Keresés

Részletes keresés

kacagógerle Creative Commons License 2015.02.28 0 0 2023

Szia!

Köszi az infót! Esetleg egy képet nem tudnál beszúrni róla? Amit beszúrtam kék nyelű füstölő ára is elég kedvező, de ha egy jól bevált füstölőt ajánlassz nekem, akkor inkább azt veszem meg. Sajnos az egri méhészbolt weboldala nem működik, besz@rt a szerver amin van, így jelenleg nem tudom megnézni ha fent van egyáltalán...

Előzmény: Cirkusz01 (2021)
kacagógerle Creative Commons License 2015.02.28 0 0 2022

Egy egész embert megspórolni szerintem csak az önfordítós full automatával lehet. Amíg pörget, addig hordhat vissza a fedelező személy az üres keretekből valamennyit a kaptárakhoz. Kezdő méhészként gondolkodtam azon vegyek-e 300-ért egy ilyet, de letettem róla, így vettem egy 4 keretes 12V-os elektromosat mert leakciózták.
Ezzel viszont jobban járok mint a kézivel, mert a fedelező embernek(nálunk a fedelező ember pörget) több ideje marad, és tud a keretekből vissza is hordani egy kört a fordításig. A legtutibb az önfordítós lenne, de majd talán jövőre veszek egyet, az idén meglátjuk hogy lehet bírni. Mondjuk ezt a 10 kaptárt egyedül is kipörgetem ha kell, igaz kicsit több időbe telik. Az a baj erre felénk is, hogy nem lehet embert találni méhészetbe dolgozni, félnek a méhektől.

Előzmény: Kempingez (2020)
Cirkusz01 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 2021

Szia! az Egri méhészboltba kapsz jót Az ára az 8000 Ft  Annak idején hasonlót 5000 t .-ért vettem. 

Van egy telefon számom Kormos László  0620 477 0839 

Egyébként van egy kollégám aki az ősszel kipróbálta nála jól vizsgázott.

 üdv

Előzmény: kacagógerle (2017)
Kempingez Creative Commons License 2015.02.28 0 0 2020

Nekem is van tartalék hagyományos, amúgy is néha kell kettő amikor a nejem is besegít. Igaz ez évente egyszer, az akácra érkezés első napján, amikor a keret takarókat vissza igazítjuk. Akkor elindulunk a sor kétvégén :-). 

 

Ha motor van a pergetőn, az gyakorlatilag egy ember munkáját helyettesíti. Továbbá sem sört, sem pálinkát nem kér. 

 

Ha illeszkedik teljesítményben a generátor, a fogyasztása sem irreális. Persze a kínai vacakokat, nem lehet összhasonlítani a Hondával. 

 

Volt, ki büszkén kijelentte, hogy bizony nálluk olyan aztán sosem lesz, hogy motorral hajtsa a pergetőt. Néztem ki a fejemből, hogy mi van? Ez csak emberi botorság. 

Szerintem a kézi, talán megfelelő úgy néhány talán 10-15 családig. De annak már tényleg nem sok értelme van, hogy önfordítós hatos kézzel. 

 

 

Előzmény: kacagógerle (2019)
kacagógerle Creative Commons License 2015.02.28 0 0 2019

Köszi!

Akkor rendelek egy ilyen motoros füstölőt, legfeljebb veszek 3000-ért tartaléknak egy pumpálósat.
Persze haladni kell a korral, és igénybe kell venni a technikai újításokat. Elromolhat ez is sőt még a pergető is ha elektromos, de még a kézi is. 
Én pl. azt nem értem, hogy miért vesz valaki 6 keretes önfordítós pergetőt kézi meghajtással. Nem sokkal drágábban megkapja elektromos hajtással is, automata elektronikával. 3/4 embert meg lehet spórolni, kiperget magától mint egy automata mosógép.
Több emberrel találkoztam mostanában, akinek kézi 6 keretes önfordítós van...

