem is dolgozok itt csak szakmai gyakorlaton vagyok, ami a sulihoz kell. A bitgondnok pedig derüsebb napjain is morcos személyiség :D Szóval nem kontárkodok inkább a makrókkal. Jól van ez így ahogy van.
Most, hogy megvan ez a feladat is, megint elfogyott a munkám. De majd pár nap múlva szokás szerint egyszerre minden a nyakamba zúdul.
Hogy legyen egy kis ontopic is, kérdezek még egyet szintén esztétikai jelleggel. Mennyire értesz az autoCAD és excel táblázat közötti adatkapcsolatokhoz?
Jut eszembe, van megoldás arra is, hogy írsz egy makrót, és amit a ctrl+F talál, azt kigyűjti (meg a sor többi elemét is, persze) egy külön cellatartományba. Ehhez viszont engedélyezni kell a makrókat, ami vállalati gépek esetén néha világnézeti összetűzést okoz a bitgondnokkal... :-(
Igazából pár lépést ki szoktam próbálni (pl. nálad a hibakódos részt, HA nélkül), de nem ütök össze egy konyhakész verziót a topikoló kedvéért, szóval csak részben írom fejből. :-)
Részben vág csak ide, amit a munkahelyen csinálok: kell hozzá pc, néha Excel is, de nem ilyen mértékben. Ez csak kikapcsolódás, hobbi. Jó dolog ez a program, érdemes érteni hozzá, azt hiszem.
Trimmel kiszedtem a felesleges szóközöket, úgy sem néz ki rosszul. Egyébként ha nem várták volna el ezt tőlem, annyit mondtam volna hogy ott a táblázat, ctrl+F és írják be amit keresnek. De úgy persze nem jó... Köszönöm még egyszer a segítséget! Mivel foglalkozol, hogy ilyen szépen megy fejből is az excel?
Viccet félretéve: én nem " "-zel, hanem ""-zel oldanám meg (még mindig HA fgv., és akkor mondhatod azt, hogy a kilencből az a három kell, amelyiknél egyik trió sem üres (DARABTELI, DARABÜRES stb.). Vagy valami ilyesmi.
A struktúrád tökéletesen működik, viszont lenne még egy esztétikai problémám a megoldás végével kapcsolatban. Az a jelenlegi helyzet, hogy 9 cellában jelennek meg az adatok attól függően, hogy melyik oszlopban levő adatra keresnek rá. A hibák ki vannak szedve, helyükön egy "space" van. Összefűzve egymás mögé rakja be az adatokat, nekem viszont arra lenne szükségem, hogy 3 külön cellába írja ki a 9 adatból azokat, amelyek nem hibásak. Erre is van valami megoldás? Előre is köszönöm a segítséget!
Található az interneten olyan leírás, amely részletesen taglalja, hogyan lehet programból diagramot rajzolni?
Próbáltam makró létrehozással majd a kód elemzésével, de nem az igazi. Nem kapok választ többek közt olyan kérdésekre, hogy miként lehetne tartomány kijelölés helyett tömbökből megadni a tengelyeket, meg arra sem, hogy hogyan tudnám a kész diagram helyét fixen megadni. És talán még egy pár "apróság", ami egyelőre eszembe sem jut, amig nem kezdem el a programot írni.