Keresés

Részletes keresés

Rozamaria Creative Commons License 2011.01.08 0 0 12873

Az előbb a kép lemaradt Íme:

Rozamaria Creative Commons License 2011.01.08 0 0 12872

Sziasztok A segítségeteket kérném! Ha esetleg volna valaki aki befogadná estleg ismerőse befogadná ezt a cicust. Budapest a lakhelye ivartalanított cicalány. A neten találtam a hirdetést (nem saját cicám!) a gazdája már az elaltatásán gondolkodik mivel saját szállás gondját dsem tudja pár nap múlva megoldani.

cicómicó Creative Commons License 2011.01.08 0 0 12871

Az ügyelet esetleg kimegy, de annak a minősége erősen megkérdőjelezhető az esetek egy részében.Az élet minden szegmenségre igaz,hogy aki jobb anyagi körülményekkel bir az szinvonalasabb elllátást tud magának biztositani.Lásd magánkórházak, humán egészségügy.A kisnyugdijas azt sem tudja megfizteni.Sőt , addig se kell elmenni, állami intézményben választott orvos nem megy ingyen.Ezt mindenki tudja.Vagy ismeretség kell vagy pénz.A testvérem is csak ugy tud macskát tartani,hogy az orvosi költségeit én fizetem.A felelős állattartás nagyon sokba kerül ma Magyarországon.Ahogy összeadtam a négy macskám , ebből egynek van két krónikus betegsége is, kb. harmincezer forintba kerül havonta gyógyszerestől és az állatorvosi költség még ezen felül van.

Előzmény: Antisystem (12869)
cicómicó Creative Commons License 2011.01.08 0 0 12870

Megint igazat szóltál.Mondjuk az én dokim sem olcsó, viszont kegyetlenül jól csinálja amit csinál és ami a legfontosabb tele van emberséggel.Most,hogy váltott segitettem neki lehetőségemnél fogva néhány dologban és nagyon sokat beszélgettünk.Mindenkinek ilyen állatorvost kivánok mint ő.

Előzmény: Antisystem (12869)
Antisystem Creative Commons License 2011.01.08 0 0 12869

Azért ennek ugye van egy másik vetülete is - mint a fénynek az árnyék - hogy egy EÜ szolgáltatás (akár humán, akár állatorvosi), sőt általában egy szolgáltatásra igaz, hogy minél inkább specializálódik és csilivilisedik annál inkább csökken az azt elérni képes jogosultak köre. Mondjuk itten mifelénk (Bp XXII.) ma sokkal komolyabb logisztikai problema bír lenni egy beteg állat, mint volt mondjuk 30 éve, amikor az állatorvosnak (valszeg a haszonállat-tartás miatt) az volt az alapértelmezett, hogy kijár. Szóval persze, az egyik oldalon ott az ultrahang meg a pulzoximéter, a másik oldalon meg ottan van, hogy mondjuk a tőlünk pár házra lakó nyugdíjas ember (2001-ben) 3 nap alatt tudott olyan állatorvost szerezni, aki kijött megnézni a gerincbajos, lebénult kutyáját és nem tízezrekért.... szóval eléggé úgy tűnik, hogy annak, hogy a jó egzisztenciával bírók ma jobb ellátást tudnak szerezni a jószágaiknak az az ára, hogy pl. a kisnyugdíjasok, és az ő szemefényeik meg rosszabb helyzetbe bírtak kerülni, mint voltak mondjuk 30 éve, amikor telefonáltak, és délután kijött az állatorvos számukra is viselhető felárért.

 

ÜdV

Előzmény: cicómicó (12865)
cicómicó Creative Commons License 2011.01.08 0 0 12868

Igazából azért mertem ezt leirni mert az én dokim most csinálja a saját rendelőjét, tiz évig dolgozott egy állatkórházban ,neki természetes hogy igy szereli fel a rendelőjét.Mondjuk hozzá külföldről is járnak.Megszokta,hogy csak igy lehet minőségi munkát végezni.De voltam a más rendelőben  is  az  ország másik végén, a mienknél sokkal kisebb városban és ott is ilyen volt a felszerelés.

Előzmény: Rozamaria (12866)
cicómicó Creative Commons License 2011.01.08 0 0 12867

Köszike,én csak a saját tapasztalataimat irom ide.A mi városunkban legalább 15 ilyen rendelő van ami ezekkel, röntgennel és ultrahanggal felszerelt és nem Budapest.