Előzmény: Kempingez (2018)
Kempingez Creative Commons License 2015.02.28 0 0 2018

A tipusát azt nem igen tudom megmondani, mert kisipari gyártású adapter, régen még láttam ilyet a neten valahol, gyakorlatilag egy kazettás magnónak a motorja hajt egy axiál ventit, inox lemezből van az adapter burkolata. De már ezt nem kapni. Én is használtan jutottam hozzá már annak idején is. 

Szerintem jó lehet az is, aminek a fényképét feltöltötted, ezek szemmel láthatóan már kompaktabb profibb, és nem barkács jellegű megoldások. 

Azért írtam hogy szerintem jó mert olvastan már olyan véleményeket, asszem a ződ fórumon hogy nem való semmire az elektromos füstölő. Na aztán lehet hogy az illető belebotlott valami selejtbe, mert olyanokat írt hogy nem ad rögtön kellő füstött. Ez sem álja meg a helyét, esetleg ha szinte  csumára merült elem van benne. De az meg, ember baj. Az illető kifejtette, hogy nem is látott még ilyet használni igazi nagy méhészetekben. Na ja, ha nem nekem kellene a tömlőt nyomkodni, hanem a fullajtároknak. akkor nyilván ....

Persze itt is igaz, hogy minél bonyolultabb valami, annál nagyobb a meghibásodási lehetőség.

De ezen az alapon, rengeteg manapság elterjedt eszköz használatát lehetne elutasítani. A mobil telefon helyet, lehetne füst jelzésekkel is komunikálni. :-) 

 

 

Előzmény: kacagógerle (2017)
kacagógerle Creative Commons License 2015.02.28 0 0 2017

Köszi!

A tiéd milyen tipus? Én csak ezt az egy tipust találtam a neten. 

Előzmény: Kempingez (2016)
Kempingez Creative Commons License 2015.02.28 0 0 2016

Nem pont ilyet, de használok motoros füstölőt. Előnye abból származik, hogy a ventillátor folyamatosan is nagyobb mennyiségű levegőt tud biztosítani az égéshez. Ezáltal nagyobb mennyiségű füstöt is tudunk biztosítani, minden fizikai megerőltetés nélkül. Például vándorláskor a méhek befüstölésekor hasznos. Könnyebb, a begyujtása, a hagyományossal szemben, még kicsit nedvesebb anyag esetén is. 

Van minimális hátránya is, több füstölőanyagot fogyaszt. Ha lemerül az elem, legyen tartalék, bár az enyém a 4,5 V-os olcsó elemmel is kibírja az egéssz szezont. Némi karbantartást igényel.

Ha egyszer az ember kipróbálja, használja, utánna már nem szivesen töketlenkedik a hagyományos tömlőssel. 

Én 10 éve elektromosat használok.

 

 

 

Előzmény: kacagógerle (2015)
kacagógerle Creative Commons License 2015.02.28 0 0 2015

Sziasztok!

Valaki használ ilyen motoros füstölőt? Nem sokkal drágább mint a pumpálós, érdemes ezt venni inkább?

Köszi!

 

 

 

MG Petimester Creative Commons License 2015.02.28 0 0 2014

Köszi, olvasom...már a piros listán van az 'ejuúban' a méh :-(( !  Nem semmi, mondhatnánk... ?

(Ez is ide való lehet,...miszerint egy egy kinai tartományban már pl.kézzel porozzák be az almásokat)

Az eu bizottság a linked szerint, (3 napos 'strasburgi'), már a porzó rovarok így a dongók védelmére is lépéseket tesz..      üdv.

Előzmény: Thomas (2012)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.02.27 0 0 2013

Csak tippeltem, hogy így lehet, de időközben mintha olyasmit is írtak volna valahol, hogy más a működési elve... valami olyasmi, hogy egy fedelező huzal van "kés" vagy én nemt'ommi megnyitja a sejteket, és azért folyik ki... de az első gondolatom nekem is az volt, hogy ez kamu, ilyen néptelen kaptárból, ami a videón van, fölösleges rettegni a szúrástól, mivel tényleg egy méh se röpköd, sehol.

