Keresés

Részletes keresés

Varázsos Barát Creative Commons License 1999.10.07 0 0 topiknyitó
Üdv minden érdeklődőnek!


Látom, van itt már rovat hangtömörítési eljárásoknak (mp3), zenés dolgoknak (midi), vannak alrubrikák a HiFi-nek, hordozható CD-játszónak (Discman) stb., de a Philips cég még mindig oly sikeres analóg Compact Cassette szabványa digitális utódának/riválisának/trónkövetelőjének, a Sony által kifejlesztett MiniDisc-nek még senki nem szentelt rubrikát, ha nem tévedek. Valószínűleg sokan azt sem tudják, hogy létezik. Így megteszem a kezdő lépést.
Nem vagyok a kérdés műszaki szakértője, de nagyon tetszik az új szabvány, noha első megjelenésekor ódzkodtam tőle, és csak tavaly szeptemberben lett ilyen készülék a családban, egy Sony MDS- JE520-as deck. Ezt megismerve méginkább megtetszett, és azóta gyakorlatilag nem archiválok kazettára. Itt jegyzem meg, hogy nem vagyok Sony-rajongó, ugyanis hordozható felvevős MiniDisc-készülékem egy Kenwood DMC-J7R (Sharp-klón). Ezen kívül egy Sony MDS-JB920-as asztali deck elégedett tulajdonosa vagyok. Vájtfülűnek sem nevezném magam, inkább az ár/teljesítmény/tudás(szolgáltatások)/praktikum alapján döntök - vagy legalábbis ebben a hiszemben ringatom magam. :)


Szóval azért nyitottam ezt a témát, hogy essen itt szó magyarul minden olyasmiről, ami a MiniDisc-kel kapcsolatos: tömörítési eljárás (ATRAC és ASRAC), új és régi készülékek és lemezek, használatukkal kapcsolatos tapasztalatok, esetlegesen hazai teszteredmények (szubjektív és mért), SCMS kiiktatása, tesztmódok, TOC-trükkök, érdekes felhasználási területek (MD Data, MD Discam), természetesen hazai árkörkép készülékekről és lemezekről és így tovább.


Rögtön az elején közreadok egy rendkívül információgazdag és nem valamelyik gyártó cég által pénzelt forrást, ahonnan ismereteim zömét merítettem, mikor a hazai és külföldi HiFi-lapok még csak elvétve írtak erről az új médiumról, így nem nagyon volt honnan vegyek tippeket a készülékvásárláshoz, de ez kielégítette a kiváncsiságomat:

MD Community Page


Akkor hát rajta, téma ismerői, és érdeklődők, megjegyzések, kérdések, tanácsok és tapasztalatok számára immár nyitva az út! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!