Előzmény: Rozamaria (12866)
Rozamaria Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12866

Olyan szépeket és jót írsz de valahogy a vidéki állatkórházakban nem találkoztam ilyennel (nemhogy egy rendelőben).

Előzmény: cicómicó (12865)
cicómicó Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12865

Az  utóbbi kérdésedre válszolva nem mellékhatása a gyógyszereknek a jelenség.A leirásod alapján a cica egy közepes szedációban volt, azaz adtak neki egy adag nyugtatót és ettől már félig aludt.Az intramuszkulárisan adott gyógyszerek , bármi kb. 10-15 perc alatt szivódnak fel fokozatosan és igy mélyül az alvás , annak során láthatók ilyen tünetek.Én sem állatorvosit végeztem hanem humán orvosit de azzal is tökéletesen érthető a dolog.Történetesen altatóorvos vagyok ezért mélyedtem el az állatorvosi anesztéziában is,érdekel.Mellékesen van négy macskám is.Sajnos az altatás tényleg egy fontos állatorvosi faktor és jól müvelni még nehezebb mint emberek esetében.Igazi biztonságos állataltatást nem lehet az állat narkózis alatti monitorozása nélkül végezni.Ez minimum egy pulzoxymetriából és egy EKG-ból áll.Az utóbbi gondolom érthető, a pulzoxyméter egy olyan érzékelő ami mutatja a vér oxigéntartalmát az altatás során.Egy kis érzékelőcsipesz, embereknél a beteg ujjaira tesszük, állatoknál a nyelvre teszik.Igy biztonsággal észlehető az állat légzése a mütét során.Ezek az eszközök nemkevés pénzbe kerülnek.Sokkal többen folytatnak állatorvosi praxist mint ahánynak ilyen berendezései vannak.Főleg vidéken van gond, ahol a körzeti állatorvos elméletileg a haszonállatok ellátására van ott de visznek hozzá kisállatot is.Na ezekről fogalma sincs.Jó esetben bevallja ezt a gazdinak, rosszabb esetben sarlatánkodik a pénzért.Másrészt létezik kisállatorvosi szakvizsga  is amit az egyetem elvégzése után lehet ráképzéssel letenni.Megkérdezem, van e  minden állatorvosnak aki kisállatokkal foglalkozik?Nem akarok vészmadár lenni mert nagyon sok jó, lelkiismeretes és becsületes állatorvos van de sajnos találkoztam elég tehetségtelen kutyaütővel is, hozzáteszem szerencsére nem a saját macskáim kapcsán.Én az enyémet le nem cserélném a világ minden  kincséért sem.Most mentem utána egy másik helyre.

Előzmény: mpara (12864)
mpara Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12864

A múltkor meg a rendelő várójában ülve láttam egy cicát, akit akut méhgyulladás miatt kellett sürgősen előkészíteni műtétre, és a hordozójában ülve jobbra-balra ingatta a fejét, néha próbált körbemenni és el-eldőlt. Ez valamelyik konkrét szernek a mellékhatása?

mpara Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12863

Hű, tök jókat írtok, köszi. Az én cicáim most nem várnak kezelésre, csak tudományosan érdeklődöm, bár megtörtént esetek alapján. Az egyik Hibiszkusz foghúzás után erősen vérző cicája volt, a másik egy Maine Coon gazdi, aki rossz tapasztalatok miatt nagyon aggódik az ivartalanításnál használandó altatás miatt. Rájöttem, hogy én sem vágom teljesen, hogy hogyan is vannak ezek a helyi érzéstelenítés / altatás / gáz dolgok. Ezek szerint itt is van egy orvosa válogatja faktor.

 

Ígérem, következő életemben - szerencsésebb csillagállásnál - elvégzem az állatorvosi egyetemet, csak utána kérdezek marhaságokat. :)

cicómicó Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12862

Ebben teljesen igazad van, csak kényelmesebb sebészi narkózist csinálni mindenkinek, bár amint irtam sokan nem találják el a helyes dózist, aminek elég drámai és ijesztő következményei vannak, főleg akkor ha el sem mondják a gazdinak,hogy mire lehet számitani az ébredési szakban. Nem véletlenül utálom én a ketamint a fél oldalnyi kontraindikációjával.A humán anesztéziából már ki is kukáztuk.A 15-20 perces mütétet megvannak némi Dormicum+propofol intravénás anesztéziából , nagymütéthez meg illik intubálni és akkor már lehet inhalációs anesztéziát alkalmazni.A jól vezetett inhalációs anesztézia kevésbé veszélyes mint egy intrmuszkulárisan beadott koktél amit már nem tudunk kivenni az állatból, mig ha a vaporizátort alacsonyabb koncentrációra tekerjük az altatógépen mindjárt felületesebb lesz a narkózis.A végén meg kilégzi a gázt és nem kering egy csomó hülyeség a vérében órákig.