Aki meg ennyire tart a szúrástól, az ne méhészkedjen, ha meg mégis, akkor használjon kesztyűt-kalapot, és szöktesse a fiókokat. Esetleg méhleűzőt is használhat. Mi ezen annyira bonyolult, hogy ilyen faramuci dolgokon töprengjen bárki is? :)

Előzmény: Kempingez (2010)
Thomas Creative Commons License 2015.02.27 0 0 2012

bocsanat, nem trollkodas, de azok szamara akik boldogulnak az angollal:

http://www.ebcd.org/en/EP_Intergroup_CCBSD/_Apiculture_and_Bee_Health__Working_Group_-_Kick-off_Meeting.html

csak jelezni, hogy foglalkoznak a meheszettel az Europai Parlamentben is.

madar86 Creative Commons License 2015.02.27 0 0 2011

 

Miert ilyen szeme? 

Kempingez Creative Commons License 2015.02.26 0 0 2010

Ha ezt az elméleti műanyag lapot, középről kilehetne húzni úgy, hogy a sejetk ne roncsolódjanak, amit alagha lehetséges. Az érett méz még akkor sem folyna ki, ha így volna csak fedeleznünk kéne és oldalára fektetni a lépjeinket, pergetni sem kellene.

Ez az egész egy nagy parasztvakítás. A videón holvannak a méhek, amikor szabadon folyik ki  a méz? A valóságban már járnák, több lenne az elpusztult méh az üvegben, mint a méz.  

Előzmény: Jam Clerk (1992)
madar86 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 2009

Mi a helyzet azzal,hogy emberi "gondoskodás" nélkül nem életképesek.

Gyogyszerek atkák meg a többi miatt.

Ezzel szemben az a méh család legalább 10 éve ott van nagyon vadak már megközelítésnél özönlenek ki.

Amugy nem egy népes család ahogy látom.

Ez csak véletlen,hogy még élnek elkerülték az atkát?Egyszer én dilis kivettem kis lép herék voltak benne es atkának nyoma sem volt :-( persze megbántam merazok már nem bujtak elő :-( 

 

Előzmény: MG Petimester (2005)
madar86 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 2008

Latod ot?Nem tetszik a szine :-( ne kerdezd miert a feketek fele huz a szivem :-) 

Nem tudom mennyire látszik,de o tetotol talpig szep fekete.

 

Előzmény: MG Petimester (2007)
MG Petimester Creative Commons License 2015.02.25 0 0 2007

Itt pedig a képeket látod (a 'mamika' nem is olyan fekete mint gondoltad). Mai Buchfast vonalról.

http://www.nordbiene.de/unterarten-der-honigbiene-apis-mellifera-subspecies/die-buckfast-biene.html

Előzmény: madar86 (1999)
MG Petimester Creative Commons License 2015.02.25 0 0 2006

Több oka lehet a tavaszi eladásoknak ha bele gondolok. Haláleset vagy betegség de a nagyobb számú 'gyárosok' megbízható legelő hiánya is egy szempont lehet. Ők már most tudják, hogy mit hol vetettek ilyen szempontokból el, és mire beköszönt a vándorlás ideje, miképpen fogják gondozni ill. megőrizni a kaptárakat. A 'pinyac' lehet ,hogy betelt már... lemaradtak a csata mezein stb.

Szerintem ha ezek a feltételek nem állnak fel akkor egész és séges családokat nem nagyon adnak el méh-baráti áron fiatalnak, kezdőnek. Ezek csupán megfigyeléseim és nem több, így nincs kizárva ,hogy más ok-okkozata lenne.. :-)) üdv.

Előzmény: madar86 (1999)
MG Petimester Creative Commons License 2015.02.25 0 0 2005

Szia, "kemény téma" lenne itt belemenni bővebben ahogy észrevettem, az már biztos. ,-))  Nem éppen kezdő méhbarátoknak való anyag, bár ki tudja ??  (...ezek a mai fiatalok ugye ?)    xDD

Egyenes út lenne az Elgon méhekhez. Ezek ugyan is rezisztensek a nyavaják ellen. 1980-as évek végén már igen nagy pórt felverő fajta mondhatnánk, ami a Buckfastra épűl fel.