Előzmény: Antisystem (12861)
Antisystem Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12861

Haha, én foghúzásnál a xylazin bódítás + lokálra esküdnék, többek között azért is, mert a gyökér mellett alkalmazott lokálanesztézia szépen csökkentheti az utóvérzés esélyét is:)  SZVSZ ma a lokálanesztéziát méltatlanul mellőzik sok esetben, holott a felületes bódítás + helyi érzéstelenítés a kisebb beavatkozások jó részénél sokkal veszélytelenebb, mint a teljes sebészi narkózis.

 

ÜdV

Előzmény: cicómicó (12858)
Antisystem Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12860

1. Mit lehet tenni foghúzás utáni erős vérzéssel? Lehet cicánál tamponálni?

A dokinál? Neki valszeg a legegyszerűbb 1-2 öltéssel összehúzni a sebet... persze szóba jöhet a tampon is, érősszehúzóval vagy alvadást serkentővel akár. De talán elektrokoaguláció is szóba jöhet, egyszerhasználatos verzióban itten alul láthatsz eszközt  3000 kemény forintért:)

http://www.rextra.hu/katalogus/6.5.pdf

 

ÜdV

Előzmény: mpara (12854)
Antisystem Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12859

Szia!

 

Hát ezt meg hogy találtad meg?

Gugli... azt már megtanultam, hogy ha egy gyógyszerészeti nevet keresek "nemzetközi" módon, akkor érdemes egy "e"-t utána biggyesztve is keresni, hála az angol gyógyszerészeti nevezéktannak... apomorphin > apomorphine, ketokonazol > ketokonazole pl. Szóval miután az eredeti keresésre én is megkaptam az "egzotikus" linkeket, beírtam, hogy Zylexine, és keresési javaslatnak legelől kiadott 2 Zylexis linket, már csak el kellett olvasni őket... :)) (mellesleg az új, VIII magyar gyógszerkönyv is efele tendál...)

 

És persze BUÉK:)

 

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (12853)
cicómicó Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12858

Normális , magára valamit is adó állatorvos tart Propofolt, ez egy kis Dormicummal vénásan adva tökéletesen elég a foghuzáshoz.Tudom,hogy közkedvelt a ketamin+domitor +dormicum intramuszkiláris altatás, én személy szerint utálom és sosem engedem ugy altatni a cicáim.Tudja is az állatorvosom és nem tesz velem ilyet.Ezt a gyógyszerkombinációt elég könnyü tuladagolni és a ketamintól nagyon rondán ébrednek sok esetben a cicák , van amikor elhuzódóan, akár fél-egy nap is eltart az ébredés, na az tul van adagolva.Az én dokim ezt a kombinációt is szépen adagolja , alig hosszabb az ébredés mint propofol után  ,de nem kisértem az ördögöt. 

Előzmény: Rozamaria (12856)
cicómicó Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12857

Kicsit álmos vagyok, bocs igy kihagytam a válasz felét, szóval maszknak hivják a WC pumpa foráju izét.Ha erős a vérzés és sokáig tart akkor célszerü K vitamint adni.Ez humán injekció de meg lehet itatni a cicával ,ugy is hat.A gyógyszer konkrét neve Konakion és egy 10 mg-os ampullát ami a felnőtt emberi dózis kétszerre lehet megitatni a cicával.Ami a nehézség ,hogy ez vényköteles gyógyszer.Másrészt általan is ismeretlen okból a patikák mindig csak  a 2 mg-os pediatric változatot tartják, azt sem mindegyik.Ugyanezt kell adni ha patkányméreg mérgezés gyanuja áll fenn.

Előzmény: cicómicó (12855)
Rozamaria Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12856

Szerintem altatva lesz húzva a foga, ilyenkor igen kell vigyázni (még a nyelvére is) hogy meg ne fulladjon.

Intubálni miér kéne? vérzékeny a cicád? akkor szólj a dokinak és ad beavatkozás előtt gyógyszert ami csökkenti a vérzést. Műtét előtt mérd meg a cicás hogy jó adag altatzót kapjon.

 

Előzmény: mpara (12854)
cicómicó Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12855

Igen,szoktak cicát intubálni hiszen hosszabb mütéteket nem lehet vénás altatásban végrehajtani.A WC pumpa formáju izét azt masznak hivják és nem azt haszbálják a gázos altatáshoz hanem az intubálást.

Előzmény: mpara (12854)
mpara Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12854

Na de tényleg:

 

1. Mit lehet tenni foghúzás utáni erős vérzéssel? Lehet cicánál tamponálni?

 

2. Szoktak cicát intubálni? A gázos altatásnál az a WC-pumpa formájú kis pofára helyezhető sapi van használatban, vagy más?

 

BUÉK!

Wet RinR Creative Commons License 2011.01.07 0 0 12853

Hát ezt meg hogy találtad meg? Én is mentem egy kört a guglival a Zylexin után, de csak mindenféle egzotikus nyelvű fórumokat találtam, így feladtam a keresést. Te kitartóbb voltál vagy már ismerted a Zylexist?

A Baypamunnal egyébként nekem sem voltak pozitív tapasztalataim. Pedig amikor elkezdtük használni, mindenki csodaszerként emlegette. Még nem is lehetett itthon kapni, Bécsből hozták be egy vagyonért (egy kúra simán többe került, mint az akkori fizetésem). Viszont komolyabb hasznát én sohasem tapasztaltam, csak olyat, amit egyébként is el lehet érni a hagyományos terápiával. Így hamar leszoktunk róla és mire nálunk is kapható lett, már alig használtuk. Fura, hogy a Pfizer jön elő vele ennyi év után.

Ja és BUÉK (ha már ez az idei első kommentem).

Előzmény: Antisystem (12852)
Antisystem Creative Commons License 2011.01.06 0 0 12852

Az topictárs meg valszeg ezért keresi:

http://www.mail-archive.com/felvtalk@felineleukemia.org/msg25681.html

 

A lényeg az, hogy ez a Baypamun nevű elölt parapox-vírust tartalmazó immunstimuláns cucc szórványos eredmények szerint hatékony lehetett maccs-leukémiában, és most tkp ugyanezt gyártja egy másik cég Zylexis néven.

 

ÜdV

Előzmény: Rozamaria (12850)
Antisystem Creative Commons License 2011.01.06 0 0 12851

ZylexiS AUV. (Pfizer)

http://www.pfizerah.com/product_overview.aspx?drug=ZS&country=US&lang=EN&species=eq

 

EU-ban forgalomban van.

 

ÜdV

Előzmény: Augies (12849)
Rozamaria Creative Commons License 2011.01.06 0 0 12850

erről semmit nem tudok viszont mire kapja vagy kapná a cicusod?

 

Előzmény: Augies (12849)
Augies Creative Commons License 2011.01.05 0 0 12849

Ismeri valaki a Zylexin nevű injekciót? Van információtok arról, hogy mire hatásos, illetve hozzáférhető-e Magyarországon?

lavanda Creative Commons License 2011.01.01 0 0 12848

Valamennyiőtöknek Boldog Új Esztendőt kívánok,

a családom négylábú tagjai nevében is!

 

Hibiszkusz Creative Commons License 2010.12.07 0 0 12847

de aranyos vagy:))) -  szinte veled egyidőben jeleztem, hogy szűnőben a dolog, már csk húslét fröcskölünk :))) és ezzel mosakszunk... eláll most már a vérzés.

Köszönöm hogy segítni szerettél volna  :))))

Előzmény: mpara (12846)
mpara Creative Commons License 2010.12.07 0 0 12846

Sziasztok!

 

Macska hátsófog-húzása után mit lehet tenni a vérzés csillapítására? Tamponálás elképzelhetetlen?

 

Barátnő fogszövet-elhalásos betegségben szenvedő cicájánál húztak három rágófogat. Órák óta (?) folyik a véres nyál, rázza a fejét és beterít vele mindent.

kingA Creative Commons License 2010.11.26 0 0 12845

...a Strachinak...

Előzmény: kingA (12844)
kingA Creative Commons License 2010.11.26 0 0 12844

Szia!

 

Esetleg próbáld meg befújni teafaolaj-sprayvel. Fertőzés ellen is véd, gyorsítha a sebgyógyulást és elég vacak íze van, nem szívesen nyalják. Elég jó cucc. Mondom ezt annak ellenére hogy június óta sebes a jobb hátsó lábán az egyik lábujja amit kentem és fújtam már mindennel de folyton kinyalja...

Előzmény: kuglimanó (12841)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!