Österlund Erich (ma már öreg) méhész svédországban oldotta meg elöször a még napjaink legnagyobb e.ü. gondjait okozó "alapellátást" és úgymond egy csapásra megváltoztatta a méhészet vegyszeres kezeléseit is, szerintem és véleményem szerint.

Nagyon nagy érdekeket érintő kérdés ez, ami bizonyára 'nemtetszést' válthat ki pl.gyógyszerelőálltók számára, így marad a kisközöségek elszánt köreiben az alkalmazása. Mondhatnánk a kedvtelésből tartott méhészi körökben, de van kivétel is természetesen ahogy figyelem. Az öko és bióméhészek mai "kötelező tananyaga" lehet.

Amerikai Lusby Edd a párjával számol be az igazi első eredményekröl. Ebben azesetben hatalmas méhészetről van szó !

A Buchfast önmagában lehet ,hogy nem old meg semmit sem. Esetleg a 'kevésbé informáltakban' ellenszenvet válthat majd ki, mert az ismeretek zöme a 60-as évekre vezetnek vissza sajnos és sok-sok veszélyes féltudásra alapozhattnak. Ez is csupán egy vélemény részemről és ebben az a jó, hogy nem kötelez még az elolvasására sem, nem ,hogy befolyásolni kívánna. Olvasd el a linket ha gondolod és alkos egyéni véleményt majd.  ,-))

 üdv.

Itt találsz négy nyelven is adatokat :http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fresistantbees.com%2Ffotos%2FSwedenErikOsterlund.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.resistantbees.com%2Fandereimker.html&h=789&w=1063&tbnid=7-X65I-C_lll2M%3A&zoom=1&docid=n-PyHB8A5GKXnM&ei=bTTtVPfaKOr8ygO784GoAw&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=3309&page=1&start=0&ndsp=23&ved=0CC4QrQMwBA

Előzmény: madar86 (1998)
madar86 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 2004

Mint ha kisebbnek látszanának a dolgozók viszik a pollent :-) 

Előzmény: madar86 (2003)
madar86 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 2003

Ybrik Creative Commons License 2015.02.24 0 0 2002

Tavasszal a családok magasabb áron értékesíthetők mint nyár végén. Ha valaki már nem kívánja növelni a családok számát ,akkor kézenfekvő megoldás az értékesítés.

Előzmény: madar86 (2001)
madar86 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 2001

Ezek a családok "szaporolatok" miért nem fogják be őket termelésbe?

Előzmény: pintjano (2000)
pintjano Creative Commons License 2015.02.24 0 0 2000

Miért pont tavaszra eldók? Összel betelelés előtt nem nagyon "illik" mozgatni a méheket.

Tavasszal már látható, hogy hogyan teleltek át. Van-e anya s fiasitás, van-e még ennivalójuk...stb

üdv PJ

Előzmény: madar86 (1999)
madar86 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 1999

Még egy kérdés az eladó méheknél árulnak 50-100 családot ennek mi az oka?Tul sok családdal rendelkeznek?Miért pont tavaszra eldók?

Előzmény: MG Petimester (1997)
madar86 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 1998

Szia nem tudsz olyan forrást ahol meglehet őket nézni képeken?

Föleg az anyákat.Láttam videon korom feketeanyát ami nagyon tetszett.A világos barna kevésbé ne kérdezd miért :-) mi az a buckfast és olasz bár azt tudom ott honos.

Előzmény: MG Petimester (1997)
MG Petimester Creative Commons License 2015.02.24 0 0 1997

Eredeti 'fajtatiszta' kaukázusi héhek ?   ,-))

Előzmény: madar86 (1996)
madar86 Creative Commons License 2015.02.23 0 0 1996

 

 

madar86 Creative Commons License 2015.02.22 0 0 1995

Délután a mogyoróról gyüjtögették a pollent :-) 

Előzmény: madar86 (1994)
madar86 Creative Commons License 2015.02.22 0 0 1994

Ma rám repült egy sütkérezni :-) azt jelenti be kell szereznem két családot :-) 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!